مقاله شالیکو صنعتی


در حال بارگذاری
17 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
4 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله شالیکو صنعتی دارای ۴۰ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله شالیکو صنعتی  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله شالیکو صنعتی،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله شالیکو صنعتی :

شالیکو صنعتی

مقدمه :
از آنجایکه برنج حاصل دسترنج زنان ومردان کشاورز بوده و با زحمت و مشقت بسیار بدست می آید لذا میبایست در برداشت فرآوری و نگهداری آن دقت بسیار نموده اما در عمل شاهد مقدار قابل توجهی شکستگی برنج در سطح کشور می باشیم با عنایت به اینکه خرده برنج در بازار برنج پسندی چندانی نداشته و قیمت آن نیز تقریبا نصف برنج سالم نیز خود دارای شکستگی قابل توجهی می باشد لذا ایجاب می نماید که با ارائه نتایج تحقاقات علمی و بررسیهای آماری دقیق وضعیت تبدیل شالی به برنج استفاده در کارگاههای خاص کشور که از نوع و ماشین آلات مختلف و با خطوط تولید متفاوت مشغول به کار بوده اند و تاثیرات این تفاوت تکنولوژی را در روند تبدیل و نهایتا تولید نهایی بررسی می نمائیم. نتیجه بررسی علمی

اداره فنی و تکنولوژی استان فارس به کمک بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی استان فارس بر کارگاههای شالیکوبی منطقه کربال شیراز به منظور تحلیل روند تبدیل شلتوک به برنج نتایجی را به همراه داشته که پس از توضیح دادن کارآیی انواع ماشین آلات خاص و مختلف خطوط تولید کارگاههای شالیکوبی در جداولی ارائه می گردد که ابتدا جهت آشنایی با ماشین آلات و تجهیزات خط تبدیلی آنها را معرفی می نمائیم : پوست کن این دستگاه جهت جداسازی پوست اولیه شلتوک استفاده می شود واز دو غلطک لاستیکی که خلاف جهت یکدیگر می چرخند ودور یکی از آنها بیشتر از دیگری می باشد تشکیل شده است.

 

پادیه : این دستگاه جهت جداسازی شلتوک از برنج پوست کنده شده استفاده می شود پس از دستگاه پوست کن مورد استفاده قرار می گیرد.
سفید کن سایشی :این دستگاه جهت سفید کردن برنج استفاده می شود و ازیک سنگ سایشی که بصورت عادی می چرخد و برنج را طی پنج تا شش مرحله سفید میکند تشکیل شده است .

سفید کن تیغه ای (حواشه ): این دستگاه نیز جهت سفید کردن برنج استفاده می شود و از یک استوانه فلزی تشکیل شده که روی سطح آن شیار دار می باشد وتیغه ای به موازات محور این استوانه جهت تنظیم فشار دارد بر برنج تعبیه شده است از این دستگاه علاوه بر اینکه به تنهایی جهت سفید کردن برنج استفاده می شود در بعضی از کارگاهها پس از سفید کن سایشی جهت پالش برنج نیز استفاده می شود .

جهت بررسی ضایعات در مراحل مختلف تبدیل در هر کارگاه یک نوع برنج انتخاب شده و از شلتوک ان جهت تعیین درصد رطوبت و قوه نامیه و از برنج خروجی از دستگاههای پوست گیر، سفید کن سایشی (سنگی) سفید کن تیغه ای برای تعیین درصد شکستگی در هر یک از ماشین آلات فوق نمونه برداری شد .

همچنین نسبت به یادداشت مشخصات کارگاه،تعداد ماشینها و تجهیزات و بررسی مسائل و مشکلات موجود در زمینه قطعات یدکی اقدام گردید. این عملیات در ۲۷ تکرار در ۲۲ کارگاه منطقه کربال و ۶ تکرار در یکی از کارگاههای شهرستان مرودشت انجام گرفت. سپس نمونه ها را به مرکز تحقیقات برده که ضمن مشخص نمودن درصد رطوبت و قوه نامیه کلیه نمونه ها درصد خردشدن برنج در دستگاههای اندازه گیری گردید ،که اطلاعات جمع آوری شده طی جدول شماره (۱)بپیوست و نتایج تحقیقات انجام شده بشرح زیر می باشد:
متوسط رطوبت شلتوک در زمان تبدیل ۱۰% بر اساس وزن خشک

متوسط قوه نامیه شلتوک در زمان تبدیل ۸۱درصد
متوسط قوه نامیه شلتوک بذری در زمان تبدیل ۹۵درصد

