مقاله در مورد زئولیت


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
2 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله در مورد زئولیت دارای ۳۴ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد زئولیت  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد زئولیت،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد زئولیت :

زئولیت

مقدمه
امروزه با گسترش صنعت و پیشرفت صنایع، خطر آلودگی فلزات سنگین در طبیعت، بیش از پیش به وجود آمده است.بسیاری از این فلزات سنگین که در محیط زیست وارد می شوند ، سبب آلودگی خاک وآب می‌شوند.(۱).فلزاتی مثل سرب، آهن وکروم به طور معمول تمایل به تجمع در موجودات زنده را دارند واز این طریق باعث ایجاد بیماری ها و اختلالات زیادی می شوند (۲) در مناطق صنعتی و تاسیسات جنگی و کارخانه‌های ذوب فلزات و مناطق اسخراج معادن، آبهای زیرزمینی آلودگی زیادی را با این فلزات سنگین دارند.

روشهای مختلفی برای حذف این فلزات سنگین از محیط زیست وجود دارد. روشهایی مثل تبادل یونی، تشکیل رسوب، حذف و اصلاح بوسیله گیاه، فیلتر کردن بوسیله اشعه ماوراء بنفش و اسمز معکوس به منظور حذف این فلزات ارائه شده است(۵) از میان این روشها، تبادل یونی اثر بیشتری را در حذف این عناصر دارد. به ویژه اگر تبادل کننده های ارزان قیمتی مثل زئولیت استفاده شوند. (۶)
علاوه بر زئولیت جاذب های دیگری نیز وجود دارند که به دلیل قیمت ارزان، قابلیت دسترسی بیشتر وکارآیی جذب بالاتر زئولیت ها مورد توجه قرار گرفته اند(۷،۸) جاذب هایی نظیر کربن فعال شده از

نظر پتانسیل جذب شبیه زئولیت ها هستند و حتی به طور موثرتری فلزات را در مقادیر کم جذب می کنند. ولی به دلیل قیمت بالای آن در تولید و احیاء کربن مصرف شده، برای استفاده در کشورهای در حال توسعه مناسب نیستند (۸). در تبادل یونی یک ماده جامد طبیعی یا سنتز شده که توانایی ویژه ای در تبادل کاتیون های خود با فلزات دیگر از جمله عناصر سنگین دارد ، مورد استفاده قرار می گیرد. کاتیون هایی که جاذب با آنها اشباع شده است، اغلب سدیم، پتاسیم ، وکلسیم هستند. (۸)
در بخش کشاورزی هم با توجه به اینکه کود شیمیایی یکی از پرمصرف ترین محصولات شیمیایی

در اختیار کشاورزان و باغداران است، نباید غافل بود که محصولات طبیعی ای وجود دارد که راندمان به مراتب بیشتری از کودهای شیمیایی داشته و قدرت حاصلخیزی خاک را چندین برابر می نماید. از مهم ترین و کارآمد ترین این مواد، زئولیت است. زئولیت ماده ای است که با فراگیر شدن مصرف آن، صنعت کشاورزی کشور رونق تازه ای خواهد گرفت. .یکی از بارزترین خصوصیات زئولیت عدم رقابت آن با کودهای شیمیایی و دامی است، چون یک ماده شیمیایی نیست و همچنین در اثر اختلاط با خاک هیچگونه خطر سوختگی برای گیاه بوجود نمی آورد.
حال به بررسی زئولیت و ماهیت آن می پردازیم و سپس در بخش های مختلف صنعت و کشاورزی کاربرد های آن را نیز بیان می کنیم.

