مقاله جستجوی پیشرفته در اینترنت


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
5 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله جستجوی پیشرفته در اینترنت دارای ۳۳ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله جستجوی پیشرفته در اینترنت  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله جستجوی پیشرفته در اینترنت،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله جستجوی پیشرفته در اینترنت :

مقدمه:
کاربری که وارد اینترنت می شود با تنوع رنگارنگ و چشم گیری از سایت های متنوع روبرو می شود و با هیجان و علاقه با موس خود بر لینکهای جذاب اشاره می کند تا سایت های جدیدتر و جالب تر کشف کند;. اما این طراح یا مدیر سایت است که با زحمت و هزینه آن را طراحی و برنامه نویسی کرده، بر اینترنت نصب نموده و حال مشتاقانه به انتظار نشسته تا کاربران و یا در واقع مشتریان احتمالی، با کلیک های تصادفی خود وارد سایت او شوند.
اما دلیلی ندارد که این انتظار بطور انفعالی و یا با توسل به دعا و نذر بگذرد، زیرا نکات و ریزه کاریهای زیادی است که به مدیران وب سایت امکان آن را می دهد در بازار پر رقیب اینترنت سایت خود را عرضه و ارتقاء دهند و پایه و زیر بنای اعمال این گونه ریزه کاریها، دانشی عمیق و کارا از طرز جستجوی ماشین های جستجوگر که ابزار اصلی هر کاربر اینترنت به مشار می روند، است.

مباحثی عمیق تر در باب جستجو در اینترنت
اگر چه مبحث جستجو در اینترنت از نظر مفهومی ساده به نظر می رسد،‌ اما در عمل به وسعت و پیچیدگی شبکه اینترنت، مسائل و معضلات خاص خود را به همراه دارد. اگاهی از این مسائل برای کسانی که به طور جدی خواهان استفاده از اینترنت هستند (یعنی مثلا می خواهند برای خود وب سایتی را – حقوقی یا حقیقی- نصب و از آن به عنوان یک ابزار قوی اطلاع رسانی استفاده کنند) واقعا لازم است. امروزه دیگر فقط حضور داشتن در اینترنت و نصب یک وب سایت اطلاعات کافی نیست بلکه باید سعی کرد به طور فعالانه مخاطبین و یا در حقیقت بازدیدکنندگان بیشتری را به وب سایت خود جذب نمود. ارائه اطلاعات در اینترنت تنها زمانی مفید است که کاربران و جستجوگران و محققان اینترنت از وجود این اطلاعات، اگاه، و حاضر باشند وقت و منابع کامپیوتری خود را صرف بازدید از وب سایت حاوی آن اطلاعات نمایند.

روشهای گوناگون ارتقاء وب سایت در شبکه اینترنت مساله ای است که هم اکنون ذهن و قوای بسیاری از متخصصین اینترنت را مشغول کرده است زیرا امروزه دیگر در این مورد که اینترنت یک رسانه بسیار قوی اطلاع رسانی است تردیدی وجود ندارد بلکه مساله اصلی، آن است که چگونه می توان با ایجاد استراتژیهای موثرتر برای انجام جستجوهای بهینه و سریع، اطلاعات موجود در وب سایتها را به بهترین نحو ارائه داد. یک شرکت، دانشگاه، تاجر، محقق، کتابخانه، خطاط و یا نمایشگاه به راحتی می تواند با صرف هزینه ای مشخص وب سایتی برای خود طرح و در اینترنت نصب نموده و ظرفیت های خدماتی و تولیداتی خود را معرفی کند اما چگونه می تواند مطمئن باشد که تمام مخاطبینی که ممکن است این وب سایت برایشان جالب باشد از وجود آن آگاهی پیدا کرده و از آن بازدید به عمل می آورند و در نهایت خدمات آنها را بر می گزینند؟ اهمیت این سئوال هنگامی روشن می شود که انبوه وب سایتهای متنوع و رقیب دراینترنت را به خاطر بیاوریم.

در چنین بازار آشفته ای که هیچ معیاری برای ارزیابی جز سلیقه شخصی بر آن حکمفرما نیست، لازم است هر کس که می خواهد به نحوی نامش در اینترنت مطرح شود نکات و راهنمایی های تکنیکی و منطقی خاصی را به کار بندد تا تلاش او برای عرضه اطلاعات بی نتیجه نماند و بهترین بازدهی را برایش داشته باشد.
گرافیستی را در نظر بگیرید که برای خود یک وب سایت طرح و در اینترنت نصب کرده باشد. این وب سایت ممکن است شامل نمونه هایی از کار خود، اطلاعات تماس، تخصص های ویژه و مسائل مربوط دیگر باشد. آنچه برای این گرافیست اهمیت دارد این است که، کسی که به دنبال خدمات گرافیکی می گردد بتواند زودتر به وب سایت او برسد. به عبارت دیگر و عملی تر، هنگامی که کسی عبارتی چون “خدمات گرافیکی” را به ماشین جستجوگر معتبی چون Alta Vista یا Lycos وارد می کند، سایت وی در فهرست نتایج حتما موجود باشد تا بدین ترتیب، ‌جوینده بتواند آن را مشاهده و انتخاب کند.

پس در واقع دو عامل اصلی در اجرای موثرتر و بهتر جستجوها دخیل هستند: اول ساختار خود ماشین جستجوگر (یعنی اینکه اصولا نرم افزار آن چگونه کار می کند و کدام سایتها را برمی گزیند.) و دیگری خود وب سایت، و اینکه از چه اصولی باید پیروی کند تا در جستجوها مطرح شود و ترجیحا با یک رتبه بالا معرفی گردد.

ماشین جستجو گر چگونه کار می کند؟
ماشین جستجوگر در حقیقت یک بانک اطلاعات از منابعی است که طی یک فرآیند کاوشگرانه اتوماتیک از اینترنت استخراج شده اند. این بانک، از طریق پرسشهای کاربران قابل جستجو است؛ بدین ترتیب که کلمات یا عباراتی که کاربر در ناحیه مخصوص جستجو (Search Box) وارد می کند با منابعی از بانک اطلاعات که حاوی آن عبارات یا کلمات هستند تطبیق داده می شوند. سپس این منابع بر اساس ربطی که با پرسش کاربر می توانند داشته باشد مرتب و ارائه می شوند؛ به طوری که سایت هایی که احتمال داده می شود ربط بیشتری دارند در ابتدای فهرست نتایج ظاهر می شوند. به عبارت ساده تر، پس از آن که ماشین جستجوگر با استفاده از عبارات وارد شده، سایت هایی را از بانک اطلاعات خود بازیابی نمود،‌ این سایت ها را بر اساس یک الگوریتم خاص –که مربوط بودن آن سایت را به عبارت کاربر تخمین می زند- مرتب کرده و در قالب فهرست نتایج به کاربر باز می گرداند. اما باید توجه کرد که رویه ها و عواملی که این رتبه بندی را تعیین می کنند معمولا جزو اسرار شرکت ها هستند و در نتیجه معمولا مشکل می توان فهمید که دقیقا چرا یک سایت در فهرست نتایج برتر ظاهر می شود.

پیش بینی ربط
عواملی که برای پیش بینی مربوط بودن یک سایت با عبارت جستجوی کاربر استفاده می شود را می توان به طور کلی به دو قسمت تقسیم کرد: عوامل درونی (یعنی عواملی که مربوط به صفحه وب می شوند) و عوامل بیرونی (یا عواملی که خارج از صفحه وب هستند)

عوامل درونی
• فراوانی کلمات در سند موجود؛ یعنی فهرستی از تمام کلماتی که در سند به کار رفته اند و میزان فراوانی هر کلمه در سند.
• محل کلمات مورد جستجو در سند؛‌ یعنی اینکه کلمات کلیدی و تعریف کننده در عنوان (title)، سرتیتر (heading)، پاورقی (footer) و ; آمده اند یا خیر.
• خوشه بندی رابطه ای (Relation Clustering)؛ یعنی اینکه چند صفحه از این سایت حاوی کلمات مورد جستجو هستند.
• طرح HTML سند؛‌ چگونگی فریم ها و لینک ها، سرعت انتقال، Metatags و ALT.

عوامل بیرونی
هر ماشین جستجوگر از الگوریتم خاص خود با اندیس بندی و امتیاز دادن به صفحات وب استفاده می کند و سعی می کند که با بهبود بخشیدن به این فرمول، به جستجوگران، مربوط ترین نتایج را بازگرداند. در این راستا عوامل مطرح شده ارزیابی می شوند و با یکدیگر ترکیب می شوند تا بهترین فرمول برای بازیافت بهترین نتایج پیدا شود. کسانی که تمایل دارند وب سایت آنها در زمره ۲۰ سایت اولی که یک ماشین بر میگرداند باشد باید با دقت این عوامل را بررسی نمایند.
• محبوبیت لینکی: هر چه لینک های بیشتری به یک سایت نشانه رفته باشند بدین معنی است که محبوبیت آن سایت بیشتر و در نتیجه رتبه آن بالاتر است.
• محبوبیت کلیکی: سایت هایی که به لحاظ تعداد دفعات و مدت زمان بیشتر مورد بازدید عموم قرار گرفته باشند از محبوبیت بیشتر و در نتیجه رتبه بالاتری برخوردار هستند.
• محبوبیت گروهی: با ردگیری مسیرهای کلیک قشرهای خاص جامعه مشخص می شود که کدام گروه ها بیشتر از این سایت بازدید می کنند و در نتیجه رتبه سایت برای گروه های مورد جستجو کننده مختلف، متفاوت است.

• پیوندهای بازرگانی میان شرکتهای خدماتی: یعنی سایتهایی که مربوط به شرکای بازرگانی و یا خدمات خاصی باشند رتبه های بالاتری دارند.
• امکان کسب جایگاه در ازای پول: بعضی ماشین های جستجوگر می پذیرند که در ازای دریافت وجهی مشخص، سایت را در مرتبه بالاتری قرار دهند.
• اسم URL: برخی ماشین های جستجوگر سایتی را که URL آن حاوی کلمات کلیدی مورد جستجو باشد را رتبه بالاتری می دهند.

محتویات ماشین جستجوگر
محتویات یک ماشین جستجوگر در واقع همان بانک اطلاعات آن است. اما این بانک اطلاعات چگونه تشکیل می شود؟ ماشین های مختلف از روشها و تکنولوژیهای مختلفی استفاده می کنند و این باعث می شود که اگر یک عبارت جستجو را در دو ماشین مختلف وارد کنیم با دو نتیجه متفاوت رو به رو بشویم. این مساله ناشی از تفاوت در برنامه ریزی نرم افزارهایی است که ماشین های جستجوگر برای گزینش و بازیابی اطلاعات از آنها استفاده می کنند.
اما به طور کلی همه ماشین های جستجوگر از سه قسمت مجزا تشکیل شده اند:

قسمت اول «عنکبوت» (spider) نام دارد. عنکبوت نرم افزاری است که یک صفحه وب را ملاقات می کند، آن را می خواند و لینک های به صفحات دیگر را دنبال می کند. به این کار اصطلاحا کاوش می گویند. عنکبوت به طور منظم، مثلا هر ماه یا دو ماه یکبار مجددا به سایتها و فضای وب سر می زند. به عنکبوتها، کاوشگر و روبات نیز می گویند. این روبات ها مثل تمام بازدیدکنندگان دیگر در «کارنامه دسترسی» سایت ثبت می شوند (بدین معنی که روبات از آن سایت دیدن کرده است). بر طبق همین کارنامه است که می توان متوجه شد یک ماشین جستجوگر از سایت بازدید کرده است یا خیر.
البته باید توجه کرد که عنکبوتها نیز اسامی خاص خودشان را دارند و در اینجا، فهرست کوتاهی از اسامی عنکبوتهای معروف ترین ماشین ها ذکر گردیده است. با مشاهده این اسامی در کارنامه دسترسی وب سایت، می توان فهمید که آیا ماشین جستجوگر، آن وب سایت را تا به حال بازدید کرده است یا خیر.

