مقاله کارسنجی و زمان سنجی


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
11 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله کارسنجی و زمان سنجی دارای ۱۷۰ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله کارسنجی و زمان سنجی  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله کارسنجی و زمان سنجی،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله کارسنجی و زمان سنجی :

در فصل اول، موضوع پروژه، اهداف انجام آن و محدوده زمانی و مکانی پروژه آشنا می شوید.
در فصل دوم، شناخت کامل از موضوع پروژه و تعریف و اهداف موضوع، پردازش خواهد شد.
در فصل سوم،شرکت مورد نظر و فعالیت ها و اقدامات انجام شده در آن مکان در رابطه با موضوع پروژه شرح داده خواهد شد.

در فصل چهارم ، از نتایج حاصل از انجام پروژه ، پیشنهادات و راهکارها آگاه می شوید.
فصل پنجم ، فصل ضمایم و پیوست ها می باشد.
موضوع زمان یعنی موضوعی که امید است در تمام مراحل ولحظات زندگی ما، مورد توجه و التفات واقع شود تا به امید حق، از عمر که بزرگترین نعمت الهی است در مفیدترین کار و بهترین وجه استفاده نماییم.

در سازمان ها وادارات ، موضوع زمان در سرفصل ارزیابی کار وزمان قرار می گیرد و منظور از انجام مطالعات دراین زمینه ، دست یافتن و بهره وری وکاهش هزینه ها و حذف خستگی و کسالت نسبت به کار می باشد.

تعریف موضوع
یکی از مهمترین مسائلی که امروزه در کارخانجات وادارات و انواع صنایع و خدمات دردست بررسی است، بهبود بهره وری و افزایش بازدهی می باشد و به همین منظور روشی برای کمک به امر بهره وری ابداع شد، که مطالعه کار نام دارد. در مطالعه کار با تعیین روش منطقی و سریع و ساده انجام کار به کاهش هزینه ها و افزایش سود حاصل می پردازیم و از این طریق با استفاده از حداقل منابع به حداکثر سود دست می یابیم.

بطور کلی بهبود بهره وری و به ویژه بهره وری نیروی انسانی به عنوان یکی از اجزاء ضروری بهره وری به حساب می آید. با استفاده از مطالعه روشی به دنبال بهبود بهره‌وری نیروی انسانی هستیم. به بیان دیگر مباحث کارسنجی و روش سنجی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای بهبود بهره وری عوامل تولید قابل استفاده و کاربرد می باشد.

مطالعه کار عبارت است از بکارگیری تکنیک های مطالعه روش واندازه گیری کار برای بهبود کارآیی و افزایش اثربخشی در سازمان، بنابراین مطالعه کار مستقیماً با بازدهی در ارتباط است هر گاه بخواهیم با استفاده از منابع موجود بازدهی را افزایش دهیم مطالعه کار یکی از روشهای مطلوب است.

اهداف انجام پروژه :
۱- ایجاد یک Baseمناسب زمانی برای هر یک از جزئیات فعالیت های انجام شده منظور تعیین زمان کلی برای هر یک از فعالیت ها بدین معنی که قرار است برای هر یک از اجزا زمان تعیین شود تا اگر ترتیب و ترکیب اجزا و فعالیت ها تغییر نمود و جابجا شد بتوان زمان فرآیند را نیز سریعاً و بدون صرف زمان و انرژی به سادگی به دست آورد.
۲- هدف دیگر ازمطالعه این است که با توجه به حجم کار وزمان متعلق به آن بتوان نیروی انسانی و منابع مورد نیاز را تخمین زد.
۳- تعیین میزان تولید در بازه های زمانی مختلف و همچنین نقل و انتقالات صورت گرفته و سایر کارهای انجام شده در بازه زمانی درخواستی.
۴- توانایی ارائه گزارش کار ودفاع از نتیجه کارها به استناد میزان کاری که براساس زمان تعیین شده انجام شده است.
۵- ایجاد نظام پاداش و تنبیه براساس میزان کار افراد در مقایسه با نتایج حاصل از این پروژه

محدوده زمانی و مکانی انجام پروژه :
این تحقیق در تابستان سال ۱۳۸۶ در شرکت شهردارو واقع در جاده قدیم کرج شهریار بعد از خادم آباد خیابان بهار و منطقه صنعتی فرماندشت انجام شده است.

