مقاله در مورد آئین نامه ساختمانی
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
مقاله در مورد آئین نامه ساختمانی دارای ۶۲ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله در مورد آئین نامه ساختمانی کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد آئین نامه ساختمانی،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله در مورد آئین نامه ساختمانی :
آئین نامه ساختمانی
آئین نامه ساختمانی؟ مهندسی سازه ها؟ معمار؟ مهندسی طراح پی؟ کارفرما، صاحب کارویا ساکنین ساختمان؟ ارزیاب بیمه؟
زیورات در مورد نقش آنها بحث و بررسی کرده است ودر صورتی که در طرح پی و نشست ،اهمیت داشته باشد مهندس باید در مودر آنها به تعمق بپردازد.
در ارتباط با جابجایی های حدی سه معیار اساسی وجود دارد که باید ارضا شوند:
i)ظاهر قابل دید II) قابلیت بهره برداری با عملکرد iii) پایداری
اسکمپتون و مک دونالد نتیجه گیری کردند که مقدار نشست مجاز را بیشتر محدودیتهای معماری تعیین می کنند تا محدودیتهای نقش های داخلی و سازه در این بررسی ها موارد I و ii را مد نظر قرار میدهیم.
جابجاییهای موثر بر نمای ظاهری:
انحراف قاب لرویت اعضا سازه نسبت به قائم یا افق غالبا به احساس نامطبوع و احتمالا احساس خطر می انجامد. ارزیابی مردم در مورد جابجایی های ساختمان متفاوت است . به نظر می آید که انحراف نسبت به محدود قائم یا افق به مقدار مورد توجه افراد واقع می شود. شیب بیشتر از اعضای افقی سازه و نسبت تغییر مکان بیشتر از به وضوح قابل رویت می باشد.
۱-۲-۴- آسیب های قابل رویت:
همانطور که بیشتر عنوان شد ارزیابی خسارت مشکل است چون به معیارهای ذهنی بستگی دارد. از طرفی تخریبی که در یک منطقه و یا یک نوع ساختمان قابل قبول است برای دیگری نیست با این وجود لازمه هر پیشرفت در تعیین جابجاییهای محدود کننده پی وطراحی بر مبنای قابلیت بهره برداری ایجاد وگسترش مستمر طبقه بندی میزان آسیب های می باشد. احتمالا اگر تا بحال یک سیستم ساده ای بصورت گسترده مورد استفاده قرار گرفته بود پاره ای از عکس العمل های افراطی در مقابل آسیب های ظاهری تعدیل می شود.
پاره ای از عکس العمل های افراطی در مقابل آسیب های ظاهری تعدیل می
شود.
طی یک مطالعه مهم در مورد نتایج اقتصادی بای آمدگی ساختمانهای واقع در برروی خاکهای رس تورم پذیر جنگیز و گرینچ طبقه بندی ساده ای برای تخریب هایی که به آسانی قابل تعمیر هستند پیشنهاد کردند. سازمان زغال سنگ انگلستان ۱۹۷۵ طبقه بندی ساده ای در مورد خسارتهای ناشی ازفرو نشست زمین منتشر کرده است بر مبنای توصیه های سازمان مذکور مک لئود و پتیل جان طبقه بندی دیگری پیشنهاد کرده اند.
جدول (۱-۱) طبقه بندی پنج گانه ای را بر اساس کارهای فوق ارائه می نماید: خیلی ناچیز ،متوسط، شدید وخیلی شدید. در این جدول مبنای طبقه بندی آسانی تعمیراتدر نظر گرفته شده است. عرض ترکها بصورت تقریب و بیشتر به عنوان یک شاخص اضافی در نظر گرفته میشود تا سنجش مستقیمی از درجات ظرفی تقسیم بندی عرض ترکها بر پایه دیدگاه مهندسی که در زمینه عملکدر مناسب ساختمانهای و عکس العمل های ساکنین آن تجربه می شود و درحالتهای که ترک خوردگی سبب خوردگی اجزای ساختمان ویانشست مایعات و یا گازهای می شود معیار طبقه بندی سخت گیرانه تر هستند.
جدول (۱-۱) :طبقه بندی آسیب های قابل مشاهده در مورد دیوارها برمبنای درجه سادگی تعمیر سفیدکاری، آجر کاری یا بنایی
آسیب دیدگی توصیف خرابی های نمونه عرض تقریبی ترک
(قسمتهای که پررنگتر نوشته شده اند به آسانی قابل تعمیر است) (mm)
۱-خیلی ناچیز ترکهای مویی به عرض کمتر از ۱/۰ میلی متر قابل صرف نظر کردن هستند .
