مقاله در مورد برنامه دلفی


در حال بارگذاری
13 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
4 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله در مورد برنامه دلفی دارای ۶۳ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد برنامه دلفی  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد برنامه دلفی،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد برنامه دلفی :

برنامه دلفی

تاریخچه مختصری از زبان دلفی از زمان پیدایش تا دلفی ۶ به تفکیک نسخه‌های مختلف آن دلفی در واقع یک کامپایلر پاسکال است. دلفی ۶ نسل جدید کامپایلر های پاسکال است که شرکت Borlandاز زمان ایجاد اولین نسخه پاسکال توسط Andres Hejlsberg در ۱۵ سال پیش به بازار عرضه کرد.

برنامه نویسی به زبان پاسکال در سالیان سال از استواری و ثبات، زیبایی و ظرافت و البته سرعت بالای کامپایل سود برده است. دلفی هم از این قاعده مستثنی نیست. کامپایلر دلفی ترکیبی از بیش از یک دهه تجربه طراحی کامپایلر پاسکال و معماری بهبود یافته کامپایلر های ۳۲ بیتی است. اگرچه قابلیت های کامپایلرها با گذشت زمان پیشرفت قابل توجهی داشته است ولی سرعت آن چندان کاهش نیافته و همچنان از سرعت بالایی برخوردار است.
به علاوه استحکام وقدرت کامپایلر دلفی معیاری برای سنجش دیگر کامپایلر هاست.

در اینجا به بررسی تفصیلی روند حرکتی دلفی در هر یک از نسخه های آن می پردازیم و مشخصات مهم آن رابررسی می کنیم.

سال ۱۹۹۵ :Delphi1
در زمان استفاده از سیستم عامل DOS برنامه نویسان مجبور بودند از بین زبان پر قدرت ولی کم سرعت Basic و زبان کارآمد ولی پیچیده و نامف

هوم Assembly یکی را انتخاب کنند. پاسکال با ارائه یک زبان ساخت یافته و یک کامپایلر سریع و کم نقص این شکاف را پرکرد. برنامه نویسان Windows 3.1 هم با تصمیم گیری مشابهی رو برو شدند. یکی زبان قدرتمند و سنگین ++C و یکی

زبان ساده و محدود کننده Visual Basic .
ارائه Delphi1 در این مورد هم راه حل خوبی برای برنامه نویسان بود. دلفی مجموعه متفاوتی برای برنامه نویسی بود . طراحی و توسعه برنامه های کاربردی، ایجاد DLL ها، پایگاههای داده و ; که یک محیط ویژوال وسیع را تشکیل می داد. Delphi1 اولین ابزار برنامه نویسی ویندوز بود که محیط طراحی ویژوال، کامپایلر بهینه کد برنامه و دسترسی قوی به پایگاههای داده را در یک جا جمع کرد که آن را به یکی از بهترین ابزارهای روش نوین توسعه سریع نرم افزار (Rapid Application Development) تبدیل کرد. این مجموعه قدرتمند باعث شد که در همان زمان بسیاری از برنامه نویسان زبانهای دیگر به Delphi روی بیاورند و این موفقیت بزرگی برای Borland به حساب می آمد. همچنین بسیاری از برنامه نویسان پاسکال دلفی را ابزاری یافتند که توسط آن هم از توانایی و تجربه خود در برنامه نویسی پاسکال استفاده می کردند و هم توانایی کار در ویندوز را به دست آوردند. همچنین زبانی که در آن زمان با نام پاسکال شیئی (ObjectPascal) در دانشگاهها ایجاد شده بود یک زبان بسیار خشک و محدود کننده بود که اصلاٌ حالت کاربردی پیدا نکرد.
ویژگیهای دلفی مثل طراحی ظاهری حساب شده و کاربر پسند آن باعث شد که زبان پاسکال شیئی عملاٌ از رده خارج شود. تیم طراحی VB در Microsoft قبل از حضور دلفی هیچ رقیب مهمی برای خود نمی دید. VisualBasic در آن زمان زبانی نا کارآ ، کم سرعت و کند ذهن بود. Visual Basic 3 در عمل اصلا توانایی رقابت با Delphi 1 را نداشت. در این سال شرکت Borland گرفتار یک سری مشکلات قضائی با شرکت Lotus بود که در نهایت هم متخلف شناخته شد. همچنین درگیری مشابهی هم با Microsoft بر سر تلاش در تغییر دادن فضای نرم افزار های Microsoft پیدا کرد. همچنین Borland مشغول طراحی و فروش طرح Quatro به شرکت Novell و طراحی پایگاه های داده dBase و Paradox بود که با استقبال قابل توجهی مواجه نشد.
در این زمان که Borland مشغول فعالیتهای قضایی و تجاری بود Microsft توانست گوی سبقت را از Borland برباید و قسمت اعظم بازار ابزار های برنامه نویسی تحت Windows را در اختیار بگیرد و سعی می کرد تا این طرز فکر را اشاعه دهد که چون Windows را طراحی کرده صلاحیت و توانا

یی تهیه بهترین ابزار های برنامه نویسی تحت آن را نیز در دست دارد. در این شرایط Borland با عرضه Delphi و نسخه جدید ++Borland C سعی کرد خدشه ای در فرمانروایی Microsoft وارد کند و سهمی در بازار بزرگ این محصولات داشته باشد.

