مقاله مدیریت استراتژیک


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
2 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله مدیریت استراتژیک دارای ۲۷ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله مدیریت استراتژیک  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مدیریت استراتژیک،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله مدیریت استراتژیک :

مدیریت استراتژیک چیست؟

تعریف مدیریت استراتژیک (Strategic Management): هنر و علم تدوین، اجرا و ارزیابی تصمیمات، وظیفه ای چندگانه است که سازمان را قادر می سازد به هدفهای بلند مدت خود دست یابد. فرآیند مدیریت استراتژیک در برگیرنده ۳ مرحله تدوین استراتژیها، اجرای استراتژیهای تنظیم شده و ارزیابی استراتژیها است. تدوین استراتژی (Strategy Formulation) عبارت است

از تعیین مأموریت مؤسسه، شناسایی عواملی که در محیط خارجی، سازمان را تهدید می کنند یا فرصتهایی را بوجود می آورند، شناسایی نقاط قوت و ضعف داخلی سازمان، تعیین هدفهای بلند مدت، در نظرگرفتن استراتژیهای گوناگون و انتخاب استراتژیهای خاص جهت ادامه فعالیت. در یک سازمان بزرگ فعالیتهایی که در زمینه تدوین، اجرا و ارزیابی استراتژیها انجام می شود

در سه سطح از مدیریت (سلسله مراتب سازمانی) انجام می گیرد، که عبارتند از سطح کل سازمان، سطح بخش ها یا واحدهای سازمان و سطوح میدانی. کار اصلی مدیریت استراتژیک این است که از زاویه مأموریت مؤسسه به سازمان نگاه کند. یعنی مطرح کردن این پرسش که «کار اصلی ما چیست؟»

باعث می شود که هدفهایی تعیین گردند، استراتژیهایی تدوین شوند و تصمیماتی امروز گرفته شود که نتیجه های آن فردا بدست آید. فرآیند مدیریت استراتژیک بر اساس این باور قرار دارد که سازمانها ناگزیرند به طور دائم بر رویدادهای داخلی و خارجی و روندها نظارت کنند تا بتوانند در زمان مناسب و بر حسب ضرورت خود را با تغییرات وفق دهند.

اصطلاحات کلیدی در مدیریت استراتژیک
استراتژیست ها: افراد مسؤل موفقیت یا شکست سازمان می باشند. این افراد عنوانهای شغلی مختلفی دارند: مانند مدیرعامل، رئیس، مالک، رئیس دانشگاه، رئیس دانشکده یا کارآفرین. استراتژیست ها از نظر نگرش، ارزش، اصول اخلاقی، خطرپذیری، توجه به مسئولیتهای اجتماعی، توجه به سودآوری، توجه به هدفهای بلندمدت یا کوتاه مدت و شیوه مدیریت با هم متفاوت اند.

بیانیه مأموریت (Mission Statement): سندی است که یک سازمان را از سایر سازمانهای مشابه متمایز می نماید. در بیانیه مأموریت پرسشی که پیش روی استراتژیستها وجود دارد، مطرح می شود، یعنی «ما به چه کاری مشغول هستیم.» و این بیانیه بیانگر ارزشها و اولویتهای یک سازمان است. بیانیه مأموریت یا رسالت سازمان مسیر آینده سازمان را مشخص می کند.

فرصتها و تهدیدات خارجی (External opportunities and Threats): مقصود رویدادها و روندهای سیاسی (P)، اقتصادی (E)، اجتماعی (S)، فن آوری (T)، قانونی (L)، دولتی (G) و رقابتی (C) است که می توانند به میزان زیادی در آینده به سازمان منفعت یا زیان برسانند. فرصت ها و تهدیدها به میزان زیادی خارج از کنترل یک سازمان است، از این رو از واژه «خارجی» جهت طبقه بندی آنها استفاده می کنند.

اصل اساسی مدیریت استراتژیک این است که سازمان ها باید برای بهره جستن از فرصت های خارجی و پرهیز از اثرات ناشی از تهدیدات خارجی یا کاهش دادن آنها در صدد تدوین استراتژی هایی برآیند. بدین دلیل شناسایی، نظارت و ارزیابی فرصت ها و تهدیدات خارجی می تواند موفقیت سازمان را تضمین نماید. گاهی فرآیند انجام دادن تحقیق و گردآوری و همگون ساختن اطلاعات خارجی را بررسی عوامل خارجی می نامند.