ترکهای ریز که به آسانی می تون آنها را به هنگام نقاشی ساختمان مخفی کرد. احتمالا شکستگی های ناچیز جدا از هم ساختمان .
ترکهای قابل مشاهده( از نزدیک) در نمای آجری.
۲-ناچیز ترکهایی که به آسانی پر می شوند، احتمالا نیاز به نقاشی مجدد است.
چند شکستگی جزیی در داخل ساختمان دیده میشود.
ترکها از بیرون قابل رویت هستند حتی در برخی نواحی ممکن است لازم باشد ترکها را با سیمان پر نمود( برای اطمینان از عایق بندی در مقابل عوامل جوی) در و پنجره ها کمی چفت میشوند.
۳-متوسط ترکهایی که میتوان توسط بنا آنها را با بتون پر نمود. ترکهایی را که دوباره ایجاد می شوند می توان بوسیله یک جدار مناسب پوشاند.
پرکردن ترکهای آجرکاری خارجی
ویا احتمالا ترمیم آجرکاری لازم است.
در و پنجره ها چفت می شوند. لوله های تاسیسات ممکن است بشکند.
غالبا عایق بندی در برابر عوامل جوی دچار تخریب می شود.
۴-شدید تعمیراتی که شامل تخریب و دوباره سازی بخشهایی از دیوارها، بویژه بالای در و پنجره هستند. در و پنجره ها تاب بر می دارند وکف دارای شیب قابل توجهی می شود.
دیوار بطور چشم گیری انحراف یافته ودچار تحدب می شود. از باربری تیرها کاسته می گردد. لوله های تاسیسات از هم گسیخته می گردند.
۵-خیلی شدید نیاز به تعمیرات اساسی شامل بازسازی جزیی و یا کامل حس می شد.
تیرها باربری خود را از دست می دهند.دیوارها به طرز بدی انحراف می یابند و باید آنها راتخریب کرد.
پنجره ها چنان تاب بر می دارند که می شکنند. خطر ناپایداری.
*)عرض ترک تنها نمودی است از آسیب دیدگی و نباید فی نفسه به عنوان سنجشی مستقیم از آن تلقی می شود.
جابجایی موثر بر کاربری:
غالبا عملکرد ویژه ساختمان و یا یکی از کاربری های آ“ تعیین کننده حد جابجایی های مجاز می باشد. از جمله می توان به جرثقیلهای سقفی ، آسانسورها ،ماشین آلات حساس زهکشها … اشاره کرد.مهندس بایددرمودر جابجایی هایی مجاز که گاهی بطور دلخواه مقرر می شوند بصورت عمیقی پرس وجو کند تا بتواند تاثیر بسزایی برقیمت شالوده د
فعالیتهای انجام شده درمورد تغییر شکلهای حدی ساختمان:
تاکید بسیاری از مقالات چاپ شده در مورد نوع تغییر شکلهای مجاز سازه ها بر این بوده است که ارائه توصیه نامه های ویژه تغییر مکانهای نسبی حدی در رابطه با آسیب دیدگی ،غیر ممکن است و اینکه با هر ساختمانی باید طبق قابلیتهای خودش رفتار شود.
با تمام اینها مهندس باید به رهنمودهای سادهای که برمبنای شاهدات قبلی استوار است اعتماد کند. در عین حال او باید نسبت به انواع ساختمان های مورد بررسی معیارهای مورد استفاده در ارزیابی عملکرد مناسب ساختمانهای پراکندگی داده ها و توصیه های اساسی که درمورد آنها تهیه شده است آگاه باشد.
یکی از بهترین مطالعات انجام شده راجع به اختلاف نشست های مجاز سازه ها توسط اسکمپتون و مک دونالد صورت پذیرفته است .وتوصیه های طراحی عمدتا بر این پایه استوار است.
نتیجه بدست آمده این بود که مقدار حدی دوران نسبی (پیچش زاویه ای ) B برای آنکه بتواندن در دیوارها و تیغه ها ایجاد ترک نماید و حداکثر میزان مجاز آن است. مقدار حدی B برای ایجاد آسیب سازه ای است بیروم در تکمیل این توصیه ها بزرگی دوران نسبی را به مقادیر حدی مربوط به قابلیت های بهره برداری گوناگون مرتبط ساخت.
