مقاله برج های چند منظوره جهان
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
مقاله برج های چند منظوره جهان دارای ۸۶ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله برج های چند منظوره جهان کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله برج های چند منظوره جهان،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله برج های چند منظوره جهان :
برج های چند منظوره جهان
تاریخچه تهران
تا پیش از کشف تمدن قیطریه و همچنین کشف آثاری در تپههای عباسآباد، گمان میرفت پیشینه تاریخی این شهر به همان آثار یافت شده در حوالی شهرری محدود میشود، ولی اکتشافات باستانشناسی در تپههای عباسآباد، بوستان پنجم خیابان پاسداران و دروس، نشان داد تمام آبادیهای ناحیه تاریخی قصران، دورهای درخشان از استقرار اقوام کهن و خلاقیتهای فرهنگی را پشت سر گذاردهاند.
پس از حمله مغولان به ری و تخریب این شهر، تهران بیش از پیش رشد یافت و عدهای از اهالی آواره ری را نیز در خود جای داد و مساحتش در این دوران به ۱۰۶ هکتار رسیده بود.
نخستین بار، شاه طهماسب اول صفوی در ۹۴۴ ق. هنگام گذر از تهران باغ و بوستان فراوان این شهر را پسندید و دستور داد تا بارو و خندقی به دورش بکشند، این بارو که ۱۱۴ برج به عدد سورههای قرآن و چهار دروازه رو به چهار سوی دنیای پیرامون داشت، از شمال به میدان توپخانه و خیابان سپه، از جنوب به خیابان مولوی، از شرق به خیابان ری و از غرب به خیابان وحدت اسلامی (شاپور) محدود میشد، مساحت تهران در این دوران به ۴۴۰ هکتار رسید.
در دوره شاه عباس اول (۱۰۳۸-۹۹۶ ق.) پل، کاخ و کاروانسراهای زیادی بنا شد، دربخش شمالی برج و باروی شاه تهماسبی، چهارباغ و چنارستانی ساخته شد که بعدها دورش را دیواری کشیدند و به صورت کاخ (کاخ گلستان) و مقر حکومتی درآوردند.
در دوره حکومت آقا محمدخان قاجار، تهران به پایتختی برگزیده شد، روز یکشنبه ۱۱ جمادیالثانی ۱۲۰۰ ق. همزمان با عید نوروز آغا محمد خان قاجار در خلوت کریمخانی تاج سلطنت ایران را بر سر گذارد و تهران را به عنوان پایتخت این کشور معرفی کرد
نام تهران
در مورد وجه تسمیه تهران اختلاف نظر زیادی وجود دارد، پارهای از پژوهشگران ران را پسوندی به معنای دامنه گرفتهاند و شمیران و تهران را بالادست و پاییندست خواندهاند. برخی دگر تهران را تغییر شکل یافته تهرام به معنای منطقه گرمسیر دانستهاند، در مقابل شمیرام یا شمیران که منطقه سردسیر است و همچنین عدهای بر این باورند که سراسر دشت پهناوری که امروز تهران بزرگ خوانده میشود در میان کوههای اطراف، گود به نظر میرسید و بدین سبب تهران نام گرفت.[۹]
روستایی که پیشدرآمد شهر تهران بوده است، پیش از اسلام نیز وجود داشته اما پس از اسلام بهتدریج نام آن معرب گردیده و از تهران به طهران تبدیل شده است اما جغرافیدانان معروف آن روزگار نیز به املای تهران اشاره نمودهاند. همزمان با جنبش مشروطه که تغییرات زیادی در ادبیات و نگارش زبان فارسی به وجود آمد، رفتهرفته املای تهران رواج یافت و پس از تاسیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و تاکید آن بر املای تهران، املای دیگر (طهران) کاملا منسوخ شد.[۵]
برج میلاد
مجموعه یادمان نام پروژه بزرگی در شهر تهران است که شامل برج مخابراتی-تلویزیونی میلاد، مرکز تجارت بینالمللی، هتل پنج ستاره، تالارهای گردهمایی، سرسرا و; در مساحت تقریبی ۱۵ هکتار میشود.
این مجموعه در جنوب محله شهرک غرب و شمال کوی نصر در منطقه ۲ شهرداری تهران قرار دارد. بزرگراههای همت، چمران، حکیم و شیخ فضلالله نوری، به ترتیب در چهار سمت شمال، شرق، جنوب و غرب مجموعه یادمان قرار دارند.
عملیات اجرایی در سال ۱۳۷۵ خورشیدی توسط پیمانکار اصلی آغاز شد و مجموعه هماکنون در حال شکلگیری است. برج میلاد و مجموعه یادمان بخش کوچکی هستند از طرح بزرگ شهستان پهلوی که پیش از انقلاب ۵۷ طراحی شده و در دست احداث بود.
برج میلاد
برج میلاد نام آسمانخراشی چندمنظوره است که در شمال غربی تهران، پایتخت ایران قرار دارد. برج میلاد بلندترین برج ایران، چهارمین برج مخابراتی و هشتمین برج بلند جهان است. این برج با ۱۳ هزار متر زیربنا از نظر وسعت کاربری سازهی رأس برج در میان تمامی برجهای دنیا مقام نخست را دارد. این سازه به خاطر ارتفاع بلند و شکل ظاهری متفاوتش، تقریباً از همه جای تهران نمایان است و از این رو، یکی از نمادهای پایتخت ایران به شمار میآید.
•
تاریخچه
برج میلاد و مجموعه یادمان بخش کوچکی هستند از طرح بزرگ شهستان پهلوی که پیش از انقلاب اسلامی ایران طراحی شده و در دست احداث بود.
پیشنهاد ساخت یک برج و تالار نمادین برای شهر تهران در سال ۱۳۷۰، در زمانی که مسعود رجب پور شهردار تهران بود، مطرح شد و در پایان سال ۱۳۷۲، محل کنونی از میان ۱۷ نقطه پیشنهادی ساخت آن برگزیده شد.
موقعیت مکانی
برج میلاد، میان تپهای با مساحت تقریبی ۱۴ هکتار واقع در جنوب محله شهرک غرب و شمال کوی نصر در منطقه ۲ شهرداری تهران قرار دارد. از نظر مختصات جغرافیایی، سازه برج در ۵۱ درجه، ۲۲ دقیقه و ۳۲ ثانیه طول شرقی و ۳۵ درجه، ۴۴ دقیقه و ۴۰ ثانیه عرض شمالی قرار گرفتهاست.
این محل پس از بررسی و مطالعه ۱۷ نقطه مختلف شهر تهران توسط یک گروه شامل تیم شهرسازی، تیم مطالعات تلویزیون، مخابرات، راه و ساختمان، اقتصادی، معماری، هواشناسی، تیم مطالعات ترافیک و تیم ژئوتکنیک برگزیده شدهاست.
