مقاله در مورد سیستم حقوق و دستمزد


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
2 بازدید
۹۷,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله در مورد سیستم حقوق و دستمزد دارای ۴۷ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد سیستم حقوق و دستمزد  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد سیستم حقوق و دستمزد،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد سیستم حقوق و دستمزد :

سیستم حقوق و دستمزد

سیستم حقوق و دستمزد
معمولا بررسی تحولات اقتصادی و اجتماعی و شناخت جامعه و روابط در هر دوره تاریخی و قوانین و مقررات جاری آن زمان از اهمیت به سزایی برخوردار است . همه می دانیم که قانون کار در هر کشوری از مهمترین قانون قانون بعد از قانون اساسی می باشد و بی تردید آگاهی و شناخت دست اندرکاران از قوانین کار و تامین اجتماعی صرف نظر از قانون اساسی که همه مرد بایستی از آن آگاه باشند هم به لحاظ اجرایی و هم به لحاظ نظری مفید و موثر خواهد بود ، زیرا بسیاری از اختلافات در محیطهای کار که سبب تضییع وقت و منابع می شود از عدم آگاهی از قوانین ومقررات است . پس لازم است افرادی که مسئولیتی را می پذیرند به قوانین و مقررات حوزه فعالیت خود شناخت کافی پیدا کنند .

کارگر
کارگر از نظر قانون کار کسی است که در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد ، حقوق , سود ، کمک عائله مندی ، هزینه مسکن ، خواروبار ، ایاب و ذهاب یا سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند .
کارفرما
کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگ به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حق السعی کار می کند . کلیه کسانی که عهده دار اداره کارگاه هستند نماینده کارفرما محسوب می شوند و کافرما مسئول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده می‌گیرند .

کارگاه
کارگاه محلی است که کارگر به درخواست کارفرما یا نماینده او در آنجا کار می کند از قبیل موسسات صنعتی ، کشاورزی ، معدنی ، ساختمانی ، خدماتی ، تجاری ، تولیدی و ;. .

قرارداد کار
قرارداد کار عبارت است از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگ در قبال دریافت حق السعی کاری را برای مدت موقت یا مدت غیر موقت برای کارفرما انجام می دهد .
کارهایی که طبیعت آنها جنبه مستمر دارد ، در صورتی که مدتی در قرارداد ذکر نشود قرارداد دائمی تلقی می شود ، هرگاه قرارداد برای مدت موقت و یا برای انجام کار معین منعقد شده باشد هیچ یک از طرفین به تنهای حق فسخ آنها را ندارند .
برای اینکه قرارداد بین کارگر و کارفرما صحیح باشد رعایت شرایط ذیل الزامی است :
۱- مشروعیت مورد قرارداد

۲- معین بودن موضوع قرارداد
۳- عدم ممنوعیت قانونی و شرعی طرفین در تصرف اموال و یا انجام کار مورد نظر

بنابراین قرارداد کار علاوه بر مشخصات فوق الذکر بایستی حاوی موارد ذیل باشد :
۱- حقوق و مزد مبنا
۲- ساعات کار و مرخصی ها و تعطیلات
۳- محل انجام کار

۴- تاریخ انعقاد قرارداد
۵- مدت قرارداد چنانچه برای مدت معین باشد
۶- مواردی دیگر که عرف و عادات شغل یا محل ایجاب می کند .

تعلیق قرارداد
چنانچه تعهدات یکی از طرفین ( کارگر ، کارفرما ) موقتا متوقف شود کار به حالت تعلیق در می‌آید و پس از رفع آن قرارداد کار با احتساب سابقه خدمت ( از لحاظ بازنشستگی و افزایش مزد) به حالت اول بر می گردد . اگر چنانچه کارگری توقیف گردد و توقیف وی منتهی به حکم محکومیت نشود در مدت توقیف قرارداد به حالت تعلیق در می آید و کارگر پس از رفع توقیف به کار خود باز می گردد . اگر توقیف کارگر به سبب شکایت کارفرما باشد و این توقیف در مراجع حل اختلاف منتهی به حکم محکومیت نگردد، مدت آن جزء سابقه خدمت کارگر محسوب می شود ، و کارفرما مکلف است علاوه بر جبران ضرر و زیان وارده که مطابق حکم دادگاه به کارگر می پردازد ، مزد و مزایای وی را نیز پرداخت کند و تا زمانی که تکلیف کارگر از طرف مراجع حل اختلاف مشخص نشده باشد کارفرما بایستی برای رفع احتیاجات خانواده وی حداقل ۵۰ درصد از حقوق ماهیانه او را به طور علی الحساب به خانواده اش پرداخت نماید .
وی اگر کارفرما پس از رفع حالت تعلیق از پذیرفتن کارگر خودداری کند این عمل حکم اخراج غیرقانونی محسوب می شود و کارگر حق دارد مدت ۳۰ روز به هیئت تشخیص مراجعه نماید و اگر کارفرما نتواند ثابت کند که نپذیرفتن کارگر مستدل بر دلایل موجه بوده است به تشخیص هیئت

