مقاله بهداشت خانواده


در حال بارگذاری
10 سپتامبر 2024
فایل ورد و پاورپوینت
2120
3 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله بهداشت خانواده دارای ۲۸ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بهداشت خانواده  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بهداشت خانواده،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بهداشت خانواده :

بهداشت خانواده
( مدیریت خانواده )
ازدواج و مسایل بهداشتی مربوط به آن
بهداشت دوران بارداری
بهداشت زایمان و پس از زایمان
تنظیم خانواده
بهداشت کودکان
تغذ یه کودکان
مشکلات شایع بهداشتی در کودکان
یاری کودک به کودک
بهداشت کودکان معلول
بهداشت سالمندان
بهداشت محیط خانه
مراکز ارائه دهنده خدمات بهداشتی به خانواده

ازدواج و مسایل بهداشتی مربوط به آن

۱- اهمیت بهداشت ازدواج را تشریح کنید؟
داشتن آمادگی جسمی و روحی لازم برای ازدواج، علاوه بر تحکیم بنیان خانواده موجب تضمین سلامت فرزندان خواهد بود. اطمینان از مبتلا نبودن زوجین به بیماری مسری، نداشتن اعتیاد و بیماری روانی شدید و غیرقابل کنترل، نبود زمینه مشترک بروز بیماریهای ژنتیک در زوجین و داشتن شناخت لازم در مورد فیزیولوژی جنس مخالف از جمله مواردی است که در بهداشت ازدواج، به آنها پرداخته می شود.
۲- آزمایشهای لازم قبل از ازدواج را نام ببرید؟
این آزمایشها شامل آزمایش خون (از نظر وجود کم خونی و بیماری تالاسمی و نیز تشخیص گروههای خونی) و آزمایش ادرار (از نظر وجود بیماری مقاربتی و اعتیاد) است و در صورت نیاز، آزمایشهای تکمیلی انجام می شود.
۳- ازدواجهای فامیلی را تعریف کنید؟
عبارت است از ازدواج بین دو نفر که با یکدیگر خویشاوند هستند و دارای ژنهای مشابه با ساختمان یکسان اند و ژنهای مشابه را از اجداد و گذشتگان مشترک دریافت کرده اند.
۴- انواع بیماریهایی که در اثر ازدواجهای فامیلی افزایش می یابد را نام ببرید؟
دیابت، انواع سرطانها، فشار خون، میگرن، تالاسمی، زخم معده، کند ذهنی، میکروسفالی، بیماری داسی شدن سلولهای خونی، فنیل کتونوری، بیماری روانی، انواع اختلالات متابولیسم، ناشنوایی، نقایص مادرزادی.
۵- بروز بیشتر اختلالات مادرزادی در ازدواجهای فامیلی در اثر چیست؟
به این علت است که احتمال وجود ژن نهفته و ناپیدای یک بیماری خاص، در یک فامیل، بسیار بالاست و در صورتی که این ژنها در کنار هم قرار گیرند بیماری از حالت نهفته خارج شده، به صورت آشکار درمی آید.
۶- اهمیت مشاره ژنتیک را در پیشگیری از تولد کودکان معلول شرح دهید؟
مشاوره ژنتیک، روندی است که طی آن به زوجها، در مورد بیماریهای ژنتیک و بیماریهایی که ممکن است بر فرزندان آنها تأثیر بگذارد آموزش داده می شود. گرفتن شرح حال خانوادگی از هریک از زوجها درباره بیماریهایی که جنبه موروثی دارد و احتمالاً کامل کردن این اطلاعات با آزمایشهای تکمیلی، می تواند به تصمیم گیری فرد در مورد انتخاب همسر آینده کمک نماید.
۷- نکات اساسی آموزشهای قبل از ازدواج را فهرست کنید؟
در این کلاسها، درباره مسایل گوناگونی از جمله رعایت بهداشت فردی در ازدواج، تنظیم خانواده و روشهای مختلف پیشگیری از بارداری، مشکلات جانبی ازواج فامیلی، مسایل تغذیه ای، مسایل زناشویی، آمادگی برای بارداری و ; به زوجها آموزش داده می شود.
بهداشت دوران بارداری