مهمترین پارامترهایی که در انتخاب این محل مد نظر قرار گرفته به شرح ذیل است:
• قابلیت انطباق بر یکی از هستههای شهری
• دسترسی همگانی با سطح سرویسدهی مطلوب
• قرارگیری در مرتفعترین نقاط شهر
• اشراف بر زیباترین مناظر و نقاط شهر
• فضائی لازم جهت عملکردهای پیشنهادی و توسعه آتی
• مجهز بودن به تاسیسات زیر بنایی
• فاصله مناسب با پایانههای مهم مانند فرودگاه و ایستگاه راهآهن
• ایجاد پوشش تلویزیونی
• قابلیت ارتباط و دید مستقیم با ایستگاههای مخابراتی
• استقرار در میان کاربریهای هماهنگ و غیر مزاحم
• استقرار در امتداد محورهای عمده شهر
• پتانسیل برقراری ارتباط بصری با دیگر نشانهها و فضاهای شهری
• قابلیت برخورداری از فضاهای سبز و یا دیگر عناصر طراحی محیطی
راههای دسترسی
از نظر راههای دسترسی و حمل و نقل، برج میلاد دارای شرایط بسیار مطلوب و استثنایی است.
این مجموعه در میان چهار بزرگراه اصلی تهران یعنی بزرگراههای همت، چمران، حکیم و شیخ فضلالله نوری قرار دارد، همچنین خط اختصاصی از یکی از ایستگاههای مترو و تدارک امکانات حمل و نقل هوایی برای ارتباط سریع با فرودگاه نیز برای آن پیشبینی شدهاست.
کاربریها
برج میلاد با هدف احداث سازهای به یاد ماندنی و به عنوان نمادی برای شهر تهران و به منظور رفع نیازهای مخابراتی و تلویزیونی تهران ساخته شدهاست.
کارکردهای عمده این برج به شرح زیر است:
• ایجاد و گسترش شبکه دسترسی بدون سیم
• ایجاد زیرساخت مناسب برای سیستمهای جدید تلویزیونی
• بهینهسازی پوشش رادیو و تلویزیونی
• کاربریهای هواشناسی و کنترل ترافیک
• گسترش و بهینهسازی پوشش شبکههای بیسیم و پیجو
• ایجاد جاذبه گردشگری و بهرهمندی از فضاهای گردشگری، تجاری و فرهنگی (رستوران گردان، سکوی دید، نگارخانه هنری، گنبد آسمان، موزه انقلاب اسلامی)
کاربری فرهنگی
در ۲۵ شهریور ۱۳۸۷، دوازدهمین جشن سینمای ایران با حضور ۵ هزار نفر در پای برج میلاد برگزار شد.[۱۰] در ۲۳ و ۲۴ آبان مسابقات بینالمللی قرآن تهران و در ۲۹ و ۳۰ آبان نیز همایش شهرداران کلانشهرهای آسیا در این برج برگزار شد.
مشخصات معماری و کاربردی سازه رأس برج میلاد
ساختمان رأس برج میلاد مجموعهای از ۱۲ طبقه با کاربردهای مختلف در طبقات است. این ساختمان پس از اجرای بدنه اصلی برج تا تراز ۳۱۵+ ساخته و در بالای بدنه اصلی نصب میشود. قسمت مرکزی سازه رأس برج بتنی است که قبلاً در امتداد بدنه اصلی برج و از تراز ۲۴۷+ تا ۳۱۵+ اجرا شدهاست.
سه طبقه تأسیساتی به ترتیب در ترازهای مختلف وجود دارد که مساحت هر طبقه ۷۰ متر مربع است. سازه فلزی رأس مشخصاتی به شرح ذیل را داراست:
• بهطور کلی سازه رأس به دو قسمت عمده شامل سبد فلزی و قسمت فوقانی تقسیم میشود.
این برج از ۳ قسمت تشکیل شده است : لابی ، شفت ، سازه راس که لابی تشکیل شده است از ۷ طبقه و شفت در هر ۱۲ متر یک طبقه برای کارهای خدماتی و دسترسی برای کارهای محافظت و سازه راس از ۱۳ طبقه تشکیل شده است .
امکانات ویژه برج
• بالابرها: برج دارای شش بالابر (آسانسور) اصلی خواهد بود که بهصورت زیر تفکیک میشود:
• بالابر میهمان ۲ دستگاه
• بالابر خدماتی ۱ دستگاه
• بالابر خدماتی و تلویزیونی و مخابراتی ۱ دستگاه
• بالابر رستورانِ گردان ۱ دستگاه
• بالابر گنبد آسمان ۱ دستگاه
• علاوه بر اینها یک بالابر بین طبقات رأس حرکت خواهد کرد.
• رستوران گردان
• محیطهای رو باز و سر بسته برای بازدید از شهر
• نمایشگاه دفاع مقدس در سرسرا (لابی)
• امکانات ویژه مخابراتی
• امکانات ویژه تلویزیونی
• دکل مخابراتی با آنتهای متفاوت
• کافهتریا در رأس
• نگارخانه آزاد هنری
• امکانات فروشگاهی در سرسرا
• فضاهای خدماتی
مشخصات برج میلاد
ارتفاع نهایی: ۴۳۵ متر ( با در نظر گرفتن دکل)
کاربری: مخابراتی، تلویزیونی، هواشناسی، گردشگری
پاکار: به عمق ۱۴ متر
بدنه اصلی: ۳۱۵ متر ، به شکل هشت وجهی،
دارای ۶ آسانسور شیشه ای و یک راه پله اضطراری
سازه راس: ۱۲ طبقه به مساحت کل ۱۲۸۹۸ متر مربع و شامل رستوران گردان، سکوی مشاهده، بخش های مخابرات و تلویزیون، تاسیسات، منطقه امن از آتش و نمایشگاه هنری. قطر این سازه حد اکثر ۶۰ متر خواهد بود و بیشترین سطح زیر بنا را در بین برج های مخابراتی- تلویزیونی دارد.
بخش های جنبی: در کنار برج قرار دارند و شامل بخش های زیر هستند:
۱ مرکز بین المللی همایش ها و جشنواره ها ؛
با یک سالن اصلی به ظرفیت ۱۵۰۰ نفر و
هشت سالن فرعی با ظرفیت های ۶۰ تا ۲۰۰ نفر
۲ .هتل بین المللی ۵ ستاره؛ در ۱۸ طبقه و به مساحت ۹۷ هزار متر مربع جهت پذیرایی از گردشگران و شرکت کنندگان در نشست های مرکز همایش ها
۳ مرکز تجارت بین المللی و پارک ای.تی. ؛ شامل مرکز معاملات بازرگانی، سالن های نمایشگاهی، بخش رایانه و ارتباطات، بخش اداری و کتابخانه تخصصی
پی ریزی بزرگ ترین پاکار
برج میلاد روی تپه های نصر ساخته می شود. این تپه ها پس از بررسی ۱۴ نقطه مشابه در تهران انتخاب شدند. دوری از گسل های اصلی و به اصطلاح درجه یک تهران، بافت زمین شناسی مناسب، دوری از آب های زیر زمینی و مزیت اتوبان های اطراف در این انتخاب موثر بوده است.
