مقاله ارائه مبنایی برای رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر کیفیت سود


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
4 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله ارائه مبنایی برای رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر کیفیت سود دارای ۲۰ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله ارائه مبنایی برای رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر کیفیت سود  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ارائه مبنایی برای رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر کیفیت سود،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله ارائه مبنایی برای رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر کیفیت سود :

ارائه مبنایی برای رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر کیفیت سود

چکیده
رتبه بندی مناسب شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران راهی برای هر چه کاراتر شدن بازار سرمایه ایران و وسیله ای برای یاری رساندن به سرمایه گذاران بالقوه جهت شناسایی شرکتهای مناسب سرمایه گذاری است.
در این تحقیق که از نوع پیمایشی است سعی در ارائه مبنایی جهت رتبه بندی شرکتهایی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر کیفیت سود را داریم. برای ارائه مبنای مورد نظر سؤالاتی را بصورت سؤالات اصلی و فرعی از طریق پرسشنامه مطرح کردیم که توسط جامعه آماری تکمیل گردید. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون کای اسکوئر

فرضیه های اصلی و فرعی تحقیق، در سطح اطمینان ۹۵% مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون فرض ها حاکی از این بود که بین فراوانی های مشاهده شده و فرارانی های مورد انتظار تفاوت معنی داری وجود دارد و همچنین سؤالات مربوط به افشا و ارائه صورتهای مالی، جریان نقدی تولید شده و موجودی ها نسبت به سایر سؤالات اصلی از میانگین نمرات بالاتری برخوردارند و در مبنای ارائه شده تاثیرگذارترند. برای اینکه مبنای ارائه شده جهت رتبه بندی از قابلیت اتکای بالایی برخوردار باشد، سؤالات فرعی که میانگین نمرات آنها از ۷۵/۴ بالاتر بود به عنوان سؤالات منتخب برگزیده شدند. لازم به ذکر است که از ۸۳ سوال مطرح شده ۴۶ سوال دارای ویژگی ذکر شده بودند و مبنای نهایی ارائه شده ما را تشکیل دادند.

واژه های کلیدی:الگو (مبنا)، رتبه بندی، بورس اوراق بهادار، کیفیت سود،سود خالص یا زیان خالص

مقدمه
یکی ازاقلام حسابداری که در گزارش های مالی (صورت سود و زیان) تهیه و ارائه می شود سود خالص است. سود خالص گزارش شده در صورت های مالی به عنوان یکی از مهمترین معیارهای ارزیابی عملکرد و تعیین کننده ارزش بنگاه اقتصادی تلقی می گردد که همواره مورد استفاده طیف وسیعی از استفاده کنندگان نظیر حرفه حسابداری، مدیران مالی، تحلیل گران بازار سهام، سرمایه گذاران و سهامداران قرار می گیرد.از آنجائی که محاسبه سود خالص یک بنگاه اقتصادی متاثر از روش هاو برآوردهای حسابداری است، بدین لحاظ امکان دستکاری سود توسط مدیریت واحد تجاری وجود دارد. انگیزه مدیریت در دستکاری سود به منظور نیل به اهداف خویش که نه تنها الزاماً با اهداف صاحبان سهام همسو نمی باشد، بلکه در اکثریت قریب به اتفاق موارد، با اهداف واحد تجاری متضاد می باشد، صورت می گیرد.

به دلیل فوق، ارزش سود به عنوان یکی از مهمترین اهداف گزارشگری عملکرد و تعیین ارزش شرکت که در حقیقت مهمترین اهداف گزارشگری می باشد، مورد تردید واقع شده و اعتبار آن را مخدوش می گردد. وجود زمینه مناسب برای تخریب سود ناشی از تضاد منافع و همچنین به علت پاره ای از محدودیت های ذاتی حسابداری منجمله: (۱) نارسایی های موجود در فرایند « برآوردها» و پیش بینی های آتی و (۲) امکان استفاده از روش های متعدد حسابداری توسط بنگاه ها، موجب شده است که سود واقعی یک بنگاه از سود گزارش شده در صورت های مالی متفاوت باشد. موضوع کیفیت سود و نحوه ارزیابی آن مورد توجه محققان و دست اندرکاران حرفه حسابداری قرار گرفته است.در دو دهه اخیر مبحث “کیفیت سود” مورد توجه خاص متخصصین قرار گرفته و تلاش بر این بوده است که با دست یافتن به یک متدلوژی منطقی و معتبر، کیفیت سود مورد ارزیابی قرار گیرد.