کانی های گروه زئولیت:
زئولیت ها یک گروه مشهور از کانی ها برای کلکسیونرها و وبه منظور اهداف صنعتی ودیگر هدفها است.این کانی ها ترکیبات نادر، زیبا و منحصر به فردی هستند .زئولیت ها نتیجه دگرگونی ضعیف هستند. تعدادی از اشکال زئولیت ها در دما و فشار پایین که به سختی می‌توان آن را دگرگونی نامید، تشکیل می‌شوند. در حالی که تعدادی دیگر ار آنها در شرایط دگرگونی قابل مشاهده ای بوجود می آیند.کریستالهای زئولیت به دلیل ساختار و خصوصیات نادرشان مورد تحقیق وبررسی قرار می گیرند

زئولیت ها دارای ساختار کریستالی متشکل از تتراهدرون های به هم متصل شده Alo4 ,Sio4 هستند. یون آلومینیوم، به دلیل کوچک بودن در مرکز تترا هدرون با ۴ اتم اکسیژن قرار می گیرد وجایگزینی همشکلی یون si+4با یونAl+3، باعث ایجاد بار منفی در شبکه می شود. ساختار سیلیکاتهای آلومینیومی، دارای بار‌منفی می باشد و کاتیون های با بار مثبت را بر روی سایتهای با بار منفی جذب می کند. بار خالص منفی با کاتیون های تبادلی مثل سدیم، پتاسیم و کلسیم خنثی می شود واین کاتیون ها نیز با کاتیون هایی مثل zn+2,cd+2, pb+2,Mn+2 قابل تبادل هستند.(۹،۱۰).

برخلاف تکتو سیلیکاتهای دیگر، زئولیت‌ها فضاهای خالی یا محفظه هایی در ساختار خود دارند که به کاتیون‌های بزرگ ماند سدیم، پتاسیم،باریم و کلسیم و هر مولکول بزرگی و همچنین یونهای هیدراته مانند آمونیوم، یونهای بیکربنات و یونهای نیترات اجازه عبور می دهند. گروه دیگری از زئولیت ها دارای فضاهای بهم مرتبط و کانال های عریض با اندازه های متفاوت هستند که کاربرد بیشتری در مصارف گوناگون دارند.
ویژگی مهم زئولیت ها، توانایی در جذب و از دست دادن آب بدون صدمه زدن به ساختار کریستالی است. کانال های بزرگ موجود در این کانی ها باعث می شوند که این کانی ها وزن مخصوص پایینی داشته باشند.

زئولیت ها کاربردهای مفید زیادی دازند. این کانی ها به منظور فیلتر کردن مواد ، حذف بو ازمحیط و تصفیه‌کننده های شیمیایی و حذف گاز از محیط استفاده می شوند.
خصوصیات مرفولوژی این کانی، نشان می دهدکه یک ساختار شبکه ای باکانال های باز ۸تا۱۰ حلقه ای، زئولیت را تشکیل داده است.(۱۱) تحقبقات قابل توجهی ، ‌برروی خصوصیات شیمیایی و خصوصیات تبادل یونی و خصوصیات سطح کانی clinoptilolite انجام شده است.

زئولیتها از نوع سیلیکاتهای آبدار نوع داربستی شمرده می شوند. قابلیت تعویض یونی زیادی دارند و در دمای پایین آب خود را از دست می دهند. کانیهای مهم این خانواده در جدول زیر گزارش شده است.
کانی های مهم زئولیتی

نام فرمول
آنالیسم NaAlSi2O6

ناترولیت Na2Al2Si3O10.2H2O
اسکولسیت CaAl2Si3O10.3H2O
تامسونیت NaCa2Al5Si3O20.6H2O
هیولاندیت Ca2 Al4 Si14 O 36.12 H2O
فیلیپسیت K2, Na2,Ca)( Al2 Si6) O16.6H2O)

موردنیت Na2, K2,Ca) Al2 Si10 O24.7H2O)
هارموتوم K2,Ba(Al2 Si6) O16,6 H2O
استیلبیت Na2, Ca)( Al2 Si7 O18).7 H2O)
شابازیت Ca, Na2)( Al2 Si4 O12). 6 H2O)
لامونتیت Ca ( Al2 Si4 O12). 4H2O

کلینوپتالیت Na6{(Al O2)6(SiO2)3O}.24 H2O
نحوه تشکیل زئولیتها به روش طبیعی
زئولیت ها در طبیعت به صورت های زیر تشکیل می شوند:
• در دریاچه های قلیایی ونمکی
• در سیستم باز آبهای زیرزمینی
• رسوبات عمیق دریا
• ازآلتراسیون توفها
• درخاکهای محیط قلیایی

