مقاله بررسی رابطه بین نرم افزار های حسابداری و ویژگی های کیفی اطلاعات مالی
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
مقاله بررسی رابطه بین نرم افزار های حسابداری و ویژگی های کیفی اطلاعات مالی دارای ۶۸ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بررسی رابطه بین نرم افزار های حسابداری و ویژگی های کیفی اطلاعات مالی کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی رابطه بین نرم افزار های حسابداری و ویژگی های کیفی اطلاعات مالی،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بررسی رابطه بین نرم افزار های حسابداری و ویژگی های کیفی اطلاعات مالی :
مقدمه
سیستم های رایانه ای عنصری کلیدی در حذف محدودیت زمانی و مکانی، دسترسی بهتر و سریع تر به اطلاعات، به روز بودن و ; است به عبارت دیگر، فناوری، روش انجام کارها را دگرگون ساخته و باعث شده بستری که بر کاغذ بنا شده بود، به بسترهای الکترونیکی تبدیل شود که آن را در اصطلاح تبادل الکترونیکی اطلاعات می نامند. در پی این تغییر زمان دسترسی به اطلاعات بسیار کوتاه تر شده و نحوه مبادلات پولی منابع مالی تغییر یافته است و به جای پول، اطلاعات مالی رد و بدل می شود.
از طرفی، هدف های گزارش گری مالی و مبانی حسابداری ایجاب می کند، اطلاعاتی که گزارشگری مالی فراهم می آورد از ویژگی های معینی برخوردار باشد تا در تصمیم گیری های سرمایه گذاران و اعتبار دهندگان فعلی و بالقوه و سایر استفاده کنندگان موثر واقع شود. این ویژگی ها از ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری می نامند که عبارتند از:
۱-مربوط بودن
شامل به موقع بودن، سودمندی در پیش بینی و سودمندی درارزیابی
۲-قابلیت اعتماد
شامل قابلیت تأیید، معتبر بودن(کامل بودن، صحیح بودن و رجحان محتوا بر شکل) و بی طرفانه بودن
۳-قابلیت مقایسه
از طرف دیگر، تحولات پیاپی و پیشرفت های سریعی که در دامنه فعالیت و انواع واحدهای اقتصادی در جریان وقوع است، لزوم تهیه و ارایه اطلاعات مالی مربوط، قابل اعتماد و قابل مقایسه را توسط واحدهای اقتصادی تشدید کرده است. هم چنین رشد فزاینده پیچیدگی های جامعه، نیاز به اطلاعات اقتصادی مربوط، سیستم های اطلاعاتی و فرایندهای مولد اطلاعات را توجیه می کند.
در نهایت، تاکنون دسترسی به دو ویژگی مربوط بودن و قابلیت اعتماد به طور هم زمان به دلیل محدودیت هایسیستم های رایانه ای میسر نبوده است و به دلیل اهمیت قابلیت اعتماد، مربوط بودن اطلاعات فدای آن شده است و این در حالی است که خواسته ها و انتظارات استفاده کنندگان در دسترسی به اطلاعات درباره آن چه که دیروز یا امروز صحب اتفاق افتاده تضمین می شود نه یک یا دو ماه قبل. به همین دلیل گزارشگری به روش سنتی(به صورت دوره ای و چاپی) به دلیل عدم ارایه اطلاعات به موقع، محدودیت در پردازش سریع داده های حجیم، هزینه بالای توزیع اطلاعات، نتوانسته پاسخگوی استفاده کنندگان اطلاعات برای دسترسی به اطلاعات به موقع باشد
بنابراین با توجه به قابلیت های بالقوهسیستم های رایانه ای در این تحقیق به دنبال بررسی این موضوع هستیم که آیا استفاده ازسیستم های رایانه ای باعث افزایش در کیفیت گزارشگری مالی می شود یا خیر؟ به عبارت دیگر می خواهیم به این سوال اصلی پاسخ دهیم که تأثیرسیستم های رایانه ای بر هریک از ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری چگونه است؟ با توجه به این که اطلاعات حسابداری، حاصل گزارشگری است، بنابراین برای پاسخ به این سوال ابتدا نوع گزارشگری که با به کارگیریسیستم رایانه ای به دست می آید، بررسی می شود و سپس اطلاعات حاصل از آن گزارشگری، ازنظر کیفیت مورد بررسی قرار می گیرد. به این منظور، با بررسی گسترده مبانی نظری، شبکه منطقی تأثیرسیستم های رایانه ای هر یک از ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری تدوین می شود .
پیشگفتار
تغییرات سریع در سیستم ها ونرم افزارهای حسابداری .گسترش همه جانبه سیستم های کار پسند وتمایل عظیم سازمان ها در تهیه واجرای سیستم هاو نرم افزار های جدید وروز آمد .سبب شده تا رایانه ها خیلی آسانتر ووسیع تر از گذشته مورد استفاده قرار گیرند ووظایف حسابداری در مقایسه با گذشته سریعتر وبا دقت بیشتری انجام شوند در این پروژه نظری اجمالی بر سیستم عامل که بخش جدایی ناپذیر ومهم یک سیستم کامپیوتری ونرم افزار رایانه ای است. خواهیم داشت. طبقه بندی انواع مختلف نرم افزارهای رایانه وزبان های برنامه نویسی وهمچنین برنامه های شیء گرا و ساخت یافته به شکل مختصر وخلاصه مشخص می گردد طبقه بندی تهدیدات امنیتی بیان خواهد شددلایل این تخلفات به شکل مختصر وخلاصه بیان
می شود .
در بخش بعدی .کاربرد رایانه در حسابداری وانواع نرم افزاز های حسابداری به شکل مبسوط وبه تفکیک بخشهای مختلف آن مورد بررسی قرار می گیرد.در ادامه این بخش به توضیح حسابداری واز جملهحسابداری رایانه ای خواهیم پرداخت.واهمیت آموزش دانشجویان حسابداری در زمینه علوم کامپیوتری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.زبان های برنامه نویسی وعناوین آنها ونیز مهمترین بانکهای اطلاعاتی مورد استفاده در نرم افزار های مالی را توضیح خواهیم داد.ویکی از مهمترین مسائل در مورد آموزش شناخت معیار های انتخاب نرم افزار به دانشجویان رشته حسابداری را مورد بررسی قرار می دهیم .
