مقاله DOS تحت فرمان شما


در حال بارگذاری
16 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
7 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله DOS تحت فرمان شما دارای ۳۷ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله DOS تحت فرمان شما  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله DOS تحت فرمان شما،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله DOS تحت فرمان شما :

هر چه فرمانهای DOS را بهتر بفهمید ، در سیستم خود ( چه اعلان فرمان و چه شل ) کارایی بیشتری خواهید داشت . فرمانهای بهتر ، فرمانهای قوی تری هستند که به نوبه خود برنامه های دسته ای قویتر و امکانات بیشتری را در اختیار شما قرار میدهند.

تعیین مسیر ورودی و خروجی
بیشتر یوتیلیتی های DOS ورودی را از صفحه کلید دریافت کرده و خروجی را به شکل پیغامهایی به صفحه نمایش ارسال می کنند . فرمان TIME مثال خوبی در این مورد می باشد:

ورودی و خروجی استاندارد
بسیاری از یوتیلیتی های DOS خدمات ورودی / خروجی استاندارد را طلب می کنند . به منظور انجام عملیات ورودی / خروجی استاندارد ، DOS از ابزاری بنام CON ( مخفف Console) برای خواندن و نوشتن استفاده می کنند که معمولابرای صفحه کلید و مونیتور تعریف می شود. اما این امکان نیز وجود دارد که با استفاده از علامتهای جدول ۱ ـ ۲ ورودی / خروجی را از CON به فایلها یا ابزارهای دیگر هدایت نمایید.
جدول ۱ ـ ۲ : علامتهای قابل استفاده در تعیین مسیر

علامت شرح
< souece ورودی را از یک فایل یا ابزار خاص دریافت می کند.
> destination خروجی را به یک فایل یا ابزار خاص هدایت میکند . در این حالت اطلاعات
خروجی روی اطلاعات فایل موجود نوشته می شود.
>> destination خروجی را به یک فایل یا ابزار خاص هدایت می کند . در این حالت اطلاعات
خروجی به اطلاعات موجود در فایل اضافه می شود

command 1 \ command 2 خروجی فرمان command 1 ورودی فرمان command 2 می شود.
علامتهای مذکور در جدول ۱ ـ ۲ توسط DOS رزرو شده اند و در نام فایل ها یا دایرکتوریها قابل استفاده نیستند.
مسیر تمام ورودیها / خروجیها را نمی توان تعیین نمود. به عبارت کاملتر ، تعیین مسیر در مواردی امکان پذیر است که خدمات ورودی / خروجی استاندارد مورد نیاز باشد . بسیاری از برنامه های کاربردی از تکنیکهای ورودی / خروجی خاص خود استفاده می کنند ( نه استانداردهای DOS ) و در نتیجه عملیات تعیین و تغییر مسیر در آنها قابل اعمال نمی باشد.

علاوه بر این ، مسیر ورودی و خروجی تمام یوتیلیتی های DOS را نیز نمی توان تعیین نمود. به عنوان مثال ، فرمانهای TYPE و COPY از ورودی استاندارد استفاده نمی کنند ، اما چون برای خواندن از یک فایل یا ابزار طراحی شده اند ، تعیین مسیر ورودی در آنها لازم نیست . به همین ترتیب ، خروجی فرمان PRINT را نمی توان به یک فایل هدایت نمود، چرا که از ابزار ورودی / خروجی استاندارد استفاده نمی کند. تنها بخشی از خروجی PRINT که مسیر آن قابل تغییر است پیغام تاییدی است که معمولا در ابزار خروجی استاندارد به نمایش در می آید.

