بررسی عیب لایه لایه شدگی ناشی از سوراخکاری بر روی کامپوزیت های لایه ای الیاف کربن/اپوکسی توسط تست التراسونیک و رفع آن


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
1 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 بررسی عیب لایه لایه شدگی ناشی از سوراخکاری بر روی کامپوزیت های لایه ای الیاف کربن/اپوکسی توسط تست التراسونیک و رفع آن دارای ۹ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد بررسی عیب لایه لایه شدگی ناشی از سوراخکاری بر روی کامپوزیت های لایه ای الیاف کربن/اپوکسی توسط تست التراسونیک و رفع آن  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی بررسی عیب لایه لایه شدگی ناشی از سوراخکاری بر روی کامپوزیت های لایه ای الیاف کربن/اپوکسی توسط تست التراسونیک و رفع آن،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن بررسی عیب لایه لایه شدگی ناشی از سوراخکاری بر روی کامپوزیت های لایه ای الیاف کربن/اپوکسی توسط تست التراسونیک و رفع آن :

تعداد صفحات :۹

چکیده مقاله:

قطعات کامپوزیتی از الیاف کربن plain بافت حصیری و در یک جهت استفاده شده است. در این آزمایش ابتدا توسط یک دستگاه التراسونیک عمق سنج با شناسه IV-MMDL از سلامت قطعه اطمینان حاصل کرده و پس از آن طی عملیات ماشینکاری (سوراخکاری) در سه پارامتر سرعت برشی سرعت پیشروی و هندسه ابزار و سه سطح مختلف (کم، متوسط و زیاد) سوراخکاری اولیه صورت گرفت. سپس مجددا توسط تست التراسونیک اطراف سوراخهای ایجاد شده را مورد آزمایش قرار داده تا از عیب لایه لایه شدگی فرآیند ماشینکاری اطلاع حاصل گردد. عموم این عیب در لایه های بالا یا در لایه های پایین بوجود می آید. علت این عیب در ورود و خروجی مته به داخل سوراخ هست. در مرحله بعدی ضمن تشخیص عوامل تاثیر گذار شامل زاویه نوک مته باعث تورفتگی یا جدایش لایه ی زیرین و بدنه مته که در هنگام خروج مته از سوراخ باعث جدا کردن لایه ی بالایی قطعه از همدیگر می شود. برای رفع این معظل در ابتدا ورق های فلزی با سوراخهای از قبل مشخص شده تحت عنوان فیکسچر استفاده می شوند بطوریکه قطعه در قسمت میانی فیکسچر قرار گرفته و سوراخکاری این مرحله صورت می گیرد. مرحله دیگر مجددا تست التراسونیک برای سلامت سوراخ ها انجام می پذیرد، اما به علت نرسیدن به قطر دلخواه بدلیل عیب ریش ریش شدگی (یکی از عیب های سوراخکاری در کامپوزیت ها) تغییر در فرم نوک مته برای حذف این ریش ریش انجام گرفت، در مرحله آخر، سوراخ نهایی ایجاد شده با التراسونیک تست گرفته از میکروسکوپ NORMAL LABO برای نمایش واضحتر عیب ثانویه ایجاد شده استفاده می نماییم.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.