AltaVista Scooter
HotBot Slurp
Netscape Mozilla
InfoSeek Infoseek Sidewinder /0.9
WebCrawler Robot libwww /5.0

در سایت Market ware (با آدرس www.marketware.com) ابزاری عرضه شده که برای تحلیل کارنامه دسترسی و گرفتن اطلاعاتی کامل تر در مورد بازدید عنکبوتها از یک محل، قابل استفاده است. با این ابزار حتی می توان فهمید که جویندگان از کدام کلمات کلیدی برای جستجوهای خود استفاده می کنند.
هر چند که از نظر طراحان و صاحبان وب سایت، عنکبوت مهم ترین قسمت ماشین جستجو گر است، اما هر ماشین دو قسمت اصلی دیگر نیز دارد:
تمام اطلاعاتی که عنکبوت می یابد وارد قسمت دوم ماشین جستجوگر، یعنی اندیس (index) می شود. اندیس یا کاتالوگ مثل کتاب بزرگی است که صفحات آن کپی همان صفحه- وب هایی است که عنکبوت بازدید کرده. اگر صفحه وبی عوض شود، این کتاب نیز تغییر می کند.

بعضی وقتها بین زمان یافت شدن یک صفحه توسط عنکبوت و اضافه شدن آن به اندیس، فاصله ای می افتد. به عبارت دیگر، ممکن است عنکبوت از یک صفحه بازدید کرده باشد، اما هنوز آن صفحه به اندیس وارد نشده باشد. تا زمانی که صفحه به اندیس نرفته باشد، مورد جستجو و بازیابی قرار نخواهد گرفت.
سومین قسمت ماشین، نرم افزار جستجوگر آن است. این برنامه قادر است میلیونها صفحه ای که در اندیس وجود دارد را گشته و موارد هماهنگ با کلمات جستجو را بیابد و آنها را بر اساس موارد هماهنگ با کلمات جستجو را بیابد و آنها را بر اساس الگوریتم خاص خود، رتبه بندی نماید.

وجوه تمایز ماشین های جستجوگر
دو عامل مهمی که کیفیت یک ماشین را تعیین می کنند، «وسعت» و «عمق» جستجو هستند:
وسعت: منظور از وسعت، محدوده جغرافیایی اینترنت است که مورد جستجو قرار می گیرد. به طور کلی سه رده جغرافیایی برای جستجو وجود دارد : ۱- سرورهایی که در کشور مبدا ماشین جستجوگر وجود دارند. ۲-سرورهایی از تمام قاره ۳-سرورهایی از تمام دنیا
عمق: منظور از عمق ماشین این است که چه مقدار از سایت بازیابی شده در اختیار کاربر قرار می گیرد. این موضوع می تواند چند سطح به ترتیب زیر از حداقل تا حداکثر را در بر بگیرد:

• فقط URL (http://;)
• عنوان (title)
• سر تیتر اول
• اولین ۲۰۰ کلمه ابتدایی
• متن کامل سند
• متن کامل به همراه برخی از لینک های اتصالی آن
• متن کامل به همراه تمام لینک های اتصالی آن

جستجو بر اساس موقعیت کلمه در سند
برخی ماشین ها به جوینده این امکان را می دهند که محل مورد جستجو در سند درخواستی را تعیین کند. این ویژگی بسیار مفیدی است زیرا از یک طرف به کارگیری صحیح آن باعث می شود که نتایج متمرکزتر و مربوط تری بازیافت شود و از طرف دیگر، تهیه کنندگان صفحه وب می توانند با جاسازی دقیق کلمات کلیدی، احتمال بازیابی صفحه وب خود را افزایش دهند. به عنوان مثال، با محدود کردن جستجو به اسنادی که عبارت مورد جستجو را در عنوان (title) خود دارند یقینا نتایج بهتری عاید شما خواهد شد.
هر سند از اجزایی تشکیل شده که هر کدام می توانند به عنوان محل جستجو مورد استفاده قرار بگیرند. البته باید دقت کرد، زیرا هر ماشین جستجوگر روش خاص خود را برای انجام جستجو دارد و ممکن است همه این اجزا اساسا قابل جستجو نباشد. اجزا تشکیل دهنده سند عبارتند از:

– URL
– عنوان
– قلمرو یا کشور
– سرور اینترنتی
– لینک
– تصویر

با توجه به این توضیحات، می توانید جستجویی را آغاز کنید که در آن عبارت «lit» در URL آن قید شده باشد. چنین جستجویی ممکن است وب سایتی با آدرس www.literary.com را برگرداند یا می توانید جستجوهایی را انجام دهید که قلمرو یا کشور وب سایت را قید کرده باشد مثلا سایتهای که مربوط به کشور انگلستان هستند، قلمرو آنها .uk است. با توجه به این امر، به صاحبان وب سایت ها توصیه می شود که حتی المقدور اسامی و عناوین مربوط و با مسمایی برای وب سایت خود برگزینند.
از دیگر امکاناتی که ماشین های جستجوگر مختلف ارائه می دهند، امکان محدود کردن جستجو بنابر «تاریخ سند» است. این امکان برای کسانی که به دنبال جدیدترین اخبار، پیرامون موضوعی خاص یا اخبار مربوط به زمانی مشخص هستند بسیار مفید است. اما باید به مفهوم «تاریخ» دقت کرد، زیرا تاریخی که در یک سند وب مشاهده می شود ممکن است یکی از چند معنی زیر را داشته باشد:

– تاریخی که آن سند ساخته شده
– تاریخی که در سرور قرار گرفته
– آخرین باری که تغییر داده شده
– تاریخی که به بانک اطلاعات ماشین جستجوگر اضافه شده

جستجو بر اساس نوع فایل
در بعضی ماشین های جستجوگر این امکان وجود دارد که جستجو بر اساس نوع فایل یا رسانه پایه ریزی شود. این بدین معنی است که جوینده می تواند نوع فایل درخواستی خود را در بدو جستجو مشخص کند. فایل های مختلفی در اینترنت وجود دارند که از جمله رایج ترین آنها عبارتند از:
– تصاویر (فایلهایی با پسوند jpg، gif و 😉
– فایلهای صوتی و تصویری
– فایلهای MP3
– آکروبات
– جاوا

روشهای ارائه نتایج
نحوه ارائه فهرست نتایج و نوع اطلاعات داده شده در آن، در هر ماشین، شکل خاص خود را دارد، اما اغلب ماشین ها به کاربر این امکان را می دهند که نحوه ارائه نتایج را تا حدی کنترل کنند تا بتوانند آن را حتی المقدور به شکل مطلوب خود مشاهده کنند. این کنترل به طرق زیر انجام پذیر است:

دسته بندی نتایج
برخی ماشین ها برای آنکه بتوانند تعداد بیشتری وب سایت در فهرست نتیجه نشان دهند، تمام صفحات مربوط به یک سایت را تحت یک عنوان، جمع کرده و فقط یکی از آنها را نشان می دهند. برای مشاهده بقیه صفحات مربوط به آن سایت معمولا لینکی تحت عنوان More from this site وجود دارد که با کلیک روی آن ظاهر می شوند.

بازیابی از سایر صفحات مشابه
در بعضی ماشین ها می توان صفحات شبیه به صفحات موجود در فهرست نتایج را بازیابی کرد. برای این منظور، معمولا لینکی تحت عنوان More like this وجود دارد که با کلیک روی آن، صفحات مشابه دیگر ظاهر خواهند شد.

جستجو در فهرست نتایج
“Search Within these results” یک ویژگی برای متمرکز کردن فهرست نتایج است. با این ویژگی، می توان جستجوی دومی را درون فهرست نتجه ای که حاصل جستجوی اول بوده، انجام داد.
فرض کنید جوینده ای عبارتی چون “modern art” را وارد یک ماشین جستجوگر کرده باشد. چنین عبارتی که بسیار کلی است ممکن است چند میلیون سایت در فهرست نتایج معرفی نماید. با استفاده از امکان فوق، می توان این فهرست وسیع را کوچک تر نمود. وارد کردن یک عبارت جستجوی دیگر، مثلا Ancdy” Warhol” یا “France” باعث می شود تمام سایت های بازیابی شده از جستجوی اول برای یافتن این کلمات مورد جستجو قرار بگیرند.

توصیف سایت های پیدا شده
با توجه به افزایش حجم اطلاعات در اینترنت، یک بررسی اجمالی و کوتاه سایت، قبل از ورود به آن می تواند در صرفه جویی در وقت و رسیدن به اطلاعات صحیح بسیار مفید باشد. معمولا در فهرست نتایج فقط چند کلمه اول سایتهای بازیافت شده نمایش داده می شوند و به سختی می توان کیفیت و ارزش یک سایت را از این چند کلمه فهمید. لذا بسیاری از ماشین های جستجوگر این امکان را به جویندگان می دهند که میزان توصیفات سایت ها را به اختیار خود تنظیم کنند،‌ که البته چنین امری روی تعداد سایت هایی که در هر صفحه از فهرست نتایج قابل ارائه هستند تاثیر خواهد گذاشت.

نحوه رتبه بندی اسناد وب توسط ماشین های جستجوگر
معمولا در فهرست نتایجی که در پایان جستجو ارائه می شود، تعدادی وب سایت کاملا بی ربط به موضوع وجود خواهد داشت و این تعداد شاید کم هم نباشد. اما این مساله، کاملا هم تقصیر ماشین جستجوگر نیست. فرض کنید وارد کتابخانه ای بشوید و از کتابدار بخواهید کتابهای مربوط به مسافرت را به شما معرفی کند. طبیعی است که او عکس العمل جالبی نخواهد داشت، و باید در نظر گرفت که ماشین جستجوگر، برخلاف کتابدار قادر نیست با چند سئوال، محدوده جستجو را مشخص تر سازد‌، اگرچه امروزه عوامل هوشمند در این راه نیز قدم گذاشته اند اما در حال حاضر فقط چند قاعده از پیش تعیین شده وجود دارد که به نکات اصلی آنها در بالا اشاره شد و در ادامه به توضیح دقیق تر این نکات می پردازیم.

راههای هل دادن صفحه وب به رده های بالاتر
این موضوع همیشه ذهن صاحبان وب سایت را مشغول کرده که جویندگان معمولا فقط ۱۰ سایت اولی را از زیر نظر می گذرانند و غالبا میان همان ۱۰ سایت اول یکی را برمی گزینند بنابراین همه می خواهند جزو ۱۰ سایت اول باشند، زیرا گرفتن رتبه ۱۱ به بالا بدین معنی است که وب سایت در صفحه اول فهرست نتایج، نمایش داده نمی شود و از نظرها دور می ماند.
در این میان، کلمات کلیدی از اهمیت بسیار حیاتی برخوردارند. ماشین های جستجوگر تاکید بسیاری روی «محل» و «دفعات تکرار» این کلمات دارد. پس لازم است که صاحبان و طراحان وب بر این موضوع تاملی کنند تا بتوانند رتبه ای که نمایانگر ارزش واقعی سایت شان باشد را به دست آورند.