کار انجام شده توسط اسکمپتون و مک دونالد بدون شک گام بزرگی در جهت پیشرفت این موضوع بوده است و هنوز هم بعنوان یک مرجع بطور وسیعی مورد استفاده قرار می گیرد. پنج نکته مهم درباره مطالعات اسکمپتون ومک دونالد باید مورد توجه قرار گیرند:
این مطالعات به ساختمانهای قابی فلزی و بتن مسلح وتعداد کفی ساختمانهای قدیمی با دیوار باربر محدود بردند گواه صریح این مدها بر پایه هفت ساختمان قابی بنا شده است( پنج ساختمان از آن میان خسارت ندیده و دوتای باقیمانده دچار خسارت شده است).هفت ساختمان با سیستم دیوار باربر (شش عدد آنها توسط ترزاقی ذکر شده اند ۱۹۳۵) که تنها یکی از آنها خسارت دیده بود. بقیه اطلاعات بر مبنای شواهد غیر مستقیم می باشند که در آنها I خسارت ناشی از
نشست گزارش شده اما به تفصیل به آن نپرداخته اند. و یا ii تا جایی که اطلاعات دردستاست هیچگونه خسارت ناشی از نشست رخ نداده است. شواهد غیر مستقیم تنها برای پنج ساختمان با سیستم دیوار باربر داده شده است که تمام آنها دچار خسارت شده اند. محدودیت داده ها و تقریبی بودن نتایج توسط اسکمپتون و مک دونالد بیان شده بوداما مواردی وجود دارد که در کتب و اسناد طراحی ،بدون توجه به این موضوع از این اطلاعات استفاده شده است.
۲حداکثر دوران نسبی B (پیچش زاویه ای) به عنوان معیاری برای تغییر شکل حدی در نظر گرفته
شده است. همانطور که قبلا اشاره شد این حدود مشخص کننده خسارت ناشی از اثر پیچش برشی درون ساختمان نیست دارد ۱۹۵۶ کاربرد این اصل را زیر سوال بود.
۳ به غیر از جنبه های معماری «عملکردی » و سازه ای هیچگونه طبقه بندی دیگری برای درجه آسیب دیدگی بکار گرفته شده است.
۴مقادیر ذکر شده برای دوران نسبی.B مقادیر کل آن می باشد نه آن حدی که بر خرابی و تیغه های انجامد بکار بردن مقدار کل B برای دیوارها باربر مناسب است وشایان ذکر است که در سازه های قابی نازک کاری هنگامی انجام می شوند که مقداری از نشست انجام شده است.
۵مقادیر عدد B برای اعضا سازه های قابی تقریبا در یک محدوده قرار دارند و به تیرها باستونهایی که سخت تر از بقیه باشند اعمال نمی شوند.چون در اینگونه اعضامقادیر حدی پیچش زاویه ای کمتر از حدی است که باید با استفاده از روشهای تحلیلی تخمین زده شود.
پولیش وتوکار (۱۹۵۷) موضوع تغییر شکل ها و نشستهای مجاز را مورد بحث و بررسی قرارداده و سه اصل زیر را با استفاده از مفاهیم بخشهای قبل تعریف نموده اند: دوران نسبی B نسبت تغییر مکانها و نشست متوسط. بعدها مقادیر حدی این سه مورد طبق آیین نامه ساختمان اتحاد شوروی (۱۹۵۵) تدوین شد.
توجه به این نکته که سازه های قابی وساختمانهای ساخته شده بادیوار باربر رفتاری جدا از هم دارند سودمند است.
بیشینه مقدار مجاز برای دوران نسبی در ساختمانی چسبیده به و در سازه های جدا از هم یا هنگامی که خطر خرابی نما در میان می باشد در نظر گرفته می شود. مقادیر فوق با نظریات اسکمپتون ومک دونالد به خوبی همخوانی دارند. برای ساختمانهای با دیوار باربر آجری محدودیت بیشتری در نظر گرفته شده است. در نسبتهای طول L به ارتفاع H کمتر از سه نسبت تغییر مکان ماکزیمم بترتیب برای ماسه و رس نرم برابر خواهند بود. پولیش و توکار دو اصل مهم را درمقاله خود مورد استفاده قراردادند I نسبت ساختمانها و یا دیوار و (ii) مفهوم کرنش کششی حدی پیش از ترک خوردگی برای کرنش ۰۰۵ درصد رابطه حدی بین و ارائه شد. که بنظر می رسید به خوبی با تعدادی از ساختمانهای ترک خورده یا نخورده آجری تطابق دارد. برای دیوارهای آجری باربر این توصیه ها با فرض ترک خوردن بنا شده اند. بطوریکه در مقایسه با طبقه بندی آسیب جدول ۱-۱ میزان خسارت از چنگی ملائم فراتر نخواهد رفت.
