مقاله حشرات


در حال بارگذاری
13 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
3 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله حشرات دارای ۵۷ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله حشرات  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله حشرات،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله حشرات :

حشرات
از ویکی‌پدیا، دانشنامه آزاد.
Jump to: navigation, search
حَشَرات بزرگ‌ترین گروه را در بین گروه بندپایان به خود اختصاص می‌‌دهند بندپایان حیواناتی هستند که دارای یک اسکلت خارجی بوده و اعضای آنها به هم پیوسته می‌‌باشند حشرات شش پا دارند و بیشتر آنها دارای بال هستندبدن یک حشره از ۳ قسمت تشکیل می‌شود: سر، سینه و شکم.

حدود یک میلیون گونه مختلف حشره در جهان شناسایی و توسط دانشمندان نامگذاری شده است مجموع حشرات روی زمین تا مرز ده میلیون گونه مختلف می‌‌رسد حشرات تقریبا” در همه نقاط روی زمین پیدا می‌‌شوند و همچنین می‌‌توان آنها را درآبهای شیرین یافت حشرات اولین حیوانات پرنده می‌‌باشند که در روی زمین بوجود آمدند ۳۵۰ میلیون سال قبل اولین بار آنها توانستند در هوای زمین شروع به پرواز کنند و این میلیونها سال قبل از پرواز پرندگان و خفاشها بود.

برای بیشتر حشرات قدرت بینایی و بویایی از مهم‌ترین احساسها می‌‌باشد حشرات دارای چشمهای مرکب هستند به این معنی که چشم حشره از دو قسمت مجزا تشکیل شده است هر قسمت از چشم حشره دارای لنز مخصوص به خو می‌‌باشد حشرات برای بو کشیدن و مزه کردن از شاخکهایشان و بعضی اوقات از قستهای دیگر بدنشان استفاده می‌کنند انها همچنین برای لمس کردن اشیاء از شاخکهایشان استفاده می‌‌کنند.

حشرات در طول رشد خود به طور دوره‌ای پوست اندازی می‌کنند و یا پوسته خارجی خود را می‌‌اندازند بعضی از حشرات فقط ۴ یا ۵ مرتبه تییر شکل می‌‌دهند اما سنجاقک‌های یک روزه و حشرات بدون بال می‌‌توانند ۲۰ مرتبه یا بیشتر پوست اندازی کرده و تغییر شکل دهند هر بار که یک حشره تغییر شکل می‌‌دهد شکل بدنش عوض می‌شود این حالت را در حشرات دگردیسی (دگرگونی) می‌‌نامند بعضی از حشرات با هر پوست اندازی به آرامی تغییر شکل می‌‌دهند و نوع بالغ آنها بسیار با نوع نوزاد تفاوت دارد این حشرات عبارت‌اند از زنبورهای عسل، مگس‌ها، سوسک‌های بزرگ، پروانه‌ها و زنبورهای معمول.

حشرات اجتماعی
این گروه از حشرات شامل گونه‌های بیشماری از زنبورهای معمولی و تمام گونه‌های مورچه‌ها و موریانه‌ها می‌شود حشرات اجتماعی در گروههای خانوادگی زندگی می‌کنند و یا به صورت قبیله‌ای زندگی کرده و لانه‌های بسیار بزرگ می‌‌سازند در هر قبیله فقط یک حشره یعنی ملکه تولید مثل می‌‌کند بیشتر حشرات دیگر کارگر هستند که به جمع آوری غذا و حفاظت از لانه و نوزادان مشغول هستند.

رده حشرات
رده:حشرات class: insect حشرات بی مهرگانی هستند که در رده insecta قرار دارند. حشرات پرجمعیت ترین و گسترده ترین تاکسون محیط های خشکی هستند که در شاخه بندپایان قرار میگیرند .به راستی بیشترین گروه متنوع از جانوران است بر روی زمین، با حدود ۹۲۵،۰۰۰ گونه شناخته شده بیشتر از همه گروه های جانوری روی هم رفته است. حشرات ممکن ات در نزدیکی تمامی زیستگاه های روی زمین یافت شوند. تعداد کمی از آنها به محیط اقیانوس جایی که سلطه با سخت پوستان است ساززش کرده ند. Arthropod های دیگر خشکی با حشرات اشتباه گرفته میشوند. اما بارز ترین ویژگی میتواند وجود ۶ پا در حشرات باشد که در دیگران نیست.

حشرات و اهمیت آنها
بسیاری از مردم تصور میکنند حشرات موجودات مضری می باشند درحالی که تنها بخش بسیا کوچکی از گونه های حشرات مضرند که آن تعداد نیز در یک اکوسیستم بکر به وسیله حشرات شکارچی دیگر تحت کنترل می باشد.مزایای حشرات چنان است که خدمت شایان توجه آنها به بشر بدون بررسی شاید برای شما دور از زهن به نظر برسد ولی با بررسی چند مورد این امر را گواهی خواهید داد:

زنبور عسل: عسل یک محصول غذایی مفید و یک اکسیر پر ارزش است که از قرنها پیش به عنوان عالیترین و مقوی ترین غذاها شناخته شده و همچنین به واسطه ویژگی های شفابخش خود به عنوان دارو در دمان اکثر بیماریها در بین تمام ملل کاربرد داشته است .در اکثر کشورهای جهان از جمله شوروی سابق که بزرگترین کشور تولید کننده عسل در دنیاست ، تاکنون تحقیقات زیادی روی فرآورده های زنبور عسل از جمله عسل ژله رویال ، گرده ، موم ، بره موم و زهر زنبور عسل صورت گرفته و خواص پزشکی آنان بوسیله پژوهشهای علمی و نتایج بالینی مورد تایید بسیاری از محققین و پژوهشگران قرار گرفته است . ترکیبات شیمیایی عسل متنوع و پیچیده است . ترکیب عسل هایی که منشا گیاهی دارند فرق می کند. چهار پنجم وزن عسل را کربو هیدرات ( مواد قندی – نشاسته ای ) تشکیل می دهد و بقیه آن عبارتند از : پروتئین ، املاح معدنی ، عناصر معطر ، آنزیم ها ، ویتامین ها ، گرده گل ( پولن گیاهی ) و مقدار کمی آب .