انتخاب کلمات کلیدی مهم
فکر می کنید جویندگان، چگونه به دنبال صفحه وب شما می گردند؟ کلماتی را که تصور می کنید آنها وارد ناحیه جستجو می کنند،‌ کلمات کلیدی استراتژیک شما هستند.
معمولا کلمات کلیدی استراتژیک باید بیشتر از دو کلمه باشند، زیرا صفحات وب بسیار زیادی هستند که فقط در حد یک یا دو کلمه قابل تعریف هستند و همه این صفحات، رقیب صفحه شما محسوب می شوند. هر چقدر رقابت بیشتر باشد طبیعتا احتمال موفقیت در ماشین جستجوگر کمتر می شود اما با انتخاب

مقدمه:
کاربری که وارد اینترنت می شود با تنوع رنگارنگ و چشم گیری از سایت های متنوع روبرو می شود و با هیجان و علاقه با موس خود بر لینکهای جذاب اشاره می کند تا سایت های جدیدتر و جالب تر کشف کند;. اما این طراح یا مدیر سایت است که با زحمت و هزینه آن را طراحی و برنامه نویسی کرده، بر اینترنت نصب نموده و حال مشتاقانه به انتظار نشسته تا کاربران و یا در واقع مشتریان احتمالی، با کلیک های تصادفی خود وارد سایت او شوند.
اما دلیلی ندارد که این انتظار بطور انفعالی و یا با توسل به دعا و نذر بگذرد، زیرا نکات و ریزه کاریهای زیادی است که به مدیران وب سایت امکان آن را می دهد در بازار پر رقیب اینترنت سایت خود را عرضه و ارتقاء دهند و پایه و زیر بنای اعمال این گونه ریزه کاریها، دانشی عمیق و کارا از طرز جستجوی ماشین های جستجوگر که ابزار اصلی هر کاربر اینترنت به مشار می روند، است.

مباحثی عمیق تر در باب جستجو در اینترنت
اگر چه مبحث جستجو در اینترنت از نظر مفهومی ساده به نظر می رسد،‌ اما در عمل به وسعت و پیچیدگی شبکه اینترنت، مسائل و معضلات خاص خود را به همراه دارد. اگاهی از این مسائل برای کسانی که به طور جدی خواهان استفاده از اینترنت هستند (یعنی مثلا می خواهند برای خود وب سایتی را – حقوقی یا حقیقی- نصب و از آن به عنوان یک ابزار قوی اطلاع رسانی استفاده کنند) واقعا لازم است. امروزه دیگر فقط حضور داشتن در اینترنت و نصب یک وب سایت اطلاعات کافی نیست بلکه باید سعی کرد به طور فعالانه مخاطبین و یا در حقیقت بازدیدکنندگان بیشتری را به وب سایت خود جذب نمود. ارائه اطلاعات در اینترنت تنها زمانی مفید است که کاربران و جستجوگران و محققان اینترنت از وجود این اطلاعات، اگاه، و حاضر باشند وقت و منابع کامپیوتری خود را صرف بازدید از وب سایت حاوی آن اطلاعات نمایند.

روشهای گوناگون ارتقاء وب سایت در شبکه اینترنت مساله ای است که هم اکنون ذهن و قوای بسیاری از متخصصین اینترنت را مشغول کرده است زیرا امروزه دیگر در این مورد که اینترنت یک رسانه بسیار قوی اطلاع رسانی است تردیدی وجود ندارد بلکه مساله اصلی، آن است که چگونه می توان با ایجاد استراتژیهای موثرتر برای انجام جستجوهای بهینه و سریع، اطلاعات موجود در وب سایتها را به بهترین نحو ارائه داد. یک شرکت، دانشگاه، تاجر، محقق، کتابخانه، خطاط و یا نمایشگاه به راحتی می تواند با صرف هزینه ای مشخص وب سایتی برای خود طرح و در اینترنت نصب نموده و ظرفیت های خدماتی و تولیداتی خود را معرفی کند اما چگونه می تواند مطمئن باشد که تمام مخاطبینی که ممکن است این وب سایت برایشان جالب باشد از وجود آن آگاهی پیدا کرده و از آن بازدید به عمل می آورند و در نهایت خدمات آنها را بر می گزینند؟ اهمیت این سئوال هنگامی روشن می شود که انبوه وب سایتهای متنوع و رقیب دراینترنت را به خاطر بیاوریم.

در چنین بازار آشفته ای که هیچ معیاری برای ارزیابی جز سلیقه شخصی بر آن حکمفرما نیست، لازم است هر کس که می خواهد به نحوی نامش در اینترنت مطرح شود نکات و راهنمایی های تکنیکی و منطقی خاصی را به کار بندد تا تلاش او برای عرضه اطلاعات بی نتیجه نماند و بهترین بازدهی را برایش داشته باشد.
گرافیستی را در نظر بگیرید که برای خود یک وب سایت طرح و در اینترنت نصب کرده باشد. این وب سایت ممکن است شامل نمونه هایی از کار خود، اطلاعات تماس، تخصص های ویژه و مسائل مربوط دیگر باشد. آنچه برای این گرافیست اهمیت دارد این است که، کسی که به دنبال خدمات گرافیکی می گردد بتواند زودتر به وب سایت او برسد. به عبارت دیگر و عملی تر، هنگامی که کسی عبارتی چون “خدمات گرافیکی” را به ماشین جستجوگر معتبی چون Alta Vista یا Lycos وارد می کند، سایت وی در فهرست نتایج حتما موجود باشد تا بدین ترتیب، ‌جوینده بتواند آن را مشاهده و انتخاب کند.

پس در واقع دو عامل اصلی در اجرای موثرتر و بهتر جستجوها دخیل هستند: اول ساختار خود ماشین جستجوگر (یعنی اینکه اصولا نرم افزار آن چگونه کار می کند و کدام سایتها را برمی گزیند.) و دیگری خود وب سایت، و اینکه از چه اصولی باید پیروی کند تا در جستجوها مطرح شود و ترجیحا با یک رتبه بالا معرفی گردد.

ماشین جستجو گر چگونه کار می کند؟
ماشین جستجوگر در حقیقت یک بانک اطلاعات از منابعی است که طی یک فرآیند کاوشگرانه اتوماتیک از اینترنت استخراج شده اند. این بانک، از طریق پرسشهای کاربران قابل جستجو است؛ بدین ترتیب که کلمات یا عباراتی که کاربر در ناحیه مخصوص جستجو (Search Box) وارد می کند با منابعی از بانک اطلاعات که حاوی آن عبارات یا کلمات هستند تطبیق داده می شوند. سپس این منابع بر اساس ربطی که با پرسش کاربر می توانند داشته باشد مرتب و ارائه می شوند؛ به طوری که سایت هایی که احتمال داده می شود ربط بیشتری دارند در ابتدای فهرست نتایج ظاهر می شوند. به عبارت ساده تر، پس از آن که ماشین جستجوگر با استفاده از عبارات وارد شده، سایت هایی را از بانک اطلاعات خود بازیابی نمود،‌ این سایت ها را بر اساس یک الگوریتم خاص –که مربوط بودن آن سایت را به عبارت کاربر تخمین می زند- مرتب کرده و در قالب فهرست نتایج به کاربر باز می گرداند. اما باید توجه کرد که رویه ها و عواملی که این رتبه بندی را تعیین می کنند معمولا جزو اسرار شرکت ها هستند و در نتیجه معمولا مشکل می توان فهمید که دقیقا چرا یک سایت در فهرست نتایج برتر ظاهر می شود.

پیش بینی ربط
عواملی که برای پیش بینی مربوط بودن یک سایت با عبارت جستجوی کاربر استفاده می شود را می توان به طور کلی به دو قسمت تقسیم کرد: عوامل درونی (یعنی عواملی که مربوط به صفحه وب می شوند) و عوامل بیرونی (یا عواملی که خارج از صفحه وب هستند)

عوامل درونی
• فراوانی کلمات در سند موجود؛ یعنی فهرستی از تمام کلماتی که در سند به کار رفته اند و میزان فراوانی هر کلمه در سند.
• محل کلمات مورد جستجو در سند؛‌ یعنی اینکه کلمات کلیدی و تعریف کننده در عنوان (title)، سرتیتر (heading)، پاورقی (footer) و ; آمده اند یا خیر.
• خوشه بندی رابطه ای (Relation Clustering)؛ یعنی اینکه چند صفحه از این سایت حاوی کلمات مورد جستجو هستند.
• طرح HTML سند؛‌ چگونگی فریم ها و لینک ها، سرعت انتقال، Metatags و ALT.

عوامل بیرونی
هر ماشین جستجوگر از الگوریتم خاص خود با اندیس بندی و امتیاز دادن به صفحات وب استفاده می کند و سعی می کند که با بهبود بخشیدن به این فرمول، به جستجوگران، مربوط ترین نتایج را بازگرداند. در این راستا عوامل مطرح شده ارزیابی می شوند و با یکدیگر ترکیب می شوند تا بهترین فرمول برای بازیافت بهترین نتایج پیدا شود. کسانی که تمایل دارند وب سایت آنها در زمره ۲۰ سایت اولی که یک ماشین بر میگرداند باشد باید با دقت این عوامل را بررسی نمایند.
• محبوبیت لینکی: هر چه لینک های بیشتری به یک سایت نشانه رفته باشند بدین معنی است که محبوبیت آن سایت بیشتر و در نتیجه رتبه آن بالاتر است.
• محبوبیت کلیکی: سایت هایی که به لحاظ تعداد دفعات و مدت زمان بیشتر مورد بازدید عموم قرار گرفته باشند از محبوبیت بیشتر و در نتیجه رتبه بالاتری برخوردار هستند.
• محبوبیت گروهی: با ردگیری مسیرهای کلیک قشرهای خاص جامعه مشخص می شود که کدام گروه ها بیشتر از این سایت بازدید می کنند و در نتیجه رتبه سایت برای گروه های مورد جستجو کننده مختلف، متفاوت است.

• پیوندهای بازرگانی میان شرکتهای خدماتی: یعنی سایتهایی که مربوط به شرکای بازرگانی و یا خدمات خاصی باشند رتبه های بالاتری دارند.
• امکان کسب جایگاه در ازای پول: بعضی ماشین های جستجوگر می پذیرند که در ازای دریافت وجهی مشخص، سایت را در مرتبه بالاتری قرار دهند.
• اسم URL: برخی ماشین های جستجوگر سایتی را که URL آن حاوی کلمات کلیدی مورد جستجو باشد را رتبه بالاتری می دهند.

محتویات ماشین جستجوگر
محتویات یک ماشین جستجوگر در واقع همان بانک اطلاعات آن است. اما این بانک اطلاعات چگونه تشکیل می شود؟ ماشین های مختلف از روشها و تکنولوژیهای مختلفی استفاده می کنند و این باعث می شود که اگر یک عبارت جستجو را در دو ماشین مختلف وارد کنیم با دو نتیجه متفاوت رو به رو بشویم. این مساله ناشی از تفاوت در برنامه ریزی نرم افزارهایی است که ماشین های جستجوگر برای گزینش و بازیابی اطلاعات از آنها استفاده می کنند.
اما به طور کلی همه ماشین های جستجوگر از سه قسمت مجزا تشکیل شده اند:

قسمت اول «عنکبوت» (spider) نام دارد. عنکبوت نرم افزاری است که یک صفحه وب را ملاقات می کند، آن را می خواند و لینک های به صفحات دیگر را دنبال می کند. به این کار اصطلاحا کاوش می گویند. عنکبوت به طور منظم، مثلا هر ماه یا دو ماه یکبار مجددا به سایتها و فضای وب سر می زند. به عنکبوتها، کاوشگر و روبات نیز می گویند. این روبات ها مثل تمام بازدیدکنندگان دیگر در «کارنامه دسترسی» سایت ثبت می شوند (بدین معنی که روبات از آن سایت دیدن کرده است). بر طبق همین کارنامه است که می توان متوجه شد یک ماشین جستجوگر از سایت بازدید کرده است یا خیر.
البته باید توجه کرد که عنکبوتها نیز اسامی خاص خودشان را دارند و در اینجا، فهرست کوتاهی از اسامی عنکبوتهای معروف ترین ماشین ها ذکر گردیده است. با مشاهده این اسامی در کارنامه دسترسی وب سایت، می توان فهمید که آیا ماشین جستجوگر، آن وب سایت را تا به حال بازدید کرده است یا خیر.

