مقاله تاثیر زمان وجین علف هرزگاوپنبه بر عملکرد و اجزاء عملکرد سویا (رقم سحر)


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
3 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله تاثیر زمان وجین علف هرزگاوپنبه بر عملکرد و اجزاء عملکرد سویا (رقم سحر) دارای ۷ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله تاثیر زمان وجین علف هرزگاوپنبه بر عملکرد و اجزاء عملکرد سویا (رقم سحر)  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تاثیر زمان وجین علف هرزگاوپنبه بر عملکرد و اجزاء عملکرد سویا (رقم سحر)،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله تاثیر زمان وجین علف هرزگاوپنبه بر عملکرد و اجزاء عملکرد سویا (رقم سحر) :

چکیده

گاوپنبه (Abutilon theophrasti Medic.) یکی از علفهایهرز مهم در محصولات زراعی گرمادوست مانند سویا میباشد. به منظور تعیین تاثیر زمان وجین گاوپنبه بر عملکرد و اجزاء عملکرد سویا در گرگان، آزمایشی در سال زراعی ۱۳۸۵-۸۶ در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان با چهار تکرار به اجرا در آمد. آلودگی کرتها به علفهرز در زمان کاشت با دست به صورت مصنوعی انجام گرفت. برای تعیین دوره بحرانی گاوپنبه از دو سری تیمار استفاده شد، تیمارهای تزاحم که در آنها تا مراحل دو برگی، چهار برگی، شش برگی، اوایل گلدهی و اوایل غلافبندی سویا، به گاوپنبه اجازه تزاحم داده شد و از آن پس تا انتهای فصل رشد تمامی علفهایهرز کنترل شدند. در کنار این تیمارها یک تیمار به عنوان شاهد تزاحم در نظر گرفته شد که به گاوپنبه اجازه حضور در تمام طول فصل رشد داده شد. سری دوم شامل، تیمارهای کنترل بودند که در آنها تا مراحل رشدی یاد شده علفهایهرز کنترل و از آن پس به گاوپنبه تا انتهای فصل رشد اجازه تزاحم داده شد. این تیمارها نیز همراه با شاهد کنترل (کنترل تمامی علفهایهرز در طول فصل رشد) بودند. اثر تیمارهای کنترل بر عملکرد دانه و از بین اجزاء عملکرد فقط بر تعداد غلاف در مترمربع معنیدار بود اما بر وزن صد دانه و تعداد دانه در غلاف تأثیر معنیداری نگذاشت. اثر تیمارهای تزاحم نیز بر تمام صفات فوق به غیر از وزن صد دانه، معنیدار گردید. حساسترین جزء عملکرد دانه به حضور گاوپنبه، تعداد غلاف در بوته بود.

واژههای کلیدی: سویا، گاوپنبه، اجزاء عملکرد، زمان وجین.

مقدمه

سویا (Glycine max L.) یکی از سرشارترین منابع روغن خوراکی و پروتئینی است. همچنین سویا از محصولات راهبردی استان گلستان میباشد و بیش از ۵۰ سطح زیر کشت سویا در کشور در این استان قرار دارد. علفهایهرز یکی از مهمترین عوامل محدود کننده تولید، هستند که به دلیل سازگاری بالا بودن با محیط زیست، شدیداً با گیاه زراعی رقابت کرده، و باعث کاهش قابل ملاحظه عملکردمی شود.

۴۷۳ اکوفیزیولوژی علفهایهرز

طبق یافتههای احتشامی و چائیچی (۱) در گرگان با گذشت زمان و به تأخیر افتادن وجین علفهایهرز از سهم علفهای هرز بخصوص تاجخروس ریشه قرمز کاسته شده و به سهم غلف هرز گاوپنبه افزوده شد. به طوری که در پایان فصل رشد، گونه غالب علفهایهرز مزرعه سویا، گاوپنبه بود . با توجه به دردسر ساز بودن این علفهرز در مزارع سویا، تحقیق حاضر جهت تعیین اثرات رقابتی گاوپنبه بر عملکرد و اجزاء عملکرد سویا صورت گرفت.
مواد و روش ها

