بررسی اثرات تنش خشکی در مراحل انتهایی رشد بر صفات زراعی و شاخص‌های رشد ارقام بهاره کلزا


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
2 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 بررسی اثرات تنش خشکی در مراحل انتهایی رشد بر صفات زراعی و شاخص‌های رشد ارقام بهاره کلزا دارای ۱۵۰ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد بررسی اثرات تنش خشکی در مراحل انتهایی رشد بر صفات زراعی و شاخص‌های رشد ارقام بهاره کلزا  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز بررسی اثرات تنش خشکی در مراحل انتهایی رشد بر صفات زراعی و شاخص‌های رشد ارقام بهاره کلزا۲ ارائه میگردد

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی بررسی اثرات تنش خشکی در مراحل انتهایی رشد بر صفات زراعی و شاخص‌های رشد ارقام بهاره کلزا،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن بررسی اثرات تنش خشکی در مراحل انتهایی رشد بر صفات زراعی و شاخص‌های رشد ارقام بهاره کلزا :

بررسی اثرات تنش خشکی در مراحل انتهایی رشد بر صفات زراعی و شاخص‌های رشد ارقام بهاره کلزا

۱-۱- اریخچه:

کلزای روغنی مهم‌ترین گونه زراعی جنس براسیکا می‎باشد و به احتمال قوی فرم وحشی آن به اروپا و آفریقای شمالی محدود می‎شود (شیرانی راد و دهشیری، ۱۳۸۱). موردتوجه قرار گرفتن کلزا تنها در سالهای اخیر نبوده بلکه ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در نوشته های دوران قدیم از آن یاد شده است. در نوشته های باستانی که به زبان سانسکریت بوده ، دانه روغنی کلزا سارسون[۱] نامیده شده است (عاشوری، ۱۳۸۰). در آثار به جا مانده از دوران نوسنگی در مصر، در نوشته های هندوها که از سال‌های ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ قبل از میلاد به دست آمده و به ویژه در کتیبه های یونانی، رومی و چینی باقی مانده از سال‌های ۲۰۰ تا ۵۰۰ قبل از میلاد به گیاهان روغنی جنس براسیکا و ارزش دارویی آنها اشاره شده است. کشت تجاری کلزا از سال ۱۹۴۲ در قسمت شمالی آمریکا یعنی کشور کانادا شروع گردیده و امکان استفاده از روغن کلزا برای مصرف خوراکی در سال ۱۹۴۸ مورد توجه قرار گرفت و منجر به استخراج روغن خوراکی از کلزا در سال های ۱۹۵۶ تا ۱۹۵۷ گردید (شیرانی راد و دهشیری، ۱۳۸۱). کلزا نخستین بار در کانادا در سال ۱۹۴۳ به منظور روغن کاری ماشین بخار کشت شد (عزیزی و همکاران، ۱۳۷۸). در سال ۱۹۵۷ در کشور کانادا اولین کلزای روغنی با مقدار اندک اسید اروسیک اصلاح شد. با تولید روزافزون کلزا طی سال ۱۹۵۶ هزاران هکتار از اراضی کانادا به کشت این گیاه اختصاص یافت (رودی و همکاران، ۱۳۸۲). اپلیکویست (۱۹۷۲) اظهار داشته است که B.napus اولین بار در هلند و در قرن ۱۷ به عنوان یک گیاه روغنی کشف شده است و سپس کشت آن به سایر بخشهای اروپا گسترده شده است. با کشف ویژگیهای غذایی مفید روغن کلزا وضعیت آن در سال‌های اخیر بهبود یافته است (عزیزی و همکاران، ۱۳۷۸). در سال ۱۹۷۴، رقم تاور[۲] به عنوان اولین رقم دو صفر کلزا که هم میزان اسید اروسیک و هم میزان گلوکوزینولات آن پائین بود، معرفی شد. در سال ۱۹۸۱، تولید رقم های کلزا با میزان گلوکوزینولات بالا تقریباً متوقف گردید (شیرانی راد و دهشیری، ۱۳۸۱). در دو دهه گذشته، آزمایش‌های به نژادی و به زراعی متعدد و متنوعی در بخش تحقیقات دانه های روغنی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر بر روی گیاه کلزا صورت گرفته و منجر به معرفی چهار رقم کلزای اصلاح شده با نام های زرگل، طلایه، استقلال و ساری گل شده است
(شیرانی راد و دهشیری، ۱۳۸۱). در حال حاضر به واسطه مشکلاتی که در روش کشت متوالی گندم وجود دارد، نظر متخصصان محلی بر این است که باید در تناوب گندم از کلزا استفاده گردد (شهیدی و فروزان، ۱۳۷۵).