نکات کلی قابل توجه در مطالعه کار:
شناخت وضعیت کلی و یا موجود کار به صورت محققانه و به دور از ایده ها و دیدگاههای شخصی و پیش فرض های اولیه.
توجه به انعطاف پذیری در روشهای مطالعه کار اعم از تکنیک های مطالعه روش یا تکنیک های زمان سنجی
توجه به وسعت کاربرد مطالعه کار و قابلیت تامین و تطبیق آن در انواع فعالیت ها
مطالعه کار باید به عنوان ابزار مدیریتی تلقی شده و مدیریت باید از آن حمایت کند.
دقت درفاکتورهای مربوط به عوامل انسانی که موارد زیر را شامل می شود.
متصدیان مطالعه کار باید در گفتار و کردار خود صادق بوده و خود را همیشه در موقعیت افراد مورد مطالعه قرار دهند.
باید مناسب ترین وقت را برای مطالعه انتخاب کنند و در تمام مراحل کارگر را دعوت به همکاری نمایند.
توضیحات باید به زبان ساده و قابل درک برای افراد مربوط باشد.
متصدیان باید بعد از بکارگیری روش جدید نیز با افراد در ارتباط باشند زیرا یک ایده زمانی واقعاً منتقل شده است که افراد را از خود بدانند.
با افتخار و سربلندی نظرات و پیشنهادات سازنده رابه شخص صادر کننده آن نظر نسبت دهند.

مقدمه
امروزه مطالعه علمی کار، شامل حرکت سنجی و روش سنجی و تعیین استانداردهای تولید و کارکرد براساس آن است. یعنی با تجزیه و تحلیل علمی کار، معین می شود که بازده متوسط یک فرد عادی در یک روز عادی کاری چقدر است و برای این کارکرد یا تولید استاندارد، چه دستمزدی باید پرداخت شود اگر تولید و بازده کار کمی بالاتر از استاندارد یا حد متعارف باشد برای ایجاد انگیزه و تشویق به ادامه تولید بالا لازم است یک سیستم پرداخت تشویقی نیز پیش بینی کند.
مجموع این مطالب ما را بر آن می دارد که از نیروی انسانی شاغل حداکثر استفاده مطلوب را بنمائیم از طرفی می دانیم که فنون مورد استفاده در بهبود سیستم ها و روش ها برای رفع

که گریبانگیر سازمان است بکار می آید. پس باید موضوع باید موضوع کارسنجی و زمان سنجی را از این دیدگاه نیز بررسی کرد مشکلی که کارسنجی به آن می پردازد عبارتست از مطالعه ناهماهنگی بین نیروی انسانی شاغل و نیروی انسانی که عاید سازمان می شود.

تاریخچه ی کارسنجی و زمان سنجی:
مشهور است که زمان سنجی از کارگاه کمپانی فولادسازی میداوال (miduale) در سال ۱۸۸۱ میلادی توسط فردریک تیلور آغاز گشته است گر چه تیلور به عنوان پدر زمان سنجی شناخته شده است لیکن قبل از او زمان نسجی در اروپا نیز انجام شده است و در سال ۱۷۶۰ یک فرانسوی به نام پرونت (Peranet) مطالعه زمانی گسترده ای برای تولید پین انجام داد و مدت ۶۰ سال یک اقتصاد دان انگلیسی به نام Babbaya این کار را ادامه داد.

تیلور در سال ۱۸۸۳ با روش سیستماتیک مطالعه کار توانست یک کار مشخص را به عناصری تقسیم کرده و تک تک عناصر را بررسی کند. تیلور اظهار داشته که زمان سنجی یک عنصر در مدیریت علمی است که می تواند مهارت مدیریت را از مدیران به افراد انتقال دهد. تیلور همچنین دریافت کرد که به میزان اهمیت مسائل مواد و ماشین آلات باید به مسائل انسانی نیز توجه داشت. به دنبال نظریات تیلور مبنی بر لزوم تجزیه و تحلیل حرکات فرانک گیلبرت (Frank Gilbert) و همسرش (Liliane

Gilbert) کوشش های فراوانی صرف پایه گذاری و توسعه روش علمی تجزیه و تحلیل حرکات کردند.
گیلبرت عناصر اصلی حرکت را پایه گذاری کرد و گفت ما در حین انجام کارهای مختلف ۱۸-۱۷ حرکت مفید بیشتر نداریم و مابقی حرکات زائد هستند و حذف این حرکات زائد موجب کاهش زمان و افزایش کارآیی وسرانجام سوددهی بیشتر می شود و بدین وسیله علم حرکات سنجی بنیان

گذاری شد. گیلبرت دو تکنیک سایکلوگراف و کرنوسایکلوگراف را برای بررسی مسیر حرکات کارگر طرح و تدوین نمود. گیلبرت از این موضوع در بهبود روش ها، نشان دادن حرکات صحیح و آموزش کارگزاران جدید استفاده کرد.در دهه ۱۹۳۰ بود که مهندسی روش ها توسط مینارد پایه گذاری شد وی عقیده داشت که برای بالا بردن راندمان کاری نباید حرکات، استانداردها و پاداش ها و … را به صورت مجزا مورد بررسی قرار داد بلکه آنها را به صورت یک مجموعه با روشهای علمی باید مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.

در اواسط قرن بیستم بررسی دو جنبه ای هم در زمینه حرکت و هم زمان انجام شد و از ترکیب این دو ، روشی به نام مطالعه حرکت وزمان بوجود آمد که به دلیل تغییرات سریعی که به تازگی در این زمینه پدیدار گشته است، امروزه واژه (motion and tim study) به معنای وسیعی این اطلاعات را در بر گرفته است و تغییراتی هم در زمینه علمی شکل های ابتدایی این روش پیدا کرده است این روش شامل طرح سیستم های کار و متدهای مهندسی است.