AltaVista Scooter
HotBot Slurp
Netscape Mozilla
InfoSeek Infoseek Sidewinder /0.9
WebCrawler Robot libwww /5.0

در سایت Market ware (با آدرس www.marketware.com) ابزاری عرضه شده که برای تحلیل کارنامه دسترسی و گرفتن اطلاعاتی کامل تر در مورد بازدید عنکبوتها از یک محل، قابل استفاده است. با این ابزار حتی می توان فهمید که جویندگان از کدام کلمات کلیدی برای جستجوهای خود استفاده می کنند.
هر چند که از نظر طراحان و صاحبان وب سایت، عنکبوت مهم ترین قسمت ماشین جستجو گر است، اما هر ماشین دو قسمت اصلی دیگر نیز دارد:
تمام اطلاعاتی که عنکبوت می یابد وارد قسمت دوم ماشین جستجوگر، یعنی اندیس (index) می شود. اندیس یا کاتالوگ مثل کتاب بزرگی است که صفحات آن کپی همان صفحه- وب هایی است که عنکبوت بازدید کرده. اگر صفحه وبی عوض شود، این کتاب نیز تغییر می کند.

بعضی وقتها بین زمان یافت شدن یک صفحه توسط عنکبوت و اضافه شدن آن به اندیس، فاصله ای می افتد. به عبارت دیگر، ممکن است عنکبوت از یک صفحه بازدید کرده باشد، اما هنوز آن صفحه به اندیس وارد نشده باشد. تا زمانی که صفحه به اندیس نرفته باشد، مورد جستجو و بازیابی قرار نخواهد گرفت.
سومین قسمت ماشین، نرم افزار جستجوگر آن است. این برنامه قادر است میلیونها صفحه ای که در اندیس وجود دارد را گشته و موارد هماهنگ با کلمات جستجو را بیابد و آنها را بر اساس موارد هماهنگ با کلمات جستجو را بیابد و آنها را بر اساس الگوریتم خاص خود، رتبه بندی نماید.

وجوه تمایز ماشین های جستجوگر
دو عامل مهمی که کیفیت یک ماشین را تعیین می کنند، «وسعت» و «عمق» جستجو هستند:
وسعت: منظور از وسعت، محدوده جغرافیایی اینترنت است که مورد جستجو قرار می گیرد. به طور کلی سه رده جغرافیایی برای جستجو وجود دارد : ۱- سرورهایی که در کشور مبدا ماشین جستجوگر وجود دارند. ۲-سرورهایی از تمام قاره ۳-سرورهایی از تمام دنیا
عمق: منظور از عمق ماشین این است که چه مقدار از سایت بازیابی شده در اختیار کاربر قرار می گیرد. این موضوع می تواند چند سطح به ترتیب زیر از حداقل تا حداکثر را در بر بگیرد:

• فقط URL (http://;)
• عنوان (title)
• سر تیتر اول
• اولین ۲۰۰ کلمه ابتدایی
• متن کامل سند
• متن کامل به همراه برخی از لینک های اتصالی آن
• متن کامل به همراه تمام لینک های اتصالی آن

جستجو بر اساس موقعیت کلمه در سند
برخی ماشین ها به جوینده این امکان را می دهند که محل مورد جستجو در سند درخواستی را تعیین کند. این ویژگی بسیار مفیدی است زیرا از یک طرف به کارگیری صحیح آن باعث می شود که نتایج متمرکزتر و مربوط تری بازیافت شود و از طرف دیگر، تهیه کنندگان صفحه وب می توانند با جاسازی دقیق کلمات کلیدی، احتمال بازیابی صفحه وب خود را افزایش دهند. به عنوان مثال، با محدود کردن جستجو به اسنادی که عبارت مورد جستجو را در عنوان (title) خود دارند یقینا نتایج بهتری عاید شما خواهد شد.
هر سند از اجزایی تشکیل شده که هر کدام می توانند به عنوان محل جستجو مورد استفاده قرار بگیرند. البته باید دقت کرد، زیرا هر ماشین جستجوگر روش خاص خود را برای انجام جستجو دارد و ممکن است همه این اجزا اساسا قابل جستجو نباشد. اجزا تشکیل دهنده سند عبارتند از:

– URL
– عنوان
– قلمرو یا کشور
– سرور اینترنتی
– لینک
– تصویر

با توجه به این توضیحات، می توانید جستجویی را آغاز کنید که در آن عبارت «lit» در URL آن قید شده باشد. چنین جستجویی ممکن است وب سایتی با آدرس www.literary.com را برگرداند یا می توانید جستجوهایی را انجام دهید که قلمرو یا کشور وب سایت را قید کرده باشد مثلا سایتهای که مربوط به کشور انگلستان هستند، قلمرو آنها .uk است. با توجه به این امر، به صاحبان وب سایت ها توصیه می شود که حتی المقدور اسامی و عناوین مربوط و با مسمایی برای وب سایت خود برگزینند.

از دیگر امکاناتی که ماشین های جستجوگر مختلف ارائه می دهند، امکان محدود کردن جستجو بنابر «تاریخ سند» است. این امکان برای کسانی که به دنبال جدیدترین اخبار، پیرامون موضوعی خاص یا اخبار مربوط به زمانی مشخص هستند بسیار مفید است. اما باید به مفهوم «تاریخ» دقت کرد، زیرا تاریخی که در یک سند وب مشاهده می شود ممکن است یکی از چند معنی زیر را داشته باشد:

– تاریخی که آن سند ساخته شده
– تاریخی که در سرور قرار گرفته
– آخرین باری که تغییر داده شده
– تاریخی که به بانک اطلاعات ماشین جستجوگر اضافه شده

جستجو بر اساس نوع فایل
در بعضی ماشین های جستجوگر این امکان وجود دارد که جستجو بر اساس نوع فایل یا رسانه پایه ریزی شود. این بدین معنی است که جوینده می تواند نوع فایل درخواستی خود را در بدو جستجو مشخص کند. فایل های مختلفی در اینترنت وجود دارند که از جمله رایج ترین آنها عبارتند از:
– تصاویر (فایلهایی با پسوند jpg، gif و 😉
– فایلهای صوتی و تصویری
– فایلهای MP3
– آکروبات
– جاوا

روشهای ارائه نتایج
نحوه ارائه فهرست نتایج و نوع اطلاعات داده شده در آن، در هر ماشین، شکل خاص خود را دارد، اما اغلب ماشین ها به کاربر این امکان را می دهند که نحوه ارائه نتایج را تا حدی کنترل کنند تا بتوانند آن را حتی المقدور به شکل مطلوب خود مشاهده کنند. این کنترل به طرق زیر انجام پذیر است:

دسته بندی نتایج
برخی ماشین ها برای آنکه بتوانند تعداد بیشتری وب سایت در فهرست نتیجه نشان دهند، تمام صفحات مربوط به یک سایت را تحت یک عنوان، جمع کرده و فقط یکی از آنها را نشان می دهند. برای مشاهده بقیه صفحات مربوط به آن سایت معمولا لینکی تحت عنوان More from this site وجود دارد که با کلیک روی آن ظاهر می شوند.

بازیابی از سایر صفحات مشابه
در بعضی ماشین ها می توان صفحات شبیه به صفحات موجود در فهرست نتایج را بازیابی کرد. برای این منظور، معمولا لینکی تحت عنوان More like this وجود دارد که با کلیک روی آن، صفحات مشابه دیگر ظاهر خواهند شد.

جستجو در فهرست نتایج
“Search Within these results” یک ویژگی برای متمرکز کردن فهرست نتایج است. با این ویژگی، می توان جستجوی دومی را درون فهرست نتجه ای که حاصل جستجوی اول بوده، انجام داد.
فرض کنید جوینده ای عبارتی چون “modern art” را وارد یک ماشین جستجوگر کرده باشد. چنین عبارتی که بسیار کلی است ممکن است چند میلیون سایت در فهرست نتایج معرفی نماید. با استفاده از امکان فوق، می توان این فهرست وسیع را کوچک تر نمود. وارد کردن یک عبارت جستجوی دیگر، مثلا Ancdy” Warhol” یا “France” باعث می شود تمام سایت های بازیابی شده از جستجوی اول برای یافتن این کلمات مورد جستجو قرار بگیرند.

توصیف سایت های پیدا شده
با توجه به افزایش حجم اطلاعات در اینترنت، یک بررسی اجمالی و کوتاه سایت، قبل از ورود به آن می تواند در صرفه جویی در وقت و رسیدن به اطلاعات صحیح بسیار مفید باشد. معمولا در فهرست نتایج فقط چند کلمه اول سایتهای بازیافت شده نمایش داده می شوند و به سختی می توان کیفیت و ارزش یک سایت را از این چند کلمه فهمید. لذا بسیاری از ماشین های جستجوگر این امکان را به جویندگان می دهند که میزان توصیفات سایت ها را به اختیار خود تنظیم کنند،‌ که البته چنین امری روی تعداد سایت هایی که در هر صفحه از فهرست نتایج قابل ارائه هستند تاثیر خواهد گذاشت.

نحوه رتبه بندی اسناد وب توسط ماشین های جستجوگر
معمولا در فهرست نتایجی که در پایان جستجو ارائه می شود، تعدادی وب سایت کاملا بی ربط به موضوع وجود خواهد داشت و این تعداد شاید کم هم نباشد. اما این مساله، کاملا هم تقصیر ماشین جستجوگر نیست. فرض کنید وارد کتابخانه ای بشوید و از کتابدار بخواهید کتابهای مربوط به مسافرت را به شما معرفی کند. طبیعی است که او عکس العمل جالبی نخواهد داشت، و باید در نظر گرفت که ماشین جستجوگر، برخلاف کتابدار قادر نیست با چند سئوال، محدوده جستجو را مشخص تر سازد‌، اگرچه امروزه عوامل هوشمند در این راه نیز قدم گذاشته اند اما در حال حاضر فقط چند قاعده از پیش تعیین شده وجود دارد که به نکات اصلی آنها در بالا اشاره شد و در ادامه به توضیح دقیق تر این نکات می پردازیم.

راههای هل دادن صفحه وب به رده های بالاتر
این موضوع همیشه ذهن صاحبان وب سایت را مشغول کرده که جویندگان معمولا فقط ۱۰ سایت اولی را از زیر نظر می گذرانند و غالبا میان همان ۱۰ سایت اول یکی را برمی گزینند بنابراین همه می خواهند جزو ۱۰ سایت اول باشند، زیرا گرفتن رتبه ۱۱ به بالا بدین معنی است که وب سایت در صفحه اول فهرست نتایج، نمایش داده نمی شود و از نظرها دور می ماند.
در این میان، کلمات کلیدی از اهمیت بسیار حیاتی برخوردارند. ماشین های جستجوگر تاکید بسیاری روی «محل» و «دفعات تکرار» این کلمات دارد. پس لازم است که صاحبان و طراحان وب بر این موضوع تاملی کنند تا بتوانند رتبه ای که نمایانگر ارزش واقعی سایت شان باشد را به دست آورند.