دریاچه های قلیایی ونمکی
در دریاچه های قلیایی و نمکی واقع در مناطق گرم و خشک مواد زیرمی توانند به زئولیت تبدیل شوند: شیشه های طبیعی، توفها، کائولینیت، مونتموریونیت، وپلاژیوکلاز.
زئولیتهایی که در این محیط تشکیل می شوند عبارتند از فیلیپسیت، کلنوپتالیت، اریونیت و به مقدار کمتر موردنیت وشابازیت.علاوه بر زئولیتها ، سدیم فلدسپات ، پتاسیم فلدسپات وکانی های دارای بر نیز تشکیل می شود.

آلتراسیون
زئولیتها در شرایط مناسب از تاثیر محلولهای گرمابی تشکیل می شوند. معمولاً کلینوپتالیت و موردنیت در اعماق کمتر (دمای کمتر) و آنالیست ، هیولاندیت، لامونتیت، و واراکیت در اعماق بیشتر ( دمای بیشتر) تشکیل می شوند.
مناطق با سیستم های آبهای زیرزمینی باز

در این مناطق خاکستر و دیگر مواد پیرو پلاستیکی تحت تاثیر آبهای زیر زمینی و سطحی قرار گرفته و تغییراتی از سطح به عمق در آنها ایجاد می شود. در سطح، کانی های رسی بویژه اسمکتیت تشکیل می شود. و با حمل مواد به اعماق بیشتر ضمن افزایش pH شرایط برای تبدیل شیشه به زئولیتها فراهم می شود.

خاکستر ومواد پیرو کلاستیکی که در محیط خشکی تشکیل شده اند تا اعماق ۲۰ تا ۵۰۰ متر حاوی کانیهای رسی بوده و بعد از آن در صورت مناسب بودنpH آبهای زیر زمینی، زئولیتها تشکیل می شوند.
خاکهای محیط های قلیایی
در محیط های خشک ونیمه خشک به دلیل تبخیر زیاد، کربناتها و بیکربناتها ی سدیم در افق سطحی خاک افزایش یافته وبا افزایش pH محیط برای تشکیل زئولیتها مناسب می شود. محدوده تشکیل زئولیتها از سطح آبهای زیر زمینی به طرف سطح زمین است.

رسوبات عمیق سطح دریا
توفها ورسوبات عمیق دریایی تحت تاثیر چرخه های آب گرم قرار می گیرند و اگر شرایط مناسب باشد به زئولیت تبدیل می شوند.
موارد کاربرد زئولیت:
زئولیت ها به طور کلی شامل دو دسته طبیعی و مصنوعی بوده که اکثر گونه های طبیعی بفرم مصنوعی نیز تهیه شده اند.خصوصیت تعویض یونی زئولیت ها اولین بار بوسیله ایچورن (Eichhorn) مورد بررسی وتجزیه و تحلیل قرار گرفت و از آن پس در مقیاس صنعتی و در نقش سختی گیر آب مورد استفاده واقع گردید.

اگر چه انواع مصنوعی زئولیت ها به دلایل گوناگون از جمله درجه خلوص بالا،قابلیت دسترسی اسان ونیز قابل تغییر و تنظیم بودن اندازه حفره ها با تنظیم شرایط سنتز بر انواع طبیعی برتری داشته ولی بدلیل کشف منابع و ذخائر عظیم و نسبتاً خالص انواع گونه های طبیعی در اقصی نقاط دنیا ونیز بدلیل ارزانی و عدم انحصار آنها در دست شرکتها و کمپانی های بزرگ،نظر بسیاری از محققین رشته های مختلف علوم و همچنین صنایع گوناگون را به خود جلب کرده است ونتایج بسیار امید بخشی را بدنبال داشته است
فراوانترین زئولیت های طبیعی شامل کلینوپتیلولیت (Clinoptilolite)، آنالسیم (Analsim)، لامونیت (Lamunite)، فیلیپسیت (Philipsite)، موردنیت (Mordenite) وهیولاندیت (Heulandite) می باشند که از نظر جغرافیای در کشورهای مثل آمریکا،مکزیک،بلغارستان،ایتالیا،روسیه و…ذخائر عظیمی وجود دارند.در ایران نیز ذخائر عظیمی از این ماده معدنی شناسائی شده است و نیز با توجه به طبیعت ایران که پتانسیل مناسبی برای زئولیت زائی داشته، منابع و ذخائر عظیمی در مناطق گوناگون وجود خواهد داشت.