تا کنون ۲۰ نوع قند در عسل شناسایی شده اند قندها ی اصلی عسل را قندهای ساده ( منو ساکاریدها) می گویند مانند گلوکز و لوولوز که به ترتیب %۴۰ و %۳۴ عسل را تشکیل می دهند. علاوه بر قندهای ساده فوق قندهای مرکب ( پلی ساکاریدها ) دیگری که از دو یا سه یا چند قند ساده درست شده اند در عسل وجود دارد مانند مالتوز ، ساکارز ، لاکتوز که از دو قند ساده تشکیل شده اند . مالتوز به مقدار کم و ساکارز ( قند معمولی ) با اینکه با غلظت زیاد در شهد یافت می شود ، در حدود ۱ تا ۲ درصد عسل را تشکیل می دهد .

این قند در اثر آنزیمی به نام انورتاز که مهمترین آنزیم موجود در عسل است و از غده بزاقی زنبور ترشح می شود به قندهای ساده یعنی گلوکز و لوولوز تبدیل می شود. شایان ذکر است که شیرینی عسل عمدتا مربوط به همین دو نوع قند ساده می باشد .لوولوز ( قند میوه ) از شیرین ترین قندهای طبیعی است که ۱/۷ بار شیرین تر از ساکارز ( قند نیشکر ) و ۲ تا ۲/۵ بار شیرین تر از گلوکز (قند انگور ) می باشد .عسل شامل مقدار کمی ویتامین های تیامین (B1)، ریبوفلامین(B2)، اسید پانتوتنیک(B5)، نیاسین(B3) و پیریدوکسین(B6) و اسید اسکوربیک (C) است.

با وجود اینکه مقدار ویتامین C اکثر عسل های جهان کمتر از ۵ میلی گرم در ۱۰۰ گرم عسل است، بعضی از عسل ها از جمله عسل نعناع دارای ویتامین C بالایی هستند (۲۸۰-۱۶۰ میلی گرم در هر ۱۰۰ گرم) مقدار ویتامین C در بعضی از عسل های ایران بین ۲۴۰-۱۱۸ میلی گرم در ۱۰۰ گرم عسل تعیین شده است. (عسل) >>> عکس A
امروزه اثرات فرآورده های زنبورعسل شامل عسل، گرده، ژله رویال، موم، بره موم، عسلک و زهر زنبورعسل تا حدودی شناخته شده و زنبور درمانی (T.B.H) به عنوان روش طبیعی درمان بسیاری از بیماریها مطرح است. نشریه «علم تغذیه و کشاورزی» در شماره اخیر خود (دسامبر ۲۰۰۴)، از تحقیقات محققان کرواسی خبر می دهد که طبق نتایج آنها تمام فرآورده های زنبور عسل از زهر نیش آن تا موم و عسل قادر است از رشد و انتشار تومورهای سرطانی در موشها جلوگیری کنند و در برخی موارد نیز تومورها را کاهش دهند.

بنابراین تحقیقات، عسل با افزایش سطح آنتی اکسیدهای خون، به خنثی سازی رادیکالهای آزاد اکسیژن کمک می کند. اما دیگر محصولات کمتر شناخته شده زنبورعسل نیز برای بررسی اثرات سلامت بخش آن مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج این مطالعات نشان داده موم که زنبورها برای تعمیر سوراخهای کندوهایشان از آن استفاده می کنند نیز دارای ترکیبات آنتی اکسید است و می تواند ویژگی های ضدتوموری داشته باشد.

همچنین ماده ای به نام ژل سلطنتی (Royalgelly) که زنبورهای کارگر به عنوان غذای لاروها ترشح می کنند دارای ترکیبات ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و اسیدهای چرب است و برخی مطالعات روی موشها اثرات مثبت این ماده را در مبارزه با سرطان نشان داده است.

گزارشی که در آخرین شماره مجله علم تغذیه و کشاورزی آمده است همچنین از مطالعاتی خبر می دهد که روی ترکیبات تشکیل دهنده زهر نیش زنبورهای عسل انجام شده است.
یافته های این تحقیقات نشان می دهد که متیلین موجود در زهر زنبور می تواند رشد سلولهای سرطانی را متوقف کند. بنابراین گزارش در سه مورد از هفت حیوانی که زهر زنبورعسل مستقیما به داخل تومور سرطانی آنها تزریق شد، بهبودی کامل مشاهده شد.

اثر ضد باکتریائی بره موم زنبور عسل روی تعدادی از باکتری های بیماریزا و همچنین اثر کاربرد عسل بر فرآیند التیام زخم باز پوست و سوختگیها ثابت شده است. عسل دارای چندین نوع آنتی بیوتیک خوراکی و بی ضرر و نیز دارای تشعشعات رادیو اکتیو ، و از همه مهمتر دارای مقداری دیاستازو عوامل زنده هست که میکروبها را از بین می برد . ترکیبات : عسل دارای موادی مثل اسید گلوکورونیک ، اسید اگزالیک ، اسید فرمیک ، آب اکسیژنه و پینوسمیرین است که مانع رشد باکتری ها می شوند . از همین روست که هنگام گلو درد و نیز چرکی

شدن گلو ، ناشی از وجود باکتری ، مکیدن عسل و یا خوردن شهد عسل مفید است . موارد کاربرد : عسل مجاری ادرار را هم ضد عفونی می کند ، همچنین برای ضد عفونی کردن چشمها ، زخمها بخصوص زخم دهان ، سوختگی ها ، و رفع برفک دهان استفاده کرد . مقدار ناچیز استیل کولینی که در عسل وجود دارد باعث گشاد شدن رگها می شود و برای بیماران قلبی مفید است . قند های موجود در عسل برای کبد و روده مفید بوده و برای تنظیم فشار خون و درمان بیماران ریوی ، زخم معده و زخم اثنی عشر موثر است . عسل برای ضعف اعصاب ، درد های روماتیسمی ، خرد کردن سنگهای کلیه و مثانه و کم خونی هم بسیار مفید است . موم عسل برای تسکین درد و التهاب ناشی از رویش نخستین دندان های کودکان مفید است عسل ترشحات غدد داخلی و بزاق را تعدیل می کند و برای معالجه سختی عمل بلع و خشکی گلو و درمان سرفه زیاد توصیه شده است . برای کم خوابی و بی

خوابی مفید و برای رفع دل درد و یبوست مفید و گرفتگی مویرگها را باز می نماید و از سکته قلبی جلوگیری می نماید . از نظر طب سنتی : شیرین و قابض ، گرم . اثرات بعد از هاضمه شیرین . از نظر پیشوایان دینی : کسی که می خواهد حافظه اش زیاد شود باید عسل بخورد . پیامبر اکرم (ص) کسی که در هر ماه یکبار عسل بخورد ، به قصد شفائی که قرآن درباره عسل فرموده از خطر هفتاد و هفت مرض محفوظ می ماند . علی (ص) فرمود : عسل شفای هر دردی است . خداوند متعال فرموده است : از اندرون زنبور عسل مایعی آشامدینی به رنگهای مختلف بیرون می آید که شفای مردم در آن است عسل بلغم را آب می کند . امام صادق (ع) استعمال بوی خوش ، خوردن عسل ، سواری و نگاه کردن به سبزه نشاط آور است .
گونه های زنبور:
دم درازان یا زنبورهای جنگلی