خروجی خطای استاندارد
چنانچه یک یوتیلیتی DOS با وضعیت خطایی ( error) مواجه شود ، پیغام خطا را نه به ابزار خروجی استاندارد بلکه به ابزار خروجی خطای استاندارد ارسال می کند (DOS آن را درCON به نمایش در می آورد ) چون عملیات تعیین مسیر فقط روی خروجی استاندارد اثر می گذارد ، نه خروجی خطای استاندارد ، مسیر پیغامهای خطا را نمی توان تعیین نمود . همان گونه که در اینجا ملاحظه می کنید ، خروجی هر فرمان ممکن است از هر دو نوع مزبور باشد:

c:\> DIR BIMAX
Volume in drive C is HARD DRIVE
Volume Serial Number is 171 D – ۷۸ E 4
Directory of c:\
File not found
C : \>
اگر مسیر خروجی فرمان فوق را تغییر دهید ، باز هم پیغام خطای زیر به نمایش در می اید :
c:\ DIR BIMAX > BIMAX.DIR
file nit found
c : \>
در این بین ، فایل حاوی خروجی هدایت شده BIMAX.DIR فقط حاوی پیغامهای استاندارد خواهد بود :
Volume in drive C is HARD DRIVE
Volume serial Number ic 171D – ۷۸E4
Directory of c:\

این امر ممکن است همیشه جالب توجه نباشد ، اما دانستن آن باعث افزایش توانایی شما در استفاده از فرمانها می باشد . به عنوان مثال ، می توانید یک ماکرو DOSKEY بنویسید که وجود یا عدم وجود فایلی را به شما اطلاع دهد:
DOSKEY ISFILE = DIR $1 $G NUL
فرمان فوق ، ماکرویی بنام ISFILE تعریف می کند که به دنبال مشخصه فایل مورد نظر گشته و خروجی استاندارد را به NUL ( خنثی ) هدایت می کند . تنها پیغام File not found به نمایش در خواهد آمد.
با تعریف مجدد CON توسط فرمان CTTY میتوانید مسیر تمام ورودیهای صفحه کلید و خروجیهای صفحه نمایش را تغییر دهید. این تکنیک در فصل ۱۸ شرح داده خواهد شد.

برخی از برنامه ها برای صدور پیغامهای خطا از خروجی استاندارد استفاده می کنند ( CHKDESK یکی از آنهاست ) و برخی دیگر نیز برای صدور پیغامهای استاندارد ، از خروجی خطای استاندارد استفاده می کنند ( MORE یکی از آنهاست ) به عنوان مثال اگر مسیر خروجی CHEKDSK را تغییر دهید ، فرض بر این خواهد بود که می خواهید چهت استناد بخشیدن به مدارک خود یا جای دادن پیغامهای خطا در انها، از پیغامها یک کپی روی کاغذ یا روی یک فایل تهیه کنید.

هدایت خروجی به یک فایل
شاید متداول ترین کاربرد ویژگی تعیین مسیر ، ذخیره سازی خروجی استاندارد یک فرمان در یک فایل می باشد . به عنوان مثال ، با استفاده از فرمان زیر می توانید لیست کامل دایرکتوری دیسک گردان C را در فایلی بنام SAVECDIR ذخیره نمایید:
DIR C:\ /S /B > SAVECDIR
پارامتر C:\ نشانگر دایرکتوری ریشه ((root است و پارامتر /S باعث می شود تمام ساب دایرکتوریهای آن نیز در لیست مزبور آورده شوند . پارامتر /B لیست را فشرده می کند . SAVECDIR یک فایل اسکی (ASCII) خواهد بود که توسط فرمانهای TYPE , EDIT و PRINT می توان آن را دید ، ویرایش نمود و به چاپ رساند.

جانویسی در مقایسه با الصاق
اگر مشخصه فایل مورد استفاده ، منحصر به فرد باشد ، علامتهای > و >> یک فایل جدید تشکیل میدهند. تفاوت بین این دو علامت زمانی مطرح می شود که مشخصه فایل مورد نظر با یک فایل موجود انطباق داشته باشد. در این صورت هنگام استفاده از > بدون اینکه هیچ هشداری به نمایش درآید ، خروجی جدید جایگزین فایل موجود می گردد در حالیکه در صورت استفاده از >> خروجی جدید به انتهای فایل موجود الصاق می گردد.

