پروژه کارآفرینی پرورش ماهی و آبزیان دریایی


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
2 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 پروژه کارآفرینی پرورش ماهی و آبزیان دریایی دارای ۵۵ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه کارآفرینی پرورش ماهی و آبزیان دریایی  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه کارآفرینی پرورش ماهی و آبزیان دریایی،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه کارآفرینی پرورش ماهی و آبزیان دریایی :

پروژه کارآفرینی پرورش ماهی و آبزیان دریایی

فصل اول – معرفی طرح
معرفی طرح
۱-۲-مشخصات محصول

۱-۱-۲- نام و کاربرد محصول:
ایجاد و طراحی فضا و راه اندازی سیستم پرورش و تولید تکثیر و نگهداری ماهی و انواع آبزیان دریایی با هدف ترویج فرهنگ استفاده از آبزیان به عنوان یکی از مهمترین فراورده های غذایی ;

۳ – ۱ – ۲ – معرفی روشهای تولید :
استفاده از روشهای تولید ۲ مرحله ای و ۳ مرحله ای در تولید ماهی و استفاده از روش تولید پایا در تولید سایر آبزیان دریایی ;

فصل دوم
ظرفیت ها

۲ – فصل دوم – تعیین ظرفیت
۲-۲-تعیین ظرفیت تولید
ردیف نام محصول ظرفیت تولید سالانه ظرفیت تولید ماهانه ظرفیت تولید روزانه
۱ تهیه تجهیزات مورد نیاز ۲۵۰۰۰تن ۲۰۸۰ تن ۶۹ تن
۲ تهیه امکانات مورد نیاز ۴۵۰ میلیون تومان ۴۰ میلیون ۱ الی ۲ میلیون تومان
۳ نصب و تجهیز سیستم امنیتی – – –
۴ نصب و راه اندازی سیستم تولیدی – – –
۵ تولید – – ———-
۶ پیاده سازی سیستم تولید ۲ مرحله ای – – –

۲-۵-معرفی تجهیزات و تاسیسات عمومی
ردیف عنوان تاسیسات به مقدار مصرف مقدار مصرف

محوطه کارگاه اداری بنزین گازوییل
۱ برق * * * *
۲ آب *
۳ گاز * *
۴ تلفن *
۵ سوخت گرمایش * *

فصل سوم
نیروی انسانی

فصل سوم – معرفی نیروی انسانی
۱-۳-برآورد پرسنل تولیدی
ردیف عناوین شغلی تعداد میزان تحصیلات جنسیت
۱ سرپرست ۱ کارشناس کشاورزی ( امور شیلات ) مرد
۲ مهندس ۲ کشاورزی ( شیلات ) مرد
۳ تکنسین ۲ فوق دیپلم مرد
۵ اپراتور رایانه ۴ فوق دیپلم مرد – زن
۶ کارگر ۱۰ دیپلم مرد

۲-۳-پرسنل اداری و خدمات
ردیف نوع مسئولیت تعداد شرح وظایف
۱ مدیر ۱ مدیریت و نظارت بر فعالیتهای سایر کارکنان
۲ خدمات ۲ انجام امور خدماتی به دستور مدیریت
۳ حسابدار ۱ انجام امور حسابداری و ذیحسابی و بست آوردن میزان سود و زیان
۴ کارمند ۲ انجام امور دفتری
۵ کارگر ۱۰ انجام سایر امور

فصل چهارم
معرفی هزینه ها

۳ – فصل چهارم – معرفی هزینه ها

۱ – ۳ تعریف هزینه های سالیانه
ردیف عنوان هزینه مبلغ سالانه به ریال
۱ مواد مصرفی ۵۰۰۰۰۰۰۰
۲ تامین انواع انرژی سوخت(تاسیسات-گرمایش-سرمایش) ۲۸۰۰۰۰۰۰
۳ هزینه خدمات نیروی انسانی ۴۵۰۰۰۰۰۰۰
۴ هزینه ماشین آلات و تجهیزات خط تولید ۲۵۰۰۰۰۰۰
۵ هزینه زمین-ساختمان ۴۰۰۰۰۰۰۰
۶ هزینه لوازم اثاثیه اداری ۵۰۰۰۰۰۰
۷ هزینه های قبل از بهره برداری ۳۰۰۰۰۰۰
۸ جمع کل هزینه ها ۱۷۹۸۰۰۰۰۰۰۰

۲ – ۳ برآورد هزینه استهلاک
شرح ارزش دارایی ( ریال) درصد هزینه استهلاک
محوطه سازی
ساختمان
ماشین آلات و وسایل آزمایشگاهی ۵۰۰۰۰۰۰۰ ۱۰ ۵۰۰۰۰۰۰
تاسیسات
وسایل حمل و نقل
وسایل دفتری ۵۰۰۰۰۰۰ ۱۰ ۵۰۰۰۰۰
پیش بینی نشده
جمع کل ۵۵۰۰۰۰۰۰ ۱۰ ۵۵۰۰۰۰۰
سود ناخالص= هزینه های سالیانه- در آمدسالیانه
۹۶۰۰۰۰۰۰ = ۱۷۹۸۰۰۰۰۰۰ – ۲۵۰۰۰۰۰۰۰

