مقاله فعال‌سازی چشم سوم


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
3 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله فعال‌سازی چشم سوم دارای ۳۷ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله فعال‌سازی چشم سوم  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله فعال‌سازی چشم سوم،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله فعال‌سازی چشم سوم :

چشم سوم با اسامی مختلف از جمله چشم معرفت، چشم بصیرت، چشم دل، چشم درون، تیسراتیل و آجنا خوانده می‌شود و جایگاه آن در کالبد اثیری و منطبق بر پیشانی در جسم فیزیکی است.
برخی دانشمندان اعتقاد دارند که چشم سوم محلی برای دریافت ادراکات فراحسی، الهام و اشراق و وسیله‌ای برای ارتباط موجودات با یکدیگر در جهان هستی می‌باشد. از طریق آنجا می‌توان با عوالم و موجودات ماورائی و همچنین با ورای ابعاد مکانی و زمانی ارتباط برقرار ساخت. همچنین با کمک آنجا می‌توان هاله‌ها را دید.

برای رؤیت هاله، لازم است که تمرینات باز کردن چشم سوم را انجام دهید، تا چشم سوم خود را تحریک کرده، قدرت گیرندگی آن را افزایش دهید. این کار شما را قادر می‎سازد که انرژی اطراف سوژه‌ را دریافت کنید. البته بدون انجام این کار هم دیدن هاله‎ی تک‌رنگ‌ ممکن است، اما اگر چشم سوم شما تحریک و باز نشده باشد، دیدن هاله‎ی یک موجود زنده بسیار مشکل خواهد بود.
به یاد بیاورید که وقتی خیلی خیلی خسته و کاملاً فرسوده‌اید چه حالی دارید؟ به یاد بیاورید که چه احساسی دارید وقتی برای روزها نخوابیده‎اید و به سختی می‎توانید چشمهایتان را باز نگه

دارید؟ به یاد بیاورید که چه احساسی دارید وقتی چشمهایتان دست از تلاش برای بسته شدن بر نمی‎دارند؟ به یاد بیاورید که چه حالی دارید وقتی که با چشمهایتان می‎جنگید تا آنها را باز نگه دارید؟
تجسم این حالتها با تمرکز و توجه کامل، در شما احساسی برمی‎انگیزد، مانند اینکه تلاش می‎کنید یک پرده‎ی خیالی سنگین را از پشت چشمهایتان بلند کنید. در چنین حالتی ماهیچه‎های چشمهایتان خوب پاسخ نمی‎دهند، بنابراین کار شما تقریباً بطور کامل ذهنی است.

چند لحظه صبر کنید تا این حالت را به خوبی مجسم کنید. کوشش برای باز نگه‌داشتن چشمان خسته، یک تحریک ذهنی قوی در چشم سوم ایجاد می‎کند و به تدریج باعث باز شدن آن می‎شود. اما چگونه؟
این فعالیت گشایشی ذهن ، آگاهی جسمی شما را در محل چشم سوم متمرکز می‎کند. هنگامی که آگاهی جسمی شما در یک قسمت از بدنتان متمرکز می‎شود و شما آن ناحیه را تحت نفوذ ذهنی خود قرار می‎دهید، کالبد انرژی خود را در آن ناحیه به نحوی پویا تحریک می‎کنید. اگر این فعالیت ذهنی به اندازه کافی ادامه پیدا کند و تلاش ذهنی کافی صرف آن شود، چشم سوم شما شروع به باز شدن خواهد کرد.

اگر شما فعالیت گشایشی ذهن را هنگامی که در حالت آرامش هستید و موضوعی در میدان دید شما قرار دارد ( و بطور مستقیم در حال نگاه کردن به آن نیستید ) انجام دهید، دید هاله‎ای خودبخود ایجاد خواهد شد.
فعالیت گشایشی ذهن که در اینجا شرح داده شد، شبیه تکنیک‎های دیداری باز کردن چاکرا است که توسط اکثر استادان کار با انرژی و پیشرفت قوای ذهنی تدریس می‎شود. فقط به مراتب قوی‌تر و مؤثرتر است. تمرینهای دیداری کار با انرژی به تنهایی ضعیف و کند هستند و یادگیری و استفاده از آنها مشکل است.
توصیه: مرکز بین دو چشم (روی پیشانی) را به نرمی با ناخن بخارانید. این کار به شما کمک خواهد کرد که این نقطه را با آگاهی جسمانی خود به دقت هدف بگیرید.

آگاهی جسمانی خود را به ناحیه بین چشمهای خود منتقل کنید. با تمرکز کامل از این ناحیه آگاه شوید. این ناحیه را به صورت ذهنی بالا بکشید. چنان که گویی تلاش می‎کنید پلکهایتان را به زور باز کنید. اما به ماهیچه‌هایتان در این ناحیه اجازه ندهید که منقبض شوند یا به هر صورت دیگر پاسخ بدهند ( این تلاش کاملاً ذهنی است).
احساس خود را به دقت مورد توجه قرار دهید. تصور کنید که چشمهایتان خیلی سنگین شده‎اند؛ به آنها اجازه دهید که بسته شوند، و چند بار پلکهایتان را به‌هم بزنید. توجه کنید که برای این کار از کدام ماهیچه‌ها استفاده می‎کنید.

همین فرمان عضلانی را از طریق آگاهی جسمانی ذهن خود در آن ناحیه به کار ببرید، اما دیگر به ماهیچه‌های پلکهایتان اجازه ندهید که از فرمان اطاعت کنند.
این کار را دوباره و دوباره تکرار کنید ( بالا بکشید، بالا بکشید، بالا بکشید… ) چنان که گویی یک وزنه‎ی خیالی سنگین را از پشت چشمهایتان بلند می‎کنید.
این کار را بارها تکرار کنید، اما به خودتان ( یا هیچ یک از ماهیچه‎هایتان ) اجازه‎‎ی انقباض یا پاسخ ندهید. این کار در آغاز کمی دشوار است، اما با کمی تمرین به راحتی در انجام آن مهارت و تسلط پیدا می‎کنید.

