مقاله مقایسه آیین نامه داخلی زندانهای ایران با کشورهای انگلیس و فرانسه


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
3 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله مقایسه آیین نامه داخلی زندانهای ایران با کشورهای انگلیس و فرانسه دارای ۵۰ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله مقایسه آیین نامه داخلی زندانهای ایران با کشورهای انگلیس و فرانسه  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مقایسه آیین نامه داخلی زندانهای ایران با کشورهای انگلیس و فرانسه،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله مقایسه آیین نامه داخلی زندانهای ایران با کشورهای انگلیس و فرانسه :

مقایسه آیین نامه داخلی زندانهای ایران با کشورهای انگلیس و فرانسه

فهرست:

بخش اول : آزاد کردن زندانی قبل از اتمام مدت محکومیت ۴
انتقاد ۵
ب عفو عمومی ۶
ج ) عفو خصوصی ۸
بخش دوم طرز اجرای روشهای اصلاحی و تربیتی در محیط باز ۹

الف ) نگهداری محکومین در محیط باز ( موسسات صنعتی و کشاورزی ) ۱۰
ب) به کار گماردن محکومین در خارج از زندان ۱۱
ج) روش نیمه آزادی ۱۱
بخش سوم :‌ طرز شناسای شخصیت بزهکاران ۱۲
بخش چهارم : مجازاتهای جایگزین حبس ۱۳

الف ) جزای نقدی ۱۳
ب : ) اشتغال بکار عام المنفعه ۱۵
فصل سوم: ۱۷
بخش اول : سازمان اداره زندانها ۱۸
سازمانهای وابسته به اداره زندانهای فرانسه عبارتند از ۲۰
شیوه نظارتی سازمان در زندانها به طرق زیر اعمال می شود ۲۲
بخش دوم : نقش مربیان اخلای ـ مذهبی ـ آموزشی ـ ورزشی ـ مددکاراجتماعی ـ پزشک ـ روانشناس و روانپزشک در اصلاح زندانی . ۲۳
بخش سوم : طرز ساختمان و امکانات زندان و طبقه بندی و تفکیک زندانیان ۲۵
بخش چهارم : روشهای اجرای مجازات ۲۷
بخش پنجم : حقوق زندانی ـ اشتغال ـ آموزش و پرورش در زندان و حمایت از زندانی آزاد شده ۲۸
الف ) : حقوق زندانی ۲۹
ب ) : اشتغال به کار زندانی ۳۱
د ) : هدایت و حمایت از زندانی آزاد شده ۳۳
نتیجه ۳۴
پیشنهاد ۳۶
فهرست منابع ۳۷

مقایسه آیین نامه داخلی زندان ایران با کشورهای انگلیس و فرانسه

اصلاح و تربیت با عنوان برنام اصلاحی و تربیتی در بسیاری از زندانهای آمریکا و اروپا از دیرباز مورد توجه کارشناسان بوده است
بررسی متون زندانبانی اغلب کشورهای اروپایی که سوابق مناسبی از برنامه های اصلاحی و تربیتی دارند ، نشان دهند تمایل و توجه ایشان به تأثیر گذاری بر زندانیان با هدف بازسازی اجتماعی آنان است. هرچند این طرح در مقاطعی از زمان و در برخی از زندانهای مهم و معروف اروپا به دلایلی از قبیل ناکارآمدی جریان طرح و عدم وجود برنامه های مدون با شکست مواجه و از دستور کار نظام زندانبانی ایشان آنان شده، لیکن در حال حاضر به نظر می رسد موج جدیدی ازتحرک در خصوص بازسازی مجدد این قبیل برنامه ها در زندانهای پیشرفت اروپایی و آمریکایی ایجاد شده باشد .
اما آنچه در این خصوص مهم و قابل ذکر است اینکه نگاه کشورهای غربی به بحث اصلاح و تربیت بیشتر به محور بازیابی اجتماعی افراد و کسب مهارتهای اجتماعی ایشان