بدن آنها استوانه‌ای شکل است زنبورهای درشتی می‌باشند، شکم آنها خاردار است و ماده‌ها دارای اندام تخم ریز بلندی می‌باشند و لاروها در جنگلها و در روی درختان زندگی می‌کنند.
دله زنبوران
بلندی آنها از ۴ تا ۳۸ میلیمتر می‌رسد اندام تخم ریز در این جانوران بلند است در تالسا تا ۱۵۰ میلیمتر می‌رسد لاروها انگل پروانه‌ها و سایر حشرات هستند و انگل داخلی یا خارجی می‌باشند بدن حیوان بالغ باریک و کشیده و رگبالهای آنها زیاد است شاخکهای آنها رشته‌ای و دارای مفصلهای زیاد است.
پشه زنبوران

شبیه دله زنبوران ولی کوچکتر از آنها می‌باشند عادات و طرز زندگی آنها نیز شبیه نمونه‌های قبلی و بزرگی آنها کمتر از ۳ میلیمتر است. این جانوران معمولا در خارج از بدن میزبان به صورت شفیره درمی‌آیند تخم‌ریز آنها بلند یا کوتاه است مثال آپانتلس گنگرگاتوس.
خلکی سیان

زنبورهای کوچک و متوسطی می‌باشند شاخکهای آنها زانودار و خمیده است رنگ آنها سیاه یا فلزیست. تعداد لاروها در دانه‌ها یا ساقه‌ها وجود دارند. >>> شکل B
مازو زنبوران

حشراتی کوچک و ریزند شکم آنها از طرفین فشرده است تخمها در بافتهای گیاهان مخصوصا در روی درخت بلوط گذاشته می‌شود و در اطراف لاروهای در حال رشد گالهای متورمی تولید می‌شود. حیوان نر آن کمیاب و تولید مثل بکرزایی در آنها زیاد است.

سیه زنبوران
حشراتی بزرگ سیاه رنگ و مو دارند لاروهای آنها انگل حشرات دیگرند مانند تیفیا.

طلا زنبوران
پوست آنها رنگین است و دارای رنگهای مخصوص با جلای فلزی می‌باشد و سطح زیرین شکم آنها مسطح است. لاروهای آنها در حجره‌های لانه زنبورهای عسل و زنبورهای وحشی وجود دارند.
زنبوران
این زنبورها نیش می‌زنند و نیش آنها دردناک است. ماده‌های جوان زمستان را در محل امنی می‌گذارنند و در فصل مساعد اقدام به تشکیل اجتماعی می‌کنند که یک فصل طول می‌کشد. لانه آنها از ماده‌ای شبیه کاغذ است که دارای شانه‌های افقی است و هر شانه شامل تعدادی حجره است که لاروها را دربر می‌گیرد. کارگرها زیادند و نرها در اواخر تابستان از تخمکهای لقاح نشده تولید می‌شوند. بالغها از نوش گلها یا شیره میوه‌ها تغذیه می‌کنند.

گل مالان
شکم در این زنبورها کشیده و طویل است و انتهای آن ستبر می‌باشد. لانه‌های خود را از گل بر روی زمین می‌سازند و در آن شکاری نیش خورده جهت تغذیه لاروها قرار می‌دهند.
عسل زنبور نمایان
این زنبورها در لانه‌های جداگانه ولی نزدیک به یکدیگر زندگی می‌کنند لاروها در حجره‌های روبازند و هر روز حیوان بالغ به آنها غذا می‌ده .>>> شکل C
تک عسل زنبوران
هر زنبور ماده یک لانه تهیه می‌کند و در آن تخم می‌گذارد و به لاروها نوش گلها و دانه‌های گرده می‌خوراند. لانه‌ها نزدیک یکدیگر قرار دارند. مدخل بعضی از لانه‌ها را یک زنبور نگهبان محافظت می‌کند.
کلان لبان
در این زنبورها دارای سر پهن ، زبان دراز و آرواره‌های زبرین آنها تیز است در ساقه گیاهان و یا در چوب یا در زمین لانه می‌سازند و لانه‌های آنها محتوی نوش گلها و دانه‌های گرده است.
درودگران
زنبورهای بزرگ و سیاه رنگ می‌باشند موهای روی بدن آنها کم است و آرواره‌های زبرین آنها قوی است و برای کندن حفره در چوبها جهت لانه سازی بکار می‌رود.
کلان عسلیان
دارای اندازه‌های متوسط تا بزرگند. روی بدن آنها موهای متراکم وجود دارد و زبان آنها طویل است و برای گرده افشانی شبدر و بسیاری از گیاهان خانواده غلات بکار می‌رود. ملکه‌های جوان که زمستان را گذرانیده‌اند اجتماعی را تولید می‌کنند که یک فصل طول می‌کشد و در این اجتماع ملکه تعدادی کارگر نرها وجود دارند. این افراد در لانه‌های موش یا سایر جوندگان لانه می‌سازند و در لانه آنها حجره‌های مومی برای دربرگرفتن لاروها و حجره‌های عسل جهت انبار کردن غذا وجود دارد.
عسل زنبوران
روی چشم این زنبورها کرک وجود دارد. کارگرها دارای سبد یا زنبیل گرده در پشت پاها می‌باشند. این زنبورها بومی دنیای قدیم‌اند و نمونه آنها آپیس ملیفرا یا زنبور عسل معمولی می‌باشد که یکی از حشرات مفید می‌باشد. زنبور عسل یکی از حشرات مفید می‌باشد که در تهیه عسل از آن استفاده می‌شود.