سال ۱۹۹۶ :Delphi2
یک سال بعد Delphi2 تمام مزایای نسخه قبلی را تحت سیستم های جدید ۳۲ بیتی, (Windows95) (Windows NT) ارائه داد. همچنین Delphi2 با ارائه خصوصیات اضافه و کارکرد های قویتری نسبت به Delphi1 توانایی های خود را افزایش داد. (ازجمله ارائه کامپایلر ۳۲ بیتی که سرعت بالایی به نرم افزار ها می بخشید، کتابخانه بزرگ و کاملی از اشیای مختلف، شیوه جدید و تکامل یافته ای برای اتصال به پایگاه های داده مختلف، ادیتور پیشرفته، پشتیبانی از OLE ، توانایی وراثت در فرمهای ویژوال و سازگاری با پروژه های ۱۶ بیتی Delphi1 ). Delphi2 به معیاری برای سنجش و مقایسه همه ابزارهای توسعه نرم افزار در آن زمان تبدیل شد.
در آن زمان با ارائه سیستم ۳۲ بیتی Windows95جهش بزرگی در سیستم عامل Windows رخ داد و Borland بسیار مشتاق بود که Delphi را به بهترین ابزار برنامه نویسی سیستم جدید تبدیل کند. نکته این که در آن زمان به منظور تاثیر در افکار عمومی و تاکید بر قدرت Delphi در سیستم عامل ۳۲ بیتی قرار بود که نرم افزار با نام جدید Delphi32 به بازار عرضه شود ولی در آخرین مراحل به خاطر اینکه نشان دهند این زبان زبانی رشد یافته و تکامل یافته نسخه قبلی یعنی Delphi1 است نام Delphi2 را برای آن انتخاب کردند.
Microsoft تلاش کرد که با Visual Basic 4 با Delphi مقابله کند ولی از ابتدا کیفیت پایین آن و ضعف آن در انتقال برنامه های ۱۶ بیتی به سیستم ۳۲ بیتی و بروز اشکالات ساختاری در طراحی آن موجب شکست زودهنگام Visual Basic 4 شد. در این زمان هنوز تعداد زیادی از برنامه نویسان به Visual Basic وفادار بودند. Borland هنچنین روشها و ابزارهای قدرتمندی همچون PowerBuilder برای طراحی نرم افزار های Client/Server ارائه داد ولی Delphi هنوز آن قدر قدرتمند نشده بود که بتواند نرم افزارهایی که جایی در بین توسعه گران پیدا کرده اند را براندازد.

سال ۱۹۹۷ :Delphi3
از زمان تهیه و توسعه Delphi1 تیم توسعه Delphi در فکر گسترش و ایجاد یک زبان قدرتمند جهانی بود. برای Delphi2 این تیم تمام نیروی خود را صرف اعمال مربوط به انتقال تواناییها و کارکرد ها به سیستم ۳۲ بیتی و همچنین اضافه کردن خصوصیات Client/Server و پایگاه داده کرد. در زمان تهیه Delphi3 تیم توسعه فرصت لازم برای گسترش مجموعه ابزار موجود را یافت و در این راستا کیفیت و کمیت ابزارهای Delphi بهبود یافت. به علاوه راه حل هایی برای مشکلات عمده و قدیمی برنامه نویسان تحت ویندوز ارائه شد. به ویژه استفاده از برخی فناوری های پیچیده و نا مفهوم (مثل COM و ActiveX وتوسعه نرم افزار های تحت Web وکنترل پایگاههای داده چند کاربره)

. روش نمایش کد برنامه همچنین توانایی کامل کردن خودکار کد (Code Completion) عملیات کد نویسی را راحت تر کرد. ضمن این که همچنان در بیشتر موارد اساس و متدولوژی برنامه نویسی مانند Delphi1 بود و بر پایبندی به قوانین اصولی Pascal تاکید می شد.
در این زمان رقابت شرکت های تولید کننده ابزار های برنامه نویسی بسیار تنگاتنگ شده بود. Microsoft با ارائه Visual Basic 5 به پیشرفت های خوبی دست یافت ازجمله پش

تیبانی قوی از COM و ActiveX و ایجاد برخی خصوصیات و تغییرات کلیدی و اساسی در کامپایلر VB. ضمن این در همین سال Borland با پشتوانه قوی Delphi و با استفاده از ساختار موفق آن ابزارهای دیگری همچون Forte و BC++ Builder به بازار عرضه کرد
تیم Delphi در زمان طراحی Delphi3 چند تن از اعضای کلیدی خود را از دست داد. Andres Hejlsberg معمار اصلی Delphi در اقدام غیر منتظره ای Borland را ترک کرد و تصمیم گرفت به رقیب دیرینه یعنی Microsoft بپیوندد. اما حرکت تیم Delphi متوقف نشد و معاون Hejlsberg که سالها تجربه همکاری با او را داشت توانست رهبری این تیم را به خوبی در دست بگیرد. همچنین مسئول فنی تیم (Paul Gross) هم در اقدام مشابهی به گروه Microsoft ملحق شد. این تغییرات بیشتر به خاطر اختلافات شخصی بین افراد تیم بود و نه به خاطر مسائل حرفه ای .