بهره وری چیست؟
بهره وری عبارت است از نسبت برونداد (out put) به درون داد (in put)
چند تعریف دیگر از بهره وری:
الف ) EPA (آژانس بهره وری اروپا)
بهره وری درجه استفاده موثر از هر یک از عوامل تولید است.
بهره وری در درجه اول یک دیدگاه فکری است که همواره سعی دارد آنچه را که در حال حاضر موجود است بهبود بخشد بهره وری براین عقیده متکی است که انسان می تواند کارها ووظایفش را هر روز بهتر از روز پیش به انجام رساند افزایش بهره وری مستلزم آن است که بطور پیوسته در جهت انطباق فعالیت های اقتصادی با شرایط متغیر و بکارگیری نظریه ها و روش های جدید اقدامات لازم صورت پذیرد بهره وری ایمان راسخ به پیشرفت انسان ها می باشد.

ب )‌JPC (مرکز بهره وری ژاپن):
هدف از بهبود بهره وری عبارتست از به حداکثر رساندن استفاده از منابع ، نیروی انسانی، تسهیلات و … به طریقه علمی ، کاهش هزینه های تولید، گسترش بازارها، افزایش اشتغال و کوشش برای افزایش دستمزدهای واقعی وبهبود معیارهای زندگی آنگونه که به به سود کارگر، مدیریت وعموم مصرف کنندگان باشد.

روشهای کلی برای اندازه گیری بهره وری:
بطور کلی دو روش برای اندازه گیری و سنجش بهره وری وجود دارد:
۱- بهره وری فیزیکی :
در این روش بهره وری با استفاده از واحدهای فیزیکی مانند اندازه، طول و وزن و … محاسبه می گردد، به طور مثال برای محاسبه بهره وری فیزیکی نیروی انسانی می توان از رابطه زیر استفاده کرد.
= بهره وری فیزیکی نیروی انسانی
نفرساعت کار نیروی انسانی / سطح، حجم، وزن یا تعداد محصول تولید شده

۲- بهره وری ارزش:
دراین روش محاسبه بهره وری از ارزشهای پولی مقادیر ستاده و داده برحسب داده های مانند ریال، دلار و یورو و .. استفاده می شود که بطور مثال برای محاسبه بهره وری ارزش نیروی انسانی می توان از رابطه زیر استفاده نمود:
= بهره وری ارزش نیروی انسانی
ارزش کار یا نیروی انسانی استفاده شده / ارزش محصول یا خدمات تولید شده

بهره وری عوامل تولید وکارسنجی وروش سنجی:
بطور کلی بهبود بهره وری به عنوان یکی از مهمترین موضوعات موجود در صنعت مطرح است و از این میان بهره وری نیروی انسانی به عنوان اساسی ترین و پیچیده ترین جزء بهره وری قابل بررسی و تحلیل است با استفاده از مطالعه روش به دنبال بهبود بهره وری واحد تولیدی در زمینه کلیه عوامل تولید و با استفاده از مطالعه حرکت واندازه گیری کار به دنبال بهبود بهره وری نیروی انسانی هستیم به بیان دیگر مبحث کارسنجی و روش سنجی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای بهبود بهره وری عوامل تولید قابل استفاده می باشد.

کل زمان کار معین چگونه تشکیل می شود:
مقدار کار اصلی برحسب زمان عبارت است از حداقل زمان غیرقابل تقلیلی که از لحاظ نظری برای تولید هر واحد محصول لازم است بدیهی است که این تعریف مطابق با شرایط ایده‌‌آلی است که هرگز در عمل پیش نمی آید، اگر چه گاهی اوقات، بخصوص درصنایع پردازشی می توان به آن نزدیک شد با این حال،عموماً زمان های واقعی عملیات به علت مقدار کار اضافی به مراتب بیش از آن است افزایش مقدار کار موارد زیرا را در نظر می گیرد:
A- مقدار کار افزوده شده ناشی از نقایص طراحی یا مشخصات محصول
B- مقدار کار اضافه شده ناشی از بکارگیری روشهای غیرموثر تولید یا عملیات
C- زمان غیرموثر ناشی از قصور مدیریت
D- زمان غیرموثر در محدوده اختیار کارگر

شکل (۱-۲)

ارزیابی کار:
ارزیابی کار اصطلاحی کلی در مورد فنونی به ویژه ارزیابی روش و کار سنجی است که در بررسی همه زمینه های کار انسانی از آن استفاده می شود وبه تحقیق سیستماتیک در مورد همه عواملی می پردازد که بر کارایی و صرفه جویی در وضعیت مورد بررسی به منظور بهبود آن تأثیر می گذارد.
بعضی از وجوه ماهوی ارزیابی کار و دلایل ارزشمند بودن آن به شرح زیر است:
۱- ارزیابی کار وسیله ای است برای افزایش کارآیی تولید.۲- ارزیابی کار مبتنی ب