۱- اهداف مراقبتهای دوران بارداری را توضیح دهید؟
هدف از مراقبتهای دوران حاملگی، تأمین و حفظ سلامت مادر و جنین اوست. در طی این مراقبتها مادران برای زایمانی طبیعی آماده می شوند. آموزشهای لازم را در زمینه خطرات، عوارض و مسایل طبیعی همراه حاملگی فرامی گیرند که نتیجه آن حفظ سلامت جسمی و روحی مادر و کاهش مرگ و میر مادران به دلیل عوارض بارداری می شود.
۲- بهترین سن حاملگی چه سنی است؟
بهترین سن برای بارداری بین ۳۵-۱۸ سالگی است.
۳- حاملگیهای زودرس و دیررس چه عوارضی را به همراه دارند؟
حاملگیهای زودرس به دلیل عدم بلوغ فیزیولوژیک، نداشتن آمادگی و اطلاعات لازم، مشکلاتی را ایجاد می کند. حاملگیهای سنین پایین که لگن هنوز به رشد کافی و کامل خود نرسیده است می تواند برای مادر باردار خطراتی را به دنبال داشته باشد. حاملگی در سنین بالا باعث نقایص مادرزادی می شود.
۴- علائم حاملگی را توضیح دهید؟
اولین و معمولترین علامت حاملگی در خانمها قطع قاعدگی (عادت ماهانه) است. علایم دیگری نظیر بزرگ و حساس شدن پستانها، تهوع و استفراغ صبحگاهی و تکرّر ادرار نیز در بعضی از خانمهای باردار دیده می شود.
۵- اولین مرحله مراقبتهای دوران بارداری چه مرحله ای است؟
معمولاً در اولین معاینه، شرح حال دقیقی از مادر گرفته می شود که در طی آن درباره سابقه بیماری مادر (مثلاً بیماری قلبی یا کلیوی) سابقه حاملگیهای قبلی، سابقه جراحی نیز سؤال می شود و تاریخ احتمالی زایمان با توجه به تاریخ آخرین قاعدگی محاسبه می شود.
۶- آزمایشهایی که از زن باردار درخواست می شود را نام ببرید؟
۱ اندازه گیری هموگلوبین – هماتوکریت و شمارش پلاکتها.
۲ تعیین گروه خونی و RH
۳. بررسی از نظر دیابت
۴ آزمایش ادرار از نظر وجود عفونت
۵ آزمایش VDRL برای تشخیص سفلیس
۶ تست پاپ اسمیر
۷- تغییرات طبیعی دوران بارداری در سه ماهه اول را نام ببرید؟
– خواب آلودگی
– احساس سنگینی در پستانها
– احساس سنگینی و پرشدن در لگن
– تکرّر ادرار
– افزایش ترشحات تناسلی
– تهوع صبحگاهی
– اختلالات گوارشی
۸- علائم خطر دوران بارداری را نام ببرید؟
– احساس درد، درد زایمانی یا هر نوع درد لگنی و شکمی
– خونریزی و یا خروج هر نوع مایع
– ورم دستها و صورت
– سردرد شدید یا مداوم
– تاری دید
– تب و لرز
– سوزش ادرار
– استفراغ مداوم
– احساس کاهش حرکات جنین
۹- مواردی که در دوران بارداری مورد تأکید قرار می گیرد را نام ببرید؟
۱ تغذیه زن باردار
۲ استراحت
۳ استحمام
۴ مراقبت از دندانها
۵ لباس زن باردار
۶ ورزش
۷ مسافرت
۸ مراقبت از پستانها
۹ واکسیناسیون
۱۰- چرا مادران در دوران بارداری واکسینه می شوند؟
همه مادران در دوران بارداری علیه بیماری کزاز واکسینه می شوند. این کار باعث ایمن شدن آنها و نوزادشان درمقابل بیماری کزاز خواهد شد.
۱۱- آیا مادران باردار می توانند به مسافرت بروند؟
بارداری، مانعی برای مسافرت مادران نیست به شرطی که در هر حال دسترسی به امکانات پزشکی داشته باشند. چنانچه مادران مسیرهای طولانی را با اتومبیل طی می کنند بهتر است هر ۲ ساعت یک بار از ماشین پیاده شوند و چند قدم راه بروند. در اواخر دوره حاملگی، مسافرتهای طولانی توصیه نمی شود و لازم است مادران، قبل از مسافرت با پزشک خود مشورت نمایند.
۱۲- از چه مواردی در حاملگی باید پرهیز شود؟
۱ مصرف هرگونه دارو و مواد شیمیایی
۲عکسبرداری
۳ مصرف دخانیات
۱۳- چه عواملی باعث می شود دندانهای زنان باردار مستعد پوسیدگی شود؟
مادران باردار به علل مختلف در معرض پوسیدگی دندانها قرار دارند. کم شدن بزاق، تغییرات هورمونی و نوع تغذیه از آن جمله اند. لازم است خانمها به محض اطمینان از حامله بودن به دندانپزشک مراجعه نمایند تا لثه ها و دندانهای آنها معاینه شود.
۱۴- حاملگیهای پر خطر را نام ببرید؟
۱ حاملگی قبل از سن ۱۸ و بعد از ۳۵ سالگی؛
۲ فاصله بارداری کمتر از ۲ سال؛
۳ حاملگی چهارم به بعد؛
۴ مادری که قدش از ۴۵ سانتیمتر کمتر باشد؛
۵ مادری که وزن او قبل از بارداری کمتر از ۳۸ کلیوگرم باشد؛
۶ حاملگیهای چند قلو؛
۷ سوء تغذیه مادر؛
۸ سابقه سقط و زایمان مشکل در مادر؛
۱۵- چه عواملی باعث تغییرات روحی و روانی در مادر باردار می شود و وظیفه اطرافیان در کمک به بهداشت روانی مادر باردار چیست؟
احساسات مادر نسبت به بارداری، همسر و نوزادش در این تغییرات مؤثرند. مسایل خانوادگی، وضعیت اقتصادی خانواده، روابط حاکم بر خانواده نیز در این تغییرات، تأثیر دارند. تغییرات هورمونی دوران بارداری نیز به بروز این حالات کمک می کنند. تمام این عوامل دست به دست هم داده، ممکن است مادر باردار را زودرنج، کم حوصله و عصبی نمایند.
در این حال وظیفه اطرافیان و مخصوصاً شوهر، بسیار مهم و کمک کننده است. آنها با ایجاد جوی عاطفی و صمیمی می توانند باعث ایجاد اعتماد به نفس در زن باردار شده، فضا و محیطی آرامش بخش در خانواده ایجاد کنند تا مادر، این دوران را با سلامتی و اطمینان طی نماید.
بهداشت زایمان و پس از زایمان

۱- زایمان را تعریف کنید؟
به مجموعه مراحلی گفته می شود که در طی آن نوزاد، جفت و پرده های جنینی از کانال زایمانی خارج می شوند. زایمان با دردهای زایمانی شروع می شود، با ولادت نوزاد ادامه می یابد و با خروج جفت پایان می پذیرد.
۲- مرحله اول زایمان را توضیح دهید؟
مرحله اول، بازشدن رحم است که ممکن است از چند ساعت تا دو روز طول بکشد. علت بازشدن دهانه رحم انقباضات رحمی است. این انقباضات سبب دردهای زایمانی می شوند. در آغاز مرحله اول، فاصله دردهای زایمانی در حدود ۱۵ دقیقه و مدت هر درد چند ثانیه است. در این مرحله کیسه جنینی که محتوای مایع آبکی است خود به خود با دست پزشک یا ماما پاره می شود و مایعی که جنین در آن شناور است جاری می گردد.
۳- مرحله دوم زایمان را توضیح دهید؟
مرحله دوم زایمان، جریان واقعی تولد است که ممکن است از ده دقیقه تا یک ساعت و نیم طول بکشد. در این مرحله است که نوزاد از بدن مادر خارج می شود و زندگی مستقل خود را آغاز می کند.
۴- اپی زیوتومی به چه منظور صورت می گیرد؟
در بعضی از زایمانها، به علت اینکه عضلات اطراف مهبل سفت هستند، مرحله دوم زایمان طولانی می شود؛ در این صورت پزشک برای جلوگیری از وارد آمدن فشار بر سر جنین و تسریع زایمان، مجرای زایمان را با قیچی می برد تا مجرای زایمانی وسیعتر شده، سر کودک به راحتی خارج شود. این عمل را اپی زیوتومی می گویند. با خروج نوزاد، محل بریده شده را با نخی که خود به خود جذب می شود، می دوزند.
۵- مرحله سوم زایمان را توضیح دهید؟
پس از به دنیا آمدن نوزاد، در مرحله دوم، انقباضات رحمی خفیفتر می شود و مادر احساس کاهش درد و آرامش می کند. این انقباضات خفیف تا خروج جفت ادامه می یابد. جفت، معمولاً به طور خود به خود از جدار رحم جدا شده تا نیم ساعت بعد از تولد نوزاد، خارج می شود. گاه لازم است جفت را با مالش روی شکم یا به کمک دست، خارج کرد.
۶- سزارین چیست؟ در چه مواقعی سزارین بر زایمان طبیعی برتری دارد؟
نوعی عمل جراحی است که طی آن با بریدن جدار شکم و رحم، نوزاد بیرون آورده می شود. هنگامی که اندازه سر نوزاد با لگن مادر هماهنگ نباشد یا لگن مادر در قسمتی بیش از حد تنگ باشد همچنین در مواقعی که جنین وضعیت غیرطبیعی داشته باشد، لازم است زایمان با روش سزارین انجام شود.
۷- دوران نقاعت بعد از زایمان چه دورانی است و چه قدر به طول می انجامد؟
دوران نقاهت پس از زایمان به۶ تا ۸ هفته اول بعد از زایمان گفته می شود که در طی آن تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیک ایجاد شده بر اثر بارداری برگشت می کند.
۸- تغییرات طبیعی بعد از زایمان چیست؟
– کاهش حجم رحم
– کاهش وزن به میزان تقریباً ۸ کیلو
– ترشح شیر از پستانها که در ابتدا به صورت آغوز بوده. با گذشت سه تا چهار روز ترشح شیر آغاز می شود.
– ترشحات رحم که در ابتدا به صورت خونی است ولی به زودی از قرمزی آن کاسته می شود و به صورت ترشحات بعد از زایمان درمی آید.
۹- مادر چه زمانی بعد از زایمان می تواند غذا بخورد؟
مادر هر زمان که میل به غذا داشته باشد می تواند غذای مایع یا جامد مصرف کند. رژیم غذایی وی همان رژیم دوران بارداری است و خانمهای شیرده باید حداقل یک لیتر شیر اضافه بخورند.
۱۰- فایده ورزشهای پس از زایمان چیست؟
برای اینکه عضلات شکم، پشت و لگن و سایر اعضای بدن که در دوران حاملگی و زایمان دچار تغییراتی شده اند هر چه زودتر به حالت طبیعی برگردند. پس از هفته دوم زایمان، ورزش توصیه می شود.
۱۱- معمولاً چه مدت پس از زایمان، قاعدگی برمی گردد؟
برگشت قاعدگی در زنان مختلف، متفاوت است. این زمان ممکن است از ۶ هفته تا یک سال پس از زایمان متغییر باشد. مادرانی که نوزاد خود را شیر می دهند دیرتر قاعده می شوند ولی اکثر مادران در ماه پنجم یا ششم بعد از زایمان قاعده خواهند شد.
تنظیم خانواده