نقاط قوت و ضعف داخلی (Internal Strengths and Weaknesses): این موارد در زمره فعالیت های قابل کنترل سازمان قرار می گیرند که سازمان آنها را به شیوه ای بسیار عالی یا بسیار ضعیف انجام می دهد. یکی از فعالیت های مدیریت استراتژیک این است که نقاط قوت و ضعف واحدهای سازمانی را شناسایی و آنها را ارزیابی کند. سازمان ها می کوشند استراتژی هایی را به اجرا درآورند که نقاط قوت داخلی تقویت شود و ضعف های داخلی برطرف گردد یا بهبود یابد.

نقاط قوت و ضعف هر سازمانی در مقایسه با وضع سازمان های رقیب تغییر می کند. یکی از اطلاعات مهم این است که سازمان از نقاط قوت و ضعف نسبی خودآگاه شود. از راه های بسیار زیادی میتوان عوامل داخلی سازمان را محاسبه کرد، مانند محاسبه نسبت ها، تعیین میزان عملکرد و مقایسه این عوامل با میانگین دوره های گذشته. همچنین می توان برای بررسی عوامل داخلی مانند روحیه کارکنان، کارآیی تولید، اثربخشی تبلیغات و میزان وفاداری مشتریان از تحقیقات پیمایشی (Survey) استفاده کرد.

هدف های بلند مدت (Long-Term Objectives): یعنی نتیجه های خاصی که سازمان می کوشد پس از تعین مأموریت خود بدست آورد. مقصود از دوره بلندمدت، دوره ای است که بیش از دو سال باشد. این اهداف برای موفقیت سازمان لازم و ضروری هستند چون که تعیین کننده مسیر آن است. هدف های بلندمدت می توانند چالشگر، قابل سنجش، باثبات، معقول و روشن باشند.
استراتژی ها: ابزاری هستند که سازمان میتواند بدان وسیله به هدف های بلندمدت خود دست یابد.

سیاست ها (Policies): ابزاری است که بدان وسیله می توان به هدف های سالانه دست یافت. مقصود از سیاست، رهنمودها، مقررات و رویه هایی است که سازمان برای دستیابی به هدفهای اعلام شده رعایت می کند.

الگوی مدیریت استراتژیک: از نظر منطقی نقطه آغاز بحث درباره مدیریت استراتژیک این است که کار را با تعیین مأموریت، هدف های بلند مدت و استراتژی های کنونی سازمان آغاز کنیم. زیرا وضع یا شرایط کنونی یک سازمان می تواند بیانگر استراتژیهای مشخص و معین باشد

و حتی امکان دارد یک مسیر مشخص (راه یا گزینه مورد نظر استراتژیست ها) را نشان دهد. هر سازمان دارای یک مأموریت، هدف های بلند مدت و استراتژی هاست، حتی اگر این ارکان یا عناصر به شیوه ای آشکار طرح ریزی، نوشته یا گزارش نشوند. برای یافتن پاسخ به این پرسش که سازمان به کجا می رود باید دید که سازمان در کجا بوده است.

فرآیند مدیریت استراتژیک پویا و مستمر است. تغییر در هر یک از ارکان الگو موجب تغییر در برخی دیگر یا همه اجزای تشکیل دهنده الگوی مزبور خواهد شد. برای مثال یک تغییر یا جا به جایی در سیستم اقتصادی می تواند موجب پیدایش فرصت های بزرگی شود و نیاز به این دارد که در استراتژی ها و هدف های بلند مدت تجدید نظر شود، و اگر سازمان نتواند به هدف های سالانه خود دست یابد باید در سیاست خود تجدید نظر نماید.

هنر و علم تدوین ،
مراحل مدیریت استراتژیک :
تدوین استراتژیها (برنامه‌ریزی)
اجرای استراتژیها
ارزیابی استراتژیها

مزایای برنامه‌ریزی استراتژیک :
پیش‌بینی مشکلات احتمالی
علاقه‌ مندکردن مدیران به سازمان
روشن کردن هدفهای واقعی سازمان

تبیین بسترهای مناسب برای دستیابی به اهداف
ایجاد درک روشنی از وضعیت سازمان
شناخت فرصتها و تهدیدات آتی
هدفمند کردن مدیریت
ارائه روشی برای ارزیابی مداوم عملکرد
اولویت‌بندی فعالیتها برای تخصیص منابع

هماهنگ کردن قسمتها در راستای اهداف مشخص
مأموریت سازمان :
جملات و عباراتی که اهداف نهایی سازمان، فلسفه وجودی، ارزشهای حاکم بر سازمان و نحوه پاسخگویی به نیاز مخاطبین را مشخص می‌کند. علاوه براین، اختلافات درون سازمانی را مرتفع ساخته و بستر بحثها و فعالیتهای سازنده مؤثر را هموار می‌کند.