درنهایت نیز مفاهیم نظری حسابداری ونیز چهارچوب مفهومی گزارشگری مالی طبق استاندارد های ایران به همراه جزئیات مورد بحث قرار خواهد گرفت .
سیستم عامل
سیستم رایانه ای از قسمت های مختلفی تشکیل شده است.
۱-سخت افزار
۲-سیستم عامل
۳-برنامه های کاربردی
عناصر اصلی کامپیوتر
Instructions
Instructions
Instructions
Data
Data
Data
-پردازنده
*کنترل اعمال کامپیوتر
*انجام اعمال پردازشی
عناصر اصلی کامپیوتر
-حافظه اصلی
*ذخیره داده ها و برنامه ها
*ناپایدار
عناصر اصلی کامپیوتر
-مولفه های ورودی/ خروجی
*انتقال داده ها بین کامپیوتر و محیط خارجی
*محیط خارجی شامل: حافظه ثانویه، تجهیزات مخابراتی و ;
عناصر اصلی کامپیوتر
-اتصالات داخلی سیستم
*ساختارهایی برای ارتباط بین پردازنده ها، حافظه اصلی، مولفه های ورودی و خروجی
-ثبات های پردازنده
*ثبات داده
*ثبات آدرس
*ثبات کد وضعیت(برای تعین وضعیت های مثبت، منفی، صفر بودن و با وقوع سرریز)
*شمارنده برنامه(PC): حاوی آدرس دستورالعمل که باید واکشی شود.
*ثبات دستورالعمل(IR): حاوی آخرین دستورالعمل واکشی شده
*کلمه وضعیت برنامه(PSW)
*شامل کدهای وضعیت
*فعال/ غیر فعال کردن وقفه ها
تعریف سیستم عامل:
-برنامه ای که اجرای برنامه های کاربردی را برعهده دارد.
-واسطی است بین برنامه های کاربردی و سخت افزار
-برنامه ای که وظیفه راه اندازی کامپیوتر را برعهده دارد
-مدیریت منابع کامپیوتر را برعهده دارد
*منابع کامپیوتر:
زمانCPU، فضای حافظه، دستگاه های I/O
برخی تعاریف سیستم عامل:
-سیستم عامل یک نرم افزار سیستمی است که به منظور راندن و هدایت کردن صحیح منابع سیستم از جملهCPU و I/O و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.
-سیستم عامل، استفاده از سخت افزار را در بین برنامه های کاربردی مختلف برای کاربران متفاوت هماهنگ و کنترل می نماید. گاهی اوقات نام مدیر منابع نیز به آن اطلاق می شود.
-مجموعه ای از برنامه هایی که توسط برنامه نویسان مجرب جهت نحوه استفاده ی منابع سیستمی توسط کاربر به نحو احسن و بهینه نوشته شده و در سیستم، در بخشی که به آن هسته می گویند بطور دائم در زمان اجرای برنامه قرار می گیرند.
O.S.
هسته
-بخشی از سیستم عامل که در حافظه اصلی است.
-شامل توابعی است که به طور مکرر استفاده می شوند.
-تنها برنامه ای که همواره در حال اجرا است.
*برنامه های دیگر یا برنامه های سیستمی هستند که توسط سیستم عامل هدایت می شوند و یا برنامه های کاربردی کاربران
وظایف سیستم عامل:
-توالی کار
-زمانبندی
-راه اندازی سیستم
-کنترل عملیات I/O
-حفاظت خود از کاربر و کاربران در برابر یکدیگر
-مدیریت حافظه
-مدیریت فابلهای کامپیوتری و نقل و انتقال داده ها
-ارتباط با دستگاه های جانبی مختلف
اهداف سیستم عامل
-استفاده آسان کاربر از کامپیوتر
-استفاده بهینه از منابع کامپیوتر
ساختار سیستم کامپیوتری
-سیستم های کامپیوتری به چهار دسته زیر قابل تقسیم هستند:
*سخت افزار:
فراهم کننده منابع لازم برای انجام محاسبات و پردازش ها
*سیستم عامل:
کنترل کننده و هماهنگ کننده ی استفاده کاربران و برنامه های کاربردی مختلف از سخت افزار
*برنامه های کاربردی:
توصیف کننده نحوه استفاده از منابع سیستمی جهت حل و فصل درخواست های کاربران
*کاربران:
کاربران انسانی، کامپیوترهای دیگر
انواع سیستم عامل
۱-تک کاربره/ یک کاره
۲-تک کاربره/ چند کاره
۳-چند کاربره/ چند کاره
۴-بلادرنگ
تک کاربره/یک کاره:
یک سیستم عامل تک کاربر/یک کاره از نوعی است که فقط اجازه استفاده یک کاربر از سیستم عامل انجام یک وظیفه ی خاص را در زمان واحد می دهد.
مزیت
این نوع سیستم ها از نظر برنامه نویسی ساده هستند
معایب
از منابع سیستم به نحو احسن استفاده نمی شود.
Cpu در بیشتر مواقع بجای اینکه کار مفیدی انجام دهد، منتظر دریافت اطلاعات از کاربر است؛ در نتیجه از کارایی cpu کاسته می شود.
تک کاربره /چند کاره:
-سیستم عاملی است که اجازه می دهد یک کاربر بیش از یک یا چند عمل را در آن واحد انجام دهد.
سیستم عامل های Mackintosh , Ms –Windowsاز این نوع می باشند.
چند کاربره /چند کاره:
-این نوع سیستم عامل اجازه می دهد که کاربران زیادی، برنامه های متعددی را به طور همزمان برروی سرور شبکه که به آن ترمینال سرور نیز می گویند؛ اجرا نمایند.