جدول شماره (۲)
میانگین درصد شکستگی برنج در دستگاههای مختلف موجود در کارگاههای شالیکوبی
ردیف نام دستگاه
درصد شکستگی برنج
۱ پوست گیر بدون پایه ۳/۱۴۲ پوست گیر با پایه ۷۲/۸۳ سفید کن تیغه ای ۴/۱۵۴ سفید کن سایشی ۵/۹۵ سفید کن تیغه ای پس از سایش ۶۲/۴
جدول شماره (۳)
با توجه به جدول اطلاعات بدست آمده کارگاههای شالیکوبی منطقه به ۶ گروه تقسیم شده اند
گروه تجهیزات کارگاه مجموعه درصد شکستگی

گروه اول پوست گیر بدون پایه+سفید کن تیغه ای ۷/۲۹
گروه دوم پوست گیر با پایه+سفید کن سایشی ۸/۲۳گروه سوم پوست گیر بدون پایه+سفید کن سایشی+تیغه ای ۴۲/۲۸گروه چهارم پوست گیر با پادیه +سفید کن تیغه ای ۱۲/۲۴گروه پنجم پوست گیر با پادیه +سفید کن سایشی ۲/۱۸گروه ششم پوست گیر با پادیه+سفید کن سایشی+تیغه ای ۸۴/۲۲

استفاده نکردن از دستگاه پادیه بعد از بعد از پوست گیر :
همانگونه که در جدول شماره ۲ مشاهده می شود ۶/۵ درصد خوردگی برنج در کارگاههای که از پادیه استفاده نمی کنند بیشتر از انهایی است که از پادیه استفاده می کنند.
-کار پادیه جداکردن برنج پوست کنده از شلتوک می باشد که از پوست گیر بیرون می آید در کارگاههایی که پادیه ندارند ۲تا۴ مرتبه برنج پوست کنده وارد دستگاه پوست گیر شده که این کار علاوه بر خرد شدن بیش از حد برنج موجب فرسایش زودرس لاستیک پوست گیر و تلفات زمانی میگردد.

بنابراین طرح موجود پیشنهاد بهترین خط تبدیلی را بر اساس آخرین یافته های تحقیقاتی و مهندسی علمی با ماشین الات مورد نظر در طرح را می نماید .
با عنایت به آزمایشات انجام شده توسط کارشناسان سازمان کشاوزی استان مازندران وشرکت شهید خسرو زارعی در فارس در خصوص مقایسه شکستگی برنج در دستگاههای سفید کن تیغه ای و سایشی ، سفید کن تیغه ای ۳ درصد شکستگی بیشتری نسبت به سفید کن سایشی داشته است.

و از طرفی در چند سال قبل بازرگانی اسماعیلی جهت طراحی سیستم مناسب جهت فرآوری برنج در استان فارس مقداری شلتوک را به شرکت ساتاکی در کشور ژاپن فرستاد که شرکت فوق سیستم سایشی را برای سفید کردن برنج پیشنهاد نمود.

سفید کن تیغه ای برنج را دریک مرحله سفید می نماید که کلیه فشارها را یک مرتبه به دانه برنج وارد می کند در صورتی که در سیستم سایشی برنج طی ۶-۵ مرحله سفید می شود لذا فشار وارده به دانه برنج در زمان سفید شدن کمتر است از آنجا که سبوس برنج دارای ارزش غذایی خوبی می باشد در سیستم سایشی اگر از ۶-۵ دستگاه سفید کن بطور سری استفاده شود . در هر مرحله بسوی آن قابل استحصال می باشد در صورتیکه سیستم تیغه ای این قابلیت را نداشته و همچنین مقداری از سطح برنج را می تراشد و داخل سبوس برنج می کند.

طبق بررسیهای انجام شده مشخص گردید که در اغلب کارگاهها، برنج را پس از سفید کردن در سفید کن سایشی جهت بازار پسندی وارد سفید کن تیغه ای (حواشه) می نمایندکه شاهد ۲۶/۴ درصد افزایش خردگی برنج بودیم . لذا پیشنهاد می گردد جهت بازار پسندی برنج بجای استفاده از سفید کن تیغه ای از دستگاه پالش برنج که برای همین منظور در استان فارس ساخته شده و دارای درصد خردگی کمتری می باشد استفاده شود .

با عنایت به مطالب گفته شده و براساس تجربیات خط فرآوری جهت کارگاههای شالیکوبی با ماشین آلات و تجیهزات به شرح ذیل پیشنهاد می گردد:
۱-غربال تمیز کننده شلتوک
۲-یک یا دو دستگاه پوست گیر
۳-یک یا دو دستگاه پادیه

۴-یک تا شش دستگاه سفید کن سایشی (بصورت سری)
۵-دستگاه پالش برنج بجای سفید کن تیغه ای (حواشه)
۶-غربال جدا کننده برنج،خرده برنج و ریزه برنج
۷-مخزن کیسه گیری

۸-بالابرهائیکه عملیات انتقال محصول را در حین تبدیل انجام می دهند .
البته تعداد ماشین آلات عملیات انتقال محصول را در حین تبدیل انجام می دهند.
البته تعداد ماشین آلات ذکر شده بستگی به ظرفیت انتخابی کارگاه (تن در ساعت)دارد .