سال ۱۹۹۸ :Delphi4
Delphi4 بیشتر بر روی راحتتر کردن کار با دلفی متمرکز شد. مرورگر روال ها (Module Explorer) بهبود یافت و مرور و ویرایش Unit ها را راحت تر کرد. کنترل کد و کامل کردن خودکار کلاسها این فرصت را به کاربر داد که فکر و زمان خود را روی ساختار اصلی برنامه بگذارد و در وقت صرفه جویی کند. طراحی رابط کاربر هم کاملاٌ عوض شد و بهبود یافت و اشکال زدا (Debugger) نیز پیشرفت قابل توجهی داشت. Delphi4 قابلیتهای برنامه نویسان را در استفاده از تکنولوژیهای چند منظوره خارجی مثل MIDAS ، DCOM ، MIS و Corba افزایش داد.
در این سال Delphi جایگاه خود را در رقابت با دیگران مستحکم کرده بود و کم کم به سمت دست یابی به سودآوری مالی مورد نظر خود پیش می رفت. در واقع در این زمان بود که حاصل کار سنگین چند ساله تیم نمایان می شد. بعد از سالها آزمایش Delphi شهرت و محبوبیت خاصی پیدا کرد و دیگر برنامه نویسان Delphi توانایی جدا شدن از آن را نداشتند. در این زمان Borland به کار سوٌال برانگیزی دست زد و به منظور تبلیغ بیشتر و برتری در جنگ روانی با دیگر شرکتها نام Inprise را برای فعالیتهای تجاری خود برگزید.
ابزار های مربوط به فن آوری Corba را گسترش داد تا راه جدیدی برای سودآوری ایجاد کند. برای موفقیت در این زمینه Corba نیاز به رابط کاربر قدرتمندی داشت که در کنار توانایی های آن کار کردن با آن نیز راحت باشد. دقیقاٌ همان کاری که در سالهای قبل در مورد COM و برنامه نویسی تحت Web انجام شده بود و به موفقیت دست یافته بود. با این وجود بنا به دلایل مختلفی این گسترش و توسعه Corba هیچ وقت تکامل و موفقیتی که مورد نظر بود را به دست نیاورد و بر خلاف تبلیغات و سرمایه گذاری های انجام شده فن آوری Corba تنها توانست نقش کوچکی در روند رو به جلوی Delphi ایفا کند.

سال ۱۹۹۹ :Delphi5
Delphi5 در برخی زمینه ها پیشرفت های قبلی را ادامه داده است. اولاٌ مسیری را که Delphi4 با اضافه کردن ویژگیهای زیادی شروع کرده بود ادامه داد. Delphi4 باعث شد کارهایی که قبلاٌ به صرف وقت زیادی احتیاج داشت بسیار سریعتر انجام شود. Delphi به شکل امیدوار کننده ای به برنامه نویس این امکان را می دهد که بیشتر به برنامه ای که میخواهد بنویسد ت

وجه کند و نه به قواعد برنامه نویسی و نوشتن کد های تکراری و خسته کننده. این ویژگیهای سودمند شامل رابط کاربر بهبودیافته و سیستم اشکال زدایی(Debugger) توانمند ، امکانات برنامه نویسی تیمی و ابزار های ترجمه می شود .
ثانیا Delphi5 خصوصیات جدیدی را در بر می گیرد که توسعه برنامه های تح

ت وب را واقعاٌ راحت کرده است. این ویژگیها شامل طراح اشیای مربوط به ASP برای ساختن صفحات (Active Server Page)، اشیایی موسوم به Internet Express برای پشتیبانی از XML و خصوصیات جدید MIDAS که آن را به یک ابزار همه کاره در پایگاه های داده تحت Web تبدیل کرد. در نهایت با صرف وقت ، هزینه و صبر زیاد توانست Delphi5 قدرتمند را عرضه کند. این فعالیت مدتها به طول انجامید و قبل از عرضه عمومی، Delphi5 بارها در بازبینی ها و آزمایشهای داخلی قسمتهای مختلف آن تغییر کرد و بهبود یافت.
Delphi5 در نیمه دوم سال ۱۹۹۹ به بازار عرضه شد و به نفوذ و تسلط بر بازار ادامه داد. در این زمان Visual Basic که کم کم به عضوی تحقیر آمیز برای Microsoft تبدیل می شد هم با پیشرفتهایی توانست در رقابت دوام بیاورد و از صحنه خارج نشود. در اقدام درست و به جایی نام Inprise دوباره به Borland بازگشت. این اقدام از سوی طرفداران و مشتریان قدیمی Borland با استقبال خوبی مواجه شد.