توافق بر سر مأموریت سازمان تمام فعالیتهای أن را همسو می‌سازد و انگیزش و توجه مخاطبین سازمان خصوصاً کارکنان آن را افزایش می‌دهد.
بیانیه مأموریت بیانگر چشم‌اندازهای بلندمدت سازمان است در قالب آنچه که می‌خواهد باشد و کسانی که می‌خواهد به آنها خدماتی را ارائه نماید.
پیش‌بینی تغییرات و پیشنهاد عکس‌العملهای لازم
مأموریت سازمانی مبنای اولویتها، استراتژیها، برنامه‌ها و وظایف کاری است و تفاوت ما با سازمانهای مشابه را نشان می‌دهد.

بیانیه مأموریت سازمان باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
سازمان را آنگونه که هست و آنچه که در نظر دارد بشود معرفی نماید.
به اندازه‌ای محدود باشد که برخی از فعالیتها را حذف نموده و به اندازه ای وسیع باشد که اجازه رشد خلاقیت و نوآوری بدهد.
سازمان را از سایر سازمانها متمایز نماید.
به عنوان چارچوبی عمل کند که بتوان بوسیله آن فعالیتهای کنونی و آینده را ارزیابی کرد.
بررسی عوامل خارجی :
شناسایی و ارزیابی روندها و رویدادهای خارج از کنترل سازمان جهت تدوین استراتژیهای مناسب مواجهه با آنها.
عوامل خارجی به دو دسته کلی تقسیم می‌شود:
فرصتها :تحولات و روندهای خارجی که استفاده از آنها باعث ایجاد مزیت قابل ملاحظه‌ای برای سازمان می‌شود.
تهدیدها: شرایط و تحولات خارجی که بروز آنها موجب ایجاد فشارها و مشکلاتی برای سازمان می‌گردد

عوامل داخلی به دو دسته کلی تقسیم می‌شود:
نقاط قوت : تواناییها و استعدادهای داخلی که بکارگیری آنها باعث ایجاد مزیت قابل ملاحظه‌ای برای سازمان می‌شود.
نقاط ضعف : مشکلات و کمبودهایی که وجود آنها باعث ایجاد فشارها و مشکلاتی برای سازمان می‌گردد.

استخراج استراتژیها :
در این مرحله باید مجموعه‌ای از استراتژیها خلق کرد که سازمان و عوامل داخلی آن را به نحوه مؤثر با عوامل خارجی مرتبط سازد.
استراتژی : مقایسه‌ای که سازمان بین مهارتها و منابع داخلی و فرصتها و ریسکها می‌نماید.
استراتژی : شکلی از اهداف، سیاستها، برنامه‌ها، اقدامات، تصمیمات یا تخصیص منابع که تعریف می‌کنند سازمان چیست و چه می‌کند.

استراتژی : مسیر و روش رسیدن به اهداف سازمان
مهمترین ابزار برای استخراج استراتژیها است : SWOTماتریس
) Wنقاط ضعف(
(S) نقاط قوت

SWOT ماتریس

استراتژیهای WO
(حذف نقاط ضعف با استفاده از فرصتها)
SO استراتژیهای (بهره‌گیری از فرصتها با استفاده از نقاط قوت)
) Oفرصتها(

WT استراتژیهای (کاهش نقاط ضعف و پرهیز از تهدیدها)
ST استراتژیهای (احتراز از تهدیدات با استفاده از نقاط قوت)
)T( تهدیدها

تعیین برنامه‌ها :
اگر فرض کنیم که استراتژیها مسیرهای رسیدن به هدف هستند، برنامه‌ها را می‌توان گامهایی دانست که در طول این مسیرها برداشته می‌شود. به عبارت دیگر استراتژیها برای عملی شدن نیازمند ترجمه به زبان طرحها و اقدامات اجرایی هستند که مدیران بتوانند از این طریق وظیفه خود را تشخیص داده و اجرا نمایند. برای هر استراتژی تعدادی برنامه پیشنهاد می‌شود که می‌تواند به صورت فعالیتهای اجرایی، تحقیقاتی، اداری مالی و پشتیبانی وباشد.

تعیین اهداف کمی :
در مرحله بعد برای هریک از برنامه‌ها بایستی هدف مقداری و مشخصی را تعیین نمود و مراحل و هزینه‌ها و منافع برنامه‌ها را نیز مشخص کرد. این امر خود یک روش سلسله مراتبی است
اولین مرحله در تدوین استراتژی ، تعیین بیانیه ماموریت سازمان می باشد .

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.