مقاله تغذیه و ورزش


در حال بارگذاری
10 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
5 بازدید
۶۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله تغذیه و ورزش دارای ۷۹ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله تغذیه و ورزش  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تغذیه و ورزش،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله تغذیه و ورزش :

تغذیه و ورزش

تغذیه در ایران
در حفاری هایی که در بعضی از نقاط ایران مانند شوشتر، دامغان، تخت جمشید و تپه سیلک کاشان به عمل آمده است، نشان می دهد که کشاورزی در ایران بیش از ۶۰۰۰ سال پیشینه دارد.

زکریای رازی که از دید عده زیادی پدر علم تغذیه و رژیم های غذایی کودک شناخته شده است، توصیه های مختلفی در زمینه رژیم های غذایی دارد. همچنین در کتاب حفظ الصحه اثر اسرف بن محمد در زمینه تغذیه و رژیم در دوران مختلف زندگی مطالب سودمندی عنوان شده است .

اولین بررسی تغذیه ای در ایران در سال ۱۳۱۶ هجری شمسی در چند شهر و از جمله تهران توسط بانک ملی انجام شد و نشان داده شد که حدود ۵۵ درصد از درآمد خانواده ها برای خرید مواد غذایی مصرف می شود. بعد از این تاریخ بررسی های محدود دیگری توسط بعضی اشخاص در نواحی کوچکی انجام گرفته که اهمیت چندانی ندارند.

پس از تأسیس انستیتو علوم تغذیه، در سال ۱۳۴۰ بررسی هایی در بسیاری از نقاط کشور به عمل آمد که نتایج آنها چاپ و منتشر شده است. بررسی های انجام شده نشان می دهد که بیشتر خانواده ها غذای متعادل و متناسب با نیازهای خود مصرف نمی کنند و کمبودهای پروتئینی، ویتامینی و مواد معدنی در برخی از خانواده ها مشهود است .

به طور کلی با توجه به اینکه جمعیت کشور در طی سال های اخیر به بیش از دو برابر افزایش یافته و جمعیت شهر نشین خیلی بیش از دو برابر فزونی پیدا کرده است، توجه به امر تغذیه مردم روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می کند و مسائل مهمی را به وجود می آورد.

بخش ۲
تعریف های رایج در تغذیه
برای بررسی هر مسئله ابتدا باید آن را تعریف کرد تا ضمن روشن شدن موضوع مورد نظر، بتوان نسبت به تجزیه و تحلیل و اجزای تشکیل دهنده، خواص و کاربردهای آن و رابطه اش با انسان و جهان هستی اظهار نظر کرد.

تعریف غذا
هر ماده جامد یا مایعی که پس از ورود به بدن با تغییراتی که در روی آن انجام می گیرد برای تولید انرژی به منظور انجام فعالیت های مختلف بدن یا تنظیم اعمال حیاتی، رشد و ترمیم بافت های فرسوده به مصرف برسد، غذا نامیده می شود.

تعریف تغذیه
تغذیه مشتمل بر اعمالی است که موجود زنده به وسیله آن مواد غذایی را می خورد، هضم و جذب می کند، انتقال می دهد، استفاده می کند و دفع می نماید.

تعریف علم تغذیه
تغذیه علمی است که از تغییر و تبدیل غذا و شرکت مواد مغذی در بافت ها بعد از هضم و جذبشان، عمل مواد مذکور در کنش ها و واکنش های بیولوژیکی بدن و سرانجام دفع آنها صحبت می کند. مواد مغذی موجود در غذا اجزای شیمیایی تشکیل دهنده غذایی هستند که در بدن سه نقش عمده تولید انرژی، تنظیم اعمال بدن، و رشد و ترمیم بافت های بدن را به عهده دارند.

تعریفی دیگر از علم تغذیه
تغذیه علمی است که از ترکیبات، ساختمان و متابولیسم مواد غذایی در بدن و رابطه آنها با رشد و نمو و تکامل بدن انسان و موجودات زنده بحث کرده و راه های سنجش و ارزیابی کیفی و کمی غذاها را توصیف می کند. از این رو، تغذیه علم بررسی و چگونگی عمل مواد مغذی و ارتباط آنها با یکدیگر و تناسب مقادیر آنها در سلامت و بیماری است.