حشرات را بیشتر دوست داشته باشید

کارشناسان به تازگی متوجه شده اند میلیون‌ها نوع از حشرات می توانند در مصارف دارو سازی مورد استفاده قرار بگیرند و داروهایی مطمئن و کارآمد را در اختیار مردم قرار دهند.
دانشمندان می گویند: اگر تلاش خود بر روی بدن حشرات را بیشتر کنیم، به شما قول می دهیم که برای تعداد قابل ملاحظه ای از بیماری های لاعلاج درمان مناسب پیدا کنیم.
محققان بر این باورند هم اکنون بین ۴ تا ۶ میلیون نوع حشره می توانند برای دارو سازی مورد استفاده قرار بگیرند و این در حالیست که تنها ۲۵۰ هزار نوع گیاه مختلف برای درمان بیماری ها در جهان شناسایی شده است.
در بدن حشرات نوعی آنتی بیوتیک وجود دارد که می تواند در برابر بیماری و محرک‌های سلول‌های سرطانی عکس‌العمل نشان دهد.
محقق ها تخم جدیدی را در بدن بیدها و لاروهای آن ها کشف کرده اند که سوخت و ساز باکتری‌ها را مختل می‌کند و می تواند به عنوان نوعی آنتی بیوتیک، خود را در بین دیگر دارو ها قرار دهد.

رابطه رشد گیاه با نیش حشرات

دانشمندان از مدتها پیش عقیده داشتند که حشرات به رشد گیاهان کمک می کنند. اکنون این نظریه برای اولین بار ثابت شده است. دانشمندان دانشکده حشره شناسی دانشگاه جورجیا توانستند ۶ نوع پروتئین از روده میانی ۱۰۰۰ ملخ با نام علمی Romalea Guttate استخراج کنند و مورد بررسی قرار دهند. سپس پروتئین ها را به جوانه های گیاهان داده و با کمال تعجب مشاهده کردند که در مدت ۲۴ ساعت، این گیاهان ۴۹ درصد رشد کردند. دانشمندان، پروتئین ها را با هورمون رشد گیاهی، یعنی آکسین ترکیب کرده و با پدیده انرژی زای شگرفی رو به رو شدند به طوری که این ترکیب منجر به ۳۰۰ درصد افزایش میزان رشد گیاهان شد. احتمالاً تاثیر متقابل بین آکسین و پروتئین ها، برروی رشد سلولی و روند تولید هورمون گیاهان، باعث بروز فعل و انفعالاتی می شود، که ساختار دفاعی گیاهان را تحریک می کند. پروتئین ها، مشابه شاخص های رشد اپیدرمی، که در غدد بزاقی حیوانات پستاندار یافت می شود، اثر می کنند. پروتئین رشد اپیدرمی، پیام رسان درون سلولی است که تحریکات منجر به تقسیم سلولی را ایجاد می کند. براساس آزمایش روی ملخ ها، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که اثر پروتئین های غدد بزاقی حشره، از شاخص رشد اپیدرمی بهتر است. اما تاکنون پی نبرده اند که ملخ هنگام نیش زدن چه میزان پروتئین به گیاه وارد می کند. دانشمندان به دنبال رسپتورهایی هستند که پیام رشد را به گیاه منتقل می کنند. هم چنین در جست و جوی ژنی هستند که کنترل کننده رسپتورها است. اگر آنها به این علم دست یابند، از طریق علم ژنتیک خواهند توانست به رشد طولانی گیاهان کمک کنند. هم چنین می توانند از اثر پروتئین روی تمام گیاهان استفاده کنند.
برگرفته از www.geo.de

گزش حشرات

علوم طبیعت > زیست شناسی > علوم جانوری > بی مهرگان

________________________________________
نگاه کلی

یکی از آزارهای شایع و دردناک مخصوصا برای کودکان گزش حشرات است. حشرات نیز از نظر انتقال بیماری بسیار اهمیت دارند و گزیدن آنها ممکن است سبب انتقال عامل بیماریهای مختلف گردد، ولی هدف در این قسمت فقط آزاری است که در نتیجه گزش بوجود می‌آید.
حشراتی مانند پشه ، کک ، شپش و حشرات دیگر که از خون انسان تجزیه می‌کنند هنگام گزیدن مایع بزاقی خود را داخل پوست تزریق می‌کنند و برای تغذیه خود خون بدن را می‌مکند. بنابراین داخل شدن مایع بزاقی در پوست ایجاد خارش در محل گزش و برجستگیهایی کوچک ایجاد می‌شود که ممکن است با خاراندن عفونت پیدا نماید.
بعد از گزش حشرات چه باید کرد؟

برای جلوگیری از عفونت ، باید محل گزیدگی را با ماده ضدعفونی یا با صابون شستشو داد. برای رهایی از خارش محل گزیدگی ، خمیری از نشاسته و جوش شیرین تهیه نمایید و روی محل گزیدگی قرار دهید یا محلول طبی کالامین به محل گزیدگی بمالید. در صورتی که گزیدگی متعدد باشد پزشک معمولا داروی آنتی هیستامین تجویز می‌کند که اثر ضد خارش دارد. پدر و مادر می‌توانند قبل از خوابیدن کودک خود یک قاشق از شربت آنتی هیستامین به او بدهند.
گزش حشرات خطرناک

گزش زنبورها (زنبورعسل ، زنبور قرمز و زنبور زرد) یا کنه و مورچه‌های سمی سبب می‌شود که فرد در محل گزیدگی احساس درد ، سوزش و تیرکشیدگی کند و محل گزیدگی متورم گردد. گزیدن بعضی از سوسکها سبب پیدایش تاول و گزیدگی بعضی از عنکبوتها ایجاد خونریزی در محل گزیدگی نماید. شدت خارش و ورم محل گزیدگی و مدت زمانی که طول می‌کشد تا بهبود یابد بستگی به عوامل زیر دارد:

۱ نوع و مقدار سمی که آن حشره هنگام گزش در داخل پوست تزریق کرده است.
۲ محل گزیدگی
۳ سن فرد و حساسیت بدن (خصوصا کودکان) به سم آن حشره.
اگر محل گزیدگی در اطراف چشم ، گوش ، انگشتان پا و دست یا ناحیه تناسلی باشد، ورم شدیدی در محل گزیدگی بوجود می‌آید. اگر محل گزیدگی دست و پا باشد، ورم هنگام شب زیادتر و صبح روز بعد کمتر خواهد شد. برعکس ورم محل گزیدگی اطراف چشم در شب کمتر ولی صبح روز بعد زیادتر خواهد بود. ولی نباید از پیدایش ورم محل گزیدگی و کم و زیادشدن آن نگران بود زیرا کم و زیاد شدن ورم دلیل بدتر شدن یا پیدایش خطر نیست.