مزبور مکلف به بازگرداندن کارگر و پرداخت حقوق یا مزد وی از اریخ مراجعه به کارگاه می باشد و اگر بتواند آن را اثبات کند به ازای هر سال سابقه کار بایستی معاده ۴۵ روز آخرین مزد به وی پرداخت نماید و اگر چنانچه کارگر بدون کارگر بدون عذر موجه حداکثر ۳۰ روز پس از رفع حالت تعلیق آمادگی خود را برای انجام کار به کارفرما اعلام ننماید و یا پس از مراجعه و ممانعت کارفرما به هیئت تشخیص مراجعه نکند مسعفی شناخته می شود و کارگر حق اخذ سنوات به ازا هرسال یک ماه آخرین حقوق را دارد.

جبران خسارت و پرداخت مزایا پایان کار
طبق ماده ۲۹ قانون کار در صورتی که بنا به تشخیص هیئت حل اختلاف ، کارفرما موجب تعلیق قرارداد از ناحیه کارگر شناخته شود ، کارگر استحقاق دریافت خسارت ناشی از تعلیق را خواهد داشت و کارفرما مکلف است کارگر تعلیقی از کار را به کار سابق وی بازگرداند .
طبق ماده ۳۱ چنانچه خاتمه قرارداد به لحاظ از کار افتادگی کلی و بازنشستگی کارگر باشد ، کارفرما باید براساس آخرین مزد کارگر به نسبت هر سال سابقه خدمت ، حقوقی به میزان ۳۰ روز مزد به وی پرداخت نماید .

خاتمه قرار داد کار
قرارداد کار به یکی از طرق زیر خاتمه می یابد :
۱- فوت کارگر
۲- بازنشستگی کارگر
۳- از کارافتادگی کارگر
۴- انقضا مدت قرارداد کار یا مدت موقت و عدم تجدید صریح یا ضمنی
۵- پایان کار در قراردادهایی که مربوط به کار معین است
۶- استعفای کارگر
کارگری که استعفا می دهد موظف است یک ماه به کار خود ادامه دهد و در ابتدا استعفای خود را کتبا به کافرما اطلاع دهد و در صورتی که حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز انصراف خود را کتبا به کارفرما اعلام نماید استعفای وی منتفی می شود و کارگر موظف است رونوشت استعفا و انصراف آن را به شورای اسلامی کارگاه یا انجمن صنفی و یا نماینده کارگران تحویل دهد . کارفرما وظیفه دارد در پایان کار کلیه مطالباتی که ناشی از قرارداد کار و مربوط به دوره اشتغال کارگر می شود به کارگر و در صورت فوت به وراث قانونی وی پرداخت کند و چنانچه کارگر فوت کند تا تعیین تکلیف وراث قانونی و انجام مراحل کار اداری و برقراری مستمری توسط سازمان تامین اجتماعی مشخص شود کارفرما وظیفه دارد نسبت به پرداخت حقوق و میزان آخرین حقوق دریافتی به طور علی الحساب و به مدت سه ماه به عایله تحت تکلف وی اقدام کند و در صورت خاتمه قرارداد کار معین یا مدت موقت کارفرما مکلف است به کارگری که مطابق قرارداد یکسال یا بیشتر به کار اشتغال داشته است برای هر سال سابقه متوالی یا متناوب براساس آخرین حقوق مبلغی معادل یک ماه حقوق به عنوان مزایای پایان کار به وی پرداخت کد . اگر خاتمه قرار داد به نتیجه کاهش توانایی های فکری و جسمی

ناشی از کار کارگر باشد . بنابراین تشخیص کمیسیون پزشکی و نمایندگان قانونی کارگر ، کارفرما مکلف است به نسبت هر سال خدمت معادل دو ماه آخرین حقوق به وی پرداخت نماید .

جرائم و مجازاتها
طبق ماده ۱۷۲ قانون کار ، کار اجباری با توجه به ماده ۶ قانون کار به هرشکل ممنوع است و متخلف علاوه بر پرداخت اجرالمثل کار انجام یافته و جبران خسارت با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به حبس از ۹۱ روز تا یکسال و جریمه نقدی معادل ۵۰ تا ۲۰۰ برابر حداقل مزد روزانه محکوم خواهد شد .

طبق ماده ۳۸ قانون کار برای انجام کار مساوی که در شرایط مساوی در یک کارگاه انجام می‌گیرد ، باید به وزن و مرد مساوی پرداخت شود و تبعیض در تعیین میزان مزد بر اساس سن ، جنس ، نژاد و قومیت و اعتقادات سیاسی و مذهبی ممنوع است .
کارفرمایان موظف هستند که در ازای انجام کار در ساعات تعیین شده قانونی به هیچ کارگری کمتر از حداقل مزد تعیین شده جدید پرداخت ننماید و در صورت تخلف ضامن تادیه ما به التفاوت مزد پرداخت شده و حداقل مزد جدید می باشد .