علامت > خروجی جدید را بدون هیچ هشداری جایگزین فایل موجود میسازد. جهت حفظ امنیت بیشتر ، تا وقتی که عمدا نمی خواهید اطلاعاتی را جایگزین یک فایل موجود نمایید ، از >> استفاده کنید. در فصل ۴ نحوه تست وجود فایل و صدور فرمانها بر اساس آن ، شرح داده می شود.
فرض کنیم که می خواهید یک فایل دسته ای بنویسید که فایلی بنام SAVECDIR حاوی لیست کامل دایرکتوریهای دیسک گردانهای C تا E را ایجاد کند. همچنین مد نظر دارید که این لیست جایگزین نگارش قبلی فایل SAVECDIR گردد . فایل دسته ای مزبور می تواند محتویات ذیل را دربرداشته باشد:

DIR C:\ /S /B > SAVECDIR
DIR D:\ /S /B >> SAVECDIR
DIR E:\ /S /B >> SAVECDIR
اولین فرمان DIR با استفاده از > روی نگارشهای قبلی فایل SAVECDIR می نویسد . اما دو فرمان بعدی ، جهت الصاق خروجی خود به فایل تازه ایجاد شده ، باید از >> استفاده کنند.

تعیین مسیر ورودی / خروجی ابزارها
با استفاده از نامهای مذکور در جدول ۲ ـ ۳ ، می توانید ورودی / خروجی استاندارد رابه ابزارهایی هدایت نمایید . به عنوان مثال ، فرمان زیر لیست کامل دایرکتوری دیسک گردان C: را به چاپ میرساند:
DIR C:\ /S /B > PRN
جدول ۲ ـ ۲ : نام ابزارها
نام شرح
LPT1 تا LPT3 چاپگرهای خطی ( موازی ) ۱ تا ۳
PRN مثل LPT1
COM1 تا COM4 درگاههای ارتباطات ( سریال ) ۱ تا ۴
AUX درگاه کمکی
CON کنسول کاربر : صفحه کلید برای ورودی و مونتیور برای خروجی ( مگر اینکه
توسط فرمان CTTY به نحو دیگری تعریف شده باشد)
NUL خنثی ( داده ها نادیده گرفته می شوند )

نام ابزارهای مذکور در جدول ۲ ـ ۲ توسط DOS رزور شده اند و در نامهایی که ایجاد می کنید قابل استفاده نیستند.
LPT1 یا PRN چاپگر موازی استاندارد را مشخص می کند که DOS بطور اتوماتیک تمام خروجیهای چاپی را به آن هدایت می کند ، مگر این که غیر از این مشخص شده باشد . این چاپگر ، چاپگر پیش گزیده فرمان PRINT و کلید Printscreen است .
در فصل ۲۰ نحوه هدایت داده های ارسال شده برای چاپگر موازی به ابزارهای دیگر شرح داده می شود.

برخی ناسازگاریهای چاپگرها
چاپگرهای PostScript به ابزارهای ویژه ای نیاز دارند و DOS قادر به چاپ در حالت معمولی آنها نیست . اما بیشتر این چاپگر ها را میتوان به نحوی تنظیم نمود تا یک چاپگر موازی استاندارد ( مانند اپسون MX80 ) جلوه بدهد که DOS بتواند از آن استفاده کند.

NUL: مسیری بدون مقصد
گاهی اوقات استفاده از ابزار NUL به منظور حذف خروجی یک فرمان ممکن است سودمند باشد ، زیرا خروجی هدایت شده به NUL ناپدید می گردد. به عنوان مثال ، فرمان زیر فقط در صوت یافته نشدن فایل ، پیغامی را به نمایش در می آورد :
DIR CASEY. TXT > NUL
استفاده از چنین تکنیکهایی در ماکروی DOSKEY یا فایلهای دسته ای جهت حذف پیغامهایی که یک کاربر بی تجربه آمادگی مواجه شدن با آنها را ندارد ، سودمند می باشد .

تعیین مسیر ورودی
علامت < به DOS می گوید که مسیر ورودی را به فایل یا ابزار خاصی تغییر دهد. به عنوان مثال ، برای خواندن ورودی از COM1 ( به جای صفحه کلید ) میتوانید فرمان زیرا را وارد کنید :
SORT < COM1
یکی از اهداف تغییر مسیر ورودیها ، اتوماتیک ساختن فرمانها به نحوی است که نیاز کمتری به ورودی کاربر داشته باشند . به عنوان مثال اگر فایل C:\DOS\CR حاوی یک خط خالی ( که با فشردن کلید ENTER ایجادشده ) باشد ، با استفاده از آن میتوان فرمان TIME را به شکل اتوماتیک درآورد :