فصل پنجم
شرح فرآیند

۴ – فصل پنجم – شرح فرآیند
تاریخچه
بهره برداری از سواحل جنوبی دریای خرز به صورت اجاره ای – سالانه از سال ۱۲۱۹ شمسی ( زمان سلطنت محمد شاه قاجار) آغاز شد. این نظام حقوقی در بهره برداری به مدت ۸۰ سال تا ۱۲۹۹ شمسی ادامه داشته است. تا زمان محمد شاه, حاک

مان هر منطقه به میل خود رودخانه ها و دریا را به اتباع روسیه اجاره می دادند. اما از سال ۱۲۱۵ هجری شمسی این اختیار با فرمان محمد شاه لغو شد.
۲ – در سال ۱۳۰۶ هجری شمسی بین دولت های ایران و شوروی سابق پیمانی جهت تاسیس شرکت مختلط برای صید ماهی در سواحل جنوب دریای مازندران منعقد شد و سایر رودخانه های داخلی در اختیار وزارت دارائی قرار گرفت که به طور سالانه از طریق مزایده اجاره داده می شد.
۳ – در سال ۱۳۳۲ هجری شمسی شرکت شیلات توسط دکتر محمدمصدق ، نخست‌وزیر وقت ، ملی اعلام گردید و به عنوان شیلات ایران نامگذاری شد. این تشکیلات اولین ساختار سازمانی رسمی ماهیگیری کشور بود و به همین دلیل شیلات ایران نامیده شد.
۴ – تا سال ۱۳۳۲{اعلام ملی شدن شیلات} فعالیتهای شیلات براساس قراردادهای ایران و روسیه انجام و رودخانه های شمال نیز تحت اختیار وزارت دارایی بوده و از طریق مزایده واگذار می شدند.
۵ – با تشکیل وزارت منابع طبیعی در دی ماه ۱۳۴۶ شیلات ایران به این وزارتخانه وابسته شد و بعد از انحلال وزارتخانه مذکور امور شیلات به وظایف وزارت کشاورزی افزوده گردید.
۶ – نخستین آئین نامه صید در دریای خزر در سال ۱۳۳۲ پس از ملی شدن شرکت شیلات ایران تدوین و اجرا گردید که عمدتاً مشتمل بر تعیین فصول مجاز و ممنوعه صید و تعیین مناطق مجاز صیادی بود.
۷ – اولین فعالیت دولتی در زمینه آبزیان با همکاری پروفسور بلگواد دانمارکی در سال ۱۳۱۶ هجری شمسی بر روی ماهیان جنوب انجام شد. درسال ۱۳۲۸ این کار توسط دکتر پطرسن دانمارکی ادامه یافت.
۸ – طی سالهای ۱۳۳۴ تا ۱۳۳۵ هجری شمسی یک شرکت ژاپنی مطالعاتی را در خصوص توسعه ماهیگیری جنوب در خصوص انواع آبزیان خلیج فارس به ویژه ماهی و میگو انجام داد و در نتیجه مشخص شد بهره برداری از منابع آبزی خلیج فارس در تمام مدت سال امکان پذیر است. در سال ۱۳۳۵ سازمان برنامه و بودجه شرکت ماهیگیری خلیج فارس را با مشارکت ژاپنی ها تحت عنوان ” ماهیگیری خلیج فارس ” تاسیس گردید که ژاپن سهامدار آن بود سپس در
۹ – در شهریور ۱۳۴۰ در اجرای قانون شیلات ایران و تقاضای وزارت دارایی و موافقت سازمان برنامه و تصویب هئیت دولت, این شرکت به شیلات منتقل و در نهایت منجر به تشکیل شرکت سهامی شیلات جنوب به سهامداری وزارت دارایی, وزارت جنگ, شیر خورشید سرخ و بانک تعاون کشاورزی در سال ۱۳۴۲ گردید..
شرکت سهامی شیلات جنوب با مشارکت تعدادی از وزارتخانه ها و سازمانهای دولتی تاسیس و با ایجاد ناوگان صیادی و چندین اسکله و مجتمع عمل آوری شیلاتی در جهت گسترش فعالیتهای صیادی اقدام نمود.
۱۰ – در سال ۱۳۴۳ نخستین آئین نامه صید در رابطه با فعالیتهای صیادی در جنوب کشور ( خلیج فارس و دریای عمان و رودخانه های تابعه) مشتمل بر محدودیت های فصلی, مکانی و