سال ۲۰۰۱ :Delphi6
در هنگام تهیه Delphi6 ساختار Delphi در زمینه های مختلف شکل گرفته بود و به یک تکامل نسبی رسیده بود. این مسئله باعث شد که تیم طراحی بتواند وقت خود را بر روی طرحی که مدتها تنها در حد یک نظریه بود بگذارد و آن را بسیار زودتر از آن که انتظار می رفت عملی کند: گام نهادن به محیط های فراتر از Windows . بیشتر نیروی توسعه گران Delphi در این مدت صرف رهانیدن Delphi از بند Windows شد که این خود در درجه اول مبارزه ای آشکار با سلطه Microsoft بود و ثانیاٌ راه برنامه نویسان را به سوی فضا های دیگر برنامه نویسی باز کرد. در ابتدا این عمل ریسک بزرگی بود و بیم آن می رفت که جایگاه Delphi در Windows هم به خطر بیفتد ولی در نهایت به نقطه رشد و قوتی بدل شد که Delphi را به یکی از بهترین ابزار برنامه نویسی Multi Platform تبدیل کرد.تکنولوژی CLX روالهای مختلف Delphi را با Kylix عضو جدید خانواده Borland که در فضای Linux کار می کند) به اشتراک گذاشت و استفاده از سیستم بایت Java باعث شد که Delphiحتی از قید سخت افزار هم رها شود.
به نظر می رسد که این فعالیتها باعث ثبات Delphi در دنیای برنامه نویسان شود و نگرانی های Borland و برنامه نویسان که همیشه می ترسیدند که مبادا با ضعیف شدن Windows جایگاه خود را از دست بدهند حال به افتخار و آرامش برای آنان و نگرانی برای طرفداران Microsoft تبدیل شده است.

مزایای دلفی :
انعطاف پذیری دلفی بسیار زیاد است و کاربران به آسانی با دلفی ارتباط برقرار می کنند . دراین نوع برنامه نویسی قابلیت اجرای برنامه ها ،ایجاد قطعات و به کارگیری آنها در برنامه نویسی بسیار آسان می باشد .

قطعات ویژوال :

دلفی کتابخانه ای از قطعات ویژوال (VCL) دارد.برنامه نویس می تواند قطعاتی ایجاد کند و به این کتابخانه بیفزاید .برنامه دلفی مجموعه ای از این قطعات می باشد تمام قطعات موجود در این کتابخانه در نوار ابزار ظاهر می شود و به راحتی قابل دسترسی هستند.

فرم ها :
فرم اساس تمام برنامه های دلفی می باشد فرم همانند پنجره در محیط ویندوز می باشد . تمام قطعات مورد نیاز در برنامه در فرم قرار می گیرند تا از آنها برای طراحی برنامه استفاده شود هر فرم دارای خواصی مانند طول ، عرض، عنوان ، رنگ و ; می باشند .

نگاه اجمالی بر IDE دلفی:
(integrated development environment)
نگاه اجمالی بر قسمت های مهم و ابزار هایی از integrated development environmen. IDE دلفی:
برای شروع کار در قدم اول ،یکی از روش ها برای اجرا دلفی انتخاب کنید Programs|BorlandDelphi7|Delphi7 ازمنویStart.وقتی که دلفی اجرا میشود (حدودا یک دقیقه کامل طول می کشد،بستگی به کارایی سخت افزار شما دارد تا وارد محیط برنامه دلفی شوید) پس از وارد شدن به محیط برنامه منوی زیر یا رابط کاربر ظاهر می شود . رابط کاربر جایی است که شما می توانید پروژه خود را طراحی،کامپایل(compile) و اشکالزدایی(Debugging) کنید

IDE دلفی از چندین پتجره مجزا تشکیل شده است

پنجره اصی که در بالای صفحه نمایش قرار گرفته ، شامل منو اصلی ،نوار ابزار ها و پلت کامپوننت ها می باشد. عنوان ، نوار عنوان برابر است با نام دلفی و ورژن آن به علاوه نام پروژه ای که هم اکنون باز می باشد.
نوار منو شامل چندین منو می باشد.که تعداد زیادی میانبر برای دسترسی به فرمان ها (به عنوان مثال: اجرای پروژهRun ، ایجاد فرم جدیدNew Form .) ارائه می شود برای اینکه متوجه شوید که یک دکمه مخصوص برای انجام چه کاری می باشد ، موس را روی آن دکمه برای چند لحظه نگه دارید سپس توضیحات مربوط به آن ظاهر می شود(ToolTip).
نکته: نوار منو و دکمه ها براحتی قابل دستی کردن هستند(Customizable)(مرتب کردن بر اساس آن چه خود می خواهید).پیشنهاد می شود آنها را بر اساس کار خود منظم کنید تا دسترسی به آنها راحتتر باشد.

