مقاله عظمت و شخصیت حضرت فاطمه الزهراء(س) مطرح شده در مجلس عزاداری آن حضرت


در حال بارگذاری
18 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
6 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله عظمت و شخصیت حضرت فاطمه الزهراء(س) مطرح شده در مجلس عزاداری آن حضرت دارای ۲۴ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله عظمت و شخصیت حضرت فاطمه الزهراء(س) مطرح شده در مجلس عزاداری آن حضرت  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله عظمت و شخصیت حضرت فاطمه الزهراء(س) مطرح شده در مجلس عزاداری آن حضرت،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله عظمت و شخصیت حضرت فاطمه الزهراء(س) مطرح شده در مجلس عزاداری آن حضرت :

عظمت و شخصیت حضرت فاطمه الزهراء(س) مطرح شده در مجلس عزاداری آن حضرت

حرف اول
چندی پیش دریکی از مقالات که پیرامون آیه شریفه «و ما علی الرسول الا البلاغ» به رشته تحریر درآمده بود خواندم که رسالت اندیشمندان و عالمان عرصه دین چیزی جز ابلاغ معارف الهی نیست و تکلیف آنان فقط عرضه این معارف عمیق است و در قبال پذیرش یا عدم پذیرش آن از سوی عموم مسؤولیتی ندارند.

درباب این مقاله، اگر چه آیات قرآن مؤید این مطلب هستند که خداوند هر که را بخواهد هدایت می‌کند، اما اصل مسأله تبلیغ منافاتی با این ندارد که از شیوه‌های صحیح و کارآمد تبلیغ که متناسب با سطوح مختلف فکری جامعه است بهره بگیریم.

هر یک از افراد در فضایی رشد می کنند که مقتضیات خاص خود را دارد و به طبع آن، اولویت ها و دغدغه‌های ذهنی آنان پیرامون مباحث دینی با یکدیگر متفاوت است و همین تفاوت هاست که رسالت مبلغین را سخت تر می کند.

درحالیکه یکی به دنبال کسب معارف قرآن است و از تفاسیر آن استفاده می کند، دیگری در جستجوی مسیری برای تهذیب و تزکیه نفس است و در این بین هستند کسانی که ذهنشان در گیرودار سؤالات بی جواب پیرامون مباحث اعتقادی در حوزه دین است.

مکتب حضرت امیر علیه السلام با سابقه ای که در زمینه ارائه معارف دینی به صورت تخصصی دارد، با وقفه ای طولانی که در روند آن بوجود آمد، همت گمارده است تا فصل جدیدی از فعالیت های خود را در نشر فرهنگ تشیع آغاز کند که دربرگیرنده سطوح مختلف و دغدغه های متفاوت است و نیز به صورتی تخصصی عرضه خواهد گردید.

در پایان با عرض تسلیت شمس فروزان عالم امکان، حضرت صدیقه طاهره (س) و با تقدیم این مجموعه به حضور خوانندگان محترم، از الطاف و عنایات آن حضرت و مدد می گیریم تا در این راه قرین توفیقات الهی باشیم.

الحمدلله الذی جعلنا من المتمسکین بولایه علی ابن ابیطالب (ع)
منابع و مآخذ :
۱- قرآن کریم، سوره انسان آیه ۷
۲- قرآن کریم، سوره کوثر، آیات ۱ تا آخر
۳- قرآن کریم، سوره نجم، آیه ۳

۴- صحیح بخاری، ج ۴ ص ۲۱۰ باب مناقب قرابت رسول الله
۵- کشف الغمه، اربلی
۶- فاطمه الزهراء شادمانی دل پیامبر، احمد رحمانی همدانی، صص ۲۶۰-۱۸۹
۷- الهی نامه، عطار نیشابوری، ص ۲۱۷

۸- الاتقان، سیوطی، ج پ ص ۱۴۱
۹- فاطمه الزهراء شادمانی دل پیامبر، احمد رحمانی همدانی، ص ۴۹۷
۱۰- نهج البلاغه، ترجمه دکتر سید جعفر شهیدی، ص ۲۳۷

نهج الحیاه
محمد دشتی
موسسه تحقیقاتی امیرالمومنین (ع)، قم، ۱۳۷۲، ش، وزیری، ۴۲۰ صفحه
این کتاب سخنان و روایاتی که اعمال و اخلاق و سایر شئون حضرت زهرا را نقل کرده به صورت موضوعی و به ترتیب حروف الفبا ذکر کرده است.

در خاتمه کتاب فهرست موضوعی جالبی ترتیب داده که به راحتی می‎توان به همه موضوعات دست یافت. در حقیقت نام دیگر آن فرهنگ سخنان فاطمه (س) است.

شرح خطبه حضرت زهرا (س) ج ۱ و ۲
سید عزالدین حسینی زنجانی
دفتر تبلیغات اسلامی، قم، ۱۳۷۰ ش، رقعی
این کتاب از تالیفات عالم بزرگوار آیت الله حسینی زنجانی است که پیرامون خطبه فدک می‎باشد. هر فصل قطعه ای از خطبه را دربرگرفته و شرح داده شده است. ابتدا ترجمه عبارات و سپس توضیح مفردات و سپس ذکر نکات و دقایق جملات آن به رشته تحریر درآمده است.