TIME < C:\DOS\CR
بدین ترتیب وقتی DOS ورودی استانداردی بخواهد ، به جای صفحه کلید از فایل CR می خواند . در نتیجه پس از به نمایش درآمد ساعت فعلی ، کار TIME به پایان رسیده و همان ساعت حفظ می شود . به همین ترتیب با استفاده از CR می توانید فرمانهای DATE و PRINT را به شکل اتوماتیکی درآورید . در صورت استفاده از CR به همراه PRINT تابع چاپ به روی ابزار چاپ پیش گزیده (PRN) تنظیم می شود.
در فایلهای دسته ای ، اغلب مشخص کردن نام مسیر کامل در عملیات تعیین مسیر از اهمیت زیادی برخوردار است تا از هر دیسک گردان و دایرکتوری بتوان آنها را اجرا نمود.

اتوماتیک ساختن فرمان ساده ای چون TIME یا DATE ممکن است به ظاهر دردسرش بیشتر از منفعتش باشد، اما باعث می شود که در اجرای فایلهای دسته ای و ماکروهای DOSKEY نیاز کمتری به دخالت کاربر باشد . با حفظ دقت بیشتر ، می توانید فرمانهای پیچیده تری که به یک سری ورودی از صفحه کلید نیاز دارند را به شکل اتوماتیک درآورید . به عنوان مثال ، عملیات استاندارد FORMAT به سه ورودی نیاز دارد ( البته اگر از سوئیچ /V استفاده نکنید ) که در مثال زیر در کروشه ای مشخص شده اند :
C:\FORMAT A:
Insert new diskett for drive A:
And press ENTER when ready ;[Enter]
Checking existing disk format.
Saving UNFORMAT information.
Verifying 1.44M
Format Complete.
Volumelabel ( 11 characters . ENTER for none ) [Enter]
۱۴۵۷۶۶۴ bytes total disk space
۱۴۵۷۶۶۴ bytes available on disk
۵۱۲ bytation units available on disk.
۲۸۴۷ allocation units available on disk
volume Serial Number is 1035 – 0DE3
Format another (Y/N) [n]
C:\>

با ایجاد یک فایل ورودی حاوی دو برگشت خطی (carriage return) و یک N . می توانید کل روند فوق را به شکل اتوماتیک به انجام رسانید. به عنوان مثال ، اگر فایل FMTIN حاوی پاسخهای فرمان FORMAT باشد ، فرمان اتوماتیک شده را میتوانید بدین شکل اجرا نمایید:
FORMAT A:<C:\DOS\FMTIN
بدین ترتیب ، هر وقت DOS ورودی را از صفحه کلید بخواهد ، یک خط از این فایل را به ترتیب می خواند .
اتوماتیک کردن فرمانهایی مانند FORMAT باعث نادیده گرفتن جنبه های امنیتی می شود . بنابراین باید این تکنیکها را با احتیاط کافی استفاده نمایید و آنها را در اختیار کاربران بی تجربه قرار ندهید . همچنین اگر وضعیت خطایی پیش بیاید که به پاسخ غیر معمولی نیاز داشته باشد ، برنامه احتمالا متوقف می شود تا ورودی مناسبی را از فایل دیسک دریافت کند . در این حالت ، با فشردن کلیدهای Ctrl – Break می توان به اعلان فرمان برگشت .

لوله کشی
در عملیات لوله کشی (Piping) داده ها از یک فرمان و با استفاده از یک فایل موقتی بنام لوله (pipe) به فرمان بعدی ارائه داده می شوند. خروجی استاندارد فرمان اول ، ورودی استاندارد فرمان دوم می شود. ویژگی لوله کشی بیشتر در فیلترهای DOS مورد استفاده قرار میگیرد و در بخش بعدی که به توضیح فیلترها می پردازیم ، مثالهای متعددی از لوله کشی را ملاحظه خواهید نمود.