کامپوننت؟؟؟
شاید تا کنون با تعداد زیادی آبجکت در ویندوز های استاندارد آشنا شده باشید(مثل: دکمه ها، فیلدهای حاوی نوشته ،دکمه های رادیوی ، دکمه های چک شونده و غیره ; .
در اصطلاح برنامه نویسی دلفی به چنین آبجکت هایی کامپوننت می گ

ویند.
کامپوننت ها مورد استفاده در هر برنامه ای که با دلفی نوشته میشود. برای قرار دادن یک کامپوننت روی یک پنجره(فرم) کافی است آن کامپوننت را از برگه(پلت) مورد نظر گرفته و در پنجره مورد نظر رها کنید.
یا اینکه بر روی کامپوننت دوبار کلیک کنید.
هر کامپوننت دارای یکسری صفت ها مخصوص به خود می باشد که آن صفت ها شما را در طراحی و هنگام اجرای پروژه توانا (قادر) به کنترل آن کامپوننت ها می سازند
در نسخه Delphi 6 Personal حدود ۸۵ کامپوننت موجود می باشد که البته تعداد کامپوننت ها بستگی به ورژن دلفی دارد.همچنین شما متوانید به کامپوننت ها ،کامپوننت جدید نیز اضافه کنید و یا حتی خودتان کامپوننت بنویسید.هر برگه (پلت) از کامپوننت گروه بندی شده اند بر اساس نیاز کاربر به آنها و عمل و خاصییتی که آن کامپوننت دارد.
مثلا برای کامپوننت های رابط کاربر(InterFace) می تواند
از برگه های Standard, Additional که شامل کامپوننت هایی از قبیل box, button , scroll box می باشد استفاده کند.برای دیدن همه کامپوننت ها از یک برگه (پلت) خاص کافی است روی عنوان آن برگه کلیک کنید.
اگر لیست برگه کامپوننت ها قادر به نمایش همه کامپوننت ها ی آن برگه نبود در انتهای سمت راست آن برگه کلیدی جهت نمایش بقیه کامپوننت ها ظاهر می شود (برای پیمایش)
Object Inspector, TreeView, Form window, Code explorer

هر زمانی که برنامه دلفی را اجرا می کنید ، یک پروژه جدید بوجود می آیدکه شامل یک پنجره خالی(فرم) می باشد.
یک برنامه ساده دلفی ،شامل چندین پنجره است، این پنجره ها به فرم ها ارجاء داده می شوند. هر فرمی داری یک نام است مثلا: Form1.این فرم ها می توانند تغییر نام ،تغییر اندازه و مکان ، و یک عنوان جدید به خود بگیرند و دارای دکمه های سیستمی(بستن-بیشینه-کمینه)(Close-Minimize-Maximize) باشند یا نباشند.
شما میتوانید فرم های خود را مانند پنجره های استاندارد ویندوز فرض کنید.
Unit1.pas پنجره ویرایش گر کد ها:

اگر Form1 فعال باشد با زدن کلید F12 پنجره ویرایش گر کد قرار میگیرد در جلوی همه پنجره های دیگر (On Top) این پنجره نمایش داده میشود.وقتی که شما طراحی می کنید رابط کاربر از کامپوننت ها استفاده می کند ، دلفی به صورت خودکار کد های آبجکت پاسکال آنها را در این پنجره قرار می دهد.بیشتر کدها و خطها به این پنجره بدون آنکه نیاز به نوشتن کدها توسط شما باشد اضافه میشوند.این پنجره (پنجره ویرایش گر کد) کد های مربوط به فرم جاری(فعال) (Form1)را نمایش میدهد. شما میتوانید چندین فایل را در پنجره ویرایش گر کد به طور همزمان باز کنید.هر فایلی باز می شود در یک صفحه جدید در پنجره ویرایش گر کد و هر صفحه نمایش داده می شود با یک سربرگ در بالای پنجره ویرایش گر کد ارائه می شود .

پنجره Object Inspector (ناظر اشیاء)
هر کامپوننت و هر فرمی ، دارای یکسری مشخصه(خصیصه)( properties) می باشند -به عنوان مثال: رنگ، اندازه ، موقعیت مکانی (Positon) و عنوان-که این مشخصه ها را می توان در محیط IDE دلفی یا در قسمت کد نویسی تغییر داد .

همچنین هر کامپوننت و هر فرمی دارای مجموعه ای از رخداد ها (Events) می باشند- به عنوان مثال: کلیک کردن موس ، فشرده شدن صفحه کلید و ;هر کامپوننتی رخداد های مربوط به خود را داراست.
پنجره Object Inspector (ناظر اشیاء) مشخصه و رخداد هر کامپوننتی را که انتخاب شده باشد (در دو برگه نمایش می دهد) و شما قادر به تغییر مشخصه کامپوننت ها و نوشتن کد برای رخداد ها خواهید بود.
به عنوان مثال : هر فرمی داری یک عنوان (Caption) (همان عنوانی که در نوار عنوان ظاهر میشود) می باشد. برای تغییر این عنوان از Form1 : ابتدا فرم خود را با کلیک بر روی آن فعال کنید .
سپس در پنجره Object Inspector مشخصه Caption (عنوان) را پیدا کنید (البته در برگه Property) ،سمت چپ نوشته شده Caption و در سمت راست(مقدار) مقدار Form1 ثبت شده است .
برای تغییر عنوان فرم کافی است مقدار جدید را تایپ کنید. مثال : My Form یا فرم نخست یا سلام و; . وقتی فشار دهید کلید Enter ، عنوان فرم شما تغییر پیدا می کند.
بیشتر مشخصه های کامپوننت ها و فرم ها به همین سادگی قابل تغییر هستند .مثلا موقعیت فرم در صفحه قابل جابجایی است با مقدار دادن به دو مشخصه Left , Top که با مقدار دادان عددی به این دو موقعیت جدیدی برای فرم در نظر گرفته میشود.

