مبانی نظری گیاهان دارویی ، گیاه بابونه آلمانی، تاریخ کاشت، روش کاشت


در حال بارگذاری
18 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
4 بازدید
۶۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مبانی نظری گیاهان دارویی ، گیاه بابونه آلمانی، تاریخ کاشت، روش کاشت دارای ۴۹ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مبانی نظری گیاهان دارویی ، گیاه بابونه آلمانی، تاریخ کاشت، روش کاشت  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مبانی نظری گیاهان دارویی ، گیاه بابونه آلمانی، تاریخ کاشت، روش کاشت۲ ارائه میگردد

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مبانی نظری گیاهان دارویی ، گیاه بابونه آلمانی، تاریخ کاشت، روش کاشت،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مبانی نظری گیاهان دارویی ، گیاه بابونه آلمانی، تاریخ کاشت، روش کاشت :

مبانی نظری گیاهان دارویی ، گیاه بابونه آلمانی، تاریخ کاشت، روش کاشت (فصل دوم تحقیق)

مشخصات این متغیر:

منابع: دارد

پژوهش های داخلی و خارجی: دارد

کاربرد این مطلب: منبعی برای فصل دوم پایان نامه، استفاده در بیان مسئله و پیشینه تحقیق و پروپوزال، استفاده در مقاله علمی پژوهشی، استفاده در تحقیق و پژوهش ها، استفاده آموزشی و مطالعه آزاد، آشنایی با اصول روش تحقیق دانشگاهی

نوع فایل:wordوقابل ویرایش

اهمیت اقتصادی گیاهان دارویی

تولید و استفاده از گیاهان دارویی به زمان های بسیار دور باز می‌گردد. استفاده و تجارت مواد گیاهی معطر که بومی‌ نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری هستند، از شاخص های تمدن های قدیمی‌جهان نظیر مصر، یونان و ایران است. امروزه بهره برداری و فرآوری اسانس گیاهان عطری جهت مصرف در صنایع آرایشی و بهداشتی به صحنه رقابت فشرده اقتصادی در بین کشورهای تولید کننده تبدیل شده است.

ثروتمندتر شدن جوامع جهانی و ایجاد تنوع در فرهنگ مصرف موجب شده است کاربرد گسترده اسانس گیاهان در طیف وسیعی از فرآورده های غذایی مورد استفاده قرار گیرند و همچنین حمایت سازمان بهداشت جهانی(WHO) از مصرف فرآورده های طبیعی، به نوبه خود باعث شده است که تولید و تجارت این محصول از رونق قابل توجهی در جهان برخوردار باشد(میر جلیلی، ۱۳۸۲).

…………..

– وضعیت جهانی گیاهان دارویی

امروزه اهمیت گیاهان دارویی در سطح جهان بر کسی پوشیده نیست. میلیونها نفر از مردم جهان در زمینه کشت، برداشت، فرآوری و سایر جنبه های گیاهان دارویی فعالیت دارند. بطوریکه فقط در کشور چین ۱۰۰ میلیون نفر به بکار گیاهان دارویی اشتغال دارند.

برآورد می شود ۳۰۰۰۰-۷۵۰۰۰ گونه گیاهی در زمین یافت شود و این در حالی است که کمتر از ۱ درصد این گونه ها شناسایی و ثبت شده است. براساس آمار سازمان بهداشت جهانی بیش از ۸۰ درصد از مردم جهان برای درمان انواع بیماریها از ۲۰۰ گونه گیاه دارویی متداول در جهان مصرف می‌کند.

استفاده از گیاهان دارویی سبب شده است تا میزان گیاهان دارویی در کشورهای توسعه یافته روز به روز افزایش یابد، به طوری که واردات گیاهان دارویی ( گیاهان معطر شامل آن نمی شود ) از ۳۵۵ میلیون دلار در سال ۱۹۷۶ به ۵۱/۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۲ رسید و تا سال ۲۰۵۰ بالغ بر ۵ تریلیون دلار خواهد رسید ( هاسنا ۱۹۹۷ ).

………….

وضعیت گیاهان دارویی در ایران

کشور ایران جایگاه ویژه ای در مورد گیاهان دارویی دارد. علاوه بر سابق طولانی و ریشه تاریخی و فرهنگی مصرف گیاهان دارویی در ایرا ن تنوع اقلیمی موجود در کشور ایران جایگاه گیاهان دارویی را در کشور ممتاز کرده است.

تعداد گونه های گیاهی شناخته شده در ایران بین ۸۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ برآورد می شود تعداد گونه ای گیاهان دارویی تا ۲۳۰۰ گونه برآور می شود که رقم بسیار بالا و در خور توجهی است.

……………….