انتخاب کلمات کلیدی مهم
فکر می کنید جویندگان، چگونه به دنبال صفحه وب شما می گردند؟ کلماتی را که تصور می کنید آنها وارد ناحیه جستجو می کنند،‌ کلمات کلیدی استراتژیک شما هستند.
معمولا کلمات کلیدی استراتژیک باید بیشتر از دو کلمه باشند، زیرا صفحات وب بسیار زیادی هستند که فقط در حد یک یا دو کلمه قابل تعریف هستند و همه این صفحات، رقیب صفحه شما محسوب می شوند. هر چقدر رقابت بیشتر باشد طبیعتا احتمال موفقیت در ماشین جستجوگر کمتر می شود اما با انتخاب کلمات کلیدی طولانی تر و مشخص تر، می توان ضریب این احتمال را افزایش داد.

مکان و تکرار کلمات کلیدی- دو عامل اصلی
به طور کلی می توان گفت که قاعده اصلی برای تعیین رتبه یک صفحه، مکان و میزان تکرار کلمات کلیدی آن است.
در مثال کتابدار،‌ همان طور که منطقی به نظر می رسد که او برای آوردن کتابی در مورد «مسافرت» در مرحله اول به کتابهایی مراجعه کند که لغت «مسافرت» یا «سفر» در عنوان آن به کار رفته باشد، یک ماشین جستجوگر هم معمولا ابتدا عنوان (title) یک سند را چک می کند، با این فرض که عنوانی که حاوی عبارت جستجو باشد، حتما به نوعی مربوط تر به خواسته جوینده است. در مرحله بعدی، خطوط اول صفحه و سرتیتر آن (heading) مورد جستجو قرار می گیرند. در اینجا فرض بر این است که اگر سندی مربوط به عبارت جستجو باشد، از همان ابتدای صفحه آن را مطرح می کتد.
یکی از دلایل اصلی پایین بودن رتبه صفحات در عین مربوط و موجه بودن آنها این است که این صفحات، کلمات کلیدی استراتژیک را در عنوان صفحه به کار نبرده اند. به جرات می توان گفت که عنوان صفحه، مهمترین محل برای جادادن کلمات کلیدی است. ماشین های جستجوگر عموما صفحاتی را ترجیح می دهند که کلمات کلیدی در قسمتهای اول یا بالای آن ظاهر شده باشند. بنابراین، فقط درج کلمات کلیدی در عنوان کافی نیست و حتی الامکان باید آنها را در سر تیتر (heading) و پاراگرافهای اول صفحه نیز شامل کرد. در برخی سایت ها با عناوین بزرگی روبه رو می شویم که فرمت گرافیکی دارند، این گونه صفحات اگر چه ظاهری جذاب دارند ولی ماشین جستجوگر قادر به خواندن گرافیک نیست.
میزان تکرار، عامل اصلی دیگری است که چگونگی رتبه بندی از نظر ماشین جستجوگر را تعیین می کند. یک ماشین جستجوگر، صفحه وب را تحلیل می کند تا دریابد کلمات کلیدی نسبت به کلمات دیگر چه مقدار تکرار می شوند، و صفحاتی که کلمات کلیدی در آنها بیشتر شده باشند، مربوط تر فرض می شوند. به عنوان یک اصل کلی، باید سعی کنید که تا حد ممکن، از متون HTML استفاده کنید. به علاوه باید مطمئن شوید که متن HTML قابل رویت باشد. برخی طراحان سعی می کنند با تکرار بیش از حد کلمات کلیدی با یک قلم بسیار ریز و یا همرنگ با رنگ زمینه، مشاین جستجوگر را فریب دهند اما امروزه ماشین ها به این گونه شگردها هوشیار شده اند و می توانند در برابر آنها واکنش نشان دهند به طوری که اگر متنی در مرورگر، قابل رویت نباشد به احتمال قوی توسط ماشین جستجوگر اندیس نمی شود.

محبوبیت لینکی
ماشین جستجوگر Excite، جستجوهای مفهومی بسیار قدرتمندی انجام می دهد. Excite، سایتی را که لینک های بیشتری به آن اشاره می کنند را رتبه بالاتری می دهد، زیرا فرض می کند صفحه ای که دارای لینک های زیادی است و افراد متعددی با آن پیوند برقرار کرده اند، احتمالا از اعتبار بیشتری برخوردار خواهد بود.
اندازه گیری محبوبیت صفحه
یک راه خوب برای پی بردن به محبوبیت یک سایت این است که با استفاده ماشین های جستجوگر، لینک های پیوند داده شده را پی گیری کنیم، بدین ترتیب معلوم می شود که ماشین جستجوگر آن سایت را تا چه اندازه محبوب و پر طرفدار می داند و این عاملی است که می تواند در رتبه بندی سایت بسیار موثر باشد. در ماشین های متفاوت، دستورات مختلفی برای این موضوع به کار می رود به عنوان مثال در ماشین های AltaVista و InfoSeek هر دو از طریق یک دستور صفحات متصل به صفحه مورد نظر را بر می گردانند.
در قسمت جستجو باید نام حوزه (domain) را بدون عبارت www پس از کلمه link: وارد کنید:
Link: yourdomain.com
این دستور تمام صفحاتی را که حاوی لینک هایی به نام حوزه مورد نظر شما هستند را برمی گرداند.
منابع دیگر برای تعیین محبوبیت لینکی
در سایت www.linkpopularity.com یک سرویس رایگان برای محاسبه آسان و تقریبی محبوبیت لینکی وجود دارد. کافی است اسم حوزه را وارد کنید و گزارشی از لینک های متصل به آن حوزه را تحویل بگیرید.

لینک های HTML
طراحان صفحات وب معمولا در صفحه شروع سایت وب خود لینک هایی قرار می دهند که به صفحات درونی سایت پیوند داده شده اند. اگر این لینک ها به صورت تصویر باشند، ماشین های ناآشنا با لینک های تصویری طبیعتا نخواهند توانست به سایت وارد شوند و این مساله به ضرر صاحب سایت تمام می شود زیرا اغلب صفحات مفید (ومربوط به کلمات مورد جستجو) درون سایت قرار دارند نه صفحه شروع. راه حل مشکل،‌اضافه کردن لینک با استفاده از زبان HTML است. این راه حل می تواند برای بازدیدکنندگان غیر روباتیک و انسانها نیز مفید واقع شود. لینک ها را می توان در پایین صفحه گذاشت و ماشین ها حتما آنها را پیدا و دنبال می کنند.
یک راه حل جامع تر آن است که یک صفحه از نقشه سایت (site map page) با لینک های منتهی به تمام صفحات وب سایت خود درست کرده و به ماشین جستجوگر مورد نظر ارسال نمایید. چنین صفحه ای می تواند به یافتن صفحات شما توسط ماشین کمک زیادی بکند.

احتیاط در مورد فریم
بعضی از بزرگترین ماشین های جستجوگر قادر به دنبال کردن لینک فریم ها نیستند. با طراحی دقیق و استفاده از Metatags سعی کنید راههای دیگری به جز فریم را برای وارد شدن به سایت خود در اختیار بازدیدکنندگان قرار دهید.

متا تگ ها (Metatags)
یکی دیگر از عناصری که بسیاری از طراحان وب به اشتباه می پندارند کلید موفقیت و راهی مطمئن برای اخذ رتبه های بالا در ماشین جستجوگر است، Metatags می باشد. قبل از هر چیز، بهتر است این نکته را متذکر شویم که Metatags یک راه حل معجزه آسا نیست! و حداکثر می توان گفت که روش مفیدی برای کنترل خلاصه (Summary) وب سایت شما در بعضی از ماشین های جستجوگر است. استفاده از کلمات کلیدی در این برچسب ها بدون شک تا حدودی باعث ارتقاء صفحه وب از نظر برخی ماشین ها مانند Hotbot و Infoseek است، اما باید در نظر گرفت که نه تنها ماشین Lycos به آنها اصلا اعتنا نمی کند بلکه موارد و نمونه های زیادی از صفحات وب وجود دارند که به رتبه های بالا دسترسی پیدا کرده اند بدون آنکه از Metatags استفاده ای بکنند. به عبارت واضح تر، اگر چه استفاده صحیح از Metatags بی تاثیر در رتبه صفحه وب نیست، اما اتکاء به آن به تنهایی کافی نیست و نباید آن را به منزله «عنصر جادویی» برای ارتقاء صفحه وب پنداشت.
باید توجه داشت که ماشین های جستجوگر غالبا صفحاتی را که با استفاده نادرست از Metatags سعی می کنند به رتبه های بالایی دست پیدا کنند امتیاز منفی می دهند و گاهی حتی از اندیس خود حذف می کنند.
در یکی از ساده ترین و رایج ترین حقه ها، کلمه ای را که نقش کلیدی دارد به طور بی ربط و بی معنی چند بار در صفحه تکرار می کنند. یا در حقه ای دیگر، عباراتی محبوب اما بی ربط (نظیر اسامی ستارگان سینما و قهرمانان ورزشی) را در Metatags اضافه می کنند.
هر چند این ترفندها در کوتاه مدت ممکن است جواب دهد و افراد بیشتری را جذب صفحه وب نماید اما چون یک افزایش کاذب است در دراز مدت نه تنها تاثیر مثبت نخواهد داشت بلکه با دادن امتیاز منفی به آن صفحه و یا حذف مطلق آن از اندیس کاشین های جستجوگر، نتیجه منفی به بار خواهد آورد.

دو Metatag اصلی
چند نوع Metatag وجود دارد اما از نظر اندیش شدن توسط ماشین جستجوگر،‌ دو Metatag وصفی و کلیدی از همه مهمتر هستند.
Metattag وصفی: توصیفی کوتاه از صفحه شما را به طور خلاصه ارائه می دهد. این توصیف، جایگزین خلاصه ای می شود که ماشین جستجوگر طی روند کاوش تهیه می کند.
Metatag کلیدی: کلمات کلیدی مربوط به صفحه شما را برای ماشین جستجوگر تعیین می کند.
در زیر نمونه کدنویسی یک سایت مربوط به اطلاعات تمبر و استفاده از Metatag را مشاهده می کنید:
<HEAD>
<TITLE> My World </TITLE>
<META name = “description” content = “Every thing you wanted to know about stamps, from prices to history.”>
<META name = “keywords” content = “stamps, stamp collecting, stamp history, prices, stamps for sale”>
</HEAD>

حروف بزرگ و کوچک در ماشین های جستجوگر
برخی از ماشین ها نسبت به حروف بزرگ حساس بوده و در نتیجه جستجو با عبارت مثلا “Game” نتایج متفاوتی از جستجو با عبارت “game” باز می گرداند. این مساله به ویژه هنگام طرح Metatagهای وصفی و کلیدی مطرح می شود و چاره ای که بسیاری از مردم در پیش گرفته اند این است که تا حد امکان تمام اشکال متفاوت یک عبارت را با توجه به حروف بزرگ و کوچک در Metatag خود بگنجانند.
اما این روش یک اشکال عمده دارد و آن این است که تکرارهای فراوان یک لغت ممکن است ماشین جستجوگر را به اشتباه به این فکر بیندازد که سایت، می خواسته آن را فریب دهد و در نتیجه مانع از اندیس شدن آن بشود. این مساله هنگامی حاد می شود که با چند کلمه سروکار داشته باشیم در این صورت به راحتی می توان مجسم کرد که ماشین با چه فهرست عظیم تکراری روبه رو خواهد شد. و اگر بخواهیم موضوع جمع و مفرد را نیز در نظر بگیریم قضیه از این هم پیچیده تر می شود. راه حل چیست؟ با توجه به اینکه فقط دو ماشین جستجوگر وجود دارد که چند درصد میان حروف بزرگ و کوچک تمایز قائل می شود و اصولا کاربران، عبارات جستجو را با حروف کوچک وارد می کنند،‌ توصیه می شود که فقط از حروف کوچک برای تعیین کلمات کلیدی استفاده کنید.
نکته دیگر آن است که گر چه اسامی خاص به لحاظ دستور زبان باید با حروف بزرگ شروع شوند اما عموما مردم به هنگام جستجو به این قاعده توجه نمی کنند.