-۱- مشخصات محل اجرای آزمایش

این طرح در سال زراعی ۸۳-۱۳۸۲، در مزرعه ۴۰۰ هکتاری مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج واقع در جاده ماهدشت، با طول جغرافیایی ۵۹ درجه و ۳۵ دقیقه شمالی و عرض جغرافیایی ۷۵ درجه و ۵۰ دقیقه شرقی و ارتفاع ۱۳۱۳ متر از سطح دریا اجرا شد. براساس آمار هواشناسی و با توجه به منحنی آمبروترمیک[۱] ، منطقه مورد نظر با داشتن ۱۵۰ تا ۱۸۰ و گاهی تا ۲۰۰ روز خشک، جزء مناطق آب و هوایی مدیترانه ای گرم وخشک[۲] و با داشتن زمستان سرد و مرطوب و تابستان گرم و خشک جزء مناطق نیمه خشک محسوب می‌شود. متوسط بارندگی سالیانه منطقه، ۲۴۳ میلی‌متر بوده و بارندگی عمدتاً در اواخر پاییز و اوایل بهار روی می‌دهد. وضعیت آب وهوای منطقه در سال زراعی اجرای آزمایش در جدول (۳-۱) درج گردیده است.

جدول (۳-۱)- مشخصات اقلیمی محل اجرای آزمایش در سال زراعی ۸۳-۱۳۸۲.

ماه

مهر

آبان

آذر

دی

بهمن

اسفند

فروردین

اردیبهشت

خرداد

میزان بارندگی mm

۱

۹

۵/۳۷

۱/۴۸

۸

۵/۱۸

۳/۶۳

۱۴

۳

متوسط دمای هوا

۴/۱۲

۳۳/۶

۷/۰

۴/۳

۱۱/۶

۵۶/۹

۱/۱۲

۹/۱۶

۹/۲۱

مأخذ : (ایستگاه هواشناسی بخش تحقیقات خاک و آب کرج)

قبل از آماده سازی زمین، از خاک مزرعه در دو عمق ۳۰-۰ و ۶۰-۳۰ سانتی متری جهت تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، نمونه برداری شد و سپس به آزمایشگاه منتقل گردید نتایج حاصل از تجزیه خاک مزرعه در جدول (۳-۲) درج گردیده است.

۳-۲- مشخصات آزمایش

۳-۲-۱- معرفی تیمارها

آبیاری و رقم، تیمارهای آزمایشی بودند. آبیاری به عنوان عامل اصلی و در دو سطح، شامل آبیاری معمول یا شاهد ( آبیاری پس از ۶۰ میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A)[3] و تنش خشکی (‌قطع آبیاری از مرحله خورجین دهی به بعد) و رقم به عنوان عامل فرعی در ده سطح که تماماً دارای تیپ رشدی بهاره بودند. این ارقام، عبارت بودند از: Goliath ، Comet، Sw 5001، Eagle، Sw Hot Shot، ۱۹-H، Hyola 401، Hyola 420، Option 500، Quantum که به ترتیب مبدا آنها از کشورهای دانمارک، ایتالیا، سوئد، سوئد، سوئد، پاکستان، صفی آباد، کانادا و کانادا و آلمان بود.

