مقاله داشــت در کشاورزی


در حال بارگذاری
18 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
4 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله داشــت در کشاورزی دارای ۶۴ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله داشــت در کشاورزی  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله داشــت در کشاورزی،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله داشــت در کشاورزی :

بخش سوم :
داشت
تعریف : مجموعه مراقبت های خاص تا باغ بتواند به نحو مطلوب رشد کرده و تولید محصول نماید . با انجام هرچه بهتر مراقبت های داشت ، می توان عملکرد مناسب و سودآوری هرچه بیشتر را پیش بینی کرد .
مراحل مختلف عملیات داشت :
* آبیاری
وجود آب در تمام زندگی نبات ، از جوانه زنی تا تولید محصول نقش بسزایی دارد . با شناخت خواص بتانیکی گیاه ، می توان با برنامه ریزی در مراحل زندگی نبات ، مقدار آب مورد نیاز آن را با توجه به خواص گیاه شناسی برآورده کرده و در اختیار گیاه قرار داد . توجه به این که در نواحی با کمتر از ۷۰۰ میلی متر نزول باران در سال یا نامتعادلی ریزش سالیانه و فصل خشک سال و یا خشکسالی احتمالی ، رطوبت موردنیاز درخت باید توسط آبیاری جبران گردد . این مساله در کشور ما که در ناحیه خشک و نیمه خشک واقع شده ، باید مدنظر قرار گیرد و با اصول صحیح آبیاری از هدر رفتن آب ، جلوگیری به عمل آورد . برای نیل به این هدف و به دست آوردن نتیجه بهینه باید با روش های مختلف و مدرن آبیاری آشنا بوده ، تا با توجه به منطقه ( از نظر آب و هوا ، نوع و جنس خاک ، سن و نوع نبات ) بتوان سیستم آبیاری مناسب را برای درخت فراهم ساخت .
طرق مختلف آبیاری :

۱ روش کرتی یا غرقابی :
از آسانترین و ارزانترین نوع آبیاری در نواحی پرآب و باران بشمار می آید . بدیهی است در نواحی خشک به صرفه نبوده و روشی نامطلوب است . در هنگام رشد اولیه درختان ، که در میان آن ها کشت گیاعان یکساله ( گندم و جو ) و یا نباتات علوفه ای چندساله (یونجه ) آبیاری کرتی چندان مشکل ساز نیست ، اما در صورتی که درختان رشدشان کامل شده باشد ، اتخاذ چنین روش آبیاری ، بجز رشد علف های هرز ، گسترش آفات و امراض و هدر رفتن آب ، پیامد مطلوب دیگری به همراه ندارد . برای صرفه جویی در این حالت نهری را در کنار درخت ایجاد کرده تا آب توسط ریشه های فعال درخت ،‌جذب و در اعمال حیاتی گیاه بکار گرفته شود .
۲ آبیاری طشتکی :
در این حالت با ایجاد سطوح گود شده در اطراف درختان ، آب را وارد این کرت ها می نمایند ، بدیهی است که آب نباید با تنه درختان تماس یابد ، زیرا سبب اشاعه بیماری های قارچی می شود و نیز در اثر نرم شدن پوسته درخت محل مناسبی برای تخمگذاری حشرات می شود .

۳ آبیاری به روش نشتی :
در این شیوه در دو طرف ردیف کاری درختان ، شیارهایی به عمق ۱۵-۱۰ سانتی متر و عرض ۲۵-۲۰ سانتی متر ایجاد می نمایند در اثر فشار کم جریان ملایم آب در این شیارها ، نشت تدریجی آن را در کنار درختان در پی دارد بدیهی است که کارایی این روش ازطریقه آبیاری نسبت به روش کرتی بالاتر است . برای انجام این آبیاری باید زمین صاف ، و برای به جریان انداختن آب در درون شیارها از سیفون های مخصوص بهره گرفته شود . در این طریقه با افزایش سن درخت ، تعداد شیارها را زیاد کرده به طوری که در حداکثر رشد ، سطح باغ از شیارهای موازی پوشبده می شود .

۴ آبیاری به روش بارانی :
در این روش از فواره های چرخانی که به لوله های آلومینیومی خاص متصلند ، استفاده می شود . بازده مصرفی در این روش آبیاری از سایر روش ها ( کرتی ، نشتی و طشتکی ) بالاتر است و حدود ۸۰% بوده که از محاسن این روش می توان عدم نیاز به تسطیح کامل زمین ، بکار بردن کودهای شیمیایی و سموم کشاورزی همراه با آبیاری و در موارد خاص مبارزه با سرما را نام برد . مهمترین عیب این روش بالا بودن قیمت لوله ها ، پمپاژ و وسایل مورد لزوم می باشد . در مناطق بادخیز از این روش کمتر استفاده می شود چرا که گرده افشانی گل ها را با مشکل مواجه می سازد .