پنجره Object TreeView :

این پنجره را در بالای پنجره Object Inspector (ناظر اشیاء) خواهید دید. (پنجره Object TreeView تا حد خیلی زیادی ساده و در عین حال کارآمد است).
وقتی که شما به فرم اصلی خود یک کامپوننت اضافه می کنید(مثلا یک دکمه) . شما نحوه رابطه پدر -فرزندی(parent-child) فرم و دکمه (کامپوننت) را در یک نمودار درختی خواهید دید .
یکی از مزایای بزرگ پنجره Object TreeView قابلیت drag and drop (گرفتن و رها کردن) کامپوننت ها از یک پدر به پدر دیگر می باشد.
نکته: پنجره Object TreeView و پنجره Object Inspector (ناظر اشیاء) و طراحی فرم ، همگی با هم و مشترکا انجام وظیفه می کنند. مثلا اگر یک کامپوننت روی فرم خود قرار دهید و بر روی آن کلیک کنید،
پنجره Object Inspector (ناظر اشیاء) مشخصات آن کامپوننت را برای شما فراهم می کند ، همچنین در پنجره Object TreeView این کامپوننت را مورد انتخاب قرار می دهد.

توضیح ساختار دلفی:
پس از نصب برنامه دلفی ،در هنگام اجرا فرمی به شکل زیر ظاهر می شود.

اولین سطر در این منو نام پروژه می باشد . منوی اصلی یا Main Menu ، حاوی منوهای File ، Edit و; است .که هر کدام کار خاصی را انجام می دهند در زیر منو اصلی نوار قطعات قرار دارد و حاوی قطعاتی است که برنامه نویس می تواند از آنها استفاده کند . در سمت چپ منو و در کنار نوار قطعات و زیر منوی اصلی نوار سرعت وجود دارد . در این نوار چهارده عمل متداول وجود دارد که به جای مراجعه به منوهای مختلف ، می توان از انها استفاده کرد . سرعت دسترسی به این اعمال بسیار زیاد است . در زیر نوار قطعات پنجره فرم قرار دارد که فرمی را نمایش می دهد که برای طراحی برنامه مکورد استفاده قرار می گیرد .
• پنجره کد : این پنجره بر تایپ برنامه مورد استفاده قرار می گیرد
• بازرس شئی : این ابزار رابطی را در اختیار برنامه نویس قرار می دهند تا با استفاده از آن بتواند خواص اجرای دلفی را تغییر دهد و رویداد هایی را که اشیاء به آنها عکس العمل نشان می دهد ، کنترل کند.این نواردو گزینه به نامهای Properties ( خواص ) و Events

( رویداد ) دارد.
در قسمت Properties امکان مشاهده و تغییر خواص اشیاء را فراهم می کند . گزینه Events تمام رویداد هایی را که شئی انتخاب شده می تواند به آنها ÷اسخ دهد را نشان دهد .

نحوه برنامه نویسی با دلفی :
اولین قدم در نوشتن برنامه دلفی ، طراحی چیزی است که کاربر با آن سرو کار دارد به عبارت دیگر اولین قدم طراحی صفحه نمایش است. اندازه پنجره ای که برنامه از آن استفاده می کند و به چند پنجره نیاز دارد و; .نیز چه قطعاتی باید مورد استفاده قرار گیرد چه دکمه هایی باید در پنجره قرار بگیرد .
طراحی رابطه برنامه دلفی با کاربران بسیار ساده است .قطعاتی که در پنجره گنجانده می شوند به طور خودکار تمام رفتار های کاربر از قبیل حرکت موس و کلیک کردن دکمه ها را تشخیص می دهند . توانایی طراحی منو در دلفی بسیار زیاد است و منو های مختلفی را می توان ایجاد کرد . پس از اینکه رابطه کاربر تعریف شد یا دکمه ها و سایر قطعات مشخص گردید ، کارهای بعدی به سبک برنامه نویسی قدیمی شباهت پیدا می کند . قطعات دلفی رویداد هایی مانند کلیک کردن موس را تشخیص می دهد ولی برای پاسخگویی به این رویداد ها باید کد هایی نوشته شود . در برنامه نویسی برنامه هایی مانند C ، C++ و پاسگال برنامه از بالا به پائین اجرا می شوند . یعنی اجرای برنامه از اولین خط شروع شده و در طی اجرا در صورت لزوم بخشهای بعدی اجرا می شوند . برنامه دلفی به شکل کاملا ً متفاوتی عمل می کند ، هسته اصلی برنامه دلفی ، مجموعه ای از کدهای مستقل از هم است کگه فقط توسط رویداد هایی که برایشان مشخص شده است فعال می گردند و به آها پاسخ می دهند ، بدین ترتیب کنترل روند برنامه به دست کاربر است . وقتی اجرای برنامه به رویدادی میرسد باید پاسخی ارائه دهد ، در این حالت زیر برنامه ای به نام روال برای پاسخگویی به رویداد ایجاد می شود الگوی این روال نوشته می شود وسپس باید دستورات لازم را برای پاسخگویی به آن نوشته شود . بطور کلی مراحل طراحی برنامه دلفی می توان به صورت زیر بیان کرد :
۱ طراحی و سفارشی کردن پنجره هایی که کاربر با آنها سرو کار دارد .
۲ تعیین قطعاتی که باید در پنجره قرار گیرند . اینکه قطعات قطعات باید چه رویداد هایی را پاسخ دهند.
۳ نوشتن روال هر رویداد .

