کارآموزی منطقه اکتشافی مواد رادیواکتیو ناریگان


در حال بارگذاری
13 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
3 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 کارآموزی منطقه اکتشافی مواد رادیواکتیو ناریگان دارای ۷۹ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد کارآموزی منطقه اکتشافی مواد رادیواکتیو ناریگان  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی کارآموزی منطقه اکتشافی مواد رادیواکتیو ناریگان،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن کارآموزی منطقه اکتشافی مواد رادیواکتیو ناریگان :

بخشی از فهرست کارآموزی منطقه اکتشافی مواد رادیواکتیو ناریگان

فهرست مطالب
عنوان صفحه
مقدمه و تشکر
فصل اول ـ کلیاتی در مورد اورانیوم
۱-۱- مقدمه – عناصر رادیواکتیو
۱-۲- زمین شناسی اورانیوم
۱-۳- کانیها و کانسارهای اورانیوم
۱-۴- روش اکتشاف کانسارهای اورانیوم
۱-۵- اورانیوم منبع انرژی
۱-۶- بزرگترین ذخائر اورانیوم
۱-۷- انواع ذخائر اورانیوم
۱-۸- فرآوری سوخت هسته ای
۱-۸-۱- چرخه سوخته هسته ای
۱-۸-۲- استخراج اورانیوم
۱-۸-۳ – حمل و نقل اورانیوم
۱-۹- فرآوری شیمیائی کیک زرد
۱-۱۰- غنی سازی اورانیوم
۱-۱۱- قیمت اورانیوم غنی شده
عنوان صفحه
۱-۱۲- راکتور سازمان انرژی اتمی
۱-۱۲-۱- مواد موردنیاز راکتور
۱-۱۳- خطرات ناشی از تابش اشعه ها بر محیط زیست و جانداران
۱-۱۳-۱- فیزیک بهداشت
۱-۱۴- دور ریختن زباله های اورانیومی
۱-۱۴-۱- پسمانداری
۱-۱۵- اساسنامه سازمان انرژی اتمی
۱-۱۶- تحصیلات رسمی در سازمان

