مقاله گیاه چغندر قند


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
2 بازدید
۶۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله گیاه چغندر قند دارای ۳۲ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله گیاه چغندر قند  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله گیاه چغندر قند،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله گیاه چغندر قند :

گیاه چغندر قند

مقدمه
چغندرگیاهی دو ساله است و چغندر قند کنونی از یک تیپ وحشی حاصل شده که در ابتدا درصد قند آن کم و حدود ۵ تا ۶ و حداکثر ۸ درصد بود که پس از هیبریداسیون های مکرر مقدار قند ریشه آن به ۱۸ تا ۲۰ درصد افزایش یافته است. این قند به صورت ساکارز می باشد. این گیاه دارای ریشه ای مخروطی شکل است که طول آن در تیپ های مختلف از ۲۰ تا ۵۰ سانتی متر تغییر می کند. پوست ریشه به رنگ خاکستری و یا سفید معمولاً زبر و ناصاف است

قسمت داخل آن که گوشت ریشه نام دارد و محل ذخیره قند است سفید می باشد. تجمع و ذخیره قند در منطقه طوقه و انتهای ریشه کمتر و در بخشی که قطر ریشه بیش از سایر قسمتها می باشد، مقدار قند بیش از سایر نقاط است. طوقه در این گیاه رشد زیادی ندارد برگها به وسیله دمبرگی از روی طوقه بوجود آمده و قسمت سطح طوقه صاف و سبز رنگ می باشد. طوقه در چغندر های علوفه ای بزرگتر از چغندرهای قند و حدود ۷ درصد وزن گیاه را تشکیل داده و به رنگ زرد، قرمز روشن و یا سبز است برگهای چغندرقند از روی طوقه خارج و به حالت متراکم در سطح طوقه قرار می گیرند رنگ برگ از سبز روشن تا سبز تیره در نژادهای مختلف تغییر می کند. چغند

ر در صورتی که به منظور تولید ریشه و تهیه قند کاشته شود ساقه تولید نمی کند ولی هرگاه برای تهیه بذر کشت شود در سال دوم تولید ساقه و گل می نماید. گل ها در روی محورهای فرعی بوجود آمده و بصورت خوشه هائی که اغلب از ۲ تا ۷ عدد می باشد ظاهر می شوند گل ها کوچک و کامل بوده و دارای پنج پرچم و یک مادگی کوتاه هستند. پوشش گل به رنگ مایل به سبز است و گل ها پس از عمل لقاح تماماً بارور شده و به میوه تبدیل می گردند. تذکر ۱: گونه Beta vulgaris دارای زیر گونه های زیادی است که مهم ترین آنها maritima Beta-acrocarpam Beta- artiplicifolia

Beta این چغندرها دارای انواع یکساله و چند ساله بوده است. چغندرهای علوفه ای که برای دام ها و همچنین چغندرهای خوراکی که در تغذیه انسان به کار می روند از Beta vulgaris macrocarpa و تیپ چغندر قند امروزی از هیبریداسیون که بین avmacerocarp .B و maritima.B بدست آمده اند. تیپ های چغندرقند چغندرقندهائی که در نقاط مختلف جهان کشت می شوند از نظر وزن و اندازه ریشه و مقدار درصد قند به چند تیپ تقسیم شده که عبارتند از : ۱- تیپ E یا پر محصول Ertagreich این تیپ دارای ریشه های بزرگ و سنگین و با طوقه نسبتاً پهن می باشد و وزن متوسط ریشه آن حدود ۹۰۰ گرم است مقدار درصد قند حدود ۱۴ تا ۱۵ درصد و این تیپ دیررس بوده و دوره رشد و نمو آنها از کاشت تا برداشت حدود ۲۱۰ تا ۲۴۰ روز است. ۲- تیپ N یا معمولی Nortmalreich ریشه و طوقه این تیپ کوچکتر و برگهای آن نیز کمتر است و کوچکتر از تیپ E و همچنین محصول ریشه آن کمتر از تیپ E ولی مقدار درصد قند آن بیشتر و حدود ۱۶ درصد است

