مقاله در مورد استفاده از کود های شیمایی در کشاورزی


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
41 بازدید
۶۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله در مورد استفاده از کود های شیمایی در کشاورزی دارای ۷۵ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد استفاده از کود های شیمایی در کشاورزی  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد استفاده از کود های شیمایی در کشاورزی،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد استفاده از کود های شیمایی در کشاورزی :

استفاده از کود های شیمایی در کشاورزی

مقدمه
یکی از عوامل مؤثر در بالا بردن سطح تولید کشاورزی استفاده از کودهای شیمیایی است پس از اینکه در مرکز تحقیقات کشاورزی طرح آبیاری در آزمایشهای متعددی بر روی آثار مثبت کودهای سه گانه اصلی ( ازت ، فسفر و پتاس ) انجام گرفت این نتیجه عاید شد که خاکهای خوزستان از لحاظ پتاس غنی و از لحاظ ذخیره مواد آلی و ترکیبات ازته بسیار ضعیف می باشند و اضافه کردن کود پتاس به این خاکها چندان تأثیری در بالا بردن محصول اکثر گیاهان ندارد . لذا در چند سال اخیر عملاً از کودهای پتاس هیچگونه استفاده نشده است ولی برای رفع نیازمندی گیاهان از کودهای شیمیایی ازت دار استفاده می گردد .

چون کودهای مختلف ازت که بخاک اضافه می گردند بسهولت در اب حل می شوند بنابراین نسبت به جذب ازت بوسیله گیاه چندان اشکالی پیش نمی آید و در آینده فقط برروی نحوه جلوگیری از شستشوی و اتلاف ازت در دوران آبیاری مطالعه گردد .

بر خلاف ازت ، مشکل اساسی استفاده از کودهای فسفر قلت قابلیت انحلال فسفاتها در شرایط خاکهای خوزستان است آزمایشگاهای گلدانی نشان داد که حرکت فسفر در خاک با پنج نوبت آبیاری فقط تا ۶ سانتیمتر عمق خاک بوده که بیش از ۶۰% این فسفر در عمق ۲ تا ۴ سانتیمتری خاک حرکت می کند .
اطلاعات فوق و کنترل مداوم فسفر در خاک قطعات اراضی استفاده تحقیقات کشاورزی ، توجه را بر آن داشت که امکان دارد قسمت اعظم کود فسفر پخش شده در زمینی در دسترسی گیاه قرار نگرفته ومورد استفاده قرار نگیرد بخصوص درمورد کشتهای ردیفی برای اینکه بتوان

حداکثر استفاده را از کود فسفر نمود ، بایستی کود را تا سر حد امکان در مجاورد ردیف بذر کاشته شده قرار داد این طریقه توزیع کود در خاک برای اولین بار در مورد گیاه ذرت طراحی آزمایش شد ونتایج جالب توجهی بدست آمد . در این گزارش طریقه آزمایش و نتایجی که بدست آمد ، است تشریح شده و با تکرار این آزمایش و رفع نواقصی که احیاناً وجود دارد و همچنین تعمیم این روش در مورد گیاهان دیگر این امید وجود دارد که بتوان در راه حداکثر استفاده از فسفر وبالا بردن سطح محصولات کشاورزی گام مثبتی برداشت .

فصل اول

آشنایی کلی با مکان کار آموزی
این مرکز در ابتدا به صورت یک آزمایشگاه به نام ، آزمایشگاه بررسی آفات و بیماریهای گیاهی در سال ۱۳۳۸ وابسته به مؤسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی در اهواز در محل فعلی تأسیس گردید بعداً ادلرات اصلاح و تهیه نهال و بذر ، وابسته به مؤسسه تحقیقات و اصلاح و تهیه نهال و بذر به آن اضافه شد و سرانجام در سال ۱۳۶۴ با نام ، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان ، شکل گرفت . بخش تحقیقات منابع طبیعی در سال ۱۳۶۹ از وزارت کشاورزی جدا و به وزارت جهادسازندگی واگذار گردید مجدداً پس از ادغام دو وزارت و تشکیل وزارت جهادکشاورزی در سال ۱۳۸۱ این بخش ، بار دیگر به مرکز تحقیقات کشاورزی بازگشت و نام آن مجدداً به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان تغییر یافت.
این مرکز دارای تعداد ۱۰ بخش تحقیقات به شرح زیرمی باشد :
۱- بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی
۲- بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

۳- بخش تحقیقات منابع طبیعی
۴- بخش تحقیقات علوم دامی
۵- بخش تحقیقات خاک و آب
۶- بخش تحقیقات فنی و مهندسی
۷- بخش تحقیقات حفاظت خاک و آب خیز داری

۸- بخش تحقیقات برنج
۹- بخش تحقیقات توسعه روستایی
۱۰-بخش تحقیقات اقتصادی و اجتماعی
و همچنین تعدادی ایستگاه تحقیقاتی و نهاستان و قرق در برخی شهرستانهای استان
کارکنان آن شامل اعضای هیئت علمی ، کارشناسان ، تکنسینها و کارکنان امور اداری ، مالی وخدماتی می باشد. این مرکز داری چندین آزمایشگاه نیز می باشد.