با توجه به اینکه بازار سرمایه در ایران یک بازار بی تجربه و یا کم تجربه می باشد و همچنین سرمایه گذاران در این بازار جوان هستند. سرمایه گذاران در خصوص تصمیم گیری در سهام شرکتها نیاز به اطلاعاتی دارند که از شفافیت کافی و مناسب برخوردار باشند. هدف اصلی گزارشگری مالی، این است که برای کسانی که به گزارشات مالی بیشترین علاقه را دارند،

اطلاعات مفیدی ارائه شود. سود از جمله مباحثی است که در گزارشات مالی آورده می شود. سود به عنوان محصول ارزشی شرکتها تقریباً در بازار سرمایه به عنوان مهمترین مبنای تصمیم گیری پذیرفته شده است و معیارمناسبی جهت ارزیابی عملکرد شرکتها می باشد. از این رو افشا مناسب و به موقع سود توسط مدیریت واحد گزارشگری باعث خواهد شد تا تصویر واضح و شفاف از وضعیت و عملکرد واحد تجاری نمایش داده شود. از طرف دیگر، تعیین ارزش شرکت نه تنها به کمیت سود بلکه باید به کیفیت آن نیز توجه شود. منظور از کیفیت سود، زمینه بالقوه رشد سود و میزان احتمال تحقق سودهای آتی است. به عبارت دیگر، ارزش یک سهم تنها به سود سال جاری شرکت بستگی ندارد بلکه به انتظارات از آینده شرک

ت، قدرت سودآوری سالهای آتی و ضریب اطمینان نسبت به سود آتی بستگی دارد. بنابراین ارائه سود تنها با هدف کمی پاسخگوی نیازهای استفاده کنندگان از صورتهای مالی و همچنین افشا مناسب پنین صورتهایی نخواهد بود. افشای مناسب اطلاعات، علی الخصوص، سود، باعث افزایش شفافیت صورتهای مالی واحد تجاری خواهد شد و در نتیجه باعث کاراتر

شدن بازار سرمایه و اندازه گیری دقیق و صحیح و عادلانه قیمت اوراق بهادار و تخصیص سرمایه به صورت مطلوب و بهینه خواهد شد. طبق پژوهشهای انجام شده بوسیله آقایان دکتر حسنعلی نیسانی و دکتر اسماعیل فدایی نژاد و دیگران مشخص شد که بورس اوراق بهادار تهران دارای کارایی حتی در شکل ضعیف نمی باشد. ارائه مبنایی جهت رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر کیفیت سود این امکان را می دهد تا سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی به سهولت بتوانند شرکتهای کاراتر را نسبت به سایر شرکتها تمیز دهند و در نهایت سرمایه گذاری معقول و منطقی تری انجام دهند و از طرف دیگر شرکتهای کارا با سهولت بیشتری و ارزان تر به منابع مالی مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند. و این امکان به معنی حرکت بازار سرمایه به سمت کارایی است. این نقش در بازارهای کشورهای توسعه یافته بوسیله موسسات رتبه بند ایفا می شود. بازار سرمایه ایران فاقد چنین موسساتی بوده و تنها رتبه بندی رایج و معمول شرکتها، رتبه بندی بورس اوراق بهادار می باشد که نیاز به بررسی دارد.
مهمترین وظیفه بازار اوراق بهادار، انتقال کار و موثر سرمایه از پس اندازه کنندگان به سوی شرکتها و اشخاص نیازمند سرمایه است. اساساً سلامت اقتصادی بستگی به کارایی و موثر این وجوه از عرضه کنندگان به سوی متقاضیان وجوه سرمایه ای است. انتقال کارای وجوه نیازمند بازاری کارا است. تعریف و تبیین و بکارگیری مکانیزهها، روش ها و مدلهایی که مهیا کننده کارایی در بازار باشد، از یک طرف بر عهده متولیان بازار سرمایه و از طرف دیگر به عهده متخصصان ذیربط می باشد. ارائه مبنایی جهت رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر کیفیت سود در واقع گامی در جهت کاراتر کردن بازار اوراق بهادار تهران است.
هدف این تحقیق ارائه مبنایی برای رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر کیفیت سود و همچنین افزایش شفافیت در خصوص رتبه بندی های صورت گرفته توسط بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
روش تحقیق
در این تحقیق، از روش تحقیق پیمایشی و به منظور آزمون فرضیه ها، از پرسشنامه استفاده شده است.جامعه آماری این پژوهش اعضاء هیات علمی حسابداری دانشگاههای کشور، دانشجویان دوره دکتری حسابداری، و سایر تحلیل گران صاحبنظر فعال در زمینه حسابداری(شاغلین در زمینه حسابداری) می باشند.
از آنجائیکه افراد صاحبنظر در زمینه حسابداری محدود بوده و از طرفی فقط نظر فعالان آن در زمینه شاخصهای ارائه شده در این زمینه مدنظر بوده بنابراین تعداد پرسشنامه های ارائه شده کمتر از دیگر پژوهشها می باشد و محقق در کنار جامعه آماری حضور یافته و در زمینه سوالات احتمالی پاسخگو شده است . فلذا پس از جمع آوری پرسشنامه های اولیه با توجه به نظرات آنان پرسشنامه دیگری طراحی و در اختیار صاحبنظران قرار گرفت است. از بین ۱۵۰ پرسشنامه نزدیک به ۱۲۲ عدد بطور کامل جمع آوری گردید.علی الرغم محدود بودن افراد جامعه، از فرمول نمونه گیری کوکران استفا

ده گردید. برای تعیین تعداد نمونه مورد نیاز بر آورد پارامتر مورد نظر (برای مثال میانگین) باید میزان اشتباه مجاز (Permissible error) در بر آورد پارامتر را در نظر گرفت مقدار اشتباه مجاز (d) معمولا بصورت تفاوت میان پارامتر و بر آورد آن بیان می شود در اغلب پژوهش ها تعداد نمونه از طریق فرمول ذیل بدست می آید: (بازرگان هرندی،عباس و همکاران،۱۳۷۸)