۵ آبیاری قطره ای :
در این روش ، آب توسط پمپ های خاصی از لوله های پلاستیکی نسبتا باریک و قابل انعطاف که در طول ردیف روی سطح خاک قرار داده می شود ، جریان می یابد و از طریق چکاننده های خاصی که در طول لوله قرار دارند به صورت قطراتی بیرون آمده و خاک اطراف درخت را مرطوب نگه می دارند . تعداد چکاننده های دریپر برای نهال های جوان یک عدد است . با بزرگ شدن نبات ، تعداد آن ها به ۴-۳ عدد خواهد رسید . بازده این روش ۹۵% بوده و احتیاج به تسطیح زمین ندارد ، اما تعبیه آن گران تمام می شود .
*کود دادن

تعریف :
مواد آلی یا معدنی که به زمین داده می شود تا شرایط خاک را برای رشد نهال بهتر سازد و مواد غذایی بتواند بوسیله ریشه ها از زمین جذب شده و به درون گیاه راه یابد . زمین ، این مواد را سنتز نمی کند و هر سال یا چند سال یکبار به زمین داده می شود .

دسته بندی کودها
-کود های معدنی یا شیمیایی
– کودهای آلی یا طبیعی
طرق دادن کودهای شیمیایی :

۱ روش کود دادن به اطراف درخت ، موازی با انتهای تاج درخت
در این روش ، موازی با انتهای تاج درخت یک شیار به فاصله ۲-۱۵ متر به مرکزیت درخت به عمق ۶۰-۴۰ سانتی متر و به عرض ۵۰ سانتی متر حفر و سهم هر درخت را در آن می ریزند . در این روش اثر کود سریع است اما ضایعات ریشه نبات ، در اثر کندن حفره یا شیار زیاد است .
۲ روش کود دادن به اطراف درخت بصورت کندن چاله

در این روش ، با توجه به کوچکی یا بزرگی تنه درخت در فاصله ۱۵۰-۵۰ سانتی متر درخت گودال هایی به عمق ۶۰-۴۰ سانتی متر و طول و عرض دهانه چاله ها ۶۰-۳۰ سانتی متر حفر کرده که مخلوط کود شیمیایی و حیوانی را در درون چاله ها می ریزند . در این روش هزینه تمام شده کم خواهد بود و ریشه ها کمتر آسیب می بینند ، اما در عوض جذب مواد غذایی کمتر خواهد بود .

۳ روش کود دادن با ماشین کودپاش
این روش در ازدیاد و مرغوبیت میوه ها ، از سایر روش ها بیشتر مطرح می باشد .
این روش به دو طریقه زیر انجام می گیرد :

الف – مصرف کودهای فسفره و پتاسه بعد از غرس نهال
پس از محاسبه نیاز کودی دوساله نبات ، آن را در فاصله ۱۰۰-۷۵ سانتی متر از تنه و به عمق ۴۰ سانتی متر در خاک وارد می نمایند ، که هر دو سال یک بار این عمل را انجام می دهند . پس از ۱۶ سال در خط وسط کوددهی ، دو ردیف بهم می رسند . در صورت اختلاط اولیه کود یا اختلاف با خاک گودال ( قبل از کشت ) ، کوددهی از سال پنجم شروع می شود .
ب – روش کوددهی بصورت طرح ۸ ساله

این شیوه زمانی کاربرد دارد که عمر اقتصادی درختان از ۱۲ سال بیشتر باشد که در این طرح ، استفاده از ماشین آلات کوددهی از نظر اقتصادی برای باغداران به صرفه است .
برنامه کوددهی درختان می تواند چنین باشد :

– در سال اول ، مصرف دوساله کود فسفره و پتاسه به عمق ۴۰ سانتی متر به صورت یک درمیان ، در جهت شرقی و غربی .
– سال سوم ، مصرف دوساله کودهای فوق به عمق ۴۰ سانتی متر به صورت یک ساله ، به طور یک درمیان که کود داده نشده در جهت شرقی و غربی .
– در سال پنجم ، مجددا کود دوساله در جهت شمالی و جنوبی بصورت یک درمیان در ردیف ها .
– در سال هشتم نیز مصرف دوساله کود بصورت یک درمیان که کود داده نشده در جهت شمالی و جنوبی .
۴ روش محلول پاشی