با وجود اینکه گونه های طبیعی ومصنوعی زیادی شناخته شده است ولی تاکنون تنها تعدادکمی از آنها کاربرد صنعتی پیدا کرده اند واز نقطه نظر اقتصادی و تجاری مورد توجه واقع شده اند.که از آن جمله میتوان از زئولیت های سنتزی ZSM-5,F,X,Y,L,A وW و زئولیت های طبیعی کلینوپتیلولیت، موردنیت،فیلیبسیت, شابازیت واریونیت را نام برد.
زئولیت ها در صنایع مختلفی اعم از صنایع نفت وپتروشیمی بعنوان کاتالیزور،صنایع

نسوزوسرامیک،صنایع شوینده بعنوان جایگزین فسفاتها،صنایع کشاورزی بعنوان حاصلخیز کننده و اصلاح کننده خاک،در دامپروری واز همه مهمتر در تصفیه و پاک سازی فاضلابهای شهری،صنعتی وهسته أی از آلاینده های مضروسمی نظیر فلزات سنگین ،آمونیاک ورادیو ایزوتوپهای نظیر سزیم واسترانسیم کاربرد تجارتی پیدا کرده اند.

اهمیت در کشاورزی:
امروزه با پیشرفت روز افزون صنعت و تکنولوژی،سایر صنایع از جمله کشاورزی نیز از قاعده پیشرفت مستثنی نبوده است. نیاز به یادآوری ندارد که صنعت کشاورزی امروزه با سرعت قابل ملاحظه ای از حالت سنتی به سمت مکانیزه شدن در حرکت است و هدف از مکانیزاسیون نیز علاوه بر جلوگیری از اتلاف نیروی انسانی چیزی جز بالا بردن راندمان سرمایه گذاری و افزایش محصول و در عین حال از بین بردن خطرات، آفات،;و هزینه های زاید نیست.
با توجه به اینکه کود شیمیایی یکی از پرمصرف ترین محصولات شیمیایی در اختیار کشاورزان و باغداران است، نباید غافل بود که محصولات طبیعی ای هم وجود دارد که راندمان به مراتب بیشتری از کودهای شیمیایی داشته و قدرت حاصلخیزی خاک را چندین برابر می نماید. از مهم ترین و کارآمد ترین این مواد، زئولیت است. زئولیت ماده ای است که با فراگیر شدن مصرف آن، صنعت کشاورزی کشور رونق تازه ای خواهد گرفت. .یکی از بارزترین خصوصیات زئولیت عدم رقابت آن با کودهای شیمیایی و دامی است، چون یک ماده شیمیایی نیست و همچنین در اثر اختلاط با خاک هیچگونه خطر سوختگی برای گیاه بوجود نمی آورد.
عموما ساختمان زئولیت ها باز است و سطح ویژه ای شبیه به کانیهای سیلیکاتی۲:۱ قابل انبساط از خود نشان می دهند .ظرفیت تبادل کاتیونی آنها از ۱۰۰تا ۳۰۰ سانتی مول بر کیلوگرم خاک گزارش شده است.ظرفیت تبادل کاتیونی بالا در این کانیها و تمایل زیاد آنها برای جذب ونگهداری آمونیم (بخصوص کانی کلینوپتیلولایت که یکی از کانیهای متداول گروه زئولیت است)می تواند نقش موثری در کاهش شستشوی ازت و احتمالا کاهش تصعید آمونیاک داشته باشد.

