مقاله شبیه سازی، مدلسازی ریزساختار و بررسی تبلور مجدد استاتیکی در فرآیند اکستروژن در کانالهای هم مقطع زاویه دار (ECAP)


در حال بارگذاری
18 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
4 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله شبیه سازی، مدلسازی ریزساختار و بررسی تبلور مجدد استاتیکی در فرآیند اکستروژن در کانالهای هم مقطع زاویه دار (ECAP) دارای ۸ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله شبیه سازی، مدلسازی ریزساختار و بررسی تبلور مجدد استاتیکی در فرآیند اکستروژن در کانالهای هم مقطع زاویه دار (ECAP)  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله شبیه سازی، مدلسازی ریزساختار و بررسی تبلور مجدد استاتیکی در فرآیند اکستروژن در کانالهای هم مقطع زاویه دار (ECAP)،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله شبیه سازی، مدلسازی ریزساختار و بررسی تبلور مجدد استاتیکی در فرآیند اکستروژن در کانالهای هم مقطع زاویه دار (ECAP) :

تعداد صفحات:۸

چکیده:

فرایند اکستروژن در کانالهای هم مقطع زاویه دار در سالهای اخیر توجه بسیاری از محققان را به دلیل قابلیت تولید مواد ریزدانه و نانوساختار به خود جلب کرده است. در این پژوهش با ایجاد یک مدل کامپیوتری متشکل از شبیه سازی المان محدود و مدلسازی ریزساختار تاثیر پارامترهای مختلف فرآیند روی فرایند و روی ریزساختار حاصل پس از فرایند بررسی شده است. همچنین بهترین شرایط برای انجام فرایند روی آلومینیم خالص تجاری و دستیابی به ساختار نانویی مشخص شده است. صحت کلیه مراحل شبیه سازی و مدلسازی با مقایسه نتایج با آزمایشات عملی دیگران به اثبات رسیده است. نتایج حاصل نشان می دهد که مهمترین فاکتور در این فرایند میزان کرنش اعمالی به قطعه کار و چگونگی توزیع آن می باشد که زاویه کانال بیشترین تاثیر را روی اندازه دانه نهایی دارد و همچنین بهترین مسیر انجام فرایند مسیر Bc می باشد، در مورد تعداد پاس انجام فرایند نیز نقطه بهینه ای وجود دارد که در مورد آلومینیم مورد مطالعه، ۸ پاس بدست آمد. نهایتا ریزساختار و اندازه دانه حاصل از فرآیند و عملیات حرارتی آن مشخص گردیده است.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.