ابزاری تدوین یافت.
۱۰ – اولین بار در سال ۱۳۰۱ تولید و رها سازی ۳ میلیون قطعه بچه ماهی جهت رها سازی در دریای مازندران انجام شد.
۱۱ – طی سالهای ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۰ جهت حفظ ذخایر با ارزش ماهیان خاویاری و تکثیر و پرورش کپور ماهیان, کارگاه تکثیر و پرورش ماهیان سد سنگسر و ایستگاه تکثیر و پرورش پل آستانه تاسیس شد.
۱۲ – پس از انقلاب اسلامی با ادغام شرکت های شمال و جنوب و تشکیل شرکت سهامی شیلات ایران تحت پوشش وزارت کشاورزی حوزه نظارت و فعالیت دولت به تمامی جنبه های شیلاتی کشور از جمله آبهای داخلی و تکثیر و پرورش آ‎بزیان گسترش یافت.
۱۳ – در سال ۱۳۶۱ بر اساس مصوبه شورای انقلاب شرکتهای شیلات شمال و جنوب ادغام شده در معاونت امور شیلات و آبزیان وزارت کشاورزی , با نام شرکت سهامی شیلات ایران شکیل گردید.
۱۴ – در شهریور ماه سال ۱۳۶۷ به پیشنهاد سران سه قوه و موافقت رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی ( ره ) شرکت سهامی شیلات ایران از وزارت کشاورزی منتزع و به وزارت جهاد سازندگی الحاق گردید.
۱۵ – سازمان تحقیقات شیلات ایران در سال۱۳۶۹ تشکیل شد.
۱۶ – قانون حفاظت و بهره برداری از منابع آبزی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۱۴ / ۶ / ۱۳۷۴ در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ ۲۲ / ۶ / ۱۳۷۴ به تایید شورای نگهبان رسید.
۱۷ – آئین نامه اجرایی قانون حفاظت و بهره برداری از منابع آبزی جمهوری اسلامی ایران نیز در تاریخ ۲۵ / ۲ / ۱۳۷۸ هیات وزیران به تصویب رسید.
۱۸ – در تاریخ ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۷۲ موسسه تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری دکتر دادمان توسط آقای هاشمی رفسنجانی افتتاح شد.
۱۹ – در سال ۱۳۷۴ نام سازمان تحقیقات و آموزش شیلات ایران به موسسه تحقیقات شیلات ایران تغییر یافت.
۲۰ – تشکیل وزارت جهاد کشاورزی از ادغام دو وزارتخانه کشاورزی و جهاد سازندگی در سال ۱۳۷۹ و قرار گرفتن شیلات ایران در وزارتخانه جدید
۲۱ – انتزاع موسسه تحقیقات شیلات در سال ۱۳۸۱ از شرکت سهامی شیلات ایران منتزع و به سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی الحاق شد.
۲۲ – اساسنامه موسسه تحقیقات شیلات ایران توسط شورای گسترس آموزش عالی در تاریخ ۱ / ۱۲ / ۱۳۸۱ به تصویب رسید.
۲۳ – و بالاخره تصویب قانونی مشتمل بر ماده واحده و ده تبصره در تاریخ ۳۰ / ۲ / ۱۳

۸۳ توسط نمایندگان دوره ششم مجلس شورای اسلامی و تائید شورای نگهبان مورخ ۹ / ۳ / ۱۳۸۳ شرکت سهامی شیلات ایران به ” سازمان شیلات ایران” تغییر یافت. بر اساس این قانون, شیلات که همچنان از مجموعه های وزارت جهاد کشاورزی محسوب خواهد شد از تاریخ ۱ / ۱ / ۱۳۸۴ به صورت سازمان اداره می شود. رئیس سازمان توسط وزیر جهاد کشاورزی منصوب و به عنوان معاون وزیر خواهد بود.
۲۴ – فروش خاویار همچنان در انحصار شیلات است و این وظیفه در قالب یک شرکت دولتی و وابسته به شرکت مادر تخصصی کشاورزی انجام خواهد شد

۱ – ۴ مراحل انجام کار :
زمین مناسب با توجه به خاک مناسب
برای انتخاب زمین برای استخر چند نکته اساسی لازم است:
• دارای شیب ملایم باشد
• محل استخر باید آفتاب گیر و بهتر است نزدیک محل زندگی پرورش دهنده نیز باشد
• نباید روی تپه یا نقطه مرتفعی واقع شود زیرا خطر باران و سیلاب آنرا تهدید می کند
• خاک استخر باید مناسب و دارای شرایط لازم باشد: برای این عمل یک مشت خاک را برداشته و در دست خود فشار داده تا بهم بچسبد. خاک فشرده شده را به بالا بیندازید و بگیرید. اگر خاک شکل خود را به طور چسبنده حفظ کرد، نشانه مرغوبیت آن است و می تواند آب را در استخر نگه دارد. خاک نامرغوب دارای ریگ و ماسه است و آب را نمی تواند نگه دارد. بر آزمایش مرغوبیت خاک، در کف استخر حفره هایی به عمق از پا تا کمر کنده اگر خاک کف حفره و سطح زمین دارای شرایط لازم بوده محل مورد نظر مناسب برای استخر خواهد بود.
منبع آب: (رودخانه، چشمه، تالاب)
نوزاد ماهی (کپور ماهی)
تغذیه ماهیان (کود گیاهی) (کود حیوانی(