چند نمونه از این نوع سیستم عامل
یونیکس :
MVS(Multiple Virtual System)مربوط به شرکت IBM
چند کاربره /چند کاره:
-مزیت:
در این نوع سیستم عامل تعدد برنامه های کاربردی که برروی آن انجام می گردد باعث می شود کاربران، کارهای بیشتری را در زمان کوتاهتری انجام دهند؛ و در نتیجه کارایی سیستم بالا می رود
-عیب:
در این سیستم کدها افزایش یافته و برای به خدمت گرفتن ویژگی هایچند کاره]نظیر(GUI) [Graphical User Interfaceنیاز به یک سیستم پیچیده خاص داریم.
پورت سیستم:
پورت ویژه ای است که به آن می توان یک صفحه کلید و صفحه نمایش وصل شود که مربوط به اپراتور
می باشد.
سیر تکاملی سیستم عامل
-در زمان فقدان سیستم عامل برنامه ها می بایست به صورت رشته هایی از صفر و یک درآمد(ترجمه) و توسط کاربر از طریق کنسولی وارد کامپیوتر می شدند.
نتایج حاصل از طریق بررسی محتویات ثبات های مربوطه و نیز محل های حافظه بدست میآمد.
تشکیلات سیستم کامپیوتری
عملیات سیستم کامپیوتری
-دستگاه های I/O می توانند همزمان با پردازنده اجرا شوند.
-هر دستگاه I/O کنترل کننده و گرداننده مخصوص به خود را دارد
-هر کنترل کننده، بافر محلی مخصوص خود را دارد
-پردازنده داده ها را از / به حافظه اصلی به/ از بافرهای محلی انتقال می دهد
-کنترل کننده دستگاه های I/O بعد از اتمام عملیات خود، پردازنده را از طریق وقفه آگاه می سازند
آشنایی با نرم افزار رایانه
۱-نرم افزار
واژه نرم افزار در رایانه ها به برنامه های کنترل عملکرد سخت افزار اطلاق می شود. بدون نرم افزار سخت افزارتنها مجموعه ای از قطعات و تجهیزاتی است که قادر به انجام هیچ کاری نیست و با وجود نرم افزار است که سخت افزار جان می گیرد و می تواند کارهای مورد نیاز انسان را انجام دهد. برنامه ها در واقع دستورالعمل های قدم به قدم هستند که به رایانه می گویند چه عملی را در چه زمانی انجام دهد. نرم افزارها مجموعه ای از یک یا چند برنامه هستند که می توانند نحوه عملکرد رایانه ها را تغییر داده و باعث افزایش کارایی و قابلیت های آنها شوند.
۲-انواع نرم افزار
نرم افزارها به طور کلی به دو دسته سیستمی و کاربردی تقسیم می شوند.
الف) نرم افزارهای سیستمی:
برنامه هایی هستند که برای بهره برداری ازسخت افزار، سایر نرم افزارها و مدیریت و پشتیبانی سیستم های رایانه ای و شبکه به کار گرفته می شوند. این نرم افزارها خود به دو دسته سیستم عامل و سیستم های مدیریت پایگاه داده ها.
ب)نرم افزارهای کاربردی:
که برنامه هایی جهت پردازش اطلاعات برای کاربران نهایی می باشند نیز به دو دسته برنامه های کاربردی تک منظوره و برنامه های کاربردی چند منظوره تقسیم می شوند. برنامه های تک منظوره در پاسخ به نیازهای خاص اشخاص یا سازمان ها تهیه می شوند. این برنامه ها ویژگی های خاصی برای حل مسائل مرتبط با کاری که برای آن طراحی شده اند، دارند. ولی برنامه های چند منظوره در کارهای که جنبه عمومی بیشتری دارد مورد استفاده قرار می گیرند. نرم افزارهای همه منظوره ضبط و نگهداری اطلاعات، محاسبات، گرافیک، ارتباطات و
اساس و پایه کلیه کارهایی را که می توان با استفاده از کامپیوترهای شخصی انجام داد، تشکیل می دهند. نرم افزارهایی مانند: نرم افزارهای حسابداری، نرم افزارهای تخصصی و ; نمونه هایی از نرم افزارهای تک منظوره و مرورگرهای وب، صفحه گسترده ها، نرم افزارهای کار با پست الکترونیکی و واژه پردازها نمونه هایی از نرم افزارهای همه منظوره هستند.
۳-سیستم عامل
اصلی ترین و مهمترین نرم افزار در یک کامپیوتر سیستم عامل است که مدیریت منابع سیستمی را برعهده دارد. سیستم عامل، سیستمی مجتمع از برنامه هاست که: فعالیت های پردازنده را مدیریت می کند، ورودی، خروجی، حافظه و سایر منابع را کنترل می کند، امکانات لازم جهت اجرای برنامه های کاربردی را فراهم می کند، واسطه بین کاربر و سخت افزار است و واسط بین کاربر و برنامه های کاربردی است.
در واقع سیستم عامل دارای فرمان هایی است که کاربر با اجرای هر یک از آنها انجام عمل خاصی را از کامپیوتر می خواهد. سیستم عامل خود یک برنامه است که جهت اداره و کنترل کارها به حافظه رم باز
می شود و به این ترتیب قسمتی از حافظه را اشغال می کند و چون برای انجام وظایف خود می بایست در حافظه حضور دایمی داشته باشد به این دلیل می توان آن را مهمان همیشگی حافظه دانست.
اگر قرار بود برنامه کاربردی تنها به وسیله مجموعه ای از دستورالعمل های ماشین و با مسئولیت کامل سخت افزار ایجاد و کنترل شود، کار بسیار پیچیده و طاقت فرسا می شد. برای تسهیل کار مجموعه ای از برنامه های سیستمی تهیه شده است به بعضی از اینها برنامه سودمند می گویند برنامه های سودمند توابعی هستند که به دفعات مورد استفاده قرار می گیرند و به ایجاد برنامه، مدیریت پرونده ها و کنترل دستگاه های ورودی خروجی کمک می کنند برنامه ساز از این امکانات برای ایجاد برنامه کاربردی استفاده می کند و این کاربردها در هنگام اجرا این سخت افزار را از دید برنامه ساز پنهان کرده و رابط مناسبی را برای استفاده او از سیستم فراهم می کند. لذا سیستم عامل به صورت یک میانجی برای تسهیل دسترسی برنامه ساز و برنامه های کاربردی ازامکانات و خدمات عمل می کند.