نحوه اجرای دلفی:
وقتی که برنامه دلفی اجرا می شود ، کارهای زیر انجام می پذیرد :
۱ دلفی همواره پنجره ها و عناصر موجود در هر کدام از آنها را برای تمام رویداد هایی که برنامه می تواند شناسایی کند مانند حرکت موس ، فشردن دکمه و ; را باز بینی کند .
۲ وقتی دلفی رویدادی را مشاهده می کند اگر پاسخی درون (Built-in) برای آن نداشته باشد جستجو می کند که آیا روالی برای پاسخگویی نوشته شده است یا خیر.
۳ اگر روال پاسخگویی نوشته شده باشد ، آنرا اجرا می کند و به مرحله ۱ می رود و منتظر رویداد بعدی می ماند .
۴ اگر روال پاسخگویی به رویداد نوشنه نشده باشد به مرحله ۱ می رود و منتظر رویداد بعدی می ماند .
این مراحل آنقدر ادامه می یابند تا برنامه خاتمه یابد . بنابراین قبل از اینکه دلفی کاری انجام دهد باید رویدادی رخ داده باشد ، لذا برنامه های رویداد قبل از آنکه فعال باشند در حالت انتظار می باشند.

رویدادها :
هر عنصر دلفی تعدادی رویداد مربوط به خود دارد از جمله این رویدادها می توان کلیک موس ایجاد فرم ، فشار دادن کلیدی از صفحه کلید ، بستن فرم ، تغییر متن و ; را نام برد. هر رویداد می تواند روال پاسخگویی به رویداد خود را داشته باشد . برای ایجاد روال

پاسخ به رویداد ، دو بار بر روی آن کلیک موس کرده و کد برنامه را تایپ می کنیم . اگر دستوری در روال پاسخگویی به وقفه تایپ نکرده باشید ، دلفی در زمان کامپایل این روال پاسخگو را حذف می نماید .

برخی از رویداد های فرم :
۱ رویداد On click : هنگامی که کاربر ناحیه خالی فرم را با موس کلیک کند این رویداد فراخوانی می گردد .
۲ رویداد On Dbclick: هنگامی که کاربر ناحیه خالی فرم را با موس دو بار کلیک کند این رویداد فراخوانی می گردد .
۳ رویداد On Active : زمانی که مکان نما به فرم منتقل شود ف این رویداد فراخوانی می گردد.
۴ رویداد On Close Query : هنگامی که کاربر سعی به بستن فرم داشته باشد این رویداد فراخوانی می شود ، با این رویداد می توان از بستن فرم جلوگیری کرد.
رویداد On Close : این رویداد پس از رویداد بالا فراخوانی می شود و نیز می توان از بستن فرم جلوگیری کرد . و;

متد ها :
متد ها عملیاتی هستند که به صورت زیر برنامه ( زیر روال یا تابع ) نوشته می شوند و برای کنترل اشیاء مورد استفاده قرار می گیرند . از جمله این متد ها می توان متد های مخفی کردن عنصر ، ظاهر کردن عنصر ، از بین بردن عنصر و ; را نام برد . برای اینکه متد های عنصر خاصی را مشاهده نمائید آنرا به وسیله موس انتخاب کنید یا کافی است کلید F1 را فشار دهید . سپس گزینه Method را در راهنمای دلفی کلیک کرده تا لیست متد های آن ظاهر شود پس از آن می توانید متد مورد نظر را انتخاب کنید و اطلاعات آنرا مشاهده کنید .
کاربرد متد ها به صورت مقابل است : نام متد . نام عنصر
برخی از متد های مهم عبارتند از :
۱ متد Create: با استفاده از این متد می توان ، در زمان اجرا عنصری را ایجاد کرد .
۲ متد Show : این متد یک عنصر پنهان شده را قابل رویت می کند به عنوان مثال Form1.Show عنصر Form1 را از خالت پنهان خارج می کند .
۳ متد Hide: با استفاده از این متد می توان عنصری را غیر قابل رویت نمود به عنوان مثال Form1.Hide عنصر Form1 را مخفی می کند .
۴ متد Destory : با استفاده از این متد می توان یک عنصر را در زمان اجرا از بین برد به عنوان مثال Form1.Destory ، Form1 را از بین می برد .
و;

