پروژه کارآفرینی تولید روغن نباتی در شرکت راهبرد شریف


در حال بارگذاری
11 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
8 بازدید
۶۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 پروژه کارآفرینی تولید روغن نباتی در شرکت راهبرد شریف دارای ۳۵ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه کارآفرینی تولید روغن نباتی در شرکت راهبرد شریف  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز پروژه کارآفرینی تولید روغن نباتی در شرکت راهبرد شریف۲ ارائه میگردد

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه کارآفرینی تولید روغن نباتی در شرکت راهبرد شریف،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه کارآفرینی تولید روغن نباتی در شرکت راهبرد شریف :

پروژه کارآفرینی تولید روغن نباتی در شرکت راهبرد شریف در ۳۱ صفحه ورد قابل ویرایش

تجزیه و تحلیل swot

برای بررسی و تحلیل منتقدانه وضعیت موجود در صنعت روغن نباتی و ارائه راه حل مناسب ، آن را در قالب یک فرایند حل مسئله Problem solving process بررسی و درگامهای بعدی بر مبنای یک برنامه ریزی استراتژیک تجزیه و تحلیل مینمائیم .

نمودار فرایند حل مسئله

با توجه به ماهیت کار و شرح خدمات تعریف شده میتوان ۵ قدم از ۹ قدم حل مسئله را در این گزارش طی نمود و طی قدمهای بعدی به اراده و تصمیم مدیران ومسولان دارای قدرت اجرایی در صنعت روغن نباتی دارد لذا در این قسمت به بررسی قدمهای پنجگانه مذکور پرداخته و رهیافتهای مؤثر برای ببهبود از وضعیت موجود را ارائه خواهیم نمود :
قدم اول : تعیین مسئله

تعریف مسئله در این پروژه از سوی مدیریت شرکت‏ نوسازی با هدف بهبود وضعیت موجود در صنعت روغن نباتی مطرح گردیده است بدین معنی که مدیریت مذکور سعی دارد تا با مطالعه وضعیت صنعت مورد بحث ضمن شناخت و عارضه‏یابی برنامه‏ریزیی اجرایی لازم را با توجه به ابزار و امکانات موجود در شرکت نوسازی صنایع در جهت ارتقاء صنعت روغن نباتی در کشور انجام دهد. آنچه که مورد بحث در این پروژه می‏باشد شناخت راه‏حلهای توسعه و بهبود با توجه به وضعیت موجود می‏باشد.همانطور که مباحث در قبلی نیز بدان اشاره گردید عمده مشکل صنعت روغن نباتی کشور تامین ماده اولیه مورد نیاز می‏باشد که به دو صورت دانه روغنی در درجه اول و روغن خام در درجه دوم طرح گردید. بنابراین با درک بهتر از آنچه که در پروژه به عنوان مشکل و مسئله تعریف می‏شود می‏توان در قدمهای بعدی برای جمع‏آوری اطلاعات و همچنین بررسی استراتژیها روشن‏تر و مشخص‏تر عمل کرد.

علاوه بر مسئله اصلی و کلانی که از سوی شرکت نوسازی صنایع ایران برای صنعت روغن نباتی مطرح گردید، با شناخت به عمل آمده از صنعت مذکور که در بحث بازار هم به نوعی به آن پرداخته شد مشکلاتی نیز وجود دارد که هر چند برگرفته از ساختار موجود درصنعت می‏باشد ولی می‏تواند به عنوان یک تشدید کننده مسئله مورد بحث در مرکز توجه مدیران و تصمیم‏گیرندگان سازمان قرار گیرد که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:

– عدم برنامه‏ریزی در مورد تامین دانه‌های روغنی به عنوان ضعف این صنعت در داخل کشور

– نبرد ابزارهای مالی لازم در جهت حمایت تامین کنندگان ماده اولیه

– وجود کارخانه‏های متعدد با مالکیت بخشهای مختلف و با مدیریت بخشهای خاص نظام

– قدیمی بودن تکنولوژی تعدادی از کارخانه‏های بزرگ کشور

– عدم دستیابی به اطلاعات شرکتهای مربوطه، کارخانجات، انجمن‏های صنفی و … به بهانه‏های مختلف از جمله‏ محرمانه بودن

– شفاف‏ نبودن هزینه‏ها و درآمدها که خود سبب می‏گردد که عملکرد اقتصادی صنعت به خوبی قابل اندازه‏گیری و مقایسه نباشد.
۴-۲- قدم دوم : تعیین اهداف

از دیدگاه مدیریت استراتژیک، همواره حداکثر کردن سود در کوتاه مدت بهترین راه برای رسیدن به سود آوری و توسعه پایدار نیست بلکه باید بگونه ای عمل نمود که این سود آوری مستمر و مداوم ودر جهت سیاستهای کلان کشور باشد. به عبارتی، بجای لذت بردن از خوردن ماهی باید چگونگی توربافی و ماهیگیری را آموخت .