۲ – ۴ مراحل انجام کار :
۱ – ۲ -۴ احداث استخر :
ابتدا باید ابعاد استخر را در زمین مشخص و نشانه گذاری کرد. برای مثال اگر هر ضلع استخر ۱۴ متر باشد ۲ متر برای دیواره سازی در نظر گرفته می شود. کف استخر باید از وجود هر نوع گیاهی پاک شود. -به اندازه ۲۰ سانتی متر از سطح زمین پاک شده و خاک برداشته وکنار گذاشته شود- در قسمت کم عمق استخر آب باید تقریبا تا سر زانوی یک نفر آدم معمولی برسد و در قسمت عمیق آب باید تا کمر انسان در نظر گرفته شود. هنگام کندن زمین باید خاک را به کناره استخر ریخت تا حاشیه ۲ متری بوجود آورد. خاک برداشته شده برای حاشیه استخر باید خوب کوبیده شود تا استحکام لازم در مقابل فشار و حرکت آب به خارج را داشته باشد. مجرای ورودی آب در قسمت کم عمق قرار می گیرد و مجرای خروجی آب در قسمت عمیق استخر قرار می گیرد تا چنانچه آب بیش از اندازه جمع شد باعث ریزش حاشیه استخر نشده و از مجرا خارج شود. مجرای ورودی و خروجی استخر را می توان با استفاده از گیاهان توخالی ساخت و کار بسیار ساده ای است

زمانی که ساختن استخر به پایان رسید خاک سطحی حاشیه استخر را پهن نموده و سپس برای جلوگیری از فرسایش گیاهانی بر روی آن می کارند و در اجرای این عمل پرورش دهنده ماهی می توان از گیاهان خوراکی مانند حبوبات و سیب زمینی و غیره استفاده نماید و هر استخر یک هکتار نیاز به ۲ دستگاه پمپ دارد برای تنظیم اب درون استخر و هوای مورد نیاز ماهیان.

آب استخر
برای تامین آب استخر معمولا از چشمه یا تالاب یا رودخانه استفاده می شود. برای پرکردن آب استخر باید یک نهر باریک از منابع اصلی آب تا مجرای ورودی استخر کشید. اگر آب استخر از رودخانه تامین شود باید مراقب بود که ماهیهای مضر داخل آب استخر نگردند و برای اینکه ماهیهای استخر از مجرای خروجی فرار نکنند، توری در آنجا قرار داده می شود. چنین کاری احتیاج به صافی دارد که برای این عمل می توان از نی باز شده که بهم دوخته است و یا از توری (تور ماهی) استفاده کرد.

تغذیه ماهی (کود)
هر قطعه ماهی در سال ۲ کیلو مواد غذائی گندم- جو- کود حیوانی مصرف می کند که برای تغذیه نوزادان ماهی باید ابتدا انبار کودی را که بدور از تابش آفتاب و ریزش باران باشد را تهیه کرد. که این کود متشکل از لایه های مختلفی است. اولین لایه آن از علف و برگهای مخلوط با خاک سطحی مرطوب (برای فساد سریعتر). دومین لایه آن از کود حیوانی با مقداری خاک مخلوط تشکیل شده به جای کود حیوانی می توان از تخم پنبه- میوه های فاسد شده – سبوس گندم- برنج استفاده کرد. بدین ترتیب لایه های متعددی از گیاهان و ضایعات حیوانی انباشته شده و تشکیل تلی از کود می دهد. برای آماده مصرف شدن کود یک ماه وقت لازم است و بایستی مصرف کود را از قسمت تحتانی (زیر) انبار که کهنه و پوسیده تر است آغاز نمود. ماهیان هر روز احتیاج به غذا دارند. باید در قسمت کم عمق به ماهی غذا داد تا ناظر وضع سلامتی آنها باشد. یک سطل کود در هر هفته در محوطه گوشه استخر باید قرار داد. کود حیوانی ۵ تن به بالا مصرف می شود.
نحوه قرار دادن بچه ماهی در استخر
در ابتدا ما احتیاج به تعدادی نوزاد ماهی داریم که می توان آنرا از شیلات یا کارگاه تکثیرماهی فراهم کرد. نوع کپور ماهی مقرون به صرفه است و برای هر هکتار (۰۰۰/۱۰ متر مربع) حدود ۶-۵ هزار بچه ماهی با ترکیبات مختلف نیاز می باشد. برای هر ۲ متر مربع حدود یک قطعه بچه ماهی لازم است. قراردادن بچه ماهی بیش از ظرفیت در استخر باعث عدم رشد آنها خواهد شد. قبل از قراردادن بچه ماهی بایستی مطمئن بود که درجه حرارت ظرف ماهیها با آب استخر یکسان می باشد. چنانچه اختلاف درجه حرارت در آب زیاد بود، باید به تدریج و آهسته مقداری از آب استخر را در ظرف بچه ماهیها اضافه نمود، تا به درجه حرارت یکسان برسند. اگر اختلاف درجه حرارت بین ظرف ماهی و استخر زیاد باشد باعث تلف شدن بچه ماهی می شود. بچه ماهی نباید از ارتفاع بالا در آب ریخت، بلکه می بایست ظرف ماهی را به نحوی در آب قرار داد تا خود ماهیها به صورت شنا وارد آب استخر شوند.