۱- لزوم رعایت تنظیم خانواده را تشریح کنید؟
الف) جمعیت و تأمین غذا
ب ) رشد بی رویه جمعیت و نظام آموزشی
ج ) رشد بی رویه جمعیت و نظام اقتصادی
د ) رشد جمعیت و مسکن
ه) رشد جمعیت و بهداشت
و ) رشد جمعیت و محیط زیست
ز ) رشد جمعیت و خدمات عمومی
ح ) رشد جمعیت و مسؤولیتهای اجتماعی بانوان
۲- تنظیم خانواده را تعریف کنید؟
فاصله گذاری مناسب بین بارداریها و کنترل تعداد فرزندان با استفاه از روشهای پیشگیری از بارداری با توجه به امکانات اقتصادی، قدرت جسمی و روانی والدین را تنظیم خانواده گویند.
۳- اهداف تنظیم خانواده را بنویسید؟
۱ کاهش مرگ و میر مادران و نوزادان؛ کاهش معلولیت و ناتوانیهای ناشی از حاملگیهای ناخواسته
۲ کاهش بیماریهای مادر زادی با جلوگیری از زایمانهای دیرهنگام
۳ جلوگیری از حاملگیهای ناخواسته و سقطهای غیرقانونی
۴ جلوگیری از سوء تغذیه مادران و کودکان با فاصله گذاری مناسب بین فرزندان
۵ تأمین سلامت جسمانی و روانی مادران
۶ کمک به خانواده ها در جهت داشتن تعداد فرزندان دلخواه و متناسب با امکانات اقتصادی جسمانی و روانی آنها.
۴- روشهای متداول پیشگیری از حاملگی را نام ببرید؟
۱ روشهای مکانیکی شامل:
الف) پوشش برای مرد (کاندوم)
ب ) دستگاه داخل رحمی (IUD)
۲. روشهای شیمیایی شامل:
الف) قرصهای خوراکی ضد بارداری
ب ) هورمونهای تزریقی
ج ) کپسولهای کاشتنی
۳ روشهای جراحی شامل:
الف) بستن لوله در مردان (وازکتومی)
ب ) بستن لوله در زنان (توبکتومی)
۵- مزایای استفاده از قرصهای ضد بارداری را بنویسید؟
۱ مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری نه تنها منجر به سرطان نمی شود، بلکه از برخی انواع سرطان پیشگیری می کند.
۲ استفاده از قرصهای ضد بارداری منجر به نازایی نمی شود بلکه پس از قطع مصرف قرص در ظرف چند ماه، قدرت باروری بازمی گردد.
۳استفاده از قرصهای ضد بارداری منجر به تولد نوزادان ناهنجار نمی شود و اگر در زمان حاملگی مصرف نشده باشد نوزادان سالم متولد خواهند شد.
۴ قرصها برای اینکه مؤثر واقع شوند باید به طور مرتب و صحیح مورد استفاده قرار گیرند .