قبلا نحوه اتوماتیک کردن فرمان TIME یا DATE با استفاده از یک فایل ورودی استاندارد حاوی برگشت خطی (Carriage return) را فرا گرفتید . این عمل را با استفاده از ویژگی لوله کشی نیز می توانید انجام دهید :
TYPE C:\DOS\CR | TIME
فرمان TYPE محتویات فایل CR را به لوله فرستاده و فرمان TIME آن را از لوله می خواند . بنابراین پس از اجرای TIME گویی کلید Enter بطور اتوماتیک فشرده می شود.
لوله کشی نیز مانند اشکال دیگر تعیین مسیر ، فقط روی ورودی / خروجی استاندارد اثر دارد.

استفاده از ECHO برای اتوماتیک کردن فرمانها
در عملیات لوله کشی ، روش مناسب تر انتقال یک مقدار به فرمان مورد نظر ، استفاده از فرمان ECHO به جای TYPE می باشد . بدین ترتیب نیازی به تشکیل یک فایل پاسخ نمی باشد. به عنوان مثال ، برای ارسال یک Y به فرمان *.* DEL ( در پاسخ به سئوال Are you sure) می توان فرمان زیر را وارد نمود:
ECHO Y | DEL *.*
اگر به دنبال فرمان ECHO بدون هیچ فاصله ای یک نقطه تایپ شود ، برگشت خطی (carriage return) ایجاد می گردد که میتوان آن را جهت اتوماتیک کردن فرمانهای TIME و DATE به کار برد. بدین ترتیب روش دیگر اتوماتیک کردن TIME بدین شکل است :
ECHO . | TIME

این روش ، ساده ترین روش اتوماتیک کردن فرمانهایی است که به یک پاسخ نیاز دارند . اما چون ECHO فقط میتواند یک مقدار را ارائه بدهد، برای فرمانهایی که به چند ورودی نیاز دارند ( مانند FORMAT ) قابل استفاده نمی باشد.
فایلهای موقتی در روند لوله کشی
DOS در روند لوله کشی باید دو فایل موقتی به نامهای ABOABOBH و ABOABOBN تشکیل دهد. پس از اتمام عملیات این فرمان یا پس از متوقف نمودن آن توسط کلیدهای ctrl – Break این فایلهای موقتی به طور اتوماتیک پاک می شوند. اما اگر حین انجام عملیات ، کامپیوتر را ریست و یا خاموش کنید ، این فایلها روی دیسک سخت باقی می مانند که البته به سادگی میتوانید آنها را پاک کنید.

DOS فایلهای موقتی را در دایرکتوری فعلی می نویسد ، مگر این که با وارد کردن فرمانی مانند مثال زیر، یک دایرکتوری موقتی استانداردی را مشخص نموده باشید:
SET TEMP = path
اگر به دلیل پر بودن دیسک ، DOS نتواند فایلهای موقتی را روی آن بنویسد ، عملیات لوله کشی صورت نمی گیرد .

فیلترهای DOS
از سه یوتیلیتی DOS به عنوان فیلتر (filter) نام برده می شود یعنی برنامه ای که داده هایی را از ابزار ورودی استاندار خوانده ، آنها را به نحوی پردازش کرده و سپس در ابزار خروجی استاندارد مینویسد. سه فیلتر DOS عبارتند از : MORE که خروجی استاندارد را به شکل صفحه به صفحه نمایش میدهد SORT خطوط را مرتب می کند و FIND که خطوط جاری رشته های متنی خاصی را می یابد.

شناسایی خطوط
سه فیلتر مزبور روی خطوط داده ها که توسط برگشتهای خطی (carriage return) متمایز شده اند، عمل می کنند . در یک فایل اسکی مانند فایلهای دسته ای یا CONFIG>SYS خطوط مشخص هستند. اما بسیاری از واژه پردازها فقط وقتی برگشت خطی را ذخیره می کنند که در انتهای پاراگراف ، کلید Enter را فشار دهید. گر چه این واژه پردازها ، پاراگرافها را در چند خط به نمایش درآورده و چاپ می کنند، اما DOS هر یک از این پاراگرافها را به عنوان یک خط می شناسد . تنها استثنا زمانی است که واژه برداز مزبور ، فایل متنی را به جای فرمت معمولی خود با فرمت اسکی ذخیره کند. بنابراین هنگام به کارگیری فیلترهای DOS برای فایلهای ایجاد شده توسط واژه پردازها حتما باید از فمرت فایل ذخیره شده اطلاع داشته باشید.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.