کودهای شیمیایی قابل حل در آب که بتوانند از طریق برگ و اندام های هوایی ، جذب شده و مورد استفاده قرار گیرند (اوره ) و میکروالمنت ها ( آهن ، مس و بر ) مفیدند و کاربرد بسیار دارند .
۵ روش مصرف کود با آبیاری
در این شیوه کود را توأم با آب آبیاری به نبات می رسانند مثل آبیاری قطره ای و آبیاری بارانی .
۶ روش تزریق کود شیمیایی در خاک

از معمول ترین کودهای شیمیایی قابل تزریق ، آمونیاک است که به صورت گاز بوده و با دستگاه در عمق مناسب خاک قرار می گیرد . باید توجه داشت که نهال کاشته شده در اوایل رشد نیاز به کود شیمیایی ( اوره ) بیشتر و کود دامی کمتر دارد ، اما سال به سال با رشد و نمو آن از نیاز کودی رشدزا کاسته شده و نیاز آن به کودهای پتاسه و فسفره و کود دامی بیشتر می شود .

کودهای آلی
کودهای آلی به دو دسته تقیسم می شوند :
الف – کود حیوانی
کود حیوانی پوسیده ، علاوه بر بهتر کردن خواص فیزیکی خاک ، قدرت نگهداری آب را در خاک افزایش داده که مقدار مصرف آن ۴۰-۱۰ تن در هکتار است . در نواحی خشک پس از پهن کردن ، آن را بوسیله شخم زدن با خاک مخلوط می نمایند اما در نواحی پرباران آن را به عهده کرم های خاکی و باران می گذارند . باید توجه داشت که کود دامی کاملا پوسیده باشد .
ب – گود گیاهی ( کود سبز )
با کشت گیاهان یک ساله ( خانواده پروانه سانان ) که ازت را در خاک تثبیت می نمایند و با زیر خاک کردن آن ها پس از فصل رشد ، خواص فیزیکی خاک را بهبود بخشیده و با آزاد کردن ازت تثبیتی ، حاصلخیزی خاک را بالا می برند .

*شخم پای درختان
در سال های اول کاشت نهال در زمین اصلی به منظور کشت سبزی یا کود سبز زمین باغ میوه را شخم می زنند که فوایدی از قبیل تهویه خاک ، جذب آب و مواد غذایی ، از بین رفتن علف های هرز و تقویت میکرواورگانیسم های خاک و انهدام تخم حشرات و عوامل بیماری زا با کنترل آن ها و بهبود ساختمان فیزیکی خاک را داراست .
*از بین بردن علف های هرز

گیاهان و علف های هرز مابین فواصل درختان به علت جذب مواد غذایی ، از یک طرف به عنوان رقیبی برای درختان باغ میوه به حساب می آیند و از طرف دیگر به دلیل انتشارآفات و امراض ، باید هرچه سریعتر نسبت به انهدام آن ها با استفاده از روش های زراعی ، شیمیایی و غیره اقدام کرد .
*هرس
تعریف
بریدن یا قطع قسمت هایی از اندام نبات طبق اصول و ترتیب معین . در اثر این عمل ، ضمن ایجاد فرم و آرایش مطلوب در درختان میوه ، می توان نسبت به ایجاد تعادل بین قسمت های رویشی و زایشی گیاه اقدام کرد . تا رشد بهتر نبات تضمین شده و مقدار محصول بیشتر و مرغوب تر شود .
فوائد هرس :
– ایجاد فرم متناسب

– ایجاد تعادل بین اندام های رویشی و زایشی
– افزایش کمی و کیفی محصول
– ایجاد تعادل بین ریشه و قسمت های هوایی درخت
– افزایش استحکام درخت و جوان کردن آن

– سهولت عملیات داشت و برداشت
– جلوگیری از ریزش میوه
– جلوگیری از تناوب باردهی
– جلوگیری از زخمی شدن شاخه ها و میوه ها