سیستم های عامل نیز به دو دسته تقسیم می شوند. سیستم عامل تک وظیفه ای در هر لحظه تنها یک برنامه را اجرا کرده و با یک عمل انجام می دهند در سیستم های عامل چند وظیفه ای در هر لحظه بیش از یک برنامه را می توان اجرا نمود.
۴-پایگاه داده
آگاهی نسبت به ارزش استراتژیک اطلاعات سبب شد که داده ها و مدیریت آنها از اهمیت بیشتری برخوردار شوند. یک پایگاه داده، مجموعه ای از داده ها، یک ساختار مشخص و برنامه هایی است که قادرند مدیریت و پردازش داده ها را انجام دهند. قدرت بانک های اطلاعاتی به دلیل قابلیت انجام سه عمل مرتب کردن، جستجو و تهیه گزارشات است.
یک سیستم مدیریت پایگاه ازسه قسمت اصلی تشکیل شده است:
-یک زیر سیستم ذخیره سازی که برای ذخیره و بازیابی داده ها است.
-یک زیر سیستم مدل سازی وپردازش که روش هایی را برای سازمان دهی داده ها، افزایش، حذف، نگهداشت و به روز رسانی آنها ارائه می دهد.
-رابطی بین سیستم و کاربران
۵-مفسر و مترجم
برنامه ای که توسط برنامه نویس نوشته شده است را نمی توان مستقیما توسط رایانه اجرا نمود. تمام زبان های برنامه سازی سطح بالا جهت ترجمه به زبان قابل فهم برای ماشین، نیاز به یک مترجم یا مفسر دارند. یک مفسر هر یک از دستورات برنامه را به یک یا چند دستورالعمل از زبان ماشین که فورا قابل اجرا هستند، تبدیل می کند. این کار تا پایان برنامه برای هر یک از دستورات انجام می شود. اما یک مترجم ابتدا زمانی را صرف بررسی کل برنامه کرده و سپس کلیه دستورات را به زبان ماشین تبدیل می کند. بدین ترتیب کل برنامه به یک برنامه اجرایی تبدیل شده و در حال اجرا نیز دیگر نیازی به ترجمه خط به خط آن نیست.
۶-زبان های برنامه سازی
دستورالعمل هایی که برای رایانه نوشته می شود الگوریتم و به تشریح یک الگوریتم برای رایانه، برنامه رایانه ای می گویند. زبان برنامه سازی زبانی است که برنامه های رایانه ای با استفاده از آن نوشته می شوند. به طور کلی زبان های برنامه سازی براساس ساختار و نحوه ارتباط با کاربر و ماشین به پنج گروه و یا نسل تقسیم می شوند.
نسل اول: زبان ماشین
این زبان که از صفرها و یک ها تشکیل شده است نیاز به مترجم ندارد و مستقیما برای ماشین قابل فهم است. چون برنامه نویس برای نوشتن برنامه به این زبان باید شناخت کافی نسبت به سخت افزار ریانه ای داشته باشد. نوشتن برنامه با این زبان مشکل بوده و بسیار وابسته به سخت افزار است.
نسل دوم: زبان های اسمبلی
مزیت اصلی زبان اسمبلی نسبت به زبان ماشین، استفاده از حروف و اختصارات به جای صفرها و یک ها است. هر دستور درزبان اسمبلی مستقیما به یک دستور درزبان ماشین ترجمه می شود. زبان اسمبلی نیز وابسته به سخت افزار است. نوشتن برنامه به این زبان نیز مشکل ولی از زبان ماشین ساده تر است.
به زبان های سطح اول و دوم که به سخت افزار نزدیک تر هستند زبان های سطح پایین می گویند زبان های نسل سوم به بعد زبان های سطح بالا نامیده میشوند سطح بالا به این مفهوم است که این زبان ها به زبان انسان نزدیک تر هستند تا زبان ماشین.
نسل سوم: زبان های سطح بالا
زبان هایی نزدیک به زبان انسان برای نوشتن برنامه های رایانه ی ماشین بیسیک، پاسکال و C هستند. این زبان ها همه منظوره بوده و برای حل مسائل عمومی به کار می روند کاربر برای استفاده از این زبان ها نیاز به آموزش برنامه نویسی دارد.
نسل چهارم: زبان های مولد برنامه های کاربردی
رد این نسل کاربر برای به کارگیری نیاز به آموزش کمتری دارد. این زبان ها برای حل مسائل خاص طراحی شده اند.
نسل پنجم: زبان های طبیعی
این زبان ها بسیار شبیه به زبان انسان ها هستند برای ایجاد ارتباط طبیعی تر با رایانه ها طراحی می شوند.
۷-مهندسی نرم افزار
پیچیده تر شدن تولید نرم افزارها به مطرح شدن مهندسی نرم افزار منتهی شد. مهندسی نرم افزار یعنی به کارگیری اصول علمی و ریاضی جهت طراحی و تولید نرم افزار مبتنی بر تکنولوژی روز با کیفیت بالا.
تولید کنندگان نرم افزار براین باورند که صرف نظر ازروشها و ابزارهای مورد استفاده روش دوره حیات سیستم ، یک روند استاندارد برای تولید نرم افزار است. در این روند ابتدا نیازهای کاربر تعیین شده، طراحی صورت گرفته و پس از پیاده سازی و آزمایش نرم افزار مرحله نگهداشت آغاز می شود. مرحله نگهداشت برای رفع اشکالات احتمالی و برطرف کردن نیازهای جدید است.