ر اصول است وبه کارگیری آن این اطمینان را به وجود می آورد که هیچ عامل موثر بر کارایی عملیات، در تجزیه و تحلیل عملیات اولیه یا در ارائه عملیات جدید نادیده گرفته نشده است و اینکه همه داده های مربوط به آن عملیات در دسترس است.
۳- ارزیابی کار دقیقترین وسیله ای است که تاکنون برای تعیین استانداردهای انجام کار مورد استفاده قرار گرفته است و برنامه ریزی و کنترل موثر تولید به آن بستگی دارد.

۴- صرفه جویی های ناشی از ارزیابی مناسب کار بلافاصله شروع می شود و مادام که عملیات در شکل بهبود یافته آن دنبال شود این صرفه جویی ها نیز ادامه خواهد یافت.
۵- ارزیابی کار ابزاری است که در همه موارد می تواند به کار رود می توان از آن با موفقیت در انجام کار بدی یا کار به کمک دستگاه استفاده کرد.
۶- ارزیابی کار یکی از موثرترین ابزارهای تحقیق است که در اختیار مدیریت قرار دارد و این ویژگی آن را به صورت سلاحی عالی برای اقدام به حمله علیه عدم کارآیی در هر سازمان در می آورد.
کارسنجی به کارگیری فنون طرح ریزی شده برای تعیین زمان انجام کاری معین توسط کارگر واجد شرایط با سطح معینی از عملکرد است.

از دلایل عمده استفاده از مطالعه کار، تمایل مدیران و سازمان به افزایش بهره وری در کلیه سطوح وبخش های سازمان است با توجه به این تعریف مطالعه کار مانند چاقوی جراحی عمل می کند به این معنی که فعالیت های یک شرکت و عملکرد خوب یا بد آن را بر همگان آشکار می کند بنابراین ارزیابی کار می تواند خطاهای افراد را افشا کند و به همین دلیل هم باید مانند چاقوی جراحی با مهارت و دقت به کار گرفته شود تا به بخش های سالم آسیب نرسد.
شکل(۲-۲)

هدف کارسنجی :
تعیین استانداردهای زمانی برای انجام کار است استانداردهای زمانی مقدار زمانی است که طول می کشد کاری بوسیله یک کارگر آموزش دیده در یک آهنگ نرمال کار براساس روش از پیش تعیین شده انجام شود.
کارسنجی ابزار مفید و سودمندی است که می توان به کمک آن تغییر در روشها را ارزیابی کرد مقصود از آهنگ نرمال، عادی کار، سرعت کار برای یک کارگر متوسطبدون در نظر گرفتن استراحت ناشی ازخستگی کار می باشد همچنین علم ارگونومی در تعیین آهنگ کار می تواند مفید باشد.
کارسنجی به بررسی ، کاهش و متعاقباً حذف زمان غیرموثر مربوط می شود زمان غیر موثر زمانی است که در آن به هر علت ممکن هیچگونه کار موثری انجام نمی شود کارسنجی همان گونه که ازنامش پیداست وسیله ای در اختیار مدیریت است که اندازه گیری زمان مصرف شده در انجام عملیات یا مجموعه ای از عملیات را فراهم می کند. به طوری که زمان غیر موثر مشخص می شود و می توان آن را از زمان موثر متمایز ساخت.
موارد استفاده کارسنجی:
۱- برای مقایسه کارآیی روشهای مختلف، در صورت برابر بودن سایر شرایط، روشی که کمترین زمان را می گیرد بهترین روش خواهد بود.
۲- برای متعامل کردن کار اعضای گروه، همراه با نمودارهای فعالیت های چندگانه، به طوری که هر عضو تا حدی که ممکن است کاری داشته باشد که زمانی برابر با زمان کار سایر اعضا برای انجام آن صرف شود.
۳- تعیین تعداد، ماشین هایی که یک کارگر می تواند اداره کند.
۴- فراهم کردن اطلاعاتی که بر مبنای آن برنامه ریزی و زمان بندی تولید را بتوان عملی کرد، این اطلاعات از جمله نیازمندیهای دستگاه و کارگر برای انجام برنامه کار و استفاده از ظرفیت موجود را شامل می شود.