= nتعداد نمونه، (۱۵۰ نفر) = Zمقدار متغیرنرمال (در این جا برابر ۹۶/۱ در نظر گرفته شده با توجه به مقدار خطای نوع اول) ، d = مقدار اشتباه مجاز (برابر ۰۰۸) ، s2= واریانس متغیر مورد مطالعه (در اینجا از نسبت استفاده نمودیم که حداکثر مقدار آن یعنی ۵/۰ در نظر گرفته شد.)
در این پژوهش برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه،کتب و مقالات مربوط به موضوع ونیز سایتهای اینترنتی استفاده گردید.
روشهای آماری قابل استفاده در این پروژه آمار توصیفی و تحلیلی است و ازآمار توصیفی برای تنظیم جداول فراوانی، رسم نمودارها استفاده می شود.و برای تجزیه و تحلیل از آزمون کای اسکوئر استفاده می شود.
تجزیه و تحلیل داده ها
الف)تجزیه و تحلیل توصیفی داده ها
با استفاده از آمار توصیفی، مشخصات عمومی افراد نمونه آماری بشرح ذیل می باشد:
۱- جنسیت: از نظر میزان فراوانی جنسیت ۸۴ درصد از افراد نمونه مرد و بقیه زن م

 

ی باشند.
۲- میزان تحصیلات: از نظر فراوانی میزان تحصیلات فوق لیسانس ۶۷ درصد ،دکتری۲۵ درصد ،لیسانس ۸ درصد می باشد که بیشترین فراوانی مربوط به مقطع فوق لیسانس می باشد .
۳- رشته تحصیلی: از نظر میزان فراوانی رشته تحصیلی، حسابداری با ۸۲ درصد، اقتصاد با ۱۵ درصد و مدیریت با ۳ درصد می باشد که بیشترین فراوانی مربوط به فارغ التحصیلان رشته حسابداری می باشد .
۴- نوع شرکت: از نظر میزان فراوانی نوع شرکت ۶۳ درصد خدماتی و ۳۷ درصد مربوط به شرکتهای تولیدی وتجاری می باشدکه بیشترین فراوانی مربوط به شرکتهای خدماتی می باشد .
تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها
برای تجزیه و تحلیل فرضیه ها از سوالهایی که توسط دیلوتی و تاچ و همچنین برخی از صاحبنظران کیفیت سود مطرح شده است، عنوان گردیده که در واقع هر کدام از آنها به عنوان یک فرضیه فرعی برای فرضیه اصلی به شمار می آیند. برای آزمون فرضیه های فرعی یعنی هر کدام از سوالات مطرح شده از آزمون کای اسکوئر استفاده می کنیم. در انجام آزمون فرضیه ها سطح معنی دار ۹۵% بوده بدین معنی که اگر ۵%p-value < باشد با احتمال ۹۵% می توانیم بگوییم که فرضیه H1 تائید شده
فرضیه اول:در این فرضیه ۱۶ سوال در مورد موضوعات عمومی مرتبط با کیفیت سود عنوان گردیده که موثر بودن موضوعات عمومی موثر در کیفیت سود و در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد.
آزمون فرضیه اول
H0: کیفیت سود با تاکید بر موضوعات عمومی در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر نیست.
H1: کیفیت سود با تاکید بر موضوعات عمومی در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثراست.
جدول شماره (۱) میانگین و کای اسکوئر فرضیه های فرعی فرضیه اول (به صورت رتبه بندی شده)
سوالات مربوط به فرضیه اول کای اسکوئر میانگین
آیا سرعت تغییر در فناوری بر ارزش محصولات شرکت اثر گذاشته است؟ ۷۱۳۷۷ ۵۲۴۵۹
آیا معاملاتی با اشخاص وابسته وجود داشته است؟ ۶۵۵۰۸ ۵۲۲۹۵
آیا پاداش ها بر معیار سود استوارند؟ ۵۵۴۱ ۵۰۱۶۴
آیا معاملات تکراری بر بازده دوره جاری موثر بوده است؟ ۴۱۴۷۵ ۴۹۸۳۶
آیا روشهای حسابداری بکار رفته در واحد تجاری، جزء روشهای محافظه کارانه بوده است؟ ۲۲۵۹ ۴۹۳۴۴
آیا سود حاصل از معامله با اشخاص وابسته نسبت به کل سود با اهمیت بوده است؟ ۱۰۵۴۴۳ ۴۷۷۰۵
آیا مدیر در تهیه صورتهای مالی¬از قضاوتها، تخمین ها و برآوردهای زیادی استفاده کرده است؟ ۳۵۵۷۴ ۴۷۳۷۷
آیا تغییرات اصول حسابداری، تاثیر با اهمیتی در درآمد واحد تجاری داشته است؟ ۶۰۴۵۹ ۴۷۲۱۳
آیا معاملات غیر تکراری بر بازده دوره جاری موثر بوده است؟ ۷۷۴۴۳ ۴۶۸۸۵