روند تولید نرم افزار از فازهای مختلف تشکیل شده است:
-تجزیه و تحلیل مساله
-طراحی
-پیاده سازی
-آزمایش
-نگهداری نرم افزار
در قدم اول مسأله باید به درستی تعریف و فهمیده شود و یک راه حل برای آن پیدا شود. تهیه فهرست نیازها با کمک کابر به درک بهتر مسأله کمک می کند. این فهرست مشخص می کند که نرم افزار باید چه کاری انجام داده و چگونه سازماندهی شود.
سپس با استفاده از روش طراحی بالا به پایین طراحان مسائل پیچیده را به واحدهای کوچکتری تجزیه می کنند. پس از این مرحله طراح می تواند ارتباط میان این واحدها و جزئیات هر کدام را طراحی کند.
پس از تعریف مسأله و پیدا کردن راه حل، نوبت به پیاده سازی راه حل می رسد. این کار شامل نوشتن برنامه های کوچک، اشکال زدایی و مرتبط کردن آنها با یکدیگر است.
با اشکال زدایی تنها خطاهای برنامه ساز مشخص می شود. اما در طی مرحله آزمایش برنامه درستی عملکرد برنامه براساس معیارهای مورد نظر ارزیابی می شود معمولا برای این کار برنامه با استفاده از داده های مختلف و شبیه سازی شرایطی که برنامه نهایی تحت آن باید کار کند، آزمایش می شود، تا اطمینان حاصل شود که برنامه کارهای مورد نظر را انجام می دهد و کارهای ناخواسته را نیز انجام نمی دهد.
آخرین فاز تولید نرم افزار، نگهداری است. برای اشکال زدایی یا از بین بردن خطاها، افزایش کارایی، تطبیق با سخت افزارها و نرم افزارهای جدید و یا برطرف کردن نیازهای جدید لازم است که نرم افزار به طور منظم و پیوسته بازنگری شود. این عمل معمولا پیچیده و پرهزینه است.
با پیشرفت حرفه مهندسی نرم افزار، مهندسی نرم افزار به کمک رایانه مورد توجه قرار گرفت. به مجموعهای از ابزارها که جهت خودکار کردن مراحل طرحی و تولید پروژه های نرم افزاری بزرگ و پیچیده به کار می رود، ابزارهای کیس گفته می شود. این ابزارها، اغلب یک محیط کامل برای تمام مراحل تولید نرم افزار فراهم می کنند.
۸-برنامه نویسی ساخت یافته
مهمترین قسمت یک برنامه الگوریتم آن می باشد که در برنامه های کوچک با کمی سعی، یافتن آن اغلب موارد کار چندان مشکلی نیست. ولی با بزرگتر شدن برنامه ها میزان پیچیدگی برنامه رشدی بسیار سریع تر از اندازه برنامه پیدا می کند علاوه بر بزرگتر شدن برنامه ها مشکل دیگری هم وجود دارد. اکثر برنامه نویسان در قسمت خاصی نسبت به سایر قسمت ها مهارت بیشتری دارند و در مواردی هم ورزیدگی کمتری دارند. این مسئله در مورد برنامه های تک منظوره مشکل خاصی ایجاد نمی نماید. ولی امروزه کمتر برنامه موفقی را می توان یافت که به جنبه هایی مانند گرافیک، انیمیشن، ساده سازی برای استفاده کاربر، استفاده از بانک های اطلاعاتی و ; توجهی نکرده باشد.
به همین دلیل برنامه نویسان سعی کردند برنامه های بزرگ خود را تقسیم کنند و هر قسمت توسط یک برنامه نویس نوشته شود و در آخر توسط شخصی تمام قسمت ها به هم مرتبط شود. که دراین روش هر برنامه نویس بدون دغدغه خاطر نسبت به سایر بخش ها تنها به قسمتی که در آن دارای مهارت بیشتری است، می پردازد.
بی شک تقسیم برنامه به قسمت هایی مستقل و جدا از هم علاوه بر نیاز به یک کارشناس و دانش مرتبط به آن، به ابزارهایی نیز نیاز دارد تا به کمک آن اتصال برنامه ها به هم تا حد ممکن آسان و قابل اطمینان باشد. این عملرا می توان توسط نرم افزاری خاص انجام داد. ولی برنامه نویسان به این نتیجه رسیدند که اگر زبان های برنامه نویسی را به گونه ای تغییر دهند که بتواند این تکنیک را خود انجام دهد؛ کاری بسیار معقولانه تر و عملی تر خواهد بود. به همین دلیل زبان های برنامه نویسی ساخت یافته پدید آمدند.
برنامه سازی ساخت یافته روشی است که در آن برنامه به واحدهای کوچکی تقسیم شده و بدین ترتیب، درک مسأله و سازمان دهی آن آسان تر می شود. زبان های سی و پاسکال نمونه های خوبی از این زبان ها هستند. روند برنامه سازی ساخت یافته به گونه ای است که فعالیت ها و تصمیم گیری های فازطراحی را طوری فرموله می کند که گروه های مختلفی از برنامه سازان و طراحان می توانند با هم برروی پروژه های تولید نرم افزار ارکنند.
۹-برنامه نویسی شی گرا
علاوه به برنامه سازی ساخت یافته، روش دیگری برای تولید نرم افزارهای پیچیده وجود دارد که برنامه نویسی شی گرا نامیده می شود. برنامه نویسی شی گرا تکنیکی است که درآن طراح مسأله را به واحدهای کوچکتری به نام شی تجزیه می کند هر شی داده ها و دستورالعمل های خاص خود را داشته و عمل خاصی را انجام می دهد. این روش سه ویژگی زیر را دارد:
-استقلال داخلی- قابلیت مدیریت موجودیت های نرم افزاری به نام شی که تنها به شکل های تعریف شده و قابل کنترلی با یکدیگر در ارتباط می باشند.
-تشابه- قابلیت تشریح موجودیت های نرم افزاری براساس تفاوت های آنها. به عبارت دیگر، یک شی جدید می تواند ویژگی های یک شی قدیمی را به ارث ببرد.
-طبقه بندی- قابلیت تعریف یک تعداد موجودیت تحت یک کلاس به خصوص که تماما رفتار و ویژگی های مشابه دارند. مجموعه ای از کلاس ها که با یک محیط خاص در ارتباط باشند، کتابخانه نامیده می شوند.
