بررسی تاریخچه یارانه


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
2 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 بررسی تاریخچه یارانه دارای ۴۵ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد بررسی تاریخچه یارانه  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز بررسی تاریخچه یارانه۲ ارائه میگردد

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی بررسی تاریخچه یارانه،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن بررسی تاریخچه یارانه :

بررسی تاریخچه یارانه

۱- مقدمه

انسان های اولیه برای تغذیه خود از حیوانات و گیاهان استفاده می نمودند. آنها آتش را برای گرم کردن تعداد انسان ها و میزان منابع طبیعی در تعاون قرار داشت لذا انسان ها از نظر تهیه مواد غذایی و انرژی مورد نیاز مشکلی نداشتند.

پس از قرن هجدهم و با شروع انقلاب صنعتی تولید کننده از مصرف کننده جدا شده و پدیده ای بنام تولید انبوه ایجاد گردید. بدین ترتیب بیکباره میزان رفاه افزایش یافت و به تبع آن جمعیت شروع به ازدیاد نمود. جمعیت فوق تبدیل به بازار مصرف تولید کنندگان گردید. برای تولید در سطح انبوه نیاز به انرژی و منابع فراوان بود. بدین ترتیب همزمان با پیشرفت های فوق منابع جدید انرژی مانند نفت و گاز کشف گردید و به سرعت میادین نفتی افزایش یافت. لذا انرژی تبدیل به یکی از نیازهای اساسی و اولیه افراد گردید.

در علم اقتصاد توصیه می شود برای ایجاد عدالت اجتماعی همه افراد از حداقل رفاه برخوردار شوند. بدین ترتیب می بایست همه افراد بتوانند نیازهای اولیه خود را برطرف نمایند. لذا معمولاً در تمام کشورها نسبت به کالاهای اساسی یارانه پرداخت می شود.

با توجه به توضیحات ارائه شده با وقوع انقلاب صنعتی، انرژی به یک کالای اساسی تبدیل گردید. بدین ترتیب در اکثر کشورهای جهان برای ایجاد عدالت اجتماعی انرژی مشمول یارانه گردید. (البته میزان آن در کشورهای مختلف متفاوت می‌باشد.)

در کشور ما نیز انرژی به عنوان یک کالای اساسی محسوب می گردد و مشمول یارانه نیز می باشد. با توجه به پایین بودن قیمت انرژی میزان مصرف آن بشدت افزایش یافته است و بدلیل محدودیت انرژی های فسیلی قیمت آن در سطح جهانی افزایش داشته است. بدین ترتیب دولت برای پوشش شکاف بین قیمت تمام شده و قیمت فروش انرژی به مصرف کنندگان هزینه بسیار زیادی به عنوان یارانه می پردازد که این امر موجب بروز مشکلات فراوانی در اقتصاد کشور گردیده است.

متاسفانه برخلاف تعریف ارائه شده برای یارانه در رابطه با انرژی یارانه پرداخت شده عادلانه به افراد نیازمند یارانه ارائه نمی گردد. بدین ترتیب علاوه بر اینکه هزینه زیادی توسط دولت پرداخت می گردد، اهداف اولیه پرداخت یارانه نیز برآورده نمی‌شود و همچنین به علت قیمت پایین انرژی میزان مصرف آن بشدت افزایش یافته و این امر موجب بروز مشکلاتی همچون آلودگی محیط زیست گردیده است.

در چند سال اخیر دولت بدنبال تخصیص هدفمند یارانه می باشد. بدین منظور در این پایان نامه سعی می شود سیستم فعلی پرداخت یارانه انرژی مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به مشکلات آن، روش جدیدی برای پرداخت یارانه انرژی پیشنهاد گردد. سپس روش پیشنهادی با استفاده از تکنیک سیستم در استامیک مدل شده و تاثیر روش فوق بروی پارامترهای کلان اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد.

۲- تاریخچه پرداخت یارانه

در ادامه تاریخچه پرداخت یارانه در ایران و سایر کشورهای جهان مورد بررسی قرار می گیرد.

۱-۲- تاریخچه پرداخت یارانه در ایران

در دوران صفویه نوعی تخفیف های مالیاتی و در دوران قاجار سیاست هایی در جهت توسعه زراعت که در آن دادن ران و مساعده به مستاجر پیش بینی شده بود را می توان از نخستین جهت گیری های حمایتی دولت دانست.

دخالت مستقیم دولت در عرضه و تقاضا مربوط به سال ۱۳۱۱ می شود که در آن زمان دولت اقدام به ساخت سیلو نموده و گندم های کشاورزان را به قیمتی بالاتر از قیمت بازار خریداری نمود. کل میزان پرداخت یارانه دولت بابت تفاوت خرید و فروش کالاهای اساسی تا سال ۱۳۵۱ معادل ۱۶۶۸ میلیون ریال بوده است. که این مقدار تنها حدود ۴/۱ درصد یارانه در سال ۱۳۵۴ می باشد. چرا که همزمان با افزایش قیمت نفت، درآمد عمومی افزایش یافت و به تبع آن تقاضا برای مصرف زیاد گردید.