اگر محل گزیدگی در ناحیه پوست سر باشد، غدد لنفاوی ناحیه پشت گوش و ناحیه پشت سر و گردن بزرگ و متورم می‌گردد. چون این غدد مستقیما روی استخوان سر قرار دارد و منبع چربی زیر جلد و اطراف غد کم می‌باشد. بنابراین موقعی که این غدد متورم می‌شود کاملا مشخص بوده و بزرگ جلوه خواهد کرد. بزرگ شدن و تورم این غدد بعد از گزیدن اهمیت ندارد.
واکنش پوست بعد از گزش بر حسب سن افراد

سن فرد ، از نظر واکنش پوست بعد از گزش اهمیت دارد. در دوران شیرخواری گزیدگی معمولا واکنش بوجود نخواهد آورد. بعد از شیرخواری واکنش پوستی در محل گزیدگی به صورت واکنش تاخیری خواهد بود. یعنی در محل گزیدگی برجستگی سفتی بوجود می‌آید که به تدریج پررنگ می‌شود و پوست محل گزش پوسته ریزی پیدا می‌کند.

در کودکان بزرگتر گزش حشره واکنش سریع و هم واکنش تاخیری بوجود خواهد آمد. در سن بلوغ واکنش حساسیت ناشی از گزیدگی به صورت واکنش سریع خواهد بود. یعنی بعد از گزیدن در محل گزیدگی ورم قرمزی که حدود مشخصی دارد بوجود می‌آید و در وسط ورم و قرمزی ممکن است سوراخ محل گزش دیده شود. ولی سوراخ مزبور به تدریج محو می‌شود.
بعد از نیش زدن حشرات چه باید کرد؟
۱ با ناخنهای انگشتان یا با مو چین حشره را از محل گزش دور کنید.
۲ اگر خود حشره یا کیسه سم حشره روی پوست وجود دارد، بدون آن که به حشره یا کیسه سم او فشار آورید و آن را له کنید، آن را از محل گزش دور کنید. زیرا اگر حشره له شود یا به کیسه سم او فشار وارد شود مقدار بیشتری سم داخل پوست می‌رود.
۳ برای کم کردن درد ، مقداری یخ روی محل گزیدگی قرار دهید یا اینکه پارچه تمیزی را با آب سرد مرطوب کرده و روی محل گزیدگی قرار دهید، درد مزبور پس از چند دقیقه کمتر خواهد شد.
۴ برای جلوگیری از خارش ، گلوله پنبه را در محلولهای نرم کننده کالامین خیس کرده و روی محل گزیدگی بگذارید.
۵ اگر محل گزیدگی ورم و خارش شدید دارد. چون داروهای آنتی هیستامین خوراکی ورم و خارش را کم می‌کند، می‌توان از آن استفاده کرد.
بعضی از مواقع هنگامی که سم حشرات با پوست بدن تماس پیدا می‌کند، در محل تماس تاول ایجاد می‌شود و کودک سوزش شدیدی در محل تاول احساس خواهد کرد. در چنین شرایطی مالیدن محلول آمونیاک به محل تاول سبب خنثی شدن مایع تاول و مالیدن پماد ، درد و سوزش را کاهش خواهد داد.

واکنشهای حساسیت شدید بعد از گزش حشرات

سم حشرات مخلوطی از مواد مختلف حساس کننده می‌باشد. بدن برخی افراد (خصوصا کودکان) نسبت به مواد مزبور که به هنگام گزش داخل بدن می‌شود، حساس می‌باشد و در نتیجه بعد از داخل شدن سم واکنش شدید عمومی در بدن کودک بوجود می‌آید که ممکن است به شکل کهیر در تمام سطح بدن ، ورم عمومی بدن ، بی‌حالی و سستی ، انقباض برونشها و حالت خس خس ، احساس گرفتگی ناحیه گلو و بالاخره ممکن است به صورت شوک ظاهر شود.

اگر یکی از علائم فوق بعد از گزش در کودک ظاهر شد، پدر و مادر باید بلافاصله کودک را به اورژانس برسانند. در چنین مواردی چون واکنش حساسیت شدید در کودک بوجود آمده است. اگر بار دیگر کودک بوسیله همان حشره گزیده شود، واکنش شدیدتر خواهد بود.
اقدامات لازم جهت پیشگیری از گزش حشرات
۱ حشرات داخل ساختمانها و اتاقها را با بکار بردن دایمی و مرتب حشره کشهایی که به صورت اسپری وجود دارد یا نوارهایی که به مواد حشره کش آغشته شده است باید از بین برد.
۲ خانواده‌هایی که حیوانات اهلی در خانه نگهداری می‌کنند باید توجه داشته باشند که ممکن است حشرات مختلف که روی پوست حیوان زندگی می‌کنند از روی حیوان بلند شده و روی پوست کودک بنشیند. بنابراین نگهداری حیوانات اهلی در خانه باید توام با رعایت بهداشت حیوان باشد.
۳ اگر در محل سکونت خانواده‌ای درختان زیادی وجود دارد، چون حشرات مختلف در شکاف درختان و گیاهان زندگی می‌کنند، باید در حالی که برای کودک لباس بلند و سفید یا آبی کم رنگ پوشانده‌اند، او را برای بازی و یا ورزش به محیط خارج بفرستند.
۴ در مناطقی که حشرات زیاد است مالیدن داروهایی به پوست بدن کودک حشرات را از او دور می‌کند. ولی باید توجه کرد که مالیدن دائم این مواد خود سبب حساسیت و پیدایش بثورات خواهد شد.

حرکت‎‎ حشرات روی‎ آب‎
دانشمندان به‎ راز حرکـت‎ بـرخـی‎ حشرات‎ روی‎ آب‎ پی‎ بردند .
تـحقـیقـات‎ در ایـن‎ بـاره‎‎ نشان‎ می‎‎ دهد , حشراتـی کــه روی‎ آب‎ راه‎‎‎ می‎ روند, با استفاده از پنجه پـاهـای‎ جلو و عقب‎ و تکان‎‎ هـای‎‎ همـزمـان پـاهــای میـانـی‎‎ در زیر بدن‎ خود حفره‎ های‎ کوچـکـی روی‎ سـطح‎ آب‎ به‎‎ وجود می‎ آوردند که بـاعـث ایجاد سـطح‎ شیـب‎ دار در مسیر حرکت‎ شان‎ می‎ شود.
همین‎ سطح‎ شیبدار بنا بـه‎ خــاصـیــت‎ جـاذبـه‎ مولکولی‎ آب‎‎‎ , جذب سـطح‎ شـیـب دار حاشیه‎‎ برکه شده‎‎ و حشره را با سرعت‎ از آن‎ بالا می‎ برد.