اغلب استراتژیستها اهداف بلند مدت را در هفت حوزه زیر تعیین مینمایند که این اهداف برای صنعت روغن نباتی نیز مورد توجه میباشد .

۱- سود آوری Profitability

سود آوری یک ابزار لازم برای ادامه حیات هر بنگاه اقتصادی است بدونکسب سود هر بنگاهی از حالت اقتصادی خارج شده و تنها عوامل ناپایـدار میتوانند توجیه گر بقا و دوام آن باشند . جهت بقای سازمان در فضای اقتصادی امروز ، توجه به سود آوری سازمان امری اجتناب ناپذیر خواهدبود .

۲- بهره وری Productivity

بهره وری بیشتر مبنای اصلی در اندازه گیـری و ارزیابی عملکرد هر مـؤسسه میباشد بهره وری که بعنوان نسبت خروجی ( سـتانده ) به ورودی ( داده ها و منابع ) تعریف میشود نه تنها معتبرترین معیار برای سنجش عملکردهاست بلکه بدنبال خود سود آوری را نیز بهمراه خواهد داشت . مجهول بودن شاخصهای عملکردی در کارخانجات مورد بررسی نیز بعنوان یک مسئله ( یا زیر مسئله ) مطرح میباشد که مدیران و متولیان امر باید با تکیه بر روشهای علمی و منطقی نسبت به بررسی آن اقدام کنند .

۳- ایجاد موقعیت رقابتی Competitive

حضور در بازارهای فعلی تنها از طریق رقابت امکانپذیر میباشد متولیان تولید روغن نباتی نیز به این امر کاملاً واقـف هستند که زمانی میتوانند به بقای سازمانهای تحت پوشش خود امیدوار باشند که توان انجام رقابت با سایر عوامل تأثیر گذار ( از جمله ئسایر تولید کنندگان داخلی و خارجی ) را دارا باشد بنابراین رسیدن به اهدافی چون افـزایش سـهم چند درصـدی صادرات ، زمانـی دستیافتنی است که بجهات رقابتی بتوان این سهم را از رقبا گرفت .

۴- ارتقاء کارکنان

عامل انسانی و وجود مهارتهای لازم میتواند سبب تحرک ، پویائی و توانمندی بیشتر هر سازمان شود لذا مدیر آینده نگر به افزایش توان مهارتی کارکنان فکر خواهد کرد و این موضوع لزوماً فقط کارکنان درون سازمانی را در بر نمیگیرد ، که میتوان کارکنان برون سازمانی ( نظیرپیمانکاران توانمند )را در نظر گرفت و عرصـه را برای حضور بیشتر وقـدرتمنـد تر آنان فراهم نمود لذا باید به ارتقاء بدنه کارشناسی و برنامه ریزی و سیاستگذاری سازمان توجه نمود و پتانسیلهای مدیریتی و فنی و مهندسی آنان را ارتقاء بخشید و توجه نمود که از بکارگیری نیروی انسانی بیش از نیلز پرهیز گردد.

۵- روابط کارکنان

بهره وری بیشتر و بهتر کارکنان به روابط بهتر آن بستگی دارد کارکنان علاقمند و دلبسته به سازمان میتوانند به رشد و شکوفائی آن سازمان کمک نمایند و از طرفی هم ،کارکنان بی علاقه و فاقد انگیزه های اجـتماعی و اقتـصادی نیز مشکلات زیادی را برای سازمان ایجاد مینمایند که امروزه این مشکل در اغلب سازمانها بخصوص سازمانهای بزرگ مشهود و ملموس بوده و این روابط در جهت اهداف اصلی سازمان هدایت نمیگردد و بدنبال آن پائین بودن بهره وری ، از دست دادن فضای رقابتی و فقدان سود آوری برای سازمان خواهد بودکه که برخی از کارخانجات مورد بررسی نیز در این زمینه با مشکلاتی مواجه میباشندو این مقوله نیز بعنوان یکی از زیر مسئله ها ( Sub- Problem ) میتواند مطرح باشد.