این فعالیت گشایشی ذهنی خیلی مهم است. اگر می‎خواهید به روشن‌بینی و سایر توانایی‌های روحی دست پیدا کنید، این تمرین اولین قدم برای یادگیری کنترل چشم سوم است.
در مراحل اولیه ممکن است احساس کنید که ناحیه وسیعی از بالای ابروهایتان را بالا می‎کشید، حتی تمام پیشانی خود را . این مورد اشکالی ندارد و باز هم می‎تواند تأثیر لازم را برای باز کردن چشم سوم شما داشته باشد. با تمرین بیشتر خواهید توانست حوزه‎ی تمرکز فعالیت ذهنی خود را کاهش دهید و آن را به ناحیه‎ی بین ابروها ( چشم سوم ) محدود کنید.

اگر این فعالیت گشایشی ذهنی را ادامه دهید، چشم سوم خود را تحریک کرده ، آن را فعال خواهید ساخت. تمرکز یکنواخت و آرام شما روی یک شیئ، چشم سوم شما را با انرژی ساطع شونده از آن شیئ هماهنگ خواهد کرد. این انرژی به مرکز بینایی مغز شما ارسال می‎شود و در آنجا بعنوان یک تصویر ( یک نوار روشن از نور رنگی ) تفسیر می‎‌شود.

توصیه: هر گاه در انجام این عملکرد گشایشی ذهنی، تمرکز و تسلط کافی کسب کرده، آنرا بصورت ذهنی اجرا کنید، متوجه خواهید شد که وزنه‎ی خیالی پشت چشمهای شما در یک سمت آسانتر از سمت دیگر بالا کشیده می‎شود،که معمولاً سمت راست آسانتر است. اصولا‎ً این احساس ناشی از تفاوت بین دو نیمکره‎‎ی مغز شما است که استفاده از یکی به مراتب آسانتر از دیگری است ( نیمکره‎ی غالب ). اگر این مورد برای شما ایجاد اشکال می‎کند، با یک فعالیت چرخشی ذهنی، در

جهت چرخش عقربه‎های ساعت در ناحیه‎ی بین ابروها، چشم سوم خود را تحریک کنید. منظور از جهت چرخش عقربه‎های ساعت این است که صورت خود را به عنوان صفحه‎ی ساعت در نظر بگیرید و جهت صحیح چرخش را با آن بسنجید. برای این فعالیت چرخشی نیز از همان فرمان ذهنی عضلانی استفاده کنید که قبلاً برای باز کردن چشمهای خسته به کار می‎بردید. اما اکنون آنرا برای چرخش به کار ببرید، چنان که گویی با حرکت چرخشی یک مداد، این ناحیه را تحریک می‎کنید. بهترین روش این است که برای فعال کردن چشم سوم خود تمرین گشایشی اصلی و این تمرین چرخشی را یک در میان انجام دهید. فعالیت گشایشی ذهنی به هر حال برای هماهنگ کردن چشم سوم شما با هاله لازم است.

توجه: به یاد داشته باشید که همه‎ی این تمرینهای محرک انرژی، به آگاهی جسمانی موضعی خصوصاً آگاهی موضعی در سطح پوست وابسته‎اند. برای اینکه این تمرینها مؤثر باشند، باید احساس کنید که آنها واقعاً اتفاق می‎افتند.

معرفی به دوستان

نگرشی بر کف دست !

با سلام بر همه دوستان عزیزو گلم که مطالب این وبلاگ را دنبال می کنند . می خواهم قبل از اینکه مطلب امروز را بنویسم ، یک بار دیگر از محبت همه شما دوستان عزیزم تشکر و سپا س گذاری کنم .
دوستان ، مطلب امروز از نویسنده و محققی است فرانسوی که در سال ۱۸۸۶ با نام ، رنه ژان ماری گنون ، در حومه پاریس متولد شد و در سال ۱۹۵۱ با نام ، عبدالواحد یحیی ، در مصر فوت نمود .
دلایل عمیق گرایش رنه گنون به سیر و سلوک اسلامی همواره برای هموطنانش مبهم ماند وتغییر مذهب او موجب شگفتی جهان غرب شد .
مطلب امروز گرفته شده از فصلی از یکی از کتابهای او به نام ، اسلام و تائوئیسم ، است . فصلی با نام : نگرشی بر کف دست .

« ; بطن علوم سنتی برای غربیان غریب و دور از ذهن است و درک طبیعت حقیقی این علوم برای ایشان دشوار می باشد . امروزه اکثر علوم سنتی برای غربیان کاملا از دست رفته اند و از بقیه این علوم جز تفاله ای بی شکل و مسخ شده چیزی باقی نمانده است تا آنجا که به سطح دستورالعملهای تجربی و ” فن پیشگویی ” تنزل یافته اند و مسلما فاقد هرگونه ارزش اعتقادی هستند .

با یک مثال می کوشیم تا دور بودن برداشت غربی های کنونی را از واقعیت نشان دهیم . از اینرو اشاره ای چند به اسرار کف دست ( علم الکف ) در حکمت باطنی اسلام می کنیم .
اسرار کف دست هرچند برای کسانی که هیچ اطلاعی از این علم ندارند ، شگفت جلوه خواهد کرد ، در شکل اسلامی اش مستقیما به ، علم الاسماء ، وابسته است . قرارگیری خطوط اصلی در کف دست چپ شکل عدد ۸۱ را می سازد و در کف دست راست ۱۸ را که مجموع آنها ۹۹ یعنی مجموع اسماء الهی است ;. و نام الله را پنج انگشت هر دست می سازد : بدین ترتیب که انگشت کوچک الف ، انگشت دوم لام ، انگشت میانی و انگشت اشاره لام دوم ، و انگشت شست ه را می سازد و استفاده از شکل دست در مراسم و سنن اسلامی به عنوان یک سمبول که در همه کشورهای اسلامی به کار می رود از اینجا ناشی می شود ;.
;. در کتاب ایوب باب سی و هفتم آمده است : دست هر انسان را مختوم می سازد ، تا جمیع مردمان اعمال او را بدانند . که به اعتقاد ما این مطلب بی ارتباط با نقش اساسی دست در آئین های تبرک و تقدس نیست ;. از سوی دیگر رابطه بین بخش های مختلف دست با ستارگان و کواکب عموما شناخته شده و در کف شناسی غربی نیز موجود است ، اما در حالی که کف شناس غربی در آن جز علائم قراردادی چیزی نمی بیند ، در علم الکف پیوندی واقعی بین کف شناسی و ستاره شناسی وجود دارد ;.