فصل دوم

بررسی بخشهای مرتبط با رشته های علمی کارآموز
برآورد نیاز به فسفر
کمبود فسفر اندازه پیازرا کاهش داده و می تواند رسیدگی را به تأخیر اندازد ماکزیمم شدت جذب فسفر ۳۴/۰ تا ۵۶/۰ کیلو گرم در هکتار در طول رشد سوخ می باشد فاکتورها و بررسی زیر رادر تعیین روش و میزان مصرف کودهای فسفاتی باید در نظر گرفت به مقادیر آزمون خاک به غلظت کربنات کلسیم آزاد خاک . ضد عفونی کردن جهت تجزیه فسفر نمونه برداری خاک از عمق ۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر انجام شود . روشهای مختلف آزمون خاک برای ارزیابی فسفر قابل استفاده یا اسیدی و

قلیایی بودن خاک ، مورد استفاده قرار می گیرد روش اولین ( سدیم بی کربنات ) برای تمامی خاکها مناسب می باشد ضد عفونی کردن قبل از بذر کاری در پیاز ممکن است نیاز به کود فسفر را افزایش دهد . ضد عفونی باعث کشته شدن قارچهای مایکو یزا Mycorrbiza Fungi) ) که به گیاه پیاز در جذب فسفر کمک می کند می شود.
روش و توسعه ریشه
مقدار مناسب فسفر بدون ضد عفونی کردن خاک در شرایط حداکثرعملکرد ۱۰ میلی گرم در کیل

و گرم خاک می باشد .
روشهای مصرف کود فسفاتی
در ایالت رگان غربی کاربرد کود فسفر به صورت نواری ، نسبت به حالتی که در همه قسمتها پخش می شود . تأثیر زیادی داشت . ولی در دره‌ نوارهای فسفر و در زیر و اطراف بذر نسبت به حالتی که فسفر به طور وسیع پاشیده می شود خیلی مؤثر نبود . بنابراین فسفات آمونیوم را به خاطر سمیت به حالت نواری در کنار بذر و پیاز مصرف کردند نیاز سوخ پیاز به فسفر خیلی بیشتر از مقداری است که بوسیله بافت برگ جذب می شود.
برآورد و تخمین نیاز به پتاسیم
پیاز تقریباً مقدار مشابهی ازت و پتاسیم جذب می کند پیاز در مقایسه با سیب زمینی پتاسیم کمتری جابجا می کند . پتاسیم بون با بار مثبت می باشد که در مکان های قابل تبادل در خاک نگهداری می شود ظرفیت نگهداری پتاسیم معمولاً‌برای خاکهای با ظرفیت تبادل کاتیونی (CEC ) بالا ، بیشتر می باشد . کودهای پتاسیم اغلب در خاکهای زراعی که ظرفیت تبادل کاتیونی پایین دارند و یا پتاسیم قابل استفاده در آنها کمتر باشد ، مورد نیاز هستند.
کنترل و تنظیم پتاسیم در گیاه
داده های کافی جهت ارائه توصیه های کودی بر پایه مقادیر مختلف پتاسیم بافت گیاهی موجود نمی باشد . بافت برگی پیاز محتوی ۵/۲ تا ۵/۳ درصد (بر پایه وزن خشک ) پتاسیم مرحله ۳تا۸ برگی رشد می باشد (این داده ها از دوایستگاه در کلمبیا بدست آمده اند که در آنها بقدر کافی از کود استفاده شده است.
برآورد نیاز پیاز به کود
گوگرد یک عنصر غذایی ضروری برای گیاه است و طعم مخصوص پیاز وابسته به وجود این عنصر می باشد . زمانی که پیاز بریده می شود ترکیبات فرار گوگرد در اثر عکس العمل آنزیم آلیناز آزاد می گردند واریته های پیاز از لحاظ درصد ترکیبات گوگرد در سوخ با همدیگر تفاوت دارند برخی از ترکیبات گوگرد دار باعث تندی پیاز شده یک خصومت منفی در بازار پسندی محصول می باشد . سوخ های پیاز در مطالعات دشت کلمبیا حاوی ۳/۰ تا ۶/۰ درصد گوگرد بودند (درصد وزن خشک ) نسبت ازت به گوگرد ۳به۱ تا ۵به۱ می باشد ماکزیمم شدت جذب گوگرد در دوره‌رشد سوخ (۶تا۱ کیلو گرم در هکتار) در روز می باشد . استفاده از کود گوگرد در بسیاری از مناطق نیاز نمی باشد چرا که از منابع دیگر به مقدار کافی نأمین می شود که این منابع عبارتند از سولفات خاک که قبل از کشت وجود دارد تجزیه بقایای گیاهی و مواد آلی در طول فصل رشد و آب آبیاری خاکهای جاری آهک می توانند گوگرد رابه صورت گچ (سولفات کلسیم )‌جدا کرده و ذخیره کنند . گچ موجوددر عمق ۶۰ سانتی متری خاک می تواند بعنوان منبعی دیگر برای فراهم کردن گوگرد در دسترس گیاه مطرح