نکات لازم برای مراقبت از استخر

کافی بودن آب استخر توریهای مجاری ورودی و خروجی در جای خود قرار داشته باشد جلوگیری از نفوذ آب از جداره های استخر، که در صورت نفوذ بایستی سریعا نقاط نفوذی مسدود شود. جلوگیری از شکار و دستبرد مرغان ماهیخوار، لاک پشت، مار، موش و قورباغه. در ضمن کشیدن سیم فلزی بصورت موازی می تواند از ورود مرغان ماهیخواد ممانعت نماید. هر چند مدت آب استخر باید تعویض شود که در طول یک سال ۴ الی ۵ بار می رسد.

نحوه صید
در پنج ماه اول نباید از استخر ماهی صید شود و پس از این مدت می توان هفته ای ۴ یا ۵ ماهی بزرگ صید نمود. برداشت محصول ماهی پس از وارد نمودن به استخر حداکثر به مدت یکسال می باشد موقع مناسب برای صید ماهیان، صبح زود هنگام خنکی هوا است. می توان با تخلیه آب استخر به صید نهایی دست یافت. تعدادی ظرف آب برای نگهداری بچه ماهیان و توری برای جلوگیری از فرار ماهیها لازم است. برای جدا ساختن بچه ماهیها از ماهیان بزرگ باید یک چاله با عمق مناسب و به مساحت ۲ متر مربع ایجاد کرد و نوزاد ماهی را در درون آن قرار داد و در آخر باید بچه ماهیها به درون استخر برگردانده شود. در هر هکتار که ۵ تن ماهی وارد شود حدود ۲۰۰/۳ تن احتمال برداشت محصول است. بر طبق اطلاعات بدست آمده تغذیه نوزاد کپور ماهی با استفاده از شیره سویا باعث می شود که از ۵/۱ هکتار زمین استخر پرورش ماهی ۱۰ تن ماهی بدست آید.
مجوز های پرورش ماهی :
۱ موافقت اصولی : چنانچه امکانات معرفی شده از جانب متقاضی دارای ضوابط و شرایط پرورش ماهی باشد پس از تصویب کمیسیون صدور پروانه موافقت اصولی صادر میشود که رونوشت آن به ادارات محیط زیست ، امور آب و امور اراضی استان ارسال می شود.
۲ پروانه تاسیس : چنانچه جواب تمام استعلامات مثبت باشد پس از صلاح دید کمیسیون صدور پروانه پروانه تاسیس صادر میشود که بر اساس آن شخص اجازه ساخت و ساز پیدا کرده و جهت دریافت تسهیلات به بانک معرفی می شود.
۳ پروانه بهره برداری : پس از اتمام کار ساخت و ساز و بازدید کارشناسی چنانچه مورد دارای شرایط ماهیدار کردن باشد از جانب کمیسیون صدور پروانه ، پروانه بهره برداری صادر می شود.
* لازم به تذکر است در هر مورد از مجوزهای فوق چنانچه تا زمان اعتبار پروانه صادره ، کار اتمام نیافته باشد مجوز باید تمدید گردد.
مزارع زینتی : استعلام از ارگانهای مذکور لازم نیست و شخص بایستی فیش آب یا

مجوز چاه خود را ارائه نماید .
مزارع خرد: چنانچه مدارک چاه و زمین تکمیل باشد به یکباره مجوز بهره برداری از منبع آب کشاورزی صادر می شود.

شرکت در کلاسهای پرورش ماهی :
افرادی که در فعالیتهای آبزی پروری شرکت دارند به گروههای زیر تقسیم می شوند و برحسب تجربه و سابقه کار آبزی پروری با هماهنگی های لازم از طرف مجریان دوره های آموزشی-ترویجی می توانند در دوره های آموزشی شرکت نمایند.
۱ تولید کنندگان با بیش از ۲ سال سابقه تولید در امر تکثیر و پرورش ماهی
۲ آبزی پروران با یک سال سابقه فعالیت در امر تکثیر و پرورش ماهی پس از گذراندن دوره آشنایی لازم است دوره های عمومی و تکمیلی مرتبط با نوع فعالیت را اموزش دیده و سپس در دوره های مدیریتی با فاصله منظم شرکت نمایند.
۳ صاحبان منابع آبی خرد و بهره برداران از دریاچه های پشت سد به شرط گذراندن دوره آشنایی با تکثیرو پرورش آبزیان می توانند در دوره های صید و بهره برداری از آبهای داخلی شرکت نمایند. همچنین شرکت در دوره های توجیهی ۱ روزه برای این گروه و علاقمندان به آبزی پروری بلامانع است.