پس از انتخاب محل و بررسی های زمین شناسی، که با حفر چند چاه به عمق صد متر و نمونه برداری از لایه های مختلف خاک انجام شد، سطح رویی تپه صاف و پاک سازی شد. سپس گودالی به عمق ۱۴ متر و به قطر نزدیک به ۷۰ متر روی تپه حفر شد. به این ترتیب، همه چیز برای پی ریزی بزرگ ترین پاکار کشور آماده شد.
پاکار برج میلاد از دو بخش تشکیل شده است: الف) پی دایره ای؛ دایره ای به قطر ۶۶ متر و ضخامت ۳ تا ۵/۴ متر از بتون مسلح ب) سازه انتقالی؛ نوعی هرم ناقص که شامل هسته مرکزی، دیواره های مایل و دیواره های مثلثی است. هسته مرکزی شامل یک هشت ضلعی به قطر ۲۸ متر و تعدادی حفره است که جهت آسانسور، راه پله و تاسیسات استفاده می شود؛ دیوار های مایل ،که در واقع ریشه های برج هستند، بین۴ /۱ تا ۷/۱ متر ضخامت دارند و دیواره های مثلثی که واسطه بین دیواره های مایل و هسته مرکزی هستند، ۵/۱ متر ضخامت دارند.
قالب لغزنده و شاغول لیزری
بدنه اصلی برج ،که سازه بالا و دکل آنتن روی آن قرار می گیرد، از چهار باله و دو هشت ضلعی تو در تو تشکیل شده است و چند دیواره ارتباط آنها را با یکدیگر برقرار می کنند. هشت ضلعی خارجی محل قرار گیری ۶ آسانسور و یک راه پله اضطراری است . درون هشت ضلعی میانی در تراز ۵/۲۴۷ متری محلی برای نصب پایه دکل تعبیه شده است.
برای ساختن بدنه اصلی برج از روشی به نام قالب لغزنده استفاده می شود. این قالب ،که به شکل هندسی بدنه برج ساخته شده است، روی ۴۸ جک هیدرولیک قرار دارد و به کمک آنها جا به جا می شود . ارتفاع قالب حدود یک متر است و در هر بار بتون ریزی حد اکثر ۲۰ سانتی متر بالا برده می شود. از این رو، روزانه حدود ۲ متر بر ارتفاع برج افزوده می شود.
دیواره های بدنه با شیب ملایمی به سمت بالا( هر متر حدود ۲۱ میلی متر) کج می شوند به نحوی که قطر دایره محاطی در تراز پایه ، ۲۸ متر و در تراز ۲۳۳ متری ، ۲/۱۸ متر است. یعنی، قطر بدنه با افزایش ارتفاع کاهش می یابد. البته، قطر دیواره ها نیز از ۶/۱ به ۴/۰ متر کاهش می یابد. با وجود این قطر هسته مرکزی تا ارتفاع زیادی ثابت می مانند.
برای این که طی بتون ریزی و ساختن بدنه اصلی ، برج به چپ یا راست منحرف نشود، از شاغول لیزری استفاده می شود. این شاغول از دستگاه پخش پرتو لیزر و صفحه هدف تشکیل شده است. دستگاه پخش اشعه لیزر ،که در تراز پایه و درون هسته مرکزی کار گذاشته می شود، همیشه به صورت کاملا افقی خود را تراز می کند و پرتو های لیزر در خط مستقیم به سمت بالا آزاد می کند.
صفحه هدف روی قالب لغزنده نصب می شود و مانند صفحه هدف تیر اندازی است. اگر پرتو لیزری که دستگاه از تراز پایه آزاد می کند به نقطه مرکزی صفحه هدف برخورد کند، بدنه برج بدون کمترین انحراف به سمت بالا در حال ساختن است. در غیر این صورت، میزان انحراف به چپ یا راست مشخص می شود و قالب لغزنده به کمک جک ها به مسیر درست هدایت می شود. در واقع، قالب لغزنده مانند هر ماشین متحرک دیگر ، راننده ای دارد که از انحراف آن از مسیر درست جلوگیری می کند.
بزرگ ترین سبد دنیا
اصلی ترین بخش برج، ساختمان راس آن است و خدمات مورد انتظار از برج در آن متمرکز می شود. این ساختمان از تراز ۵/۲۴۷ تا ارتفاع ۳۱۵ متری پیرامون بدنه اصلی و در ۱۲ طبقه در حال ساختن است.
در محیط این ساختمان از تراز ۴/۲۵۴ تا ۸/۲۸۰ متری سبدی فلزی قرار می گیرد که شبکه های آن لوزی شکل و مثلثی است و نمای شیشه ای ساختمان بین آنها اجرا می شود . در نتیجه، چشم انداز زیبایی از داخل ساختمان به بیرون فراهم می شود به علاوه، از تراز ۴/۳۰۲ تا ۲۵/۳۱۳ گنبد دوار با نمای شیشه ای پیش بینی شده است که دید بسیار زیبایی به آسمان فراهم خواهد کرد و می توان از آن برای رصد ستارگان استفاده کرد.
سبد فلزی قطر سازه راسی را به حداکثر ۶۰ متر رسانده و سازه را بزرگ ترین سازه راسی دنیا ساخته است. این سبد بزرگ باید با یکی از نیروهای عظیم طبیعت یعنی باد پنجه نرم کند. از این رو، برای بررسی رفتار سازه در برابر باد، ابتدا الگوی وزش باد در تهران بر اساس آمار هواشناسی پیش بینی شد. سپس مدل برج در تونل باد دانشگاه علم و صنعت قرار گرفت و رفتار آن بررسی شد. سپس مدل یک صدم برج برای بررسی نهایی از سوی مشاور خارجی برج در تونل باد دانشگاه انتاریوی کانادا مطالعه شد. پس از این برسی ها ، کارهای لازم برای مقاوم سازی سازه راسی پیش بینی و طراحی شد.