مستمری بازنشستگاه و تعیین سن بازنشستگی
مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی در واقع مجموع پس انداز ماهیانه آنهاست که به عنوان حق بیمه سهم کارفرما ۲۰% و بیمه بیکاری ۳% و سهم کارگر ۷% و سهم دولت ۳% به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز می شود .
شرایط بازنشستگی بیمه شدگان تامین اجتماعی

الف : بیمه شدگانی که ۳۵ سال تمام سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند بدون در نظر گرفتن شرایط سنی .
ب : بیمه شدگانی که دارای ۳۰ سال سابقه پرداخت بیمه در صورت داشتن ۵۰ سال سن برای مردان و ۴۵ سال برای زنان می توانند درخواست بازنشستگی کنند .
ج : افرادی که حداقل مدت ۲۰ سال متوالی و ۲۵ سال متناوب در مناطق بد آب و هوا کار کرده و یا به کارهای سخت و زیان آور اشتغال داشته و در صورت داشتن ۵۵ سال سن برای مردان و ۴۵ سال برای زنان می توانند درخواست بازنشستگی کنند .
د : بیمه شدگان دارای حداقل ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه قبل از تاریخ تقاضای بازنشستگی با داشتن ۶۰ سال تمام سن برای مردان و ۵۵ سال برای زنان می توانند تقاضای بازنشستگی کنند .

غرامت دستمزد ایام بیماری
غرامت دستمزد ایام بیماری به وجوهی اطلاق می شود که برا جبران دستمزد بیمه شده در زمان بیماری و عدم اشتغال به کار پرداخت می شود . هر بیمه شده در طول مدت کار و فعالیت ممکن است چندین بار به علت بیماری و یا حوادث ناشی از کار به طور موقت از گردونه تولید خارج شود . غرامت دستمزد ایام بیمار مبلغی است که برای تامین معاش بیمه شده و خانواده وی در طول ایام بیماری و عدم توانایی موقت اشتغال به کار از دو طرف سازمان تامین اجتماعی پرداخت می‌شود

.
افرادی که بیمار می شوند و از مرخصی استعلاجی استفاده می کنند مدت زمان مرخصی هیچگونه حقوقی از کارفرما دریافت نمی کنند و حقوق این مدت به عهده سازمان تامین اجتماعی می باشد و نام کارگر در مدت زمان بیماری از لیست بیمه آن ماه حذف می شود .

شرایط دریافت غرامت دستمزد در ایام بیماری
بیمه شدگانی که تحت معالجه و یا درمانهای توانبخشی قرار می گیرند چنانچه برحسب تشخیص پزشکان معتمد تامین اجتماعی به طور موقت قادر به کار نباشند . با رعایت شرایط زیر استحقاق دریافت غرامت دستمزد را خواهندداشت .
الف : عدم اشتغال به کار ، اگر بیمه شده با وجود بیماری به کار اشتغال ورز ، غرامت دستمزد به وی تعلق نمی گیرد .
ب : عدم دریافت مزد یا حقوق در طول مدت بیماری
ج : درتاریخ اعلام بیماری به شعبه تامین اجتماعی را به بیمه شده با کارفرما قطع نشده باشد .
د : زمانی که استراحت بیمه شه بیمار و یا حادثه دیده توسط پزشک معتمد سازمان تامین اجتماعی تایید شده باشد .
نحوه محاسبه میزان غرامت دستمزد ایام بیماری
میزان غرامت دستمزد ایام بیماری بیمه شدگان براساس آخرین مزد یا حقوق روزانه آنان در دوران پیش از بیماری ، به شیوه زیر محاسبه می شود :

غرامت دستمزد ایام بیماری بیمه شده متاهل یا متکفل بر مبنای ۳۴ آخرن مزد یا حقوق روزانه وی پرداخت می شود . غرامت دستمزد ایام بیماری بیمه شده مجرد در صورتی که به هزینه های سازمان بستری می شود ، بر مبنای ۱۲ آخرین مزد یا حقوق روزانه و در غیر اینصورت بر مبنای ۲۳ آخرین حقوق یا مزد روزنه وی محاسبه و پرداخت می شود . آخرین مزد یا حقوق روزانه عبارت است از جمع کل حقوق و مزایای وی که به ماخذ آن بیمه شده است در آخرین ۹۰ روز قبل از استراحت تقسیم بر روزهای کارکرد .
کمک هزینه باردار و مرخصی زایمان

بانوان بیمه شده مشمول قانون تامین اجتماعی در دوران استراحت ایام حاملگی می توانند از غرامت دستمزد دوران باردار بهره مند شوند . ضمنا این مدت جز سوابق بیمه ای آنها محسوب می شود میزان مرخصی زایمان حداکثر تا ۳ فرزند و برای هر فرزند ۴ ماه است و غرامت هر ماه از این دوران معادل دو سوم آخرین مزد یا حقوق روزانه بیمه شده است که حداکثر برای چهار ماه جمعا قبل یا بعد از زایمان بدون کسر سه روز اول پرداخت می شود .