رمز عبور یا ثبت نام در سایت
سایت هایی که برای ورود به آنها نیاز به «رمز عبور» یا « ثبت نام» باشد، ماشین های جستجوگر را متوقف می کنند. Crawlerها یا همان روبات ها (که وظیفه شکار کلمات و تحویل آنها به سیستم بانک اطلاعات ماشین جستجوگر را دارد) نمی تواند هیچ نوع فرمی را پر کند. اگر برای رسیدن به صفحه بعد باید فرمی را پر کنیم، روبات همانجا متوقف شده و برمیگردد. اگر می خواهید درباره کاربران یا اعضاء سایت خود اطلاعاتی را جمع آوری کنید و همچنین مایلید صفحاتتان ایندکس بشوند، عملیات ثبت نام را به صورت اختیاری عرضه کنید.

استفاده از صفحه شروع
حتما از صفحه شروع یا چیزی معادل آن استفاده کنید. صفحه ای که به عنوان یک مرکز ناوبری یا دروازه ورود به سایت شما عمل کند و صفحات دیگر به آن اشاره داشته باشند. به عنوان یک قاعده کلی، نباید بیشتر از سه کلیک صرف شود تا از هر صفحه ای در یک سایت به هر صفحه دیگری در همان سایت برویم.

متن درون تصاویر و فایل های چندرسانه ای
متن درون تصاویر و همچنین نوشته هایی که در فایل های چندرسانه ای (یعنی صوتی/ تصویری) ظاهر می شوند نمی توانند ایندکس شوند ولی خود این فایل ها در قسمت MP3/Audio و Video قابل ایندکس هستند.

آموزش جستجو در شبکه اینترنت

شما چگونه در اینترنت جستجو (Search) میکنید ؟
احتمالا به یک سایت جستجو همچون گوگل وارد می شوید ، عبارت مورد نظر را وارد می کنید و با فشردن دکمه، کار تمام است. بله این راه اشتباه نیست اما اگر بخواهید دانش بهینه سازی یا SEO را بیاموزید بهتر است روش درست جستجو را بیاموزید.
راهنمای جستجو در اینترنت:
اینترنت بیش از ۱۰ میلیون دامنه و ۹ میلیارد صفحه (تخمینی) را شامل می شود.
تقریبا هر عبارتی را که در یک موتور جستجو وارد کنیم نتیجه هایی را در بر دارد. حتی اگر اشتباه تایپی داشته باشیم! و خیلی طبیعی است اگر برای جستجوی یک عبارت، چند میلیون نتیجه ظاهر شود. در زیر به روشهایی برای بدست آوردن بهترین نتایج اشاره شده:

مبانی و اصول اولیه جستجو در وب
۱- کلمات کلیدی:
برای پیدا کردن هر صفحه،وب سایت یا هر مطلبی نیاز به تایپ کلید واژه‌هایی است. انتخاب کلید واژه‌های مناسب به شما کمک خواهد کرد به سرعت به نتیجه دلخواه خود برسید. اما این کلمات کلیدی را چگونه انتخاب کنیم؟بهترین کلماتی که میتوانید به عنوان کلمات کلیدی به کار برید واژه‌ها و نامهای تخصصی یک حوزه علمی یا مبحث است.معمولا اینگونه کلمات در عنوان و یا متن مقالات و یا صفحات وب سایتها بکار میروند.هر چقدر این کلمات تخصصی‌تر باشند نتایج جستجو به درخواست شما نزدیک‌تر خواهد بود. دقت داشته باشید که گوگل به طور خودکار از جستجوی کلمات بسیار رایج مثل a ، for و how صرف نظر می کند. همچنین نوشتن کلمات با حروف بزرگ یا کوچک با یکدیگر فرقی نمی کنند.
در صورتی که بدنبال مبحثی میگردید که چندان تخصصی نیست و یا واژه‌های بکار گرفته در آن جنبه عمومی دارد میتوانید کلماتی که احتمالا در عنوان مطالب یا صفحات بکار می‌رود را انتخاب کنید حتی به صورت پیشرفته تر میتوانید یک جمله را که احیانا عنوان مقاله است را به صورت کامل انتخاب و برای جستجو وارد کنید. به خاطر داشته باشید که استفاده از واژگان رایج مثل ضمایر ، افعال و; چه در زبان فارسی و چه در زبان انگلیسی نمی تواند بعنوان یک واژه کلیدی مهم به حساب آید چرا که استفاده از آنها آنقدر زیاد است که دیگر تاثیری در جستجو ندارد.

۲- نحوه ورود کلمات کلیدی و استفاده از عملگرها:
در صورتی که تنها مایلید یک کلمه را جستجو کنید نیازی به استفاده از عملگرها ندارید اما معمولا برای حصول نتیجه دلخواه نیاز به انتخاب و جستجوی چند واژه به صورت همزمان است.ساده ترین راه برای جستجوی چند واژه، ورود همه آنها ولی با فاصله ای بین کلمات است برای نمونه با جستجوی عبارت WORD1 WORD2 صفحات یا متونی که در بخشی از آنها کلمات WORD1 و WORD2 استفاده شده باشد در نتیجه جستجو ظاهر خواهد شد. توجه کنید که در این حالت کلمات میتواند در هر جای صفحه باشند و حتما در کنار هم نیستند. همانطور که در بالا اشاره شد ورود کلمات با فاصله و در کنار هم یک روش ساده و مناسب برای جستجوی صفحاتی است که کلمات کلیدی مورد نظر در آنها باشد. اما زمانی نیاز است که واژه ها عیناً و به همان ترتیبی که نوشته شده اند جستجو شوند برای نمونه میخواهید یک جمله را جستجو کنید یا بدنبال اطلاعات فیلمی مثل (Terminator 3) و یا حتی در جستجوی نام شخصی هستید در این حالت میتوانید با استفاده از امکانات موتورهای نتایج دقیقتری را کسب کنید. برای جستجوی دقیق چند کلمه کلیدی می‌بایست آنها را در بین کوتیشن قرار دهید برای نمونه “Terminator 3” ، “X Men” ، “what is computer” ،”persian weblogs” ، “صادق هدایت” و ; در موارد بالا صفحات سایتهایی در نتیجه جستجو ظاهر خواهند شد که کلمات بالا دقیقاً و به همان ترتیب بین کوتیشنها در متن آنها آمده باشد.

۳- استفاده از عملگرهای منطقی برای جستجو در وب:
جستجو در اینترنت یک فن است و افراد موفق در این زمینه کسانی هستند که نهایت توانایی جستجوگر مورد علاقه خود را بدانند. یکی از قابلیتهای جستجوگرهای پیشرفته امکان استفاده از عملگرهای منطقی در عبارت جستجو است. استفاده از این عملگرها علاوه بر اینکه فهم آن برای کاربران فارسی زبان راحتتر است استفاده از آن در بین کلمات فارسی نیز راحت تر است. عملگر و و یا + و یا AND با استفاده از این عملگرها و استفاده از آن در کنار دو واژه میتوانید برای جستجوگر تعیین کنید که به دنبال صفحاتی بگردد که دو واژه فوق در آنها باشد (در واقع واژه اول و واژه دوم در محتوای صفحات باشند) . در صورتی که واژه ها را با فاصله و کنار هم بنویسد نیز نتیجه ای مشابه با استفاده از این عملگر خواهید

داشت.بنابراین معمولا نیازی به استفاده از این عملگر نمی باشد. مانند iran+culture ، iran and culture ، iran culture و یا فرهنگ و ایران ، فرهنگ ایران عملگر یا ویا | ویا ORبا استفاده از این عملگرها و استفاده از آن در کنار دو واژه میتوانید برای جستجوگر تعیین کنید که به دنبال صفحاتی بگردد که یکی از دو واژه فوق در آنها باشد (در واقع واژه اول یـا واژه دوم در محتوای صفحات باشند) . مانند iran | iranian و یا iran or iranian و یا ایران یا ایرانیان عملگر ونه ویا ANDNOTاستفاده از این عملگر به شما توانایی جستجوی صفحات وبی را میدهد که در آن یک واژه مشخص باشد اما محتوای آن صفحه شامل یک واژه بخصوص نباشد.(در واقع واژه اول باشد اما واژه دوم نباشد). مانند iran andnot farsi ویا ایران و نه فارسی. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید اینست: در صورتی که مایلید جمله‌ای را جستجو کنید که در آنها کلمات و یا حروف عملگرهای منطقی آمده است مانند AND و یا و نه ,; و میخواهید که این کلمات عیناً جستجو شوند و نه به عنوان عملگر در جستجو تاثیر داشته باشند میتوانید عبارت خود را داخل کوتیشن قرار دهید برای مثال در عبارت (Iran And iranian , IRAN AND IRANIAN ) یک نتیجه را خواهند داد.
اگر قصد جستجوی یک عبارت خاص را دارید باید این عبارت در دابل کوتیشن یعنی “” قرار بگیرد. مثلاً اگر می خواهید عبارت classic music را جستجو کنید این عنوان به صورت “classic music” خواهد بود.

۴- فیلتر کردن یک عبارت خاص:
خیلی طبیعی است که شما بخواهید یک دسته از نتایج را حذف کنید. این کار زمانی به درد میخورد که شما بدانید یک عبارت نا مطلوب ممکن است شما را از نتایج مورد انتظار دور کند. در چنین مواقعی کلمه نامطلوب را با عملگر – بکار ببرید. بله با یک علامت «منها» صفحه های حاوی آن عبارت از نتایج جستجو حذف می شوند.

برای مثال اگر با رشته زیر به دنبال مقاله ای در زمینه تحلیل سیستمها می گردید که فاقد مطالب مهندسی برق باشند بسیاری از مطالب تحلیل سیستمها در زمینه مهندسی الکترونیک را به عنوان نتیجه بدست خواهید آورد که مطلوب نیستند.
“مهندسی صنایع” +”تحلیل سیستمها” -“الکترونیک”
به این ترتیب تنها صفحاتی نشان داده میشوند که حاوی عبارت مهندسی صنایع به صورت کنار هم و همچنین عبارت تحلیل سیستمها باز هم درکنار هم باشند ولی فاقد عبارت الکترونیک هستند.
نتایج در این حالت صدها برابر محدود تر و بسیار دقیقتر خواهد بود.
اگر به دنبال فایل خاصی هستید چه باید بکنید ؟
ممکن است شما به دنبال نوع خاصی از فایل باشید. مثلا یک سند WORD با پسوند DOC. و یا فایلهای PDF. در این حالت بایستی نوع فایل مورد نظر را به کمک این عبارت به موتور جستجو معرفی نمایید.
عبارت مورد جستجو filetype:ppt مشاهده می کنید که پسوند فایل مورد نظر را پس از عبارت مورد نظر درج می کنیم. انواع پسوند های معتبر عبارتند از :
DOC. یا فایلهای Word
PPT. یا فایلهای پاور پوینت
XLS. یا فایلهای نرم افزار اکسل مایکروسافت
PDF. یا فایلهای مقاله (مستقل از فونت) که با نرم افزار آکروبات قابل مشاهده هستند.
فایلهای دیگری همچون TXT. یا RTF. نیز که هر دو متن هستند توسط بزخی موتورهای جستجو قابل گزینش اند.

