فایل بررسی امکان تولید گیاهان هاپلوئید از طریق کشت میکروسپور در گیاه کلزا
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
فایل بررسی امکان تولید گیاهان هاپلوئید از طریق کشت میکروسپور در گیاه کلزا دارای ۱۱۷ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل بررسی امکان تولید گیاهان هاپلوئید از طریق کشت میکروسپور در گیاه کلزا کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز فایل بررسی امکان تولید گیاهان هاپلوئید از طریق کشت میکروسپور در گیاه کلزا۲ ارائه میگردد
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی فایل بررسی امکان تولید گیاهان هاپلوئید از طریق کشت میکروسپور در گیاه کلزا،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن فایل بررسی امکان تولید گیاهان هاپلوئید از طریق کشت میکروسپور در گیاه کلزا :
فایل بررسی امکان تولید گیاهان هاپلوئید از طریق کشت میکروسپور در گیاه کلزا
چکیده:
بوجود آمده است. B.oleracea وB.rapa های کلزا گیاهی آلو تترا پلوئیدست.که از تلاقی بین گونه
یکی از روشهای کشت میکروسپور کلزا و سپس باززایی جنینهای بدست آمده از کشت میکروسپور می باشد. دراین فایل که در سازمان انرژی اتمی اجرا شد مشخص گردید که استقاده از تیمارهای مختلف در میزان باززایی جنین ها موثر است. در آزمایش اول اثرتراکمهای مختلف ( ml20000 ml30000 وml 40000 ) میکروسپور بر روی جنین زایی میکروسپورهای کلزا در رقم گلوبال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که هر سه تراکم در سطح ۱%با هم اختلاف معنی داری دارند . تراکمml 40000 میکروسپور (باتولید ۳۳/۱۰۳۱% جنین) بالاترین و تراکمml 20000 میکروسپور ( با تولید ۷۲/۱۳۷% جنین) پایین ترین گروه میزان جنین زایی را داشتند.درحالیکه تراکمml 30000 میکروسپوربا۵۲/۴۱۳جنین در گروه حدواسط قرارگرفت.درآزمایش دیگراثراندازه های مختلف جنین بر روی صفات باززایی جنینهای حاصل از کشت میکروسپورهای کلزا در رقم گلوبال موردمطالعه قرارگرفت که این صفات عبارت بودنداز: ۱.تولیدنوساقه:که درجنینهای بزرگتر از ۶میلیمتر دارای بیشترین مقدارست. ۲.کالزایی برروی لپه:که اندازه های مختلف جنین در سطح ۱% و ۵% اختلاف معنی داری با هم ندارند. ۳.تولیدبرگ:که در جنین های بزرگتر از ۶ میلیمتردارای بیشترین مقدارست. ۴.تولیدجوانه های نابجا:که درجنینهای ۵ تا۶ میلیمتری دارای بیشترین مقدارست. ۵.ریشه زایی:که در سطح ۱%دارای اختلاف معنی داری میباشد . در آزمایش دیگر مطالعه اثر استفاده از کاغذ صافی در میزان طول ریشه ارتفاع گیاهچه ودرصد تولید گیاهچه های نرمال در دو رقم گلوبال و آپشن مورد مطالعه قرار گرفت . نتایج حاصل از این آزمایش در میزان طول ریشه ارتفاع گیاهچه وتولید گیاهان نرمال بیانگر آنست که در رقم گلوبال در دو حالت با کاغذ و بدون کاغذ فیلتر نسبت به رقم آپشن دارای طول ریشه و ارتفاع گیاهچه بیشتری بودند . ولی در حالت اثر متقابل نوع رقم با کاغذ فیلتر دارای اختلاف معنی داری نبودند در آزمایش دیگر اثر استفاده از شوک سرمایی بر روی درصد تشکیل گیاهچه های طبیعی در دو رقم گلوبال و آپشن مورد مطالعه قرار گرفت . که در این آزمایش مشاهده شد که تشکیل گیاهچه های طبیعی در دمای ۴ درجه به مدت ۱۰ روز در دو رقم گلوبال و آپشن با۹۵/۵۵% دارای بیشترین مقدار تولید بودند.