بهداشت کودکان

۱- دوره شیرخوارگی را تعریف کنید؟
۲۸ روز اول زندگی را دوره نوزادی و پس از آن تا ۲ سالگی را دوره شیرخوارگی می نامیم.
۲- به نظر شما چرا بر مراقبت نوزادان تأکید می شود؟
مراقبتهای بهداشتی در این زمان سهم بهه سزایی در حفظ سلامت و کاهش مرگ و میر کودکان دارد. تغذیه مناسب، ایمن سازی در مقابل بیماریهای واگیردار و پایش رشد، رعایت نکاتی که بیماریهای شایع نظیر اسهال و عفونتهای تنفسی را کاهش می دهد و مواردی نظیر آن، به ارتقای سطح سلامتی در این دوران کمک می کند.
۳- نکات مهم بهداشتی دوران نوزادی را توضیح دهید؟
نوزادان طبیعی در موقع تولد حدود ۵/۳ کیلوگرم وزن دارند. قد آنها حدود ۵۰ سانتیمتر است و اندازه دور سر آنها حدود ۳۷ سانتیمتر است. در هفته اول تولد، نوزادان کمی کاهش وزن دارند که طبیعی است. برخی از نوزادان ۷-۳ روز پس از تولد کمی زرد می شوند که این امر نیز طبیعی است. در صورتیکه زردی قبل از روز سوم یا بعد از روز هفتم تولد پیدا شود یا بیش از اندازه باشد نوزاد باید مورد معاینه پزشک قرار گیرد.
۴- موارد مهم بهداشتی دوران شیرخوارگی را شرح دهید؟
دوران شیرخوارگی، دوره ای حساس در زندگی کودک به شمار می رود. او به تدریج با محیط زندگی جدید خو می گیرد، محرکهای تازه از محیط را می شناسد، می نشیند و می ایستد و راه می رود. هر روز از این دوران با تحولی تازه همراه است و شناخت این دوران و نیازهای کودک در این زمان می تواند به حفظ سلامت او کمک نماید. نکات عمده در مراقبتهای این دوران شامل تغذیه، پایش رشد و نمو، واکسیناسیون، مراقبت از دندانها و آموزش توالت رفتن، بیماریهای شایع و ; می باشد.
۵- پایش رشد و اهمیت آن در سلامت کودک را بیان کنید؟
مهمترین علامت سلامت کودک، زیاد شدن وزن اوست. پس باید وزن کودک در سال اول هر ماه اندازه گیری شود. منحنی رشد هر کودک که از متصل کردن نقاط در هر ماه به دست می آید، باید به موازات یکی از خطوط منحنی رشد و به طرف بالا باشد. اگر وزن کودک بیشتر از مرتبه قبل باشد خطی که روی منحنی رشد کشیده می شود رو به بالا خواهد بود. این حالت نشان می دهد که کودک رشد خوبی داشته است. اگر وزن کودک همان وزن مرتبه قبل باشد خطی که روی منحنی رشد کشیده می شود مستقیم خواهد بود. این حالت، نشان دهنده این است که کودک به خوبی رشد نکرده است. اما اگر وزن کودک کمتر از مرتبه قبل باشد خطی که روی منحنی کشیده می شود رو به پایین خواهد بود. این حالت بسیار خطرناک است چون نشاندهنده این است که کودک نه فقط رشد نکرده بلکه وزن خود را از دست داده است.
۶- اندازه گیری دور سر کودک چه اهمیتی دارد؟
راه دیگری که برای آگاهی از میزان رشد کودک و به خصوص رشد مغزی او وجود دارد اندازه گیری مرتب دور سر کودک است. اندازه دور سر کودک در بدو تولد، حدود ۳۷ سانتیمتر است که در سه ماهه اول، هر ماه ۲ سانتیمتر و پس از آن تا سال دوم حدود ۱۰ سانتیمتر دیگر به دور سر افزوده می شود.
۷- واکسیناسیون را تعریف کنید؟
عبارت است از وارد کردن میکروب یا ویروس کشته شده یا ضعیف شده آنها به بدن به صورت خوراکی یا تزریقی. بدن انسان در مقابل این ویروسها و میکروبها یا سموم، موادی می سازد که اصطلاحاً «پادتن» نامیده می شود. حال اگر بدن با میکروب یا ویروس واقعی برخورد کند می تواند آن را از بین ببرد و بدین ترتیب، انسان در مقابل آن بیماریها ایمن می شود.
۸- واکسیناسیون در چه دوره هایی صورت می گیرد؟
۱ بدو تولد
۲ یک و نیم ماهگی
۳ سه ماهگی
۴ چهار و نیم ماهگی
۵ نه ماهگی
۶ در پانزده ماهگی
۷ در سن چهار تا شش سالگی
۸ پس از هر دو سال یک بار
۹- در چه شرایطی واکسیناسیون می تواند مؤثر واقع شود؟
زمانی به خوبی اثر می کند که به موقع و به طور کامل انجام شود بعضی از واکسنها زمانی مؤثر واقع می شوند که چند بار تلقیح شوند.
۱۰- رویش دندانهای شیری از چند ماهگی شروع می شود؟
از ۶ ماهگی شروع می شود و تا حدود ۵/۲ سالگی همه ۲۰ دندان شیری درمی آید.
۱۱- دندانهای شیری چه نقشی را ایفا می کنند؟
جویدن غذا، تکلم درست، زیبایی صورت، در رشد طبیعی فکها مؤثرند، فضای لازم را برای رویش دندانهای دایمی حفظ می کنند و به این ترتیب باعث می شوند که دندانهای دائمی راحت و منظم دربیایند.
۱۲- آموزش توالت رفتن به کودک را تشریح نمایید؟
از حدود ۱۸ ماهگی به بعد که کودکان به تدریج می توانند ادرار و مدفوع خود را کنترل کنند باید آموزش توالت رفتن را شروع کرد.
۱ والدین باید از آموزش اجباری کنترل ادرار و مدفوع به کودک خودداری کنند. این کار سبب یبوست مزمن، بی اختیاری ادرار و مدفوع و اختلال در رابطه والدین و کودکان می شود.
۲ اگر با این مسأله به گونه ای برخورد شود که کودک آن را به عنوان یک کار و مهارت ببیند، احتمال موفقیت در آن بسیار بیشتر است.
۳ در آموزش این امر، باید به خصوصیات و تفاوتهای کودکان توجه کرد و از مقایسه کودکان در این مورد خودداری نمود.
۴ اگر کودک، مقاومت کند باید این آموزش، چند هفته ای عقب انداخته شود. اگر کودک در طول روز به مدت چند ساعت خشک باشد و در صورتی که خود را خیس کند خبر بدهد می توان آموزش توالت رفتن را شروع کرد.
۱۳- ختنه چه اثرات مثبتی دارد؟ توضیح دهید؟
ختنه کردن سنت پسندیده ای است که سالهاست منابع علمی آن ثابت گردیده است. از جمله منافع این کار، پیشگیری از سرطان و عفونتهای ادراری است. زخم ناشی از ختنه کردن معمولاً پس از یک هفته ترمیم می یابد. در این مدت باید از کودک مراقبت به عمل آید تا محل زخم، عفونی نگردد.
تغذیه کودکان

۱- زمان شروع تغذیه با شیر مادر را توضیح دهید؟
تغذیه نوزاد با شیر مادر بهتر است تا نیم ساعت پس از تولد و روی تخت زایمان شروع شود. در چند روز اول پس از زایمان، شیر مادر به صورت آغوز یا ماک است و شروع به موقع شیردهی سبب می شود که نوزاد از تمام مزایایی که آغوز دارد بهره مند شود. شروع هرچه زودتر شیردهی سبب تحریک پستان و تولید شیر می شود.
۲- شیر مادر دارای چه ترکیبی است؟
شیر مادر بهترین ترکیب شیمیایی از پروتئین، چربی، کربوهیدرات، ویتامینها و املاح لازم برای رشد کودک است. شیر مادر بیش از ۱۰۰ ترکیب شیمیایی مختلف با نسبتهای متفاوت است که از لحاظ هضم و جذب، برای نوزاد بسیار مناسب می باشد.
۳- خواص ضد میکروبی و ایمنی بخشی شیر مادر را توضیح دهید؟
در شیر مادر، علاوه بر مواد مغذی، موادی وجود دارد که کودک را در مقابل عفونتها مقاوم می کند. از این رو، کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند خیلی کمتر به اسهال و سرماخوردگی و سایر بیماریهای شایع مبتلا می شوند.
۴- خواص بهداشتی شیر مادر را توضیح دهید؟
شیر مار همیشه تازه و در دسترس است و عاری از هرگونه آلودگی و میکروب می باشد. شیرهای دیگر به راحتی ممکن است آلوده شوند. این آلودگیها ممکن است از ظرف، از دست شخص، قاشق و غیره منتقل شود در حالی که شیر مادر مستقیماً از پستان وارد دهان طفل شده، امکان آلودگی ندارد.
۵- مزایای شیردهی مادر را شرح دهید؟
– شیردهی باعث می شود وزن و اندام مادر زودتر به حالت طبیعی برگردد.
– مادرانی که فرزندشان را با شیرخود تغذیه می کنند کمتر به سرطان سینه و تخمدان مبتلا می شوند.
– اگر مادری به طور مرتب شیردهی داشته باشد، احتمال حاملگی زودرس و ناخواسته نیز کمتر می شود.
– شیر مادر خریدنی نیست و هیچ هزینه ای برای خانواده ندارد.
۶- آیا برای شیر دادن، باید برنامه منظمی وجود داشته باشد؟
شیر دادن به کودک احتیاج به برنامه منظمی ندارد. هر وقت کودک گرسنه است چه روز و چه شب و با هر فاصله ای، باید به او شیر داده شود. مدت مکیدن شیرخوار را نباید محدود کرد. باید اجازه داد شیرخوار تا هر وقت بخواهد پستان را بمکد و خود او، پستان را رها کند.
۷- روش تغذیه نوزاد از پستان مادر را توضیح دهید؟
مادر باید در زمان شیر دادن کاملاً راحت باشد. اگر در روزهای اول پس از زایمان نشستن برای مادر مشکل باشد می تواند در حالت خوابیده به نوزاد شیر دهد. بهتر است مادر قبل از شیردهی دستهای خود را با آب و صابون بشوید. اما روزانه تنها یک بار شستن پستانها با آب کافی است و لازم نیست از صابون استفاده شود. اگر پستان به طرز صحیحی در دهان کودک قرار داده نشود ممکن است درد، زخم و ترک خوردگی پستان را به همراه آورد.
۸- در اولین هفته شروع تغذیه تکمیلی بهتر است از چه مواد غذایی استفاده شود؟
بهتر است از فرنی آرد برنج استفاده شود که ابتدا یک قاشق مرباخوری در روز و کم کم روزانه ۱۰ قاشق مرباخوری کافی است.
۹- از هفته سوم چه مواد غذایی را می توان به کودک داد؟
پوره، مثل پوره سیب زمینی، هویچ، نخود فرنگی و لوبیاسبز را می توان به شیرخوار داد. بهتر است کمی روغن به پوره اضافه نمود تا نیروی بیشتری به کودک بدهد.