کاربرد زئولیت طبیعی (کلینوپتیلولیت) در کشاورزی :
بیش از ۴۰ نوع زئولیت از طرف محققان مختلف گزارش گردیده که رایج ترین آن در کشاورزی کلینوپتیلولیت می باشد، و این به خاطر درصد بالای جذب، تبادل یونی بالاو کاتالیزگر بودن آن بوده است. بنابر این از آن به عنوان ترویج دهنده ی رشد گیاه و بهبود دهنده ی خاصیت کود های شیمیایی استفاده می شود.به عنوان مثال زئولیت نیتروژن موجود درکود را در خود جذب نموده و

مانع از آبشویی آن می شود. مانع از تثبیت فسفات ،جلوگیری از آبشویی پتاسیم و غیره میشود.
زئولیت کلینوپتیلولیت به راحتی آمونیاک و سایر گازهای سمی را از آب و هوا می گیرد و می تواند به راحتی در آب پخش شود بدون اینکه ضرری برای آن داشته باشد.

زئولیت قادر است بالاتر از ۶۵% وزن خود آب جذب نماید، این به خاطر تخلخل ساختار کریستالی آن است که در دوران کمبود رطوبت، آن را بصورت طولانی مدت در خود نگه داشته در اختیار ریشه قرار می دهد. برخلاف سایر اصلاح کننده های خاک (نظیر آهک) زئولیت سریعا در خاک تجزیه نمی شود. بلکه در خاک مانده (بصورت تجزیه نشده) و مواد مغذی آن را بهبود می بخشد بنابراین در اثر ذخیره ی آن مواد در بخش ریشه نیاز خاک به آب و سایر کود ها را بطور قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.
مزیت های مصرف :

زئولیت در کشاورزی باعث اصلاح تاثیر کود های شیمیایی می شود و بهتر است با سایر کودهای شیمیایی ترکیب گردد. در این صورت باعث رشد بهتر گیاه و در نتیجه باعث افزایش بازده محصول می کردد.
زئولیت بطور موفقیت آمیز در سطح گسترده ای از مزارع غلات، سبزیجات، باغات انگور و سایر میوه جات استفاده شده است. مصرف زئولیت باعث جذب مواد ارزشمندی از قبیل نیتروژن(N)، پتاسیم (K)، کلسیم، منیزیم و سایر عناصر در بخش ریشه می شود و در مواقع نیاز آن را در اختیار گیاه قرار می دهد.

مقدار بیشتری از کود های شیمیایی معمولا در اثر تبخیر یا تراوش، در اختیار ریشه قرار نمی گیرد و این در خاک های ماسه ای بسیار مشهود است. بنابراین یکی از مزیت های زئولیت در آنگونه خاک ها جلوگیری از هدر رفتن مواد مغذی آنها و در نتیجه باعث افزایش رشد گیاه است. حال به جایگاه زئولیت در کشاورزی و مزیت های آن که در بالا مقدمتا آورده شد، فهرست وار اشاره می شود:

– افزایش نسبت خاکدانه های مقاوم در آب.
– کوتاه شدن زمان تخمیر کودهای دامی به میزان ۴ تا ۵ برابر.
– پاستوریزاسیون کودهای آلی، کمپوست ودامی و نیز از بین بردن عناصر سمی و قارچی موجود در آنها.

– افزایش تولید و مرغوبیت محصولات کشاورزی.
– جلوگیری از سوختگی ریشه گیاهان و بهبود رشد ریشه و گیاه.
– جلوگیری از شستشوی ازت خاک در اثر آبیاری و باران.
– جلوگیری از شستشوی کودهای شیمیایی و دامی در اثر آبیاری وباران و افزایش بهره و بازده آنها.
– جلوگیری ازفرسودگی وهدر رفتن خاک به سبب قابلیت بالای جذب آب و رطوبت.
– جذب رطوبت های موجود در هوا و خاک و آزاد سازی تدریجی آن به خاک.
– کاهش و صرفه جویی بسیار زیاد در مصرف آب.
– بهبود تهویه مطلوب خاک و تامین اکسیژن مصرفی.