فاطمه مظهر جمال و جلال ذات ذوالجلال
آنچه در پی آمده است گزیده ای است از مباحثی که در سالهای گذشته در مجلس عزاداری شهادت حضرت زهرا (س) پیرامون عظمت و شخصیت آن بزرگوار بیان کرده‌ام. این مکتوب را به پیشگاه نورانی سلاله پاک ایشان، حضرت فاطمه معصومه (س) تقدیم می دارم.

«هرکس به معرفتی راستین و حقیقی به مقام شامخ حضرت زهرا دست یابد، لیله القدر را درک کرده است».۱ این عبارت ترجمان فرمایش امام صادق (ع) است و گویای عظمت و ارزش والای بانوی بی همتای خلقت است. همانگونه که لیله القدر برای مردم ناشناخته مانده است، شخصیت حضرت زهرا (س) نیز برای عموم ناشناخته است ولی این امر مانعی از برای عدم کسب شناخت نسبت به آن حضرت نیست.

آب دریا را اگر نتوان کشید هم به قدر تشنگی باید چشید
در ادامه پاره ای از فضائل و مناقب حضرت را بیان کرده و به شرح آن می‎پردازیم:
– خداوند متعادل در سوره مبارکه کوثر خطاب به رسول گرامی اسلام چنین فرموده است: «انّا اعطیناک الکوثر؛

ای رسول ما همانا به تو خیر و برکت فراوان عطا کردیم»۲ در لغت، واژه کوثر به معنای خیر کثیر آمده است و آن حقیقتی است که سرچشمه الهی دارد و محدود نیست لذا قابل شمارش نبوده و تا روز قیامت تداوم دارد.

بزرگان اهل تفسیر در بیان این خیر کثیر که خداوند به پیامبرش عنایت فرموده است اقوال مختلفی را آورده اند. عالم بزرگوار شیعه مرحوم علامه طباطبایی (ره) در تفسیر المیزان، خیر کثیر را بر اساس آیه آخر این سوره معنا کرده است. «انّ شانئک هوالابتر؛

بدان که دشمن تو قطعاً بریده نسل و بی عقب است»۳ با توجه به آیه در می یابیم که دشمن رسول خدا، بدون نسل و تبار خواهد بود در حالیکه خداوند به پیامبر خود، کوثر عنایت کرده است یعنی حقیقتی که تداوم بخش نسل رسول خدا تا روز قیامت است و این حقیقت فاطمه (س) است که خیر کثیر و فضل عظیم خداوند است. «و کان فضل الله علیک عظیما.»۴

– حضرت امام صادق (ع) در روایتی پیرامون شخصیت حضرت زهرا (س) فرموده اند: «هی الصدّیقه الکبری و علی معرفتها دارت القرون الاولی؛ او صدیقه کبری است و قرون و اعصار بر محور معرفت و شناخت نسبت به او دائر است»۵

صدیق در کامل ترین معنایی که برای آن ذکر شده است به کسی گفته می‎شود که خدا و رسول او و کتاب آسمانی را تصدیق کرده باشد. تصدیق کردن در این تعریف به معنای پذیرفتن و اطاعت کردن است. تصدیق می‎تواند فقط در مقام گفتار و با زبان انجام شود کسی که در این مرتبه از تصدیق است، مسلمان شناسنامه ای نام می‎گیرد.

به این معنی که فقط در اسم مسلمان است و در رسم با این مکتب متعالی هیچ سنخیتی ندارد. تصدیق می‎تواند علاوه بر مقام گفتار، در مقام رفتار نیز صورت گیرد که این مرتبه، از مراتب عالیه دینداری است.

آن کسی که با اعتقاد قلبی و در مقام گفتار و رفتار خود، خدا و رسول و کتاب آسمانی را بپذیرد و طاعت و عبادت او لِوَجه الله باشد صدّیق اکبر نام دارد که مونث آن در ادبیات عرب، صدیقه کبری خوانده می‎شود.

حضرت زهرا (س) از آن جهت صدیقه کبری است که با تمام وجود به طاعت و عبادت خدا پرداخت و از این روی بود که در مقابل یک انفاق او شانزده آیه نازل گردید.۶ این فقط نشان از عظمت انفاق ندارد بلکه نشانه بارزتری از مقام و رتبت انفاق کننده را در بردارد که به چه میزان نزد خداوند عزیز است.

در قسمت انتهای روایت آمده است که قرون و اعصار بر محور معرفت او جریان داشته و دارد. عالمان حدیث قرون اولی را عهد انبیاء دانسته اند و آن دوران زندگی تمامی پیامبران از عهد آدم (ع) تا حضرت خاتم (ص) است. آنچه از این فراز روایت فهمیده می‎شود این است که معرفت و شناخت صدیقه کبری ملاک و اساس بعثت هر یک از انبیاء در عهد خود بوده است.