۶- رهبری تکنولوژی

سازمانهای امروزی همواره سعی مینمایند بجای پیروی از دیگر سازمانها خود پیشرو و خلاق باشند و سازمانی که بتواند در عرصه تکنولوژی صاحب شهرت و اعتبار باشد میتواند به تداوم حیات اقتصادی خویش امیدوار باشد . در شرایط کنونی ، هر چند که تولید کنندگان بیشتر به صورت یک دنباله رو در پی تولید، محصولات جدید ارائه شده از سوی تولید کنندکان خارج از کشور می باشند لیکن به عنوان یک ایده ال میتوان رهبری تکنولوژی را نیز در سطح کلان (جهان) و بعنوان یک هدف پائینتر در کشور دنبال کرد .

۷- مسئولیت اجتماعی

اغلب بنگاههای اقتصادی علاوه بر حفظ بقای اقتصادی خود به مسئولیتهای اجتماعی نیز توجه دارند این مسئولیتهای اجتماعی میتواند بصورت ارائه خدمات به محیط اطراف و یا ایجاد امکانات رفاهی ، ورزشی برای محیط خویش ،نقش و جایگاه خود را در محیط اطراف خود تثبیت نمایند .

آنچه بعنوان مسئولیت اجتماعی برای متولیان این صنعت میتوان نام برد ارائه برنامه های آموزشی لازم در جهت بهبود مصرف می باشد.

اهداف مذکور بعنوان اهداف کلان در مباحث تئوریک مطرح میباشد ولی آنچه که در میدان عمل و در عرصه صنعت روغن نباتی مطرح میباشد عبارتست از :

الف ) اقتصادی نمودن تولید به منظور سودآوری بیشتر از طریق :

– روان سازی فعالیتها در کارخانجات . ( افزایش بهره وری و سود آوری )

– بروز کردن ماشین آلات ( افزایش بهره وری ) .

– استفاده بهینه از نیروی انسلنی ( افزایش بهره وری)

ب) برقراری مکانیزمهای لازم به منظور دستیابی به اهداف کلان دولت :

– تامین کالاهای استراتژیک از جمله روغن نباتی و خوراک دام ( مسئولیت اجتماعی ).

برنامه ریزی برای تامین دانه های روغنی در داخل کشور(( ایجاد موقعیت رقابتی ).

– ایجاد فرهنگ بهینه مصرف (مسئولیت اجتماعی) .

ج) افزایش توان مدیریتی :

– ایجاد فرصتهای لازم برای سیاستگذاری وبرنامه ریزی بهتر ( ارتقاء کارکنان و بهره وری ) .

– کاهش فعالیتهای اجرائی و تقویت توان رهبری و تدوین برنامه های راهبردی ( سود آوری و بهره وری ) .

۴-۳- قدم سوم : گردآوری اطلاعات :

– همه میدانیم “ پنجاه درصد حل مسئله فهم صورت مسئله است” برای شناخت بهتر مشکل و تحلیل منطقی و علمی آن ضروری است که شناخت کاملی از وضعیت موجود صنعت روغن نباتی بعمل آید این مرحله از حل مسئله توسط این مشاور و در حد امکانات موجود انجام گردیدو تصویری مشخص از وضعیت این صنعت در فصول قبل آورده شده است ، چکیده این مطالعات که بر مبنای مطالعه مستندات ، انجام مذاکره و مصاحبه با مدیران و مسئولین محترم در کارخانجات، انجمنهای صنایع روغن کشی و روغن نباتی و همچنین شرکت کشت و صنعت دانه های روغنی و نیز استنتاج مطالعه کنندگان و تهیه کنندگان این گزارش انجام گردیده را میتوان بصورت ذیل خلاصه نمود :

پس از جنگ جهانی دوم یکی از اهداف کشورهای اروپایی، امریکا و کانادا برنامه ریزی برای افزایش تولید محصولات کشاورزی به منظور خاتمه بخشیدن به کمبود مواد غذایی و تامین امنیت غذایی برای جامعه بود. کشورهای دیگر مانند هند، چین و ترکیه نیز بعدها این سیاست را پیشه کردند.اصلی ترین سیاست های تامین امنیت غذایی که دولت ها با توجه به مزیت نسبی خود دارند، خودکفایی در محصولات کشاورزی است که اقتصاددانان این سیاست را مادر سیاست ها می خوانند.