جالب توجه اینکه هرهوف (۱۹۵۳)بطور جداگانه ساختمانهای قابل و با سیستم دیوار آجری باربر را مورد بررسی قرار داد. توصیه او برای دوران های نسبی حدی در قابهای جدا از هم برای قابهای چسبنده به هم برای دیوارهای باربر و یا نماهای آجری پیوسته بود.
گرافت وکریسیتن وونمارک (۱۹۴۵) کارهای اسکمپتون ومک دونالد را با ارائه مقاله ای به روز درآورند. داده های مورد استفاده شامل ۶۸ ساختمان قابی بود که تعدادی بناهای مدرن هم در آن میان به چشم می خورد.آنها تایید کردند که مقدار برای دوران نسبی B حد آسیب دیدگی معقولی است. تنها یخ ساختمان با دیوار باربر به داده های قبلی اضافه شوند ک چهار تای آنها آسیب دیده بودند
از اینرو نتیجه گیری گرافت و همکارانش این بود که با وجود اینکه حد خسارت با دیوارهای بارب رتطابق دارد باید با احتیاط از آن استفاده کرد.
فصل سوم :حرکات فنداسیون سازه های لند
۳-۱- کلیات
تدر این فصل درباره حرکات فنداسیون ، تنشهای اعمال شده به آن ، مثالهای از نشست، انواع نشست ، تورم وانقباض خاک بحث می شود.
۳-۲-مقدمه Faundation Movements (CBD-148)
به طور معمول در طراحی یک سازه فرض می شود که فنداسیون حرکت نخواهد کرد همینطور اگر در سازه ترکها ظاهر شوند فرض می شود که فنداسیون حرکت کرده است که این تنها علت ترک خوردگی می باشد. هیچ یک از این دو فرض صحیح نمی باشد. فرض کنید تاثیر فنداسیون بر ترک خوردگی در محاسبه ماهیت وبزرگ شدت حرکات فنداسیون و دریافت چرا و چگونگی رخداد آنها اجتناب ناپذیر می باشد.
مطابق این استدلال، رابطه کمتری برای مجموع نشستهای نسبت به نشستهای اختلافی وجود دارد.
برای مثال ۶۰ سال پیش palace of fine art در Mexicocity به ارتفاع feet 10 نسبت به سطح زمین ساخته شده است و بیشترین اثر قابل توجه این است که راهرو سنگی عظیم آن ناپدید و ورودی آن همسطح خیابان شده است موارد گسیختگی اینچنین امروزه کمتر رخ می دهد.
امروزه گسیختگی فنداسیون بطور کلی کمیاب و نادر است وپی آمد های ناشی از آن بوسیله شناخت خواص مصالح خاکی و سنگی اصلاح شده است با اینحال خسارت ناشی از حرکات فنداسیون گاهی اوقات رخ میدهد و هدف این متن از این خلاصه نویسی کشف وبررسی علتهای این رویداد می باشد.
خاکها و بسترهای سنگی مشابه دیگر مصالح ساختمانی در زیر بارگذاری تغییر شکل پیدا میکنند. اما علی رغم این مسئله از آنها استفاده میشود آنها در طبیعت یافت می شوند و با شیوه های صنعتی قابل کنترل نیستند. استثنا برای وضعیتهای خاص بستر سنگی می تواند از این ملاحظات مستثنی شود زیرا به طور معمول مصالح فنداسیون مناسب هستند. از طرف دیگر خاکها اغلب تحت تنشی هستند که حدودشان بوسیله بارگذاری فنداسیون حاصل می شود.
۳-۳- تنش های فنداسیون:
پیش بینی حرکات فنداسیون نسبی بر شناخت چگونگی بارگذاری فنداسیون که به زمین منتقل می شود می باشد وهمچنین چگونگی خاک و واکنش مصالح سنگی در اثر افزایش تنش ها متغیرهای خیلی زیادی برای این پیش بینی به جهت دقیق بودن وجود دارد. اما در اکثر مواقع این پیش بینی ها مناسب و مفید می باشد.