۵- فراهم آوردن اطلاعاتی که براساس آن نتوان پیشنهادهای مناقصه، قیمت های فروش و پیمان های تحویل کالا را برآورد کرد.
۶- تنظیم استانداردهای سودمندی ماشین و عملکرد کارگر که می توان آن را برای هر یک از مقاصد فوق و همچنین به صورت مبنایی برای طرحهای پاداش بکار برد.
۷- تهیه اطلاعاتی برای کنترل هزینه نیروی کار و حفظ و ثابت نگه داشتن هزینه های استاندارد.
ارزیابی کار شامل دو موضوع ارزیابی روش و کارسنجی است که روشهای لازم برای دستیابی به موضوع کارسنجی به قرار زیر است:
• انتخاب : کار مورد مطالعه
• ثبت : همه اطلاعات مناسب مربوط به شرایط انجام کار و روشهای به کار رفته و عناصر فعالیت های انجام شده در آن شرایط
• بررسی انتقادی: اطلاعات ثبت شده و عناصر فعالیت ها برای اطمینان از اینکه موثرترین روش و حرکات به کار رفته و عناصر غیر مولد و خارجی از عناصر مولد متمایز شده است.
• اندازه گیری: مقدار کار متبلور در هر عنصر برحسب زمان با استفاده از فن مناسب زمان سنجی
• بدست آوردن : زمان استاندارد برای عملیات که در مورد ارزیابی زمان با استفاده از کرونومتر انجام می شود وشامل زمان های مجاز استراحت، رفع نیازهای شخصی وغیره است.
• تعیین : تعیین دقیق مجموعه فعالیت ها و روشهای انجام عملیاتی که برای آن زمان به دست آمده است، و اعلام این زمان به عنوان زمان استاندارد برای این فعالیت ها و روشها

فنون کارسنجی:
فنون اساسی کارسنجی عبارتست از:
۱- نمونه گیری از کار
۲- ارزیابی زمان با کرنومتر
۳- به کارگیری استانداردهای زمانی از پیش تعیین شده (pst)
۴- استفاده از داده های استاندارد
۵- اطلاعات زمانی گذشته
مطالعه کار:
عبارتست از تکنیک های مطالعه روش واندازه گیری کار که برای تامین حداکثر استفاده ممکن از نیروی انسانی، تجهیزات مواد اولیه وهمه داده های مورد نیاز برای انجام یک کار مشخص به کار می رود. به عبارت دیگر مطالعه کار روشی است که به صورت تحلیلی ،مسائل ومشکلات تولید را جهت بهبود سریع کارآیی وافزایش میزان کار مفید بررسی می نماید همانگونه که قبلاً ذکر شده مطالعه کار مرکب از دو روش مکمل یکدیگر، یعنی زمان سنجی و کارسنجی می باشد.

موفقیت های روش مطالعه کار در حقیقت مرهون سیستماتیک بودن این روش است بدین معنی که در مرحله جستجو برای معایب کار و یافتن راه حل برای از میان برداشتن عقوب از مراحل سیستماتیک استفاده می نماید.
با استفاده از مطالعه فرآیند که نیاز سرمایه گذاری بیشتر و خرید تجهیزات و ماشین آلات مدرن تر می باشد می توان بهره وری را بالا برد ولی این کار مستلزم سرمایه گذاری زیاد می باشد چنانچه بخواهیم با استفاده از منابع موجود، بهره وری را بالا ببریم. بکارگیری مطالعه کار بسیار موثر خواهد بود.

شکل (۲-۴)
واضح است موثرترین روش برای افزایش بهره وری در بلندمدت سرمایه گذاری بیشتر و بکارگیری تجهیزات مدرن تر می باشد هر چنددر اثر این عمل،سرمایه گذاری زیادی نیاز بوده و در صورت ضرورت وارد کردن ماشین آلات، ارز خارجی زیادی نیز باید مصرف شود.مطالعه کار مساله بهره وری از طریق، «تجزیه وتحلیل نظام یافته» عملیات، فرآیندها و روش های کاری موجود و با هدف افزایش کارآیی آنها حل می کند.

فواید مطالعه کار:
۱- مطالعه کار به مفهوم افزایش کارآیی تولید ( بهره وری) ، کارخانه یا واحد عملیاتی توسط سازماندهی مجدد کار می باشد و روشی است که به طور طبیعی سرمایه گذاری زیادی را بر روی تجهیزات و ماشین آلات نیاز ندارد.
۲- روشی نظام یافته است در نتیجه هیچ عامل که بر روی کارآیی عملیات تاثیر می گذارد از نظر دور نمی ماند ودر نهایت تمامی حقایق مربوط به عملیات در دسترس می باشد.
۳- دقیق ترین روشی که تاکنون جهت تعیین استانداردهای عملکرد بوجود آمده است و این استانداردها به منظور برنامه ریزی و کنترل تولید موثر وضروری می باشند.