البته در این گزارش به یکی از شاخه‌های صنایع غذایی یعنی زنجیره دانه های روغنی و مقدمات آن، تولید و پس از تولید توجه شده است.کشور ما در این عرصه نسبت به سایر شاخه‌های کشاورزی ضعیف تر و معضلات کشور ما در ان بسیار شدید است. آنچه در افزایش تولید دانه های روغنی مهم است هماهنگی تمامی پیش نیازها،فعالیت های فرابخشی مرتبط ، مسائل فنی و علم زراعت، تولید، مسائل پس از تولید و همخوانی تمامی این زنجیره و منظور کردن کامل آن در برنامه تدوینی است.

اصلی ترین نیاز زراعت، زمین، آب، نیروی انسانی، نهاده ها و ماشین آلات می باشد که برای رسیدن به تولید اقتصادی لازم است. زمین باید وسیع و یکپارچه، تسطیح و زهکشی شده باشد. آب با تاسیسات فنی مانند لوله و کانال بدون هرزی به مزرعه برسد. نیروی انسانی آموزش و اطلاعات دقیق داشته باشد. نهاده ها مناسب و اصلاح شده به موقع در اختیار قرار گیرد و ماشین آلات از جمله انواع تراکتور، دنباله بندها و کمباین فراهم شود. در این صورت با توجه به پتانسیل خوب زراعت دانه‌های روغنی در استفاده از تکنولوژی و نتایج خوب تحقیقاتی که در اقالیم مختلف کشور بویژه در مورد گیاه گلزا بدست آمده ، افزایش تولید تا مرز خودکفایی دور از ذهن نیست.

اما فعالیتهای فرابخشی مانند قوانین گمرکی و برقراری تعرفه های مناسب برای محصولات مشابه و استحصالات آن، واگذاری تسهیلات بانکی به اندازه به موقع و متناسب با نرخ‌های جهانی به زراعت داخل و خریداران داخلی دانه‌ها ا ز واجبات است. زیرا خریداران دانه های روغنی، روغن و کنجاله در حال حاضر با توجه به نرخ های بهره جهانی از تهسیلات بانکی خارجی یا فروشندگان با بهره ۳ درصد استفاده کرده و با توجه به تعرفه ناچیز، کالا را وارد کرده و فرآوری می کنند. حال آنکه همین خریداران و یا کشاورزان اگر بخواهند از منابع بانکی داخلی استفاده نمایند. مجبورند بین ۱۳ تا ۲۵ درصد بهره آن هم پس از گذراندن مراحل متعدد و پرهزینه پرداخت نمایند.

تصویب و ابلاغ به موقع نرخهای تضمینی، متولی خرید، هزینه‌های تبعی خرید و یارانه های مورد نیاز ، اعتبارات خرید تضمینی، تامین وسایل حمل و نقل به اندازه مورد نیاز و به موقع برای پیشگیری از فساد دانه‌ و ضرر کشاورزان . مسائل پس از تولید در تمامی نباتات صنعتی بویژه دانه‌های روغنی نیز مسائل و مشکلات خاص خود را دارد و الزاما می بایست حلقه واسط بین زراعت و صنعت به صورت بسیار قوی و با امکانات علمی وجود داشته باشد و تنگناهها و مشکلات قانونی و اجرایی سریعا و به موقع حل و فصل شود . وزارت بهداشت و موسسه استاندارد هم به عنوان متولیان سلامت غذایی جامعه در این برنامه حضور داشته باشند و مورد مشاوره فنی قرار گیرند تا مسائل بعدی روغن و کنجاله حل شود.

اصولا در کشورها زراعت این دسته از محصولات اساسی کشاورزی ( دانه‌های روغنی )که بعنوان نباتات صنعتی مطرح هستند در زمره محصولات اصلی کشاورزی مورد استفاده بوده و غذای مردم از آن بدست می‌ آید به دلیل قرار گرفتن ایران در منطقه خشک و کم آب بازار خوبی نداشته و قادر به رقابت با کشورهای آمریکایی و اروپایی نیست. چون از سویی قیمت تمام شده بالاست و از طرفی تولیدکنندگان عمده این محصولات که در قاره آمریکا و اروپا هستند بسبار حساب شده و هنگفت وارد بازار می شوند و به کشاورزان یارانه‌های فراوانی پرداخت می‌کنند تا بتوانند بازار جهانی را داشته باشند و کشاورزان کشورهای دیگر نتوانند وارد این بازار شوند لذا کشور ما برای ورود به بازار باید مورد حمایت مستقیم دولت قرار گیرد و بخشی از یارانه ها به کشاورزانی داده شود که دانه‌های روغنی را می‌کارند.