باشد

روش استفاده از کودهای محتوی گوگرد
اگر در آزمون خاک مقدار گوگرد کمتراز ۱۵ میلی گرم در کیلو گرم و گوگرد موجود در آبیاری کمتر از ۵ میلی گرم در کیلو گرم باشد ، باید از کودهای گوگرد آلی یا ساری کود استفاده کرد . برای ح

صول به راندمان بالا باید از منابع محصول گوگرد و آن هم دقیقاً و یا در طولدوره ای که شدت جذب گیاه بالا است استفاده کرد نمکهای حاوی گوگرد مثل سولفات پتاسیم یا سولفات آمونیوم می توانند گوگرد را تأمین کنند .برای اینکه گوگرد مصرفی برای انواع سبزی و صیفی قابل جذب باشد بایستی از مایع تلقیح تیوباسیلوس نیزاستفاده شود.(مصرف سالانه گوگرد ۵۰۰ کیلو گرم در هکتار است ).
اندازه گیری فسفر گل در خاک
برای اندازه گیری فسفر گل در خاک باید ترکیبات غیر محلول را به محلول تبدیل نموده به طوریکه بتوان با روش رنگ سنجی فسفر را مورد سنجش قرار داد، و روشی برای عصاره گیری فسفر گل از خاک بطور وسیعی مورد استفاده قرار می گیرد (استفاده از اسید پرکلریک و ذوب قلیایی می باشد)
روش اسید پر کلریک در کانیهایی که خیلی هوا دیده شده اند و نمونه هایی که شامل کانی آپاتیت در کانیهای اولیه باشند، مقادیر کمتر نشان می دهد قلیایی بقایای مواد بدست آمده از هضم با اسید پرکلریک می تواند تمام فسفر گل را از خاک استخراج نماید . مورد در سال ۱۹۵۳ دریافت که روش اسید پرکلریک می تواند ۵۰تا ۷۰ درصد فسفر را از خاک نسبت به روش اسید هیدروفلور

یک استخراج نماید روشهای دیگر برای اندازه گیری فسفر گل در خاک توصیه می شود از جمله اندازه گیری فسفر گل در هضم خاک برای اندازه گیری ازت گل ، روش هضم خاکبا اسیدسولفوریک آب اکسیژنه و اسید فلئوریدریک که در این نشریه به صورت مفصل ارئه می شود .
((اندازه گیری فسفر گل در عصاره خاک هضم شده برای اندازه گیری ازت گل ))
مواد شیمیایی مورد نیاز :

مخلوط اسید سولفوریک و سلنیوم – ۵/۳ گرم بور سلنیوم خاکستری را در یک لیتر ایسد سولفوریک غلیظ (وزن مخصوص ۸۴/۱ ) با حرارت دادن حل نمائید ، بعد از اتمام فعل و انفعالات مخلوط به رنگ زرد کمرنگ شفاف تبدیل می گردد (از سلنیوم سیاه استفاده نشود )
پودر اسید سالیسیلیک :
آب اکسیژنه ۳۰ درصد (توجه کنید به احتمال آلودگی آب اکسیژنه به فسفر )
مخلوط برای عملیات هضم :
۷۲ گرم اسید سالیسیلیک را در یک لیتر مخلوط سلنیوم و اسید سولفوریک حل نمائید ( بیشتر از ۴۸ ساعت نمی توان از این محلو ل استفاده کرد )
روش کار :
برای هضم نمونه خاک مقدار ۴/۰ گرم خاک کوبیده و از الک ۵/۰ میلی لیتر رد شده را در لوله هضم ریخته و ۵/۲ میلی لیتر مخلوط هضم به آن اضافه و کاملاً مخلوط نمائید و به مدت ۲ ساعت بگذارید بماند سپس در لوله ها را در بلوک هضم بیرون آورده و به فواصل تقریباً‌ده ثانیه سه بار مقدار یک میلی لیتر آب اکسیژنه اضافه کرده و کاملاً با احتیاط مخلوط نمائید . لوله رادر بلوک هضم در درجه حرارت ۳۳۰ در جه سانتیگراد قرار داده ( در حرارت زیر نقطه جوش مخلوط ، نمونه در حال هضم

باشد ) و بعد ازاینکه عصاره شفاف شد (حدود دو ساعت ) نمونه را از بلوک هضم برداشته بعد از خنک شدن با آب مقطر به حجم پنجاه میلی لیتر برسانید و بعد از بهم زدن صاف نمایید . در عصاره بدست‌ آمده می توانید اندازه فسفر گل و ازت را انجام دهید . با هر سری نمونه شاهد تهیه گردد . اگر بلوک هضم در اختیار ندارید عملیات زیر را می توانید در بالن ژوژه پیرکس میلی

لیتر روی اجاق برقی انجام دهید یادآوری می شود در چنین شرایطی هر دفعه ۶ قطره آباکسیژنه اضافه شده به نمونه و شاهد باید یکسان باشد .
اندازه گیری فسفر در عصاره خاک
مواد شیمیایی موردنیاز