سئوالا ت متداول :
آیا تولید و پرورش ماهی اقتصادی است،چه میزان تولید کنیم تا تولید مقرون به صرفه باشد؟
تولید ماهی زمانی اقتصادی خواهد بود که همراه با مدیریت مناسب صورت گیرد و اینکه چه میزان تولید مقرون به صرفه باشد بستگی به هدف سرمایه گذار دارد به طور مثال اگر هدف از پرورش ماهی استفاده بهینه ازمنابع آب کشاورزی باشد تولید ۲-۵/۱ تن ماهی نیز بهره اقتصادی خواهد داشت ولی اگر هدف سرمایه گذاری تنها پرورش ماهی باشد حداقل تولید اقتصادی ۵ تن در سال میباشد.در این صورت بدیهی است با افزایش میزان تولید صرفه اقتصادی بیشتر خواهد بود.
چه شرایطی برای پرورش ماهی لازم است؟
۱ . علاقمندی به پرورش ماهی
۲ داشتن آب با دما و دبی مناسب
۳ دارا بودن زمین با موقعیت و شرایط مساعد
۴ دارا بودن سرمایه اولیه
۵ گذراندن کلاسهای آموزشی مورد نیاز
میزان آب و زمین مورد نیاز برای پرورش ماهی چقدر است؟
بستگی به نوع و روش پرورش دارد .

وضعیت بازار ماهیان پرورشی چگونه است؟
ماهیان پرورشی شامل قزل آلا ، فیتوفاگ، کپور، آمور و بیگ هد میباشد.
این دسته از آبزیان یا به صورت زنده (قزل آلا) و یا به صورت تازه در مراکز خرده فروشی عرضه میگردد. بیشترین میزان مصرف در گروه آبزیان پرورشی را قزل آلا به خود اختصاص داده است.

که دلایل مصرف آن عبارتند از:
۱ کیفیت مطلوب عرضه با توجه به نزدیکی مزارع پرورشی به مراکز عرضه
۲ امکان عرضه به صورت زنده فروشی
۳ کیفیت بهتر گوشت از نظر طعم، مزه و سهولت جداکردن استخوان
آیا بدون داشتن آب و زمین هم می توان ماهی پرورش داد یعنی آیا شیلات زمین معرفی یا واگذار می نماید؟
خیر ، خود فرد باید امکانات را معرفی نماید و چنانچه امکانات ارائه شده دارای ضوابط کار پرورش ماهی باشد ،مجوز صادر میشود. تنها در موارد خاصی شخص جهت دریافت زمین به اداره کل منابع طبیعی استان معرفی میشود.

برای شروع پرورش ماهی چه کتابهایی معرفی می شود؟
کتاب آشنایی با تکثیر و پرورش آبزیان
کتاب توجیهی پرورش ماهی در منابع آبی کوچک (گرمابی و سردابی)
کتاب پرورش ماهی قزل آلادر استخرهای ذخیره آب کشاورزی
کتاب پرورش ماهی قزل آلا(عمومی)
کتاب پرورش ماهی قزل آلا(تکمیلی)

کتابهای شیلات از چه مکانهایی قابل تهیه است؟
۱ انتشارات سعیدی( اصلانی) به نشانی : تهران بلوار کشاورز خیابان ۱۶ آذر ساختمان کتاب ۱۱۲ طبقه زیرین تلفن : ۸۹۶۳۵۴۶-۸۹۶۹۴۵۱
۲ انتشارات نقش مهر به نشانی: تهران بلوار کشاورز خیابان ۱۶ آذر نبش خیابان پور سینا پلاک ۲۱ تلفن:۸۹۶۴۵۸۸