مقرری بیکاری
موضوع بیمه بیکاری درکشور ما بسیار جوان است با این وجود ایران سومین کشور خاورمیانه می‌باشد که این نوع حمایت بیمه ای را برای کارگران خود قرارداده است .
مطابق بیمه بیکاری تمام افراد تحت حمایت پوشش قانون کار که مشمول تامین اجتماعی هستند به جزء ( صاحبان حرفه و مشاغل آزاد ، بیمه شدگان اختیاری و اتباع خارجی ) زیر پوشش نیز قرار دارد و کارفرمایان این افراد ملزم به پرداخت حق بیمه مقرر آنها هستند .
از نظر قانون ، بیکار ، بیمه شده ای است بدون میل و اراده بیکار شده و آماده کار می باشد . این گونه بیکاری ناشی از تقصیر بیمه شده نیست بلکه به واسطه عواملی چون موانع طبیعی مانند سیل ، زلزله ، جنگ و آتش سوزی و یا به خاطر جابه جایی کارگاه و یا ماشین آلات با هدف کاستن وابستگی و افزایش تولید بپیوند .
تشخیص ارادی و غیر ارادی بودن بیکاری بیمه شدگن بر عهده اداره کار و امور اجتماعی محل اشتغال بیمه شده است و شعب تامین اجتماعی براساس رای و نظر ادارات کار و امور اجتماعی در خصوص برقراری بیمه بیکاری اقدام می کند .
مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری
سابقه پرداخت بیمه مدت پرداخت مقرر بیمه بیکاری

مجرد متاهل
از ۶ تا ۲۴ ماه ۶ ماه ۱۲ ماه
از ۲۵ تا ۱۲۰ ماه ۱۲ ماه ۱۸ ماه
از ۱۲۱ تا ۱۸۰ ماه ۱۸ ماه ۲۶ ماه
از ۱۸۱ تا ۲۴۰ ماه ۲۴ ماه ۳۶ ماه

از ۲۴۱ ماه به بالا ۳۶ ماه ۵۰ ماه
در مورد سقف مدت زمان پرداخت مقرری بیمه بیکاری تنها یک استثنا وجود دارد . افراد مسن مشمول قانون بیمه بیکاری که ۵۵ سال و یا بیشتر سن داشته باشند . در صورتیکه کار دیگری به آنها پیشنهاد نشود می توانند تا رسیدن به سن بازنشستگی از مقرری بیمه بیکاری استفاده نمایند .

کمک هزینه ازدواج
سازمان تامین اجتماعی به منظور جبران قسمتی از هزینه ازدواج بیمه شدگانی مبلغی را به عنوان کمک هزینه ازدواج به افراد واجدالشرایط پرداخت می کند . این کمک هزینه به بیمه شدگانی که برای اولین بار ازدواج می کنند پرداخت می شود و میزان آن معادل یک ماه متوسط مزد یا حقوق بیمه شده است و در صورتی که عروس و داماد هر دو بیمه شده بوده و واجد شرایط مقرر باشند کمک هزینه ازدواج به هر دو زوج پرداخت می شود .

شرایط پرداخت کمک هزینه ازدواج

شرایط پرداخت کمک هزینه ازدواج به شرح زیر است .
در تاریخ ازدواج ، رابطه استخدامی بیمه شده با کارفرما قطع نشده باشد .
در ۵ سال قبل از ازدواج ، بیمه شده حداقل حق بیمه ۷۲۰ روز کار را به تامین اجتماعی پرداخته باشد.
عقد ازدواج دائم بوده و در دفاتر رسمی ازدواج به ثبت رسیده باشد .
میزان کمک هزینه ازدواج « متوسط مزد یا حقوق بیمه شده » به صورت زیر محاسبه می‌شود :
۲۴ ÷ مجموع مزد یا حقوق مبنای کسر حق بیمه دو سال قبل از ازدواج=کمک هزینه ازدواج

حسابداری حقوق و دستمزد

تعریف حقوق و دستمزد
در شرکتها و کارگاههای تولیدی کارگران زیر نظر کارفرما یا نمایندگان آن به فعالیت می پردازند و با توجه به فعالیتی که طی ماه داشته اند حقوق و دستمزد دریافت می کنند ، کارگاههای کوچک چون تعداد کارگران زیاد نیست پرداخت حقوق ودستمزد نیاز به یک سیستم حسابداری پیچیده نیست ولی در کارگاههای بزرگ وجود یک سیستم حسابداری قوی و پیچیده ضروری است که

تمامی حسابها و فعالیتهای شرکت را ثبت و ضبط نماید ، در کارگاههای بزرگ هر ماه با توجه به اطلاعاتیکه از قسمتهای کارگزینی و قسمتهای مربوط به حقوق و دستمزد به دایره حسابداری ارسال می گردد لیست حقوق کارگران تهیه و حقوق آنها پرداخت می شود .