ایمن از آتش
اگر در یکی از روزهای نه چندان دور شنیدید که یکی از دوستانتان به رستوران گردان برج میلاد رفته و در آتش سوزی ساختمان راسی به دام افتاده است، در اصل خبر شک کنید. نخست، بدنه ساختمان از مواد مقاوم به آتش پوشیده شده است که فرصت کافی را برای دور شدن افراد از محل حادثه فراهم می کتد. دوم، آسانسور های بسیار سریع ساختمان ( با سرعت ۷ متر بر ثانیه) افراد را به پایین ترین طبقه ساختمان راسی که اتاق ایمن از آتش در آن قرار دارد، می رسانند. این اتاق کاملا بتونی است و دستگاه تهویه قدرتمندی دارد و در برابر آتش محفوظ است. سوم، گروهی آتش نشان ماهر همیشه در برج آماده خدمت هستند و ضمن هدایت کردن افراد به اتاق ایمن از آتش و در نهایت پایین برج، به مبارزه با آتش می پردازند.
ایمن از ترک
یکی از مشکلاتی که سازه های بتونی ممکن است با آن رو به رو شوند، ترک های ریزی است که با وجود تمام اقدامات پیش گیراننده ممکن است در آنهات به وجود آید. در صورتی که آب به این ترک ها نفوذ کند و یخ بزند، افزایش حجم آب، که پس از یخ زدن رخ می دهد، می تواند به سازه بتونی آسیب برساند.
در برج میلاد برای جلوگیری از این آسیب، مواد ویژه ای به بتون می افزایند که باعث می شود سوراخ های بسیار ریزی در بتون به وجود آید. حال اگر در چنین بتونی ترکی ایجاد شود و آب محصور در آن یخ بزند، فضای کافی برای افزایش حجم آب را سوراخ های ریز بتون فراهم می کنند. بنابر این بتون بیشتر ترک نمی خورد و سالم باقی می ماند.
میلاد یکی از مدرنترین های دنیا
برج میلاد نه تنها یک سازه استثنائی به لحاظ ارتفاع که مجموعه ای از امکانات و توانایی های خاص است. امکانات و توانایی هایی که جذابیت های ظاهری برج، تا به حال مانع از آن شده که چندان مورد توجه رسانه ها قرار گیرد.با این مقدمه پیشنهاد می کنیم گزارش زیر را که به معرفی مجموعه امکانات انحصاری برج اختصاص دارد، مطالعه کنید.
تا به حال کسی وارد برج میلاد نشده تا از نزدیک تمام آن چیزهایی را که در برج به کار رفته مشاهده کند. حتما هر کسی که از کنار برج یا اتوبان های اطراف رد می شود، فقط به بزرگی و عظمت برج توجه می کند و همین موضوع باعث شده تا هیچ کس به فناوری هایی که در بلند ترین برج ایران و چهارمین برج مخابراتی دنیا به کار رفته در نوع خود بی نظیر است و تمام این فناوری ها به مقاومت سازه هم کمک شایانی کرده است. انواع شیشه ها، آسانسور، رستوران گردان، سیستم نورپردازی و حتی برق رسانی به برج میلاد در نوع خود بی نظیر است و با دقت فراوانی ساخته شده است .همشهری مسافر در این گزارش تمام فناوری های خاص و جدیدی را که در برج میلاد به کار رفته است را معرفی می کند. پیشنهاد می کنیم حتما قسمت های این گزارش را مطالعه کنید چون شاید حتی در زمان بازدید از برج هم نتوانید خیلی از تکنولوژی ها و فناوری های خاصی را که در این برج به کار گرفته شده از نزدیک مشاهده کنید.
نمای شیشه ای
در برج میلاد ۳۵ هزار متر مربع نمای شیشه ای به کار گرفته شده است که این مقیاس را می توان با هفت استادیوم فوتبال مقایسه کرد. نمای شیشه ای برج میلاد در ساخت و سازهایی که تا این لحظه انجام شده در نوع خود بسیار پیشرفته و جالب است.به اندازه ۵۰۰۰ متر از نمای شیشه ای برج به صورت شفت است که اندازه آن را می توان با یک استادیوم فوتبال مقایسه کرد. هر کدام از این شیشه ها یک تن وزن دارد و ابعاد آن ۵/۴ در ۴/۲ متر است که استحکام ویژه ای دارد. شما می توانید نمای شیشه ای را حتی از اوبان های اطراف برج مشاهده کنید. شیشه های برج به گونه ای است که در صورت آسیب دیدن به اطراف پرتاب نمی شوند و فقط در جای خود خرد می شوند. سازندگان نمای شیشه ای برج برای تست این موضوع از شلیک گلوله استفاده کردند. اما هزار متر نمای شیشه ای برج نیز شیشه فلوت و سانرژی(کنترل انرژی) است. در این نوع نمای شیشه ای به این موضوع که انرژِ هدر داده نشود، توجه زیادی شده است.
مقاومت نمای شیشه ای
اما در نصب نمای شیشه ای برج میلاد نیز یک نوع فناوری خاص به کار گرفته شده است. در نمای گنبد آسمانی از شیشه های بسکتی، سبدی یا گلدانی استفاده شده است. در ساخت و ساز برج ها برای نصب نماهای قسمت های بالایی از هلی کوپتر استفاده می شود ولی برای اولین بار در ایران این نوع کار توسط بالابر ساده انجام شد. در نمای شیشه ای مخروطی شکل بالای برج از شیشه های ایرکاندیشن استفاده شده و به این ترتیب در انرژی به شدت صرفه جویی می شود.
شیشه های برج در برابر باد با سرعت وزش ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت مقاومت دارد و در برابر زلزله ای به اندازه ۹۵/۱ جی نیز مقاومت می کند. برای این که برج میلاد از نظر مقاومت سازه ای قدرتمند باشد، هزینه ای بسیار زیاد فقط برای نمای شیشه ای آن در نظر گرفته شد.
۴۵ ثانیه ای به بالای برج بروید.
آسانسوری که در برج میلاد استفاده شده اولین نمونه آسانسور تندرو در ایران است که تا به حال در هیچ سازه ای استفاده نشده است. این آسانسور با سرعت ۷ متر بر ثانیه حرکت می کند و در مدت ۴۵ ثانیه تا ارتفاع ۲۹۱ متری بالا می رود. در این آسانسور دو ترمز بسیار قوی قرار گرفته تا به لحاظ ایمنی کاملا تائید شده باشد. اگر چه در ارتفاع بسیار بالا دمای هوا نیز با تغییرات عمده ای مواجه می شود ولی در این آسانسور خاص که در برج میلاد به کار گرفته شده است با توجه به دستگاههای بسیار قدرتمندی که استفاده شده، دمای هوا کنترل می شود. آسانسور برج حتی برای حمل برانکارد معلولان با ویلچر نیز فناوری خاصی دارد که امکان رفت و آمد را برای آن ها ساده می کند. یک عدد مانیتور هم در آسانسور به کار رفته که امکان کنترل مسافر به صورت متمرکز را ارائه می دهد و به مرکز کنترل متصل شده است. به گفته مهندسان سازنده برج میلاد در تمام دنیا بالاترین سرعت برای حرکت یک آسانسور بین ۳۰ تا ۶۰ ثانیه است که در برج میلاد همان سرعت ۴۵ ثانیه انتخاب شده است.
