مقاله بررسی ترکیب های شیمیایی اسانس ساقه، گل و برگ گیاه پونهسای شیرازی (Nepeta schiraziana Boiss.)


در حال بارگذاری
10 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
4 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله بررسی ترکیب های شیمیایی اسانس ساقه، گل و برگ گیاه پونهسای شیرازی (Nepeta schiraziana Boiss.) دارای ۸ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی ترکیب های شیمیایی اسانس ساقه، گل و برگ گیاه پونهسای شیرازی (Nepeta schiraziana Boiss.)  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی ترکیب های شیمیایی اسانس ساقه، گل و برگ گیاه پونهسای شیرازی (Nepeta schiraziana Boiss.)،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی ترکیب های شیمیایی اسانس ساقه، گل و برگ گیاه پونهسای شیرازی (Nepeta schiraziana Boiss.) :

مقدمه

جنس Nepeta از تیره نعناع (Labiatae) است و بیش از

۲۵۰ گونه دارد که در آسـیا، اروپـا و شـمال آفریقـا پراکنـده میباشند .(Rechinger, 1982) این جـنس در ایـران بـا نـام فارسی “پونه سا” شامل ۶۷ گونه است که ۳۹ گونـه از آنهـا، ازجمله پونهسـای شـیرازی (Nepeta schiraziana Boiss.)،

انحصاری ایران میباشند (مظفریان، .(۱۳۷۷

اغلب گونههای این جنس به دلیل داشتن اثرهای درمانی، در طب سنتی استفاده شدهاند .(Sajjadi, 2005)

مثلاً گونه N. cataria جهت درمان سرماخوردگی، N. menthoides برای تسکین درد معده و بهعنوان مسکن

و تببر، N. bracteata بهعنوان داروی ضدنفخ و ضدآسم

و همچنین N. racemosa بهعنوان ضدعفونیکننده و اشتهاآور مورد استفاده قرارگرفتهاند ( Mojab et al.,

.(۲۰۰۹ خواص دارویی گونههای مختلف Nepeta، بهطور کلی به روغنهای اسانسی و همچنین فلاونوئیدهای موجود در این گونهها نسبت داده میشود ( Ghanadi

et al., 2003؛ .(Jamzad et al., 2003

تــاکنون تحقیقــات متعــددی در خصــوص اجــزای تشکیلدهنده اسانس گونههای مختلف Nepeta موجود در ایران و سایر کشورها صورت گرفتهاسـت. براسـاس ایـن تحقیقات، در بیشـتر گونـههـای ایـن جـنس، ایزومرهـای نپتالاکتون و یـا ۱،-۸سـینئول بیشـترین درصـد اسـانس را تشــکیل مــیدهنــد. بــهعنــوان مثــال، در گونــههــای

(Dabiri & Sefidkon, 2003) N. crassifolia، N. (Sefidkon & Akbarinia, 2003) pogonosperma، N. (Sajjadi, 2005) sintenisii، Esmaeili et ) N. meyeri (al., 2006 و (Sefidkon et al., 2006) N . eremophila،

نپتالاکتون بیشترین درصد اسـانس را بـه خـود اختصـاص مـیدهـد. از طـرف دیگـر، در برخـی از گونـههـا ماننـد

N. ispahanica، N. crispa و Sefidkon ) N. rivularis (et al., 2006، Jamzad et al. , ) N . haussknechtii (2008 و (Sonboli et al., 2009) N. menthoides،

بیشترین درصد اسانس متعلق به ۱،-۸سینئول میباشـد. بـا این حال، در بعضی از گونـههـا نیـز ترکیـب هـایی ماننـد بتا-کاریوفیلن، کاریوفیلن اکسید، اسپاتولنول و یـا لینـالول بیشترین درصد اسانس را بـه خـود اختصـاص مـیدهنـد.

بهعنـوان مثـال، در گونـه N. daenensis، بتـا-کـاریوفیلن

(Sajjadi & Mehregan, 2005)، در N. cilicia،

کـــاریوفیلن اکســـید (Kkdil et al., 1997) و در

N. satureioides، لینـــالول (Hadian et al., 2006)

بیشترین درصد اسانس را تشکیل میدهند.