این آزمایش در سال زراعی ۱۳۸۶ و در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان به مرحله اجرا درآمد. رقم مورد استفاده در این پژوهش سحر بود. بذور گاوپنبه در سال قبل از مزارع جمع آوری شدند. از اسید سولفوریک غلیظ ۹۸) درصد) جهت شکستن خواب بذور گاو پنب استفاده شد. آزمایش در قالب بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. در این تحقیق پنج مرحله از رشد رویشی و زایشی سویا شامل مراحل دو برگی (V2)، چهار برگی (V4)، شش برگی (V6)، اوایل گلدهی (R1) و اوایل غلافبندی (R3)، بر اساس روش مرحله-بندی نمو سویا توسط فهر و کاوینس، مطالعه شد. به منظور تعیین تاثیر زمان وجین گاوپنبه بر عملکرد و اجزاء عملکرد سویا تیمارها در دو گروه مورد بررسی قرار گرفتند. سری اول تیمارهای تزاحم که در آنها به علفهرز گاوپنبه از هنگام سبز شدن گیاه زراعی تا مراحل فوق اجازه تزاحم داده شد و پس از این مراحل کلیه علفهایهرز کنترل میشدند. سری دوم؛ تیمارهای کنترل بودند که در آنها تا مراحل رشدی یاد شده تمامی علفهایهرز کنترل شده و پس از آن تا انتهای فصل رشد به گاوپنبه اجازه تزاحم داده شد. به این ترتیب دو شاهد برای تیمارها منظور شد، شاهد کنترل، یعنی عدم حضور علفهرز در طول دوره رشد گیاه زراعی و شاهد تزاحم که بیانگر رقابت گیاه زراعی با گاوپنبه در طول کل دوره رشدی گیاه زراعی میباشد. در طی فصل رشد در کرتهایی که باید عاری از علفهرز باشند، وجین انجام میگرفت و بعد از رسیدن به مراحل فنولوژیکی مورد نظر در کرتهایی که از آن به بعد باید عاری از گاوپنبه میبودند، حذف علفهرز آغاز میشد. عملیات برداشت از دو ردیف وسطی هر کرت در سطحی معادل ۲/۵ مترمربع برای محاسبه میزان عملکرد در هر هکتار و همچنین برآورد اجزاء عملکرد سویا انجام شد. فاصله اطمینان ۹۵ درصد برای میانگینهای مورد محاسبه استفاده شد. برای فاکتورهای اندازه گیری شده در صورت معنیدار شدن مقدار F از آزمون LSD در سطح %۵ برای مقایسه میانگینها استفاده شد.

نتایج و بحث -۱ اجزای عملکرد دانه
-۱-۱ تعداد غلاف

افزایش تزاحم در طی فصل رشد باعث کاهش معنیدار تعداد غلاف در مترمربع شد (جدول .(۱ به نحوی که رقابت گاوپنبه در تمام فصل رشد با سویا باعث کاهش ۹۵ درصدی تعداد غلافهای گیاه سویا نسبت به شاهد کنترل گردید (جدول .(۲ وان آکر (۱۰) نیز کاهشی در حدود ۵۳ تا ۶۴ درصد برای تعداد غلاف در مترمربع در اثر رقابت تمام فصل سویا با مخلوطی از علفهایهرز گزارش نمود. دورههای عاری از علفهرز (شروع تزاحم از مرحله V4 به بعد) تأثیر چندانی بر تعداد غلاف در مترمربع نداشتند(جدول.(۲ ایتون و همکاران (۵) نیز مشاهده کردند که تأخیر در سبز شدن علفهایهرز به مدت ۲۰ روز یا بیشتر، مانع از کاهش تعداد غلاف در بوته شد. در این آزمایش نیز کنترل اول فصل گاوپنبه تا مرحله دو برگی باعث کاهش تعداد غلاف در مترمربع به میزان ۶۷ درصد نسبت به تیمار شاهد کنترل، گردید

(جدول .(۲

Weed Ecophysiology Page 374

سومین همایش علوم علفهایهرز ایران، بهمنماه ۳۷۵ ۱۳۸۸

گگ جدول -۱ مقادیر میانگین مربعات صفات عملکردی سویا در تیمارهای مختلف

گگ منبع درجه تیمارهای آلوده به علفهرز گاوپنبه تیمارهای عاری ازعلفهرز گاوپنبه
تعداد وزن صد عملکرد تعداد وزن صد عملکرد
آزاد تعداد تعداد غلاف
تغییر دانه دانه دانه دانه دانه دانه
گگ ی غلاف (m2) (m2)
در غلاف (gr) (Kg/ha) در غلاف (gr) (Kg/ha)

گگ تکرار ۳ ۲۲۸/۱۸n.s 0/035n.s 2/64n.s 1130666n.s 179/097n.s 0/228n.s 6/795* 55695/1n.s
تیمار ۵ ۹۵۶۷/۴۴** ۰/۰۵۲* ۲/۱۳n.s 736787/9** 9313/117** 0/057n.s 1/859n.s 67208/7**

گگ

احتشامی و چائیچی (۱) نیز تعداد غلاف در بوته را حساسترین جزء عملکرد در گیاه سویا معرفی کردند. در این مطالعه نیز وجود رابطهای خطی با همبستگی بالا (R2= 90) میان تعداد غلاف در مترمربع و درصد عملکرد دانه سویا در تیمارهای مختلف نسبت به شاهد کنترل، مؤید حساس بودن این جزء از عملکرد میباشد (شکل .(۱

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.