موارد کلی در هرس درختان
– هرس طوری انجام شود که نور به تمام اعضای درخت برسد .
– قسمت های فوقانی از قسمت های تحتانی بهتر تغذیه شود .
– از نظر رشد بین اعضای رویشی و زایشی ، رقابت برقرار شود .
– قسمت های مختلف یک شاخه باهم همبستگی داشته باشند .
– جوانه هایی که بیشتر شیره خام دریافت می نمایند ، به مولد شاخه ، و جوانه هایی که شیره پرورده دریافت می نمایند ، به جوانه گل تبدیل می شوند .
انواع هرس
هرس را می توان از چند نظر تقسیم بندی کرد :
الف – هرس از نقطه نظر شدت عمل
– هرس ضعیف : در این نوع هرس در صورت لزوم اندام ها بصورت جزیی حذف می شوند .
– هرس متوسط : اندام های گیاه در حد متوسط حذف می شوند .
– هرس شدید : شدت هرس زیاد است و بیشتر شاخه ها حذف می شوند . که در این صورت به علت کم شدن جوانه ها و افزایش شیره نباتی ، قدرت رویشی گیاه زیادتر می شود .
ب – هرس از نظر زمان انجام
زمان هرس بسته به نوع درخت ، فرم هرس ، شرایط اقلیمی و هدف هرس متفاوت است و زمانی باید انجام گیرد که گیاه ، ‌زخم حاصله را به آسانی ترمیم کند و صدمه کمتری ببیند .
جدول زیر نمایانگر زمان هرس برخی از درختان مثمر دانه دار است .

ماه ها درخت هرس خشک هرس سبز پنسمان
اردیبهشت درختان دانه دار (سیب،به،گلابی) *
خرداد سیب های فرم کوردون *
تیر سیب ، گلابی *
مرداد سیب های فرم کوردون *
آبان و آذر درختان دانه دار *

بهمن سیب ، گلابی *

۱هرس زمستانه (هرس خشک )
هرس زمستانه از هنگام ریزش برگ ها شروع و تا زمان متورم شدن جوانه ها که شکوفا نشده اند ادامه می یابد . در صورت مناسب بودن شرایط اقلیمی در تمام فصول پاییز و زمستان انجام می گیرد . باید توجه داشت که هرس شدید زمستانه ، باعث به تعویق افتادن باردهی نبات می شود . عمل هرس خشک در نواحی با زمستان سرد و خشن به دلیل عدم ترمیم زخم ، آسیب فراوانی خواهد دید . در هر صورت باید از چسب باغبانی برای پوشش زخم نبات بهره برد .
۲ هرس تابستانه (هرس سبز )

هرس تابستانه در تنظیم میوه دهی موثر بوده و مکمل هرس زمستانه می باشد . هرس تابستانه به شرایط اقلیمی ، از جمله آب و هوا ، پایه ، پیوندک و خاک بستگی دارد و بیشتر به منظور تشکیل جوانه های میوه دهنده انجام می شود . به عبارتی هرس تابستانه در موقعیت آتی سال بعد فرم درخت موثر خواهد بود که زمان انجام آن از اوایل فصل رشد است اما تجربه ثابت کرده که در اواسط تابستان در کنترل رشد درخت موثر است ، چرا که درخت در این موقع از سال تمام انرژی ذخیره خود را جهت رشد رویشی بکار برده است . بنابراین زمان اجرای این هرس بر حسب هدف ، رعایت شرایط اقلیمی و سرعت رشد از اوایل اردیبهشت ماه تا اواسط تیر ماه است که زمان مناسب برای ذخیره سازی مواد هیدروکربنه خواهد بود .
هرس سبز می تواند حذف برگ ها نیز به حساب آید ( برگ هایی که روی میوه را پوشانده و مانع رسیدن نور به آن ها می شوند تعداد لازم برگ برای هر میوه ۳۰-۲۰ عدد است ) هرس شدید تابستانه تعداد شاخه ها را زیادتر کرده که در فرمانسیون و جانشینی شاخه های آسیب دیده نقش بسزایی دارند . نظر به این که در هرس تابستانه ، محل قطع شاخه ها، سریع التیام می پذیرد ، از اهمیت بیشتری نسبت به هرس زمستانه برخوردار است .