بورلند دلفی چیست؟
بورلند دلفی یک محیط پیشرفته سازگار با برنامه نویسی تحت محیط ویندوز ،و برای برنامه نویسان مبتدی و حرفه ای مناسب است.
با استفاده از دلفی شما به راحتی می توانید یک برنامه کامل با رابط کاربر مناسب و برنامه کار آمد در مدت زمان خیلی کوتاه-با کمترین کد نویسی خلق کنید.
دلفی همه ابزار هایی که برای ایجاد و امتحان و حتی گسترش برنامه های کاربردی تحت ویندوز را برای شما فراهم می کند نیاز دارید ، که شامل تعداد زیادی از(اصطلاحات) کامپوننت ها می شود.
بورلند دلفی، در آخرین ورژن یک پلت فرم مستقیم برای حل

مشکل هنگام استفاده از بورلند کایلیکس (Borland Kylix) هایش فراهم کرده .دلفی از بورلند توربو پاسکال(توربو پاسکال در سال۱۹۸۰ عرضه شد) آبجکت پاسکال ( شی گرایی به پاسکال اضافه شد) ریشه گرفته و این دو زبان دلفی را پوشش می دهند. کتابخانه کامپوننت های بصری (VCL)( Visual Component Library) سلسله مراتبی هستند از آبجکت پاسکال ، آبجکت ها (Object) به شما این اختیار را می دهند که برنامه هایتان را طراحی کنید. برای موفقیت بیشتر در دلفی به شما توصیه می شود که در ابتدا با پاسکال (آبجکت پاسکال) آشنا شوید.

متدهای دلفی:
آخرین ورژن از دلفی نسخه ۲۰۰۶ می باشد. دلفی در کل در سه مد متفاوت وجود دارد که به اختصار شرح داده می شود:
Delphi Personal :یادگیری این نسخه جهت کار های غیر تجاری بکار می رود و خیلی سریع و جذاب در برنامه های ویندوز اجرا می شود.این نسخه برای ایجاد برنامه ها با پنجره ها و فرم ها ست و به سادگی با یک drag-and-drop (کشیدن و رها کردن) انجام می پذیردکه نیاز به کد خاصی نمی باشد.
Delphi Professional: در این نسخه علاوه بر ابزار های ضروری برای ایجاد برنامه تحت آخرین ورژن از ویندوز (XP2005-2006) می توانید با کمک توابع آماده با نوشتن کمترین کد ، برنامه خود را در حد خدمات وب توسعه بدهید.
Delphi Enterprise : این نسخه شامل ابزار های اضافی است که برای اتصال و کار در اینترنت و; بکار می رود. در این نسخه بیشترین امکانات برای ساخت برنامه های تجاری و وب وجود دارد .
نکته: برای کسانی که تا به حال با برنامه نویسی کار نکرده اند توصیه می شود برای شروع با این نسخه Delphi Personal شروع نکنند.

بستن دلفی:
وقتی کار کردن شما با محیط IDE دلفی تمام می شود، File | Exit از منواصلی انتخاب کنید . اگر در پروژه جاری که باز کرده اید تغییر ایجاد کرده اید از شما سوال پرسیده می شود که آیا تغییرات ذخیره شود یا خیر که در صورت تمایل گزینه مورد نظر را انتخاب می کنید.

گزارش کلی درباره عملکرد پروژه :
این برنامه بطور کلی جهت ایجاد یک بانک اطلاعاتی دانشجویی به کار می رود .که می توان اطلاعاتی را به این بانک اضافه کرد یا از آن حذف نمود و نیز می توان اطلاعات رکورد مورد نظر یا شخص مورد نظر را در برنامه جستجو کرد .این برنامه قادر است از کل اطلاعات بانک اطلاعاتی خود گزارش گیری نموده و نیز می تواند از اطلاعات موجود در بانک اطلاعاتی برای کاربر پرینت ارائه دهد.

توضیح کلید ها :
صفحه Standard : این صفحه همان صفحه پسش فرص دلفی است .در این صفحه پانزده عنصر وجود دارد .
عنصر Lable : این عنصر برای نمایش متن غیر قابل ویرایش در فرم استفاده می شود و از عناصر ویژال است .
عنصر Button : همانند دکمه های ویندوز است که ی

کی از آنها دکمه فرمان است . کاربر با کلیک موس روی این دکمه می تواند دستورات مربوط به این دکمه را اجرا کند و دارای دو خاصیت Cancel و Dedalt است .
عنصر Edit : با استفاده از این عنصر می توان متن را از ورودی خواند یا در خروجی چاپ کرد و دارای خواصی شامل Auto Select ، Text ، Read only ، Tab order و; می باشد .
عنصر Radio Button : با این عنصر می توان مجموعه ای از گزینه ها را ایجاد کرد که در هر زمان فقط یک گزینه را می توان انتخاب کرد و به عبارتی دیگر برای ایجاد گزینه های نا سازگار به کار می رود .

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.