مطالعه دست چپ طبیعت فرد را نشان می دهد ، یعنی مجموعه تمایلات توانایی ها و استعدادها و در واقع شخصیت مادرزادی او را به ما می نمایاند . اما آنچه را که اکتسابی است در دست راست می یابیم که خطوط آن دائما در تغییرند ;.
این اشارات مختصر نشان می دهد که چگونه یک دانش سنتی نظام یافته کاملا به اصول اعتقادی یک دکترین وابسته و پیوسته است ;. »

نکته ها و رموز استغفار

برکات فراوان براى استغفار زیاد
با سلام خدمت دوستان گلم این مطلب یه کم طولانی شده نشد تو دو بحث بنویسم اگر خسته نمیشید خوب بخونیدش که خیلی عالیه شرمنده همه خوبان
از مجموع روایاتى که در فضیلت استغفار روایت شده است ، استفاده مى شود که آثار مادّى و برکات
معنوىِ استغفار براى کسى است که زیاد و پى درپى، شب و روز، در هر حال و همه جا، از خدا عذرخواهى
کرده و آمرزش طلبد.
رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) در سخن پربارى مى فرمایند:
أَکْثَرُوا مِنَ الإِسْتِغْفارِ ، فى بُیوتِکُمْ وَ فى مَجالِسِکُمْ وَ عَلى مَوائِدِکُمْ وَ فى أَسْواقِکُمْ وَ فى طُرُقِکُمْ وَ أَیْنَما کُنْتُمْ فَاِنَّکُمْ

لاتَدْرُونَ مَتى تَنْزِلُ الْمَغْفِرَهُ .(۱)
زیاد استغفار کنید ، در خانه ها و مجالستان ، سر سفره ها و در بازارهایتان ، و در مسیر رفت و آمدهایتان
و هر جا که بودید ( استغفار نمایید ) . چرا که شما نمى دانید آمرزش خداوند چه زمانى نازل مى شود .
۱ ـ مستدرک الوسائل ، ج ۵ ، ص ۳۱۹ .
در بیان گوهر افشان و حکمت بار دیگرى خطاب به زن هاى مسلمان مى فرمایند:
یا مَعاشرَِ النِّساءِ تَصَدَّقْنَ وَ أَکْثِرنَ الإِسْتِغْفارَ ، فَاِنّى رَأَیْتُکُنَّ أَکْثَرَ أَهْلِ النّارِ .(۱)

اى بانوان صدقه دهید و زیاد استغفار کنید که من بیشترِ اهل آتش را از شما زنان دیدم .
علاوه بر این ، در روایات ، فضایل خاصّى براى این ذکر شریف وارد شده است که خود عامل مهمّى براى
زیاد گفتن استغفار است ، ما نمونه هایى از آن را زینت بخش این فصل کتاب قرار مى دهیم.
پیامبر اکرم (صلى الله علیه وآله وسلم) در سخن زیبایى استغفار را برترین دعا شمرده اند:
ما مِنَ الدُّعاءِ شَىْءٌ أَفْضَلُ مِنَ الإِسْتِغْفار .(۲)
هیچ دعایى برتر و با فضیلت تر از استغفار نیست .
امیرالمؤمنین (علیه السلام) اضافه بر این ، از آن به عنوان پربرکت ترین دعا در دنیا و آخرت ، یاد فرموده اند:
أَىُّ دُعاء أَفْضَلُ مِنَ الإِسْتِغْفار وَ أَعْظَمُ بَرَکَهً مِنْهُ فِى الدُّنْیا وَالآخِرَهِ .(۳)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ مستدرک الوسائل ، ج ۱۴ ، ص ۳۰۹ .
۲ ـ مستدرک الوسائل ، ج ۵ ، ص ۳۱۸ .
۳ ـ مستدرک الوسائل ، ج ۶ ، ص ۱۸۸ .
چه دعایى از استغفار ، با فضیلت تر ، و برکت آن در دنیا و آخرت از طلب آمرزش ، بزرگتر و بیشتر است .

در سخن زیباى دیگرى آن حضرت ، اجر و پاداش این ذکر مبارک را بزرگترین پاداش دانسته و از آن به عنوان سریع ترین عامل براى دست یافتن به ثواب خداوند یاد نموده اند:
الإِسْتِغْفارُ أَعْظَمُ أَجْراً وَ أَسْرَعُ مَثُوبَهً .(۱)
استغفار بزرگترین اجر و پاداش و سریع ترین مزد و ثواب را دارد .

رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) در گفتار حکیمانه اى آن را سلاح گنهکار، براى دفاع از خویشتن در برابر دشمن ( گناه و عقوبتش ) شمرده اند :
سِلاحُ الْمُذِنْبِ ، اَلإِسْتِغْفارُ .(۲)
اسلحه گنهکار ، طلب آمرش از خداوند است .
همچنین آن حضرت استغفار را وسیله خوبى براى شستوشوى گناهان دانسته اند:
نَعْمَ الْوَسیلَهُ ، اَلإِسْتِغْفارُ .(۳)
( براى از بین بردن آثار شوم گناه ) استغفار خوب وسیله اى است.
در سخن پر بار دیگرى ، آن پیامبر رحمت از گناهان به عنوان درد و
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ و ۲ ـ مستدرک الوسائل ، ج ۱۲ ، ص ۱۲۲ .
۳ ـ مستدرک الوسائل ، ج ۱۲ ، ص ۱۲۴ .

مرض یاد کرده و دواى آن را استغفار معرفى کرده اند :
اَلذُّنُوبُ داءٌ وَالدَّواءُ الإِسْتِغْفارُ وَالشَّفاءُ أَنْ لاتَعُودَ .(۱)
گناهان درد و مرض هستند و دواى آن استغفار است ، و شفا یافتن از آن به این است که دیگر به سوى آن ها برنگردى .
باز پیامبر گرامى (صلى الله علیه وآله وسلم) در دو کلام نورانى، استغفار را بهترین عبادت و دعا معرفى کرده و فرموده اند:

خَیْرُ العِبادَهِ الإِسْتِغْفارُ .(۲)
استغفار بهترین عبادت است .
خَیْرُ الدُّعاءِ الإِسْتِغْفارُ .(۳)
بهترین دعا ، طلب آمرزش از خداوند است .
افزون بر این ، در بعضى از روایات که در زمینه آثار و برکات استغفار رسیده است ، به صراحت و روشنى اثرهاى یاد شده ، براى زیاد استغفار کردن ذکر گردیده است.
به نمونه هایى از آن ها توجّه کنید:

* امام صادق (علیه السلام) حدیثى را از امیرالمؤمنین (علیه السلام) روایت مى کنند که آن حضرت فرمودند:
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ مستدرک الوسائل ، ج ۱۲ ، ص ۱۲۹ .
۲ ـ کافى ، ج ۲ ، ص ۵۶۷ .
۳ ـ کافى ، ج ۲ ، ص ۵۰۴ ; وسائل الشّیعه ، ج ۷ ، ص ۱۷۶ ; بحارالأنوار ، ج ۹۰ ، ص ۱۹۰ .
عَلَیْکُمْ فى شَهْرِ رَمَضانِ بِکَثْرَهِ الإِسْتِغْفارِ وَالدُّعاءِ ، فَأَمَّا الدُّعْاءُ فَیَدْفَعُ بِهِ عَنْکُمْ البَلاءَ وَ أَمَّا الإِسْتِغْفارُ فَیَمْحى ذُنُوبَکُمْ .(۱)
بر شما باد که در ماه رمضان زیاد استغفار و دعا کنید ، که دعاى زیاد ، بلا و گرفتارى را از شما دور مى سازد ; و استغفار زیاد، گناهان شما را نابود مى کند.

* نضر بن کثیر گوید: بر امام صادق (علیه السلام) وارد شدم در حالى که سفیان ثورى هم همراه من بود . امام صادق (علیه السلام) سفارش هایى کردند ، از جمله فرمودند:
إِذَا اسْتَبْطَأْتَ الرِّزْقَ فَأَکْثِرْ مِنَ الإِسْتِغْفارِ .(۲)
هرگاه روزیت به کُندى آید و به سختى به تو رسد ، زیاد استغفار کن

:
مَنْ أَکْثَرَ الإِسْتِغْفارَ جَعَلَ اللهُ لَهُ مِنْ کُلِّ هَمّ فَرَجاً وَ مِنْ کُلِّ ضیق مَخْرَجاً وَ یَرْزُقْهُ مِنْ حَیْثُ لایَحْتَسِبُ .(۳)
هر کس زیاد استغفار کند، خداوند نسبت به هر غصّه و اندوهى ، گشایشى برایش قرار دهد و از هر تنگنایى راه خروجى پیش پایش
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ وسائل الشّیعه ، ج ۱۰ ، ص ۳۰۹ ; من لایحضر الفقیه ، ج ۲ ، ص ۶۰۸ .
۲ ـ بحارالأنوار ، ج ۶۶ ، ص ۴۰۷ .
۳ ـ بحارالأنوار ، ج ۹۰ ، ص ۲۸۱ .
گذارد و از جایى که گمان ندارد او را روزى دهد .
از مجموع سخن در این بخش نتیجه مى گیریم :
همانگونه که در گفتار قبل عنوان گردید ، در پاره اى آیات و روایات ، آثار و برکات عظیمه اى براى ذکر استغفار بیان شده که هضم آن براى همگان آسان نیست ; و این خود باعث تشکیک در اصل مطلب مى شود که چگونه ممکن است ، کسى عمرى گناه کند و سپس با درخواست بخشش از پروردگار خویش ، آمرزش خداوند شامل حالش شود و یا با گفتن یک استغفار به چنین آثار و برکاتى دست یابد ؟!
پاسخ این سؤال ، به صورت پراکنده در مکتب وحى و سخنان اهل بیت (علیهم السلام) آمده است ، چکیده اش این است :

اولاً : همانگونه که در فصل هاى گذشته یادآور شدیم ، استغفار ، تنها لغلغه زبان نیست ،بلکه حقیقت آن ، ندامت قلبى گوینده و پشیمانى باطنى او از گذشته و تصمیم جدّیش به ترک گناه و رو آوردنش به سوى خدا و احکام نورانى اسلام است .
ثانیاً : قوام توبه و استغفار به اینست که اگر واجباتى از او فوت شده ، آن ها را جبران سازد ، به این صورت که قضایش را بجا آورده ، کفّاره اش را بپردازد و یا به گونه دیگر آن را تدارک کند.
ثالثاً : اگر گناه او حق الناس است ، آن را پرداخته و یا صاحب حق را راضى کند ، بگونه اى که هنگام گفتن استغفار هیچ حقى از مردم به عهده او نباشد.

رابعاً : گناهى که از آن توبه کرده و برایش استغفار مى کند گناهى باشد که قابل گذشت و بخشش باشد ، نه آن که توبه در مورد آن مفهومى نداشته و
قابل گذشت و آمرزش نباشد . مثل اینکه ، آئین جدیدى پدید آورده و یا بدعتى در دین خدا گذارده و بدین واسطه جمعى را گمراه و از آغوش دین خدا جدا ساخته باشد. زیرا کسانى که بر دین اختراعى او باقى مانده ، بدعتهاى او را پذیرفته ، بدان عمل کرده و بر آن عقیده مرده اند ، قابل بازگشت نیستند.

بى شک ، چنین گناهى توبه اى ندارد ، مگر آن که تمام کسانى را که گمراه ساخته ، به صراط مستقیم باز گرداند ; و این کار نیز براى او امکان پذیر نیست.
آخرین سخن در پاسخ به سؤال مذکور ، که از روایات گذشته استفاده مى شود این است:
آمرزش خداوند و سایر برکات استغفار براى کسى است که علاوه بر شرایط یاد شده ، زیاد و پى در پى استغفار گوید نه آنکه عمرى گناه کند و سپس با گفتن یک استغفار همه گناهانش آمرزیده شود! همچنانکه اگر پى در پى استغفار کند ، ولى تصمیم جدّى بر ترک گناه نگیرد و گذشته تاریک خویش را جبران نکند ، از استغفار خویش سودى نمى برد!