طرفداران برنامه سازی شی گرا برای باورند که این تکنیک سرعت بیشتری به روند تولید نرم افزار داده، هزینه تولید و نگهداری را کاهش داده و انعطاف پذیری زیادی رای تغییرات آتی در اختیار برنامه ساز قرار می دهد.
مقایسه برنامه سازی ساخت یافته یا برنامه سازی شی گرا
ساخت یافته شی گرا
تعریف داده ها و رویه ها تنها به صورت تصادفی ممکن است با هم مرتبط باشند. تعریف داده ها و رویه ها به صورت یک شی ترکیب می شوند
داده ها قابل رویت می باشند داده ها معمولا درون یک شی پنهان می شوند.
داده ها و رویه هایی که رویه ها به روی آ نها عمل می کنند، به طور صریح ترکیب می شوند برنامه ساز رویه ها را به طور کلی مشخص می کند و رویه ها توسط شی ها مورد استفاده قرار می گیرند
نحوه کنترل به طور صریح توسط برنامه مشخص شده و درزمان ترجمه برنامه ثابت می شود نحوه کنترل در حین اجرا و توسط شی ها تعیینمی شود
سیستم حسابداری
حسابداری روشی که در آن اطلاعات مالی جمع آوری، پردازش، و خلاصه به صورت های مالی و گزارش شده است. یک سیستم حسابداری را می توان با گرافیک زیر نشان داده شده است.
شکل۱ ۱ سیستم حسابداری
هدف از حسابداری است که به ارائه اطلاعات مورد استفاده در تصمیم گیری است. حسابداری ممکن است. حسابداری ممکن است به عنوان یک سیستم(روند) است که تبدیل داده ها به اطلاعات مفید تلقی می شود.
فرایندها عبارتند از:
• ضبط
• حفظ و نگهداری
• گزارش
هرکسب و کار فرایندهای متعدد دارد. برخی ساده، دیگران پیچیده و دست و پاگیر. اما به عنوان کسب و کار افزایش می یابد، بدست می آورد مشتریان جدید و بازارهای جدید را وارد و سرعت با تغییرات مداوم در مقررات قانونی را نگه می دارد; این شرکت نیاز به نگهداری سوابق حسابداری، موجودی و قانونی بسیار دقیق و به روز.
این جایی است که حسابداری کامپیوتری کمک می کند تا ساده، یکپارچه سازی، و ساده تمام فرایندهای کسب و کار، هزینه موثر و به راحتی می شود.
سیستم حسابداری کامپیوتری
در این سیستم پردازش داده ها رویدادهای مالی به کمک رایانه در اندازه های مختلف براساس برنامه که به زبان رایانه و مبتنی بر اصول متداول حسابداری از بیش نوشته می شود با سرعت و دقت بسیار بالایی صورت میگیرد.
استفاده از ابزار و وسایل الکترونیک در پردازش داده ها برای سیستم حسابداری موسسات بزرگ که حجم رویدادهای مالی آنها بسیار بالا است، مناسب می باشد.
مفاهیم دفاتر روزنامه عمومی، اختصاصی، ترکیبی، کل و معین در سیستم حسابداری کامپیوتری نیز مشابه مفاهیم آنها در سیستم حسابداری دستی است، درحقیقت استفاده از دفاتر مذکور درسیستم حسابداری کامپیوتری به مراتب ساده تر از سیستم حسابداری دستی است.
زمان صرفه جویی شده در مورد ثبت دفاتر روزنامه عمومی، اختصاصی و ترکیبی و انتقال آنها به دفاتر کل و معین از مز
ایای عمده استفاده از چنین دفاتری است که این مزیت در سیستم حسابداری کامپیوتری به مراتب بیشتر است.
در سیستم حسابداری کامپیوتری، حسابدار موسسه فقط داده های مورد نیاز رایانه را براساس برنامه کد گذاری نموده و توسط واحد ورودی رایانه به واحد پردازش مرکزی کامپیوتر می رساند. بقیه عملیات ثبت دفاتر روزنامه، کل و معین و تهیه گزارش ها و صورت های مالی براساس برنامه ای که طبق اصول متداول حسابداری از پیش نوشته شده است و با سرعت بسیار زیادی انجام می شود.
مزایای استفاده از سیستم حسابداری کامپیوتری
از آنجا که رایانه یک ماشین محاسب الکترونیک است سرعت عملیات آن قابل مقایسه با سرعت جریان الکترون می باشد.
در چنین سرعتی یک رایانه می تواند عملیات ثبت و پردازش یک رویداد مالی را فقط در یک میلیونیم ثانیه انجام دهد و یا عملیاتی که دریک سیستم حسابداری دستی طی یک روز انجام می شود را در چند دقیقه انجام دهد. سرعت در انجام عملیات یکی از مزایای عمده سیستم حسابداری کامپیوتری است و سایر مزایای این سیستم به شرح زیر است:
پردازش حجم بزرگی از داده ها با سرعت و کارایی بالا
به موقع بودن مانده حساب ها:
با پردازش سریع داده ها درسیستم حسابداری کامپیوتری، حساب های دفاتر کل و معین به روز بوده و ثبت دائمی موجودیها به سهولت امکان پذیر است.
تهیه اطلاعات بیشتر بدون صرف هزینه اضافه:
در سیستم حسابداری کامپیوتری گذشته از آن که می توان اطلاعات به موقع مثلا فروش نسیه را در اختیار داشت می توان اطلاعات بیشتری از قبیل فروش روزانه قسمت های مختلف، فروشندگان، شعب، تولیدات مختلف را بدون صرف هزینه اضافی تهیه نمود.
ملاحظه می کنید که تهیه چنین اطلاعاتی در سیستم حسابداری دستی به سهولت امکان پذیر نیست و مستلزم صرف وقت زیاد و هزینه های اضافی است.