کلمات کلیدی: کلزاکشت میکروسپورکاغذ فیلتر و باززایی گیاه نرمال
۱- مقدمه :
گیاه کلزا مهمترین گونه زراعی جنس براسیکا (Brassica) میباشد. و ویژگیهای خاص این گیاه یعنی قابلیت کشت در نقاط مختلف ، در صد بالای روغن آن ، کیفیت مطلوب روغن ، کاربرد روغن آن در صنایع نساجی و پلاستیک و نیز استفاده از کنجاله آن در تغذیه دام سبب شده است که توسعه کشت این گیاه بعنوان نقطه امیدی جهت تامین روغن خام مورد نیاز کشور و رهائی از وابستگی بشمار رود .بطوریکه در حال حاضر کلزا نقطه ثقل طرحهای افزایش تولید دانه های روغنی محسوب میگردد. دانههای روغنی قسمت مهمی از تولید محصولات کشاورزی را شامل میشوند، چون علاوه بر مصارف صنعتی از لحاظ تغذیه نیز اهمیت بسزایی دارند. سطح زیر کشت دانههای روغنی در سال ۱۳۸۳ (بجز کنجد که در سیستم روغن کشی وارد نمیشود) ۳۱۹ هزار هکتار و محصول تولید شده (دانه) حدود ۴۰۰ هزار تن بوده است. مصرف روغن نباتی در سال ۱۳۸۳ بالغ بر ۱۱۸۰ هزار تن بودهاست که ۱۷۰ هزار تن از آن معادل حدود ۴/۱۴ درصد، از تولید داخل تامین شده است ( بی نام ، ۱۳۸۲ ). کلزا به عنوان یک گیاه روغنی با بیش از ۴۰% روغن در دانه از گیاهان مهم جهت توسعه کشت نباتات روغنی وتولید روغن نباتی در ایران است. کلزا با نام علمی Brassica napus و نام انگلیسی Rapeseed گیاهی از تیره Brassicacea ( چلیپائیان یا شب بو ) میباشد که پس از سویا و نخل روغنی مقام سوم را در تأمین روغن نباتی جهان به خود اختصاص داده است که در حدود ۷/۱۴% کل تولید روغن نباتی جهان را تأمین میکند. این گیاه در برابر خشکی و سرما مقاوم بوده و به دلیل سازگاری، دامنه کشت وسیعی دارد ( دهشیری ۱۳۷۸ ). روشهای سنتی (کلاسیک) اصلاح نباتات از دیر باز برای تولید گیاهان زراعی برتر مورد استفاده قرار میگرفته است که مبتنی بر ایجاد تغییر در ساختار ژنتیکی گیاه کامل در جهت هدف خاصی با استفاده از تلاقیهای بین جنسی ودرون جنسی بوده است.
روشهاییکه جهت اصلاح گیاهان خود گشن بکار گرفته میشوند عمدتا روشهای گزینش (Selection) و یا دورگ گیری (Hybridization) است که در مورد اول از تنوع ژنتیکی موجود در توده های طبیعی و بومی استفاده شده و واریته های اصلاح شده ای که نسبت به جامعه اولیه برتری هائی از نظر کمی و کیفی دارند بوجود می آیند. شانس موفقیت در این روش نسبتا کم است زیرا به غنای ژنتیکی توده های محلی بستگی دارد که امروزه رو به کاهش بوده و کمتر قابل دسترسی است. در مقابل روشهای مبتنی بر تلاقی به اصلاحگر این امکان را میدهد که بطور هدفدار صفات مطلوب واریته های مختلف را با یکدیگر تلفیق نماید(Poehlman and Mitton , 2003).
یک اصلاح نباتات از زمان انجام دورگ گیری تا آماده شدن واریته جهت کشت ، حدودا ۱۰ تا ۱۵ سال زمان صرف می شود لذا امروزه متخصصین اصلاح نباتات به دنبال روشهائی هستند که بتوان این مدت زمان را به حداقل ممکن رسانید تا در وقت و هزینه های سنگین برنامه های اصلاح نباتات صرفه جوئی شود. برای این کار سعی بر اینست که بتوان با ایجاد تغییرات ژنتیکی در سطح سلول ، زمان لازم برای تهیه ارقام پر محصول با کیفیت بالا و مقاوم به بیماری و یا تنشهای محیطی را در برنامه های به نژادی کوتاه کرد(اصلانی و همکاران ، ۱۳۸۱).