آیا انگیزه مدیریت واحد تجاری از تغییرات اصول حسابداری بهبود سود بوده است؟ ۳۸۳۲۸ ۴۶۵۵۷
آیا اصول حسابداری، نسبت به دوره گذشته تغییر یافته است؟ ۳۵۶۷۲ ۴۵۷۳۸
آیا اصول حسابداری مورد استفاده، در راستای اصول بکار گرفته صنعت است؟ ۸۵۷۰۵ ۴۵۴۱۰
آیا روند بازده شرکت، متفاوت از هم نوعان خود در بازار و صنعت است؟ ۱۳۲۵۲۵ ۴۴۴۲۶
آیا بازده مورد انتظار تحلیل گران به بازده واقعی نزدیک می باشد؟ ۱۰۵۴۴۳ ۴۳۹۳۴

آیا تغییراتی غیر قابل توجیه در روشهای حسابداری وجود داشته است؟ ۲۴۹۵۱ ۴۲۷۸۷
آیا روند انحراف بین بازده واقعی و انتظارات مدیریت منطقی است؟ ۶۶۸۸۵ ۴۱۳۱۱
میانگین کل ۴۷۰۹۰
نتیجه آزمون فرضیه اول: با اطمینان ۹۵% فرض H0 رد می شود. چون مقدار میانگین کل (۷۰۹۰/۴) بدست آمده از میانگین فرضیه (۴) در سطح ۵% = بزرگتر می باشد. بنابراین کیفیت سود با تاکید بر موضوعات عمومی در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثراست لذا در جدول اولویت بندی منظور خواهد شد.
فرضیه دوم : در این فرضیه ۸ سوال در مورد افشا و ارائه صورتهای مالی مرتبط با کیفیت سود عنوان شده است در این فرضیه موثر بودن افشا و ارائه صورتهای مالی در کیفیت سود و در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد..
آزمون فرضیه دوم
H0: کیفیت سود با تاکید بر افشا و ارائه صورتهای مالی در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر نیست.
H1: کیفیت سود با تاکید بر افشا و ارائه صورتهای مالی در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثراست.

جدول شماره (۲) میانگین و کای اسکوئر فرضیه های فرعی فرضیه اصلی ( به صورت رتبه بندی شده)
سوالات مربوط به فرضیه دوم کای اسکوئر میانگین
آیا صورت سود و زیان، به صورت عملیاتی و غیرعملیاتی طبقه بندی شده است؟ ۱۰۴۰۳۳ ۵۷۵۴۱
آیا معامله با اشخاص وابسته به طور مناسب افشا شده است؟ ۹۳۸۰۳ ۵۶۲۳
آیا تغییرات حسابداری بطور مناسب افشا شده اند؟ ۶۹۰۱۶ ۵۳۹۳۴
آیا یادداشتها و افشاها، به وضوح کفایت سیاست و برآوردهای حسابداری را بیان می کنند؟ ۸۰۰۳۳ ۵۲۹۵۱
آیا معاملات پیچیده و غیر تکراری به طور کافی افشا شده¬اند؟ ۴۱۴۷۵ ۵۰۴۹۲
آیا ثبت دارایی ها و بدهی ها به ارزش متعارف بر بازده شرکت تاثیر با اهمیتی داشته است؟ ۳۷۸۳۶ ۴۸۰۳۳
آیا برای تعیین ارزش متعارف از روش های متداول حسابداری استفاده شده است؟ ۴۳۰۴۹ ۴۷۸۶۹
آیا دارایی و بدهی هایی وجود دارند که با ارزش متعارف ثبت شده باشند؟ ۷۰۵۵۷ ۴۴۹۱۸
میانگین کل ۵۱۴۹۶
نتیجه آزمون فرضیه دوم: با اطمینان ۹۵% فرض H0 رد می شود. چون مقدار میانگین کل (۱۴۹۶/۵) بدست آمده از میانگین فرضیه (۴) در سطح ۵% = بزرگتر می باشد. بنابراین کیفیت سود با تاکید بر افشا و ارائه صورتهای مالی در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثراست و لذا در جدول اولویت بندی منظور خواهد شد.
فرضیه سوم:در این فرضیه ۴ سوال در مورد تعدیلات پیشنهادی ثبت نشده حسابرسان داخلی و مستقل مرتبط با کیفیت سود مطرح گردیده و موثر بودن تعدیلات پیشنهادی ثبت نشده حسابرسان داخلی و مستقل در کیفیت سود و در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد.
آزمون فرضیه سوم
H0: کیفیت سود با تاکید بر تعدیلات پیشنهادی ثبت نشده حسابرسان داخلی و مستقل در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر نیست.
H1: کیفیت سود با تاکید بر تعدیلات پیشنهادی ثبت نشده حسابرسان داخلی و مستقل در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر است.