اهمیت تاریخ کاشت و روش کاشت در عملکرد گیاهان

یکی از نیازهای مهم در برنامه ریزی برای بدست آوردن حداکثر عملکرد با کیفیت مطلوب تعیین بهترین زمان کاشت می باشد. تاریخ کاشت عامل مهمی است که بر طول دوره رشد رویشی و زایشی و توازن بین آنها و نهایتا عملکرد و کیفیت محصول تأثیر می گذارد و کاشت به موقع جهت کنترل خسارت ناشی از سرما یا گرما، آفات و بیماری ها و علف های هرز و استفاده از عوامل اقلیمی موثر در تولید نظیر تطابق زمان گلدهی با درجه حرارت مناسب از اهمیت خاصی برخوردار است. تصمیم گیری در مورد زمان کاشت مطلوب یک گیاه زراعی بسیار با اهمیت بوده و از عوامل مهم جهت کسب حداکثر عملکرد در گیاهان می باشد. تأثیر عوامل محیطی بر مراحل فیزیولوژیکی گیاه باعث می شود تاریخ کاشت از منطقه ای به منطقه دیگر و حتی در یک منطقه بسته به تفاوت های ژنتیکی بین ارقام متفاوت باشد (Sandhu, 1984).

………….

۱-۲- آشنایی با گیاه دارویی بابونه آلمانی

۱-۱-۲- مشخصات گیاهشناسی

بابونه آلمانی گیاهی علفی و یکساله از خانواده کاسنی[۱] با نام علمی‌L. Matricaria recutita است؛ که در عرض جغرافیایی ۶۳ تا ۶۴ درجه شمالی در‌ ‌سطوح وسیعی می‌روید. بابونه دارای واریته‌های دیپلوئید(۱۸=x2=n2) و تتراپلوئید(۳۶=x4=n2) است. واریته های دیپلوئید دارای دوره رشد کوتاهتر، قطر بزرگتر و وزن بیشتر گل ها، عملکرد تر و خشک بیشتر سرشاخه های گلدار خشک و تر و‌‌‌ ارتفاع بوته کمتری نسبت به واریته‌‌های تتراپلوئید هستند(آندرآ[۲]، ۲۰۰۳)).

…………..

۲-۱-۲- رده بندی

بابونه از ‌نظر رده بندی جزو دسته گیاهان گلدار نهاندانه، دولپه و پیوسته گلبرگ و از تیره کاسنی، تیره فرعی رادسه و جنس ماتریکاریا می باشد(). در شکل(۲-۲ )جایگاه بابونه در رده بندی گیاهان نشان داده شده است.

…………….

۳-۱-۲- خاستگاه و پراکنش

بابونه از گیاهان بومی‌مناطق مدیترانه بوده ولی منشاء آن را آسیای صغیر گزارش کرده اند. این گیاه امروزه پراکندگی وسیعی در اروپا، آسیای غربی، آفریقای شمالی و جنوبی و استرالیا پیدا نموده است.

در ایران نیز گونه های مختلف جنس ماتریکاریا در نقاط مختلف کشور رشد می‌نماید؛ ولی جنس و گونه Matricaria recutita در منطقه غرب بین خرم آباد و دورود، ۲۸ کیلومتری شمال غربی اندیمشک؛ در خوزستان: در صالح آباد، هفت گل، شوشتر، کیلومتر ۵ جاده رامهرمز- شیراز، ایرانشهر و در منطقه دربند تهران یافت می شود(رحیمی، ۱۳۸۰).

…………….

۱-۳-۱-۲- گونه های مختلف جنس ماتریکاریا و پراکندگی آنها در ایران

۱- M.aurea: این گیاه در شمال ایران، رودبار؛ خرمشهر، مرزهای جنوبی، بوشهر، کونک (بین دزفول و شوشتر) و در ارتفاعات ۴۰۰ متری قصر شیرین یافت می شود.

۲- M.lasicarp : در بلوچستان و در دره حری رود بطور خودرو می‌روید و به نامهای محلی پین فولی و پیون فولی نامیده می شود.

……………

-۲- عوامل زراعی موثر بر کمیت و کیفیت عملکرد بابونه آلمانی

۱-۲-۲- زمان و نحوه کاشت

زمان کاشت یکی از عواملی است که می‌توان با انتخاب صحیح آن شرایط محیطی مناسبی برای رشد گیاه فراهم آورده و باعث افزایش کمیت و کیفیت محصول تولیدی گردید.

برای طبقه بندی بابونه از نظر نحوه رشد و فصل کاشت آن را به گروه های بهاره، زمستانه و تابستانه یا بی تفاوت و همچنین زودرس و دیررس طبقه بندی می‌کنند. اگرچه بابونه یک گیاه روزبلند می باشد ولی به علت دامنه اکولوژیک وسیع این گیاه، امکان کشت آن در مناطق معتدله و نیمه گرمسیر وجود دارد(امید بیگی، ۱۳۷۹).

…………….

۲-۲-۲- تراکم کاشت

تراکم گیاه یکی دیگر از عواملی است که به کمک آن می‌توان علاوه بر استفاده بهینه از نور خورشید و عامل خاک، به افزایش کمیت و کیفیت محصول نیز پرداخت. با استفاده از فواصل مناسب بین بوته ها می‌توان رقابت بین گیاهان یک گونه را به منظور تولید حداکثر مواد موثره دارویی کنترل نمود.