حقوق و مزایای مستمر و غیر مستمر
کارگران شرکتها و موسسات علاوه بر حقوق مبنا ( حقوق اصلی ) مزایای دیگری هم دریافت می‌کنند مانند حق اولاد ، حق مسکن ، خواروبار ،جذب ، سختی شرایط کار ، ماموریت ، اضافه کار ، و ;. به مزایایی که هر ماه کارگر از کارفرما دریافت می کند مزایای مستمر می گویند و مواردی که همیشگی نیست و بستگی به موقعیت و شرایط خاص دارد ، مزایای غیر مستمری می‌گویند .

مزد یا حقوق چیست ؟

مزد ثابت عبارت است از مجموع مزد شغل و مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل ، در کارگاههایی که دارای طرح طبقه بندی و ارزیابی نیستند . منظور از مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل مزایایی است که بر حسب ماهیت شغل یا محیط کار و برای ترمیم مزد در ساعات عادی کار پرداخت می‌گردد از قبیل مزایای سختی کار ، مزایای سرپرستی ، فوق العاد شغل و ;. ولی مزایای رفاهی و انگیزه ای از قبیل کمک هزینه مسکن ، خواروبار ، حق اولاد ، پاداش افزایش تولید و

مزد ممکن است براساس قرارداد روزانه یا هفتگی یا ۱۵ روز یکبار پرداخت شود ، اگر پرداخت مزد به صورت ماهیانه باشد حقوق می گویند . در ماههای سی و یک روزه حقوق و مزایا براساس سی و یک روز پرداخت می شود . حقوق و دستمزد مشمول بیمه تامین اجتماعی و مالیات می‌باشند و مالیات آن بر اساس جدول مالیاتی حقوق که هر ساله با ضریب سال جاری اعلام می‌شود محاسبه می شود .

مدت کار و مدت اضافه کاری چیست ؟
ساعات کار عادی کارگر ۸ ساعت در شبانه روز یا ۴۴ ساعت در هفته یا ۱۷۶ ساعت در ماه می‌باشد . طبق ماده ۵۹ قانون کار و تامین اجتماعی ارجاع کار اضافی به کارگر زمانی مجاز است که شرایط زیر را داشته باشد .
الف : موافقت کار
ب : پرداخت ۴۰% اضافه بر مزد هر ساعت کار عادی
ضمنا ساعات اضافه کاری کارگر از ۴ ساعت نباید ، بیشتر باشد مگر در مواردی استثنایی با توافق کارگر . اگر کارگری بیش از ۴۴ ساعت در هفته یا ۱۷۶ ساعت در ماه کار کند آن ساعات اضافی به عنوان اضافه کاری محسوب می شود .

نوبت کاری
طبق ماده ۵۵ کار و تامین اجتماعی کار نوبتی عبارت است ازکاری که در طول ماه گردش دارد به نحوی که نوبتهای آن در صبح یا عصر یا شب واقع می شود . طبق ماده ۵۶ اگر کارگری نوبت کاری او در صبح و عصر واقع شود ۱۰% و اگر نوبت کاری صبح و عصر و شب قرار گیرد ۱۵% و اگر نوبت کاری صبح و شب یا عصر و شب باشد ۵/۲۲ % علاوه بر مزد به عنوان فوق العاده نوبت‌کاری دریافت خواهد کرد .

شب کاری
طبق ماده ۵۳ کارهایی که زمان انجام آن از ساعت ۶ بامداد تا ۲۲ باشد کار روز می گویند و کارهایی که زمان انجام آن بین ۲۲ تا ۶ بامداد قرار گیرد کار شب گویند . اگر قسمتی از ساعات کار در شب و قسمتی از ساعات کار در روز باشد کار مختلط گویند . اگر کارگری نوبت کار نباشد و ساعات کار او بین ۲۲ تا ۶ بامداد باشد شب کاری محسوب می شود و به ساعات شب کاری او ۳۵% شب کاری علاوه بر ساعات کاری عادی او تعلق می گیرد .

حق اولاد
حق اولاد معادل سه برابر حداقل مزد روزانه کارگر ساده در مناطق مختلف برای هر فرزند درماه پرداخت می شود حق اولاد حداکثر تا دو فرزند بیمه شده پرداخت می شود مشروط بر اینکه :
۱- بیمه شده حداقل سابقه پرداخت ۷۲۰ روز کار را داشته باشد .
۲- سن فرزندان او از ۱۸ سال کمتر باشد و یا منحصرا به تحصیل اشتغال داشته باشد تا پایان‌تحصیل یا در اثر بیماری یا نقص عضو طبق گواهی کمیسیون های پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون کار و تامین اجتماعی قادر به کار نباشد . حق اولاد مشمول مالیات می شود ولی مشمول بیمه نمی شود .