۴- منابع حاصل از بکارگیری صحیح مطالعه کار بلافاصله آغاز شده و تا هنگامی که عملیات به شکل بهبود یافته استمرار یابد این منافع نیز ادامه خواهند یافت.
۵- مطالعه کار ابزاری است که در همه جا قابل استفاده است این تکنیک درت تمامی مکان هایی که کار دستی صورت می پذیرد همانند کارخانجات و ادارات فروشگاهها آزمایشگاهها و رستوران ها بکار برده می شود.
۶- یکی از نافذترین ابزار بررسی است که در اختیار مدیریت قرار دارد و همین امر آن را به سلاح ارزشمندی جهت آغاز حمله به نقاط غیرکارا در یک سازمان تبدیل کرده است زیرا با بررسی مجموعه ای از مسائل ضعف های تمامی وظایف دیگری که بر روی آنها تأثیر می گذارند به تدریج آشکار خواهد شد.
۷- نسبتاً ارزان بوده و به سهولت قابل پیاده سازی است.
۸- با مشخص نمودن عملیات خطرناک و ارائه روش های ایمنی تر اجرای آنها می توانند در بهبود شرایط محیطی کار و ایمنی مشارکت داشته باشند.
همان گونه که قبلاً ذکر شد مطالعه کار به تکنیک های فراوانی اطلاق می شود که مهمترین آنها مطالعه روش و کارسنجی می باشد.
کارسنجی:
عبارت است از بکارگیری تکنیک هایی که به منظور تعیین طول زمان انجام کار به خصوصی که توسط کارگر واجد شرایط و در سطح مشخصی از عملکرد صورت می پذیرد طراحی شده اند.
مطالعه روش و کارسنجی به شدت به یکدیگر وابسته می باشند مطالعه روش در ارتباط با کاهش مقدار کار یک شغل وی عملیات می باشد حال آنکه زمان سنجی در بیشتر موارد مربوط به بررسی و کاهش زمان غیر موثر یک شغل و یا عملیات می باشد. همچنین پس از اینکه چگونگی انجام کار توسط روش بهبود یافته ، زمان استاندارد عملیات توسط اندازه گیری کار تعیین می شود.

مراحل اصلی مطالعه کار:
هشت مرحله جهت اجرای کامل مطالعه کار وجود دارد که عبارتند از :
۱- انتخاب
(select) شغل یا فرآیندی که باید مطالعه شود.
۲- ثبت
(Record) تمامی وقایعی که اتفاق می افتد با استفاده از مشاهده مستقیم برای این منظور مناسب ترین تکنیک های ثبت بکار گرفته می شوند و بنابراین اطلاعات در مناسبترین شکل جهت تجزیه و تحلیل آماده خواهند شد.
۳- بررسی
(Examine) وقایع ثبت شده با دید انتقادی و موشکافی کردن تمامی آنچه انجام می شود.
۴- ارائه
(Develop) اقتصادی ترین روش با درنظر گرفتن تمامی شرایط و نتایجی که مناسب انواع تکنیک های مدیریت تولید می باشند همچنین مواردی که با همفکری مدیران ،سرپرستان کارگران وسایر متخصصین طرف مشورت حاصل می شود.
۵- اندازه گیری
(Measure) مقدار کاری که به روش انتخاب شده انجام می گیرد و محاسبه زمان استاندارد آن
۶- تعریف
(Define) روش جدید و زمان مربوط به آن به طوری که همواره مشخص باشد.
۷- پیاده سازی
(Install) روش جدید که منطبق با کار استاندارد زمان مجاز می باشد.
۸- ابقاء
(maintain) کار استاندارد جدید توسط مراحل کنترلی مناسب
مطالعه روش :
مطالعه روش عبارتست از بررسی دقیق و ثبت روشهای فعلی انجام کار و ارائه راه حلی مناسب که منجر به تقلیل هزینه و بهبود و تسهیل در روش انجام کار شود.
اهداف مطالعه روش:
۱- بهبود فرآیندها و مراحل کاری
۲- بهبود طرح استقرار ایستگاههای کاری کارگاهها کارخانه وتجهیزات و ماشین آلات
۳- اقتصادی بودن تلاش انسان ها و کاهش خستگی
۴- استفاده بهتر از مواد، ماشین آلات ونیروی انسانی
۵- ایجاد محیط کاری بهتر
هنگامی که یک ارزیاب کار و زمان کاری را جهت مطالعه انتخاب می کند باید معیارهای مختلفی را در نظر بگیرد اهم ملاحظاتی که باید در مراحل مختلف انتخاب صورت بگیرد عبارت است از :
– ملاحظات اقتصادی
– ملاحظات فنی
– ملاحظات انسانی
۱- ملاحظات اقتصادی: بدیهی است که اگر کاری ارزش اقتصادی کمی داشته باشد یا پس از مدت کوتاهی تمام شود ارزش بکارگیری مطالعه روش رانخواهد داشت وجود ضعف های زیر می تواند ما را در انتخاب نقاطی که مطالعه روش در آن نقاط مقرون به صرفه نیست یاری کند.
الف – استفاده ضعیف از مواد اولیه و نیروی انسانی که منجر به جابجایی های غیرضروری فراوان می شود.
ب – طرح استقرار یا جانمای نامناسب تجهیزات که منجر به جابجایی های غیرضروری فراوان می شود.
پ – وجود کارهای تکراری و خسته کننده که به مدت نسبتاً طولانی ادامه می یابد که می تواند منجر به شکایات پرسنل شود.
۲- ملاحظات فنی : در ملاحظات فنی باید بررسی شود که آیا امکان انجام تغییرات ناشی از مطالعه روش میسر می باشد و آیا ما به دانش فنی بررسی تجزیه و تحلیل و بهبود یک روش انجام کار دست یافته ایم یا خیر.
۳- ملاحظات انسانی: عکس العمل های روحی و روانی کارگران در مقابل انجام بررسی ها و تغییرات مورد بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد و برای موفقیت در انجام مطالعه روش بهتر است ضمن توجیه کارکنان ابتدا کارهای مشقت زا و کارهایی که در شرایط کاری نامطلوب درحال اخیر هستند در اولویت بررسی قرار گیرند تا با این روش حسن نظر و همکاری ارزیاب با نیروی انسانی جهت رفع مشکلات اثبات شود و حداقل مقاومت بوجود آید.
روش متداول ثبت وقایع نوشتن آنها می باشد ولی متاسفانه این روش برای ثبت فرآیندهای پیچیده که در صنایع مدرن متداول هستند مناسب نمی باشند به خصوص هنگامی که ثبت دقیقی از تمامی جزئیات یک فرآیند یا عملیات مورد نیاز است برای شرح تمامی وقایع مربوط به کار ساده ای که شاید بیش از چند دقیقه به دراز نمی کشد چندین صفحه فشرده، گزارش باید تهیه شود وهر فردی که می خواهد ازجزئیات کار اطلاع حاصل نماید مجبور خواهد بودکه چندین بار گزارش را مطالعه کند تا تمامی وقایع وجزئیات را متوجه شود به منظور غلبه بر این مشکل ابزار و تکنیک های دیگری جهت ثبت وقایع به وجود آمده اند با بکارگیری این تکینک ها تمامی اطلاعات جزئی به صورت دقیق و در عین حال به شکل استاندارد قابل ثبت خواهد بود و در نتیجه تمامی مطالعه کنندگان در هر کشور و کارخانه ای با مطالعه آنها تمامی وقایع را درک خواهند کرد.