جدول شماره (۳) میانگین و کای اسکوئر فرضیه های فرعی فرضیه اصلی سوم ( به صورت رتبه بندی شده)
سوالات فرعی مربوط به فرضیه اصلی سوم کای اسکوئر میانگین

آیا تمامی تعدیلات مورد نظر حسابرسان داخلی و مستقل ثبت شده است؟ ۶۸۷۲۱ ۵۰۹۸۴
آیا نسبت تعدیلات پیشنهادی حسابرسان (ثبت نشده) اثر با اهمیتی بر بازده خواهد گذاشت؟ ۸۵۲۴۶ ۴۹۵۰۸
آیا دلایل مهمی برای عدم ثبت تعدیلات حسابرسان داخلی و مستقل وجود داشته است؟ ۵۰۶۳۱ ۴۶۲۳۰
آیا تعدیلات پیشنهادی ارتباط با اهمیتی با برآورد نمودن انتظارات تحلیل گران و مدیران در زمینه پاداش، تعهدات طرحها، سود و غیره دارد؟ ۵۵۴۱ ۴۶۰۶۶

میانگین کل ۴۸۱۹۷
نتیجه آزمون فرضیه سوم: با اطمینان ۹۵% فرض H0 رد می شود. چون مقدار میانگین کل (۸۱۹۷/۴) بدست آمده از میانگین فرضیه (۴) در سطح ۵% = بزرگتر می باشد. بنابراین کیفیت سود با تاکید بر تعدیلات پیشنهادی ثبت نشده حسابرسان داخلی و مستقل در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثراست و لذا در جدول اولویت بندی منظور خواهد شد.

فرضیه چهارم:در این فرضیه ۱۷ سوال در مورد حسابهای دریافتنی و درآمد مرتبط با کیفیت سود عنوان شده است که موثر بودن حسابهای دریافتنی و درآمد در کیفیت سود و در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد..

آزمون فرضیه چهارم
H0: کیفیت سود با تاکید بر حسابهای دریافتنی و درآمد در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر نیست.
H1: کیفیت سود با تاکید بر حسابهای دریافتنی و درآمد در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر است.
جدول شماره (۴) میانگین و کای اسکوئر فرضیه های فرعی فرضیه اصلی چهارم( به صورت رتبه بندی شده)
سوالات فرعی مربوط به فرضیه چهارم کای اسکوئر میانگین
آیا درآمدهای واحد تجاری از قابلیت تکرارپذیری برخوردار است؟
۵۲۰۹۸ ۵۵۵۷۴
آیا سطح و تغییر در حسابهای دریافتنی نسبت به فروش با اهمیت بوده است؟ ۸۸۰۰۰ ۵۱۱۴۸
آیا فروش غیرعادی زیادی قبل از پایان دوره انجام شده است؟ ۴۲۰۹۸ ۵۰۴۹۲
آیا درآمد، محافظه کارانه شناسایی شده؟ ۲۲۹۸۴ ۵۰۳۲۸
آیا منابع درآمدی بزرگ و غیر تکراری افشا شده است؟ ۶۶۸۸۵ ۵۰۱۶۴
آیاروشهای بیان شده واحد تجاری برای شناسایی درآمدبادیگرشرکتهای صنعت یکسان¬است؟ ۵۶۴۲۶ ۴۹۸۳۶
آیاروش برآورد بدهی های سوخت شده، سود گزارش شده را تحت تاثیر قرار داده است؟ ۹۱۰۴۹ ۴۹۱۸۰
آیا در زمینه وصول مطالبات، عدم قطعیت یا ابهامی وجود دارد؟ ۶۶۸۸۵ ۴۸۱۹۷
آیا بابت فروش های اعتباری، ذخایر کافی گرفته شده است؟ ۸۱۱۱۵ ۴۸۰۳۳
آیا سطح و تغییر ذخیره برای مطالبات سوخت شده با اهمیت بوده است؟ ۸۳۸۶۹ ۴۷۷۰۵
آیا مطالبات مشکوک الوصول حسابهای دریافتنی روند غیر عادی دارد؟ ۴۷۶۰۷ ۴۷۲۱۳
آیا اقتضاهایی مربوط به فروش، همچون حق بازگشت،توانایی فروش مجددمشتری¬وغیره وجوددارد؟ ۹۵۳۴۴ ۴۶۳۹۳
آیا سطح و تغییر ذخیره برای برگشت از فروش با اهمیت بوده است؟ ۴۷۱۴۸ ۴۵۷۳۸
آیا شرکت دارای تعهدات پس از فروش است؟ ۳۰۶۲۳ ۴۴۰۹۸
آیا تغییری در رابطه بین درآمدهای تحقق یافته و تحقق نیافته بوجود آمده است؟ ۷۴۶۸۹ ۴۴۰۹۸
آیا با کاهش فروش، حاشیه ناخالص افزایش یافته است؟ ۳۱۰۸۲ ۴۱۶۳۹
آیا درآمدی وجود دارد که به کالاهای امانی مربوط باشد؟ ۳۷۰۴۹ ۳۸۶۸۹
میانگین کل ۴۷۵۶۰

نتیجه آزمون فرضیه چهارم: با اطمینان ۹۵% فرض H0 رد می شود. چون مقدار میانگین کل (۷۵۶۰/۴) بدست آمده از میانگین فرضیه (۴) در سطح ۵% = بزرگتر می باشد. بنابراین کیفیت سود با تاکید بر حسابهای دریافتنی و درآمد در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثراست و لذا در جدول اولویت بندی منظور خواهد شد.
فرضیه پنجم :در این فرضیه ۴ سوال در مورد هزینه ها مرتبط با کیفیت سود مطرح شده است، مطرح شده است که موثر بودن هزینه ها در کیفیت سود در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد.
آزمون فرضیه پنجم