این دانه‌ها در کشور ما مشمول نرخ‌گذاری تضمینی هستند و شرکت کشت دانه‌های روغنی از طریق کارخانه‌های روغن نباتی این بودجه را تامین می کند . دولت باید مشابه گندم و برنج این کالا را هم در لیست خریدهای تضمینی خود قرار دهد و با در اختیار قرار دادن بودجه باعث حمایت از این تولید شود.

به دلیل ماهیت این زراعت ما در عرصه های مختلف تولید روغن نباتی ، مرغداری ، دامداری ، کشاورزی و مسائل اقتصادی فعالیت می‌کنیم. این امر به دلیل ماهیت محصول است که تمام این عرصه‌ها را در بر می‌گیرد و ارزش ، ماهیت و جایگاه دانه‌های روغنی را در اقتصاد هر کشور نشان می‌دهد.

در حال حاضر دانه روغنی وارداتی تقریبا ۳/۲ نیاز ما را تشکیل می‌دهد در صورتی که اگر تولید این دانه‌ها در کشور کاربردی و با درآمدزایی بالا برای کشاورز شود، از طرفی کارخانه‌های روغنکشی را فعال می‌کند و باعث تامین بخشی از غذای مردم می شود و کنجاله آن در دامداری ها و مرغداری ها استفاده می شود و باعث خودکفایی دولت در این زمینه و ایجاد و تولید جیره مناسب دام و طیور می‌شود و اگر دولت برای کمک به این عرصه وارد نشود این قشر به صورت جدی آسیب می‌بیند . در حال حاضر میزان نیاز مختلف دانه‌های روغنی را بیش از ۳ میلیون تن ارزیابی می‌شود ولی میزان تولید این دانه‌ها در داخل ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن است که بقیه آن وارد می‌شود و این واردات در بلند مدت باعث نیاز بیش تر کشور می شود.

در همین راستا طرح توسعه کشت‌ گلزا در واقع قسمتی از طرح تامین روغن نباتی کشور است و سطح زیر کشت آن در چند ساله اخیر از ۱۰ هزار هکتار به ۱۱۳ هزار هکتار در کل کشور رسیده است و به تبع گسترش سطح زیر کشت کار تبلیغی ترویجی و فرهنگی هم روی فرآورده های این دانه و مصارف آن از جمله روغن و کنجاله انجام شده است . با توجه به مطالب عنوان شده اهمیت زراعت دانه‌های روغنی که بعنوان یکی از نباتات عمده صنعتی در جهان مطرح است در صورت توسعه در کشور از طرفی سبب ایجاد اشتغال ، درآمد و بهره‌وری در بخش کشاورزی شده و از طرف دیگر باعث گسترش اشتغال فعال و مولد در صنایع روغن‌کشی و روغن نباتی و بهره‌برداری از سرمایه‌گذاریهای انجام شده و جلوگیری از واردات بی‌رویه روغن خام و کنجاله خواهد شد. در حال حاضر نقطه ضعف اصلی کشور در تولید و تامین دانه‌های روغنی و روغن نباتی است که باعث کاهش قدرت چانه‌زنی مملکت شده‌است . در بررسی علل این ضعف ملی ، گذشته از شرایط خاص اقلیمی، دلیل عمده و مهم عدم توسعه کشت دانه‌های روغنی در کشور را در واردات آسان ، ارزان و فراوان روغن خام و کنجاله می توان عنوان کرد. زیرا در کتاب قانون مقررات صادرات و واردات سالهاست که این کالاها با حقوق گمرکی و سود بازرگانی صفر حضور دارد و به رقابت با کشاورزی داخل پرداخته که پیوسته درگیر تورم، کمبود نهادها ، نامرغوبی خاک ، خشکسالی ، بحران نقدینگی کشاورزان و غیره می‌باشد.