۱۰- دادن ماست را از چند ماهگی می توان شروع کرد؟
از ۸ ماهگی
۱۱- نشانه های کافی بودن شیر مادر چیست؟
بهترین چیزی که می تواند به مادر کمک کند تا از کافی بودن شیرخود مطمئن شود اضافه شدن وزن شیرخوار است. در ماههای اول، اگر وزن شیرخوار هر ماه ۵۰۰ گرم بیشتر از وزن ماه قبل باشد، تغذیه خوبی داشته و شیر مادر کافی بوده است. از دیگر نشانه هایی که کافی بودن شیر مادر را نشان می دهد، تعداد کهنه هایی است که کودک در طول روز خیس می کند. اگر شیرخوار فقط از شیر مادر استفاده می کند و غذا یا مایعات دیگری نمی خورد و روزانه ۶ کهنه را خیس می کند حتماً شیر مادر برایش کافی است.
۱۲- آروغ زدن چه مزایایی برای کودک دارد؟
در موقع شیرخوردن، مقداری هوا نیز به همراه شیر، وارد معده شیرخوار می شود. وجود این هوا می تواند باعث بروز دل درد در نوزاد شود. لازم است پس از هر بار شیردهی، کودک را در بغل گرفته چند بار آهسته به پشت او بزنیم یا پشت او را مالش دهیم تا هوای خورده شده را برگرداند. گاهی همراه آروغ زدن مقداری شیر نیز برگردانده می شود که امری طبیعی است و جای نگرانی نیست.
۱۳- تغذیه در سال دوم را توضیح دهید؟
در این سن، کودک کم کم می تواند از غذای سفره استفاده کند ولی نباید غذای او منحصر به غذای سفره شود. در سال دوم بهتر است ابتدا غذای کمکی را به طفل داد و سپس شیر مادر را در اختیار او گذاشت. برای اینکه غذای کودک انرژی کافی داشته باشد، بهتر است مقداری روغن یا کره به غذای کودک اضافه شود. غذای کودک باید متنوع باشد مثل برنج، لوبیا، نخود، عدس، شیر، انواع سبزی، میوه، گوشت، ماهی و تخم مرغ به کودک داده شود.
۱۴- تغذیه کودک بعد از دو سالگی به چه صورت باید باشد؟
در این دوره، کودک به دلیل فعالیت زیاد و رشد سریع، اشتهای بیشتری پیدا می کند و می تواند در هر وعده غذای بیشتری بخورد. در این سنین پدر و مادر باید غذا خوردن را به عهده خود کودک بگذارند اما باید مراقب باشند که کودک غذای کافی بخورد. بهتر است غذا خوردن کودک زمان و محل معینی داشته باشد. بعضی از کودکان به راحتی غذا نمی خورند. والدین آنها از روشهای مختلفی مثل نوازش کردن، رشوه دادن، تهدید، ترساندن و حتی کتک زدن استفاده می کنند. نباید کودک را به غذا خوردن مجبور کرد. شیر و لبنیات باید جزو لاینفک برنامه غذایی کودک باشد.
۱۵- نحوه تغذیه در زمان بیماری، را شرح دهید؟
در دوران بیماری، پدر و مادر باید توجه بیشتری به تغذیه کودک داشته باشند. اگر کودک تب داشته باشد، ذخیره های غذایی بدن او مصرف می شوند. معمولاً در دوران بیماری، اشتهای کودک کم می شود و اگر به تغذیه او توجه کافی نشود، رشد کودک دچار اشکال می گردد. مخصوصاً اگر کودک اسهال داشته باشد، مایعات و مواد غذایی را از دست می دهد. اگر کودک بیمار، شیرخوار است باید تغذیه با شیر مادر را در دوران بیماری ادامه داد. به کودک تب دار باید آب و مایعات بیشتری خوراند.
مشکلات شایع بهداشتی در کودکان