پس زیاد استغفار کردن ، مصمم بر ترک گناه بودن و گذشته خویش را جبران کردن از مهمترین شرایط پذیرش توبه و مهمترین عامل پدیدآورنده آثار و برکات استغفار ، مخصوصاً آمرزش خداوند است.
از سوى دیگر ، گاهى سؤال مى شود زیاد گفتن استغفار به چه شکل صورت مى پذیرد و بر چه گفتنى اطلاق مى گردد؟
پاسخ این سؤال نیز در سخنان نورانى اهل بیت (علیهم السلام) به صورت اجمال آمده است . خلاصه جواب این است :
زیاد گفتن استغفار به این است که هر کسى در روز صد مرتبه و در شب

هفتاد بار استغفار گوید . علاوه بر این ، به مقدارى که وقت و توان دارد ، استغفارهاى وارده را تلاوت کرده ، بخصوص در اوقات نماز و ساعات استجابت دعا از خدا آمرزش بخواهد . در این صورت ، بى تردید گناهش بخشیده شده و آثار و برکات آمرزش خواهى را خواهد دید .
بنابراین ، با وجود این همه مدارک محکم و روشن ، نباید از رحمت و مغفرت خداوند مأیوس بود و از توبه و استغفار دست شست . همچنانکه ، نباید به یاوه سرایى عده اى گوش فرا داد ، که سر و کار چندانى با دین ندارند و از تحقیق در آیات و روایات ـ معتبرترین مدارکِ مفاهیم دینى ـ بویى نبرده و تنها با خطور اشکالى به ذهن خویش ، تیشه به ریشه مقدسات مذهبى زده و دوستان

امیرالمؤمنین (علیه السلام) را از بازگشت به سوى خدا و امام زمان (علیه السلام) باز داشته و از آمرزش خداوند مأیوس مى سازند.
اثر نوشتن استغفار روى انگشتر
محبوبیّت استغفار ، پیش خداوند به حدّى است که نوشتن جمله « أَسْتَغْفِرُاللّهَ » به ضمیمه دو ذکر دیگر ، روى نگین انگشتر ، و همراه داشتن آن ، نیز داراى آثار و برکاتى است. تا چه رسد به این که این ذکر
ورد شب و روز انسان باشد! از جمله آثارى که براى نوشتن این جمله روى نگین انگشتر ذکر گردیده است ، رهایى از فقر و تنگ دستى است.
محمد بن ابى عمیر ، در حدیثى از امام صادق (علیه السلام)روایت مى کند:
مَنْ کَتَبَ عَلى خاتَمِهِ « ما شاءَ اللهُ لا قُوَّهَ إِلاّ بِالله أَسْتَغْفِرُاللهَ »
أَمِنَ مِنَ الْفَقْرِ الْمُدْقِعِ .(۱)

هر کس روى انگشترش این عبارت را بنویسد:
« آنچه خدا بخواهد ( همان مى شود ) ، هیچ نیروى نیست مگر به کمک خداوند ، از خدا طلب آمرزش مى کنم » .
از فقرى که او را خوار و سر افکنده سازد ، در امان مى ماند .
گفتنى است : ظاهر حدیث این است که براى دست یافتن به اثر یاد شده ، باید متن عربى اذکار نوشته شود.
اثر دیگر نوشتن این اذکار روى انگشتر عقیق ، اینست :

اگر کسى تربت قبر مطهر امام حسین (علیه السلام) را با آدابى که امام باقر (علیه السلام)براى جابر ذکر مى کنند، بردارد و سپس آن را با انگشتر عقیقى که ذکر شریف « ما شاءَ اللهُ لا قُوَّهَ إِلاّ بِالله أَسْتَغْفِرُاللهَ » ، روى آن نوشته شده است ، مهر کند ; چنین تربتى باعث شفاى هر مرضى خواهد بود.(۲)
سیّد الاستغفار
پیامبر و اهل بیت پاکش (علیهم السلام) با بیانات وحى گونه خویش راه عذرخواهى از خدا را به شیعیان آموخته اند و در فرصت هاى مختلف ، نسخه هاى گوناگونى از استغفار را به آنان یاد داده اند که هر یک در جاى خود
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ وسائل الشّیعه ، ج ۵ ، ص ۱۰۲ .
۲ ـ بحارالأنوار ، ج ۹۸ ، ص ۱۳۸ ، ح ۸۳ . در این حدیث امام باقر (علیه السلام) آداب برداشتن تربت قبر امام حسین (علیه السلام) را براى جابر بن یزید جعفى بیان مى کنند که شایسته دقت و تأمّل است.
داراى آثار و برکات خاصّى است . در میان نسخه هاى استغفار به بعضى
از آن ها با عناوین برگزیده اى اشاره شده است که داراى مزیّت و شرافت بیشترى است ، و البتّه سرّ آن براى ما فاش نشده است و تنها با رمز و
اشاره بیان گردیده است. بسیار به جاست که راهیان ک

وى دوست ، با دقّت
و تأمل بیشتر ، نکات آن را دریابند و از فیوضات و برکاتش بهره مند
گردند.
یکى از رموز یاد شده ، عنوان سیّد الاستغفار است که پیامبر گرامى (صلى الله علیه وآله وسلم) ، در سخن زیبایى بدان اشاره مى کنند .
جابر بن عبدالله انصارى گوید: رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) فرمودند:
تَعَلَّمُوا سَیِّدَ الإِسْتِغْفارِ .

آقاى استغفار را بیاموزید ( و آن را تلاوت کنید ) .
سپس این عبارت را بیان فرمودند:
اَللّهُمَّ أَنْتَ رَبّى لا إِلـهَ إِلاّ أَنْتَ خَلَقْتَنى وَ أَنَا عَبْدُکَ وَ عَلى عَهْدِکَ وَ أَبْوءُ بِنِعْمَتِکَ عَلَىَّ وَ أَبُوءُ لَکَ بِذَنْبى فَاغْفِرْ لى إِنَّهُ لایَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاّ أَنْتَ .(۱)
خدایا تو پروردگار منى ، هیچ معبودى جز تو نیست ، تو مرا آفریده اى و من بنده توام و بر عهد و پیمان باقى ام ، به کمک نعمتى که به من دادى زندگى مى کنم و به گناه خویش اقرار دارم، ( خدایا ) مرا ببخش که جز تو کسى گناهان را نمى بخشد .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ مستدرک الوسائل ، ج ۵ ، ص ۳۱۷ .
نماز استغفار
یکى از دستوراتى که در کلمات نورانى پیامبر و اهل بیت (علیهم السلام) ، براى رهایى از مشکلات و نجات از سختى ها ، بدان سفارش شده است ، خواندن نماز استغفار است که داراى آثار و برکات فراوانى است و کیفیّت آن بدین صورت است :
دو رکعت ، و در هر رکعت بعد از حمد سوره قدر خوانده مى شود و پس از آن پانزده مرتبه استغفار گفته مى شود، و سپس به رکوع رفته و بعد از ذکر رکوع ده مرتبه استغفار و پس از برخاستن از رکوع و قبل از رفتن به سجده همین ذکر ده مرتبه، و پس از ذکر سجده ده مرتبه ، و بعد از