اسید سولفوریک یک مول
مقدار ۵۶ میلی لیتر اسید سولفوریک (وزن مخصوص = ۸۴/۱ ) در ۵۰۰ لیتر آب مقطر در بالن ژوژه یک لیتر بریزید بعد از بهم زدن به حجم یک لیتر برسانید.
آمونیوم مولیبدات :
مقدرا ۴۰ گرم آمونیوم مولیبدات ( ۴H 2O و ۶MO7O (NH4 ) را در بالن ژوژه یک لیتر حل نمایید و به حجم برسانید و در ظرف پیرکس نگهداری کنید.
پتاسیم آنیتمونی تارتارات
مقدار ۳۷۱۵/۱ گرم پتاسیم آنیتمونی تارتارات را در بالن ژوژه ، پانصد میلی لیتر حل و به حجم برسانید .
محلول مخلوط شماره یک – داروهای زیر را به ترتیب با مرور در بشر بریزید و بعد از هر افزایش محلول را بهم بزنید
-صد میلی لیتر اسید سولفوریک یک مول
-سی میلی لیتر آمونیوم مولیبدات
-ده میلی لیتر آنیتمونی تارتارات

محلول مخلوط رقیق شده شماره یک :
مقدار ۶/۰ میلی لیتر از محلول مخلوط را با ۲۵۰ میلی لیتر آب مقطر مخلوط نمائید
محلول مخلوط شماره دو:
مقدار ۶/۰ گرم اسید آسکوربیک را در بالن ژوژه صد میلی لیتر بریزید بعد از انحلال ب

ه حجم برسانید.
(این محلول باید روزانه تهیه شود )
محلول استاندارد ۱- ۵۰۰mgl فسفر – مقدار ۱۹/۲ گرم KH2PO4 را در بالن ژوژه یک لیتری بریزید بعد از انحلا ل به حجم برسانید .
محلول استاندارد رقیق شده ۱- ۵۰mgl فسفر – مقدار ده میلی لیتر از استاندارد پانصد پی بی ام را در بالن ژوژه صد میلی لیتر یریزید و به حجم برسانید

سری استانداردها
در بالن ژوژه صد میلی لیتر ۵۰ میلی گرم در لیتر آب مقطر بریزید سپس ۵ میلی لیتر مخلوط هضم (H2OSO4 –Se )به آن اضافه کنید بعد از سرد شدن به ترتیب مقادیر ۰ ، ۲ ، ۴ ، ۶ ، ۸ ، ۱۰ ، میلی لیتر از استاندارد پنجاه میلی گرم را در بالن ژوژه ها بریزید بعد از بهم زدن با آب مقطر به حجم برسانید این محلولها شامل ۰ ، ۱، ۲، ۳، ۴، ۵، میلی گرم در لیتر فسفر می باشد.

روش انجام مرحله رنگ سنجی :
مقدار یک میلی لیتر به ترتیب از سری استاندارد ها ، نمونه و شاهد را در لوله آزمایش ریخته و مقدار سه میلی لیتر از محلول رقیق شده شماره یک به آن بیفزائید و کاملاً مخلوط نمائید پسپ مقدار یک میلی لیتر از محلول شماره ۲ در آنها بریزید و مخلوط نمائید بعد از حداقل یک ساعت شدت رنگ آبی را در طول موج ۸۸۰ نانومتر با دستگاه اسپکتر و فتومتر مورد سنجش قرار دهید.
محاسبه :

فسفر گل
غلضت فسفر در نمونه رقیق رژه میلی گرم در لیتر =a ) غلظت فسفر در نمونه شاهد میلی گرم در لیتر =b )
تذکرات :
در مرحله رنگ سنجی یونهای و مثل فسفر تولید کمپلکس رنگی می نماید و ایجاد مزاحمت می کنند همچنین آنیون های آلی (or