بزرگ ترین ریل رستورانی در دنیا
قطعا رستوران گردان برج میلاد معروف ترین قسمت این سازه است. حتما شما هم دوست دارید که زودتر یک شام یا نهار در رستوران گردان میل کنید. اما آیا می دانید که این رستوران گردان ، بزرگترین رستوران گردان در ارتفاع است و نمونه این رستوران در دنیا وجود ندارد. یک ریل در زیر سازه رستوران قرار گرفته است که این ریل همه چیز را به صورت دورانی می چرخاند و به این ترتیب در ارتفاع ۴۳۵ متری می توانید در بزرگترین رستوران گردان دنیا غذا میل کنید. برای مقاوم سازی این ریل گردان عملیات بسیار زیادی انجام شده و سازه به شکلی است که هر روز توسط مهندسان چک می شود . قطعا رستوران گردان یکی از حساس ترین قسمت های برج است. شاید خیلی ها فکر می کنند که سازه به دور خود حرکت می کند اما این فقط یک خطای دید است و تنها یک زیل چرخنده زیر سازه وجود دارد که همه چیز را به دور خود می چرخاند.
نورپردازی سازه در شب
کنترل مقاومت
برج میلاد یک بنای ملی است که ساخت و افتتاح آن اهمیت زیادی برای ایران و پایتخت دارد. برای هر قسمت از فناوری های برج، کنترل کیفیت انجام شده و این کار در هر پایان روز کاری انجام می شود. دستگاههای کنترل کیفیت در جای جای برج به کار رفته و اگر قسمتی از دستگاههای الکترونیکی برج از کار بیفتد یا نقص فنی پیدا کند سریعا هشدار می دهد. به این ترتیب به آسانی می توان پی برد که کدام قسمت از فضای الکترونیکی برج مشکل پیدا کرده است.
مدیران سازنده برج میلاد در نیمه شعبان تصمیم گرفتند تا یک نور افشانی بی نظیر از قسمت بالای برج انجام دهند به نوعی که تمام تهران می توانستند این نورافشانی را تماشا کنند. یک بار دیگر هم این نورافشانی در عید سعید فطر انجام شد اما این فقط قسمتی از بحث نورپردازی سازه برج میلاد بود. برج میلاد در شب یک نورپردازی سنتی خواهد داشت و این نوع نورپردازی باعث می شود که در شب با ایستادن در هر نقطه ای از شهر بتوانید برج را مشاهده کنید. در پای برج یک موتورخانه قدرتمند قرار گرفته است که تمام سیستم روشنایی و نورپردازی برج را تامین می کند. در موتورخانه برج فناوری خاصی استفاده شده که البته کارش ذخیره انرژی است و اجازه نمی دهد که انرژی زیاد هدر داده شود. به هر حال این روزها مشکل برق وجود دارد و به همین دلیل تراشه هایی در موتورخانه استفاده شده که به شدت از تلف شدن انرژی و برق جلوگیری می کند و اگر برق به طور ناگهانی قطع شود، هیچ تاثیری روی کار برج نخواهد داشت.
در واقع یک سیستم به نام یو پی اس وجود دارد که اجازه نمی دهد به محض طع شدن برق دستگاههایی مثل آسانسور و ; از کار بیفتند.
برج میلاد و سه برج بلند دنیا
یعنی در حالی که زمان ساخت سه برج بلند دنیا، تورنتو، مسکو و شیکاگو از سه سالبیشتر نبوده، برج میلاد یازده سال پس از آغاز زمان احداث هنوز ساخته نشده و اگرتوجه ویژه مدیریت کنونی شهرداری تهران نبود چه بسا این زمان از پانزده سال هم فراترمیرفت.
خبرگزاری مهر به تازگی در گزارشی در همین باره اشاره کرد که برج میلاد دررتبهبندی برجهای مخابراتی پس از برج تورنتو با ۵۵۳ متر ارتفاع، برج مسکو با ۵۴۰متر و برج شانگهای با ۴۶۷ متر به عنوان چهارمین برج مخابراتی بلند جهان با ۴۳۵ مترارتفاع ایستاده است در حالی که برجهای غیر مخابراتی یا آسمانخراشهایی به مراتببلندتر از میلاد در دنیا وجود دارند که به علتهای فنی در رتبهبندیهای متفاوتیقرار میگیرند.
میتوان بلندترین ساختمانهای جهان را به این ترتیب: ۱- برج تورنتو با ۵۵۳ مترارتفاع ۲- برج مسکو با ۵۴۰ متر ارتفاع ۳- برج شیکاگو با ۵۲۷متر بلندی ۴-برج تایپهبا ۵۰۸ متر ارتفاع ۵- برج شانگهای با ۴۶۷ متر بلندی ۶- برجهای دوقلوی پتروناس درکوالالامپور با ۴۵۲ متر ارتفاع ۷- برج سلطنتی نیویورک با ۴۴۹ متر ارتفاع ۸- برجمیلاد تهران با ۴۳۵ متر، رتبهبندی کرد.
این گزارش میافزاید با این حال زمان ساخته شدن این برجها نیز در مقایسه بامیلاد بسیار جالب توجه است. برج سلطنتی نیویورک قدیمیترین برج در میان این ۸ برجدر سال ۱۹۳۱ در ۱۰۲ طبقه ساخته شد. امپایر استیت، اولین ساختمان در دنیا بود که بیشاز ۱۰۰ طبقه داشت و به مدت ۴۱ سال بلندترین آسمانخراش جهان بود. این برج با ۳۴۰۰کارگر ظرف مدت ۴۱۰ روز از ژانویه ۱۹۳۰ تا ماه می ۱۹۳۱ ساخته شد.
برج شیکاگو ظرف مدت ۳ سال (۷۳ – ۱۹۷۰) با هزینه ۱۷۵ میلیون دلار، برج تورنتو (۷۶-۱۹۷۳) با هزینه ۲۶۰میلیون دلار، برج مسکو (۶۷-۱۹۶۳)، برج تایپه (۲۰۰۴-۱۹۹۹) باهزینه یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار، برج شانگهای (۹۵-۱۹۹۱) با هزینه ۱۰۰ میلیوندلار و برجهای دوقلوی کوالالامپور (۹۸-۱۹۹۵) ساخته شدهاند در حالی که برج میلاداز ۱۹۹۵ تا امروز در حال ساخته شدن است و شهرداری تهران تلاش میکند تا سال آیندهآن را به مرحله افتتاح برساند.