۱- مراحل رشد کودک را نام ببرید؟
۱ مرحله اول (یک سال اول عمر)
۲ مرحله دوم (یک تا سه سالگی)
۳ مرحله سوم (سه تا پنج سالگی)
۴ مرحله چهارم (شش تا یازده سالگی)
۵ مرحله پنجم (یازده سالگی تا انتهای نوجوانی)
۲- «نه» گفتن در چه سنی در کودکان شروع می شود؟ والدین باید چگونه با آن برخورد کنند؟
بین یک تا سه سالگی شروع می شود. در مرحله دوم کودکان به طور طبیعی لجباز می شوند. باید ضمن تحمل «نه» گفتن آنها، اجازه انجام کارها را به آنها داد و والدین به کار کودک نظارت و از او مراقبت کنند.
۳- کودکان در چه مرحله ای آمادگی رفتن به مهد کودک را دارند؟ این مرحله دارای چه ویژگیهایی است؟
کودکان در مرحله سوم بین سه تا پنج سالگی، آمادگی رفتن به مهد کودک را دارند. روابط با همسالان برایشان لذتبخش است. آموزش مهارتها، خوردن، لباس پوشیدن و توالت رفتن به تنهایی در این مرحله باید انجام شود. بازیها در این مرحله به صورت مشترک صورت می گیرد. آموزش اخلاقیات و مذهب، در این مرحله انجام می شود.
۳- اختلالات شایع دوران کودکی را نام ببرید؟
۱ لکنت زبان
۲ شب ادراری
۳ اضطراب و ترس
۴ بیش فعالی
۴- با افرادی که لکنت زبان دارند چگونه باید برخورد کنیم؟
صرف نظر از علت بروز لکنت زبان، برای رفع اشکالات ایجاد شده در تلفظ بهتر است اعضای خانواده سعی کنند شمرده و واضح صحبت کنند و به صحبت غلط کودک نخندند. گاه خانواده از روی شوخی، کلماتی را که کودک غلط تلفظ می کند، آنها هم غلط تلفظ می کنند که باید از این کار پرهیز شود. گوش دادن با حوصله به صحبت کودکان و به کارگیری صحیح کلمات به صورت شمرده در کلام خود، به تدریج به اصلاح گفتار کودک کمک خواهد کرد.
۵- شب ادراری را تعریف کنید و راههای برخورد با آن را توضیح دهید؟
وجود بی اختیاری ادرار بعد از ۵ سالگی را، شب ادراری می گویند. به دلایل مختلف در رشد دریچه خروجی مثانه این قبیل کودکان، تأخیر وجود دارد. روشهای متعددی برای درمان شب ادراری پیشنهاد شده است ولی بهترین روش، رفتار درمانی است که مبتنی بر مشارکت کودک بر حل مسأله می باشد. در این روش، برای شبهایی که کودک شب ادراری ندارد امتیاز در نظر گرفته می شود و به ازای تعداد معینی امتیاز، در هفته یا ماه جایزه در نظر گرفته می شود. محدودیت مصرف مایعات در شب و عادت دادن کودک به اینکه هر شب قبل از خواب، توالت برود نیز کمک کننده است.
۶- علت وجود اضطراب در کودکان چیست؟
اغلب والدین برای تنبیه کودک یا جلوگیری از بروز رفتاری خاص، وی را از موضوع وحشتناکی می ترسانند. مثلاً بعضی حیوانات، لولو، افراد غریبه، تاریکی و غیره. این امر منجر به شکل گیری ترسها و اضطرابهای بیهوده در کودکان می شود.
۷- اختلال عادتی را تعریف کنید؟ و تعدادی از این اختلالات عادتی را نام ببرید؟
به هر رفتار عادتی غلطی که کودک تکرار کند، «اختلال عادتی» گفته می شود. ناخن جویدن، انگشت مکیدن یا دائماً با موهای خود ور رفتن، گوشه لباس را مرتب به دهان بردن و جویدن.
۹- عادات غلط نشانه چیست؟
عادات ناپسند را باید یک علامتها یا زنگ خطرها تصور نمود که حاکی از غلط بودن روابط حاکم بر شرایطی است که کودک در آن رشد و نمو می کند. در چنین محیطی طبعاً کودک دچار اضطراب و خشم می شود که یکی از راههای تخلیه آن، بروز رفتارهای عادتی است.
یاری کودک به کودک

۱- مواردی را که کودکان بزرگتر می توانند به کودکان کوچکتر کمک کنند، نام ببرید؟
۱ به او غذا بدهند.
۲ با او بازی کنند.
۳ صورتش را تمییز کنند.
۴ در مواقع لزوم، او را به توالت ببرند و پس از توالت، دستهایش را با آب و صابون بشویند.
۵ او را از خطرات و حوادث دور نگهدارند.
۶ دندانهای کوچولو را تمییز کنند.
۲- در پیشگیری از حوادث کودکان، بزرگتر چه نقشی را می توانند ایفا کنند؟
آنها می توانند برادران و خواهران کوچکتر خود را یاری دهند تا مواظب آتش و چیزهای داغ باشند. بچه های بزرگتر می توانند در هنگام آشپزی مادر و یا در فصل زمستان، کوچکترها را از نزدیک شدن به وسایل گرماسوز، دور نگهدارند. در نقاط شلوغ و پر ترافیک، بچه های بزرگتر، می توانند مواظب بچه های کوچکتر باشند. وقتی سانحه ای اتفاق افتاد، بچه ها می توانند بسیاری از کمکهای اولیه را فراگیرند و بچه های مدرسه می توانند با کمک والدین و ملعمان خود جعبه کمکهای اولیه برای درمان جراحات و بریدگیها، فراهم کنند.
۳- کودکان بزرگتر چه نقشی در بازی با کودکان کوچکتر دارند؟
کودکان از طریق بازی، می آموزند که چگونه زندگی کنند و از این راه، تواناییها و حواس خود را پرورش می دهند. آنها وقت زیادی را با برادران وخواهران خود می گذرانند و در صورتی که با بچه های بزرگتر بازی می کنند به رشد حواس آنها نیز کمک می کنند. این کار را با علاقه و مسؤولیت بیشتری انجام می دهند.
بهداشت کودکان معلول