خوراک
مجموعه ای از مواد غذایی که به روش های گوناگون مخلوط و برای خوردن انسان آماده می شود. کلمه خوراک به عنوان مجموعه غذاهای متداول و مورد مصرف جامعه نیز به کار می رود.

ماده مغذی
غذاهای موجود در طبیعت مخلوطی از انواع ترکیبات شیمیایی هستند و هر یک از این ترکیبات به تنهایی نوعی خاصیت تغذیه ای و شیمیایی دارند و در بدن به مصرف ویژه ای می رسند . هر یک از این مواد را ماده غذایی می نامند.

عنصر غذایی
این اصطلاح در مورد عناصر شیمیایی که در ساختمان بدن انسان یا حیوانات وارد می شوند به کار می رود، مانند کربن، ازت، ید، سدیم، آهن و ;
جیره غذایی
مقدار غذایی که در شبانه روز نیازهای بدن را رفع می کند، جیره غذایی نامیده می شود.

نیازمندی های تغذیه ای
به مقادیری از مواد غذایی گفته می شود که برای تغذیه خوب و تندرستی کامل ضروری است و می تواند آن مقدار از ماده را که در بدن انسان سالم به طور روزانه از جریان استفاده خارج می شود جبران کند.

عادات های غذایی
مجموعه ای از آداب و رسوم و عقاید مختلف در بین ملل و جوامع در زمینه های متعدد از قبیل چگونگی تهیه، طبخ و نگهداری مواد غذایی، انتخاب نوع غذاها، نحوه توزیع آنها در گروه های سنی و تمایلات مردم از نظر علاقه مندی و یا بی علاقگی به انواع خوراکی ها، این عادت ها ارتباط بسیار نزدیکی با شرایط خاص جغرافیایی، وضع اقتصادی، سطح فرهنگ و اعتقادهای مذهبی و اوضاع تکنولوژیک هر جامعه دارد.

گرسنگی
عبارت است از حساس نیاز به غذا که شدت و ضعف آن به میزان احتیاج بدن به غذا بستگی دارد.
سوء تغذیه
حالتی غیر طبیعی است که در نتیجه کمبود نسبی یا مطلق یک یا چند ماده غذایی اساسی و یا مصرف بیش از حد مواد غذایی در انسان ظاهر می شود.

زندگی
مجموعه اعمال و واکنش های پیوسته شیمیایی و فیزیکی و تغییرات مداوم و مستمری است که در ارگانیسم موجودات جاندار به وقوع می پیوندد و آثار و پدیده های آن به صورت : حس، حرکت، تغذیه، رشد و نمو، تولید مثل و بسیاری از اعمال ارادی و غیر ارادی دیگر ظاهر می شود.

تندرستی
حالتی که در آن انسان توانایی کامل برخورداری از مواهب طبیعی را داشته باشد و از هر نوع فشار جمعی و روانی و سایر عواملی که سبب شود ارگانیسم در تعقیب اعمال حیاتی یا استفاده مواهب طبیعی دچار اختلال شود دور باشد.

تندرستی به معنای تعریف بالا و به طور مطلق غیر از بعضی حالت ها و دوران های خاص از زندگی وجود نخواهد داشت و آنچه انسان در حال عادی از آن برخوردار است، یک حالت تندرستی نسبی است.

بیماری
معمولاً یک حالت ناراحت کننده جسمی یا روانی است که اغلب با نشانه هایی مانند تب، استفراغ، درد و ; همراه است و یا حالتی است که در شکل ظاهری بدن، ساختمان بافت ها و ترکیب شیمیایی مایعات آن تغییر پیدا می شود یا در کار طبیعی اعضای بدن اختلالی رخ می دهد.

رشد و نمو
دو پدیده همراه با هم اند که از یکدیگر قابل تفکیک نیستند و روی هم مجموعه تغییرات طبیعی بدن را از نظر اندازه ها و تکامل در بر می گیرند. رشد به معنی ازدیاد اندازه های فیزیکی در هر یک از اعضا و در نتیجه در تمام بدن و نمو به معنی تغییرات مختلف بدن و دستگاه ها در راستای تکمیل اعمال آنهاست.