بررسی مقایسهای ساختهشدن برج میلاد با دیگر برجهای دنیا این نتیجه را دارد کهروند ساخت برج میلاد طولانیترین مدت یک سازه اینچنینی است در حالی که برج نیویورکدر فاصله کمتر از ۲ سال در ۷ دهه قبل ساخته شده است؛ به نظر میرسد دلیل طولانیشدنمدت ساخت میلاد، بیشتر از دلایل مالی و فنی، به دلیل عدم مدیریت درست و جابجاییفراوان مدیران شهری بوده است.
متاسفانه در شهری که عمر متوسط شهرداران آن کمتر از ۲ سال است و مدیران شهریدائما در حال تغییر هستند، نمیتوان انتظاری بیشتر از این داشت در حالی که متوسطساختهشدن برجها در این رده ۳ سال بوده است که عموما با تکنولوژی ۳ دهه قبل ساختهشدهاند.
تحلیل و بررسی برجهای ساخته شده در جهان
با توجه به بررسی و برداشت هایی که از برج های مخابراتی ساخته شده در جهان بعمل آمد. می توان نتیجهگیری کرد هر برج مخابراتی از قسمت های مختلف تشکیل یافته که هر قسمت ویژگی های اقتصادی، فنی و اجرایی خاص خود را داشته و برای طراحی مجموعه برج لازم است برای هر قسمت این ویژگی ها مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به منطقه و شرایط احداث برج طرح مناسب تهیه شود. در این بخش سعی شده ویژگی هر قسمت از برج با توجه به مطالعات انجام گرفته روی برج های مختلف ارائه گردد
شافت برج (Tower shaft):
شافت برج از نظر اقتصادی باید بگونه ای باشد که حجم بتن مصرفی و فولاد لازم در آن به حداقل ممکن برسد. سیستمی با مقطع متغیر در ارتفاع بطوریکه سطح مقطع با افزایش ارتفاع کاهش یابد، علاوه بر مزیت هایی نظیر کاهش سطح مقاوم در برابر باد کاهش جرم و نتیجتاًکاهش نیروی زلزله از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه می باشد. همچنین در صورت موجود بودن امکاناتی برای تنیده کردن مقطع شافت علاوه بر کاهش ضخامت مقطع مزیت های دیگر نظیر کاهش عرض ترک ها برای جلوگیری از خوردگی فولادها را به همراه خواهد داشت. از نظر اجرایی نیز چنانچه شافت به صورت مدور باشد استفاده از سیستم قالب لغزان بسیار سهل تر است. همچنین مقطع دایره ای از نظر بحث شکلپذیری (Ductility) بر مقاطع دیگر ارجحیت دارد.
برای زیبایی نمای شافت برج می توان شیارهایی (Ribs) روی مقطع در نظر گرفت که علاوه بر برآورده کردن منظور فوق در مغشوش کردن جریان باد و کاهش اثرات مخرب آن مؤثر می باشد.
ساختمان پایه(base structure):
وجود ساختمانهایی در پایه برج به دلایل مختلفی ضروری به نظر می رسد اول آنکه می توان از این فضاها برای منظورهای مختلفی مانند بازار، محل استراحت و اسکان بازدیدکنندگان، اطاق انتظار وغیره استفاده نمود.
ثانیاً ساختمان ها سطح اتکاء شافت به فونداسیون را افزایش داده، پایداری مجموعه برج و فونداسون را در برابر حرکات جانبی ناشی از اثرات باد و زلزله بهبود می بخشد این سیستم همچنین به توزیع یکنواخت بار منتقل شده از طریق شافت به فونداسیون کمک زیادی می نماید.
این ساختمان را می توان به صورت مخروط ناقص روی فونداسیون قرارداده و مصالح ساخت آن معمولاًاز بتن مسلح می باشد.
فونداسیون برج (Tower Foundation):
فونداسییون برج ها با توجه به بررسی های انجام شده، در اکثر برج های موجود به صورت نواری (Ring Foundation) یا گسترده (Mat Fondation) می باشد. لازم به تذکر است که با توجه به مطالعات انجام شده روی برج های مختلف سیستم شمع(pile type) کمتر مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به حجم عظیم فونداسیون بتنی باید در طراحی مقطع تمهیداتی به منظور کاهش حجم بتن در محل هایی که استفاده سازه ای ندارد ، اندیشیده شود. این کار علاوه بر صرفه اقتصادی از نظر کاهش بار وارد به زمین نیز مؤثر می باشد. به منظور کاهش خوردگی فولادها در صورت موجود بودن امکانات پیش تنیدگی می توان فونداسیون را پیش تنیده کرد. استفاده از این روش باعث جلوگیری از ترک خوردگی بتن می شود.
تأسیسات رأس برج (Tower Head)
در ارائه فرم و سیستم باربر تأسیسات برج باید دقت کافی را مبذول داشت.
به دلیل قرار گرفتن این قسمت در ارتفاع نسبتاً زیاد، هرگونه کاهشی در حجم و یا وزن مخصوص مصالح، علاوه بر فواید اقتصادی در کاهش اثرات زلزله بر روی برج نقش مؤثری خواهد داشت.
طراحی سیستم بابر تأسیسات رأس برج باید به صورتی باشد که وزن ساختمان های فوقانی را به نحو مناسبی به صورت نیروی فشاری به شافت انتقال دهد.
سیستم های طراحی شده برای این قسمت عموماً عبارتند از:
سیستم پیوسته:
در این سیستم تأسیسات رأس برج و شافت به صورت پیوسته و یکپارچه عمل خواهد کرد این سیستم در صورتی قابل حصول است که امکان استفاده از قالب های لغزنده در بتن ریزی تأسیسات رأس برج فراهم باشد.
سیستم گسسته:
در این سیستم تأسیسات رأس برج شامل یکسری حمال های فولادی یا بتنی شیبدار می باشد . این حمال ها وزن دال های بتنی کف، ستون ها و کلیه بارهای زنده را به شافت انتقال می دهد . به دلیل مسایل خوردگی سطح خارجی حمال ها باید با پوشش مخصوص محافظت گردد. گاهی بجای استفاده از حمال های فولادی می توان یک سیستم خرپا در قسمت تحتانی این تأسیسات نصب کرد . این خرپا به نحو مناسبی به بدنه شافت متصل شده و بارهای ساختمان رأس برج را به شافت انتقال می دهد. مزیت دیگر سیستم گسسته آن است که می توان از خرپاها به عنوان سطح اتکاء برای کارهای بعدی ساختمان رأس برج نیز استفاده کرد.