– مطالعات انجام شده توسط این مشاور نشان دهنده این موضوع میباشد که در صورتی که حمایتهای دولتی از صنعت روغن نباتی حذف گردد و راه ورود کالاهای خارجی به درون کشور هموار گردد صنعت روغن نباتی ضرر و زیان فراوانی با توجه به وضعیت موجود خواهد دید.

از جمله سایر مروارد میتوان به نکات ذیل اشاره داشت:

– بقای فعالیتهای تعدادی از کارخانجات با وضعیت موجود قطعاً با مشکل جدی مواجه خواهد شد و فضای رقابتی روز ، تهدیدات جدی برای آن بهمراه خواهد داشت .

– در نگاه به آینده ، اصل رقابت اجتناب ناپذیر خواهد بود و شرایط موجود نتیجه ای جزء شکست در این بازار ببار نخواهد آورد .

– اقتصادی بودن فعالیتها در مجموعه ( کارخانجات تولید روغن نباتی ) ضمن حفظ منافع سازمان ، افزایش منافع کارکنان را نیز در پی خواهد داشت که وضعیت موجود چنین افقی را نشان نمیدهد .

– با ایجاد دانش و اطلاعات کافی در درون مجموعه ، میتوان ارتباط با محیط بیرون ، از جمله مصرف کنندگان را روشنتر کرد و ارائه محصول مناسب را انتظار داشت.

با افزایش اختیارات مدیران و مسئولان از جمله صنایع روغن کشی و روغن نباتی میتوان از آنان عملکرد بهتری را انتظار داشت و با اتکا به شاخصها و معیارهای مشخص میتوان راهکارهای مناسب برای برون رفت از وضعیت موجود به وضعیت بهینه را ارائه داد .

– ورود ایران به سازمان تجارت جهانی (WTO) در این بخش از صنعت کشور نیز همانند بسیاری دیگر از صنایع کشور مشکلات عدیده‏ای را ایجاد می‏کند لذا لازم است با نوسازی صنعت مذکور زمینه‏های لازم در جهت رشد و امکان رقابت در آن بازار را فراهم کرد.

– شرکت توسعه کشت دانه‌های روغنی با بهره‏گیری از امکانات مناسب می‏تواند به عنوان مجموعه‏ای راهبر در قسمت روغن نباتی عمل کند.

– وضعیت تولید دانه‏های روغنی در کشور در سطح فعلی بسیار نامطلوب می‏باشد لذا پیگیری طرح ملی افزایش دانه‌های روغنی می‏تواند اولین و مهمترین گام دستیابی به وضعیت مناسب در قسمت روغن نباتی باشد.

– نبود آشنایی کافی و انگیزه‏های لازم اقتصادی (قیمت تضمینی خرید محصول) در نزد کشاورزان بی‏رغبتی آنها را به تولید دانه‌های روغنی در پی داشته است که می‏توان با ایجاد یارانه‏ای مستقیم به حمایت از این بخش پرداخت.

– سالانه مبلغ ارزی بسیار بالایی در جهت تامین روغن نباتی و خوراک دام کشور به‏گونه‏های متفاوت پرداخت می‏شود که با برنامه‏ریزی صحیح می‏توان سالانه میزانی از همین مبلغ را صرف بهبود وضعیت موجود نمود.

– تامین ماده اولیه مورد نیاز صنعت از طریق کشت گلزا با استفاده از امکانات بالقو‏ه‌ای که در سطح کشور موجود می‏باشد امکان‏پذیر بوده لذا می‏توان با اجرایی کردن برنامه‏های موجود از جمله طرح ملی افزایش تولید دانه‏های روغنی به اهداف مذکور دست پیدا کرد.

– افزایش سالانه مصرف روغن نباتی با توجه به دو عامل افزایش جمعیت و افزایش مصرف ناشی از تغییر الگوی مصرف می‏باشد که لازم است توجهات ویژه با توجه به استانداردهای موجود به این مورد معطوف گردد.

– توفیق در اجرای طرح ملی افزایش تولید دانه‌های روغنی و طرح تامین منابع روغن نباتی مستلزم ایجاد یک اراده سیاسی بر مبنای تصمیم آگاهانه، راسخ و پایدار مسئولین کشور در همه رده‏ها می‏باشد.