سوء هاضمه
از دیدگاه فیزیولوژیست ها، غیر قابل هضم به ماده غذایی ای گفته می شود که آنزیم های دستگاه گوارش نتوانند آن را به مواد ساده تر تبدیل کنند و روده باریک قادر به جذب آن نباشد که ممکن است پس از خوردن این ماده بخشی از آن یا تمام آن تغییر نیافته به انتهای لوله گوارش برسد.

درست است که اغلب سوء هاضمه پس از مصرف مواد غیر قابل هضم ایجاد می شود، اما همیشه چنین نیست، زیرا غذایی ممکن است از نظر فیزیولوژیکی قابل هضم باشد، اما به دلایل متعدد مانند فعالیت زیاد ماهیچه های معده، افزایش ترشح معده، حساسیت فرد و ; ایجاد سوء هاضمه کند.

تغذیه صحیح و کامل
عبارت است از تأمین مقدار کافی از مواد غذایی لازم برای بدن، همچنین قابلیت بدن برای به کار بردن صحیح این مواد به نحوی که انسان بتواند از حد اعلای سلامت جسمی و روحی برخوردار باشد.

نیازمندی های انرژی
مواد غذایی که به مصرف تغذیه روزانه می رسد، پس از تغییراتی که در آن به عمل می آید حرارت تولید می کند. این حرارت که یکی از خواص اساسی و عمده غذاهاست، در علم تغذیه کالری یا انرژی نامیده می شود. انرژی برای انجام فعالیت های حیاتی انسان خواه ارادی مانند حرکت، کار، ورزش و خواه غیر ارادی مثل تنفس، ضربان قلب و حرکات روده ها لازم است.

متابولیسم (سوخت و ساز)
متابولیسم یا سوخت و ساز به مجموعه تغییراتی گفته می شود که طی فعالیت های بدن بر روی مواد غذایی انجام می گیرد و ادامه حیات سلول ها را امکان پذیر می سازد. متابولیسم شامل دو بخش است : کاتابولیسم و آنابولیسم.

کاتابولیسم: در این مرحله مواد جذاب شده به انرژی تبدیل می شوند. مولکول های بزرگ در هم می شکنند و برای آزاد شدن انرژی به ترکیبات ساده تر و مولکول های کوچک تر تجزیه و تبدیل می شوند.

آنابولیسم: در این مرحله سلول ها برای ساختن پروتوپلاسم خودشان و همچنین رشد و ترمیم بافت ها از مواد جذب شده استفاده می کنند.
متابولیسم بازال (سوخت و ساز پایه)
عبارت است از مقدار انرژی ای که یک فرد در شرایط استراحت کامل (درازکش بیدار و با آرامش کامل عصبی و روانی)، حرارت محیط ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد و در حالت ناشتا به مدت ۱۲ تا ۱۶ ساعت احتیاج دارد. در متابولیسم بازال انرژی مصرف شده صرف کار مغز و اعصاب، انقباض عضلات قلب و عروق، کار دستگاه های گوارشی و تندرستی می شود.

مقدار آن در یک فرد متوسط در ۲۴ ساعت حدود ۱۵۰۰ کیلو کالری است. در کودکی تا ۵ سالگی به علت رشد سریع و همچنین در دوران نوجوانی و بلوغ نیز به علت افزایش سرعت رشد متابولیسم بازال افزایش می یابد. با افزایش سن و کاهش رشد این روند به مرور کاهش می یابد.

متابولیسم بازال در نزد زنان به دلیل داشتن جثه کوچکتر و زیاد بودن بافت چربی در ساختمان بدن کمتر از مردان است که در حالت های فیزیولوژیک خاص مانند حاملگی و شیردهی، برای تولید بافت های جنینی و تأمین شیر بر میزان آن افزوده می شود. عوامل دیگری از قبیل ورزش، سن، بیماری و صرف غذا، بر متابولیسم بازال تأثیر دارند.

انرژی
نیاز به انرژی نیز مانند نیاز به غذا، بدون شک از عواملی است که اساس غریزه بشر را برای برانگیختن اشتها و میل به خوردن تشکیل می دهد. انرژی موجود در مواد غذایی شبیه انرژی موجود در مواد سوختنی، معرف انرژی شیمیایی است که در اثر سوختن به صورت حرارت ظاهر می شود و مقدار آن را با واحدهای حرارتی یعنی کالری می توان اندازه گرفت.