حق خواربار و مسکن
حق خواروبار و مسکن مبلغی است که هر سال توسط هیئت دولت تعیین می شود . حق خواروبار و مسکن برای افراد مجرد و متاهل متفاوت است . حق خوارو بار و مسکن مشمول مالیات و بیمه می شوند .

ماموریت
کارگری که به خارج از محل خدمت اعزام می شود فوق العاده ماموریت تعلق می گیرد به شرط اینکه حداقل ۵۰ کیلومتر از محل کارگاه اصلی دور شود و یا ناگریز باشد حداقل یک شب در محل ماموریت بماند . فوق العاده ماموریت نباید کمتر از مزد مبنای روزانه کارگر باشد و همچنین کارفرما موظف است وسیله ایاب و ذهاب آن را تامین نماید .
ایاب و ذهاب و کمکهای غیرنقدی
کارفرما در صورت دوری کارگاه و عدم تکافوی وسیله نقلیه عمومی بایستی برای رفت و برگشت کارکنان خود وسیله نقلیه مناسب در اختیار آنها قرار دهد یا هزینه رفت و برگشت آنها را پرداخت کند . ارزش مزایای غیرنقدی مستمر مانند غذا و پوشاک و نظایر آنها طبق آین نامه ای که به پیشنهاد هیئت مدیره به تصویب شورای عالی خواهد رسید به طور مقطوع تعیین می گردد .

تعطیلات و مرخصی ها
کارگران ۶ روز هفته را کار می کنند و روز جمعه تعطیلی هفتگی آنها با استفاده از مزدی می باشد . در صورتی که روزهای کار هفته کمتر از شش روز باشد روز تعطیلی هفتگی یک ششم مجموع مزد دریافتی کارگر در روزهای کارکرد خواهد بود علاوه بر تعطیلات رسمی روز کارگر جزء تعطیلات رسمی محسوب می شود . کارگری که روز جمعه کار کند در مقابل عدم استفاده از تعطیلی روز جمعه ۴۰% اضافه بر مزد دریافت خواهد کرد .

مرخصی استحقاقی کارگران با احتساب ۴ روز جمعه جمعا یک ماه می باشد و سایر روزهای تعطیل جز ایام مرخصی محسوب نمی شود . برای کار کمتر از یک سال مرخصی استحقاقی به نسبت کارکرد محاسبه می شود . طبق ماده ۶۵ قانون کار و تامین اجتماعی مرخصی سالانه کارگرانی که به کارهای سخت و زیان آور اشتغال دارند ۵ هفته می باشد که در دو نوبت و در پایان هر شش ماه صورت می گیرد . کارگران بیش از ۹ روز مرخصی را نمی توانند ذخیره کنند . کارگران در موارد زیر حق برخورداری سه روز مرخصی با استفاده از مزد را دارند .

الف : ازدواج دائم
ب : فوت همسر ، پدر ، مادر و فرزندان
مدت مرخصی استعلاجی که به تایید سازمان تامین اجتماعی رسیده باشد جز سوابق کار و بازنشستگی کارگر محسوب می شود .

عیدی و پاداش پایان سال
عیدی عبارت است از مبلغی که هر ساله توسط هیئت دولت بر اساس حقوق و دستمزد کارگران تعیین می گردد و برای پرداخت عیدی سقفی را قرار می دهد و از مالیات معاف و مابقی آن مشمول مالیات می باشد .
کسور قانونی چیست ؟
کسور قانونی وجوهی هستند که کارفرمایان هر ماهه از حقوق کارگران کسر کنند و به سازمانهای مربوطه ارسال نمایند . کسور قانونی شامل :
الف : مالیات حقوق و مزایای کارگران

ب : حق بیمه های اجتماعی
ج : بدهی کارگر به صندوق اجرا ( اجرائیات )