ابتدا چگونگی تنش های انتقال یافته به زیر زمین تحت بارگذاری های کوچک وبزرگ را بررسی می کنیم هر یک بصورت فشار واحد یکنواخت جابجا می شود.(each carring the same unith pressure) (شکل ۱)
خطوط منحنی تحت بارگذاری خطوطی با افزایش های یکنواخت (یکسان) در تنش ناشی از بار قسمتی از پی ساختمان که بارها را مستقیما به خاک منتقل می کند. این نمایش خطوط تنش اغلب حباب فشار نامیده می شود.
توجه کنید که خط عمیق مشخص کننده یک تنش افزوده شده معادل ۱۰% بار اعمال شده می باشد که در عمقی دو برابر عض بارگذاری ادامه می یابد.
اگر یکسری از ستونهای باریک در کنار یکدیگر مستقر شوند حبابهای فشار ناشی از آ“ها یکدیگر را قطع خواهند کرد و تاثیر آنها در عمق بیشتری از زمین به نسبت بارگذاری منفرد می باشد. زمانی که شمعها بکار برده می شوند بار فنداسیون به لایه های عمیق تر منتقل می شود.اگر شمعکوبی به نسبت عرض ساختمان امتداد پیدا کند تاثیرش از شمعکوبی های کوتاه بیشتر خواهد بود. تئوری حبابهای فشار برای تعیین عمقی که خاکهای فنداسیون باید exproved شوند.
۳-۶-مثالهایی از نشستExamples of Settlement
بارهای ساختمان اعمال شده بر زمین سبب نشست آنی می شوند که ناشی از تراکم و بهم فشردگی ذرات خاک می باشد بیشترین نشست آنی ممکن در هنگام ساخت در داخل ساختمان رخ میدهد چرا که خوشبختانه خیلی از حرکات تفاضلی خاک زیر ساختمان در این مرحله صورت می گیرد.
به هر حال شرایط معین طی سالهای زیاد تحت فشار بار یکنواخت در خاک با دانه بندی خوب این تراکم نشست دیگری را بنام نشست تحکیمی بدنبال داردکه سبب خارج شدن آب از منابع رس می شود.
نشستهای تفاضلی به دلیل تعدادی از موارد زیر رخ می دهد:
۱-تغییرات محلی در تراکم پذیری خاک
۲-تغییرات در ضخامت خاک تراکم پذیر
۳-اختلاف در اندازه بار پی و فشار
۴-اختلاف در بار بکاربرده شده
۵-اختلاف در عمق جایگزینی بار
۶-روی هم افتادن (منطبق شدن )تنش ها
برای مثل در هتل Empress در ویکتور یا B.C نشست یکپارچه ای رخ داد.این ساخت
مان روی شمعهای ۵۰ft که در انهایشان لایه های شنی وجود داشت بنا نهاده شده بود.
مگر به استثنای قسمت میانی که لایه های رسی فشرده شده دیگر نفوذ کرده بودند. اگر چه نشست Max در لایه های رسی بیشتر از ۳cin بود اما خسارات ناشی از آن جدی نبودند. زیرا ساختمان نسبت به انحراف روی صفحه ای نگه داشته شده بود.
خوشبختانه بررسی و مشاهدات سوابق نشست در این سازه نشان می دهدکه نشست اولیه به سرت در همان زمان ساخت هتل آغاز شده و طی ۶۵ سال بعد با بارگذاری های مجدد به طور آهسته ادامه پیدا کرده است.
اگر بار فنداسیون تغییر کند نشستهای مختلف در دو سطح ایجاد می شود که می تواند برای ساختمان خطرناک وجدی می باشد زمانی که خاک بستر نسبتا یکنواخت است . به عنوان مثال ساختمان موزه ملی کانادا در یک چنین موقعیتی قراردارد به این ترتیب که این ساختمان عظیم دو سیستم بارگذاری پیچیده با فشار تکیه گاهی مختلف از کمتر از ۱ton/m2 تا ۴ton/m2 در دو سطح تراز دارد. این نشستهای اختلافی ۵ سال بعد از افتتاح ساختمان آغاز شدند ودو ساختار بالای قسمت اصلی ورودی مانع فروریختگی سازه شد.مجموعه نشستهای مختلف در تکیه گاهها از صفر تا کمتر از ۱۶ فوت تخمین زده شد.
چند سال پیش با حرکت مقطعی اصلی از بارگذاری معلوم شد که در حدود ۰۵ ft از کل نشستها در طول مدت ساخت رخ داده است که این نشان میدهد که مجموع نشستهای سطح بارگذاری احتمالا بیش از ۲ftt بوده است. این امر سبب خسارات قابل توجهی برای بعضی از دیوارهای حایل شده است به جز برای دیوارهایی که دارای قالبندی اصلی بوده اند بی خطر است.