کالری کوچک
مقدار حرارتی است که موجب می شود درجه حرارت یک مکعب آب (یک گرم آب)یک درجه سانتیگراد افزایش یابد (معمولاً از ۵/۱۴ به ۵/۱۵ درجه سانتیگراد)، به عبارت دیگر واحد اندازه گیری و ارزش سوختن یک ماده را کالری می نامند.

کالری بزرگ (کیلوکالری)
مقدار حرارتی است که درجه حرارت یک کیلوگرم آب را یک درجه سانتیگراد افزایش دهد. معمول است که ارزش حرارتی انرگی مواد غذایی با حرف C بزرگ نمایش داده می شود. کالری بزرگ برابر با هزار کالری کوچک است.

انسان برای انجام اعمال حیاتی بدن مانند تنفس، گردش خون و حرکات عضلانی و انجام کار و فعالیت های روزانه به انرژی نیازمند است. کالری واحد انرژی است و هر عامل مغذی که بتواند انرژی تولید کند انرژی زا خوانده می شود.

عادت ها و رسوم غذایی
عادت های غذایی همیشه با ما بوده اند، به قدمت دیروز و به مدرنی فردا. در قدیم نقش خوراک به وضعیت اجتماعی و حالت جسمانی افراد بستگی داشت. برای مثال در بعضی اقوام به زن حامله بهترین غذا را می دانند تا جنگجوی شکست ناپذیر به دنیا آورد. خوراک مردم یک کشور به عوامل متعددی بستگی دارد که بر عادت غذایی آنها تأثیر می گذارد. مهم ترین این عوامل عبارتند از : ۱- فرهنگ ؛ ۲- جغرافیا؛ ۳- صنعت؛ ۴- اقتصاد.

بخش ۳
عوامل موثر بر تغییر تدریجی عادت های غذایی
۱- فرهنگ
الف ) روابط اجتماعی و ارتباط افراد یک جامعه موجب تغییر در عادت های غذایی می شود. برای مثال ازدواج دو فرد با دو نوع تربیت و فرهنگ جداگانه موجب تغییر در عادات غذایی آنها و فرزندانشان خواهد شد.

ب) دین از مواردی است که بر عادت های تغذیه جوامع تأثیر گذار است، برای مثال در دین مبین اسلام استفاده از هرگونه ماده غذایی مجاز نیست و حتی در مورد مقدار آن نیز نظر می دهد (کلوا واشربوا و لاتسرفوا)
محدودیت های غذایی از نظر اسلام
خوردن گوشت خوک منع شده است (حرام)
آشامیدن تمام نوشابه های الکلی قدغن است (حرام)

گوشت هایی که به عنوان غذا به کار برده می شود، باید از حیوانات یا پرندگان حلال گوشت باشد، ضمن اینکه باید ذبح این حیوانات به روش خاصی باشد که شرع مقدس مشخص کرده است. مصرف گوشت بعضی ماهی ها و حیوانات دریایی منع شده است.

در ماه مبارک رمضان در طول روز خوردن و آشامیدن منع شده است. بی شمار دستورالعمل های دیگر از جانب رسول اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) و بزرگان دین درباره غذا و نحوه مصرف و پاکیزگی و روش های مشروع به دست آوردن آن ذکر شده است که علاقه مندان می توانند برای کسب اطلاع بیشتر به منابع متعدد موجود مراجعه کنند.

بالا بودن سطح فرهنگ و آگاهی های فرهنگی نیز در نحوه تغذیه ملل تأثیر بسزایی دارد. تغییر عادت های غذایی به مکاتب فکری نیز بستگی دارد، مثل گیاهخواری، خام گیاهخواری و استفاده صرف از سبزیجات و گیاهان.

۲- جغرافیا
الف) حدود جغرافیایی کشورها در تنظیم عادت های غذایی و برنامه ویژه غذایی موثر است. در کشورهای آسیای شرقی (شرق آسیا) مثل کره، چین، تایلند و ; مصرف هر گونه گوشتی مجاز است، از حیوانات تا حشرات.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.