جدول (۳-۲)- مشخصات فیزیکی و شیمیایی خاک مزرعه.

عمق(cm)

۳۰-۰

۶۰-۳۰

هدایت الکتریکی (ds/m)

۲/۲

۹/۰

اسیدیته گل اشباع(pH)

۷/۷

۸/۷

درصد اشباع (S.P)%

۳۶

۵/۳۹

درصد کربن آلی(O.C)%

۵۳/۰

۴۲/۰

فسفر قابل جذب (P.P.M)

۷/۹

۵۲/۴

پتاسیم قابل جذب (P.P.M)

۱۷۶

۱۶۷

رس %

۲۱

۲۲

سلیت%

۳۶

۳۸

شن%

۴۳

۴۰

بافت خاک

لوم

لوم

مأخذ: (یافته‌های تحقیق)

۳-۲-۲- طرح آزمایشی

آزمایش به صورت کرت‌های یک بار خرد شده[۴] در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. سطوح آبیاری در کرت‌های اصلی و ارقام در کرت‌های فرعی قرار گرفتند. تعداد کل کرت‌های آزمایشی در این طرح برابر ۸۰ بود. به منظور برآورد بدون اریب[۵] میانگین تیمارها و اشتباه آزمایشی، تیمارها به صورت تصادفی در واحدهای آزمایشی پخش گردیدند.

۳-۲-۳- تجزیه آماری

داده‌های حاصل مطابق مدل طرح آماری اسپلیت پلات در قالب بلوک‌های کامل تصادفی مورد تجزیه واریانس ساده قرار گرفت و مقایسه میانگین ها نیز با استفاده از آزمون چند دامنه‌ای دانکن انجام شد همبستگی ساده بین صفات مورد آزمون نیز تعیین گردیدند.

همچنین شاخص‌های رشد نیز محاسبه گردیدند. برای این اعمال از نرم افزار آماری Mstatc و برای رسم نمودارها از نرم افزار Excel استفاده گردید.

۳-۳- عملیات زراعی

۳-۳-۱- آماده سازی زمین

مساحت کل مزرعه آزمایشی حدود ۱۶۰۰ مترمربع بود. در مزرعه آزمایشی در سال قبل، گندم کشت شده بود. ابتدا زمین آزمایشی ، آبیاری گردید و پس از گاو رو شدن، به وسیله گاو آهن برگردان دار شخم پائیزه زده شده، سپس جهت خرد شدن کلوخه‌ها و همچنین یکنواخت شدن وضعیت خاک مزرعه، زمین مذکور، دیسک و ماله زده شد. سپس اقدام به نمونه‌گیری از خاک مزرعه در دو عمق ۳۰-۰ و ۶۰-۳۰ سانتی‌متر گردید. براساس نتایج تجزیه خاک و توصیه کودی، حدود ۵۰ کیلوگرم در هکتار ازت خالص و حدود ۷۵ کیلوگرم در هکتار P205 از دو منبع کودی اوره و فسفات آمونیوم و ۱۰۰ کیلوگرم K2O از منبع کودی سولفات پتاسیم به همراه ۵/۲ لیتر در هکتار علف کش ترفلان ( تری فلورالین) همراه با دو دیسک عمود برهم و سبک با خاک مخلوط گردیدند. سپس مزرعه به وسیله فاروئر به صورت جوی پشته در آمد. فاصله جوی ها از یکدیگر ۶۰ سانتی متر بود. ابعاد هر کرت آزمایشی m8/1 * m5 بود. بین بلوک ها نیز حدود
۵ متر فاصله تعبیه شده بود. هر کرت آزمایشی شامل ۶ خط ۵ متری با فاصله خطوط ۳۰ سانتی متر و فاصله بوته روی‌خط ۵ سانتی متر بود که ۲ خط کناری‌به عنوان حاشیه‌در نظر گرفته شد و۴ خط‌میانی آن برای‌ تعیین کلیه‌مراحل فنولوژیکی گیاه و صفات مختلف مورد استفاده قرارگرفت. همچنین‌دو مرحله‌ازت سرک‌در مراحل ساقه دهی‌و‌غنچه دهی هر کدام به میزان ۵۰ کیلوگرم ازت‌خالص از منبع کود اوره تامین شد.