هزینه لازم برای ساخت استخرپرورش ماهی چقدر است؟
۱ احداث استخرهای مزارع پرورش ماهیان سردابی : با در نظر گرفتن کلیه تمهیدات مزرعه و سرشکن شدن آن بر روی هر متر مربع با مصالح رایج در کشور شامل سیمان ، ماسه ، شن ، سنگ ، بلوک سیمانی و آهن آلات و;. به طور متوسط ۷۰۰ هزار ریال
۲ احداث استخرهای ترویجی دو منظوره پرورش ماهی : با در نظر گرفتن تمهیدات جانبی شامل تجهیزات استخرها برای هر متر مربع ۵۰۰ هزار ریال
۳ احداث استخرهای از نوع D-END : با در نظر گرفتن کلیه تمهیدات و تجهیزات لازم به ازای هر متر مربع ۷۰۰ هزار ریال
۴ احداث استخرهای خاکی برای مزارع پرورش ماهیان گرمابی که واحد محاسبه هکتار میباشد برای ساخت هر هکتار استخر ۴۰ الی۴۵ میلیون ریال
* تغییرات قیمت در احداث استخرها بستگی به شرایط جغرافیایی و عوامل دسترسی دارد که ۱۵%
در تغییرات موثر میباشد ضمنا محاسبات مربوط به سال ۱۳۸۳ میباشد.
در چه مناطقی از استان تهران امکان پرورش ماهی وجود دارد؟
با توجه به محدودیت منابع آبهای جاری در سطح استان تهران پرورش ماهی تنها با استفاده از آب چاه در مناطقی که سازمان آب مجوز میدهد به روشهای دو منظوره و مداربسته امکان پذیر است .
از چه مکانهایی میتوان بچه ماهی تهیه کرد؟
لینک شود به جدول مراکز تکثیر و پرورش ماهی در بخش بازار آبزیان
کارخانه های سازنده غذای آبزیان در استان تهران کدامند؟
لینک شود به جدول (تولید کنندگان غذای آبزیان) در بخش بازار آبزیان
آیا از آب چاه میتوان برای پرورش ماهی استفاده کرد؟
بله، در دوصورت امکان پذیر است:
۱- بصورت دومنظوره در کنار کار کشاورزی بطوری که آب خروجی ، مورد مصرف کشاورزی قرار گیرد.
۲- بصورت مداربسته در صورت اخذ مجوزهای موردنیاز
بجز این دوحالت تواید ماهی با آب چاه توجیه ندارد.
ماهیان قابل پرورش در استان تهران کدامند؟
– ماهی قزل آلا (سردابی)
– کپور معمولی ، کپور سرگنده ، کپورنقره ای ، کپور علف خوار(گرمابی)

بیماری شایع حباب گازی چیست و راه پیشگیری از آن چگونه است؟
در مزارع پرورش ماهی که از منابع آب زیرزمینی استفاده میکنند در موارذیکه گازهای محلول مثل اکسیژن و نیتروژن یا دی اکسید کربن بیش از حد معمول بوده و به حالت فوق اشباع همراه با افزایش ناگهانی دما درمیاید ، عامل بروز بیماری حباب گازی است. از علائم آن میتوان به بیرون زدگی چشم همراه با خونریزی در برخی مواقع، تیرگی رنگ، عدم پاسخ به تحر

یکات محیطی، کم اشتهایی و بی اشتهایی و ظهور حبابهای گاز در اطراف چشم ، آبشش و پوست اشاره کرد

راههای پیشگیری:
جلوگیری از ورود مستقیم آب به استخر و هدایت آب در حوضچه و توقف نیم ساعته آب در آنجا و سپس ورود به استخر،افزایش طول کانال آبرسانی و ایجاد موانع در طول مسیر جهت پرتاب یاشکستن لایه های آب به منظور خروج گازهای فوق اشباع ، استفاده از برجهای هواده به منظور تبادل گازها
البته دستگاههایی نیز موجود میباشد که ضمن هوادهی آب اقدام به گاززدایی نیز مینماید.لکن به محض مشاهده علائم بایستی با کارشناسان شیلات تماس حاصل گردد.
پرورش ماهی به روش مداربسته چگونه است ؟
با استفاده از آب چاه ،احداث سوله و حوضچه های پرو رشی و نصب دستگاههای مورد نیاز از قبیل دستگاههای میکرو فیلتر ، بیوفیلتر، اکسیژن ساز و ; صورت میگیرد و اگر چه تولید در واحد سطح زیاد میباشد لیکن مدیریت مضاعفی را میطلبد.
پرورش ماهی به روش دومنظوره چگونه است ؟
در این روش آب مورد استفاده جهت آبیاری در صورتیکه از لحاظ فیزیکی و شیمیایی مناسب گونه ماهی باشد ابتدا وارد استخر دارای ماهی شده و سپس با همراه داشتن ترکیبات ازته و سایر مواد مغذی در مزرعه مستهلک میگردد. استخر مورد استفاده میتواند استخر ذخیره آب کشاورزی که قبلا در مجموعه احداث شده با اعمال یکسری تغییرات در ورودی و خروجی و آماده سازی اولیه باشد در غیر اینصورت مناسب بودن دبی و دمای آب میتوان نسبت به احداث استخر متناسب با طرح استخرهای پرورش ماهی که کار ذخیره آب را نیز انجام میدهد اقدام نمود
رشد ماهیها :
رشد ماهیان و عواملی که روند رشد تحت تأثیر آنهاست برای پرورش دهنده ماهی ، در درجه اول اهمیت قرار دارند ، زیرا حداکثر رشد ماهی در حداقل مدت زمان با حداقل مقدار غذا ، هدف اصلی اوست .
ماهی جانوری خونسرد است و جهت حفظ درجه حرارت بدن خود ، مجبور به صرف انرژی نیست ، بدین لحاظ ، یک ماهی نسبت به یک جانور خونگرم ، از لحاظ تبدیل مواد غذایی به پروتئین بدن ، از کارآیی و استعداد بیشتری برخوردار است .
تغذیه ماهیان انرژی مورد نیاز ماهی از غذا تأمین میشود ، بهر حال این انرژی در اصل از خورشید تولید می شود . انرژی خورشید به وسیله گیاهانی که برای ساختن کربوئیدرات ها، انرژی مصرف می نمایند، به غذا تبدیل می گردد. جانوران این گیاهان را خورده و انرژی ذخیره شده را جهت انجام فعالیت های خود مورد استفاده قرار می دهند ، بنابراین گیاهان بعنوان تولیدکن