پیرامون محصول تولیدی :
محصول تولیدی برنج سفید شده می باشد که از شلتوک حاصل از مزرعه پس از عملیات پوست کنی و سفید کنی کردن می آید باراندمانی حدود ۶۵% برنج سرشار از کربوهیدرات می باشد و بعنوان منبع نشاسته ای موردمصرف قرار میگیرد ترکیبات عمده برنج به شرح زیر با ترکیبات عمده گندم در جدول ذیل تنظیم شده تا قابلیتهای آن مورد بررسی واقع شود :
برنج رطوبت کربوهیدرات پروتئین چربی فیبر کالری (gr %)
۱۱ ۶۵ ۸ ۲ ۹ ۳۱۰
گندم ۱۱
۶۹ ۱۳ ۲ ۳ ۳۴۰
ترکیبات فوق بسته به شرایط اقلیمی واب و هوایی ونوع واریته و غیره فاکتورهای موثر متغیر است .
دراغلب کارخانجات غیر شالکوبی به این صورت عمل می شود ،که مواد اولیه توسط کارخانه خریداری و پس از عملیات لازم در کارخانه محصول تولیدی توسط کارخانه بفروش می رسد در صورتیکه در کارخانجات شالیکوبی بصورت کارمزدی عمل می شود .یعنی برنجکاران منطقه و گاهی سلف خرها شالی را جهت پوست گیری و سفید کردن به کارخانه تحویل می دهند و پس از پایان عملیات شالیکوبی برنج سفید شده و سبوس نرم خود را تحویل می گیرند و در مقابل وجهی را بعنوان دستمزد (۲۲۰-۱۸۰ریال) به ازاء هر کیلو شلتوک به کارخانه می پردازند این نرخ ممکن است متناسب با شرائط زمانی و مکانی و بسته بندی شلتوک تغییر کند و متفاوت باشد . در این طرح درنظر گرفه شده است که کارمزد تبدیل هر کیلو شالی به برنج ۲۰۰ ریال باشد.

 

پروسه شالیکوبی و بررسیهای فنی در مکانیزم دستگاهها
از هنگام ورود شالی به دستگاه تا برنج سفید شده نهایی و بسته بندی درکیسه وانبار کردن :
A: خشک کردن
B:بوجاری (جداکردن ناخالصیهای مثل سنگ و شن و غیره ناخالصی از شالی)
C:پوست کنی
D:سفید کردن
E:الک کردن (جدا کردن نیم دانه های برنج سالم)
F :کیسه کردن
G:انبار

البته نماند که تنوع تکنیکهای پیروسسنیگ (Proce ssing) برنج در کشور مختلف به تولید ماده اولیه ، روشهای سنتی پروسسنیگ و همچنین کیفیت درمورد نظر برای محصول نهایی بستگی دارد.اما همه فنون و روشها و تکنیکهای تبدیل و تولید مراحل فوق را در بر دارند.
عملیات پوست کنی شالی،معمولا با استفاده از پوست گیرهای دیسکی ویا پوست گیرهای غلطکی انجام میگیرد.که پوست گیرهای با غلطک لاستیکی در مقایسه با پوست گیرهای دیسکی از امتیازات ذیل برخوردارند:

A:تعداد دانه های خورده شده ان کمتر است .
B:شالی پوست گیری نشده نباید لزوما درجه بندی شود .
C:مقدار کمتری از جرم و سطح دانه برداشته می شود .
D:بقایای ریزسبوس در محصول نهایی دیده نمی شود .
F:میزان کل بازده ( )بیشتر می باشد.

سفید کردن برنج( )با استفاده از دستگاه سفید کننده سایشی و دستگاه سفید کننده اصطکاکی عمل می شود که هر نوع آن در داخل وجود دارد. ولی عمدتا از دستگاه سفید کننده اصطکاکی استفاده می شود .

معمولا عملیات پوست گیری شالی و سفید کردن برنج در دو دستگاه مجزا صورت میگیرد اخیرا سازندگان داخل کشور اقدام به ساخت دستگاهی نمودند که مشابه دستگاه سفید کن عمل می کنند و هر دو عملیات پوست کنی را با هم انجام میدهد .
بین این دو روش مذکور تفاوتهای ذیل وجود دارد:
(۱) a :در روش اول احتیاج به این است،دستگاه پوست کنی از خارج وارد گردد ولی دستگاه سفید کن در داخل ساخته می شود.در حالیکه در روش دوم دستگاه مذکور در داخل ساخته می شود .