استخراج میکروسپورها
غنچههای استریل شده توسط پنس استریل به داخل کاپ میکروبلندر منتقل شدند. (کاپ میکروبلندر تا ۲۰ دقیقه قبل از شروع آزمایش در فریزر یخچال در دمای صفر درجه سانتیگراد نگهداری می شد). پس از انتقال غنچهها به کاپ میکروبلندر ml 30 محیط استخراج میکروسپورها به داخل کاپ اضافه گردید. و سپس کاپ بر روی دستگاه آسیاب نصب گردید. غنچهها طی ۳ مرتبه ۱۰ ثانیهای آسیاب شدند. سوسپانسیون حاصل از آسیاب کردن غنچهها در شرایط کاملاً استریل به ترتیب از دو الک آزمایشگاهی با سوراخهایی به قطر ۱۰۶ و ۵۳ میکرومتر که بر روی هم قرار داشتند, عبور داده شد. سپس با استفاده از ml20 دیگر از محلول استخراج میکروسپورها جدارههای کاپ میکروبلندر و تیغ آن که آغشته به غنچههای آسیاب شده بود شستشو گردید. پس از عبور سوسپانسیون میکروسپورها از الکهای آزمایشگاهی و قرار گرفتن در یک ظرف استریل، سوسپانسیون حاصل توسط پیپت استریل به داخل لوله های شیشهای مخصوص سانتریفیوژ ( هر لوله ml 30 – 25) توزیع گردید. سپس ظروف فوق به داخل رکهای سانتریفیوژ منتقل شدند و رکها در داخل دستگاه سانتریفیوژ قرار گرفتند. لازم به یادآوری است که رکهای سانتریفیوژ باید قبل از انجام سانتریفیوژ از لحاظ وزنی کاملاً هم وزن باشند تا تعادل آنها در هنگام سانتریفیوژ حفظ گردد.
فایل بررسی امکان تولید گیاهان هاپلوئید از طریق کشت میکروسپور در گیاه کلزا
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول: مقدمه
مقدمه ———————————————————— ۲
فصل دوم: بررسی منابع
۱۰ کلزا————————————————————-
۲-۱- خصوصیات کلی وعمومی کلزا————————————— ۱۰
۲-۱-۱- تاریخچه ومبدا ژنتیکی گیاه کلزا———————————— ۱۰
۲-۱-۲- خصوصیات گیاه شناسی کلزا————————————- ۱۰
۲-۱-۳- کشت و تولید کلزا——————————————– ۱۱
۲-۱-۴- برداشت کلزا———————————————— ۱۳
۲-۱-۵- ارقام وگونه های کلزا—————————————— ۱۴
۲-۱-۶- مهمترین گونه های جنس براسیکا———————————- ۱۶
۲-۱-۷- اهمیت اقتصادی وصنغتی کلزا————————————- ۱۷
۲-۲- اصلاح گیاه کلزا———————————————— ۱۸
۲-۲-۱- روشهای اصلاح کلزا——————————————- ۱۸
۲-۲-۲- اهداف اصلاحی کلزا——————————————- ۱۹
۲-۳- گیاهان هاپلوئید————————————————- ۲۰
۲-۳-۱- مزایا و کاربردهای هاپلوئیدها————————————– ۲۱
۲-۳-۲- مشکلات ومحدودیت های هاپلوئیدها——————————– ۲۲
۲-۳-۳- روشهای تولید گیاهان هاپلوئید————————————- ۲۳
۲-۳-۳-۱- تولید خود به خودی (روشهای طبیعی)—————————– ۲۳
۲-۳-۳-۲- تولید القایی(روشهای آزمایشگاهی)——————————- ۲۴
۲-۳-۳-۲-۱- آندروژنز(نرزایی)—————————————– ۲۴
۲-۳-۳-۲-۱-۱- کشت بساک——————————————- ۲۵
۲-۳-۳-۲-۱-۲- کشت میکروسپور————————————— ۲۵
۲-۳-۳-۲-۲- ژینوژنز(کشت تخمدان وتخمک)——————————- ۲۶
۲-۳-۳-۲-۳- روش حذف کروموزومی————————————- ۲۷
۲-۴- کشت میکروسپورهای جدا گردیده کلزا——————————— ۲۸
۲-۵- عوامل موثر بر رویانزایی میکروسپورهای جدا گردیده کلزا——————— ۲۹
۲-۵-۱- شرایط رشد، فیزیولوژی و ژنوتیپ گیاه مادری————————— ۲۹
۲-۵-۲- اندازه غنچه————————————————– ۳۲
۲-۵-۳- مراحل تکاملی میکروسپورها————————————— ۳۳
۲-۵-۴- تراکم میکروسپور در محیط کشت———————————– ۳۵
۲-۵-۵- ترکیب محیط کشت——————————————– ۳۶
۲-۵-۶- دما——————————————————- ۴۰
۲-۶- مکانیسم رویانزایی———————————————– ۴۳
۲-۶-۱- مقدمه—————————————————– ۴۳