H0: کیفیت سود با تاکید بر هزینه ها در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر نیست.
H1: کیفیت سود با تاکید بر هزینه ها در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر است.
جدول شماره (۵) میانگین و کای اسکوئر فرضیه های فرعی فرضیه اصلی پنجم ( به صورت رتبه بندی شده)
سوالات فرعی مربوط به فرضیه اصلی پنجم کای اسکوئر میانگین
آیا یک هزینه بزرگ غیرعادی پس از پایان دوره رخ داده است؟ ۳۸۴۲۶ ۵۰۴۹۲
آیا هزینه¬هایی وجودداردکه معوقه شده¬اند؟ ۸۰۸۲۰ ۴۹۸۳۶
آیا مواردی بوده که هزینه ¬های تکرارپذیری، به نادرستی بصورت غیرتکراری ظاهر شوند؟ ۶۵۹۶۷ ۴۶۲۳۰
آیا به منظور افزایش سود عملیاتی یا حاشیه سود، هزینه ها به دیگر بخشهای صورت سود (زیان) انتقال یافته است؟ ۲۸۴۹۲ ۴۴۰۹۸

میانگین کل ۴۷۶۶۴
نتیجه آزمون فرضیه اصلی پنجم: با اطمینان ۹۵% فرض H0 رد می شود. چون مقدار میانگین کل (۷۶۶۴/۴) بدست آمده از میانگین فرضیه (۴) در سطح ۵% = بزرگتر می باشد. بنابراین کیفیت سود با تاکید بر هزینه ها در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثراست و لذا در جدول اولویت بندی منظور خواهد شد.
فرضیه ششم:در این فرضیه ۶ سوال در مورد موجودی ها مطرح شده است و موثر بودن موجودی ها در کیفیت سود و در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد.

آزمون فرضیه ششم
H0: کیفیت سود با تاکید بر موجودی ها در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر نیست.
H1: کیفیت سود با تاکید بر موجودی ها در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر است.
جدول شماره (۶) میانگین و کای اسکوئر فرضیه های فرعی فرضیه اصلی ششم ( به صورت رتبه بندی شده)
سوالات فرعی مربوط به فرضیه اصلی ششم کای اسکوئر میانگین

آیا روش های ارزیابی موجودی کالا بر سود گزارش شده تاثیر گذاشته است؟ ۶۱۹۳۴ ۵۳۷۷۰
آیاروش مورد عمل شرکت برای اندازگیری و ارائه موجودی های کالا، مطابق با دیگر شرکتهای صنعت بوده است؟ ۵۹۹۶۷ ۵۰۸۲۰

 

بقیه جدول شماره (۶) میانگین و کای اسکوئر فرضیه های فرعی فرضیه اصلی ششم ( به صورت رتبه بندی شده)
سوالات فرعی مربوط به فرضیه اصلی ششم کای اسکوئر میانگین
آیا سطح و تغییر در کل موجودی های کالا نسبت به فروش با اهمیت بوده است؟ ۵۵۶۳۹ ۵۰۱۶۴
آیا بابت ضایعات، برگشت و تضمین موجودی ها، ذخایر کافی گرفته شده است؟ ۷۶۹۸۴ ۴۸۶۸۹
آیا انحرافاتی در شمارش انبارگردانی مشاهده شده است؟ ۴۳۹۳۴ ۴۸۰۳۳
آیا رابطه غیرعادی بین موجودی ها و فروش بطور طولانی مدتی وجود داشته است؟ ۴۶۶۸۹ ۴۷۲۱۳
میانگین کل ۴۹۷۸۲
نتیجه آزمون فرضیه اصلی ششم: با اطمینان ۹۵% فرض H0 رد می شود. چون مقدار میانگین کل (۹۷۸۲/۴) بدست آمده از میانگین فرضیه (۴) در سطح ۵% = بزرگتر می باشد. بنابراین کیفیت سود با تاکید بر موجودی ها در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثراست و لذا در جدول اولویت بندی منظور خواهد شد.
فرضیه هفتم:در این فرضیه ۹ سوال در مورد داراییهای ثابت و نامشهود مرتبط با کیفیت سود مطرح شده است و موثر بودن داراییهای ثابت و نامشهود در کیفیت سود و در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد.
آزمون فرضیه هفتم
H0: کیفیت سود با تاکید بر داراییهای ثابت و نامشهود در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر نیست.
H1: کیفیت سود با تاکید بر داراییهای ثابت و نامشهود در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر است.
جدول شماره (۷) میانگین و کای اسکوئر فرضیه های فرعی فرضیه اصلی هفتم ( به صورت رتبه بندی شده)
سوالات فرعی مربوط به فرضیه اصلی هفتم کای اسکوئر میانگین
آیا تغییراتی در عمر داراییهای ثابت و مشهود رخ داده است؟ ۵۴۹۵۱ ۴۶۳۹۳
آیاعمر مفید دارایی های ثابت بطور منطقی برآورد شده است؟ ۵۱۷۳۸۰ ۴۶۳۹۳
آیا تعییراتی در روش های سرمایه¬ای یا استهلاک رخ داده است؟ ۴۲۵۵۷ ۴۴۴۲۶
آیا تغییرات عمده¬ای در روش های استهلاک داراییهای ثابت صورت گرفته است؟ ۶۷۸۰۳۰ ۴۳۷۷۰
آیا شواهدی دال بروجود دارایی های معیوب وجود دارد؟ ۴۰۷۲۱ ۴۳۷۷۰
آیادرباره دارایی های ثابت تجدید ارزیابی صورت گرفته است؟ ۴۲۰۹۸۰ ۴۳۲۷۹
آیا تجدید ارزیابی دارایی های ثابت بطور مناسب افشا شده است؟ ۲۶۰۳۳۰ ۴۲۹۵۱
آیا تست هایی بابت حمایت از تعمیر دارایی های بلند مدت انجام شده است؟ ۵۲۶۵۶ ۴۲۴۵۹
آیا سرقفلی بصورت دوره ی یا سالیانه تست می شود؟ ۳۹۶۰۰ ۴۲۱۶۷
میانگین کل ۴۳۹۵۶
نتیجه آزمون فرضیه اصلی هفتم: با اطمینان ۹۵% فرض H0 رد می شود. چون مقدار میانگین کل (۳۹۵۶/۴) بدست آمده از میانگین فرضیه (۴) در سطح ۵% = بزرگتر می باشد. بنابراین کیفیت سود با تاکید بر داراییهای ثابت و نامشهود در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثراست و لذا در جدول اولویت بندی منظور خواهد شد.
فرضیه هشتم:در این فرضیه ۸ سوال در مورد بدهی ها و ذخایر مرتبط با کیفیت سود مطرح شده و موثر بودن بدهی ها و ذخایر در کیفیت سود و در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد.
آزمون فرضیه هشتم