gaxic axiox )مثل اکزالات و سیترات در مرحله احیاء‌ایجاد مزاحمت می نمایند با بررسیهایی که در بخش تحقیقات شیمی خاک در موسسه انجام گرفته بازیافت فسفر گل در ابن روش نسبت به روش ذوب قلیایی ۸۸ درصد بوده است.
اندازه گیری فسفر گل در روش هضم با اسید سولفوریک ، آب اکسیژنه و اسید فلورئیدریک
(وسایل مورد نیاز) مواد شیمیایی مورد نیاز
بشر صد میلی لیتر تفلون اسید سولفوریک غلیظ۹۶ درصد(۱۸ مول)
نرور یا پی پت تفلون آب اکسیژنه ۳۰ درصد
(اسید هیدروفلوریک (HF )غلیظ (۶/۲۷ مول با
درجه خلوط ۴۸)
روش هضم نمونه خاک :
مقدار ۲/۰ تا ۵/۰ گرم خاک(از الک صدمش رد شود ) را توزین کرده در بشر تفلون (Fluoropolymey ) صد میلی لیتر بریزید مقدار ۵ میلی لیتر اسید سولفوریک غلیظ به آن اضافه کنید و به آرامی تکان دهید تا کاملاً خاک بااسید مخلوط شود (در زیر هود انجام شود ) به آرامی مقدار ۳ میلی لیتر آب اکسیژنه در دفعات ۵/۰ میلی لیتر به آن بیفزائید و بعد از هر افزایش نمونه راتکان دهید تا کاملاً مخلوط شود در نمونه هایی که مقدار کربن آلی زیاد است افزایش آب اکسیژنه برای جلوگیری از کف کردن با دقت بیشتری انجام شود ) بعد از اینکه فعل و انفعالات با آب اکسیژنه به اتمام رسید با دقت زیاد یک میلی لیتر اسید فلورئیدریک (با پی پت یا مزورتفلون )‌را در دفعات ۵/۰ میلی لیتری به نمونه بیفزائید و مخلوط نمائید (دقت شود از ظروف شیشه ای برای ریختن اسید فلورئیدریک استفاده نشود زیرا این اسیدخاصیت خوردگی شیشه را دارد.)
نمونه ها را روی اجاق برقی در ۱۵۰ درجه سانتیگراد (۴۲۳ درجه کلوین ) به مدت ۱۰ تا ۱۲ دقیقه حرارت دهید تا زیادی آب اکسیژنه حذف شود )‌نمونه ها رااز روی اجاق بردارید و در حالی که هنوز گرم است با ۲۰ میلی لیتر آب مقطر اطراف بشررا شستشو دهید بعد از سرد شدن محتویات بشر را با بالن ژوژه ۵۰ میلی لیتر انتقال دهید و با آب مقطر به حجم برسانید .
بعد از مخلوط نمودن باکاغذ صافی (خلل و فرج ریز)‌نومنه ها را صاف نمایید . با نمونه های خاک نمونه شاهد تهیه شود . وقتی میزان کربن آلی در خاک زیاد باشد باید مقدار کمتری نمونه خاک توزین نمود.

اندازه گیری فسفر در عصاره (۷)
کمپلکس مولیبد و فسفات در محیط اسید سولفوریک تشکیل می شود و توسط اسید آسکوربیک احیاء می گردد . شدت رنگ آبی ایجاد شده در طول موج ۸۴۰ تا ۸۸۸ نانومتر مورد سنجش قرار می گیرد ، رنگ ایجاد شده از ده تا ۲۴ ساعت پایدار است.

مواد شیمیایی مورد نیاز
محلول A – مقدار ۱۲ گرم آمونیوم مولیبدات (
را در ۲۵۰ میلی لیتر آب مقطر حل نمائید . مقدار ۲۹۰۸/۰ گرم پتاسیم آنتیمونی تارتارات (C4H2O6 وksbo ) درصد میلی لیتر آب مقطر حل شود ، این محلولرا به هزار میلی لیتر اسید سولفوریک ۵ نرمال (۱۴۱ میلی لیتر ) اسید سولفوریک غلیظ در لیتر اضافه و کاملاًمخلوط نمایید و تمام محلول بدست آمده را به ۲ لیتر برسانید . این محلول در ظرف پیرکس در جای تار

ک و خنک نگهداری شود .
– اسید آسکوربیک (محلول B ) – مقدار۰۵۶/۱ گرم اسید آسکوربیک در ۲۰۰ میلی لیتر محلول A حل و مخلوط نمایید این محلولبه اندازه مورد نیاز تهیه شود زیرا بیشتر از ۲۴ ساعت نمی توان مورد استفاده قرار داد ).
-معرف Nitrophemol (C6HSNO3 ) (25/0 درصد WT/VOL )‌در آب مقطر ( به شماره ۶۷۹۸ ساخت کمپانی مرگ )
-سود (NaoH ) 5 نرمال
-اسید کلرئیدریک ۵ نرمال
– سری استانداردها ۰، ۵ ، ۱۰ ، ۲۰ ، ۴۰ ، میلی گرم در لیتر مقدار ۰، ۲، ۴، ۸، ۱۶ میلی لیتر از استاندارد پانصد پی پی ام فسفر را در بالن ژوژه دویست میلی لیتر بریزید و به حجم برسانید.

روش کار :
مقداری از عصاره خاک که حاوی ۱تا ۴۰ میکرو گرم فسفر باشد (۵ میلی لیتر ) از عصاره ، استاندارد و شاهد ) را در بالن ژوژه ۵۰ میلی لیتر بریزید اگر محیط بیشتر از ۲ میلی اکی والان یون H یا یون OH داشت ۵ قطره از معرف نیترو فنل به آن بیفزایید و بااسید کلوئیدریک۶ نرمال و یا سود ۵ نرمال محیط را خنثی نمائید نمونه راتا حجم ۴۰ میلی لیتر برسانید و ۸ میلی لیتر از محلول B به آن بیفزایید و به هم بزنید سپس به حجم برسانید و مجدداً‌ محلول را به هم بزنید تا کاملاً یکنواخت شود .
مقدار جذب رنگ آبی را در طول موج ۸۴۰ تا ۸۸۰ نانومتر با دستگاه اسپکتر و فتومتر مورد سنجش قرار دهید . با سری نمونه ها شاهد تهیه شود.