۲- ۶-۲- تقسیم قرینه هسته والقائ رویانزایی——————————— ۴۵
۲-۶-۳- حوادث چرخه سلولی در طی رویانزایی میکروسپورها——————— ۴۷ ۲-۶-۴- خانواده های ژنی درگیر با رویانزایی میکروسپورها در کلزا—————– ۴۷
۲-۷- عوامل موثر بر باززایی گیاه از رویانهای هاپلوئیدی کلزا———————- ۴۸
۲-۷-۱- بلوغ ،مرحله رشد ونمو رویانها———————————— ۴۸
۲-۷-۲- اندازه رویانها————————————— ——— ۴۹
۲-۷-۳- محیط کشت———————————————— ۵۰
۲-۷-۵- BAP وژیبرلیک اسید——————————————- ۵۰
۲-۷-۶- استفاده از کاغذ فیلتر در محیط کشت یا زراعی————————- ۵۱
۲-۷-۷- زغال فعال————————————————– ۵۱
۲ -۷-۸- تیمار ABA و ابگیری رویانها————————————- ۵۱
۲-۸- موارد استفاده از کشت میکروسپورکلزا——————————– ۵۶
۲-۸-۱- اصلاح نباتات و مهندسی ژنتیک———————————– ۵۶
۲-۸-۲- موتا سیون و انتخاب —————————————— ۵۶
۲-۸-۳- کشت میکروسپوروتکنولوژی بذر مصنوعی————————— ۵۷
۲-۸-۴- سیستم کشت میکروسپور در مطالعات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی————- ۵۷
۲-۸-۵- استفاده در کشت و امتزاج پروتوپلاستها—————————– ۵۷
فصل سوم: مواد و روشها
۳-۱- مواد گیاهی————————————————– ۶۰
۳-۲- کشت بذور————————————————– ۶۰
۳-۳- شرایط اتاق رشد———————————————- ۶۰
۳-۴- مراقبت های زراعی——————————————– ۶۱
۳-۵- برداشت غنچه ها وتعیین مرحله مناسب میکروسپورها جهت جنین زایی——— ۶۱
۳-۶- محیط های کشت، ایزولاسیون وباززاییدر کشت میکروسپورهای کلزا———– ۶۲
۳-۶-۱- محیط ایزولاسیون میکروسپورها———————————- ۶۲
۳-۶-۲- محیط کشت میکروسپورها————————————- ۶۲
۳-۶-۳-۱- استریل کردن محیط کشت میکروسپورهای کلزا——————— ۶۲
۳-۶-۴- محیط کشت باززایی ، جنین های حاصل از کشت میکروسپورهای کلزا——- ۶۳
۳-۶-۵- وسایل مورد نیاز جهت کشت میکروسپورهای کلزا——————— ۶۸
۳-۷- روش انجام آزمایش کشت میکروسپورهای کلزا————————- ۶۹
۳-۷-۱- برداشت غنچه ها——————————————– ۶۹
۳-۷-۲- استریل کردن غنچه ها—————————————– ۶۹
۳-۷-۳- استخراج میکروسپورها—————————————– ۶۹
۳-۷-۴- تعیین تراکم میکروسپورها————————————— ۷۰
۳-۸- آزمایشات انجام شده——————————————– ۷۱
۳-۸-۱-مطالعه اثرتراکمهای مختلف میکروسپوربرروی جنین زایی میکروسپورهای کلزا—- ۷۱
۳-۸-۲- مطالعه باززایی گیاه در جنین هایی با اندازه های مختلف حاصل از کشت
میکروسپورهای کلزا————————————————- ۷۲
۳-۸-۳- مطالعه اثراستفاده از کاغذ صافی یا کاغذ فیلتردر میزان ریشه زایی ،ارتفاع گیاهچه ها
ودرصد گیاهچه های نرمال——————————————— ۷۳
۳-۸-۴- مطالعه اثر استفاده ازشوک سرمایی بر روی درصد تشکیل گیاهچه های طبیعی– ۷۴
۳-۸-۵- تعین سطح پلوئیدی گیاهچه های باززایی شده————————– ۷۵
۳-۹- تجزیه و تحلیل داده ها——————————————– ۷۸
فصل چهارم:نتایج وبحث
۴-۱- جنین زایی میکروسپورهای کلزا در تراکمهای مختلف میکروسپور در محیط کشت—- ۸۲
۴-۲- اثراندازه های مختلف جنین برروی صفات باززایی جنین های حاصل ازکشت
میکروسپورهای کلزا————————————————– ۸۴
۴-۳- اثراستفاده ازکاغذ صافی یا کاغذ فیلتردر میزان ریشه زایی ،ارتفاع گیاهچه ها
ودرصد گیاهچه های نرمال——————————————— ۹۰
۴-۴- اثر استفاده ازشوک سرمایی بر روی درصد تشکیل گیاهچه های طبیعی———- ۹۷
۴-۵- پیشنهادات————————————————— ۱۰۵
منابع مورد استفاده————————————————– ۱۰۷
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.