متداول ترین تکنیک های ثبت، نمودارها (charts) و نقشه ها (Diagrams) می باشند انواع مختلف نمودار استاندارد وجود دارد که هر کدام برای مقاصد خاصی کاربرد دارند.
به طور کلی نمودارها به دو گروه تقسیم می شوند :
الف – نمودارهایی که توالی عملیات را نشان می دهند یعنی وقایع را به ترتیب رخداد ثبت می کنند ولی برای نمایش وقایع هیچ مقیاسی استفاده نمی شود.
ب – نمودارهایی که وقایع را با توجه به ترتیب وقوع آنها ثبت می کند ولی در عین حال از مقیاس زمان نیز استفاده می شود و بنابراین اثر متقابل وقایع مربوط به هم به سهولت بیشتری قابل مطالعه خواهند بود.
انواع نمودارها و نقشه ها به شرح زیر است:
– نمودار فرآیند عملیات operation process chart(O.P.C)
– نمودار جریان فرآیند عملیات – مربوط به انسان Flow Process chart (F.P.C) man Type
– نمودار جریان عملیات – مربوط به مواد Flow process chart (f.P.C) –Material Type
– نمودار جریان فرآیند عملیات – مربوط به تجهیزات Flow process chart (F.P.C) –Equipment Type
– نمودار فرآیند دودست Two –Handed process Cahrt
– نمودار مونتاژ Assmbly Chart
ب – نمودارهایی که از مقیاس زمانی استفاده می کنند:
– نمودار فعالیت چندگانه Multiple Aciving Chart
– نمودار همزمانی Simo Chart
ج – نقشه هایی که نشان دهنده جابجایی می باشند:
– نقشه جریان Flow Diagram
– نقشه نخی String Diagram
– سایکل گراف Cycle graphs
– نمودار فرآیند عملیات : نمودار فرآیندی است که تصویر کلی فرآیند را تنها با ثبت مرتب علمیات وبازرسی های اصلی به دست می دهد.
– نمودار جریان فرآیند: نموداری است برای نشان دادن ترتیب گردش کار و تولید یک محصول یا شیوه یا ثبت همه رویدادهای تحت بررسی به کمک علائم مناسب نمودار فرآیند است.

در واقع تفاوت این نمودار با نمودار فرآیند عملیات این است که علاوه بر دوعلامت بازرسی وعملیات از سایر علامت های حمل ونقل، انبار موقت و تاخیر وانبار دائم نیز استفاده می شود.
– نمودار جریان فرآیند مربوط به کارگر: نموداری است که آنچه را که کارگر انجام می دهد ثبت می کند.
– نمودار جریان فرآیند مربوط به مواد : نموداری است که چگونگی جابجایی یا کار روی مواد را ثبت می کند.
– نمودار جریان فرآیند مربوط به تجیهزات: نموداری است که چگونگی استفاده از تجهیزات را ثبت می کند.
– نمودار فرآیند دوست: نمودار فرآیند دوست از دوستون مجاور هم تشکیل شده است به نحوی که فعالیت های مربوط به دست های راست و چپ به کمک علایم استاندارد درستون های مربوط ثبت می شود در این نمودار حرکات همزمان دودست به وسیله ترسیم علایم مربوطه در یک راستا ودر دو ستون مجاور نمایش داده می شود ثبت این فرآیند به کمک علایم زیر صورت می پذیرد.