محاسبه:
P mga میلی لیتر عصاره

فسفر کل

a عدد به دست آمده از منحنی برای نمونه
b عدد به دست آمده از منحنی شاهد
w عدد وزن خاک توزین شده گرم

اندازه گیری ازت آمونیاکی و نیتراته در خاک
اندازه گیری ازت نیتراته (عصاره گیری با آب مقطر ) در خاک مورد بررسی قرار گرفت و نتایج خوبی حاصل گردید.
اندازه گیری ازت نیتراته و آمونیاکی مستقیماً روی خاک
در این روش مقداری خاک در بالن تقطیراز لوله جانبی حباب بالن به داخل بالن ریخته می شود سپس باافزایش مقداری کلرورپتاسیم یک مول یا دو مول و افزایش اکسید منیزیم و دوآرد آلوی میزان ازن آمونیاکی و نیتراته مورد سنجش قرار می گیرد.

مواد شیمیایی مورد نیاز :
۱-اکسید منیزیم (Heavy mgo ) مقداری از نمک اکسید منیزیم را در ۷۰۰-۶۰۰ درجه سانتی گراد در کوره الکتریکی به مدت دو ساعت حرارت داده سپس آن را به دسیکاتور حاوی هیدروکسید پتاسیم است سرد و در بطری درب بسته نگهداری نمائید).
۲-محلول اسید بوریک و معرف – مقدار بیست گرم اسید بوریک خالص (H3BO3 )را در حدود هفتصد میلی لیتر آب مقطر گرم حل کرده سپس به بالن ژوژه یک لیتری که محتوی دویست میل

ی لیتر الکل اتیلیک و دویست میلی لیتر معرف ۳/۰ گرم بروموکروزل کرین و ۱۵۶/۰ گرم میتیل رد د ر پانصد میلی لیتر اتانول ) می باشد انتقال دهیم پس از مخلوط نمودن به محتویات بالن قطره قطره سود ۵% نرمال با دقت اضافه تا رنگ از صورتی به سبز کمرنگ تبدیل شود (این رتگ شبیه رنگی است که با مخلوط نمودن به محتویات بالن قطره قطره سود ۵% نرمال با دقت اضافه تا رنگ از صورتی به سبز کمرنگ تبدیل شود ( این رنگ شبیه رنگی است که با مخلوط نمودن یک میلی لیتر از معرف با میلی لیتر اب ایجاد می گردد) سپس بالن رابه حجم رسانده کاملاً مخلوط نمائ

ید ) این معرف رابدون افزایش سود نیز می توانید مورد استفاده قرار دهید (با توجه به مقدار کم ازت نیتراته و آمونیاکی در اکثر خاکهای ایران ، در تهیه محلول اسید بوریک و معرف ، سود اضافه نگردد.)
دوارد آلوی (Devarda alloy ) مس ۵۰ درصد و آلومینیم ۴۵ درصد وروی ۵ درصد)
– این ماده شیمیایی باید از الک صد مشی (۱۵/۰ میلی لیتر ) رد و حداقل ۷۵ درصد آن از الک سیصد مشی ۵% میلی لیتر ) باید عبور داده و در ظرف در بسته ای نگهداری شود )
۱- محلول استاندارد ) اسید سولفوریک ۰۰۵/۰ نرمال
برای تهیه این استاندارد از تیترازول ۱/۰ نرمال اسید سولفوریک استفاده شود
۲- محلول استاندارد N (– NO3 +NH4 ) مقدار ۲۳۶/۰ گرم سولفات آمونیوم SO4 (NH4) و ۳۶۱/۰ گرم نیترات پتاسیم (KNO3 ) را در آب مقطرحل ، سپس در بالن ژوژه به حجم یک لیتر برسانید . این محلول حاوی پنجاه میکرو گرم ازت به صورت آمونیاک (NH4-N) و پنجاه میکروگرم ازت به صورت نیترات (NO3-N ) در میلی لیتر می باشد این محلول را در یخچال نگهدارینمایید).

روش کار :
شعله گاز دستگاه سمی میکروکجرال را طوری تنظیم کنید که در هر دقیقه ۶تا ۸ میلی لیتر تقطیر شود ، سپس مقدار ۵ میلی لیتر از استاندار پنجاه میلی گرم در لیتر ازت نیتراته و آمونیاکی را در بالن تقطیر دستگاه بریزید و مقدار ۲/۰ گرم اکسید منیزیم (از راه لوله جانبی ) به آن بیفزائید آمونیاک متصاعد شده در ارلن نایر ۵۰ میلی لیتر محتوی ۵ میلی لیتر معرف و اسید بوریک که در زیر برد قرار دارد ، جذب می گردد وقتی حجم محتویات ارلن به سی میلی لیتر رسید ، ارلن را از