(۲) a:کیفیت محصول نهایی (برنج سفید شده) در روش دوم بهتر از است زیرا درصد خورده کمتر است.
(۳) a: در روش اول پوسته برنج و سبوس نرم حاصله از آن جدا بدست می آیند بنابراین سبوس نرم می تواند بمصرف خوراک دام و طیور و همچنین به مصرف صنعتی (روغن کشی) بردس،در حالیکه در روش دوم سبوس نرم و درست بصورت مخلوط بدست می اید لذا مصرف مناسب ندارد .
بامقایسه روشهای فوق به این نتیجه نائل می شویم که در حال حاضر از لحاظ فنی روش اول مطلوبتر است،ولی از لحاظ ارزی روش دوم مناسبتر است روش دوم کمتر جایگاه دارد و نواقصی بهمراه دارد. اول یعنی استفاده از ایستگاه پوست کن و سفید کن مرجع است.

روش و روند تولید :
شالی دریافتی از برنج کاران در ابتدا توزین و سپس به دستگاه خشک کن تغذیه میگردد که در این طرح خشک کن از پروسه حذف گردید بعلت اینکه بهترین خشک کن دراین طرح خشک کن متداوم و پیوسته عمودی می باشد که هنوز به تولید انبوه نرسیده و در ظرفیت مورد نظر از لحاظ قیمت صرفه اقتصادی ندارد بستگی به مقدار رطوبت در شالس ،مدت خشک کردن

شالی،متفاوت است و بایستی در حدی باشد که پوسته شالی براحتی از دانه جدا گردد،رطوبت ایده ال جهت عملیات شالی کوبی ۱۴% است، شالی پس از خشک کردن غبارگیری و خاک گیری می شود و سپس وارد بو جاری شده تا موارد خارجی از قبیل شن و سنگ و غیره از آن جدا گردد شالی بو جاری شده ابتدا وارد دستگاه پوست کن می شود تا پوسته شالی ان جدا شود و دراین جا غالب پوسته رویی جدا و خارج می شود برنج قهوه ای حاصل از دستگاه پوستکن وارد دستگاه سفید کننده(شالی کوب یا برنج کوب) می شود تا به نحوه مطلوب سفید گردد محصول حاصل از دستگاه سفید کن ، سبوس نرم و برنج سفید شده می باشد که سبوس نرم جدا بسته بندی و برنج سفید حاصله وارد الک شده تا خورده برنجها از برنجهای سالم جدا گردد و برنج حاصله در کیسه گونی بسته بندی می گردد.

شیوه ها و نقاط کنترل فنی در خط تولید :
A:خشک کن:
(۱)a:جهت یکنواخت تر خشک شدن شالی ضروری است حداقل هر ساعت یکبار شالی مخلوط و همزده شود .
(۲)a:کلیه مشعلها،شوفاژی می باشد و تنظیم ترموسات در ۴۰ درجه سانتی گراد باشد تا حرارت تدریجی و ملایم داده شود .
(۳)a:از بارگیری بیش از حد مجاز خشک کنها، پرهیز شود تا ضمن جلوگیری از ضایع شدن مانع یکنواختی در خشک کن نشویم و همچنین از اختلاط واریته های مختلف در یک خشک کن باید اکیدا پرهیز شود تا کیفیت برنجهای تولیدی از بین نرود.

(۴)a: در ابتدا رطوبت شالیها قبل از خشک شدن اندازه گیری شود و حساب زمان ومدت خشک کردن بر آن اساس مشخص شود.
(۵)a:با شیب دار نمودن صفحات خشک کن تخلیه آن آسانتر گردد.
(۶)a:شالیهای ذخیره شده در کارخانجات باید ماهی یکبار جهت جلوگیری از تجهیز و کفک زدگی هوا داده شود .
B: پوست کن:

(۱)b: پوست کن از وسایل ضروری است در شالیکوبی بوده وکارخانجات فاقد پوست کن دارای درصد خورده دانه بیشتری می باشند.
(۲)b:لاستیک پوست کن دارای ظرفیت مشخص بوده و باید به ازاء مصرف ظرفیت تعویض گردد.
(۳)b:فاصله لاستیک پوست کن باید تنظیم باشد معمولا این فاصله بایستی بین ۱—میلی متر باشد و فاصله کمتر و بیشتر از آن باعث تبدیل ناقص می گردد.
(۴)b:تنظیم دریچه کشویی کنترل ورودی شمالی به طرف لاستیکها در پوست کن بصورت دقیق میبایست انجام گیرد. تنظیم فوق در کاهش درصد خورده دانه برنج نقش اساسی دارد.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.