۱- معلولیت را تعریف کنید؟
معلولیت، به ناتوانی در انجام تمام یا قسمتی از فعالیتهای عادی زندگی فردی یا اجتماعی به علت وجود نقصی مادرزادی یا اکتسابی، در قوای جسمانی یا روانی اطلاق می شود.
۱- انواع معلولیتها را نام ببرید؟
۱ معلولیتهای جسمی شامل موارد زیر است:
الف: معلولیتهای حواسی مانند نابینایی و ناشنوایی؛
ب: معلولیتهای حرکتی شامل انواع نقص عضوها، ضایعات نخاعی و ناهنجاریهای مربوط به اسکلت و عضلات؛
ج: معلولیت احشای داخلی: شامل ناهنجاریهای قلبی ـ عروقی، تنفسی، کلیوی و غیره؛
۲ معلولیت ذهنی شامل موارد زیر است:
الف: عقب ماندگی ذهنی
ب: بیماری روانی
۳- علل معلولیتها، به چند دسته تقسیم می شوند؟
۱ معلولیتهای اکتسابی
۲ معلولیتهای مادرزادی
۴- معلولیتهای اکتسابی را توضیح دهید؟
در اثر تصادفات، حوادث یا بلاهای طبیعی، جنگ، آتش سوزی، مسمویتها و یا بیماریهای مزمن و عوارض ناشی از آنها، فرد ممکن است دچار این معلولیت گردد.
۵- معلولیتهای مادرزادی را توضیح دهید؟
علل معلولیت مادرزادی را به طور کلی به دو دسته تقسیم می کنند:
عوامل دوران بارداری: نظیر عوامل ژنتیکی، سوء تغذیه مادر، سن بالای مادر، رعایت نکردن بهداشت دوران بارداری، اشعه، دارو، بیماری مادر، استعمال دخانیات.
عوامل هنگام زایمان: زایمان مشکل و طولانی، زایمانهای غیربهداشتی، ضربات وارده به نوزاد هنگام تولد.
۶- راههای پیشگیری از معلولیتها، را توضیح دهید؟
پرهیز از ازدواجهای فامیلی، مراقبتهای دوران بارداری، تغذیه صحیح مادر، اجتناب از باردار شدن در سنین بالای ۳۵ سال و زیر ۱۸ سال، مصرف نکردن دارو در هنگام بارداری، اجتناب از در معرض اشعه قرار گرفتن و انجام زایمان در شرایط کاملاً بهداشتی و تحت نظر فرد دوره دیده از جمله اقداماتی است که می تواند از بسیاری از معلولیتها پیشگیری نماید.
۷- برخورد خانواده با افراد معلول باید چگونه باشد؟
درک این نکته، مهم است که اگرچه ممکن است فرد معلول با دیگران تفاوت داشته باشد ولی تکیه بر ناتوانی فرد، نه تنها کمکی به وی نمی کند بلکه بر مشکلات وی خواهد افزود. افراد معلول، غالباً مشکلاتی دارند که مانع انجام برخی از فعالیتهای آنها می شود یا احتمالاً آنها بعضی از کارها را به شکل دیگری انجام می دهند، اما اکثر افراد معلول نیز می توانند پس از آموزش لازم، بسیاری از فعالیتهای عادی زندگی را با اندک تفاوت یا آهسته تر از دیگران انجام دهند. آنچه یک معلول نیاز دارد پذیرفتن و باور کردن تواناییهای اوست نه غصه خوردن برای ناتوانی وی.
۸- علت معلولیتهای جسمی و حرکتی چیست؟ و چگونه باید با آنها برخورد کرد؟
افراد مبتلا به ضایعات نخاعی، معمولاً از ناحیه پا دچار ناتوانی هستند و فلجهای مغزی می تواند هر یک از اندامها یا همه آنها را مبتلا سازد. بیماریها، حوادث و تصادفات نیز می توانند سبب بروز نوعی نارسایی حرکتی در فرد گردند. در برخورد با معلول جسمی باید ضمن توجه به محدودیتهای حرکتی فرد، دیگر تواناییهای او در حدی تقویت شود که حتی الامکان بتواند نارساییها را جبران کند.
۱- با افراد نابینا چگونه باید برخورد کرد؟
در برخورد با فرد نابینا باید تلاش نمود تا در صورت وجود بینایی حتی به صورت جزئی، با استفاده از روشهای مناسب، مهارتهای فرد را در استفاده از آن بالا برد. تقویت حواس دیگر فرد، وی را در مواجهه با عوامل محیطی موفقتر می سازد.
وضعیت زندگی و اثاثیه منزل، باید به نحوی چیده شود تا نابینا بتواند به راحتی وسایل مورد نیاز خود را پیدا کند. خوشبختانه امروزه با استفاده از الفبای بریل، نابینایان می توانند با سواد شده، بخوانند و بنویسند.
۱۰- با افراد ناشنوا چگونه باید برخورد کرد؟
در برخورد با افراد ناشنوا باید آرام و شمرده صحبت کرد و موقع صحبت روی خود را به سمت فرد نگهداشت تا بتواند با لبخوانی منظور ما را درک کند. صحبت با صدای بلند باعث می شود که وی نتواند منظور ما را به خوبی درک کند. چون در این حالت، لبخوانی مشکل می شود.
۱۱- به چه افرادی عقب ماندگان ذهنی می گویند؟
عقب ماندگان ذهنی، افرادی هستند که از نظر فعالیتهای ذهنی، نسبت به همسالان خود نارسایی دارند و عقب مانده اند. در نتیجه از نظر توانایی یادگیری، همسازی با محیط، بهره برداری از تجربیات، درک مفاهیم، قضاوت و استدلال صحیح، به درجات مختلف محرومند.
۱۲- عقب ماندگان ذهنی به چند گروه تقسیم می شوند؟
۱ آموزش پذیر
۲ تربیت پذیر
۳ حمایت پذیر
۱۳- عقب ماندگان ذهنی آموزش پذیر، چگونه افرادی هستند؟
بهره هوشی این افراد، بین ۷۰-۵۰ است. این گروه، به طور کلی چه به لحاظ حرکات و حواس و چه به لحاظ روانی، از کودکان عادی کندتر هستند. سازگاری اجتماعی این افراد، به شرایط محیطی آنها بستگی دارد. در برخورد با این افراد، باید متوجه محدودیتهای ذهنی آنها بود. انتظارات والدین نیز باید با توجه به شرایط ذهنی آنها باشد.
۱۴- عقب ماندگان ذهنی تربیت پذیر، چگونه افرادی هستند؟
بهره هوشی این گروه، بین ۵۰- ۲۵ است. به لحاظ عاطفی وضع بسیار متغیری دارند. معمولاً وقتی چیزی را طلب می کنند مهربان و مطیع هستند، لیکن در مقابل مخالفتهای دیگران حملات خشم و غضب و عصبانیت شدید از خود بروز می دهند. توانایی ذهنی این افراد در هر سنی که باشند در حد تواناییهای ذهنی کودک ۷-۶ ساله باقی می ماند. والدین، در برخورد با آنها باید به توانایی ذهنی آنها توجه نمایند و در هر حال، توجه داشته باشند که اگرچه از لحاظ جسمی، روز به روز بزرگتر می شوند ولی در تواناییهای ذهنی، همچنان محدودیت دارند.
۱۵- عقب ماندگان ذهنی حمایت پذیر چگونه افرادی هستند؟
بهره هوشی این گروه، در حد ۲۵ و کمتر از آن است. به لحاظ ظاهر، وضع چهره اغلب این کودکان غیرعادی است و توانایی کنترل خود را ندارند. در اکثر موارد آب دهانشان از گوشه لبها به طرف خارج سرازیر است. بسیاری از آنها از لحاظ ایستادن و راه رفتن مشکل دارند. به لحاظ عاطفی نیز حالت بی تفاوت دارند. با آموزشهای مناسب از طریق به کارگیری مکانیسم شرطی در بعضی از این افراد، آنها می توانند در برخی امور شخصی همکاری کنند؛ ولی در هر حال در اکثر موارد برای زنده ماندن، محتاج حمایت دیگران هستند.
بهداشت سالمندان