به عنوان مثال چگونگی اجرای فنداسیون مدرن برای ساختمانهای موفق روی خاک های بستر از نامناسب شرح داده خواهد شد. کارخانه های صنعتی روی خاکهای ساحلی جنوبی st.lawrence River در Varennes در ۲۰ مایلی پایین دست Montreal روی تکیه گاههای با بتن مسلح به ضخامت ۲۵ft بالای لایه ۱۰۰ فوتی رس تراکم پذیر بنا نهاده شده است. همچنین این فنداسیون با یکسری شمع گذاری جهت عبور ماشین آلات مخصوص مجهز شده است.
فشار کف از ۷۰۰pst تا ۷۰۰pst توسط ساختمانها و ارتفاعهای مختلف تغییر می کند. معمولا نشست تحت بارگذاری سنگین وسبک به ترتیب بین تا ۲sin تغییر می کند. و بیشتر نشستها
در طول ا ول پس از ساخت ساختمان رخ می دهد و حدود ۲in که در ۶ سال بعد از ساخت رخ میدهد.
این درجه از نشست برای مهندسین از نظر اقتصادی وفنی قابل قبول می باشد. ساختمانها برای این مقدار از نشستهای پیش بینی باید به اندازه کافی انعطاف پذیر طراحی شوند.
انواع نشستها :
سه نوع نشست اصلی وجود دارد که عبارت است از
۱-نشست یکنواخت ۲-کج شدن نوسان کردن –میل شدن ۳-نشست غیر یکنواخت
۱-نشست یکنواخت ونوسان های یکنواخت اثر زیادی برسازه ندارد اما حرکات ناشی از آن ممکن سبب مشکلات جدی بر روی تاسیسات و سیستمهای فرعی همچون شبکه های آبی و کانالهای اتصال شود.
۲-نشستهای غیریکنواخت در سازه های بلند بوسیله کرنش زاویه ای مشخص میشود و ممکن است سبب ایجاد ترکها یا شکست سطح سازه شود. مقدار کرنش زاویه بوسیله نسبتهای تفاضلی به فاصله بین تکیه گاهها بصورت نشان داده میشود.
طبق آزمایشها و تجربیات بدست آمده در آزمایشگاه ها مقدار کرنش زاویه ای قابل قبول برای کنترل خسارت ها جدی در ساختمانهای بلند درحدود ۱۷۵۰ میب اشد ودرسازه هایی که احتمال عبور ماشین آلات سنگین وجود دارد این مقدار تا حد ۱۵ می تواند قابل قبول باشد . در غیر اینصورت خسارت سازه خطرناک خواهند شد.
ان مقدار نشست که یک ساختمان می توان تحمل کند نشست مجاز سازه نامیده می شود که بستگی به اندازه ونوع و intended آن بستگی دارد.برای مثال نشستهای قابل قبول دریک منطقه در varennes در یک منطقه دیگر نمی تواند قابل قبول باشد.
بنا به دلیل عملی مقدار نشست قابل تحمل تحت شرایط مختلف از شهر Mexico بزرگتر از مقدار نشست قابل تحمل در شهر کانادا می باشد.
۳-۶ تورم و انقباض خاکها: Swelling & shrinkieng Sails
بنابراین مباحث حرکات فنداسیون به دلیل تراکم و فشردگی خاک بستر که ناشی از بارگذاری خاک می باشد محدود میشود. همچنین بر اثر انقباض وتورم خاک رسی بستر بدنبال تنش های نامرتب ناشی از بارگذاری فنداسیون حرکات وسیعی در سازه می توان رخ بدهد. چرا که خاکهای رسی
ریز دانه بدلیل وجود پوشش گیاهی و از دست دادن رطوبت در معرض تنشهای شدید با شدت بالا قرار میگیرند. افت وانقباض ممکن است در تمام عمق پی بواسطه شرایط آب و هوایی و پوشش گیاهی ایجاد شود. پوشش گیاهی مقاوم و خشک در شرایط آب وهوایی نیمه خشک رشد می کند و ریشه های آن در عمقی بیشتر از ۲۰feet توسعه پیدا میکند . لازم به ذکر می باشد که ریشه های درختان در خارج کردن وخشک کردن رطوبت خاکها بشدت تاثیر گذار هستند.