افزایش دمای زمین سبب رشد انفجار گونه جمعیت حشرات خواهد شد
علمی. محیطزیست. حشرات. گرم‌شدن‌زمین.
تحقیقات جدید نشان می‌دهد افزایش دمای زمین می‌تواند به افزایش جمعیت حشرات در جهان منجر شود که این امر پیامدهای بسیار وخیمی برای انسانها به همراه خواهد داشت.
به گزارش سایت اینترنتی “لایوساینس”، این تحقیقات حاکی از آن است که جمعیت حشرات ساکن در مناطق گرمتر زمین به علت برخورداری از سطح سوخت و ساز بالاتر و نیز تولید مثل بیشتر در مقایسه با سایر انواع حشرات، با بالا رفتن دمای هوا سریعتر افزایش می‌یابد.
محققان دانشگاه “واشینگتن” که این مطالعه را انجام داده‌اند عقیده دارند افزایش جمعیت حشرات فقط افزایش موارد گزیدگی حشرات در فصل تابستان را به دنبال ندارد، بلکه این پدیده می‌تواند به مصرف بیشتر آفت کش‌ها در کشاورزی بینجامد که بسیار هزینه‌بر و مضر خواهد بود.
از سوی دیگر، افزایش جمعیت حشرات سبب شیوع بیشتر بیماری‌هایی می‌شود که توسط حشرات منتقل می‌شود. به گفته “ملانی فرزیر” دانشجوی دکترای دانشگاه واشنگتن و سرپرست این مطالعه، عامل بیماری مالاریا و برخی دیگر از انواع بیماری‌ها توسط حشرات به انسانها منتقل می‌شوند که رشد جمعیت حشرات به معنای آمار بالاتر ابتلا به این بیماری‌ها خواهد بود.
بررسی‌ها نشان می‌دهد مرزهای مناطقی از جهان که بیماری مالاریا در آن شیوع دارد از هم‌اکنون در حال گسترش است و موارد جدیدی از این بیماری در مناطقی که در گذشته مالاریا در آنها وجود نداشت، به چشم می‌خورند که این امر به علت افزایش دما و نیز گسترش مناطقی که پشه‌ها می‌توانند در آنها زیست کنند، رخ داده است.
“فرزیر” اعلام کرد: هنوز نمی‌توان به طور دقیق پیش‌بینی کرد کدام گونه‌های حشرات با افزایش دما سازگاری یافته و کدام یک از آنها حتی منقرض می‌شوند، اما از آنجا که روند سازگاری حشرات با شرایط جدید به سرعت رخ می‌دهد، در سالهای نه چندان دور نتایج افزایش دما بر حیات حشرات را شاهد خواهیم بود.

وجود اکسیژن بیشتر در هوا موجب ایجاد حشرات غول پیکر می‌شود
علمی. اکسیژن. حشره.
به گفته محققان، اگر اکسیژن بیشتری در هوا وجود داشت، حشرات غول‌پیکری روی زمین می‌خزیدند و یا در آسمان پرواز می‌کردند.
به گزارش پایگاه اینترنتی لایو ساینس، تقریبا ۳۰۰میلیون سال پیش حشرات غول پیکری بر روی این سیاره حرکت می‌کردند و یا بر فراز آن پرواز می‌کردند بطوریکه بال سنجاقک‌ها در آن زمان قابل مقایسه با بال‌های شاهین‌های امروزی بود.
در آن زمان اکسیژن، ۳۵درصد هوا را تشکیل می‌داد در حالی که اکنون این نسبت ۲۱درصد است.
“آلکساندر کیسر” در دانشگاه “میدوسترن” در گلندیل در ایالت آریزونا گفت: همه حشرات آن زمان غول پیکر نبودند اما احتمالا ده درصد آنها به اندازه کافی بزرگ بودند که غول پیکر تلقی شوند.
برای پی بردن به اینکه آیا هوایی که میزان اکسیژن در آن بسیار زیادتر باشد می‌تواند موجب بزرگتر شدن حشرات شود یا خیر، کیسر و همکارانش امکان محدود شدن اندازه حشرات توسط جو فعلی را مورد مطالعه قرار دادند.
آنان چهار گونه سوسک را که اندازه آنها بین دو تا ۳۸میلی متر بود، با یکدیگر مقایسه کردند.
محققان به ویژه نای این حشرات را که هوا را به داخل و خارج بدن آنها می‌چرخاند، بررسی کردند. انسان‌ها یک نای دارند اما حشرات از یک سیستم کامل نای برخوردارند که به یکدیگر متصل هستند و به هوای بیرون راه دارند.
تصاویر اشعه ایکس نشان داد که با بزرگتر شدن گونه‌های سوسک، بیشترین افزایش حجم بدن در ناحیه نای مشاهده می‌شد بطوریکه رشد نای این حشرات نسبت به افزایش اندازه بدن آنها حدود ۲۰درصد بیشتر بود.
دلیل آن این است که همزمان با افزایش اندازه بدن سوسک‌ها، ریه آنها باید برای تامین تقاضای بیشتر اکسیژن این حشرات بیشتر رشد کند.
درنهایت نای این حشرات نمی‌تواند بیشتر از یک اندازه مشخص رشد کند.
محققان بر اساس محاسبات دریافتند که سوسک‌های امروزی نمی‌توانند از حدود ۶ اینچ ( ۱۵/۲۵سانتیمتر) بزرگتر شوند.
کیسر در نتیجه‌گیری اعلام کرد: چنانچه جو زمین در گذشته اکسیژن بیشتری داشت، نای حشرات می‌توانست باریکتر شود و اکسیژن مورد نیاز حشره‌هایی بسیار بزرگتر را تامین کند.
دانشمندان یافته‌های خود را هفته جاری در “نشست جامعه فیزیولوژی آمریکا” ارائه دادند.

رطوبت و سایر شرایط خارجی ممکن است تعداد آن متغیر باشد:
اشکال لاروی :
در حشراتی با دگردیسی کامل اشکال لاروی ثابت و طبقه بندی آنها مبتنی بر خصوصیات مرفولوژیک و بیولوژیک از جمله نوع میزبان، طرز تغذیه ، محیط زندگی ، رفتار و سایر خصوصیات اتولژیک(Ethologic) می باشد و شامل انواع زیر است .

کامپودوئی فرم Campodeiform – :
در این نوع لارو ها بدن معمولا طویل و در قسمت شکمی و پشتی پهن و دارای شاخکهای نسبتاً‌ بلند و آرواره های قوی و سه جفت پای سینه ای هستند. صفت مشخص کننده در این لارها وجود یک جفت پیوست بلند به نام دنباله Cercus در انتهای شکم می باشد. این لاروها فعال ، گوشتخوار و بندرت گیاهخوار نیز می باشند.