ندگان اولیه مواد غذایی شناخته شده اند ، که این مواد به صور دیگر تبدیل می گردد و سپس در اختیار ماهیان قرار می گیرد. در زیر بطور فشرده نیازهای غذایی ماهیان مورد اشاره قرار می گیرد.
ترکیبات معدنی ماهـیان از مـواد مـعدنی بیشماری استفاده می نمایند که عناصر ذیل ضرورت بیشتری برای آنان دارد که عبارتند از : کلسیم ، فسفر ، سدیم ، مولیبدن ، کلر، منیزیم، آهن، سلینیوم، ید، منگنز، مس، کبالت و روی که عوامل یاد شده از طریق محصولات جنبی کش

تارگاهها همچون پودر ماهی در اختیار ماهیان قرار می گیرد.
ترکیبات آلی که خود شامل مواد زیر هستند: پروتئین ها
پروتئین ها ترکیبات آلی پیچیده ای هستند که از واحدهای اسید آمینه ساخته شده اند و از طریق اسیدهای دیواره روده به داخل خون جذب و یا جهت تولید انرژی می سوزند. منابع گیاهی و غالباً حیوانی در تأمین پروتئین مصرفی ، در جیره غذایی مصرفی ، تغذیه مصنوعی پرورش دهندگان گنجانده می شود. چربیها
این مواد از واحدهای اصلی به نام اسیدهای چرب تشکیل می شوند . اطلاعات در مورد جزئیات نیاز ماهی به چربی در دست نیست، لذا در غذاهای ویژه مصنوعی اهمیتشان در درجه دوم قرار دارد. ئیدرات های کربن
این مواد شامل گروه وسیعی از مواد شامل قندها، نشاسته ها و سلولز هستند، ساده ترین ئیدرات های کربن، قندها و پیچیده ترین آنها پلی ساکاریدها است . این مواد غالباً در تغذیه مصنوعی ماهیانی به کار می رود که از طریق آنزیم آمیلاز، قادر به بهره وری از محصولات گیاهی هستند. ویتامینها : برای سلامت ماهی ضروری و شامل دو دسته اند
محلول در آب که شامل موارد زیر هستند:
الف) تیامین که در غلات و حبوبات و سبزیجات و خمیرترش (Yeast) و بافت حیوانی یافت می شود و کمبود آن باعث کمی رشد و تشنج ها است.
ب) پیریدوکسین، که در خمیر ترش، غلات وحبوبات موجود است و کمبود آن کم خونی ماهی را به دنبال دارد.
ج) اسید اسکوربیک که در سبزیجات و بافت حیوانی موجود و کمبود آن باعث خونریزی بافتها می شود.
محلـول در چربی که خود شامـل ویتامین های A-D- KوE می باشد الف) ویتامین A در روغن ماهی موجود و از طریق گنجاندن پودر ماهی در جیره غذایی تأمین می شود. ب) ویتامینD از طریـق تأثیر نور ماوراء بنفـش در پوست ماهی ساخته می شود و کمبود آن اختلال در فرآیند استخوان سازی را باعث می شود. ج) ویتامین E و K در بافت گیاهی و سبزیجات موجود و کمبود آنان باعث کم خونی و اختلال در انعقاد خون می گردد.
عوامل زیر نیز در رشد ماهیان آب شیرین از اهمیت برخوردارند : چه در آب شیرین و چه شور ماهی بدلیل خونسرد بودن ، میزان فعالیت بدنش با افزایش حرارت بسرعت زیاد می شود، لذا هرچه درجه حرارت بیشتر، انرژی بیشتری مورد نیاز ماهی است . بطور معمول در نقا

ط گرمسیر نسبت به نقاط سردسیر رشد ماهیان آب شیرین بیشتر است.

جریان آب :
ماهیان آب شیرین در صورتیکه در آبی با جریانی سریع نگهداری شوند، نسبت به موقعیکه در یک استخر بسر می برند، مجبور هستند که برای شنا کردن و موضعگیری در مقابل جریان آب ، انرژی بیشتری مصرف نمایند.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.