کلمات کلیدی طولانی تر و مشخص تر، می توان ضریب این احتمال را افزایش داد.

مکان و تکرار کلمات کلیدی- دو عامل اصلی
به طور کلی می توان گفت که قاعده اصلی برای تعیین رتبه یک صفحه، مکان و میزان تکرار کلمات کلیدی آن است.
در مثال کتابدار،‌ همان طور که منطقی به نظر می رسد که او برای آوردن کتابی در مورد «مسافرت» در مرحله اول به کتابهایی مراجعه کند که لغت «مسافرت» یا «سفر» در عنوان آن به کار رفته باشد، یک ماشین جستجوگر هم معمولا ابتدا عنوان (title) یک سند را چک می کند، با این فرض که عنوانی که حاوی عبارت جستجو باشد، حتما به نوعی مربوط تر به خواسته جوینده است. در مرحله بعدی، خطوط اول صفحه و سرتیتر آن (heading) مورد جستجو قرار می گیرند. در اینجا فرض بر این است که اگر سندی مربوط به عبارت جستجو باشد، از همان ابتدای صفحه آن را مطرح می کتد.

یکی از دلایل اصلی پایین بودن رتبه صفحات در عین مربوط و موجه بودن آنها این است که این صفحات، کلمات کلیدی استراتژیک را در عنوان صفحه به کار نبرده اند. به جرات می توان گفت که عنوان صفحه، مهمترین محل برای جادادن کلمات کلیدی است. ماشین های جستجوگر عموما صفحاتی را ترجیح می دهند که کلمات کلیدی در قسمتهای اول یا بالای آن ظاهر شده باشند. بنابراین، فقط درج کلمات کلیدی در عنوان کافی نیست و حتی الامکان باید آنها را در سر تیتر (heading) و پاراگرافهای اول صفحه نیز شامل کرد. در برخی سایت ها با عناوین بزرگی روبه رو می شویم که فرمت گرافیکی دارند، این گونه صفحات اگر چه ظاهری جذاب دارند ولی ماشین جستجوگر قادر به خواندن گرافیک نیست.

میزان تکرار، عامل اصلی دیگری است که چگونگی رتبه بندی از نظر ماشین جستجوگر را تعیین می کند. یک ماشین جستجوگر، صفحه وب را تحلیل می کند تا دریابد کلمات کلیدی نسبت به کلمات دیگر چه مقدار تکرار می شوند، و صفحاتی که کلمات کلیدی در آنها بیشتر شده باشند، مربوط تر فرض می شوند. به عنوان یک اصل کلی، باید سعی کنید که تا حد ممکن، از متون HTML استفاده کنید. به علاوه باید مطمئن شوید که متن HTML قابل رویت باشد. برخی طراحان سعی می کنند با تکرار بیش از حد کلمات کلیدی با یک قلم بسیار ریز و یا همرنگ با رنگ زمینه، مشاین جستجوگر را فریب دهند اما امروزه ماشین ها به این گونه شگردها هوشیار شده اند و می توانند در برابر آنها واکنش نشان دهند به طوری که اگر متنی در مرورگر، قابل رویت نباشد به احتمال قوی توسط ماشین جستجوگر اندیس نمی شود.

محبوبیت لینکی
ماشین جستجوگر Excite، جستجوهای مفهومی بسیار قدرتمندی انجام می دهد. Excite، سایتی را که لینک های بیشتری به آن اشاره می کنند را رتبه بالاتری می دهد، زیرا فرض می کند صفحه ای که دارای لینک های زیادی است و افراد متعددی با آن پیوند برقرار کرده اند، احتمالا از اعتبار بیشتری برخوردار خواهد بود.

اندازه گیری محبوبیت صفحه
یک راه خوب برای پی بردن به محبوبیت یک سایت این است که با استفاده ماشین های جستجوگر، لینک های پیوند داده شده را پی گیری کنیم، بدین ترتیب معلوم می شود که ماشین جستجوگر آن سایت را تا چه اندازه محبوب و پر طرفدار می داند و این عاملی است که می تواند در رتبه بندی سایت بسیار موثر باشد. در ماشین های متفاوت، دستورات مختلفی برای این موضوع به کار می رود به عنوان مثال در ماشین های AltaVista و InfoSeek هر دو از طریق یک دستور صفحات متصل به صفحه مورد نظر را بر می گردانند.
در قسمت جستجو باید نام حوزه (domain) را بدون عبارت www پس از کلمه link: وارد کنید:
Link: yourdomain.com
این دستور تمام صفحاتی را که حاوی لینک هایی به نام حوزه مورد نظر شما هستند را برمی گرداند.
منابع دیگر برای تعیین محبوبیت لینکی
در سایت www.linkpopularity.com یک سرویس رایگان برای محاسبه آسان و تقریبی محبوبیت لینکی وجود دارد. کافی است اسم حوزه را وارد کنید و گزارشی از لینک های متصل به آن حوزه را تحویل بگیرید.

لینک های HTML
طراحان صفحات وب معمولا در صفحه شروع سایت وب خود لینک هایی قرار می دهند که به صفحات درونی سایت پیوند داده شده اند. اگر این لینک ها به صورت تصویر باشند، ماشین های ناآشنا با لینک های تصویری طبیعتا نخواهند توانست به سایت وارد شوند و این مساله به ضرر صاحب سایت تمام می شود زیرا اغلب صفحات مفید (ومربوط به کلمات مورد جستجو) درون سایت قرار دارند نه صفحه شروع. راه حل مشکل،‌اضافه کردن لینک با استفاده از زبان HTML است. این راه حل می تواند برای بازدیدکنندگان غیر روباتیک و انسانها نیز مفید واقع شود. لینک ها را می توان در پایین صفحه گذاشت و ماشین ها حتما آنها را پیدا و دنبال می کنند.
یک راه حل جامع تر آن است که یک صفحه از نقشه سایت (site map page) با لینک های منتهی به تمام صفحات وب سایت خود درست کرده و به ماشین جستجوگر مورد نظر ارسال نمایید. چنین صفحه ای می تواند به یافتن صفحات شما توسط ماشین کمک زیادی بکند.

احتیاط در مورد فریم
بعضی از بزرگترین ماشین های جستجوگر قادر به دنبال کردن لینک فریم ها نیستند. با طراحی دقیق و استفاده از Metatags سعی کنید راههای دیگری به جز فریم را برای وارد شدن به سایت خود در اختیار بازدیدکنندگان قرار دهید.

متا تگ ها (Metatags)
یکی دیگر از عناصری که بسیاری از طراحان وب به اشتباه می پندارند کلید موفقیت و راهی مطمئن برای اخذ رتبه های بالا در ماشین جستجوگر است، Metatags می باشد. قبل از هر چیز، بهتر است این نکته را متذکر شویم که Metatags یک راه حل معجزه آسا نیست! و حداکثر می توان گفت که روش مفیدی برای کنترل خلاصه (Summary) وب سایت شما در بعضی از ماشین های جستجوگر است. استفاده از کلمات کلیدی در این برچسب ها بدون شک تا حدودی باعث ارتقاء صفحه وب از نظر برخی ماشین ها مانند Hotbot و Infoseek است، اما باید در نظر گرفت که نه تنها ماشین Lycos به آنها اصلا اعتنا نمی کند بلکه موارد و نمونه های زیادی از صفحات وب وجود دارند که به رتبه های بالا دسترسی پیدا کرده اند بدون آنکه از Metatags استفاده ای بکنند. به عبارت واضح تر، اگر چه استفاده صحیح از Metatags بی تاثیر در رتبه صفحه وب نیست، اما اتکاء به آن به تنهایی کافی نیست و نباید آن را به منزله «عنصر جادویی» برای ارتقاء صفحه وب پنداشت.

باید توجه داشت که ماشین های جستجوگر غالبا صفحاتی را که با استفاده نادرست از Metatags سعی می کنند به رتبه های بالایی دست پیدا کنند امتیاز منفی می دهند و گاهی حتی از اندیس خود حذف می کنند.
در یکی از ساده ترین و رایج ترین حقه ها، کلمه ای را که نقش کلیدی دارد به طور بی ربط و بی معنی چند بار در صفحه تکرار می کنند. یا در حقه ای دیگر، عباراتی محبوب اما بی ربط (نظیر اسامی ستارگان سینما و قهرمانان ورزشی) را در Metatags اضافه می کنند.
هر چند این ترفندها در کوتاه مدت ممکن است جواب دهد و افراد بیشتری را جذب صفحه وب نماید اما چون یک افزایش کاذب است در دراز مدت نه تنها تاثیر مثبت نخواهد داشت بلکه با دادن امتیاز منفی به آن صفحه و یا حذف مطلق آن از اندیس کاشین های جستجوگر، نتیجه منفی به بار خواهد آورد.

دو Metatag اصلی
چند نوع Metatag وجود دارد اما از نظر اندیش شدن توسط ماشین جستجوگر،‌ دو Metatag وصفی و کلیدی از همه مهمتر هستند.
Metattag وصفی: توصیفی کوتاه از صفحه شما را به طور خلاصه ارائه می دهد. این توصیف، جایگزین خلاصه ای می شود که ماشین جستجوگر طی روند کاوش تهیه می کند.
Metatag کلیدی: کلمات کلیدی مربوط به صفحه شما را برای ماشین جستجوگر تعیین می کند.
در زیر نمونه کدنویسی یک سایت مربوط به اطلاعات تمبر و استفاده از Metatag را مشاهده می کنید:
<HEAD>
<TITLE> My World </TITLE>
<META name = “description” content = “Every thing you wanted to know about stamps, from prices to history.”>
<META name = “keywords” content = “stamps, stamp collecting, stamp history, prices, stamps for sale”>
</HEAD>

حروف بزرگ و کوچک در ماشین های جستجوگر
برخی از ماشین ها نسبت به حروف بزرگ حساس بوده و در نتیجه جستجو با عبارت مثلا “Game” نتایج متفاوتی از جستجو با عبارت “game” باز می گرداند. این مساله به ویژه هنگام طرح Metatagهای وصفی و کلیدی مطرح می شود و چاره ای که بسیاری از مردم در پیش گرفته اند این است که تا حد امکان تمام اشکال متفاوت یک عبارت را با توجه به حروف بزرگ و کوچک در Metatag خود بگنجانند.
اما این روش یک اشکال عمده دارد و آن این است که تکرارهای فراوان یک لغت ممکن است ماشین جستجوگر را به اشتباه به این فکر بیندازد که سایت، می خواسته آن را فریب دهد و در نتیجه مانع از اندیس شدن آن بشود. این مساله هنگامی حاد می شود که با چند کلمه سروکار داشته باشیم در این صورت به راحتی می توان مجسم کرد که ماشین با چه فهرست عظیم تکراری روبه رو خواهد شد. و اگر بخواهیم موضوع جمع و مفرد را نیز در نظر بگیریم قضیه از این هم پیچیده تر می شود. راه حل چیست؟ با توجه به اینکه فقط دو ماشین جستجوگر وجود دارد که چند درصد میان حروف بزرگ و کوچک تمایز قائل می شود و اصولا کاربران، عبارات جستجو را با حروف کوچک وارد می کنند،‌ توصیه می شود که فقط از حروف کوچک برای تعیین کلمات کلیدی استفاده کنید.
نکته دیگر آن است که گر چه اسامی خاص به لحاظ دستور زبان باید با حروف بزرگ شروع شوند اما عموما مردم به هنگام جستجو به این قاعده توجه نمی کنند.

