بررسی روشهای مختلف آبیاری بر روی برخی صفات مرفولوژیک و فیزیولوژیک برنج (Oryza satival L.)
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
بررسی روشهای مختلف آبیاری بر روی برخی صفات مرفولوژیک و فیزیولوژیک برنج (Oryza satival L.) دارای ۵۵ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد بررسی روشهای مختلف آبیاری بر روی برخی صفات مرفولوژیک و فیزیولوژیک برنج (Oryza satival L.) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز بررسی روشهای مختلف آبیاری بر روی برخی صفات مرفولوژیک و فیزیولوژیک برنج (Oryza satival L.)2 ارائه میگردد
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی بررسی روشهای مختلف آبیاری بر روی برخی صفات مرفولوژیک و فیزیولوژیک برنج (Oryza satival L.)،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن بررسی روشهای مختلف آبیاری بر روی برخی صفات مرفولوژیک و فیزیولوژیک برنج (Oryza satival L.) :
بررسی روشهای مختلف آبیاری بر روی برخی صفات مرفولوژیک و فیزیولوژیک برنج (Oryza satival L.)
فهرست مطالب
عنوان |
صفحه |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه |
۱ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فصل اول – کلیات |
۳ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۱- سطح زیر کشت و میزان تولید در دنیا و ایران |
۴ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۲- سابقه کشت برنج در ایران |
۶ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۳- گیاهشناسی برنج |
۶ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۳-۱- نوع ژاپونیکا |
۷ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۳-۲- نوع ایندیکا |
۷ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۳-۳- نوع جاوائیکا |
۷ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۴- سیستمهای کشت برنج |
۷ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۵- فیزیولوژی و مراحل رشد برنج |
۱۰ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۶- فنولوژی و مراحل رشد برنج |
۱۱ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۶-۱- مرحله رویشی |
۱۱ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۶-۲- مرحله زایشی |
۱۲ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۶-۳- مرحله رسیدگی |
۱۳ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۷- آب در گیاه |
۱۴ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۸- آبیاری در برنج |
۱۵ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عنوان |
صفحه |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۸-۱- روش آبیاری غرقاب دائم |
۱۵ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۸-۲- روش آبیاری متناوب |
۱۶ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۸-۳- آبیاری برنج براساس مراحل مختلف رشد |
۱۷ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۱-۹- اثر کمبود آب |
۱۹ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فصل دوم – بررسی منابع |
۲۴ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۲-۱- عملکرد |
۲۵ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۲-۲- اجزای عملکرد |
۲۹ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۲-۳- عملکرد بیولوژیکی |
۳۴ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۲-۴- راندمان مصرف آب |
۳۴ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۲-۵- شاخص برداشت |
۳۷ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۲-۶- فتوسنتز |
۳۷ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۲-۷- ماده خشک |
۴۰ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۲-۸- سرعت رشد محصول و سرعت رشد نسبی |
۴۱ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۲-۹- فواصل آبیاری و مقدار آب مصرفی |
۴۳ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۲-۱۰- مقاومت به خشکی |
۴۶ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۲-۱۱- کیفیت و پروتئین دانه |
۴۸ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
۲-۱۲- شاخص سطح برگ |
۴۹ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