فصل ۱- کلیاتی در مورد اورانیوم
۱-۱- مقدمه عناصر رادیواکتیو
عناصری در طبیعت موجود می باشند که دارای هسته سنگین هسته و با صدور اشعه‌های و و گاما به عناصر سبکتر تبدیل می شوند، این عمل را فروپاشی می‌گویند. اشتعه از جنس هلیم دو بار مثبت (He2+) می‌باشد. اشعه ، الکترون با بار منفی و دارای انرژی جنبشی می‌باشد و اشعه که از هسته اتم تابش می‌شود.
عناصر رادیواکتیو در طبیعت گوناگونند ولی عناصری که مورد توجه است اورانیوم، توریم و پتاسیم است که به شرحشان می پردازیم:
۱. اورانیوم ۲۳۸: این ایزوتوپ اورانیوم با داشتن عدد اتمی n 92 یکی از ایزوتوپهای فلز اورانیوم (۲۳۸، ۲۳۵ و ۲۳۴) می‌باشد که تقریباً ۹۹% اورانیوم موجود در طبیعت را تشکیل می‌دهد. این ایزوتوپ اورانیوم نیمه عمری در حدود ۵/۴ میلیارد سال دارد که مقدار آن در پوسته جامد زمین ppm 4-2 می‌باشد.
۲. توریم ۲۳۲: توریم ۲۳۲، عدد اتمی ۹۰ دارد و یکی از سه ایزوتوپ عنصر توریم (۲۳۲، ۲۳۰ و ۲۲۸) می‌باشد که نیمه عمری حدود ۱۱میلیارد سال دارد و مقدار آن ppm 12-10 در لایه جامد زمین است.
۳. پتاسیم ۴۰ : دارای عدد اتمی ۹۹ می‌باشد که تنها ایزوتوپ رادیواکتیو عنصر پتاسیم می‌باشد که نیمه عمری در حدود ۳/۱ میلیارد سال دارد مقدار آن در پوسته جامد زمین ۲% است. عناصر مهم تولیدکننده در طبیعت سه عنصر بالا هستند. (۱)
۱-۱- زمین شناسی اورانیوم
کانی سازی اورانیوم در سنگهای تونی پیروکلاستیک و یا به عبارت دیگر توفهای بازیک تشکیل شده است. که این نوع توفهای بازیک در حاشیه توده های گرانیتی که متأثر از این توده شیب دار شده است قرار گرفته است.
کانی سازی اورانیوم در امتداد شیب طبقات لایه پیروکلاستیک قرار داشته و شیب کانی سازی از شیب طبقات پیروی می‌کند. (۱)
۱-۲- کانیها و کانسارهای اورانیوم
کانیهای اولیه اورانیوم عبارتند از اورانینیت، پیچ بلاند، دایویدیت، برایزیت و از کانیهای ثانویه اورانیوم می‌توان زیپیت را نام برد.
بیش از هشتاد سنگ معدنی شناخته شده وجود دارد که دارای مقادیر قابلی اورانیوم هستند ولی فقط کمتر از دوازده تای آنها در زمین فراوانند.
از مهمترین کانه های اورانیوم اورانیت است که ترکیبی از بی اکسید اورانیوم (O2) و تری اکسید اورانیوم (O3) است و به شکل گرد سیاه است این کانه در نهشت های عمیق یافت می‌شود. کانه های دیگر عبارتند از کارنولیت به رنگ زرد روشن که در آن اورانیوم با پتاسیم و آنادیم ترکیب شده است.
توربرنیت که بلور خاکستری رنگ فسفات اورانیوم و مس است. (۱)
۱-۴- روشهای اکتشاف کانسازهای اورانیوم
برای اکتشاف کانسارهای اورانیوم دو روش وجود دارد یکی روش رادیواکتیو است که اساس این روش بر خاصیت رادیواکتیویته اجسام استوار است که تمامی اکتشافات در روی زمین صورت می‌گیرد.
روش دیگر ژئوفیزیک هوابردی است که متداولترین روشهای ژئوفیزیک هوابردی یکی روش مغناطیسی و دیگری روش رادیواکتیو است که بوسیله هواپیمان صورت می‌گیرد.
عملیات اسپکترومتری مواد رادیواکتیو مغناطیسی سنجی هوائی در حدود ۰۰۰/۶۰۰ کیلومترمربع از مساحت ایران در شرق و شمالغرب توسط شرکتهای استرایائی و فرانسوی و آلمانی انجام گرفته است و مورد پوشش پروژه اکتشافات هوائی قرار گرفته است که اطلاعات بدست آمده بصورت نقشه های ایزورادیومتری و پروفیل مسیر پرواز در مقیاسهای ۱ :۲۵۰۰۰۰ و ۱:۵۰۰۰۰ به سازمان انرژی اتمی ایران تحویل داده شده است و با استفاده از امکانات روز سخت افزاری و نرم افزاری مورد تعبیر و تفسیر و نهایتاً استفاده در کاوش مواد رادیواکتیو خصوصاً اورانیوم قرار گرفته است. (۲)
۱-۵- اورانیوم منبع انرژی
نقش اورانیوم در تأمین نیاز انرژی جهان بسیار عظیم است و گسترش نیروگاههای هسته ای زمانی قابل توجیه است که اورانیوم و سوختهای شکافی دیگر بتوانند سهم بسزائی در تأمین انرژی جهان در دهه های آینده داشته باشند.
اورانیوم به شکل مخلوطی از اکسیدهائی که فرمول تقریبی آنها u3o8 است و سیلاً‌در پوسته زمین یافت می‌شوند. (۳)
۱-۶- بزرگترین ذخایر اورانیوم
بزرگترین ذخایر کشورهای غیرکمونیستی در کانادا، استرالیا، آفریقای جنوبی و ایالات متحده آمریکا قرار دارند. غنی ترین سنگ معدنهای اورانیوم حاوی ۰۵/۰ تا ۲/۰ درصد u3o8 هستند و آنهائی که در حال حاضر مورد بهره برداری قرار می گیرند اورانیومی ارزانی با قیمت کیلوئی ۸۰ دلار تولید می‌کنند این سنگ معدنها می توانند مصرف فعلی جهان را که ۴۱۰۰۰ تن در سال است حداقل به مدت ۴۰ سال تأمین کنند.
از آن پس سنگ معدنهای خیلی کم غناتر درون که اینها و سنگواره های رسی شامل ۰۱/۰ درصد u3o8 هستند که باید استخراج شوند و در آن صورت قیمت اورانیوم به صورت خیلی بالا خواهد بود. (۳)
۱-۷- انواع ذخایر اورانیوم
منابع اورانیوم برحسب قیمت تولید (دلار بر کیلوگرم ۴) و میزان اطمینان از اطلاعات پیرامون دسته بندی می‌شوند.
منابع بالنسبه مطئن (RAR) آن دسته از ذخائر که استخراج آن با فناوریهای معتبر ممکن باشد.
منابع تخمینی دیگر (EAR) به منابعی گفته می‌شود که انتظار می رود با توسعه منابع موجود ۲ بررسی مناقی که اکتشاف به طور کامل انجام نشده قابل استحصال باشد.
بالاخره منابع نظری (SR) به ذخایری از سنگهای معدنی اورانیوم گفته می‌شود که مبنای برونیابی و مدارک غیرمستقیم وجودشان متصور است.
جدول ۱-۱- منابع اورانیوم (۳)
قیمت تولید میلیون تن اورانیوم
RAR EAR-1 EAR-2 SR