۳-۳-۲- کاشت

بذور قبل از کاشت غربال شدند تا از نظر اندازه یکسان باشند. کاشت در تاریخ ۱۲/۷/۸۲ انجام گرفت. عملیات کاشت با دست انجام شد. به این صورت که دو طرف هر پشه و به فاصله ردیف ۳۰ سانتی متری از یکدیگر بذور به صورت خطی کاشته شدند. همچنین قبل از کاشت، تصادفی شدن از طریق جدول اعداد تصادفی انجام پذیرفته و نقشه طرح بر روی کاغذ پیاده شده بود. کشت و تخصیص تیمارهای مختلف به کرت ها براساس این نقشه انجام گرفت. سپس تابلوهایی که معرف نوع تیمارها بود در ابتدای هر کرت نصب گردید.

بررسی اثرات تنش خشکی در مراحل انتهایی رشد بر صفات زراعی و شاخص‌های رشد ارقام بهاره کلزا
فهرست مطالب

عنوان صفحه

چکیده…………………………………………………………………………………………………………. ۱

مقدمه………………………………………………………………………………………………………….. ۳

فصل اول: کلیات………………………………………………………………………………………….. ۶

۱-۱- تاریخچه……………………………………………………………………………………………… ۷

۱-۲- کلیاتی درباره کلزا…………………………………………………………………………………. ۸

۱-۳- اهمیت وجایگاه کلزا در ایران…………………………………………………………………… ۱۰

۱-۴- سطح زیرکشت، تولید وعملکرد کلزا در جهان و ایران……………………………………. ۱۲

۱-۵- ترکیب شیمیایی دانه کلزا…………………………………………………………………………. ۱۴

۱-۶- خصوصیات گیاه شناسی………………………………………………………………………….. ۱۶

۱-۶-۱- ریشه………………………………………………………………………………………….. ۱۶

۱-۶-۲- ساقه…………………………………………………………………………………………… ۱۷

۱-۶-۳- برگ…………………………………………………………………………………………… ۱۸

۱-۶-۴- گل…………………………………………………………………………………………….. ۱۸

۱-۶-۵- میوه……………………………………………………………………………………………. ۱۸

۱-۶-۶- دانه کلزا………………………………………………………………………………………. ۱۹

۱-۷- مراحل فنولوژی…………………………………………………………………………………….. ۱۹

۱-۸- اکولوژی کلزا……………………………………………………………………………………….. ۱۹

۱-۹- کاشت ……………………………………………………………………………………………….. ۲۲

۱-۹-۱- آماده سازی زمین…………………………………………………………………………… ۲۲

۱-۹-۲- تاریخ کاشت………………………………………………………………………………… ۲۲

۱-۹-۳- میزان بذر وتراکم بوته……………………………………………………………………… ۲۳

۱-۹-۴- عمق و ابعاد کاشت………………………………………………………………………… ۲۳

۱-۹-۵- روش کاشت………………………………………………………………………………… ۲۳

۱-۱۰- داشت………………………………………………………………………………………………. ۲۴

۱-۱۰-۱- نیازهای غذایی……………………………………………………………………………. ۲۴

۱-۱۰-۲- علف‌های هرز…………………………………………………………………………….. ۲۴

۱-۱۰-۳- آفات و بیماری‌ها………………………………………………………………………… ۲۵

۱-۱۱- برداشت……………………………………………………………………………………………. ۲۶

۱-۱۱-۱- خرمن کوبی……………………………………………………………………………….. ۲۶

۱-۱۲- انبار کردن…………………………………………………………………………………………. ۲۷

فصل دوم : بررسی منابع…………………………………………………………………………………. ۲۸