بوده و مذهب به عنوان بخش کوچکی از برنام اصلاحی و تربیتی در نظر گرفته می شود. لیکن در فرهنگ اسلامی آنچه اصل و محوریت موضوع را تشکیل می دهد بازیابی و هدایت دینی و مذهبی افراد بوده که در صورت تحقق ، بدیهی است بخش عمده و قابل توجهی از نقایص و کاستیهای فرد جبران و ترمیم می شود .
انسانها همیشه به دنبال به کیفر رساندن و مجازات متخلفین و متجا

وزین از حدود خود بوده اند . جوامع اولیه شدیدترین و غیر انسانی ترین مجازاتها را در مورد مجرمین اعمال می کردند . این کار باعث کاهش جرم نشد از این رو جوامع به فکر کیفر حبس افتادند . به تدریج تاثیرها و مضرات کیفر زندان نیز آشکار شد . اما چون در حال حاضر مجازات حبس مهمترین ابزار دفتع جوامع در مبارزه با بزهکاری به حساب می آید . بررسی بهترین روشهای اصلاحی در زندانهای بسیار مورد توجه است . افرادی که وارد زندان می شوند یا برای اولین بار زندانی شده اند یا دارای سابقه محکومیت و جرم می باشد . به هر صورت هر دو دسته حقوق و آئینی در موردشان اعمال می شود . که به بررسی این حقوق و آئین نامه ها در کشورهای ایران , فرانسه و انگلستان به صورت مقایسه مقرراتی صورت می گیرد .
مهمترین مصداقهای سلب آزادی که در قوانین کشورهای مختلف پیش بینی شده عبارتند از : دستگیری ـ حبس ـ جلب ـ توقیف یا بازداشت ـ نگهداری در بیمارستان ـ تیمارستان و مراکز بازپروری و کانون اصلاح و تربیت ـ احقاء ـ ربودن ـ بردگی ـ اسارت ـ تبعید ـ منع اقامت در نقطه یا نقاط معین ـ اجبار به اقامت در نقطه یا نقاط معین .
کیفر حبس به عنوان مهمترین عامل در برابر تبهکاران در قوانین کیفری جهان به شمار می آید .
حبس در لغت به معنی : بازداشتن ـ زندانی کردن ـ بند کردن ـ قید کردن ـ بستن ـ توقیف ـ بند .
حبس در اصطلاح کیفری بازداشت افراد مجرم پس از اثبات محکومیت است .
الف ) : تاثیر حبس در کاهش جرم .
بطور کلی جوامع هدف از اجرای حبس را برای محکومین اصلاح و تربیت می دانند . به نظر اندیشمندان زندان در حال حاضر مطلوبترین نوع مجازات است .
کنگره جهانی سازمان ملل در رابطه با جلوگیری از ارتکاب جرم و رفتار با زندانیان در هشتمین قعطنامه خود توصیه کرده که دول عضو به بررسی قوانین مصوب خود به منظور رفع هر چه بیشتر موانع استفاده از مجازات زندان بپردازند و مشارکت گسترده ای داشته باشند تا بتوان در صورت امکان و بدون موجه شدن با خطر پیش بینی شده در آینده اقدامات دیگری را جانشین کیفر زندان نمود .

مواردی را در باب اثرات مثبت و اهداف اخلاقی مجازات زندان می توان نام برد .
۱ ـ هدف سودمندی و ارعاب
زندانی شدن بزهکار علاوه بر تسکین خشم مردم و بزه دیده سبب می شود مردم نسبت به اجرای عدالت اطمینان پیدا کنند و به این اعتقاد برسند که رعایت حقوق خود و دیگران الزامی است .
۲ـ هدف اصلاح و تربیت
با گذشت زمان تفکر اصلاح و تربیت و بازسازی اجتماعی بزهکاران موردتوجش و فعالیت شرافتمندانه مورد توجه قرار داشت .