هر دو مورد سرعت وعمق انقباض در خاکهای شامل پوشش گیاهی خیلی سریع رخ میدهد.
خیلی از خاکها تحت حجم اصلیشان متورم خواهند شد وقتی که rewetted می باشد.
حرکات نوسانی ستونها به وضعیتهای خاک در زمانهای ساخت و رطوبت ها وخشک شدنهای بعدی بستگی دارد .معمولا در خاکهایی که بواسطه پوشش های گیاهی بزرگ پروسه از دست دادن رطوبت خشک شدن زوتر صورت گرفته ویا بر اثر آبیاری های محلی افزایش رطوبت وجود داشته بدترین وضعیتهای تورم وانقباض را خواهیم داشت.
اگر چه تورم و انقباض در عمقهای کم تاثیر گذارند ولی رد بارگذاری های آهسته هم برای سازه
های بلند می توانند سبب خسارتهای قابل توجهی شوند خاکهای متورم عموما در مناطق فلات وچمن موجود می باشد.
در winnipeg کلیسایی را که روی منطقه ای که درختان آن را پیش ساخت قطع کرده بودند گسترش دارند. (به همین علت )دالهای بتنی کف که برای افزایش پایداری سازه بر روی زمین قرارداده بودند در حدود در طول دوسال بالا آمده بود و ناپیوستگی های خطرناکی میان مقاطع پیروجوان ایجاد کرده است.اگر چه سازه اصلی بوسیله شمعهایی حمایت می شد ولی خسارات
جدی برای دیوارهای حایل و طبقات زیرین وپی بدنبال داشت و بدنبال آن مقداری کرنش زاویه ای به سازه منتقل کرد.این پدیده در خیلی از مناطق دارای خاکهای رسی طبیعی ازجمله خاکهای رسی در کانادا برای پی های کم عمق د رحدود چند اینچ قابل مشاهده می باشد.
دراین مناطق می توان بر مسائل و مشکلات بوسیله طراحی یک سازه صلب برای کاهش حرکات تفاضلی یا فنداسیون عمیق تر با شمعهای کوتاه برای جابجاکردن سازه و یا ایجاد فضا و فاصله زیر کف فنداسیون برای حرکات آزاد خاک غلبه گروه
۳-۷-دلایل دیرگ other causes
چندین دلیل دیگر برای حرکات فنداسیون ونشست سازه های بلند لازم به ذکر می باشد.
انجماد و یخبندان زمین در بسیاری از مناطق سردسیر مانند زمینهای کاندادا مشکل مهمی می باشد. وقتی که خاکهای درشت دانه از قبیل شنها و ماسه های ناخالص ورس وسیلت آب را از شبکهای آبی و زیر زمینی به داخل خود می کشند سبب افزایش حجم می شوند.معمولا گرمای
داخل زمین خارج از پی تا حدی از یخبندان وتورم ناشی از آن جلوگیری می کند. ممکن است تورم ناشی از یخبندان سبب بالا و پایین واکنش در برابر تورم ناشی از یخبندان می تواند در جریان ساخت سازه نیز در سازه های بلند رخ دهد که خسارات زیادی را اعمال می کند از جمله در سازه های شهر ettama که در این شرایط بواسطه فشار بار دال کف خیز برداشته و ترک خورده است وسبب انحراف و ترک خوردگی در دیوارهای حایل شده است. در شمال کانادا تعداد زیادی از این وضعیتها وجود دارد که بر اثر آب شدن لایه های یخی در زیر ساختمانها سبب انحرافات جدی در
سازه بلند شده است.
لازم بذکر است که بستر سنگی همیشه قابل اطمینان نیست در ساختمانهایی که کف پی بستر سنگی می باشد چندین سال بعد از ساخت به طور مرموزی شروع به خیر برداشتن می کند. پژوهش ها و بررسی ها نشان داده است که در بستر سنگی سولفید آهن در سنگهای رسی شروع به اکسیداسیون وجنش با کتریایی درسنگ کج و دیگر مواد سولفوریکی می کند که عامل تورم می باشد. و با گذشت ۵ یا ۶ سال قسمتهای مختلفی از کف پی خیز می دارد. لازم به ذکر است که انحرافات کم ساختاری سبب خواهد شد قبل از اینکه تورم بوسیله رفتارهای شیمیایی متوقف شود .
بهر حال حرکت فنداسیون امری اجتناب ناپذیر است نکته مهم این است که بتوان با یک هزینه
مناسب و متوسط از طرفی در یک وضعیت نامناسب که نیاز به فنداسیون پیچیده وسیع و گسترده می باشد نیاز به پژوهش های گران وسنگین می باشد.