– منابع مقدمه: برنج به عنوان غذای اصلی حدود نیمی از جمعیت جهان به شمار میآید و به همین دلیل این محصول یکی از مهمترین منابع اصلی تأمین کننده نیاز غذایی جهان است (۵۶،۷۱). طبق آمار فائو مصرف سرانه برنج در کشورهای مختلف بین ۲/۴ تا ۱/۱۰۲ کیلوگرم متغیر است و معمولاً کشورهای عمده تولید کننده برنج مصرف کنندگان عمده نیز هستند و تا حدی بین تولید و مصرف آنها موازنه وجود دارد. ولی در کشور ما متأسفانه این توازن برقرار نیست و ایران به عنوان یازدهمین کشور تولید کننده برنج، سومین وارد کننده در جهان است (۱۱). برنج در کشور ما بعد از گندم دومین کالای مصرفی از نظر مقدار و تنها غلهای است که منحصراً برای تغذیه انسان کشت میشود و در حدود نصف جیره غذائی ۱/۶ میلیارد نفری از جمعیت دنیا را تشکیل میدهد (۱۱) و در بخش عظیمی از قاره آسیا تأمین کننده بیش از ۸۰% کالری و ۷۵% پروتئین مصرفی مردم است. در کشور ما نیز به طور متوسط، روزانه ۱۴% نیاز به انرژی از طریق برنج تأمین میشود (۱۱). این گیاه در بین گیاهان عمده زراعی دارای خصوصیات منحصر به فردی از نظر مصرف آب است (رشد در شرایط غرقابی، غیرغرقابی و دیم). آب اولین و اساسیترین عامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی است. کمبود آب که به بحران قرن حاضر موسوم شده است باعث گردید دانشمندان و محققان تلاشهای وسیعی را در جهت یافتن راه حلهای مناسب برای افزایش توان تولید واحد آب مصرفی آغاز نمایند. با توجه به محدودیت منابع آبی در کشورمان، افزایش جمعیت، نیاز روزان کشور به امنیت غذایی و پایین بودن راندمان آبیاری در مزارع، ضروری است که برنامهریزی دقیقی برای استفاده بهینه از منابع موجود صورت گیرد. در این راستا هرگونه تلاش در بخش کشاورزی به عنوان بزرگترین مصرف کننده آب و بخصوص برنج به عنوان پرمصرفترین گیاه و رایجترین کشت در شمال کشور که ۸۰ تا ۸۵% سطح زیر کشت برنج کشور را تشکیل میدهد قابل توجه و تقدیر است. بنابراین در کشور ما باید تولید به ازای هر واحد آب مصرفی جایگزین تولید در واحد سطح ملاک ارزیابیها قرار گیرد. در حال حاضر به ازای هر متر مکعب آب مصرفی در بخش کشاورزی معادل ۷/۰ کیلوگرم محصول تولید میشود که این رقم در کشورهای پیشرفته حدود ۲ کیلوگرم است (۱۸). برای رسیدن به این رکورد، کاراترین راهحل، افزایش بازده آبیاری و بهینهسازی مصرف آب میباشد. مدیریت آبیاری به عملیات اجرایی در یک پروژه تحت بهرهبرداری گفته میشود که منتج به سود بیشتر کشاورزی گردد. این بررسی با تنظیم برنامه آبیاری جهت حصول عملکرد مناسب بر روی ارقام محلی (حسنی، بیتام) صورت گرفته است. ارقام محلی علیرغم عملکرد کم، به دلیل سازگاری با شرایط اقلیمی منطقه، پخت و خوراک مطلوب و عطر و طعم مطبوع دارای بازارپسندی خوبی هستند و شناخت این ارقام و پی بردن به خصوصیات بارز آنها میتواند کمک مؤثری در تولید ارقام اصلاح شده بنماید. این تحقیق در راستای اهداف زیر به اجرا درآمد: – کاهش تلفات آب در آبیاری برنج – افزایش راندمان کاربرد آب – بررسی واکنش ارقام به کم آبیاری – بهبود مدیریت آبیاری صفات فیزیولوژیکی با توجه به اعمال تیمارها امید است نتایج حاصل بتواند در پیشبرد برنامههای زراعی و آبیاری مورد استفاده قرار گیرد. فصــل اول کلیـات
۱-۱- سطح زیر کشت و میزان تولید برنج در دنیا و ایران: برنج بعد از گندم بیشترین سطح اراضی کشاورزی در جهان را به خود اختصاص داده است. براساس آمار منتشر شده در سال ۱۳۸۰ از سوی فائو (FAO) سطح زیر کشت برنج در دنیا حدود ۱۵۱ میلیون هکتار بوده که کشورهای هند و چین با داشتن ۷۴ میلیون هکتار قریب به ۵۰ درصد کشت برنج جهان را به خود اختصاص دادهاند. سطح زیر کشت برنج در ایران ۵۸۷ هزار هکتار برآورده شده که حدود ۴ درصد سطح زیر کشت برنج جهان است. بیش از ۷۵ درصد اراضی زیر کشت برنج در استانهای ساحلی خزر یعنی گیلان و مازندران قرار دارد و بیش از ۸۰ درصد برنج کشور از این اراضی تأمین میشود (۱۱). استان مازندران با تولید ۴۳ درصد، رتبه اول را در کشور داراست (۱۱). آمارهای جهانی نشان میدهد که حدود ۹۲ درصد تولید برنج متعلق به کشورهای در حال توسعه از قاره آسیا است. قاره آسیا با داشتن ۱/۱۲۱ میلیون هکتار برنج کاری یعنی ۹۰ درصد سطح زیر کشت جهان، رتبه اول تولید برنج را به خود اختصاص داده است. از نظر تولید، کشور چین با تولید ۱۸۳۱۴۸ هزار تن مقام اول را داشته و ایران با تولید حدود ۲۶۰۰ هزار تن در رده یازدهم قرار دارد (۱۱). در سال ۱۹۸۷ میزان درصد سهم ایران از تولید جهانی برنج حدود ۵/۰ درصد بوده که در افزایش تولید جهش ۱۸ درصدی را کسب کرده است. در سال ۱۹۷۷ در حالی که عملکرد تولید شالی در واحد سطح در جهان به طور متوسط به ۳۷۹۲ کیلوگرم ارتقاء یافته بود، در ایران این رقم به ۴۱۳۷ کیلوگرم رسید. به عبارتی در حالی که افزایش عملکرد جهانی ۵/۱۳ درصد بوده مقدار فزونی عملکرد در ایران به سطح ۵/۳۷ درصد ترقی کرده است (۱۱). براساس آمار فائو (FAO) میزان درصد سهم ایران از میزان عملکرد متوسط جهانی در سال ۱۹۸۷ تا ۱۹۹۷ مرتباً روند صعودی داشته و از ۳۵/۹۱ درصد به ۰۹/۱۱۸ درصد ترقی کرده است (۱۱). جدول (۱-۱) و شکل (۱-۱) سطح زیر کشت، تولید و عملکرد برنج در ایران را نشان میدهد. جدول (۱-۱): وضعیت شلتوک طی سالهای ۶۹ تا ۷۸ در ایران (۱۱).