لارو کاربی فرم carabiform:
این لارو شباهت زیادی به لارو کامپودئی فرم دارد ولی فاقد
پیوست انتهائی شکم است. رژیم غذائی لاروها گوشتخواری و گیاهخواری است و در زیر خاک یا زیر پوست درختان و یا داخل باقیمانده های گیاهی و حیوانی زندگی می کنند.

لارواروسیفرم Eruciform :
بدن استوانه کشیده ، سرگرد و در طرفین دارای شش چشم ساده جانبی (لارو پروانه ها ) و یا یک چشم ساده (لارو زنبورها) و شاخکها کوتاه می باشند. قطعات از تیپ ساینده و دارای سه جفت پای سینه ای کوتاه و ۲ تا ۸ جفت پای دروغی یا گوشتی در زیر حلقه های شکم هستند. این پاها مفصلی نیستند. و در انتهای به یک لبه تورونده به نام پلانتا Planta منتهی می شوند. این قسمت در لارو پروانه های heteroneura مجهز به قلابهای متعدد است . در لارو پروانه ها شکل پلانتا و تعداد قلابهای آن و نیز طرز قرار گرفتن آنها متغیر است و تعداد پاهای دروغی در لارو پروانه ها اغلب پنج جفت ی کمتر است که در قسمت شکمی روی حلقه های ۳ – ۴-۵-۶-۱۰ شکم قرار گرفته اند. پاهای شکمی حلقه دهم به نام پاهای مخرجی یا پاهای مقعدی نامیده می شوند. این لاروها به رنگهای متنوع و اغلب نبات خوار و بندرت گوشتخوار هستند و گونه های نباتخور از آفات مهم نبات زراعی می باشند.

لارو اسکارابیفرم :
بدن لارو بدن لارو استوانه ای خمیده ، سر مشخص و سه جفت پای سینه ای نسبتا بلند دارد . حلقه های انتهای شکم معمولا حجیم و دارای یک جفت سوراخ تنفسی در طرفین اولینحلقه سینه و ۸ جفت سوراخ تنفسی در حلقه های شکم می باشد . در سطح نیم حلقه شکمی و حلقه انتهائی تزئیناتی از موههای ظریف وجود دارند. که وسیله تشخیص می باشند. این لاروها در خاک یا داخل قسمت چوبی درختان زندگی می کنند.

لارو الاتریفرم Elateriform :
بدن مفتولی شکل و دارای سه جفت پای سینه ای کوتاه است و معمولا نباتخوار بندرت گوشتخوار هستند .

لارو ورمیفرم Vermiform :
این لارو کرمی شکل و فاقد پا و هر گونه پیوست هستند ، سر کوچک و نامشخص و گاهی کم رشد کرده است و در گروههای مختلف حشرات اشکال متفاوتی دارن و در محیط های متفاوت ،زیر خاک ، داخل بافت های گیاهی ، حیوانی و آب زندگی می کنند.

لارو پلاتیفرم Platiform :
لاروهای کوتاه و پهن با پاهای کوتاه و گاهی فاقد پا می‌باشند معمولا نباتخوار هستند ، مثل لارو پشه های Culicidae ، بعضی از حشرات مانند لاروهای خانواده Meloidae در سنین مختلف لاروی اشکال متفاوتی به خود می‌گیرند. در این لاروها وقتی از تخم خارج می شوند کامپودئی فرم هستند و به علت داشت سه ناخن در پنجه Triungulinنامیده می شوند.لاروها در این مرحله تحرک زیاد دارند ولی وقتی به توده تخم ملخ ها رسیدند ابتدا کارابی فرم و سپس اسکارابی فرم می شوند و پس از تغذیه کامل از تخم ملخ ها به شکل شفیره های Coarctata یا پوپاریوم در می آیند .چنین حشراتی را با استحاله های اغراقی یا Hypermetabola می گویند.

شفیره : ( pupa)
در حشرات با دگردیسی کامل لارو پس از طی آخرین سن لاروی وارد مرحله شفیرگی می‌شود. در این مرحله حشره فاقد حرکت و تغذیه و هر نوع فعالیت ظاهری دیگر است . شفیره گاهی بدون پوشش ولی معمولا در داخل پیله یا کپسول یا محفظه ای دیگر این مرحله را طی می کند. از نظر شکل خارجی ، وجود یا عدم وجود پیوست های آزاد در سطح خارجی بدن ، در شفیره اشکال زیر دیده می شود:

شفیره آزاد iberal pupa :
این شفیره ها معمولا سفید رنگ و پیوست شاخک پاها و بال‌ها و بال ها با کمی فاصله از بدن و به طور آزاد قرار دارند به طوری که شفیره می تواند حرکاتی انجام بدهد.

شفیره غیر آزاد: Obtecte pupa
جلد این شفیره ها معمولا سخت و علائم ظهور بالها و پاها و شاخکها در سطح خارجی بدن نمایان ولی به آن چسبیده است .

شفیره مخفی Coarctate pupa در این حالت بدن شفیره به وسیله آخرین جلد لاروی پوشیده می شود. این شفیره ها پوپاریوم نیز نامیده می شوند . در این نوع شفیر ه هیچ گونه پیو های خارجی نمایان نمی باشد پوپاریوم در حقیقت جلد سخت شده لارو سن آخر است.

حشره کامل Adult:
آخرین مرحله رشد و نمو حشره است. حشره کامل اغلب دارای بال بوده و اعضاء بدن کامل مشخص و در حقیقت شکل اصلی حشره را دارند. در این مرحله ،حشره تکثیر نموده و منتشر می‌شود. خروج حشره کامل از پیله ها و یا جلد شفیرگی به طرق مختلف صورت می گیرد . گاهی با ترشح مواد حل کننده پیله ابریشمی یا جویدن پوشش مومی یا فشار کپسول سر و یا با استفاده از خارهای جلوی سرانجام می گیرد. حشرات کامل اغلب دارای دوشکل جنسی (sexual dimorphism) هستند و نر وماده یک گونه با هم اختلاف شکل ضاهری دارند . چنانچه در سوسری شرقی نرها دارای بال و ماده ها فاقد آن هستند. در سوسک کرگدنی فرم عمومی بدن و بخصوص وجود زائده بلند در جلوی سینه در نرها و در ماده

ها تفاوت دارند. همچنین تغییر فرم شاخک در جنس نر و ماده پروانه ابریشم بافت ناجور بوضوح دیده می شود. علاوه بر دو شکل جنسی ، در بعضی گونه ها که به طور کلنی زندگی می کنند. چند شکلی Polymorphism نیز وجود دارد.مانند زنبور عسل و موریانه که در یک کلنی کارگران((Workers، نرها (Drones) ملکه (Queen) و سربازان ( Soldiers ) با هم متفاوتند . دوره زندگی حشرات کامل بسیار متغیر است . در ملکه زنبور عسل وموریانه ها ممکن است که به چندین سال برسد و در یک روزه ها طول این مدت کمتر از یک روز است.