مالیات
مالیات یکی از کسور قانونی میباشد که توسط کارفرما از حقوق – اضافه کای – حق اولاد – خواروبار و مسکن و مزایای دیگری که مشمول مالیات می شود هر ماهه کسر می گردد و به حوزه مالیاتی محل پرداخت می گردد .
مواردی که از مالیات معاف می باشند عبارتند از :
۱- حقوق بازنشستگی و وظیفه و مستمری و پایان خدمت ، خسارت اخراج و بازخرید خدمت و وظیفه یا مستمری پرداختی و وراث .
۲- هزیه سفر و فوق العاده مسافرت مربوط به شغل و فوق العاده های بدی آب و هوا ، محرومیت از تسهیلات زندگی ، محل خدمت ، اشتغال خارج از مرکز ، مرزی ، شرایط محیط کار ، نوبت کاری کشیک ، جذب و همچنین مزایای ارزی و اشتغال مامورین در خارج از کشور .
۳- مسکن یا اثاثیه معادل ۲۵% و بدون اثاثیه ۲۰% حقوق و مزایای مستمر نقدی مشمول مالیات است ولی واگذاری در محل کارگاه یا کارخانه جهت استفاده کارگران و خانه های ارزان قیمت سازمانی خارج از کارگاه یا کارخانه که مورد استفاده کارگران قرار می‌گیرد و همچنین سایر مزایای غیر نقدی یا وجوهی که تحت عنوان ایاب و ذهاب یا تغذیه به کارگران پرداخت می شود معاف از مالیات می باشد .
۴- وجوه حاصل از بیمه بابت جبران خسارت بدنی و معالجه معاف از مالیات است .
۵- عیدی سالانه یا پاداش آخر سال تا میزان یکصد هزار ریال معاف است .
۶- وجوهی که کارفرما بابت هزینه معالجه کارکنان خود به افراد تحت تکلف آنها مستقیما یا به وسیله حقوق بگیر به پزشک یا بیمارستان به استناد اسناد و مدارک مثبته پرداخت می‌کند معاف از مالیات است .
مواد مرتبط با مالیاتهای مستقیم: ۸۵ ,۸۴
شماره:۱۲۲۹/۲۱۰
تاریخ:۲۴/۰۱/۱۳۸۹
بخشنامه
مخاطبین ادارات کل امور مالیاتی
اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخت کنندگان حقوق
موضوع اعلام سقف میزان معافیت مالیات بر درآمد حقوق و اشخاص مشمول حکم ماده ۸۵ در سال ۱۳۸۹

بنا به جزء (و) بند ۷ قانون بودجه سال ۱۳۸۹ کل کشور،سقف معافیت مـالـیاتی مـوضـوع مواد (۸۴) و (۸۵) قـانـون مـالیـاتـهـای مـستقیم برای سال ۱۳۸۹ مبلغ پنجاه و دو میلیون و پانصد هزار ریال(۵۲،۵۰۰،۰۰۰) ریال در سال تعیین شده است و حسب مفاد جزء (ز) بند مذکور مالیات بر درآمد حقوق کارکنان وزارتخانه ها و مـؤسـسات، شرکتها و سایر دستگاههای دولتی موضوع مواد (۱)،(۲)،(۴) و قسمت اخیر ماده(۵) قانون مدیریت خدمات کشوری، قضات،اعضای هیأت علمی،

دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی پس از کسر معافیت مذکور و سایر معافیتهای مقرر در قانون مـالیـاتهـای مـستقیم اصلاحی مصوب ۲۷/۱۱/۱۳۸۰ به نرخ مقطوع ده درصد(۱۰%) به شرح جدول پیوست شماره (۱) خواهد بود.
بنابراین در مورد سایر حقوق بگیران(شامل کارکنان شرکتها و موسسات خصوصی، نهادهای عمومی غیر دولتی و مشمولین قانون کار و ;)پس از کسر معافیت مزبور و سایر معافیتهای مقرر در قانون مالیاتهای اخیرالذکر تا مبلغ چهل و دو میلیون (۴۲,۰۰۰,۰۰۰)ریال به نرخ ده درصد(۱۰%) و نسبت به مازاد آن به نرخ های مقرر در ماده(۱۳۱) قانون مالیاتهای مزبور مشمول مالیات بر درآمد حقوق به شرح جدول پیوست شماره (۲) خواهد بود.
ضمناً بنا به جزء (ط) بند (۸) قانون بودجه مذکور مالیات حقوق کلیه کـارکـنان شـرکت هـای واگـذار شده(سهام کنترلی) از زمان اجرای قـانـون اجـرای سـیاسـتهـای کـلـی اصـل چـهـل و چـهـارم قـانون اساسی (۳۱/۵/۸۷) بر اساس نرخ مالیاتی قبل از واگذاری محاسبه و پرداخت خواهد شد.
امیرحسن علی حکیم

جدول پیوست(۱)
جدول مالیات بر درآمد حقوق کارکنان وزارتخانه ها و مؤسسات، شرکتها و سایر دستگاههای دولتی موضوع مواد(۱)،(۲)،(۴) و قسمت اخیر ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری،قضات،اعضای هیأت علمی،دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی بر اساس مواد ۸۴ و ۸۵ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۷/۱۱/۱۳۸۰ و جزء (و) و (ز) بند (۷) قانون بودجه سال ۱۳۸۹ کل کشور

حقوق ماهانه

حقوق سالانه درآمد مشمول مالیات سالانه پس از کسر معافیت موضوع ماده ۸۴ اصلاحی قانون م.م مصوب ۲۷/۱۱/۸۰ به موجب قانون بودجه سال ۱۳۸۹ کل کشور به مبلغ ۵۲،۵۰۰،۰۰۰ ریال

نرخ ماده ۸۵ (به درصد)