زیرمبرد بردارید وارلن جدیدی که محتوی ۵ میلی لیتر اسید بوریک و معرفاست زیر آن قرار دهید سپس ۲/۰ گرم دواردآلوی به ارلن از راه لوله جانبی اضافه کرده و چوب پنبه راسریعاً روی لوله قرار دهید ، آمونیاک متصاعد شده جذب ارلن مایر زیر مبرد می گردد ، بعد از اینکه حجم محتویات ارلن مایر به ۳۰ میلی لیتر رسید عملیات تقطیر متوقف ، ارلن مایررا از زیر برد بردارید . محتویات ارلن مایر اولی را با اسید سولفوریک ۰۰۵/۰ نرمال با استفاده از میکرو بورت تیتر نمائید تا رنگ محلول از سبز

به صورتی تبدیل شود ، مقدار اسید مصرفی را اگر در عدد ۱۴ ضرب نمائید مقدار ازت نیتراته در محلول استاندارد بر حسب میلی گرم در لیتر حاصل می شود وقتی استاندارد را به دستگاه می دهید از صحت کار دستگاه سمی میکرو کجدال مطمئن می شوید برای نمونه شاهد استاندارد از ۵ میلی لیتر آب مقطر استفاده کنید نمونه شاهد برای استاندارد را قبل از دادن نمونه استاندارد به دستگاه مورد سنجش قرار دهید.
بعد از اطمینان از صحت کار دستگاه ، ۵ گرم خاک را توزین نمونه ، و از لوله جانبی حب

اب بالن کجلدال به داخل بالن بریزید سپس مقدار ۴۰ میلی لیتر کلرورپتاسیم یک مول یا دو مول

به آن طوری بیفزائید که اگر خاک به جداره بالن چسبیده بود شسته شود وکاملاً در ته بالن قرار گیرد سپس ۲/۰ گرم اکسید منیزیم به آن بیفزائید و فوراً با چوب پنبه لوله جانبی راببندید تا عملیات تقطیر شروع شود . آمونیاک متصاعد شده به داخل ارلن مایر ۵۰ میلی لیتر ( محتوی ۵ میلی لیتر اسید بوریک ومعرف که در زیر برد قرار دارد جذب می گردد وقتی حجم محتویات ارلنزیر برد به سی میلی لیتر رسید ، ارلن را اززیر مبرد بردارید و ارلن جدیدی که محتوی ۵ میلی لیتر اسید بوریک و معرف است زیر آن قرار دهید ، سپس ۲/۰ گرم دوارد آلوی به بالن ازراه لوله قرار دهید ، آمونیاک متصاعد شده جذب ارلن مایر زیر برد می گردد ، بعد از اینکه حجم محتویات ارلن مایر به ۳۰ میلی لیتر رسید عملیات تقطیر متوقف ، ارلن مایر را از زیرمبرد بردارید . محتویات ارلن مایر اولی بااسید سولفوریک ۰۰۵/۰ نرمال با استفاده از میکروبورت تیتر نمایید تا رنگ محلولاز سبز به صورتی تبدیل شود و مقدار اسید مصرفی معادل با آمونیاک متصاعد شده می باشد.

(محاسبه برای ازت آمونیاکی )

مقدار اسید مصرفی بای نمونه به میلی لیتر =a
مقدار اسید مصرفی برای بلانک به میلی لیتر =b

محتویات ارلن مایردومی نیز با اسید سولفوریک ۰۰۵/۰ نرمال تیتر نمایید تا رنگ محلول از سبزبه صورتی تبدیل شود .
محاسبه برای ازت نیتراته

مقدار اسید مصرفی برای نمونه به میلی لتر =a
مقدار اسید مصرفی برای بلانک به میلی لیتر=b

توجه کنید قبل از اینکه نمونه خاک را جهت اندازه گیری به دستگاه بدهید باید اندازه گیری ازت آمونیاکی ونیتراته روی نمونه بلانک انجام دهید ، بدین صورت که چهل میلی لیتر از محلول KCL را به داخل بالن تقطیر بریزید و عملیات تقطیر مثل روش ( ذکر شده روی آن انجام شود ).
تذکر:
اندازه گیری ازت نیتراته و آمونیاکی روی عصاره خاک
با توجه به میزات کم ازت نیتراته و ازت آمونیاکی در اکثر خاک های ایران ضریب ۳۵ در محاسبه ازت نیتراته و آمونیاکی در خاک ایجاد خطا می نمود لذا با بررسیهایی که انجام شد توصیه می شود که مقدار ۴۰ میلی لیتر از محلول عصاره خاک را به جای ۲۰ میلی لیتر جهت اندازه گیری ازت نیتراته و آمونیاکی در بالن تقطیر ریخته شود و بقیه عیناً در نشریه ذکر شده است در این حالت ضریب محاسبه از ۳۵ به ۵/۱۷ کاهش می یابد.