ب ) : تاثیر حبس در جرم زائی
زندان زمانی می تواند موجبات اصلاح و تربیت بزهکار را داشته باشد که با روشی صحیح و علمی به موقع آموزشها و اصلاحاتی در وجود او بوجود آورد تا باز مرتکب جرم نشود . نه اینکه موجب شود در کنار دیگر بزهکاران بودن او را پرورش دهد برای بزهکاریهای جدید .
ـ آموزش و انتقال جرائم : در اثر معاشرت زندانیان با یکدیگر شیوه های گوناگون توسط بزهکاران حرفه ای با دیگران و انتقال تجربیات خود عملاً هدف اصلاحی حبس زیر سئوال می رود . زیرا در جوامع زندان را آموزشگاه بزهکاری می نامند .
ـ بزهکاری داخل زندان : اجتماع بزهکاران در یک محل به نام زندان و عدم دسترسی به بعضی عومل ارضاء کننده آنها چه از لحاظ جنسی و بزهکاری می تواند زندانیان را به بروز جرائمی جدید در داخل زندانها رهنمون کند .

بروز جرائمی ماننده قمار و شرط بندی ـ معتادین به دلیل عدم دسترسی به مواد قصد وارد کردن مواد را به زندان می کنند ـ سایر جرائم ارتکابی مانند ضرب و شتم ـ خودزنی ـ سرقت و حتی قتل نیز تحت تاثیر شرایط و احوال خاص در زندانها صورت می گیرد .
ـ تاثیرات غیر مستقیم حبس و جرم زائی

تحمل حبس و ماندن در زندان تاثیراتی غیر مستقیم بر زدنانی و جامعه نیز می گذارد .
ـ از هم پاشیدن کانون خانواده : یکی از مهمترین آثار عینی زندان را می توان گسیختن خانواده نام برد . که این گسیختن موجب انگیزه های دیگری برای انجام بزهکاری است .
طبق بررسی های بعمل آمده در ایران ۷۰ درصد از طلاقهای واقع شده برای مردان پس از اولین زندان آنان رخ داده . برای زنان این نسبت ۲۲ درصد است . مردان و زنانی

که در زندگی آنان طلاق رخ می دهد ۶ برابر بیشتر به زندان می افتند .
ـ بیکاری و طرد اجتماعی : یکی دیگر از آثار منفی زندان از دست دادن شغل و طرد از اجتماع می باشد . بزهکار پس از تحمل کیفر حبس برای اشتغال در جامعه موانع زیادی را روبروی خود می بیند . این موانع در طرز نگرش و روحیه زندانی آزاد شده تاثیر گذاشته و تغییراتی را در شخصیت او بوجود خواهد آورد که او را باز به کارهایی سوق خواهد داد که در آخر باز سر از زندان در می آورند .
تغییرات حاکم بر اجرای مجازات حبس

از مرحله صدور حکم تا انقضاء مدت آن
بخش اول : آزاد کردن زندانی قبل از اتمام مدت محکومیت
آزادی مشروط ، عفو عمومی و عفو خصوصی از جمله این موارد هستند که مستقیما در مورد هر کدام و به صورت تطبیقی در کشورهای انگلیس و ای