دوره رشد و نمو آنها کوتاهتر و حدود ۱۸۰ تا ۲۱۰ روز است حدود ۵۰ درصد چغندر قندی که در ایران کشت می شود از این تیپ است زیرا با شرایط آب و هوای ایران سازگاری دارد. ۳-تیپ Z یا پرقند Zuckerriech این تیپ دارای ریشه مخروطی کوچک و باریک و کشیده است وزن متوسط ریشه آن پس از رشد کامل حدود ۶۰۰ گرم می رسد. مقدار درصد قند ذخیره بیشتر از دو تیپ E و Z حدود ۱۷ تا ۱۸ درصد می باشد. این تیپ زودرس تر از دو تیپ دیگر و دوره رشد آن ۱۵۰ تا ۱۸۰ روز و برای کشت در مناطق گرمسیر مناسب است ۴- تیپ ZZ یا خیلی پرقند اندازه ریشه های این تیپ

کوچکتر از Z و مقدار درصد قند آن زیادتر از تیپ Z است و نسبت به شرایط نامساعد محیط مقاومتر از سایر تیپ ها بوده و برای کشت در مناطقی که بهار کوتاه دارند و گرمای تابستان زودتر شروع می شود مناسب است ۵- تیپ RC از نتیجه تلاقی بین تیپ های ZZ و Z بدست آمده مشخصات آن شبیه تیپ N ولی درصد قند ریشه آن بیشتر و در مقابل بیماری سرکوسپوریوز مقاوم می باشد.

گیاه چغندر
شناسنامه
اسفناج Chenopodiaceae :تیره
Beta vulgaris L. :نام لاتین
Sugar beet :نام انگلیسی
چغندر قند :نام فارسی
———– :نام عربی

مشخصات
به طور کلی گیاه چغندر چند نوع است :

چغندری که برگ آن مصرف می شود و معمولا برگ چغندر گفته می شود به فرانسوی Poiree و به انگلیسی Chard گویند .
۲ چغندری که معمولا ریشه ی ان مصرف می شود و برگ آن جنبه ی علوفه دام دارد و در مصرف عذای انسان کار برد ندارد و به فرانسوی Betterave گویند سه رقم است :
الف ) چغندر لبو که ریشه آن غدد گرد و شلغمی شکل است و به رنگهای سرخ تیره مایل به سیاه و یا سفید می باشد کمی شیرین است (۸ ــ ۵ ) قند دارد و به مصرف غذایی به عنوان سبزی می رسد و با پخته آن به نام لبو خورده می شود .
ب ) چغندر علوفه ای که ریشه ی آن دراز حجیم و شیرینی آن کم و محصول در هکتار آن زیاد و به مصرف آن زیاد و به مصرف علوفه ی دامی می رسد .

ج ) چغندر قند که ریشه ی ان مخروطی حجیم به رنگ زرد روشن و دارای مقدار زیادی قند است ( ۲۰ ــ ۱۵ ) و از آن در کارخانه جات قند برای قند گیری استفاده می شود . از برگ تمام انواع چغندر های ریشه ای نیز به عنوان علوفه استفاده می شود .مشخصاتچغندر گیاهی است دو ساله دارای برگ های پهن چین دار سبز تیره که مستقیما از ریشه خارج می شوند ، ساقه ی گل دهنده در سال دوم یا به طور کلی پس از دیدن یک دوره سرمای زمستانه به گل می نشیند و میوه می دهد . دانه های ان در اطراف شاخه ی گل دهنده می رسند و در هر میوه چند دانه وجود دارد . میوه هایی هستند که فقط یک دانه بیشتر نمی دهند این نوع را مونوژرم نامند . این گیاه به طور وحشی در مناطق شمال غرب ایران دیده شده است و به طور پرورشی در اغلب مناطق ایران کاشته می شود .