یکی دیگر از پدیده های زندگی حشرات سازش آنها با تغییرات محیط است مثلا شته سیاه باقلا( Aphis fabae ) تا زمانی که گیاهان علفی وجود دارند در روی آنها فعالیت می کند ، ولی در زمستان که گیاهان مزبور وجود ندارد افراد بالداری در بین شته ها پیدا می شوند که پرواز کرده به روی درختان شمشاد منتقل می شوند. بعلاوه حشرات مانند بسیاری از موجودات در شرایط اکولوژیک متفاوت نژادهای مختلف بوجود می آورند. اگر تغییر محیط (حرارت ، رطوبت، تغذیه و غیره;) برای حشره خوش آیند نباشد ، فعالیت خود را به طور موقت

متوقف می سازد. این حالت را وقفه Arrest می نامند. این حالت به حشره امکان می دهد که بتواند خود را از شرایط نا مساعد محفوظ نگاه دارد. دیاپوز (Diapause) پدیده پیشرفته تری از وقفه است که با پیدا شدن هورمون هائی در بدن حشره ، در یک مرحله از زندگی ، فعالیت خود را متوقف می نماید . دیاپوز در مراحل تخم ، لارو، پوره، شفیره و حشره کامل ممکن است بوقوع بپیوندد.در پروانه ابریشم و ملخ مراکشی دیاپوز در مرحله تخم است ، در کرم سیب و لیسه سیب دیاپوز در مرحله لاروی پیش می آید . در پروانه سفید کلم و پرطاووسی گلابی ، دیاپوز در مرحله شفیرگی است ، در سوسک سر خرطومی سیب دیاپوز در مرحله حشره کامل می باشد.

تولید مثل Reproduction :
تولید مثل از طریق دو جنسی با انجام عمل لحاق یا ترکیب گامت نر (اسپرماتوزوئید ) و گامت ماده(اوول) صورت می گیرد. گاهی تولید مثل به طریق بکرزائی ( Parthenogenesis ) و بدون دخالت گامت نر انجام می شود و جنین در داخل تخم های تلقیح نشده رشد می کند . بکرزائی به دو صورت اختیاری (Facultative p.) مثل زنبور عسل و یا اجباری Obligatory P. مثل بعضی از زنبورها و شپشک ها صورت می گیرد . بعلاوه تولید مثل ممکن است به طرق زیر نیز صورت می گیرد:

پدوژنز paedogenesis :
که در واقع یک نوع بکرزائی پیشرس است چنانچه در پشه Miastor metraloas لاروهای ماده حاوی تخمدانهای رشد یافته ای بوده و سلولهای اووسیت آنها بدون تلقیح رشد می نماید و تبدیل به لاروهای ماده می شوندکه از بافتهای لارو مادر تغذیه می‌نمایند و تولید تخمهای دیگر می کنند. این تخم ها مجددا لاروهای زاینده ، ایجاد می نمایند. به این طریق در نسل های متوالی ، به طرق بکرزائی پیشرس و بدون اینکه تبدیل به حشره کامل بشوند تولید مثل می کنند. گاهی همین حشرات تحت تاثیر درجه حرارت رطوبت، غذا و عوامل دیگر تبدیل به شفیره و سپس حشره کامل می گردند و حشره ماده پس از جفتگیری تخمریزی می‌نماید .

نوتنی Neoteny :
تولید مثل پیشرس است و در موریانه ها در تحت شرایط خاصی مشاهده می شود . چنانچه ملکه موسس یک کلنی ناگهان از بین برود ، در بعضی از پوره‌ها دستگاه تناسلی بسرعت رشد کرده و بدون اینک خصوصیات ظاهری حشره کامل را پیدا کنند ، وظیفه تکثیر و تولید مثل را به عهده می گیرند.

چند جنینیPolyembryony
این حالت در بعضی از زنبورهای Encyrtus مشاهده می‌شود . زنبور ماده فقط یک تخم در بدن میزبان قرار می دهدولی از رشد تخم چندین جنین در بدن میزبان به وجود می آید .مانند Ageniaspis fusicolis که پارازیت لیسه سیب است.

هرمافرودیسم Hermaphrodism:
این طریق تولید مثل ، در حشرات ، بندرت دیده می‌شود ولی مواردی از آن در گونه ای از بهاره ها Perla marginata مگس Termitostroma sp. و شپشک استرالیائی مشاهده می شود. Perla marginata گرچه افراد نر و ماده وجود دارد ولی در افراد نر اندامهائی شبیه تخمدان حشرات ماده مشاهده می شود که در آنها سلولهای اولیه تخم نیز وجود دارد. اینسلول ها مراحل ابتدائی تقسیم را نیز طی می کنند ولی هیچ وقت کامل نمی‌شود و در نتیجه حشره نر تنها قادر به تولید اسپرماتوزوئید می باشد.

در شپشک استرالیائی Iceria purchasi – حشرات ماده دارای تخمدانهائی هستند که در عین حال وظیفه گونادهای افراد نر را هم بر عهده دارند. بدین ترتیب که در قسمتهای مرکز آن اسپرماتوزوئید تولید می شود و در ناحیه خارجی آن سلول تخم Ovule بوجود می آید. در مراحل بعدی اوول و اسپرماتوزوئید در داخل مجرای تخم Oviduct با هم ترکیب شده تخم حشره را بوجود می آورند که به صورت مجتمع در داخل کیسه های سفید رنگ در انتهای بدن چسبیده اند. در این گونه ، اگر سلولهای تخم تلقیح نشود ، از تخمهای حاصل افراد نر بوجود میاید که هاپلوئید هستند و ظاهراً بدون کاهش کروموزومی میتوانند تولید اسپرماتوزوئید بنمایند. قاعدتاً این حشرات اگر با افراد ماده جفتگیری کنند می توانند سلول اوول را تلقیح کنند ولی عملا شپشکهای نر بندرت مشاهده می گردند و تولید مثل عمدتا به طریق هرمافرودیک صورت می گیرد.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.