رمز عبور یا ثبت نام در سایت
سایت هایی که برای ورود به آنها نیاز به «رمز عبور» یا « ثبت نام» باشد، ماشین های جستجوگر را متوقف می کنند. Crawlerها یا همان روبات ها (که وظیفه شکار کلمات و تحویل آنها به سیستم بانک اطلاعات ماشین جستجوگر را دارد) نمی تواند هیچ نوع فرمی را پر کند. اگر برای رسیدن به صفحه بعد باید فرمی را پر کنیم، روبات همانجا متوقف شده و برمیگردد. اگر می خواهید درباره کاربران یا اعضاء سایت خود اطلاعاتی را جمع آوری کنید و همچنین مایلید صفحاتتان ایندکس بشوند، عملیات ثبت نام را به صورت اختیاری عرضه کنید.

استفاده از صفحه شروع
حتما از صفحه شروع یا چیزی معادل آن استفاده کنید. صفحه ای که به عنوان یک مرکز ناوبری یا دروازه ورود به سایت شما عمل کند و صفحات دیگر به آن اشاره داشته باشند. به عنوان یک قاعده کلی، نباید بیشتر از سه کلیک صرف شود تا از هر صفحه ای در یک سایت به هر صفحه دیگری در همان سایت برویم.

متن درون تصاویر و فایل های چندرسانه ای
متن درون تصاویر و همچنین نوشته هایی که در فایل های چندرسانه ای (یعنی صوتی/ تصویری) ظاهر می شوند نمی توانند ایندکس شوند ولی خود این فایل ها در قسمت MP3/Audio و Video قابل ایندکس هستند.

آموزش جستجو در شبکه اینترنت

شما چگونه در اینترنت جستجو (Search) میکنید ؟
احتمالا به یک سایت جستجو همچون گوگل وارد می شوید ، عبارت مورد نظر را وارد می کنید و با فشردن دکمه، کار تمام است. بله این راه اشتباه نیست اما اگر بخواهید دانش بهینه سازی یا SEO را بیاموزید بهتر است روش درست جستجو را بیاموزید.
راهنمای جستجو در اینترنت:
اینترنت بیش از ۱۰ میلیون دامنه و ۹ میلیارد صفحه (تخمینی) را شامل می شود.
تقریبا هر عبارتی را که در یک موتور جستجو وارد کنیم نتیجه هایی را در بر دارد. حتی اگر اشتباه تایپی داشته باشیم! و خیلی طبیعی است اگر برای جستجوی یک عبارت، چند میلیون نتیجه ظاهر شود. در زیر به روشهایی برای بدست آوردن بهترین نتایج اشاره شده:

مبانی و اصول اولیه جستجو در وب
۱- کلمات کلیدی:
برای پیدا کردن هر صفحه،وب سایت یا هر مطلبی نیاز به تایپ کلید واژه‌هایی است. انتخاب کلید واژه‌های مناسب به شما کمک خواهد کرد به سرعت به نتیجه دلخواه خود برسید. اما این کلمات کلیدی را چگونه انتخاب کنیم؟بهترین کلماتی که میتوانید به عنوان کلمات کلیدی به کار برید واژه‌ها و نامهای تخصصی یک حوزه علمی یا مبحث است.معمولا اینگونه کلمات در عنوان و یا متن مقالات و یا صفحات وب سایتها بکار میروند.هر چقدر این کلمات تخصصی‌تر باشند نتایج جستجو به درخواست شما نزدیک‌تر خواهد بود. دقت داشته باشید که گوگل به طور خودکار از جستجوی کلمات بسیار رایج مثل a ، for و how صرف نظر می کند. همچنین نوشتن کلمات با حروف بزرگ یا کوچک با یکدیگر فرقی نمی کنند.
در صورتی که بدنبال مبحثی میگردید که چندان تخصصی نیست و یا واژه‌های بکار گرفته در آن جنبه عمومی دارد میتوانید کلماتی که احتمالا در عنوان مطالب یا صفحات بکار می‌رود را انتخاب کنید حتی به صورت پیشرفته تر میتوانید یک جمله را که احیانا عنوان مقاله است را به صورت کامل انتخاب و برای جستجو وارد کنید. به خاطر داشته باشید که استفاده از واژگان رایج مثل ضمایر ، افعال و; چه در زبان فارسی و چه در زبان انگلیسی نمی تواند بعنوان یک واژه کلیدی مهم به حساب آید چرا که استفاده از آنها آنقدر زیاد است که دیگر تاثیری در جستجو ندارد.

۲- نحوه ورود کلمات کلیدی و استفاده از عملگرها:
در صورتی که تنها مایلید یک کلمه را جستجو کنید نیازی به استفاده از عملگرها ندارید اما معمولا برای حصول نتیجه دلخواه نیاز به انتخاب و جستجوی چند واژه به صورت همزمان است.ساده ترین راه برای جستجوی چند واژه، ورود همه آنها ولی با فاصله ای بین کلمات است برای نمونه با جستجوی عبارت WORD1 WORD2 صفحات یا متونی که در بخشی از آنها کلمات WORD1 و WORD2 استفاده شده باشد در نتیجه جستجو ظاهر خواهد شد. توجه کنید که در این حالت کلمات میتواند در هر جای صفحه باشند و حتما در کنار هم نیستند. همانطور که در بالا اشاره شد ورود کلمات با فاصله و در کنار هم یک روش ساده و مناسب برای جستجوی صفحاتی است که کلمات کلیدی مورد نظر در آنها باشد. اما زمانی نیاز است که واژه ها عیناً و به همان ترتیبی که نوشته شده اند جستجو شوند برای نمونه میخواهید یک جمله را جستجو کنید یا بدنبال اطلاعات فیلمی مثل (Terminator 3) و یا حتی در جستجوی نام شخصی هستید در این حالت میتوانید با استفاده از امکانات موتورهای نتایج دقیقتری را کسب کنید. برای جستجوی دقیق چند کلمه کلیدی می‌بایست آنها را در بین کوتیشن قرار دهید برای نمونه “Terminator 3” ، “X Men” ، “what is computer” ،”persian weblogs” ، “صادق هدایت” و ; در موارد بالا صفحات سایتهایی در نتیجه جستجو ظاهر خواهند شد که کلمات بالا دقیقاً و به همان ترتیب بین کوتیشنها در متن آنها آمده باشد.

۳- استفاده از عملگرهای منطقی برای جستجو در وب:
جستجو در اینترنت یک فن است و افراد موفق در این زمینه کسانی هستند که نهایت توانایی جستجوگر مورد علاقه خود را بدانند. یکی از قابلیتهای جستجوگرهای پیشرفته امکان استفاده از عملگرهای منطقی در عبارت جستجو است. استفاده از این عملگرها علاوه بر اینکه فهم آن برای کاربران فارسی زبان راحتتر است استفاده از آن در بین کلمات فارسی نیز راحت تر است. عملگر و و یا + و یا AND با استفاده از این عملگرها و استفاده از آن در کنار دو واژه میتوانید برای جستجوگر تعیین کنید که به دنبال صفحاتی بگردد که دو واژه فوق در آنها باشد (در واقع واژه اول و واژه دوم در محتوای صفحات باشند) . در صورتی که واژه ها را با فاصله و کنار هم بنویسد نیز نتیجه ای مشابه با استفاده از این عملگر خواهید داشت.بنابراین معمولا نیازی به استفاده از این عملگر نمی باشد.

مانند iran+culture ، iran and culture ، iran culture و یا فرهنگ و ایران ، فرهنگ ایران عملگر یا ویا | ویا ORبا استفاده از این عملگرها و استفاده از آن در کنار دو واژه میتوانید برای جستجوگر تعیین کنید که به دنبال صفحاتی بگردد که یکی از دو واژه فوق در آنها باشد (در واقع واژه اول یـا واژه دوم در محتوای صفحات باشند) . مانند iran | iranian و یا iran or iranian و یا ایران یا ایرانیان عملگر ونه ویا ANDNOTاستفاده از این عملگر به شما توانایی جستجوی صفحات وبی را میدهد که در آن یک واژه مشخص باشد اما محتوای آن صفحه شامل یک واژه بخصوص نباشد.(در واقع واژه اول باشد اما واژه دوم نباشد). مانند iran andnot farsi ویا ایران و نه فارسی. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید اینست: در صورتی که مایلید جمله‌ای را جستجو کنید که در آنها کلمات و یا حروف عملگرهای منطقی آمده است مانند AND و یا و نه ,; و میخواهید که این کلمات عیناً جستجو شوند و نه به عنوان عملگر در جستجو تاثیر داشته باشند میتوانید عبارت خود را داخل کوتیشن قرار دهید برای مثال در عبارت (Iran And iranian , IRAN AND IRANIAN ) یک نتیجه را خواهند داد.
اگر قصد جستجوی یک عبارت خاص را دارید باید این عبارت در دابل کوتیشن یعنی “” قرار بگیرد. مثلاً اگر می خواهید عبارت classic music را جستجو کنید این عنوان به صورت “classic music” خواهد بود.

۴- فیلتر کردن یک عبارت خاص:
خیلی طبیعی است که شما بخواهید یک دسته از نتایج را حذف کنید. این کار زمانی به درد میخورد که شما بدانید یک عبارت نا مطلوب ممکن است شما را از نتایج مورد انتظار دور کند. در چنین مواقعی کلمه نامطلوب را با عملگر – بکار ببرید. بله با یک علامت «منها» صفحه های حاوی آن عبارت از نتایج جستجو حذف می شوند.

برای مثال اگر با رشته زیر به دنبال مقاله ای در زمینه تحلیل سیستمها می گردید که فاقد مطالب مهندسی برق باشند بسیاری از مطالب تحلیل سیستمها در زمینه مهندسی الکترونیک را به عنوان نتیجه بدست خواهید آورد که مطلوب نیستند.
“مهندسی صنایع” +”تحلیل سیستمها” -“الکترونیک”
به این ترتیب تنها صفحاتی نشان داده میشوند که حاوی عبارت مهندسی صنایع به صورت کنار هم و همچنین عبارت تحلیل سیستمها باز هم درکنار هم باشند ولی فاقد عبارت الکترونیک هستند.
نتایج در این حالت صدها برابر محدود تر و بسیار دقیقتر خواهد بود.
اگر به دنبال فایل خاصی هستید چه باید بکنید ؟
ممکن است شما به دنبال نوع خاصی از فایل باشید. مثلا یک سند WORD با پسوند DOC. و یا فایلهای PDF. در این حالت بایستی نوع فایل مورد نظر را به کمک این عبارت به موتور جستجو معرفی نمایید.
عبارت مورد جستجو filetype:ppt مشاهده می کنید که پسوند فایل مورد نظر را پس از عبارت مورد نظر درج می کنیم. انواع پسوند های معتبر عبارتند از :
DOC. یا فایلهای Word
PPT. یا فایلهای پاور پوینت
XLS. یا فایلهای نرم افزار اکسل مایکروسافت
PDF. یا فایلهای مقاله (مستقل از فونت) که با نرم افزار آکروبات قابل مشاهده هستند.
فایلهای دیگری همچون TXT. یا RTF. نیز که هر دو متن هستند توسط بزخی موتورهای جستجو قابل گزینش اند.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.