– استفاده از امکانات شرکتهای تعاونی خدمات کشاورزی در جهت گسترش کشت دانه‌های روغنی به خصوص گلزا می‏تواند راهگشایی در جهت دستیابی به اهداف طرح‏های مربوطه باشد.
۴-۴- قدم چهارم : دسته بندی اطلاعات

مطالعات این مشاور بر مبنای مطالعه مستندات ، انجام مصاحبه با مدیران و مجریان و مشاهده واقعیتهای موجود استوار بوده است همانگونه که مشخص میباشد مطالعات مشاور بر مبنای شرح خدمات مورد توافق میباشد به همین منظور در اغلب مصاحبه ها واخذ نظر از مدیران ، مسئولین و متخصصین سعی بر آن بوده که وضعیت صنعت در حال حاضر مورد بررسی قرار گیرد
۴-۵- قدم پنجم : ایجاد مدلها و فرضیه ها
شناخت بعمل آمده در قدمهای قبلی و دسته بندی کردن اطلاعات ما را به ساخت مدل تصمیم گیری هدایت مینماید تا مسئله را در قالب یک مدل تصمیم ، بررسی و تحلیل نماییم.

ارتباط با کارخانجات روغن‏کشی و روغن‏نباتی:

سهام شرکت توسعه کشت دانه‏های روغنی متعلق به کارخانجات بزرگ تولید روغن نباتی می‏باشد. بنابراین این شرکت متعلق به کارخانجات بوده لذا از لحاظ ارتباط با این کارخانجات بهترین گزینه می‏باشد چرا که سیاستهای یک مجموعه واحد را اجرا خواهد کرد. از طرف دیگر ارتباط این شرکت با انجمن صنفی صنایع روغن نباتی و روغن‏کشی می‏توانداین مجموعه ها را در جهت دستیابی به اهداف هدایت کند. البته برای جلوگیری از انحصار طلبی واز بین رفتن منافع سایر کارخانجات لازم است این کار تحت نظارت شورای عالی نظارت انجام گردد که پیشنهاد شورای عالی نظارت به صورت زیر می‏باشد.

اعضاء شورای عالی نظارت پیشنهادی

– مدیر عامل شرکت توسعه کشت دانه‏های روغنی

– نماینده وزیر جهاد کشاورزی

– نماینده وزیر بازرگانی

– نماینده وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

– نماینده رئیس سازمان مدیریت و برنامه‏ریزی

– رئیس کمیسیون کشاورزی منابع طبیعی و آب مجلس شورای اسلامی

– نماینده مدیر عامل بانک کشاورزی

– رئیس اذاره کل پنبه و دانه های روغنی جهاد کشاورزی

ارتباط با توزیع کنندگان محصول:

هانطور که در بحث قبل نیز عنوان شد برای توزیع محصول می‏توان کمیته‏ای با مشارکت نماینده مدیر عامل شرکت توسعه کشت دانه‏های روغنی، دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی و نماینده وزارت بازرگانی تشکیل داد که وظیفه توزیع محصولات تولیدی کارخانجات را به عهده داشته باشد.

ارتباط با واحدهای تحقیق و توسعه:

ارتباط شرکت توسعه کشت با این قسمت از زنجیره تامین نیز بسیار آسان می‏باشد چرا که واحد تحقیق این شرکت فعال‏ترین واحد از این نوع بوده و می‏تواند کلیه مراکز تحقیق و توسعه در کارخانجات رانیز تحت پوشش خود قرار دهد. مزیت نسبی که در این راه‏کار از آن برخوردار می‏باشیم این است که می‏توان از اطلاعات وتجربه بالای نیروی انسانی متخصص موجود در این واحد به طور کامل استفاده کرد و از ارتباط موجود بین این قسمت و واحدهای دانشگاهی نیز بهره برد.

۳- تقسیم‏بندی زنجیره تامین به سطحهای مختلف

با اتخاذ این خط مشی زنجیره تامین را می‏توان به سه قسمت عمده یعنی تامین مواد اولیه، تولید روغن نباتی و توزیع تقسیم کرد و مدیریت هر قسمت را به یکی از مجموعه‏های دارای بیشترین ارتباط واگذار کرد. پیشنهادات مربوطه در مورد هر کدام از قسمتها به صورت زیر می‏باشد:

تامین مواد اولیه:

روشن است که مسئولیت این قسمت دو مجموعه می‏تواند به عهده داشته باشد اول شرکت توسعه کشت دانه‏های روغنی ودوم اداره کل پنبه و دانه‏های روغنی وزارت جهاد کشاورزی، پیشنهاد این مشاور شرکت توسعه کشت دانه‏های روغنی می‏باشد چرا که بسیاری از ابزارهای لازم ، از جمله توانایی علمی،را در اختیار دارد لیکن در جهت پیشبرد اهداف نیازمند حمایتهای سایر ارگانها در زمینه‏های مختلف بخصوص تامین منابع مالی می‏باشد.