ران و فرانسه و کشورهایی که نظیر این دو کشور قوانین حاکم بر جامعه دارند بررسی می شود .
الف ) : آزادی مشروط :
هرگاه طرز کار و رفتار و اعمال زندانی رضایت بخش بوده و مدت معینی از دوران محکومیت را گذرانده باشد قبل از اتمام مدت محکومیت ، باید از آزادی مشروط از زندان آزاد و تحت مراقبت ، هدایت و مراقبت قرار گیرد ، اگر در دوره آزمایش مرتکب جرمی نشود آزادی او قطعیت می یابد ولی اگر مرتکب جرمی شود و یاشرایط تعیین شده از طریق دادگاه را رعایت نکرد ، بایستی مجددا بازداشت و باقیمانده مجازات قبلی و کیفر جرائم ارتکابی نیز در مورد او اجرا گردد .
آزادی مشروط موجب تشویق زندانیان به کار ، حفظ نظم و آرامش ، حسن سلوک و خوش رفتاری بادیگران می شود . لذا ادامه بازداشت زندانی در صورت تحقق شرایط آزادی مشروط خلاف عقل و منطق بوده ، ضمن اینکه موجب صرفه جویی در بودجه عمومی دولت می شود .
۱ـ در ایران :
قانونگذار برای اعطا آزادی مشروط شرایطی را به شرح زیر ضروری می داند .
ـ محکومیت برای اولین بار به علیت ارتکاب جر

م .
ـ تحمل نیمی از مجازات حبس .
ـ نشان دادن حسن اخلاق به طور مستمر در مدت اجرای مجازات .
ـ از اوضاع . احوال وی پیش بینی شود که پس از آزادی مرتکب جرم نخواهد شد .
ـ جبران ضرر و زیان مورد حکم در استطاعت محکوم با قرار پرداخت آن .
ـ پرداخت جزای نقدی که توام با مجازات حبس صادر شده یا با موافقت دادستان تربیتی برای پرداخت آن داده باشد .
مقام صلاحیندار برای صدور حکم آزادی

مشروط پس از تایید رئیس زندان و دادیار ناظر زندان ( یا قاضی ناظر زندان ) یا دادستان محل با دادگاه صادر کننده حکم است . آزادی مشروط به تشخیص دادگاه کمتر از یکسال و زیادتر از ۵ سال نخواهد بود و در صورت تخلف فرد از شرایط مندرج در حکم یا ارتکاب جرم مجدد ، بقیه حکم محکومیت وی به حکم دادگاه صادر کننده حکم به مرحله اجرا در می آید . مواد ۳۸ تا ۴۰ قانون مجازات اسلامی به آزادی مشروط اختصاص دارد .
انتقاد :
مفاد مربوط به آزادی مشروط مورد ایراد است زیرا شرط اول استفاده از آزادی مشروط منوط به محکومیت برای اولین بار است و حق استفاده از آزادی مشروط از محکومینی که تکرار جرم دارند سلب شده است در صورتیکه هدف از اعطا آز

ادی مشروط عادت دادن محکومین به محیط عادی اجتماعی است ، و دیگر اینکه از اوضاع و احوال محکوم نمی توان پیش بینی نمود که پس از آزادی دیگر مرتکب جرمی نخواهد شد . تاثیر عوامل فردی و اجتماعی در ارتکاب جرائم قابل پیش بینی حتمی

و قطعی نیست . ( دکتر تاج الزمان دانش ـ حقوق زندانیان و علم زندانها )
۲ ـ در فرانسه :
به موجب مواد۷۲۹ و ۷۳۰ آیین دادرسی کیفری فرانسه قانون سال ۱۹۷۰و ۱۹۷۲ و بخشنامه ۱۹۸۳ و ۱۹۸۶ ، محکومین به یک یا چند کیه باشند می توانند از آزادی مشروط استفاده کنند . محکومینی می توانند از آزادی مشروط استفاده کنند که به شرح زیر قسمتی از محکومیت خود را گذرانده باشند :

ـ محکومینی که برای اولین بار محکوم شده اند پس از گذران نصف مدت محکومیت .
محکومینی که تکرار جرم دارند پس از گذران دو سوم مدت محکومیت .
ـ محکومینی به حبس جنایی دائم پس از ۱۵ سال .
ـ محکومین به حبس ابد و ۱۵ سال حبس وقتی می توانند از آزادی مشروط استفاده کنند که ۱ تا ۳ سال تحت رژیم نیمه آزادی قرار گرفته باشند .
مواد ۵۲۷D و ۵ـ ۷۲۰ مجموعه قوانین دادرسی کیفری و قانون سال ۱۹۸۶ برای رسیدگی زندانیان با محکومیت بیش از ۶ماه حبس که فیشی تنظیم می شود تا در موقع لزوم به مقامات مربوطه جهت تعیین آزادی مشروط که سالی یک بار بررسی می