اندازه گیری ازت نیتراته (NO3-N ) در عصاره خاک با استفاده از نیتراور
در این روش عنصر کادمیوم یون نیتراته رابه نیتریت احیاء می نماید ، سپس یون نیتریت در محیط اسیدی باسولفانیلیک اسید رانمک دیازونیوم را ایجاد می نمایدکه در مجاورت جنستیسیک اسید ، رنگ زرد کهربایی تولیدی آورده که شدت این رنگ در طول موج ۴۰۰ نانومتر با دستگاه اسپکتر و فتومتر مورد سنجش قرار می گیرد.
مواد مورد استفاده در این روش به صورت پودر دربسته های بکوچکی قرار می گیرد که هر بسته برای یک نمونه عصاره مورد استفاده قرار می گیرد و فعلاً به اسم نیتراور پنج (Nitra

ver 5 ) در بازار ارائه می گردد.
مواد موردنیاز :
۱- نیتراور پنج
محلو ل استاندارد ۱۰O P.Pm-NO3-N – مقدار ۷۲۲۱/۰ گرم نیترات پتاسیم (KNO3 ) رادقیقاً باترازوی حساس توزین نمائید سپس در بالن ژوژه یک لیتری بعد از انحلال به حجم برسانید ، این محلولشامل صد پی پی ام ازت بصورت نیترات می باشد . این محلول در یخچال نگهداری شود.
– محلول استاندارد ۱۰ OP.P.mNO3-N – مقدار ۲۰ میلی لیتر از استاندارد صد پی پی ام رادر بالن ژوژه ۲۰۰ میلی لیتر بریزید و به حجم برسانید ودر یخچال نگهداری کنید .
– سری استانداردها – مقادیر ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۰ ، ۳۰ ، میلی لیتر از استاندارد ده پی پی ام را در بالن ژوژه صد میلی لیتر به حجم برسانید ، این محلولها شامل ۲/۰ ، ۴/۰ ، ۶/۰ ، ۸/۰، ۱، ۲، پی پی ام ازت نیتراته (NO3-N ) می باشد.
روش کار : مقدار ده گرم خاک را توزین نموده در ارلن مایر ۲۵۰ میلی لیتر بریزید ومقدار ۱/۰ گرم سولفات کلسیم دو آب و صد میلی لیتر یکی از عوامل مؤثر در بالا بردن سطح تولیدات کشاورزی استفاده از کودهای شیمیایی است . پس از اینکه در مرکز تحقیقات کشاورزی طرح آبیاری در آزمایشهای متعددی بر روی آثار مثبت کودهای سه گانه اصلی (ازت ، فسفر ، پتاس ) انجام گرفت این نتیجه عاید شد که خاکهای خوزستان از لحاظ پتاس غنی و از لحاظ ذخیره مواد آلی و ترکیبات ازته بسیار ضعیف می باشند و اضافه کردن پتاس به این خاکها چندان تأثیری در بالا بردن محصول اکثر گیاهان ندارد . لذا در چند سال اخیر عملاً از کودهای پتاس هیچگونه استفاده ای نشد است ولی برای رفع نیازمندی گیاهان از کودهای شیمیایی ازت دار استفاده گردد.

چون کودهای مختلف ازت که به خاک اضافه می گردند بسهولت در آب حل می شوند بنابراین نسبت به جذب ازت بوسیله گیاهچندان اشکال پیش نمی آید و در آینده فقط باید بر روی نحوه جلوگیری از شستشوی و اتلاف ازت در درون آبیاری مطالعه گردد بر خلاف ازت ،مشکل اساسی استفاده از کودهای فسفر و قلت قابلیت انحلال فسفاتها در شرایط خاکهای خوزستان است . آزمایشهای گلدانی نشان داد که حرکت فسفر در خاک با پنج نوبت آبیاری فقط تا ۶ سانتیمتر عمق خاک بوده که بیش از ۶۰ درصد این فسفر در عمق ۲ تا۴ سانتیمتری خاک حرکت می کند .

اطلاعات فوق و آب مقطر به آن بیفزائید و به مدت یک ساعت با شکر دورانی آن را بهم بزنید سپس آن را سانتر پفوژ یا صاف نمائید ( محلول عصاره در یخچال نگهداری شود ) مقدار ۲۵ میلی لیتر از شاهد و استانداردها و عصاره را در شیشه عصاره گیری ۵۰ میلی لیتر بریزید و یک بسته پودر نیتراور پنج به داخل عصاره بریزید و به مدت سه دقیقه با دست تکان دهید (‌در صورت نیاز سریعاً صاف نمایید ) و شدت رنگ کهربائی ایجاد شده را در طول موج ۴۰۰ نانومتر با دستگاه اسپکتر و فتومتر مورد سنجش قرار دهید .نمونه شاهد با نمونه ها تهیه شود .

عدد بدست آمده از منحنی برای نمونه عصاره = a
عدد بدست آمده از منحنی برای نمونه شاهد = b

تهیه عصاره اشباع خاک
مواد شیمیایی مورد نیاز :
محلول هگزا متافسفات سدیم ۱/۰ درصد مقدار ۱/۰ گرم از هگزا متافسفات سدیم را توزین در بالن ژوژه صد میلی لیتر به حجم برسانید .

حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ گرم خاک کوبیده و از الک دو میلیمتری رد شده را در لیوان پلاستیکی گل اشباع بریزید

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.