دکل آنتن (Antenna Mast):
بسته به ارتفاع دکل ممکن است جنس مصالح از فولاد یا ترکیبی ا زفولاد و بتن باشد در صورتی که ارتفاع دکل آنتن زیاد باشد استفاده از مقاطع توخالی جدار نازک در قسمت تحتانی توصیه می گردد. این سیستم باعث می شود که دکل در برابر تغییر مکان های جانبی سختی بیشتری پیدا کرده و مقاومت بیشتری داشته باشد، سیستم های فوقانی را نیز به همین دلیل می توان از قوطی فولادی جدار نازک انتخاب کرد. مقطع این اعضاء به صورت غیر منشوری بوده و با افزایش ارتفاع کاهش می یابد. در صورت کوتاه بودن ارتفاع دکل آنتن استفاده از مقاطع مشبک اولویت خواهد داشت.
آنتن و دکل فولادی به منظور جلوگیری از خوردگی باید کاملاً محافظت شود برای برآورده شدن این منظور می توان اعضاء نامبرده را به وسیله لعاب آلومینیوم گالوانیزه پوشش داد یا از سیستم گالوانیزه گرم استفاده نمود.
برج میلا:
از آنجا که در بسیاری از کشورهای برج های مخابراتی و پروژه های این چنین سنبل و نمادهای ملی آن ملل بشمار می روند.
در این راستا برج میلاد نیز جزء سنبل ها و پروژه های نمادین کشور عزیزمان محسوب می گردد. که این خودحساسیت خاصی را در احداث این مجموعه از لحاظ استحکام تکنیک های اجرایی و از لحاظ ایجاد شمایی متناسب و شکیل ایجاب می کند.
برج میلاد با ارتفاع ۴۳۵ متر در شمار پنج برج مخابراتی (communication Tower) بلند جهان خواهد بود.
علیرغم اینکه چنین سازه هایی با هدف های مخابراتی – تلویزیونی و به طور کلی ارتباطاتی طراحی و اجرا می گردند اما ارتفاع و شکل خاص این برج ها این امکان را فراهم می کند که در این سازه عظیم فضاهایی با کاربری های دیگری نیز تعریف گردد به همین دلیل به این مجموعه ها بعضاً برج های چند منظور نیز اطلاق می شود.
برج میلاد علاوه بر بهره گیری از سازه ایده آل جهت تأمین بلندای مذکور از معماری موزون نیز برخوردار است، در این سنبل می توان پیوند متناسب سازه و معماری را مشاهده نمود که این امر باعث گردیده این برج در شمای کلی از ظاهر زیبایی برخوردار باشد.
در ادامه مطالعه و تحلیل برج های جهان به بررسی اجمالی برج میلاد می پردازیم. مطالعات وسیعی به منظور طراحی و ساخت این برج انجام گرفته که نتایج این مطالعات ، تحقیقات و آزمایشات مربوطه در جزوات متعددی تدوین گردیده.
از آنجایی که بیشتر مطالب این جزوات عمدتاً تخصصی بوده، پرداختن و عنوان کردن این مباحث در قالب کتاب حاضر نمی گنجد.
در ذیل به بیان برخی از سرفصل های این مطالعات می پردازیم
۱- مطالب گسترده منطقه ای جهت انتخاب محل احداث برج میلاد در شهر تهران با توجه به تمام شرایط و ویژگی های این ساختمان
۲- مطالعات ترافیکی منطقه به منظور دسترسی های راحت به مجموعه
۳- مطالعات ژئوتکنیک و مکانیک خاک محل احداث
۴- مطالعات خاص لرزه خیزی منطقه و استخراج طیف مناسب طراحی
۵- مطالعات گسترده از نظر انتخاب فرم مقطع شافت و سازه رأس و انتخاب مصالح مناسب جهت ساخت این سازه
۶- مطالعات و انجام آزمایش های تونل باد جهت تعیین بارهای وارده به این سازه در اثر باد و رفتار این سازه در برابر باد
۷- مطالعه و بررسی بارهای وارده به این گونه سازه ها شامل: بار باد، زلزله، بارهای ثقلی، بارهای حرارتی ، بارهای ناشی از نشست ، افت و جمع شدگی بتن، بار ناشی ازنشاقولی سازه،باریخ وبرف وسایر بارهای زنده وغیرزنده
۸- مطالعه و بررسی مصالح مورد نیاز جهت ساخت این سازه:
• بتن (نوع سنگدانه، سیمان، آب و مواد افزودنی و غیره)
• آرماتور(نوع از نظر مشخصات مکانیکی- شیمیایی، شکل و اندازه)
• کابل هایی با مقاومت بالا جهت پس تنیدگی بتن
• مصالح و پروفیل های فلزی (انواع از نظر مشخصات مکانیکی – شیمیایی، شکل و اندازه )
۹- مدلسازی و آنالیز سازه با توجه به رفتار سازه در برابر زلزله که مقاطع به حالت غیر الاستیک رسیده و به مقدار زیادی وارد محیط پلاستیک می شوند و همچنین با منظور نمودن اندرکنش خاک و سازه
۱۰- طراحی المان های سازه ای با توجه به تعیین میزان خسارت وامکان بهره برداری در سطوح مختلف زلزله و باد، بطور کلی طراحی با رعایت معیارهای زیر صورت گرفته است:
– معیار طراحی سازه در برابر زلزله
– معیار طراحی سازه در برابر باد
– معیار طراحی در برابر آتش سوزی
– معیار طراحی از نظر بهرهبرداری (سازه رأس- آنتن و 😉
با مروری بر پارامترها و مباحث فوق حجم مطالب مطالعه شده برای هر فصل آشکار می شودلذا به ارائه کلیاتی مؤثر از برج میلاد در قالب کتاب حاضراکتفا میکنیم.
مشخصات کلی برج میلاد:
برج میلاد با ارتفاع کل ۴۴۹ متر از تراز ۱۴-تا ۴۳۵+ بر روی تپه های گیشا در مجاورت بزرگراه شیخ فضل ا.. نوری وانتهای پارک نصر تهران با اختلاف ارتفاع ۵۰ متر نسبت به زمین های اطراف واقع شده است
تراز زیر فونداسیون برج از سطح دریا ۸۵/۱۴۲۹+ می باشد
ساختمان برج:
فونداسیون :
قسمت های دو گانه ذیل را شامل می شود:
– فونداسیون گسترده (MAT) از تراز ۱۴-تا ۱۱- و ۵/۹-
– سازه انتقالی (Transition) از تراز ۱۱- و ۵/۹- تا ۰±
– سازه انتقالی (shaft) از تراز ۰± تا ۳۱۵+
شفت بتنی اصلی (shaft) از تراز ۰± تا ۳۱۵+
ساختمان رأس (Head) از تراز ۲/۲۴۶+تا ۳۱۵+
دکل آنتن (Antenna Mast) از تراز ۳۱۵+تا ۴۳۵+
ساختمان لابی (Lobby) از تراز ۰+تا ۲۸+ به انضمام دو طبقه زیرزمین
فونداسیون :
فونداسیون برج به عنوان المان انتقال دهنده نیروهای اصلی برج به زمین نقش بسیار مهمی را ایفا می کند به نحویکه طراحی مناسب آن ضمن انتقال مطمئن بارهای مرده و زنده بار باد و زلزله به زمین از ایجاد نشست های نامتقارن و نامساوی و واژگونی برج جلوگیری نموده و پایداری مورد نظر برای چنین سازه خاص و مهمی را فراهم می نماید، فونداسیون برج در تماس با خاک به صورت یک پارچه (MAT) به فرم دایره ای به قطر ۶۶ متر و به ضخامت ۳ تا ۵/۴ متر طراحی گردیده که انتخاب ابعاد و نوع فونداسیون نتیجه مطالعات ژئوتکنیک به عمل آمده وبررسی پارامترهایی چون مقاومت زمین- کنترل نشست و واژگونی و سایر عوامل مؤثر در طراحی بوده تراز زیر این فونداسیون در ۱۴متری عمق زمین واقع شده.