با توجه به عدم وجود مراکز صنعتی و صنایع زیر بنایی، دولت اقدام به واردات کالاهای اساسی نمود که این امر موجب زیان بسیاری از کشاورزان گردید. لذا دولت محصولات آنها را به قیمتی بالاتر از قیمت بازار خریداری نمود. در همین راستا به منظور تمرکز امور مربوط به پرداخت یارانه در مرداد ماه ۱۳۵۳ دولت اقدام به تاسیس و تشکیل صندوقی بنام «صندوق حمایت از مصرف کننده» نمود.

در زمینه فرآورده های نفتی در سال ۱۹۳۳ شرکت نفت ایران- انگلو محصولات تصفیه شده را در ایران به قیمت جهانی می فروخت در حالی که در سال ۱۹۹۴ قیمت داخلی این محصولات ۲% قیمت جهانی آنها بود. در سال ۱۹۹۳ که تنها یک نرخ ارز حاکم بود و به همین سبب محاسبه معادل دلاری قیمت های داخلی آسان بود. بافرمن قیمت ۱۳ دلار برای هر شبکه فرآورده پالایش شده، یارانه پرداختی معادل ۵ میلیارد دلار برآورده شده است. در صورتی که در همین سال یارانه پرداختی برای دلار و غذا حدود ۲/۳ میلیارد دلار بوده است[۱].

شکل (۳)

دولت برای جبران این نقصیه یارانه ای معادل peacpc به تولید کننده پرداخت می‌نماید تا تولید کننده به اندازه xe تولید نماید. ولی هنوز مازاد تقاضا xexd وجود دارد که موجبات سهمیه بندی یا بازار سیاه را فراهم می آورد. اگر دولت بجای میزان یارانه eb به اندازه به تولید کننده بپردازد مشکل بازار سیاه و یا جیره بندی مرتفع می‌گردد. در این صورت افزایش رفاه مصرف کننده که در سطح زیر منحنی تقاضا است و تولید کننده و یارانه پرداختی سطح می باشد که قاعدتاً این مقدار باید مثبت باشد تا این سیاست یارانه از طرف دولت اعمال گردد که در اینصورت این سیاست در جهت حمایت از مصرف کننده تلقی می گردد.

۲-۱-۸- یارانه در جهت حمایت از تولید کننده (اعمال سیاست کف قیمت)

دولت اگر احساس نماید که عرضه کنندگان کالا یا تولید کنندگان کالا در آمدی را که باید بدست نیاورده اند، قیمتی حداقل یا قیمت کفی را برای کالای آنها اعمال می‌نماید. نتایج چنین سیاستی در شکل (۴) ملاحظه می گردد.

شکل (۴) تاثیر قیمت کف

جایی که مقدار و قیمت تعادلی به ترتیب pe,xe می باشند، دولت حداقل قیمتی مثل pf را اعمال می نماید. تقاضای مصرف کننده به xd تقلیل و عرضه امکانی به اندازه xdx­e بوجود می آید. به عبارت دیگر با نگهداشتن قیمت در سطح pf، دولت باید راههایی جهت محدود کردن عرضه بیابد یا اینکه دولت بتوافقی جهت خرید این مازاد برسد، همانطور که بنگاهها مایل به افزایش عرضه اند و همانگونه که بنگاه های جدید جلب صنعت می شوند، بواسطه قیمت بالاتر، مقدار مورد عرضه در pf افزایش می‌یابد.

اگر منحنی عرضه بلند مدت باشد، مقادیر افزایش یافته عرضه موجب مازاد عرضه بیشتری از کالای بفروش نرفته می گردد. یعنی xdxs که اکنون دولت باید آنرا خریداری نماید. بنابراین باید راههایی را جستجو نمود که موجب می شود تا تولید کنندگان تولید را در سطح xd نگهدارند، بدین معنی که دولت بسادگی می تواند تولید را در سطح xd بوسیله قانون محدود نماید. خط عمودی ترسیم شده از xd منحنی عرضه جدید و یک قیمت در سطح pf بازار را به تعادل می رساند. (به همراه درآمد کمتری برای تولید کنندگان)

برای تولید کنندگانی که x­d از سطح تولید را بفروش رسانند سطح هاشور خورده B نمایانگر یک (انتقال درآمدی) یا (pf-pe) درآمد اضافی کسب شده بر هر واحد است. (در واقع یارانه ای است که از طرف دولت به تولید کنندگان که فقط برای سطح فروش xd پرداخت شده است.) عده ای از تولید کنندگان بدلیل مازاد در عرضه (xexd) منتفع نشده و درآمدی کسب نمی کنند، مگر اینکه دولت اقدام به خرید این مازاد نماید.