بازخورد فوری:
در سیستم حسابداریکامپیوتری تماس مستقیم، کارمند مسئول فروش نسیه، یک ترمینال که مستقیما به رایانه متصل است، در اختیار دارد. بنابراین هنگام فروش نسیه، این کارمند بلافاصله اطلاعات مورد لزوم برای انجام فروش نسیه شامل:
سوابق حسابداری مشتری، مانده بدهی، سقف اعتبار تصویب شده و .. را از طریق همین ترمینال از رایانه موسسه دریافت نموده و در مورد فروش نسیه تصمیم مقتضی اتخاذ خواهد کرد.
امکان اعمال کنترل داخلی اضافی:
وجود بازخور فوری برای تصمیم گری و کسب سریع اطلاعات مربوط به مشتریان در مورد فروش های نسیه یک مورد از قابلیت های بی نظیر سیستم حسابداری کامپیوتری است که کنترل اضافی در سیستم حسابداری موسسه برقرار می کند.
پس از شایعات و رسوایی های اخیر که در انرون به وقوع پیوست آرتور اندرسون از شرکتWorldCom and Qwestبر ضرورت اعمال نظارت و مدیریت یکپارچه و به ویژه بر ضرورت وجود یک نظام حسابداری و حسابرسی یکپارچه و پاسخگو تأکید ورزید، مطابق با نظر گوردون دیویدسون که یک وکیل آمریکایی است، در یک نظام اداری پاسخگوو یکپارچه، میزان سود و بهره در حد بالایی قرار دارد و قانون اصلاح ساختار حسابدری در آمریکا نیز که اخیرا تصویب شده است، بر مقررات سختگیرانه تری در زمینه نظام حسابداری یکپارچه، تأکید دارد.
صحت عملکرد و قابلیت اطمینان همواره و به شکلی روزافزون بخش لاینفک و ضروری تمامی عناصر و اجزاء یک نظام کسب و کار مابین مردم، در معاملات و در نرم افزارها بوده است. شرکت مایکروسافت اخیرا پیشگام پرداختن به مبحث محاسبات صحیح و مطمئن شده است. در نظام های کسب و کار نه تنها باید از روش های حسابداری و حسابرسی پاسخگو استفاده نمود بلکه باید از دقیق بودن این روش ها نیز اطمینان حاصل کرد.
در نظام های کسب و کار کوچک و متوسط باید محدودیت های موجود در نرم افزارهای حسابداری و نیز تمامی مواردی که منجر به برهم خوردن توازن حسابرسی در یک سامانه می گردد، شناخته شود و مراتب و درجاتی برای تضمین صحت عملکرد، قابلیت اطمینان و دقت سامانه ها در نظر گرفته شود.
در گذشته نه چندان دور و در واپسین سال های قرن گذشته، این طور به نظر می رسید که نرم افزارهای رایانه ای حسابداری، مشکل افزایش هزینه ناشی از به خدمت گرفتن حسابداران و دفتر داران تمام وقت را حل خواهند نمود.
از آن پس، سامانه های رایانه ای توانستند تمامی ورودی ها به دفاتر حسابداری را به صورت خودکار پردازش نمایند و بدهکاری ها و بستانکاری ها(برداشت ها و واریزها) را ردیابی کنند و در پایان سال، دفاتر ثبت متوازنی را ارائه نمایند.
بهره مندی از مزیت های این فرایند اتوماسیون جدید و کاهش هزینه های ناشی از حسابداری دستی و غیر خودکار با بکارگیری کارکنان ارزان قیمت به مهارت حسابداری کمتر برای ورود اطلاعات و داده ها، کاملا منطقی به نظر می رسید.
معمولا در یک سامانه حسابداری دستی و غیر خودکار، این الزام وجود داشت که دفاتر حساب به صورت ماهانه بالانس شوند تا این اطمینان حاصل گردد که مابین میزان بدهکاری ها و بستانکاری ها توازن و تعادل وجود دارد. صورت حساب های مالی نیز با استفاده از مقادیر توازن آزمایشی تنظیم می گردید. سامانه های حسابداری رایانه ای معمولا مقادیر توازان را به صورت یک گزارش داخلی ارائه می دهند و بیشتر نرم افزارها، تا زمان متوازن شدن مقادیر بدهکاری و بستانکاری، اجازه ارسال ورودی را به دفاتر حساب اصلی نمی دهند. تمامی این اقدامات به منظور حصول اطمینان از صحت عملکرد ساختارها و سامانه های حسابداری می باشد
علی رغم تمامی ردیابی های رایانه ای، دفاتر ثبت توازن مالی که دربرگیرنده توازن های آزمایشی، گزارش ها و صورت حساب های کنترلی و دفاتر حساب فرعی می باشند، اغلب اوقات بسیار نامتوازن هستند.
چگونه این اتفاق افتاده است؟
تا دهه ۱۹۸۰ هنگامی که رایانه به ندرت مشاهده می شد، لااقل در بیشتر مراکز کسب و کار که به لحاظ وسعت کاری در حد متوسطی قرار داشتند، دفتر داران ماهر دارای دفاتر بسیار دقیقی بودند و به صورت ماهانه و منظم، توازن مالی را انجام می دادند حتی هنگامی که از نرم افزار رایانه ای استفاده می شد، همان سطح از نظارت و انضباط کاری وجود داشت و خطاها در انتهای هر ماه و در آخرین لحظات استخراج و برطرف می گردید.
در دهه ۱۹۹۰، گرایش جدیدی در زمینه استخدام کارمند به وجود آمد که برمبنای فرایند اتوماسیون نسل دوم بود. کارفرمایان مقادیر زیادی از سرمایه خود را صرف سامانه های حسابداری رایانه ای نوین نمودند و آن گاه با استخدام افرادی که به جای قابلیت های ارزشمند دفتر داری و حسابداری، دارای مهارت هایی در حد متصدی رایانه بودند، سعی کردند تا در بخشی از هزینه های خود صرفه جویی نمایند. اغلب افراد استخدام شده در این مقطع، فاقد درک کاملی از کنترل های ضروری در فرایند حسابداری بودند. بدین ترتیب، اطلاعات و داده ها بدون توجه به دقت آنها نسبت به توازن دفاتر حساب، وارد سامانه های حسابداری
می شوند.