۱-۸- فرآوری سوخت هسته ای
۱-۸-۱- چرخه سوخت هسته ای
روشی که اورانیوم در راکتورهای هسته ای به مصرف می‌رسد احتمالا باز – مصرف می‌رسد شامل یک رشته فرآیندهائی است که خیلی پیچیده تر از زغال سنگ و نفت در نیروگاههای غیرهسته ای است.
چرخه سوخت هسته ای را می‌توان به شکل ۱-۱ مشاهده کرد. مراحل این چرخه عبارتند از:
۱. استخراج سنگ معدن اورانیوم متعاقباً خرد کردن آن ، جدا سازی و فرآوری برای تولید اکسید اورانیوم، u3o8 موسوم به کیک زرد.
۲. انتقال کیک زرد به کارخاانه تولید میله های سوخت.
۳. فرآوری شیمیائی کیک زرد، غنی سازی و ساخت میله های سوخت.
۴. انتقال میله های سوخت به نیروگاههای هسته ای
۵. انبار کردن و کاربرد سوخت در راکتور (۱ تا ۳ سال) پس از آن تعویض یا انبارکردن سوخت مصرف شده برای چند ماه
۶. انتقال سوخت مصرف شده شدیداً پرتوزا از نیروگاه به کارخانه فرآوری
۷. باز – فرآوری و جداسازی سوخت مصرف شده به سه مؤلفه اورانیوم غنی شده، پلوتونیوم و فرآورده های دیگر.
۸. انبارکردن فرآوردهای شکافت به صورت مایع در کارخانه باز فرآوری برای چند سال
۹. انبارکردن اورانیوم تهی شده و پلوتونیوم و مصرف دوباره این مواد در کارخانه میله های سوخت برای باز مصرف در راکتورها
۱۰. انبار کردن و در نهایت دور ریختن سوخت مصرف شده بدون فرآوری (۳)

شکل ۱-۱- چرخه سوخت هسته ای (۳)
۱-۸-۲- استخراج اورانیوم
اورانیوم به صورت ذخائر اندک به صورت گسترده ای در سطح زمین وجود دارد. در جهان غرب منابع اصلی اورانیوم در کشورهای ایالات متحده آمریکا، کانادا، استرالیا، آفریقای جنوبی، نیجر و فرانسه قرار دارد.
با وجودی که صخره های محتوی اورانیوم دارای درصد بسیار کمی از خود اورانیوم هستند اما ممکن است تصور شود که استخراج اورانیوم به دلیل طبیعت پرتوزای ماده خطرناک است.
خطر پرتوزائی فقط در معادن زیرزمینی که فاقد هواکش کافی است قابل ملاحظه است. زیرا در آن صورت گاز پرتوزای را دون جمع می‌شود و خطراتی که بعداً گفته می‌شود کارکنان و کارگران را تهدید می‌کند.
در معادن سطحی خر پرتوزائی نیست بلکه خطر گرد و غبار حاصل از منفجرکردن، خرد کردن و شکست قطعات بزرگ صخره است
در سالهای نخستین استخراج اورانیوم بیماری و مرگ و میر زیادی در بین کارگران معادن اورانیوم دیده می‌شود اما امروزه با احتیاطهای لازم و ایمنی های لازم این خطرات وجود ندارد. (۳)

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.