۳ .پنسمان
عملی است که بوسیله آن قسمتی از شاخه های جوان و علفی ، برگ های انتهایی و جوانه موردنظر را به وسیله ، چاقوی پیوندزنی یا توسط انگشت حذف می نمایند . عمل پنسمان در روی شاخه های جوان که در حال تکامل بوده و حامل برگ های جوان می باشند اعمال می گردد . گاهی با پنسمان می توان در ماهیت جوانه ها تغییراتی پدید آورد ، جوانه چوبی را به دارد یا میخچه و دارد را به وسیله هرس زمستانه ، به جوانه گل تبدیل کرد .
ج – هرس از نظر هدف و منظور
اهداف کلی هرس درختکاری و احداث باغ و باغچه
۱ هرس فرمانسیون یا هرس شکل دهی
برای درختان میوه از آغاز رویش تا سنین پیری ، اجرای عملیات هرس شکل دهی ، به صورت مختلف لازم و ضروری است که در این صورت ابتدا ، اسکلت بندی درخت و در مرحله بعدی ، ایجاد تعادل بین اندام ها مورد توجه است .
انتخاب فرم
انتخاب فرم هرس با توجه به خصوصیات پایه و پیوندک ، قدرت آن ها ، نوع واریته و حاصلخیزی صورت می گیرد . به دلیل تأیید فرم هرس در کیفیت باردهی ، لازم است سیستم یا روشی اتخاذ شود که بتواند تعادل واقعی را بین اندام های درونی و بیرونی حفظ کند ، بنابراین باید تمام عوامل حاصله را در این زمینه مورد توجه قرار داد . زیرا انتخاب هر فرمی می تواند در خصوصیات و نحوه گسترش اندام های زیرین (ریشه ) در داخل خاک کم و بیش مؤثر باشد ، مثلا در درختان پاکوتاه ، گسترش ریشه به صورت سطحی است . هدف از هرس بیشتر ، افزایش طول عمر باردهی اقتصادی است ، اما انتخاب فرم خوب و ایده ال در یک درخت ، رسیدن نور و هوای کافی به تمام اندام ها و نیز فرم زینتی آن ، در مرحله بعدی اهمیت قرار دارد .
انواع فرم هرس
هرس از نظر ارتفاع و شکل ظاهری تابع دو نوع است :
الف – هرس فرم از نظر ارتفاع

بر اساس سیستم های آمریکایی ، انگلیسی و فرانسوی فرم هرس از نظر ارتفاع به سه دسته تقسیم می شود :
فرم پابلند : با توجه به معتدل بودن هوا در منطقه ، فرم پابلند را بلندتر از ۱۲۰ سانتی متر در نظر می گیرند .
فرم پاکوتاه : اولین محل انشعابات شاخه ، در حدود۸۰-۵۰ سانتی متر بالاتر از سطح زمین و مخصوص نواحی سرد است .
فرم متوسط : این فرم بر حسب تنوع رویشی ، نوع واریته ، فرق دارد اولین انشعابات از ۱۲۰-۸۵ سانتی متر متغیر است .
ب – فرم هرس از نظر شکل ظاهری تاج
فرم گرد یا کروی

عملیات هرس و پرورش در روی درختانی که دارای فرم گرد یا کروی هستند ، آسان بوده و دارای فرم های مختلفی است . این نوع فرم هرس را در روی درختان پاکوتاه ، پابلند و نیمه پابلند می توان اجرا کرد . اگر در این فرم شاخه وسط حذف شود ،‌ فرم توخالی و اگر شاخه وسط حذف نشود ، فرم آن توپر است . فرم جامی دارای انواع مختلفی از جمله ، جامی پابلند ، جامی پاکوتاه و جامی آمریکایی است .

در سال اول ،‌با توجه به ارتفاع تنه موردنظر ، ۵-۳ جوانه روی پایه یک ساله باقی گذاشته و سربرداری می نمایند و در سال دوم ، به هنگام هرس ۴-۳ شاخه اصلی را روی تنه ، انتخاب و به اندازه یک سوم طول شاخه ،‌ (۵۰-۳۰ سانتی متر ) سربرداری می نمایند . در سال سوم و چهارم ،‌درخت فرم مناسب خود را یافته و هرس تنها به منظور حذف شاخه های نابجا و نامناسب انجام می گیرد .
فرم هرمی

این فرم ، به دو دسته ساده و چهلچراغی شکل تقسیم شده که در نوع ساده ، شاخه ها با تنه ، زاویه ۴۵ درجه را تشکیل می دهند و شاخه های جوان نسبت به یکدیگر به صورت متناوب قرار می گیرند . در تیپ چهلچراغی محور اصلی همچنان باقی است ولی شاخه ها به صورت چهلچراغی و به فاصله ۴۰ سانتی متر از یکدیگر قرار می گیرند . در فرم هرمی ارتفاع درخت به ۵-۴ متر رسیده و عرض تاج آن ۳۴-۲۶ متر گسترش می یابد . این فرم هرس زمانی قابل اجراست که شدت و میزان نور در منطقه در حد مطلوب و قابل قبولی باشد .

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.