– نمودارهای فعالیت چندگانه: عبارت است از نموداری که در آن فعالیت های مربوط به بیش از یک موضوع (کارگر، ماشین، یا اقلامی از تجهیزات) با مقیاس معین و مشترک زمانی ثبت می شوند تا وابستگی متقابل آنها نشان داده شود.
– نمودار همزمانی یا Simo: اغلب بر مبنای تحلیل فیلم که برای ثبت همزمان تربلیگ ها یا گروههایی از آنها که به وسیله قسمت های مختلف بدن یک یا چند کارگر انجام می شود برحسب یک مقیاس مشترک زمانی بکار می رود.
نمودارهای Simo عمدتاً برای عملیات کوتاه مدت به کار می رود و اغلب با سرعت زیاد انجام می شود برای همین برای تهیه آنها استفاده از فیلم ضروری است.
– نمودار مونتاژ :این نمودار طریقه باز شدن قطعات یک محصول را نشان می دهد در این نمودار از یک محصول آماده شده استفاده می شود و سپس به ترتیب نام قطعه و اولویت جدا شدن از محصول نشان داده می شود. این نمودار به کسانی که برای اولین بار بایک محصول آشنا می شوند و با طریقه مونتاژ آنها وقطعات متشکله آن آشنایی ندارند کمک فراوانی در آگاهی از روش مونتاژ و آماده شدن محصول مورد نظر می کند. این نمودار یک دید اولیه خوبی برای شناسایی روش مونتاژ و اتصال قطعات به یکدیگر می دهد. همچنین از روی نمودار مونتاژ می توان مونتاژهای فرعی و تعداد آنها را شناسایی کرد.

تفاوت نمودار دمونتاژ با نمودار مونتاژ در این است که نمودار دمونتاژ از یک محصول تکمیل شده شروع کرده و به ترتیب قطعات را از هم منفک وجدای می کند و در آخر به یک قطعه تک که معمولاً قطعه اصلی محصول است و دیگر قطعات روی آن وصل می شوند، می رسد. در حالیکه در نمودار مونتاژ از قطعه اصلی شروع شده و قطعات به ترتیب روی آن سوار شده تا محصول نهایی به دست آید. در این نمودار نام قطعه و شرح عملیات باز شدن ذکر می شود و به زبان ساده می توان گفت نمودار دمونتاژ ترسیم شده شبیه نمودار مونتاژ است، اگر چه در نمودار دمونتاژ معمولاً بازرسی وجود ندارد

ولی در نمودار مونتاژ بازرسی ضمن مونتاژ محصول یا زیر مجموعه ها نمایش داده می شود همچنین عملیات تکمیلی ضمن مونتاژ نظیر عملیات حرارتی و عملیات ساخت حین مونتاژ در نمودار دمونتاژ نمی اید. کاربرد اصلی نمودار دمونتاژ برای فرآیند مهندسی معکوس و کپی سازی محصول از روی نمونه محصول دردسترس می باشد.
– نقشه جریان : نقشه جریان با توجه به نمودار فرایند عملیات از نوع انسان، ماشین یا تجهیزات ترسیم می شود در این نقشه می بایست موقعیت ستون ها درهای ورودی و خروجی، محل استقرار ایستگاه های کاری و ماشین های با مقیاس مناسب و دقیق تر کم شود سپس با توجه به نمودار جریان فرایند عملیات مورد نظر، مسیرهای جابجایی و محل وقوع فعالیت های مختلف به وسیله علایم شماره گذاری شده در روی این نقشه نشان داده شود نکته مهم در ترسیم این نقشه نمایش مسیرهای واقعی حرکت براساس مشاهده مستقیم فرآیند می باشد علایم شماره گذاری شده حمل و نقل، نشان دهنده جهت حرکت خواهد بود چنانچه فرآیند مورد نظر در بیش از یک طبقه رخ دهد به دو طریق می توانیم نقشه جریان را ترسیم نمائیم.
الف ) به صورت سه بعدی نقشه جریان ترسیم می شود.
ب) ترسیم یک نقشه جریان به ازاء هر طبقه به نحوی که بتوان ارتباطات بین طبقات را در نقشه های ترسیمی تشخیص داد.
نقشه های نخی:
این نقشه ها هنگامی که جابجایی های فراوان بین چند نقطه رخ دهد و یا رفت و آمدها از نظر فاصله و تعداد به گونه ای غیرعادی هستند که به روش دیگری نمی توان تصویر دقیقی از آنچه که به وقوع می پیوندد و به دست آورد کاربردارند.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.