در این مطالعه، ترکیبهای موجـود در اسـانس سـاقه، گل و برگ گیاه پونهسای شیرازی (Nepeta schiraziana)

توســط دســتگاههــای کرومــاتوگراف گــازی (GC) و

کرومــاتوگراف گــازی متصــل بــه طیــفســنج جرمــی

(GC/MS) مورد بررسی قـرار گرفتنـد. تـاکنون در زمینـه ترکیب شیمیایی اسانس گونه پونه سای شـیرازی گزارشـی منتشر نشدهاست.

مواد و روشها

جمعآوری گیاه و استخراج اسانس

گونه Nepeta schiraziana از منطقه سپیدان واقع در شمال غرب استان فارس (ارتفاع ۲۰۰۰-۲۲۰۰ متری) در خرداد ماه ۱۳۸۹ جمعآوری گردید. ساقه، گل و برگ گیاه در سایه و دمای محیط خشک شد. از هر نمونه به میزان

۱۰۰گرم بهطور جداگانه با استفاده از دستگاه کلونجر

(Clevenger) اسانسگیری انجام شد و اسانس مربوط به آنها به روش تقطیر با آب (Hydrodistillation) به مدت

۳ ساعت استخراج شد. پس از جداسازی روغنهای اسانسی از آب، برای حذف رطوبت مقداری سولفات سدیم انیدرید به آنها اضافه شد و بازده اسانسها با توجه به وزن خشک هر نمونه، تعیین گردید. روغنهای اسانسی تا زمان تجزیه دستگاهی در ظرفهای شیشهای تیره و در دمای یخچال نگهداری شدند.

شناسایی ترکیبهای تشکیلدهنده روغنهای اسانسی

مشخصات دستگاه GC

کرومـاتوگراف گـازی Shimadzu 15A، مجهـز بـه

ســتون DB-5 بــه طــول ۵۰ متــر، قطــر داخلــی ۰/۲۵

میلی متر، ضـخامت لایـه فـاز سـاکن ۰/۲۵ میکرومتـر و

Nepeta schiraziana
۰۳ بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس ساقه ;

دمـای محفظـه تزریـق ۲۵۰ درجـه سـانتیگـراد بـود. در برنامهریزی حرارتی، دمای اولیه ستون به مدت ۳ دقیقه در

۶۰ درجه سانتیگراد نگهداشته شد و تا دمـای ۲۲۰ درجـه سانتیگراد با سرعت ۵ درجه سانتیگراد در دقیقه افـزایش یافت و در دمای ۲۲۰ درجه سانتیگراد به مـدت ۵ دقیقـه متوقـــف شـــد. آشکارســـاز از نـــوع FID (آشکارســـاز یونیزاسیون شعلهای) با دمای ۲۷۰ درجه سانتیگراد و گاز حامل، هلیوم با سرعت جریان ۱ میلیلیتر بر دقیقه بود.

مشخصات دستگاه GC/MS

طیـف سـنج جرمـی Hewlett-Packard مـدل ۵۹۷۳

متصل به کرومـاتوگراف گـازی HP 6890، سـتون HP-5MS به طول ۳۰ متـر، قطـر داخلـی ۰/۲۵ میلـی متـر و ضخامت لایه فاز ساکن ۰/۲۵ میکرومتر و دمای محفظـه تزریــق و آشکارســاز بــه ترتیــب ۲۵۰ و ۲۷۰ درجــه سانتی گراد بود. برنامه ریزی حرارتی ستون از ۶۰ تا ۲۴۰

درجه سانتی گراد با افزایش دمای ۵ درجه سانتی گراد در دقیقه، گاز حامل، هلیوم با سرعت جریان ۱ میلی لیتر در دقیقه و انرژی یونیزاسیون معادل ۷۰ الکترون ولت بود.

شاخص هـای بـازداری (RI) بـرای تمـام اجـزاء، بـا تزریق آلکان های نرمال (C7-C25) بـه عنـوان اسـتاندارد، تحت شرایط یکسان با تزریق اسانس ها، تعیـین گردیـد.

شناسایی ترکیبهای موجود در روغن هـای اسانسـی بـا مقایسـه طیـف هـای جرمـی و شـاخص هـای بـازداری بدست آمده، با طیف های جرمی و شاخص های بـازداری ترکیب های استاندارد صـورت گرفـت Adams, 2004)؛ .(Davies, 1990 درصد نسبی هـر یـک از ترکیـب هـای تشکیل دهنده اسانس ها با توجه به سطح زیر منحنـی آن در طیف کروماتوگرام بدست آمد.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.