از نظر ترکیبات شیمیایی و مواد عامله در گیاه و برک چغندر ویتامین B1 و C به مقدار خوبی یافت می شود . ریشه غده ای نارس چغندر از نظر مقدار آهن و ویتامینها به خصوص ویتامین A غنی تر است .
بررسی های شیمیایی دیگری نشان می دهد که گیاه چغندر دارای ساپونی زید و فیتوسترول و مواد چرب و بتائین و لوسین و تایروزین و ایزولوسین و آرژی نین و هیتیدین و فنیل الانین و اوراز و سرانجام تایروزیناز می باشد.
در هر یک صد گرم قسمت قابل خوردن ریشه چغندر لبو مواد زیر موجود است :
آب ۸۷ گرم ، پروتئین ۶/۱ گرم ، مواد چرب ۱/۰ گرم ، مواد قندی و اسیر هیدراتهای کربن ۹/۹ گرم ، خاکستر ۱/۱ گرم ، کلسیم ۱۶ میلی گرم ، فسفر ۳۳ میلیگرم ، آهن ۷/۰ میلی گرم ، سدیم ۶۰ میلی گرم ، پتاسیم ۳۳۵ میلی گرم ، وتیامین A 20 واحد بین المللی ، تیامین ۰۳/۰ میلی گرم و رایبوفلاوین ۰۵/۰ میلیگرم ، نیاسین ۴/۰ میلی گرم و ویتامین C 10 میلی گرم .

ور هر یک صد گرم برگ چغندر مواد زیر موجود است :
آب ۹۱ گرم ، پروتئین ۴/۲ گرم ، چربی ۳/۰ گرم، هیدراتهای کربن ۸/۳ گرم ، کلسیم ۸۸ میلی گرم ، فسفر ۳۹ میلی گرم ، آهن ۲/۳ میلی گرم ، سدیم ۱۴۷ میلی گرم ، پتاسیم ۵۵۰ میلی گرم ، ویتامین A 6500 IU ، تیامین ۰۶/۰ میلیگرم ، رایبو فلاوین ۱۷/۰ میلی گرم ، نیاسین ۵/۰ میلی گرم و وتامین C 32 میلی گرم و کمی اسید فولیک
تاریخچه کشت و استحصال قند از چغندرقند درجهان

برای اولین بار، چغندر در مدیترانه و جنوب غربی آسیا دیده شد. چغندر به عنوان غذا از ۲۰۰۰ سال قبل شناخته شده بود. رومی ها و یونانی ها از این سبزی به عنوان غذا استفاده می کردند. یونانی ها برای خنک شدن خونشان، چغندر مصرف می کردند.
امروز پس از گذشت حدود۲۰۰‌سال از تاریخچه چغندرقند، حدود ۴۰ درصد از ساکارز مورد نیاز از طریق این گیاه زراعی و ۵۸ درصد نیز از نیشکر تأمین می‌گردد(نجفی نژاد۱۳۷۴ ؛ Viktorova1982 ). از لحاظ محدوده‌ی گسترش، چغندرقند گیاهی است طالب شرایط آب وهوای مناطق معتدله،

ولی بعلت سازگاری بالای اکولوژیکی، در شرایط متنوع اقلیمی توسعه یافته است بطوریکه امروزه به استثنای استرالیا در ۵ قاره جهان کشت می شود. بیشترین میزان سطح کشت آن بین ۳۰ و۶۰ درجه عرض شمالی در اروپا، آسیا، شمال آمریکا، شمال آفریقا و جنوب آمریکا گسترده است و بر حسب شرایط اقلیمی در دو فصل بهار یا پاییز کشت می شود.
سطح زیر کشت چغندرقند درجهان حدود ۹ میلیون هکتار است که حدود ۲/

۷ میلیون آن جمعاً در قاره اروپا و جمهوریهای تازه استقلال یافته شوروی سابق (با۵/۳ میلیون هکتار که سالها به عنوان بزرگترین تولیدکننده شکر در جهان مطرح بود)، قراردارد. امروزه فرانسه در بین کشورهای اروپایی بیشترین سطح زیر کشت چغندرقند را (۴۲۰ هزارهکتار) به خود اختصاص داده است(Viktorova 1982 ).
مصرف جهانی شکر حدود ۱۱۷‌میلیون‌تن برآورد شده است. آمار سال ۱۹۹۴ نشان می دهد که از لحاظ عملکرد شکر در هکتار، کشور فرانسه با ۶۴/۱۱‌تن در هکتار در بین کشورهای جهان در مقام اول قرار دارد. در همین سال کشور بلغارستان با ۱۳/۱ تن در هکتار کمترین راندمان را داشته است. از لحاظ عملکرد ریشه، کشورهای سوئیس و بلغارستان به ترتیب ۸۶/۶۹ و ۸۸/۱۰ تن در هکتار بیشترین و کمترین تناژ را بخود اختصاص داده اند( گزارش .FAO1994 ) بازدهی محصول غده