ممکن است گاهی اوقات طراح مجبور باشد برای خواسته ها و تفکرات خود شباری حداقل کردن پی و هزینه ها خطر کند.
گاهی اوقات پذیرفتن حرکتهای اختلافی بزرگ می تواند سبب طراحی مفصلها واصلاحات اساسی شود که برای سازه سودمند تر است و این باعث می شود که طراح یک فنداسیون به اندازه کافی پایدار را طراحی کند که مانع از انحرافات وشکستها شود.
بر همکنش خاک وسازه سبب شده است که مهندسین سازه و مهندسین و فنداسیون هم کار کنند.
۲-۵)تاثیر انتخاب مدل رفتاری خاک روی نشست سازه های مرتفع :
برخی از سازه های مرتفع دارای طبقات در زیر سطح زمین می باشند در مطالعات عملکدر این سازه ها د رمقابل زلزله اثر شکل پذیری و نشست خاک مجاور طبقات مدفون از اهمیت خاصی برخوردار است بدین منظور مدلهای متعددی از این سازه انتخاب و با توجه به عمقهای گیرداری متغیر در خاک و رفتار الاستیک یا الاستوپلاستیک برای خاک آنالیز شده و تغییر شکلهای جانبی آنها
استخراج گردیده است. با مقایسه نشستهای نسبی ترازهای طبقات مختلف نسبت به تراز پی اثر مدل رفتاری خاک بر میزان نشستهای تعیین ودر قالب نمودارهایی ارائه شده است.
در مراحل مختلف زمانی بارگذاری و باربرداری می تون رفتار خاک خاک را «خطی والاستیک» و یا «غیرخطی و الاستیک » در نظر گرفت اما آنچه که مسلم است به هنگام وقوع زلزله به دلیل بارگذاری دینامیکی رفتار خاک عموما وارد محدوده غیرخطی شده و به هنگام باربرداری تغییر شکلهای برگشت ناپذیری از جمله نشست ور آن بوجود می آید. از این رو انجام تحلیهای غیرخطی دینامیکی با در نظر گرفتن تاثیر نشست خاک بر روی سازه به هنگام وقوع زلزله ضروری می باشد.در سال ۱۹۸۶ دو بررسی و گازتاس در مطالعات خود روی پی های عمیق نتیجه گرفتند که شکل فنداسیون هم بر سختی دینامیکی و هم بر میرائی مواج اثر بسزایی دارد.
Abrian .S.Scarlat در سال ۱۹۹۳ با جایگزینی کردن اثر خاک بر روی سازه به صورت تعدادی فنر در جهت مختلف که سختی آنها متناسب با مدل عکس العمل خاک وفاصله فنرها بود نشان داد با وارد نمودن اثر تغییر شکل پذیری خاک در انالیز الاستیک ممکن است طبیعت خاک تا ۵۴۰% کاهش یابد و نتایج تحلیل به تغییر پارامترهای خاک بسیار حساس است.
با این وصف به دلیل در نظر گرفتن اندرکش بین فنرها وخطی بودن آنها این آنالیز نیز از دقت کافی برخوردار نبود و با در نظر گرفتن رفتار غیرخطی و ایجاد درز در جسم خاک، کاهش صلبیت چشمگیرتر مطرح می شود.
در سال ۱۹۹۶ با مطالعه ای که G.WU , W.D.L.finn روی اندر کنش دینامیکی خاک با پی های مرکب و شمعهای داشتند ضرایبی اصلاحی پیشنهاد نمودند تا نتایج تحلیل دو بعدی را با تحلیل سه بعدی مطابقت دهند.
F.J.Sancaez-Sesmm,M.Suarxz با استفاده از روش (IBEM) عکس العمل لرزه ای را در پی های نامتقارن بررسی نمودند و نتیجه گرفتند شکل فنداسیون زاویه برخورد امواج ضخامت لایه در پاسخگویی لرزه ای سازه موثرند.
Kitamura eiyi , Miyamoto yaji, Sako yaji درسال ۱۹۹۶ با بررسی اندرکنش خاک و پی های مرکب ساختمانهای بلند ساحلی، در جهت سازه سازی مدلها نتیجه گرفتند استفاده از روش lumped-Mass نتایج قابل قبول و نزدیک به مقادیر تجربی دارد. همچنین در همان زمان F.miara , Tishihara تلاش نم
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.