۱- سالمند کیست؟
به طور قراردادی، سن شروع سالمندی را ۶۰ سالگی قرار داده اند و این سن را به عنوان نقطه شروع پیری پذیرفته اند. هرچند در برخی افراد، پدیده پیری خیلی زودتر شروع می شود و در بسیاری دیگر، این پدیده برای سالهای بعد نیز به تعویق می افتد.
۲- جمعیت سالمندان را به چند گروه می توان تقسیم کرد؟
۱ پیران جوان: این افراد در سنین ۷۵- ۶۰ سالگی هستند و از نظر جسمی و روانی نسبتاً فعالند و اگر به آنها فرصت داده شود، می توانند از نظر اقتصادی مانند افراد میانسال مولد باشند.
۲ پیران پیر: این افراد که معمولاً بالای ۷۵ سال هستند از نظر جسمی شکننده اند و مبتلا به اختلالات بینایی و شنوایی و گاه اختلالات روانی می باشند.
۳- چگونه می توان از بروز حوادث در کهنسالی پیشگیری کرد؟ توضیح دهید؟
– در زمان حرکت در منزل، مخصوصاً هنگام استفاده از پله ها، مطمئن باشند که نور کافی وجود دارد.
– در صورتی که تغییری در طرز چیدن اثاثیه منزل صورت گرفته، این نکته حتماً به اطلاع فرد سالمند رسانده شود تا وی که بنا به عادت در منزل حرکت می کند خود را با این تغییر عادت دهد.
– از انداختن فرشهای کوچک روی سطوح صاف نظیر پارکت، یا سنگهای صیقلی در مسیر حرکت سالمندان خودداری شود.
– برخاستن ناگهانی از رختخواب یا از حالت نشسته، ممکن است موجب برهم خوردن تعادل سالمند گردد. باید به وی متذکر شد که از حرکات سریع، پرهیز نماید.
۴- دلایل تفاوت نیازهای تغذیه ای سالمندان با جوانان را بیان کنید؟
۱ با افزایش سن، نیاز به انرژی کاهش می یابد. این امر، به علت کاهش فعالیت جسمی و پایین آمدن متابولیسم پایه رخ می دهد.
۲ وضعیت دندانی بسیاری ازسالمندان ممکن است نامناسب باشد بنابراین قوام رژیم غذایی افراد پیر متفاوت است.
۳ ظرفیت هضم و جذب در افراد مسن به مراتب پایین تر از افراد بالغ است.
۴ در سنین بالا تمایلات غذایی، تغییر می کند و افراد مسن علاقه عجیبی به خوردن شیرینی پیدا می کنند.
۵- بیماریهای شایع سالمندان را نام ببرید؟
۱ فشار خون بالا
۲ بیماریهای قلبی
۳ سکته مغزی
۴ دیابت قندی
۵ سرطان
۶ بیماریهای تنفسی
۷ بیماریهای مفاصل
۸ انواع اختلالات روانی
۹ مشکلات دهان و دندان
۱۰ بی اختیاری ادراری
۶- سکته مغزی چگونه به وجود می آید؟
اگر بر اثر عوامل مختلف، در مسیر عروق تغذیه کننده مغز مانعی ایجاد شود و مجرای این عروق بسته شود، فرد دچار سکته مغزی می گردد. در این حالت، قسمتی از مغز که به وسیله رگ مذکور تغذیه می شود دچار اختلال می شود.
۷- افرادی که مشکلات قلبی دارند چه نکاتی را باید رعایت کنند؟
۱ از خستگی بدن بپرهیزند.
۲ الگوی تغذیه را به خوبی رعایت نمایند و از پرخوری و مصرف غذاهای نامناسب خودداری کنند.
۳ سیگار را ترک کنند.
۴ داروهای تجویز شده از سوی پزشک را به موقع و به درستی مصرف نمایند.
۵ علایم و نشانه های خطر بیماری را بشناسند و به آن اهمیت داده، به پزشک مراجعه نمایند.
۸- به افراد سالمند مبتلا به دیابت چه توصیه هایی می شود؟
۱ از مصرف قند و شیرینی بپرهیزند.
۲ در صورتی که اضافه وزن دارند آن را کم کنند.
۳ از پاهای خود به دقت مراقبت کنند. به دقت پاها را از نظر وجود هرگونه زخم آزمایش کنند.
۴ در صورت بروز هرگونه اختلال در دید مانند وجود نقاط سرگردان در دید به پزشک مراجعه شود.
۵ پیاده روی را فراموش نکنند .
بهداشت محیط خانه
۱- اهمیت و ضرورت بهداشت خانه را توضیح دهید؟
بهداشت محیط خانه از ابعاد مختلف، دارای اهمیت است. رفع نیازهای جسمی و روحی افراد ساکن در منزل، جلوگیری از انتشار بیماریها، دفع بهداشتی فاضلاب و زباله، داشتن نور و تهویه مناسب، نبودن سر و صدای بیش ازحد، پیشگیری از حوادث برای کودکان و سالمندان و ; از جمله موارد اهمیت بهداشت محیط خانه است. در صورتی که بدانیم کمبود نوز منازل، رطوبت، گرد و غبار، هر یک سبب چه بیماریهایی خواهند شد به این موارد در بهداشت محیط خانه ها توجه بیشتری خواهیم کرد.
۲- معیارهای مسکن بهداشتی را نام ببرید؟
۱ مسکن بهداشتی، حفاظت جسمی و سر پناه انسان را تأمین می نماید.
۲ جای شایسته برای کارهای آشپزی، غذاخوری، شستشو و دفع را تأمین می نماید.
۳ ساخت و نگهداری آن به گونه ای است که از انتشار بیماریهای واگیر، جلوگیری می نماید.
۴ ساکنان را در برابر خطر آلودگی و سر و صدا حفاظت می کند.
۵ در ساخت آن از مواد خطرناک و سمی استفاده نشده است.
۳- برای تأمین معیارهای بهداشتی، رعایت چه نکاتی ضروری است؟
۱ محل خانه: خانه باید در جای مناسب و بالاتر از محیط اطراف باشد.
۲ ظرفیت اتاقها: رعایت ظرفیت اتاقها با توجه به تعداد افراد خانواده اهمیت دارد.
۳ تأمین حرارت و تهویه مناسب: برای تأمین سلامتی افراد خانواده، حرارت داخل ساختمان در فصول سرد سال ۱۸ درجه و در فصول گرم ۲۱ درجه توصیه می شود.
۴ نور و روشنایی: محل ساختمان اتاقها و در و پنجره های آن باید به گونه ای باشد که نور خورشید بتواند به راحتی به درون اتاق بتابد.
۵ پیشگیری از حوادث و سوانح در خانه: کارهای مربوط به پخت و پز باید در آشپزخانه یا محل مجزایی انجام گیرد.
۶ توالت و دستشویی: منازل مسکونی باید مجهز به توالت و دستشوییهای بهداشتی و قابل شستشو باشند.
۷ جمع آوری و دفع زباله: جمع آوری و دفع زباله در محل مسکونی باید به طور صحیح انجام شود.
۸ محل زندگی در روستاها: در روستها محل زندگی انسان، باید از محل نگهداری دامها کاملاً مجزا باشد.
۴- طریقه برخورد و مبارزه با حشرات و جانوارن موذی را بیان کنید؟
حشرات، در انتقال بسیاری از بیماریها نقش عمده ای را دارند. برای مبارزه با مگس و پشه باید محلهای تکثیر و تخم گذاری آنها را از بین برد. این امر، امکان پذیر نیست مگر با تمیز نگاه داشتن محیط زندگی و جمع آوری به موقع زباله ها و فضولات و موادی که این حشرات، علاقه دارند روی آنها تخمک گذاری کنند. باید با پوشاندن مواد غذایی و استفاده از اسم مناسب، محل را سم پاشی نمایند. جمع آوری خرده های غذا و شستشوی به موقع آشپزخانه، از تکثیر این حشرات جلوگیری می نماید.
۵- برای پیشگیری از سوانح و حوادث روزمره خانگی، رعایت چه نکاتی ضروری است؟ (چهار مورد را بیان کنید.)
۱ قرار دادن درپوشهای پلاستیکی در داخل پریزهای برق؛
۲ نگهداری داروهای موجود در منزل در قفسه های قفل دار؛
۳ قرار دادن سموم گیاهی و جانوری در مکانهای مطمئن؛
۴ خودداری از قرار دادن چراغ خوراک پزی در اتاق؛
مراکز ارائه دهنده خدمات بهداشتی به خانواده

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.