چغندرقند در واحد سطح بستگی به نوع بذر، جنس خاک، آب‌وهوا، پهنه‌های کاشت، روش کاشت، داشت و برداشت دارد که میانگین آن در جهان در سال ۱۹۹۳ میلادی ۹/۳۴ (درایران ۲۷) تن در هکتار و میزان کل تولید جهانی آن در همان سال معادل ۲۸۲ میلیون تن بوده است. در میان کشورهای جهان در سال ۱۹۹۳میلادی کشورهای اوکراین، فرانسه و آلمان طبق جدول (۱-۱) بیشترین تولید را داشته اند.تولید کل چغندرقند در ایران درسال ۱۳۷۲ خورشیدی ۸/۵ میلیون تن بوده است و از لحاظ درصد قند، کشورهای فرانسه و پرتغال طبق آمار فوق‌الذکر به ترتیب با۵۲/۱۸ و ۱۱/۸‌ درصد بالاترین و کمترین عیار قند را دارا بوده‌اند. طبق پیش بینی سازمان کشاورزی و خواربار میزان تولید جهانی شکر در سال ۱۹۹۵ بالغ بر ۹/۱۱۸ میلیون تن و در سال ۲۰۰۰ به ۱۲۷ میلیون تن خواهد رسید که به این ترتیب اضافه شکر مصرفی جهان در سال ۱۹۹۵ حدود۹/۱ میلیون تن و در سال ۲۰۰۰ به حدود یک میلیون تن پیش‌بینی می شود.چغندرقند از گیاهان عمده صنعتی است که در ادوار گذشته از آن بعنوان چغندر سالادی جهت مصارف برگی در سواحل دریای مدیترانه استفاده می‌شده است. این گیاه درتمدنهای قدیم یونان و سپس رم باستان نقش مهمی درتکمیل جیره غذایی روزانه انسان ایفا می‌نموده است. چغندرقند گیاهی است نسبتاً جوان که استفاده از آن بعنوان یک منبع تولید شکر تا اواسط قرن هجدم میلادی ناشناخته بود و قبل از بوجود آمدن و

شناخت خواص آن و آشنایی با نحوه استخراج قند از ریشه این گیاه، قند مورد نیاز بشر عمدتاً از نیشکر تأمین می‌شده است. در زبانهای باستانی مختلف، اسامی متعددی برای چغندرقند بکار رفته است، مانند سلگ در زبان عربی، که ظاهراً از کلمه یونانی سیکولا مشتق شده است که

تئوفراستوس (۳۷۲ – ۲۸۷ قبل ازمیلاد) به معنی چغندر مورد استفاده قرارداد. در۸۰۰ سال قبل از میلاد، منابع قدیم آشوری به زراعت چغندر تحت نام سیلگا اشاره کرده اند. همچنین از این گیاه در قرون قبل از میلاد به دفعات در ادبیات روم نام برده شده است(۱۹۹۳ ، cook ). علیرغم تاریخچه‌ی طولانی چغندر، وجود انواعی از آن با شیرینی کافی تا قرن شانزدهم گزارش نشده بود. برای اولین باردرسال ۱۷۴۷ میلادی شیمیدان معروف آلمانی آندراس مارگراف(A.S.Margraf) پی برد که

درریشه چغندر علوفه ای، قندی شبیه قند نیشکر وجود دارد. وی با استخراج قند به روش عصاره‌گیری‌الکلی از گیاه چغندرقند توانست یکی از بزرگترین کشفیات علمی آن زمان را بنام خود ثبت نماید. پس از مرگ مارگراف، دستیار و شاگرد او بنام فرازکارل‌آشارد (F.C,Achard) در سال ۱۸۰۱ میلادی اولین کارخانه قند را تأسیس نمود.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.