بدین معنی که پیامبران از میان عارفان به مقام حضرت صدیقه انتخاب گردیده اند.
در روایت دیگری امام صادق (ع) به مفهوم فوق تصریح کرده و فرموده اند: «و ما تکاملت النبوه لنبیّ حتّی اقرّوا بمعرفتها و فضلها؛ رسالت هیچ پیامبری کامل نشد تا آنکه به معرفت و فضیلت حضرت زهرا (س) اقرار کرد»۷ این شناخت مبنا و ملاک برای انتخاب انبیا در امر نبوت است.

فهم تمامی فضائل اهل بیت در ظرف معرفتی همه افراد نمی گنجد و درک مراتب عالیه این مناقب، شامل خواص می‎شود. امیرمؤمنان در نهج البلاغه ضمن تصریح براین مطلب می‎فرمایند: «اِنّ امرنا صعب مستصعب،

لایحمله الّا عبد مؤمنٌ امتحن الله قلبه للایمان، و لایعی حدیثنا الاّ صدور اَمینه و احلامٌ رزینه؛ معرفت و شناسایی امر ما کاری است بس دشوار که جز بنده مؤمنی که خداوند قلبش را با ایمان آزموده آن را نپذیرد و احادیث و سخنان ما را جز سینه ها و حافظه های امانت پذیر و عقلهای سالم نگاه نخواهد داشت»۸

– در تبیین فضیلت دیگری از سرور بانوان دو سرا، امام صادق (ع) می‎فرمایند: «لولا انّ الله تعالی خلق امیرالمؤمنین لم یکن لفاطمه کُفو علی وجهِ الارض آدمَ فمن دونه؛ اگر خداوند علی (ع) را خلق نمی کرد، بر روی زمین از حضرت آدم به بعد همتایی برای فاطمه (س) وجود نداشت»۹

بنابرآنچه در حدیث نقل شده است، این دو وجود نورانی مثل و همتای یکدیگر هستند. در فلسفه قاعده ای وجود دارد که در آن حکم چیزهایی را که مثل هم هستند بیان می‎کند. «حکم الامثال فیما یجوز و فیما لایجوز واحد» مفهوم این قاعده اینست که دو چیزیکه مثل یکدیگر هستند، هر چه برای یکی ثابت گردد برای دیگری هم ثابت است و هر چه از یکی سلب گردد از دیگری هم سلب شده است.

بنابراین آنچه در مورد علی (ع) ثابت است در مورد زهرای اطهر (س) نیز ثابت خواهد بود حتی اگر نقل نشده باشد. هر چند اشاره به این نکته لازم است که مدت کوتاه عمر ایشان مانع از ظهور و بروز برخی از خصایص ایشان شده است.

برای روشن شدن موضوع می‎توان به مسأله شهادت ثالثه اشاره کرد. که در این مسأله با توجه به مباحث فوق می‎توان در کنار اقرار به ولایت علی (ع) به ولایت فاطمه زهرا (س) شهادت داد. آنچنانکه عده ای از علما خود را مقید به این امر می دانند و در اقامه نماز خود و در کنار عبارت اشهد انّ علیاً ولیّ الله، عبارت اشهد انّ فاطمه حجه الله را ذکر می کنند و سالیان متمادی است که بر این مهم اهتمام می ورزند.

– در کلام نورانی حضرت امام جواد (ع)، پاره ای دیگر از مناقب حضرت صدیقه بیان شده است. ایشان در زیارت دختر رسول خدا چنین می‎فرمایند: «السلام علیک یا ممتحنه، امتحنک الذی خلقک قبل اَن یخلقک؛ سلام بر تو ای آزموده شده، آن کسی که تو را خلق کرد قبل از آنکه بیافریند، تو را امتحان کرد»۱۰

آنچه که در این فراز از زیارت، ذهن را به خود مشغول می سازد این است که چگونه ممکن است خداوند کسی را قبل از آنکه خلق کرده باشد، امتحان کند؟ برای تنویر ذهن و مشخص شدن پاسخ این سؤال، شایسته است دو واژه امتحان و خلق را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

امتحان در لغت دارای دو معنی است. اول: اختبار؛‌ که امتحان کردن معنای آن مشهور است. دوم: تخلیص و تصفیه؛ که خالص کردن و تصفیه کردن از هر شائبه ای است.
براساس معنی اخیر امتحان، آیه شریفه «امتحن الله قلوبهم للتقوی؛ خداوند قلب هایشان را برای تقوی خالص نموده است»۱۱ معنای باطنی خود را ظاهر می سازد.

و اما خلق نیز دارای دو بعد است، اول: خلقت در عالم ذر ؛ «لقد خلقناکم ثم صوّرناکم ثم قلنا للملائکه اسجدوا لآدم؛ ما شما را آفریدیم سپس صورت بندی کردیم. آنگاه به فرشتگان امر کردیم که بر آدم سجده کنید»۱۲ برطبق این آیه، خداوند ابناء بشر را خلق کرد و هر یک را صورتی داد تا از دیگری ممتاز باشد و زمانی که آدم را خلق کرد، امر به سجده نمود.

این خلقت مربوط به عالم ذر است که عالمی قبل از عالم ماده است و بحث پیرامون آن مفصل و از حوصله این متن خارج است.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.