نتایج تحقیقات مختلف دربررسی بهترین فاصله کشت نشان می دهد که بالاترین عملکرد گل و اسانس زمانی بدست می‌آید که فاصله بین ردیف cm30 و فاصله درون ردیفcm 10 باشد. همچنین تحقیقات نشان می دهد جهت مدیریت بهتر مزرعه و کشت مکانیزه فاصله بین ردیف cm 40 سبب بالاترین عملکرد گل و اسانس خواهد شد(زالکی[۳]، ۱۹۷۲).

………………..

۵-۲ اسانس ها

اسانس ها عبارتند از متابولیت های ثانویه برخی گیاهان، که با استفاده از روش های مختلف از بافتهای گیاهی قابل استحصال هستند. اسانس‌ها در اثر تبخیر در مجاورت هوا و در حرارت عادی تصعید می‌شوند بنابراین آنها را روغنهای فرار[۴] می‌نامند. اسانس ها با آب غیر قابل اختلاط بوده ولی می‌توانند تا حدی در آب حل شده و بوی خود را به آب انتقال دهند، آنها در اتر، الکل و اغلب حلالهای آلی محلول هستند. اغلب اسانس‌ها سبک تر از آب بوده و لذا وزن مخصوصشان کمتر از یک است.

………..

۱-۵-۲- ترکیب شیمیایی اسانس ها

اسانس ها که دارای مصارف عمده ادویه ای، دارویی و عطرسازی هستند، اغلب از دو گروه ترکیب شیمیایی عمده تشکیل شده اند که عبارتند از: ترپن ها و فنیل پروپن ها. از بین این دو گروه، ترپن ها فراوانتر و رایج تر هستند ولی در صورت حضور فنیل پروپن ها، باید آن را عامل اصلی طعم و عطر دانست. ترپن‌های اسانس‌ها به دو گروه فرعی منوترپن‌ها و سزکوئی‌ترپن‌ها تقسیم می‌شوند. ساختمان بیش از ۱۰۰۰ مونوترپن و احتمالا ۳۰۰۰ نوع سزکوئی ترپن شناسایی شده است. در مقابل، تنوع فنیل پروپن ها محدود است و کمتر از ۵۰ نوع از آنها شناسایی شده است(هی و واترمن، ۱۳۷۹).

……………

۲-۵-۲ – روش های استخراج و آنالیز اسانس ها

هر نوع از اسانس در گیاهان معطر و در قسمت های مختلف و در فضای مابین سلولی اپیدرم و مزوفیل در ساختارهای متعدد ترشحی ذخیره می‌شوند. بنابراین تعیین روش های مناسب و زمان لازم برای اسانس گیری به میزان زیادی به محل انباشته شدن اسانس در گیاه و نوع ماده بستگی دارد. اسانس ها فرار بوده و اغلب آنها به روش رایج تقطیر با بخار، استحصال می‌شوند. در این روش، بخار از داخل ظرفی که حاوی گیاه اسانس دار می باشد، عبور می‌نماید. اسانس موجود در بخار آب که فرار است، به همراه بخار آب از داخل یک کندانسور عبور داده شده و در نتیجه بخار آب و اسانس هر دو سرد شده به مایع تبدیل می‌شوند. سپس اسانس و آب از یکدیگر جدا می‌شوند. اسانس را که در اغلب موارد غلظتش بسیار کم است،جمع آوری می‌کنند.

……………

-۲- مواد موثره بابونه آلمانی

۱-۶-۲- ترکیب شیمیایی و عصاره گیری

در حال حاضر بابونه به عنوان یک داروی گیاهی رسمی‌در فارماکوپه ۲۶ کشور جهان از قبیل فارماکوپه ایالت متحده(۲۰۰۴) و فارماکوپه انگلیس(۲۰۰۲) است.

……………..

۱-۹-۲- کاربرد بابونه در فضای سبز

بابونه در بسیاری از کشورها به عنوان گیاه زینتی کشت می شود. این گیاه از قرنهای گذشته به عنوان یک گیاه پوششی یکدست و زیبا در جایگزینی چمن بکار می‌رفته است و نیز حتی در اروپا در محل نشستن و در حاشیه پیاده رو به دلیل داشتن گل های زیبا و بسیار معطر کاربرد وسیعی داشته است.

علاوه بر زیبایی چشمگیر گل ها ، رایحه دلنواز آنها در آرامش بخشی و ایجاد مسرت بسیار ارزشمند است. این ویژگی خصوصا برای افراد نابینا که از موهبت مشاهده زیبایی‌های طبیعت محرومند بسیار ارزشمند است(بینام، ۱۳۷۶‌). امروزه استفاده از رایحه در درمان(آروماتراپی) بسیار رایج شده است.

……………..

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.