۲-۱- تنش………………………………………………………………………………………………….. ۲۹

۲-۲- تنش خشکی یا تنش آبی………………………………………………………………………… ۲۹

۲-۳- مکانیزم‌های مقاومت به خشکی…………………………………………………………………. ۳۰

۲-۴- تنظیم اسمزی……………………………………………………………………………………….. ۳۳

۲-۵- تأثیر تنش خشکی بر رشد برگ………………………………………………………………… ۳۴

۲-۶- تأثیر تنش خشکی بر رشد ساقه و برگ………………………………………………………. ۳۵

۲-۷- عکس العمل کلزا در برابر تنش خشکی ورژیمهای رطوبتی……………………………… ۳۶

۲-۸- تأثیر تنش خشکی بر عملکرد دانه……………………………………………………………… ۳۹

۲-۹- تأثیر تنش خشکی بر اجزای عملکرد………………………………………………………….. ۴۱

۲-۹-۱- تعداد خورجین در گیاه بوته……………………………………………………………… ۴۱

۲-۹-۲- تعداد دانه در خورجین……………………………………………………………………. ۴۲

۲-۹-۳- وزن هزار دانه……………………………………………………………………………….. ۴۳

۲-۹-۴- شاخص برداشت……………………………………………………………………………. ۴۴

۲-۱۰- تأثیر تنش خشکی بر صفات کیفی…………………………………………………………… ۴۵

۲-۱۰-۱- درصد روغن دانه………………………………………………………………………… ۴۵

۲-۱۱- تجزیه و تحلیل رشد……………………………………………………………………………. ۴۶

۲-۱۱-۱- تجمع ماده خشک……………………………………………………………………….. ۴۸

۲-۱۱-۲- شاخص سطح برگ……………………………………………………………………… ۴۹

فصل سوم : مواد و روش ها……………………………………………………………………………. ۵۱

۳-۱- مشخصات محل اجرای آزمایش……………………………………………………………….. ۵۲

۳-۲- مشخصات آزمایش………………………………………………………………………………… ۵۲

۳-۲-۱- معرفی تیمارها………………………………………………………………………………. ۵۲

۳-۲-۲- طرح آزمایشی………………………………………………………………………………. ۵۳

۳-۲-۳- تجزیه آماری………………………………………………………………………………… ۵۴

۳-۳- عملیات زراعی……………………………………………………………………………………… ۵۴

۳-۳-۱- آماده سازی زمین…………………………………………………………………………… ۵۴

۳-۳-۲- کاشت…………………………………………………………………………………………. ۵۴

۳-۳-۳- داشت…………………………………………………………………………………………. ۵۵

۳-۳-۴- برداشت………………………………………………………………………………………. ۵۵

۳-۴- برآورد شاخص های رشد……………………………………………………………………….. ۵۵

۳-۴-۱- نمونه برداری………………………………………………………………………………… ۵۶

۳-۴-۲- تعیین سطح برگ…………………………………………………………………………… ۵۶

۳-۴-۳- تعیین وزن خشک برگ و وزن خشک کل…………………………………………… ۵۶

۳-۵- اندازه گیری صفات کمی…………………………………………………………………………. ۵۶

۳-۶- اندازه گیری صفات کیفی مورد مطالعه………………………………………………………… ۵۸

۳-۶-۱- تعیین درصد روغن دانه…………………………………………………………………… ۵۸

۳-۷- تعیین مراحل فنولوژیکی…………………………………………………………………………. ۵۹

فصل چهارم : نتایج و بحث…………………………………………………………………………….. ۶۰

۴-۱- تأثیر تنش خشکی بر ویژگیهای مورفولوژیکی، ساختاری و زراعی…………………….. ۶۱

۴-۱-۱- ارتفاع بوته…………………………………………………………………………………… ۶۱