H0: کیفیت سود با تاکید بر بدهی ها و ذخایر در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر نیست.
H1: کیفیت سود با تاکید بر بدهی ها و ذخایر در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر است.
جدول شماره (۸) میانگین و کای اسکوئر فرضیه های فرعی فرضیه اصلی هشتم ( به صورت رتبه بندی شده)
سوالات فرعی مربوط به فرضیه اصلی هشتم کای اسکوئر میانگین

آیا بدهی وبرآوردهای¬احتمالی ثبت شده¬اند؟ ۷۷۶۷۲ ۵۰۸۲۰
آیا رویه های مورد عمل در ارتباط با مخارج سرمایه ای مطابق با رویه های مورد قبول در حسابداری است؟ ۶۵۰۴۹ ۵۰۴۹۲
آیا ذخایر بطور مناسب افشا شده¬اند؟ ۹۸۹۱۸ ۵۰۱۶۴
آیا ذخایری در دوره جاری اضافه شده است؟ ۷۳۷۷ ۴۷۷۰۵

آیا علایمی از دعاوی حقوقی وجود دارد؟ ۳۹۵۰۸ ۴۷۵۴۱
آیا روندغیرعادی در ذخایر مشاهده¬می شود؟ ۸۶۱۶۴ ۴۷۲۱۳
آیا شرکت، دارای بدهی های خارج از ترازنامه است؟ ۳۰۱۶۴ ۴۵۰۸۲

آیا بدهی های تحقق یافته و ثبت نشده وجود دارد؟ ۶۴۱۳۱ ۴۳۷۷۰
میانگین کل ۴۷۸۴۸
نتیجه آزمون فرضیه اصلی هفتم: با اطمینان ۹۵% فرض H0 رد می شود. چون مقدار میانگین کل (۷۸۴۸/۴) بدست آمده از میانگین فرضیه (۴) در سطح ۵% = بزرگتر می باشد. بنابراین کیفیت سود با تاکید بر داراییهای ثابت و نامشهود در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثراست و لذا در جدول اولویت بندی منظور خواهد شد.
فرضیه نهم:در این فرضیه ۴ سوال در مورد جریان های نقدی تولید شده مرتبط با کیفیت سود مطرح شده و فرضیه موثر بودن جریان های نقدی تولید شده در کیفیت سود و در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد.

آزمون فرضیه نهم
H0: کیفیت سود با تاکید بر جریان های نقدی تولید شده در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر نیست.
H1: کیفیت سود با تاکید بر جریان های نقدی تولید شده در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر است.
جدول شماره (۹) میانگین و کای اسکوئر فرضیه های فرعی فرضیه اصلی نهم ( به صورت رتبه بندی شده)
سوالات فرعی مربوط به فرضیه اصلی نهم کای اسکوئر میانگین
آیا جریان وجوه نقد گزارش شده به درستی و مناسب افشا شده است؟ ۶۰۷۸۰ ۵۲۰۳۴
آیا نسبت سطح جریان وجوه نقد شناور به سود خالص زیاد شده است؟ ۱۳۰۴۴۱ ۵۱۸۶۴
آیا نسبت سطح جریان وجوه نقد عملیاتی به سود خالص زیاد شده است؟ ۵۰۰۰ ۵۱۸۳۳
آیا نسبت سطح اقلام تعهدی منعکس شده به سود خالص کاهش یافته است؟ ۴۷۵۳۳ ۴۸۵۰۰
میانگین کل ۵۱۰۵۸
نتیجه آزمون فرضیه اصلی نهم: با اطمینان ۹۵% فرض H0 رد می شود. چون مقدار میانگین کل (۱۰۵۸/۵) بدست آمده از میانگین فرضیه (۴) در سطح ۵% = بزرگتر می باشد. بنابراین کیفیت سود با تاکید بر داراییهای ثابت و نامشهود در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثراست و لذا در جدول اولویت بندی منظور خواهد شد.
فرضیه دهم:در این فرضیه ۷ سوال در مورد حاکمیت شرکتی و ساختار کنترل داخلی مرتبط با کیفیت سود مطرح شده و موثر بودن حاکمیت شرکتی و ساختار کنترل داخلی در کیفیت سود و در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد.
آزمون فرضیه دهم
H0: کیفیت سود با تاکید بر حاکمیت شرکتی و ساختار کنترل داخلی در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر نیست.
H1: کیفیت سود با تاکید بر حاکمیت شرکتی و ساختار کنترل داخلی در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر است.
جدول شماره (۱۰) میانگین و کای اسکوئر فرضیه های فرعی فرضیه اصلی دهم ( به صورت رتبه بندی شده)
سوالات فرعی مربوط به فرضیه اصلی دهم کای اسکوئر میانگین