برخاستن از سجده اول ده مرتبه ، و در سجده دوّم بعد از ذکر سجده باز ده مرتبه ، و پس از برخاستن از سجده دوم نیز ده مرتبه استغفار گفته مى شود. رکعت دوم نیز به همین صورت به جا آورده مى شود.
این نماز شبیه نماز جعفر طیّار است با این تفاوت که دو رکعت است و در هر رکعت بعد از حمد سوره قدر تلاوت مى شود و به جاى تسبیحات
اربعه ، در هر جا به تعداد خاصّى که ذکر گردید، استغفار گفته مى شود .
پیغمبر اکرم (صلى الله علیه وآله وسلم) در فضیلت این نماز مى فرمایند:
إِذا رَأَیْتَ فى مَعاشِکَ ضیقاً وَ فى أَمْرِکَ إِلْتِیاثاً فَأَنْزِلْ حاجَتَکَ بِاللهِ تَعالى وَ جَلَّ ، وَلاتَدَعْ صَلاهَ الإِسْتِغْفارِ .
هر زمان در روزى خود تنگى و سختى دیدى و در کار خویش
پراکندگى و از هم پاشیدگى مشاهده کردى، که کار را بر تو مشتبه ساخت ; حاجتت را با خدا در میان گذار و نماز استغفار را رها مکن.
سپس نماز را به همان صورت که که گذشت توضیح دادند و فرمودند:
( اگر این نماز را بخوانى ) خداوند کار تو را اصلاح مى کند انشاءالله.(۱)
گفتنى است : براى استغفار در این نماز ، صورت خاصّى ذکر نشده است . بنابراین هر یک از نسخه هاى استغفار را که در بخش آخر این کتاب آمده است ، به عنوان ذکر نماز استغفار مى توان گفت ، هر چند مختصر باشد .
زمان استغفار

سؤالى که به ذهن بعضى ممکن است خطور کند این است :
پس از انجام گناه ، فرصت استغفار و عذرخواهى از خداوند ، تا چه زمانى براى انسان باقیست؟
باید بگوییم: توبه و بازگشت به سوى خداوند واجب است و وجوب آن فوریست . به این معنى که شخص گنهکار بلافاصله باید از کردار زشت خویش استغفار کند و از گناهانش دست بکشد و تصمیم جدّى بر ترک آن بگیرد . ولى این هرگز به معناى محدودیت زمانى براى استغفار نیست ، از مدارکى استفاده مى شود : کسى که گناه کند و مدّت زمانى بر آن بگذرد و از توبه کردن غافل شود ، هر زمان که از گناه خود پشیمان شود و تصمیم بر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ مستدرک الوسائل ، ج ۶ ، ص ۳۰۶ .
ترک گناه بگیرد و دیگر به سوى آن برنگردد و سپس استغفار کند ، خداى مهربان او را مى بخشد و از سر تقصیرش در مى گذرد.(۱)
از سوى دیگر از بعضى روایات استفاده مى شود: از زمانى که انسان گناه مى کند ، تا هفت ساعت بیشتر براى استغفار و عذرخواهى از خداوند مهلت ندارد و چنانچه استغفار نکند ، گناه در نامه عملش ثبت مى شود.(۲)
جمع بین این دو دسته روایات ، به این است :
مهلت هفت ساعت براى این است که گناه در نامه عمل انسان ثبت نگردد . یعنى اگر قبل از هفت ساعت استغفار و توبه کند اصلاً گناهى در نامه عمل او نوشته نمى شود. ولى چنانچه توبه و عذرخواهى نکند ، گناه نوشته مى شود و اگر بعد از هفت ساعت توبه کند و اصرار در طلب آمرزش از خدا نماید امید مى رود که آنچه برایش نوشته شده است از نامه عملش پاک گردد. امام صادق (علیه السلام) در حدیثى مى فرمایند:

مؤمن بعد از گذشت بیست سال به یاد گناهش افتاده و از آن استغفار مى کند و خدا او را مى بخشد . در حالى که کافر همان ساعتى که گناه مى کند ، گناه خویش را از یاد مى برد.(۳)
از همین روست که امیرالمؤمنین (علیه السلام) ، از استغفار به عنوان وسیله اى براى پاک کردن نامه عمل یاد مى کنند :
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ وسائل الشّیعه ، ج ۱۶ ، ص ۷۱ ، باب ۸۶ .
۲ ـ کافى ، ج ۲ ، ص ۴۳۴ ; وسائل الشّیعه ، ج ۱۶ ، ص ۶۴ .
۳ ـ کافى ، ج ۲ .
تعجّب از کسى است که از آمرزش خداوند ناامید گشته است ، در حالى که با او وسیله پاک کننده است .
شخصى سؤال کرد : پاک کننده چیست؟
امام (علیه السلام) فرمودند: استغفار .(۱)

رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) نیز به استغفار خاصّى اشاره کرده و مى فرمایند:
هر کسى هر روز بعد از نماز عصر ، روزى یک بار آن را تلاوت کند ، خداوند به دو ملک مأمور او دستور مى دهد ، نامه عمل زشت او را ، هر چه هست پاره کنند.(۲)

گفتنى است : هر چه استغفار انسان به گناهش نزدیکتر باشد، سریع تر به آمرزش خداوند دست مى یابد و چنانچه قبل از هفت ساعت استغفار و توبه کرده باشد ، از عقوبت هاى گناه در دنیا نیز در امان مى ماند. در حالى که اگر هفت ساعت بر او گذشت و توبه و استغفارى نکرد ، گناه در نامه عملش ثبت مى شود و چنانچه بعد از گذشت زمانى رو به توبه و استغفار آورد ، ممکن است بعد از دیدن بلاهایى در دنیا از قبیل فقر، مرض، قرض و ناراحتى هایى از این قبیل ، توبه اش پذیرفته و گناهش آمرزیده شود.

پس چه بهتر که اگر گناهى از ما سر زد ، بلافاصله توبه و استغفار کرده و ندامت خود را به خداى خویش اظهار کنیم ، تا هم گناهى در نامه عملمان
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ وسائل الشّیعه ، ج ۷ ، ص ۱۷۷ .
۲ ـ مستدرک الوسائل ، ج ۵ ، ص ۱۲۰ . متن این استغفار را در بخش « انواع استغفار و برکات آنها » در همین کتاب صفحه ۲۳۸ ، ملاحظه فرمایید.
ثبت نگردد و هم علاوه بر مصونیت از عذاب هاى حتمى خداوند در آخرت ، از عقوبت ها و بلاهاى احتمالى او در دنیا ، نیز محفوظ بمانیم.

رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) در سخنى زیبا و نورانى مى فرمایند:
خوشا به حال بنده اى که از گناهى استغفار کند که کسى جز خودش از آن با خبر نیست . به راستى مَثَل استغفار به دنبال گناه ، مَثَل آبى را ماند که روى آتش ریخته مى شود و آن را خاموش مى کند .(۱)
استغفار بهترین هدیه براى اموات

اموات و کسانى که دستشان از این عالم خاکى کوتاه گشته ، سخت در انتظارند که هدیه اى براى آن ها از سوى دوستان و بستگانشان فرستاده شود . و هیچ هدیه اى شادى بخش تر از طلب آمرزش براى آنان نیست . آرى ، استغفار بهترین هدیه و برترین سوغاتى براى مردگان است که همچون نسیم خنک و دلپذیرى ، در صحرایى سوزان و بى آب و علف ، بر پیکر خسته انسانى از پا افتاده مىوزد و روحى تازه به او مى بخشد. طلب آمرزش براى گناهانِ اموات به سان آب سرد و گوارایى است که جگرِ سوخته لب تشنگان را مرهم مى بخشد و جان از دست رفته آنان را به ایشان باز مى گرداند.

امیرالمؤمنین (علیه السلام) حدیث زیبایى را از رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) در این زمینه روایت مى کنند که آن حضرت فرمودند:
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ وسائل الشّیعه ، ج ۱۲ ، ص ۱۲۴ . ما اُهْدِىَ إِلَى الْمَیِّتِ هَدِیَّهٌ وَ لا اُتْحِفَ تُحْفَهٌ أَفْضَلُ مِنَ الإِسْتِغْفارِ .(۱)
هیچ چیزى به شخص مرده هدیه نمى گردد و هیچ سوغاتى براى او برده نمى شود که برتر از استغفار و طلب آمرزش باشد! .
همان گونه که انسان از هدیه دوستان و بستگان خویش شادمان مى گردد ، اموات و مردگان نیز از استغفار براى آنان شاد و خوشحال مى شوند.
رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) در تشبیه زیبایى به این نکته اشاره مى کنند :
إِنَّ الْمَیِّتَ لَیَفْرَحُ بِالتَّرَحُّمِ عَلَیْه وَ الإِسْتِغْفارِ کَما یَفْرَحُ الحَىُّ بِالْهَدِیَّهِ تُهْدى إِلَیْه .(۲)

به راستى ، که ترحّم بر مرده و آمرزش طلبیدن براى او باعث خوشحالى او مى گردد همان گونه که انسان زنده از هدیه اى که برایش برده مى شود خشنود مى گرد .
این بدان جهت است که علّت اساسى گرفتارى مؤمن در عوالم بعد از مرگ ، گناهان و اعمال ناشایست اوست. و یکى از دعاهاى مستجاب ، دعا در حقّ برادر یا خواهر مؤمن است ، مخصوصاً که استغفار ، خود نیز جامع ترین و بهترین دعاى مستجاب شمرده مى شود و به مجرّد این که
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ الجعفریات ، ص ۲۸۸ .
۲ ـ عوالى اللئالى ، ج ۲ ، ص ۵۳ .

شخصى براى آمرزش شیعه گنهکارى که از دنیا رفته است ، دعا مى کند ، خداوند گناه او را مى بخشد و از عقوبتش صرف نظر مى کند و این خود باعث نجات مؤمن از گرفتارى هاى عالم برزخ است. پس هیچ هدیه اى براى او بالاتر از این نیست که کسى با دعا و استغفارش بلاها و عذاب هاى سخت آن عالم را از او دور کند و مقدمات آسایش ، امنیّت و ورود به بهشت را برایش فراهم سازد ، به همین خاطر پیامبر اکرم (صلى الله علیه وآله وسلم)مى فرمایند:
قَدْ اُمِرْتُ اَنْ اَسْتَغْفِرَ لاَِهْلِ البَقیعِ .

به من دستور داده شده است که براى ساکنانِ در بقیع استغفار و طلب آمرزش کنم .
آرى رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) در لحظات آخر عمرشان با گامهایى لرزان در حالى که با یک دست به امیرالمؤمنین على بن ابیطالب (علیه السلام) تکیه کرده بودند و دست دیگرشان را بر فضل بن عباس نهاده بودند ، خود را به بقیع رساندند و بر خفتگان آن دیار سلام دادند ، سپس برایشان استغفار کرده ، و مدّتى طولانى از خدا براى آنان طلب آمرزش و بخشش نمودند.(۱)
از این فرمان خداوند به برترین پیامبر خویش و عمل آن حضرت ، آن هم در آخرین مرض آن بزرگوار که منجر به رحلت جان سوز حضرتش گشت ، استفاده مى شود که استغفار براى مردگان و دوستان امیرالمؤمنین (علیه السلام)مخصوصاً در قبرستان مسلمین ، سنّت مؤکّدى است که براى همه دوستداران حضرتش ، شایسته پیروى است . و برکات فراوانى را براى

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ ارشاد القلوب دیلمى ، ج ۱ ، ص ۳۳ .
استغفار گویان و مردگانى که برایشان طلب آمرزش مى شود ، به ارمغان خواهد آورد.
استغفار براى پدر و مادر
یکى از حقوقى که پدر و مادر بر فرزند خویش دارند این است که در زمان حیات و بعد از مرگشان ، براى آن ها استغفار کند.
خداوند براى بیان اهمیّت این مطلب به استغفار پیامبر اولوالعزم خویش ، حضرت ابراهیم (علیه السلام) ، براى پدر و مادرش ، اشاره مى کند:
( رَبَّنَا اغْفِرْلى وَ لِوالِدَىَّ وَ لِلْمُؤْمِنینَ یَوْمَ یَقُومُ الحِسابُ ) .(۱)
پروردگارا ! من و پدر و مادرم و تمام مؤمنین را روزى که همه در برابر تو براى حساب مى ایستند ، ببخش و بیامرز .
در جاى دیگر خداوند طلب آمرزش پیامبر بزرگ خویش حضرت نوح (علیه السلام) را براى پدر و مادرش، چنین بازگو مى کند:
( رَبِّ اغْفِرلى وَ لِوالِدَىَّ وَ لِمَنْ دَخَلَ بَیْتِىَ مُؤْمِناً وَ لِلْمُؤْمِنینَ وَالْمُؤْمِناتِ ) .(۲)
اى پروردگارم ، من و پدر و مادرم و هر کس که با ایمان ( به تو ) داخل خانه ام مى شود و همه مردان و زنان با ایمان را ببخش و بیامرز .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ سوره ابراهیم ، آیه ۴۱ .
۲ ـ سوره نوح ، آیه ۲۸ .
از این آیات و مدارک بسیار دیگرى استفاده مى شود :
استغفار فرزند براى پدر و مادر ، مخصوصاً بعد از مرگ آنان ارزش والایى در پیشگاه خداوند دارد و باعث آمرزش و نجات آنان از گرفتارى هاى عالم برزخ و قیامت مى شود ، و برکات فراوانى را براى خودِ انسان به ارمغان مى آورد.