شود .
مقام صلاحیتدار جهت صدور حکم آزادی مشروط برابر ماده ۷۳ مجموعه قوانین کیفری و قانون ۲۹ دسامبر ۱۹۷۲ وسال ۱۹۹۳ ـ قاضی اجرای مجازات و وزیر دادگستری است ولی کسب نظریه استاندار محلی که محکوم زندانی است یا در آنجا مقیم خواهد بود ضروری است .
هر گاه محکوم دوره آزمایشی آزادی مشروط را با موفقیت بگذراند آزادی او قطعی است . ( دکتر تاج زمان دانش ـ حقوق زندانیان و علم زندانها )
۳ـ در انگلیس :
با تحقیاتی که در زمینه قوانین و مقررات حاکم بر جامعه کشور انگلستان صورت گرفت ؛‌مشخص گردید ازادی مشروط نیز در این کشور قوانین و مقرراتی دارد و به صورتی که افرادی که حائز شرایط ویژه مندرج در قانون این کشور برای اعطا آزادی مشروط باشند شامل حال ایشان خواهد گردید که این قوانین در مجموعه قوانین این کشور به صورتهای گوناگون ابلاغ و اعطا می گردد .
شرایطی که شامل حال زندانیانی خواهد گردید که ازادی مشروط به ایشان اعطا گردد .
محکومینی می توانند از آزادی مشروط استفاده کنند که برای اولین بار محکوم شده اند و پس از گذران مدتی محکومیت می توانند از این قانون استفاده نمایند . م

حکومینی که تکرار جرم دارند نیز برای ایشان شرایطی منظور گردید .
ـ محکومین به حبس ابد و ۱۵ سال حبس وقتی می توانند از آزادی مشروط استفاده کنند .
مقام صلاحیتدار جهت صدور حکم آزادی مشروط قاضی اجرای مجازات و وزیر دادگستری و برخی از مقامات قضایی استان زندگی زندانی می باشند .
محکوم دوره آزمایشی آزادی مشروط را اگر با موفقیت بگذ

راند آزادی او قطعی است .
ب : عفو عمومی
گاهی سیاست کیفری و منافع جامعه ایجاب می کند تا قانون عنوان یا عناوین مجرمانه ای را با توجه به مقتضیات زمان و مکان حذف و یا محکومین را با اعطای عفو از تعقیب و مجازات معاف دارد .
عفو عمومی معمولاً شامل عده معینی از محکومیت عادی یا سیاسی می شود که معمولاً بعد از انقلابهای سیاسی ـ بحرانهای اجتماعی ـ اتفاقات و حوادث غیر عادی برای برقراری صلح و آرامش در جامعه و یا تقلیل تعداد جمعیت کیفری زندانیان عفو عمومی اعلام میشود .
عفو ممکن است مطلق و بدون شرط و یا مشروط به انجام اعمال دیگر از قبیل پرداخت جزای نقدی باشد . اعطای عفو عمومی در صلاحیت قوه مقننه است و قانونگذار حق هر گونه تغییر و تحول در ماهیت عمل مجرمانه و میزان مجازات را دارد .
عفو عمومی فقط جنبه عمومی جرم و مجازات را از بین می برد و حق مدعی خصوصی به قوت خود باقیست و مجرم باید ضرر و زیان مدعی خصوصی را جبران نماید . ( دکتر پرویز صانعی ـ حقوق جزای عمومی )