آیا حسابرسان مستقلی که واحد تجاری را حسابرسی می کنند به طور مداوم تغییر می کنند؟ ۶۰۴۵۹ ۵۰۰۰
آیا واحد تجاری بطور مداوم و به موقع حسابرسی شده است؟ ۴۴۳۹۳ ۴۹۸۳۶
آیا حق الزحمه خدمات حسابرسی و حق الزحمه خدمات غیرحسابرسی بطور مناسب افشا شده اند؟ ۱۰۷۷۲۹ ۴۹۳۴۴
آیا رابطه معقولی بین حق الزحمه خدمات حسابرسی باخدمات غیرحسابرسی وجود دارد؟ ۵۹۰۸۲۰ ۴۹۱۸
آیا علائمی از ضعف کنترل داخلی مشاهده شده است؟ ۵۹۱۸۰ ۴۷۸۶۹

بقیه جدول شماره (۱۰) میانگین و کای اسکوئر فرضیه های فرعی فرضیه اصلی دهم ( به صورت رتبه بندی شده)
سوالات فرعی مربوط به فرضیه اصلی دهم کای اسکوئر میانگین
آیا هیأت مدیره بالاخص کمیته حسابرسی از ترکیب و تجربه ای کافی برخوردار است؟ ۴۵۳۱۱۰ ۴۶۲۳۰
آیا علائمی از نارضایتی سهامداران مشاهده شده است؟ ۵۹۵۴۱۰ ۴۴۲۶۲

میانگین کل ۴۸۱۰۳
نتیجه آزمون فرضیه اصلی دهم: با اطمینان ۹۵% فرض H0 رد می شود. چون مقدار میانگین کل (۸۱۰۳/۴) بدست آمده از میانگین فرضیه (۴) در سطح ۵% = بزرگتر می باشد. بنابراین کیفیت سود با تاکید بر داراییهای ثابت و نامشهود در رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثراست و لذا در جدول اولویت بندی منظور خواهد شد.
نتیجه گیری و پیشنهادات
الف) نتیجه گیری:پس از تحلیل داده ها و نتایج تحقیق پیمایشی، سؤالات مناسب نشاندهنده کیفیت سود جهت ارائه مبنایی برای رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در محیط ایران انتخاب شد. و طبق جدول شماره (۱۱) اولویتها نشان داده شده است. که برای ارائه مبنایی جهت رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که از قابلیت اتکا بیشتری نیز برخوردار باشد، در ضمن در این تحقیق فقط سوالاتی که باید پرسیده شود مد نظر گرفته شده، لذا اندازه گیری و نمره دهی کیفیت سود شرکتها نیازمند تحقیق دیگری است.
ردیف سوالات اصلی میانگین
۱ افشاء و ارائه صورتهای مالی ۵۱۴۹۶
۲ جریان های نقدی تولید شده ۵۱۰۵۸
۳ موجودی ها ۴۹۷۸۲
۴ تعدیلات پیشنهادی ثبت نشده حسابرسان داخلی و مستقل ۴۸۱۹۷
۵ حاکمیت شرکتی و ساختار کنترل داخلی ۴۸۱۰۳
۶ بدهی ها و ذخایر ۴۷۸۴۸
۷ هزینه ها ۴۷۶۶۴
۸ حساب های دریافتنی و درآمد ۴۷۵۶۰
۹ موضوعات عمومی ۴۷۰۹۰
۱۰ دارایی های ثابت و نامشهود ۴۳۹۵۶
جدول شماره (۱۱) اولویت بندی سوالات اصلی بر اساس میانگین
ب) پیشنهادات:از آنجاییکه هر پژوهشی پیشنهاداتی برای استفاده مفید از یافته هایش دارد، پیشنهادات این پژوهش عبارتند از:ایجاد موسسات رتبه بند مستقل جهت رتبه بندی شرکتهای پذیرفته شده در بورس.
۱ تشویق سرمایه گذاران به استفاده از موضوعات کیفیت سود جهت تصمیم گیری خویش.
۲ دعوت از صاحبنظران و خبره گان حسابداری و تحلیل گران مالی و تشکیل سمینارهایی در رابطه با رتبه بندی شرکتها بورسی.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.