– از بین بردن عناصر سمی موجود در خاک و آب از جمله سدیم، سرب و کادمیوم.
– بهبود کیفیت فیزیکی و شیمیایی خاک.
– بهبود شرایط سیستم اکولوژیک.
– تقویت یسیار مطلوب خاکهای کشاورزی تحت کاشت گیاهان غده ای مانند سیب زمینی، پیاز و چغندر.
– جلوگیری از فقیر شدن خاک از مواد اولیه به دلیل خاصیت تبادل یونی بالا.
– استفاده گیاه از تمام عناصر موجود خاک به سبب بالا بودن خاصیت تبادل یونی زئولیت.
– تنظیمPH خاک و متعادل کردن آن در حد مطلوب به دلیل خاصیت تامپونی.
– افزایش مقدار، جذب و انتقال ویتامین C در میوه و گیاه.
– بهبود کیفیت پوسته محصولات در نتیجه، افزایش توان انبارداری آنها.
– افزایش ارتفاع، شاخ و برگ، تعداد پنجه ها و انشعابات گیاهان و درختان.
– افزایش وزن و تعداد محصولات گیاهی.
– کاهش تعداد نارس ها و ریزش شکوفه ها.
– تنظیم پتاسیم خاک و در نتیجه بهبود کیفیت گیاه و مرغوبیت میوه و مزه آن.
– افزایش مقاومت گیاه در مقابل فساد وبیماریها.

– افزایش موجودی مواد معدنی مفید و مورد نیاز بدن در محصولات گیاهی.
– تاثیر مثبت و بسیار محسوس در رنگ و طعم محصولات گیاهی.
– افزایش ماندگاری محصولات در انبار به صورت کاملا بهداشتی و سالم.
– جلوگیری از خرابی و فساد محصولات در انبار به مدت طولانی بعد از فصل برداشت.
– افزایش توان نگهداری محصولات در انبار به مدت طولانی.

– تصفیه کامل و سالم سازی پسآبهای آلوده شهری و استفاده در آبیاری مزارع و باغات.
– تصفیه و پاکسازی کودهای حیوانی از آلودگی های میکروبی، قارچی و; به خصوص آفلاتوکسین.
– افزایش فعالیت های بیولوژیکی و میکروارگانیسمی.
– افزایش ضریب جذب گیاه .
– عامل رشد و تقویت گیاه.
– افزایش شادابی، نشاط و حجم محصولات کشاورزی.

– کاهش شوری خاک

بررسی تحقیقات انجام شده:
• غلظت‌های بالا از عناصر سنگین در خاک ممکن است بر سلامت اکوسیستم وانسانها تاثیر بگذارد. حلالیت‌‌عناصر‌سنگین تا حد زیادی به اسیدیته خاک بستگی دارد. در خاکهای دارای کلسیم و خاکهای‌رسی حلالیت عناصر سنگین پایین است. در حالی که در خاکهای اسیدی مقدار قابل ملاحظه ای از فلزات ممکن است حل شده و برای جذب بوسیله گیاهان قابل استفاده شوند.

مخصوصاً اکسیداسیون خاکهای گلی‌پیریت‌دارکه می‌تواند باعث حرکت دوباره عناصر سنگین و آلومینیوم در خاک شود (۱۲)این حضور دوباره می تواند خطر بزرگی برای آبهای سطحی و زیر زمینی باشد و همچنین در نتیجه این حلالیت، آلومینیوم می تواند باعث سمیت گیاهان شود و با کاهش فسفر در خاک مواجه می‌شویم .در سالها‌ی اخیر،بیشترین تحقیقات بر روی آلودگی خاک توسط فلزات سنگین، از منابع انسانی مانند فاضلابهای صنعتی(۱۳) ویا فعالیتهای مربوط به استخراج معدن،انجام گرفته است.