حقّ پدر و مادر به قدرى عظیم است که ترک استغفار براى آنان بعد از مرگشان شدیداً نکوهش شده است و چنانچه با علم و آگاهى باشد ، به عاق والدین منجر مى گردد.
امیرالمؤمنین (علیه السلام) مى فرمایند:
إِنَّ الرَّجُلَ یَکُونَ بارّاً بِوالِدَیْهِ وَ هُما حَیّانِ فَإِذا ماتا وَ لَمْ یَسْتَغْفِرْ لَهُما کُتِبَ عاقّاً لَهُما ، إِنَّ الرَّجُلَ یَکُونُ عاقّاً لَهُما فى حَیاتِهِما فَاِذا ماتا وَ أَکْثَرَ الإِسْتِغْفارَ لَهُما کُتِبَ بارّاً .(۱)

به راستى ، مردى در زمان حیات پدر و مادرش فرزند نیکوکارى است و به آنان احسان و نیکى مى کند ، ولى زمانى که ( پدر و مادرش ) مى میرند و برایشان استغفار نمى کند ، نام او در زمره کسانى ثبت مى شود که عاقّ والدین و آزار دهنده پدر و مادرشان بوده اند . و شخصى در زمان حیات پدر و مادرش آنان را آزار مى داده است ، امّا بعد از مرگشان فردى نیکوکار نوشته مى شود ، زیرا براى والدین خود زیاد استغفار کرده و آمرزش طلبیده است .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ کافى ، ج ۲ ، ص ۱۶۳ .
استغفار براى مردان و زنان مؤمن
یکى از دعاهاى مستجاب ، دعا براى آمرزش برادران و خواهران مؤمن به ویژه کسانى است که حقى بر گردن انسان دارند . طلب آمرزش براى دوستان و شیعیان امیرمؤمنان (علیه السلام) ، علاوه بر اینکه درخواستى است قرین اجابت ، برکات فراوانى نیز براى دنیا و آخرت دعا کننده به همراه دارد . بى جهت نیست که در سحرگاهان ، ـ ساعت استجابت دعا و مهم ترین وقت استغفار ـ ، سفارش اکید بر طلب آمرزش براى چهل مؤمن در قنوت « نماز وتر » شده است .

همچنین در مورد کسى که بر گردن انسان حقّى پیدا کرده ـ مثل آنکه دانشى را به انسان آموخته باشد ـ ، و یا توسّط انسان حقّ او ضایع شده ـ مثل اینکه غیبت کسى را کرده و رضایت طلبیدنِ از او مفسده انگیز باشد ـ به آمرزش خواهىِ براى آنان به خصوص دستور داده شده است .
این ها بدان خاطر است که حق مؤمن عظیم است و رعایت حرمت او لازم و دعا ، باعث اداء برخى از حقوق فراوان او مى گردد .
و چنین است که یکى از صفات شایسته بندگان صالح خدا ، دعا براى آمرزش برادران و خواهران مؤمن شمرده شده است .
خداوند زبان حال آنان را این گونه بیان مى کند :
( رَبَّنَا اغْفِرْ لَنا وَ لاِِخْوانِنا الَّذینَ سَبَقُونا بِالإیمانِ وَ لاتَجْعَلْ فى قُلوبِنا غِلاًّ لِلَّذینَ آمَنُوا رَبَّنا إِنَّکَ رَؤُوفٌ رَحیمٌ )(۱)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱ ـ سوره حشر : آیه ۱۰ .
پروردگارا ! ما و برادرانمان را که در ایمان بر ما پیشى گرفته اند ، بیامرز ، و در دل هایمان حسد و کینه اى نسبت به مؤمنان قرار مده . پروردگارا ، تو دلسوز و مهربانى .
دعا براى آمرزش مردان و زنان مؤمن آنقدر با ارزش و پر برکت است که فرشتگان آسمان نیز بدین واسطه به خدا تقرّب مى جویند . خداوند ، حال آنان را چنین توصیف مى فرماید :

( الَّذینَ یَحْمِلُونَ الْعَرْشَ وَمَنْ حَوْلَهُ یُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَیُؤْمِنُونَ بِهِ وَیَسْتَغْفِرُونَ لِلَّذینَ آمَنُوا رَبَّنا وَسِعْتَ کُلَّ شَىْء رَحْمَهً وَعِلْماً فَاغْفِرْ لِلَّذینَ تابُواْ وَاتَّبَعُواْ سَبیلَکَ وَقِهِمْ عَذابَ الْجَحیمِ )(۱)
فرشتگانى که حاملان عرشند و آنها که گرداگرد آن ( طواف مى کنند ) تسبیح و حمد پروردگارشان را مى گویند و به او ایمان دارند و براى مؤمنان استغفار مى کنند ( و مى گویند ) : پروردگارا ! رحمت و علم تو همه چیز را فرا گرفته ، پس کسانى را که توبه کرده و راه تو را پیروى مى کنند بیامرز ، و آنان را از عذاب دوزخ نگاه دار .
در زیارت جامعه ائمّه المؤمنین (علیهم السلام) ، از این مطلب با صراحت و روشنى بیشترى یاد شده است . در فرازى از آن مى خوانیم :
« بَلْ یَتَقَرَّبُ اَهْلُ السَّمآءِ بِحُبِّکُمْ وَبِالْبَرآئَهِ مِنْ اَعْدآئِکُمْ

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.