میزان زیان طبق شکل (۴) معادل سطح (xd-xe)*pe باشد لذا برای حل این مشکل دولت با خریداری میزان xdxs در قیمت pf موجبات افزایش در تولید را فراهم می‌آورد و به میزان ab با سطح pfabpe (منهای سطح B) یارانه جهت حمایت از تولید کنندگان صرف می نماید.

۲-۸- روش های توزیع یارانه

با توجه به شرایط مختلف برای پرداخت یارانه یکی از روش های زیر استفاده می‌گردد.

– سیستم سند هزینه یا رسید[۲]

– سیستم یارانه همه یا هیچ

– توزیع براساس کوپن

– توزیع براساس صف

در ادامه هر یک از روشهای پرداخت یارانه مورد بررسی قرار می گیرند.

۱-۲-۸- سیستم سند هزینه یا رسید

در این سیستم دریافت کنندگان کالاها را بطور مستقیم دریافت نمی کنند ولی با حق اشتراکی که دارند، رسیدهایی دریافت کرده که به آنها این حق را می دهد که کالاهای ویژه‌ای با آن دریافت نمایند. دو مثال یا نمونه از سیستم فوق در شکل های ۵و۶ نشان داده شده است. به عنوان مثال سیستم سند هزینه ای کارت راه آهن در انگلستان به عنوان یک سیستم تبعیض قیمت بکار گرفته می شود. کارتهای راه آهن، که جهت افراد مسن و دانش آموزان و دانشجویان و دیگر گروه های ویژه ای است، در عرض یکسال قابل استفاده است و این حق را می دهد که با کاهش چشمگیری از کرایه راه آهن، از این وسیله استفاده گردد. در شکل ۵ اثر این روش بصورت انتقال خط بودجه به دریافت کننده این یارانه از AB به CD است. بطوریکه AC عبارتست از یک انتقال درآمدی ثابت و نیز هر واحد قیمت کاهش یافته که بصورت کاهش شیب خط بودجه است.

شکل (۵) سیستم سند هزینه با حق کاهش قیمت و استفاده

مثال دیگر سیستم سند هزینه مربوط به رسی یا ژتون غذا است. در ساده ترین شکل آن برنامه‌ای است که اعانه ای معادل هزینه غذای نرمال و عادی وضع می گردد.بطوری که مشترکین آن، رسید غذاها را دریافت می کنند و این رسیدها قابل مبادله و معاوضه می‌باشند. پولی که در مقابل این رسیدها یا ژتون ها پرداخت می گردد از ارزش مواد غذایی آن به مراتب کمتر است. این شرایط در شکل (۶) نشان داده شده است.

این پرداخت به اندازه AD است و مقدار کالایی که بوسیله این سیستم می توان مصرف نمود معادل DY می باشد.

از آنجا که رسیدهای مذکور قابل مبادله و خرید و فروش در بازار است، بنابراین این خط بودجه جدید عبارت از DYC می باشد و با توجه به نقشه بی تفاوتی نقطه بهینه مصرف Y است.

بررسی تاریخچه یارانه
فهرست مطالب

– مقدمه…………………………………………………………………………………………………….

۲- تاریخچه پرداخت یارانه……………………………………………………………………………

۱-۲- تاریخچه پرداخت یارانه در ایران……………………………………………………….

۲-۲- تاریخچه پرداخت یارانه در جهان………………………………………………………

۳- هدف از پرداخت یارانه…………………………………………………………………………….

۱-۳- تخصیص بهینه منابع……………………………………………………………………….

۲-۳- ثبات اقتصادی………………………………………………………………………………..

۳-۳- توزیع عادلانه درآمد………………………………………………………………………..

۴- مواردی که می بایست مشمول یارانه گردند…………………………………………………

۱-۴- کالاهای حیاتی و استراتژیک…………………………………………………………….

۲-۴- صنایع نوپا……………………………………………………………………………………..

۳-۴- کالاهای عمومی……………………………………………………………………………..

۴-۴- صنایع با هزینه ثابت بالا……………………………………………………………………

۵-۴- صنایع راکد……………………………………………………………………………………

۵- بررسی میزان کارایی یارانه پرداختی……………………………………………………………

۶- یارانه پرداختی به حامل های انرژی در هر یک از بخش ها……………………………

۷- طبقه بندی یارانه در حسابهای ملی…………………………………………………………….

۸- روش های پرداخت یارانه…………………………………………………………………………

۱-۸- روش های پرداخت یارانه از نظر مصرف کنندگان یارانه……………………….

۲-۸- روش های توزیع یارانه……………………………………………………………………

۳-۸- روش های پرداخت یارانه از نظر مشمول یارانه بر واحد یا بهاء کالا……….


  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.