۴-۱-۲- تعداد شاخه فرعی در بوته……………………………………………………………….. ۶۴

۴-۱-۳- قطر ساقه…………………………………………………………………………………….. ۶۷

۴-۱-۴- طول خورجین ساقه اصلی……………………………………………………………….. ۷۰

۴-۱-۵- طول خورجین شاخه فرعی………………………………………………………………. ۷۳

۴-۱-۶- طول خورجین بوته…………………………………………………………………………. ۷۶

۴-۱-۷- تعداد خورجین در ساقه اصلی………………………………………………………….. ۷۹

۴-۱-۸- تعداد خورجین در شاخه فرعی…………………………………………………………. ۸۳

۴-۱-۹- تعداد خورجین در بوته……………………………………………………………………. ۸۷

۴-۱-۱۰- تعداد دانه در خورجین ساقه فرعی…………………………………………………… ۹۱

۴-۱-۱۱- تعداد دانه در خورجین شاخه فرعی…………………………………………………. ۹۴

۴-۱-۱۲- تعداد دانه در خورجین………………………………………………………………….. ۹۸

۴-۱-۱۳- وزن هزار دانه…………………………………………………………………………….. ۱۰۲

۴-۱-۱۴- عملکرد دانه……………………………………………………………………………….. ۱۰۵

۴-۱-۱۵- عملکرد بیولوژیک……………………………………………………………………….. ۱۰۹

۴-۱-۱۶- شاخص برداشت…………………………………………………………………………. ۱۱۳

۴-۲- تأثیر تنش خشکی بر روی صفات کیفی……………………………………………………… ۱۱۶

۴-۲-۱- درصد روغن دانه…………………………………………………………………………… ۱۱۶

۴-۲-۲- عملکرد روغن دانه…………………………………………………………………………. ۱۲۰

۴-۳- تأثیر تنش خشکی بر روی شاخص‌های رشد……………………………………………….. ۱۲۴

۴-۳-۱- وزن خشک کل گیاه……………………………………………………………………….. ۱۲۴

۴-۳-۱-۱- روندتغییرات وزن خشک کل گیاه درشرایط آبیاری معمول وتنش کم آبی…………… ۱۲۴

۴-۳-۱-۲- روند تغییرات وزن خشک کل ارقام برتر در شرایط آبیاری معمول…….. ۱۲۵

۴-۳-۱-۳- روند تغییرات وزن خشک کل ارقام برتر در شرایط تنش کم آبی……….. ۱۲۶

۴-۳-۲- وزن خشک برگ…………………………………………………………………………… ۱۲۸

۴-۳-۲-۱- روند تغییرات وزن خشک برگ در شرایط آبیاری معمول و تنش کم آبی… ۱۲۸

۴-۳-۲-۲- روند تغییرات وزن خشک برگ ارقام برتر در شرایط آبیاری معمول…… ۱۲۹

۴-۳-۲-۳- روند تغییرات وزن خشک برگ ارقام برتر در شرایط تنش کم آبی…….. ۱۳۰

۴-۳-۳- شاخص سطح برگ………………………………………………………………………… ۱۳۱

۴-۳-۳-۱-روندتغییرات شاخص سطح برگ ارقام کلزادرشرایط آبیاری معمول وتنش کم آبی… ۱۳۱

۴-۳-۳-۲-روندتغییرات شاخص سطح برگ ارقام برتر در شرایط آبیاری معمول…… ۱۳۲

۴-۳-۳-۳- روند تغییرات شاخص سطح برگ ارقام برتر در شرایط تنش کم آبی….. ۱۳۳

۴-۴- همبستگی ساده صفات مورد مطالعه……………………………………………………………. ۱۳۴

۴-۵- نتیجه گیری کلی……………………………………………………………………………………. ۱۳۸

۴-۶- پیشنهادات…………………………………………………………………………………………… ۱۳۹

بررسی اثرات تنش خشکی در مراحل انتهایی رشد بر صفات زراعی و شاخص‌های رشد ارقام بهاره کلزا
فهرست منابع……………………………………………………………………………………………….. ۱۴۰

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.