نتایج و پیامدها
از آنجایی که بیشتر مراکز کسب و کار کوچک تا متوسط در میان کارکنانشان فاقد کارمندان و کنترل کنندگان ارشد مالی هستند، در انتهای سال به حسابداران پیمانکار متوسط می شوند. هنگامی که خطاهای موجود در اطلاعات و داده ها دربازه های زمانی کوتاه استخراج نشود و اصلاح نگردد. روزها و هفته ها برای ردیابی مجدد مفصل، مورد نیاز خواهد بود تا این خطاها و اشتباهات کشف شود. ساعات و لحظات گرانبهایی تلف خواهد شود و هزینه های بسیاری از سوی موسسات کسب و کار صرف متخصصان پیمانکاری می گردد که برای مشخص نمودن زمان و مکان بروز اشتباه در اطلاعات ورودی، استخدام شده اند. در برخی موارد بازبینی و ردیابی مجدد در میان اطلاعات ورودی ممکن است دوازده تا چهارده ماه، طول بکشد نتایج و پیامدهای چنین مواردی می تواند شامل متقبل شدن هزینه های حسابداری و حسابرسی مالی و مشکلات قانونی و مسائل مالیاتی باشد.
راهبرد
تولید کنندگان نرم افزار حسابداری عمدتا بر آسیب پذیری سامانه های نرم افزاری خود اذعان دارند. این درست است که یک سامانه نرم افزاری بسته که فاقد هر گونه ورودی از ناحیه نرم افزار ثالث می باشد، با فرض عدم وجود هر گونه عیب و نقص، صحت عملیت حسابداری و حسابرسی را تضمین می نماید اما در کسب و کار امروزی، اطلاعات سایر سامانه های نرم افزاری بارها به عنوان ورودی یک سامانه مورد استفاده قرار می گیرند.
موسسات کسب و کار، بسته های نرم افزاری دیگری را به عنوان واسط نرم افزار حسابداری شان مورد استفاده قرار می دهند و یا از ضمانتی که متخصص نرم افزارهای حسابداری طراحی شده اند اما ساخت یک شرکت نیستند، بهره برداری می نمایند. بنابراین ورودی آنها ممیزی و ردیابی نمی شود و بدین ترتیب، صحت عملکرد سامانه به مخاطره می افتد.
به محض آن که یک فرایند حسابرسی غیر دقیق باعث بروز وضعیتی نامتوازن گردد، تلاش برای تشخیص و اصلاح عیب و نقص ها آغاز می شود. هفته ها و ماه ها بعد، تا هنگامی که
وضعیت نامتوازن سرانجام کشف و اصلاح گردد، زمان و هزینه های بسیاری صرف شده است. راه کارهایی که تاکنون برای عیب زدایی از سامانه های حسابداری مورد استفاده قرار گرفته است، عمدتا شامل بررسی ها و چک کردن چند باره اطلاعات به صورت دستی می باشد. در مجموع، این راه کارهای پرهزینه دشوار و در دراز مدت راه حل هایی غیر قابل قبول برای اطمینان از صحت عملکرد ساختارهای حسابداری محسوب می شوند.
یک راه بهتر
بهترین راه ایجاد صحت عملکرد و قابلیت اطمینان در تمامی بخش های یک سامانه حسابداری نرم افزاری می باشد. برای این منظور باید ورودی های متعلق به نرم افزارهای ثالث را که عمدتا با این سامانه ها سر و کار دارند، مد نظر قرار داد.
مسلما، این نشان دهنده صحبت عملکرد و قابلیت اطمینان رایانه هاست که مایکروسافت اخیرا در بخشی از مباحث محاسبات مطمئن و دقیق اظهار می دارد رایانه ها به شکلی فزاینده به مرکزیتی دست یافته اند که در چگونگی کار و زندگی افراد، نقش ایفاء می نمایند. عملکرد رایانه ها به شکلی روزافزون مطابق انتظار بوده است. کاربران همواره در جستجوی روش های محساباتی پی دردسر بوده اند.
وضعیت ایده آل
در یک فضای آیده آل، یک سامانه حسابداری، اطلاعاتی را که با بی دقتی جمع آوری شده اند، به محض وقوع یا در اولین فرصت ممکن، مشخص می نماید به جهت امکانات نصب شده در نرم افزار حسابداری یکپارچه، اخطار مربوط به ورود اطلاعات نادرست به صورت خودکار صادر می شود. اگر این وضعیت به وسیله عاملی خارجی نرم افزار ثالث ایجاد شده باشد یک سامانه مطمئن باید مشکل بوجود آمده را تشخیص داده و به کاربر اخطار به موقع دهد(شایان ذکر است که همواره عوامل داخلی یا خارجی عامل بروز خطا نمی باشند بلکه ممکن است خطا ناشی از اصلاحاتی باشد که یک پرسنل فنی مستقیما در پایگاه داده ها اعمال کرده است)
متأسفانه فرایند چک کردن و متوازن نمودن اطلاعات که برای یک سامانه حسابداری، ضروری و قابل پیش بینی می باشد، همچنان توسط کاربران نرم افزار انجام می شود و اغلب در حد کافی و مناسب نمی باشد بسیاری از موسسات کسب و کار، خود را در موقعیتی یافته اند که باید بخشی از منابع شان را صرف ردیابی مجدد اطلاعات نمایند تا بدین وسیله علت و زمان وقوع خطا در سامانه حسابداری مشخص گردد.
دسترسی به نرم افزارهای حسابداری مطمئن
با جستجو در میان محصولات نرم افزاری موجوددر زمینه حسابداری به این نکته پی خواهیم برد که تعداد اندکی از این سامانه ها قادر به تأمین نیازمندی های یک فرایند حسابداری مطمئن، می باشند. سامانه هایی که مطابق با دستورالعمل های حسابداری مطمئن عمل می نمایند. به جز چند مورد، معمولا در مراکز کسب و کار سطح بالا موجود می باشند.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.