۱ ـ در ایران :
پس از پیروزی انقلاب اسلامی لایحه قانونی عفو عمومی متهمان و محکومیان جزائی پس از تصویب به اجرا در آمد .
کلیه کسانی که تا تاریخ مصوب این قانون در مراجع قضائی مورد تعقیب قرار گرفته اند . از تعقیب یا مجازات معاف خواهند شد و این عفو تاثیری در حقوق خصوصی متضرر از جرم ندارد .
محکومین به حبس در دارالتادیب یا کانون اصلاح و تربیت و یا کسانی که قبلاً از عفو استفاده کرده باشند از این عفو استفاده کردند .
۲ـ در فرانسه :
عفو عمومی در این کشور به موجب قانون خاص با توجه به سیاست دولت تدوین میشود .
عفو عمومی معمولاَ به مناسبت عید ۱۴ ژوئیه و یا انتخاب رئیس جمهور جدید اعطا می شود .
آثار قانون عفو عمومی پس از قطعیت حکم محکومیت به این شرح است :
ـ مجازات اصلی و تبعی و تکمیلی در مورد محکوم اجرا نمیگردد .
ـ محکومیت در پیشینه کیفر منعکس نشده و در تکرار جرم موثر نخواهد بود .

۳ـ در انگلیس :
عفو عمومی در این کشور به موجب قانون خاص با توجه به سیاست دولت تدوین میشود .
عفو عمومی معمولاَ به مناسبت اعیاد و یا اعطا از طرف ملکه صورت میگیرد .
ج ) : عفو خصوصی

عفو عمومی از قدیم الایام در جوامع مختلف متداول بوده و پادشاهان و فرمانروایان و حتی روحانیون بعضی از محکومین را مورد عفو قرار میدادند . این نوع از عفو به موجب قانون به رئیس جامعه تفویض میشود و او مخیر است که تمام و یا قسمتی از مجازات محکومین را با توجه به نوع جرم مورد عفو قرار دهد .
۱ـ در ایران :
به موجب بند ۶ اصل ۱۱۰ قانون اساسی و ماده ۲۴ قانون

مجازات اسلامی اعطا عفو خصوصی یا تخفیف مجازات محکومین در حدود موازین اسلام پس از پیشنهاد رئیس قوه قضائیه به مقام رهبری است .
رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی پس از تصویب شورای طبقه بندی لیست محکومینی را که اسحقاق عفو را دارند به دادستان کل کشور ارسال میدارد . کمیسیون بخشودگی که مرجع رسیدگی به پیشنهادات است به دعوت رئیس اداره سجل کیفری و عفو و بخشودگی تشکیل جلسه میدهد .
در مناسبتهای زیر و در اجرای بند ۶ اصل ۱۱۰ قانون اساسی پیشنهاد عفو میشود . : مبعث حضرت رسول اکرم ( ص ) ـ نیمه شعبان ـ ۲۲ بهمن ـ ۱۲ فروردین و عید نوروز مهمترین منبع برای عفو خصوصی در کشور ما می باشد .
ویژگیهای خاص عفو در ایران :
ـ برای عفو در خصوص مجازات حبس باید مجازات در حال اجرا باشد .
ـ از حبس دائم ۲ سال و از حبس جنایی مهم یکسال و از حبس جنایی ۶ ماه و از حبس جرائم کم تهمیت یک پنجم گذشته باشد .
ـ مجازات در روحیه محکوم علیه موثر واقع و موجب تنبیه او شود .
ـ در موارد فوق العاده مانند جنگ ـ قحطی ـ زلزله و شیوع امراض مسری و غیره کمیسیون میتواند بدون توجه به ضوبط مذکور نسبت به عفو اقدام نماید .

پیشنهاد عفو حداقل ۱۵ روز قبل از روز مذکور در ماده ۱ برای ملاحظه رئیس قوه قضائیه ارسال میگردد . پس از تصویب مقام رهبری ـ رئیس قوه قضائیه مراتب را به اداره سجل کیفری و عفو بخشودگی ابلاغ می نماید .
۲ـ در فرانسه :

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.