شکل (۱-۱): سطح زیر کشت، تولید و عملکرد برنج، طی سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۰ ۱-۱- سابقه کشت برنج در ایران: تئوفر[۱]معتقد است که زراعت برنج در بابل و شوش (خوزستان امروز) از ۴۰۰ سال قبل از میلاد متداول بوده است. زراعت این گیاه در ایران از سالیان خیلی دور معمول بوده و تاریخ کشاورزی نمایانگر آن است که در زمان هخامنشیان کشت میشده و در دوره اشکانیان نیز در گیلان، مازندران و خراسان زراعت آن معمول بوده و در دوره ساسانیان نیز در قسمتی از ایران مانند کاشمر و تاشکند برنجزارهای وسیعی وجود داشته است (۷). ۱-۱- گیاهشناسی برنج: برنج یی از گیاهان مهم تیره غلات میباشد که به شاخه گیاهان گلدار[۲]، زیر شاخه نهاندانگان[۳]، رده تک لپهایها[۴]، راسته غلاف داران[۵]، خانواده غلات[۶]، جنس اوریزا[۷] تعلق دارد که دارای دو گ ونه زراعی به نامهای ساتیوا[۸] و گلابریما[۹] میباشد (۷،۲۶). اوریزا ساتیوا از گونههای مهم بوده و برنجهای زراعی ایران از این نوع میباشند. اینگونه دارای انواع مختلف به شرح زیر است: ۱-۳-۱- نوع ژاپونیکا[۱۰] این برنج در نواحی معتدل ژاپن، ایتالیا و آمریکا کشت میشود و برای آنکه گل تولید کند احتیاج به روزهای بلند دارد. و سازگار با اقلیمهای سردتر میباشد. برگهای آن نازک و سبز تیره، دانه کوتاه و گرد، ریزش کم، ارتفاع گیاه کوتاه تا متوسط، کرکهای پوشینه بلند و ضخیم، قدرت پنجهزنی متوسط، بافت گیاه سخت، خوشه کوتاه میباشد. برنجهای گرده از این نوع هستند (۷، ۲۶، ۳۶). ۱-۳-۲- نوع ایندیکا[۱۱] این نوع برنج سازگار به مناطق گرمسیری بوده که در مقابل خشکی، بیماری و آفت مقاوم میباشد و دارای ارقام مختلفی از نظر زمان رویش است. همچنین دارای برگهای پهن و سبز روشن، دانه طویل نردتاً تخت، قدرت پنجهزنی بالا، ارتفاع گیاه کوتاه تا بلند کرکهای پوشینه کوتاه، بافت گیاه نرم و حساس به ریزش دانه میباشد (۳۶). ۱-۳-۳- نوع جاوانیکا این نوع برنج در کشورهای اندونزی، فیلیپین، تایوان و ژاپن کشت میشود. دارای برگهای پهن و سبز روشن، دانه پهن و کلفت، پنجهزنی ضعیف، ارتفاع گیاه بلند، بافت گیاه سخت، ریزش دانه کم میباشد (۳۶). ۱-۴- سیستمهای کشت برنج برنج از نظر اکولوژیکی و دامنه زیست، گستردگی خاصی دارد. یعنی از حالت دیم تا حالت غرقابی کشت میشود. که این نشاندهندهسازگاری اکولوژیکی و سیع این گیاه است. دامنه سازگاری برنج با عمق غرقابی و درجه کنترل رطوبت منجر به ایجاد چند اکوسیستم در کشت این گیاه شده است (۳۴، ۴۶، ۵۵). کشت برنج براساس منبع تأمین کننده آب به صورت فاریاب[۱۲] یا دیم[۱۳] طبقهبندی میشود. براساس مدیریت عملیات آب و زمین، اراضی برنج به صورت زیر طبقهبندی میشوند: الف) لولند (غرقابی): مزارع لولند توسط مرزهایی محصور میشوند تا آب آبیاری یا بارندگی را نگهدارند. آماده کردن زمین معمولا هنگامی صورت میگیرد که مزرعه غرقاب میباشد. ب) آپلند: م زارع آپلند دارای مرز و کرت برای نگهداری آب نیستند. تنها منبع آب، باران میباشد. آماده کردن زمین هنگامی که خاک مزرعه خشک است صورت میگیرد. |
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.