از آنجائی که ابعاد خارجی شفت در تراز ۰± برابر ۲۸ متر بوده که به مراتب کوچکتر از قطر ۶۶
متری فونداسیون (mat) می باشد . لذا لازم است سازه ای به عنوان سازه (انتقالی) واسطه، نقش انتقال نیروها را بین دو قسمت شفت و فونداسیون ایفا نماید.
از محاسن این سازه انتقالی می توان به اثر آن در کاهش ضخامت فونداسیون mat و توزیع یکنواخت تر نیروهای اعمالی از شفت به پی در زیر فونداسیون اشاره کرد واصولاً مجموعه پی mat و سازه انتقالی ، سیستم فونداسیونی بسیار rigid و پایدار را تشکیل می دهند(شکل ۳-۱) .
در ادامه به بررسی قسمت دیگری از فونداسیون یعنی سازه ترانزیشن می پردازیم سازه ترانزیشن
از ۸ عدد دیوار بتنی شیبدار با زاویه ۴۵ درجه با ضخامتی متغیر و همچنین هسته مرکزی توپر (central solid core) تشکیل گردیده است.
تمام بار شفت ناشی از بارهای ثقلی و ممان زلزله از طریق همین سازه ترانزیشن به mat منتقل می شود. در واقع سازه ترانزیشن به فرم یک هرم ناقص هشت وجهی با سخت کننده هایی (stiffners) که یال های هرم را به هسته صلب مرکزی متصل می نمایند بارهای وارد را به فونداسیون mat منتقل می کند (شکل ۳-۲).
نکته قابل توجه اینکه به دلیل انتقال بار از طریق دیوارهای شیبدار ترانزیشن با زاویه ۴۵ درجه به فونداسیون mat، در قسمت هایی از فونداسیون mat کشش های قابل توجهی ایجاد می گردد که جذب تمام این نیرو توسط میلگردهای فونداسیون امکان پذیر نبوده و همچنین به منظور جلوگیری از ترک خوردگی های بیش از حد که امکان خوردگی میلگرد در فونداسیون را فراهم نموده و موجب زیان های دیگری به سازه فونداسیون می گردد از سیستم پس تنیدگی(post- tensioning) کمربندی در قسمت پیرامونی فونداسیون مطابق شکل (۳-۳) استفاده شده است.
در واقع پس تنیدگی فوقالذکر به صورت partial بوده وتحمل کشش ناشی از ممان در فونداسیون بر عهده میلگردهای اصلی پی گذاشته شده است
(لازم به ذکر است که اجرای سیستم پس تنیدگی علاوه بر مزایای فوق به دلیل تحت فشار قرار دادن بتن فونداسیون امکان در نظر گرفتن مقاومت برشی بیشتر برای بتن را فراهم می نماید)
فضاهای خالی در داخل فونداسیون و سازه ترانزیشن تعبیه گردیده است که محل عبور آسانسورها، پله فرار و همچنین چاهک آسانسور سرویس دهنده زیر زمین ها می باشد.
در حقیقت می توان اذعان نمود که ارتفاع فونداسیون این برج ۱۴ متر بوده که در صورت اجرای آن به صورت توپر سازه عظیم الجثه بتونی می داشتیم به منظور کاهش حجم بتن و نتیجتاًکاهش بار ثقلی ، طراحان برآن شدند تا با طراحی سازه ترانزیشن عمل انتقال بار با کمترین حجم بتن لازم انجام پذیرد.
از جمله نکات قابل ذکر دیگر در فونداسیون ، استفاده از سیستم ابزار دقیق از جمله سلول های سنجش فشار (pressure cell) و نیز کرنش سنج (strain gage) در فونداسیون و ترانزیشن می باشد که در جای خود به شرح آن می پردازیم.
با توجه به ابعاد و ضخامت زیاد سازه فونداسیون و ترانزیشن که آن را در رده سازه های دارای بتن ریزی حجیم قرار می دهد (همانند بتون ریزی سدها) کنترل دقیقی را در حین بتن ریزی mat می طلبد. که در این زمینه تمهیدات لازم در مورد کنترل دمای بتن به منظور جلوگیری از ترک خوردگی های غیر نرمال اتخاذ گردید.
شفت (Tower shaft):
شفت برج به عنوان اصلی ترین المان سازه ای برج از جنس بتن مسلح بوده که همانند پاندول وارونه ، انتقال دهنده نیروهای ثقلی و جانبی وارد بر ساختمان رأس، دکل آنتن و خود شفت به فونداسیون می باشد (شکل های (۳-۴ الف)، (۳-۴ب)و (۳-۴ج)) مراحل ساخت سازه شفت رانشان می دهد) شفت برج از دو قسمت تشکیل شده است:
۱ بخش پایینی (lower tower shaft) از تراز ۰± تا تراز۲۴۰+متر
۲ بخش بالایی (upper tower shaft) از تراز ۲۴۰+ متر تا تراز ۳۱۵+متر
در اغلب برج های ساخته شده در دنیا، از شفت با مقطع دایره یا نزدیک به دایره استفاده شده ولی مقطع این برج در تراز ۰± دارای یک هسته مرکزی که از دو عدد ۸ ضلعی توخالی تشکیل گردیده می باشد که توسط ۴ جفت دیواره بتنی به ۴ باله به فرم ذوزنقه متصل شده اند شکل (۳-۵)
از آنجایی که متمرکز نمودن سطوح مقطع در محیط بیرونی شفت، راندمان بالایی را از نظر باربری برای مقطع ایجاد می کند، سعی شده است که ضخامت دیواره های بیرونی مقطع بیشتر و ضخامت دیواره های داخلی که عمدتاً در تحمل برش مؤثر هستند، کمتر در نظر گرفته شوند
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.