• فلزات ممکن است در خاکها ورسوبات در فراکشن‌ها‌ی مختلف و به شکل های شیمیایی گوناگون، مانند جذب‌سطحی، به صورت تبادلی ، چسبیده به کربناتها ، چسبیده به اکسیدها ،به مواد آلی ویا فلزات کریستالی در شبکه وجود داشته باشند.این شکل‌های ژئو شیمیایی فلزات سنگین در خاک که از حلالیت آنها ناشی می‌شود و اثر مستقیم بر تحرک آنها دارد، خطر آلودگی آبهای زیرزمینی و در دسترس قرار گرفتن این فلزات برای گیاهان را دارد(۱۴) شکل های محلول به

شدت بستگی به نسبت اجزاء مختلف فاز جامد خاک مثل سیلیکاتها ، کربناتها، اکسیدها ومواد آلی و برای نگهداری فلزات دارند، زیرا شکل ومقدار جذب فراکشن های خاک بسیار متفاوت است.
• به منظور کاهش خطرات زیست محیطی ناشی از آلودگی فلزات سنگین در خاکها ی دره Guadiamar متدهای اصلاح آلودگی ارزان قیمت که ساختما ن وحاصلخیزی خاک را خراب نکند و در خاکهای سطحی این دره قابل استفاده باشد، ارائه شده است. در تحقیق انجام شده، جذب عناصر سنگین بر روی چندین نوع‌رس ، اکسیدهای آهن و هیدروکسیدهای آهن و خاکهای آلوده نشده محلی به عنوان موادی برای اصلاح خاکهای آلوده شده در دره مورد نظر استفاده شده است .این مواد جاذب بر اساس قابلیت دسترسی، پتانسیل‌کارآمدی و قیمت انتخاب شده اند. طی این آزمایش میزا ن جذب پایینی برای عنصر Zn+2 در همه موارد مورد مطالعه نشان داده شد.(۱۴)
• به طور معمول، آهکی کردن خاکها برای افزایش pH خاک راهی است که بوسیله آن تحرک فلزات کاهش می یابد.علاوه بر این زئولیت ها، سیلیکاتهای خطی، سیلیکاتهای فیبری و اکسیدها ی آهن وآلومینیوم برای حذف عناصر سنگین از فاضلابهای صنعتی و برای غیر متحرک کردن فلزات در خاکهای‌ آلوده استفاده می شوند.(۱۴)
• زئولیت ها آلومینو سیلیکاتهایی هستند که ظرفیت تبادل کاتیونی بالاییCEC دارند. این کانی‌ها، در دامنه گسترده ای برای کارهای صنعتی استفاده می شوند و اساسا” به عنوان ماده جاذب برای

حذف یونها ومولکولها از محلولهای مختلف و ترکیبات گازی هستند. (۱۵)
LOI P2O5 K2O Na2O MgO CuO TiO2 Fe2O3 Al2O3 SiO2 عناصر
۱۳۱۹ .۲۱ ۲۶۴ ۱۱۳ ۱۱۵ ۲۳۷ .۳۱ ۱۳۱ ۱۲۸ ۶۴۴ زئولیت سمنان
• درتحقیق انجام شده بر روی کانی زئولیت سمنان، ترکیبات زیر در این کانی مشاهده شد. از نظر ترکیب شیمیایی کانی زئولیت سمنان شامل عناصر زیر است:

در این آزمایش، اثر کانی زئولیت بر روی جذب ۴ عنصر Pb+2، Cd+2 ,Zn+2 ،Cu+2 مورد بررسی قرار
گرفت و نتایج زیر بدست آمد:

۱ تغییر در اندازه ذرات در میزان جذب تاثیر داشته است. بگونه ای که با افزایش سطح تماس وریزتر شدن اندازه کانی، میزان جذب افزایش یافته است.
۲ زمان تماس کانی با محلول نیز در میزان جذب تاثیر داشته است وبا افزایش زمان تماس میزان جذب افزایش یافته است. علاوه برCEC ،‌ طول کانال و قطر کانال نیز دز میزان وسرعت جذب دخیل بوده است. ترتیب انتخاب کانی ها توسط زئولیت به صورت زیر است: (۱)

Pb+2>Cd+2>Zn+2>Cu+2
• در تحقیقات انجام شده، به منظور بررسی سری جذب کاتیون ها توسط کانی clinoptilolite اشباع از سدیم بوسیله zamzaw و همکارانش نتایج زیر بدست آمد: (۸)

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.