تولید روغن نباتی:

مدیریت این حلقه از زنجیره تامین را انجمن صنفی صنایع روغن نباتی و یا وزارت صنایع و معادن می‏توانند به عهده داشته باشند که بر اساس واقعیتهای موجود اولویت با انجمن صنفی صنایع روغن نباتی می‏باشد که ارتباط روشن‏تر و بهتری با مجموعه کارخانجات تولید روغن نباتی کشور داشته و از این طریق می‏تواند برنامه‏های مورد نظر را راحت‏تر و سریعتر اجرا کند. البته همان طور که مشخص است لازمه این کار در اختیار داشتن ابزارهای مورد نیاز می‏باشد که طبیعتاً انجمن صنفی صنایع روغن نباتی در شرایط فعلی از آن برخوردار نیست. بنابراین برای اجرای این راه‏کار باید امکانات لازم از طریق کارخانجات در درجه اول و دولت در درجه دوم در اختیار این مجموعه قرار گیرد.این انجمن از طریق مشارکت با واحدهای تحقیق و توسعه کارخانه‏ها و بهره‏گیری از اطلاعات مربوط به واحدهای کنترل کیفیت آنها و همچنین استفاده پروژه‏ای از امکانات شرکت توسعه کشت دانه‏های روغنی کار تحقیق و توسعه نیز انجام دهد و محصولی با کیفیت مناسب در اختیار توزیع کنندگان قرار دهد.

توزیع محصول:

بهترین گزینه برای مدیریت این سطح وزارت بازرگانی می‏باشد چرا که عهده‏دار نظارت این مسئولیت نیز می‏باشد. بنابراین می‏تواند با استفاده از ابزارهای در اختیار با محصولات را در اختیار مصرف‏کنندگان در جامعه قرار دهد.
۴- تقویت مجموعه‏های فعلی در جهت تکمیل زنجیره تامین

این راه‏کار هنگامی مورد نظر می‏باشد که سایر راه‏کارهای عنوان شده در مباحث گذشته قابل اجرا نباشد. از طرفی با توجه به ساختار موجود پیگیری این خط مشی همانند راه‏کار سوم بوده با این تفاوت که مدیریت‏ها به بخشهای جزئی‏تر نیز تعمیم یافته است. یعنی هر یک از سطوح مختلف زنجیره تامین نیز خود به قسمتهای مختلف تجزیه شده و سعی در تقویت هر کدام به تنهایی می‏گردد. به عنوان مثال تامین ماده اولیه از طریق توسعه کشت دانه‏های روغنی و وزرات بازرگانی می‏تواند انجام شود و هر کدام عهده‏دار قسمتی از این مسئولیت هستند یا به عبارت دیگر تامین دانه‏های روغنی از داخل توسط شرکت توسعه کشت بوده و تامین آن از خارج به عهده وزارت بازرگانی می‏باشد.

پیشنهاد این مشاور در انتخاب استراتژی ادغام عمودی راه‏کار دوم یعنی واگذاری مدیریت زنجیره تامین به شرکت توسعه کشت دانه‏های روغنی تحت نظارت شورای عالی نظارت می‏باشد . در نهایت جمع‏بندی و پیشنهادات مطالعات انجام شده در این بخش از پروژه به صورت ذیل ارائه می‏گردد:

۱- با توجه به اینکه محور اساسی تولید روغن در کشور روی گلزا پایه‏ریزی گردیده وتمرکز وتوجه به توسعه این نبات در طرح ده ساله از اولویت خاصی برخوردار می‏باشد لذا بهینه‏سازی خطوط روغن‏کشی با هدف فرآوری از دانه گلزا باید مد نظر قرار گیرد.

۲- بهینه‏سازی تکنولوژی برای روغن‏کشی و تصفیه از روغن گلزا ونحوه استفاده از کنجاله آن با توجه به نو پا بودن صنعت فرآوری دانه گلزا در ایران برای بهره‏مندی هر چه بیشتر وافزایش راندمان کاری ضروری به نظر می‏رسد.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.