مالیات حقوق سالانه

مالیات حقوق ماهانه
۴,۳۷۵,۰۰۰ ۵۲,۵۰۰,۰۰۰ —- —- معاف معاف
۴,۵۰۰,۰۰۰ ۵۴,۰۰۰,۰۰۰ ۱,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۱۵۰,۰۰۰ ۱۲,۵۰۰
۵,۰۰۰,۰۰۰ ۶۰,۰۰۰,۰۰۰ ۷,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۷۵۰,۰۰۰ ۶۲,۵۰۰
۵,۵۰۰,۰۰۰ ۶۶,۰۰۰,۰۰۰ ۱۳,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۱,۳۵۰,۰۰۰ ۱۱۲,۵۰۰
۶,۰۰۰,۰۰۰ ۷۲,۰۰۰,۰۰۰ ۱۹,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۱,۹۵۰,۰۰۰ ۱۶۲,۵۰۰
۶,۵۰۰,۰۰۰ ۷۸,۰۰۰,۰۰۰ ۲۵,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۲,۵۵۰,۰۰۰ ۲۱۲,۵۰۰
۷,۰۰۰,۰۰۰ ۸۴,۰۰۰,۰۰۰ ۳۱,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۳,۱۵۰,۰۰۰ ۲۶۲,۵۰۰

۷,۸۷۵,۰۰۰ ۹۴,۵۰۰,۰۰۰ ۴۲,۰۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۴,۲۰۰,۰۰۰ ۳۵۰,۰۰۰
۸,۰۰۰,۰۰۰ ۹۶,۰۰۰,۰۰۰ ۴۳,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۴,۳۵۰,۰۰۰ ۳۶۲,۵۰۰
۸,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰۲,۰۰۰,۰۰۰ ۴۹,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۴,۹۵۰,۰۰۰ ۴۱۲,۵۰۰
۹,۰۰۰,۰۰۰ ۱۰۸,۰۰۰,۰۰۰ ۵۵,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۵,۵۵۰,۰۰۰ ۴۶۲,۵۰۰
۱۰,۰۰۰,۰۰۰ ۱۲۰,۰۰۰,۰۰۰ ۶۷,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۶,۷۵۰,۰۰۰ ۵۶۲,۵۰۰
۱۱,۰۰۰,۰۰۰ ۱۳۲,۰۰۰,۰۰۰ ۷۹,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۷,۹۵۰,۰۰۰ ۶۶۲,۵۰۰

۱۲,۰۰۰,۰۰۰ ۱۴۴,۰۰۰,۰۰۰ ۹۱,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۹,۱۵۰,۰۰۰ ۷۶۲,۵۰۰
۱۴,۰۰۰,۰۰۰ ۱۶۸,۰۰۰,۰۰۰ ۱۱۵,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۱۱,۵۵۰,۰۰۰ ۹۶۲,۵۰۰
۱۵,۰۰۰,۰۰۰ ۱۸۰,۰۰۰,۰۰۰ ۱۲۷,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۱۲,۷۵۰,۰۰۰ ۱,۰۶۲,۵۰۰
۱۶,۰۰۰,۰۰۰ ۱۹۲,۰۰۰,۰۰۰ ۱۳۹,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۱۳,۹۵۰,۰۰۰ ۱,۱۶۲,۵۰۰
۱۷,۰۰۰,۰۰۰ ۲۰۴,۰۰۰,۰۰۰ ۱۵۱,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۱۵,۱۵۰,۰۰۰ ۱,۲۶۲,۵۰۰

۱۹,۰۰۰,۰۰۰ ۲۲۸,۰۰۰,۰۰۰ ۱۷۵,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۱۷,۵۵۰,۰۰۰ ۱,۴۶۲,۵۰۰
۲۱,۰۰۰,۰۰۰ ۲۵۲,۰۰۰,۰۰۰ ۱۹۹,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۱۹,۹۵۰,۰۰۰ ۱,۶۶۲,۵۰۰
۲۳,۰۰۰,۰۰۰ ۲۷۶,۰۰۰,۰۰۰ ۲۲۳,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۲۲,۳۵۰,۰۰۰ ۱,۸۶۲,۵۰۰
۲۵,۰۰۰,۰۰۰ ۳۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ۲۴۷,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۲۴,۷۵۰,۰۰۰ ۲,۰۶۲,۵۰۰

۲۷,۰۰۰,۰۰۰ ۳۲۴,۰۰۰,۰۰۰ ۲۷۱,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۲۷,۱۵۰,۰۰۰ ۲,۲۶۲,۵۰۰
۲۸,۰۰۰,۰۰۰ ۳۳۶,۰۰۰,۰۰۰ ۲۸۳,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۲۸,۳۵۰,۰۰۰ ۲,۳۶۲,۵۰۰
۲۹,۰۰۰,۰۰۰ ۳۴۸,۰۰۰,۰۰۰ ۲۹۵,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۲۹,۵۵۰,۰۰۰ ۲,۴۶۲,۵۰۰
۳۰,۰۰۰,۰۰۰ ۳۶۰,۰۰۰,۰۰۰ ۳۰۷,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰% ۳۰,۷۵۰,۰۰۰ ۲,۵۶۲,۵۰۰

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.