مقاله در مورد بررسی اثرات فواصل ردیف کاشت بر خصوصیات مختلف ذرت


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
2 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله در مورد بررسی اثرات فواصل ردیف کاشت بر خصوصیات مختلف ذرت دارای ۲۲ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد بررسی اثرات فواصل ردیف کاشت بر خصوصیات مختلف ذرت  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد بررسی اثرات فواصل ردیف کاشت بر خصوصیات مختلف ذرت،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد بررسی اثرات فواصل ردیف کاشت بر خصوصیات مختلف ذرت :

بررسی اثرات فواصل ردیف کاشت بر خصوصیات مختلف ذرت

چکیده
این پژوهش به منظور بررسی اثرات فواصل ردیف کاشت (۴۵، ۶۰ و ۷۵ سانتی‌متر) و تراکم بوته (۵۰، ۶۵ و ۸۰ هزار بوته در هکتار) بر خصوصیات مختلف از جمله عملکرد و اجزاء عملکرد ذرت دانه‌ای سنیگل کراس ۷۰۴ در مزرعه آزمایشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در سال زراعی۱۳۸۱ انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید.

در این بررسی برخی از خصوصیات مورفولوژیکی بوته، بلال، وزن خشک بوته، عملکرد اجزاء عملکرد و شاخص برداشت مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که با افزایش فاصله ردیف کاشت ،طول ساقه، وزن خشک بوته درمرحله رسیدگی فیزیولوژیکی، تعداد دانه در بلال وزن هزار دانه، عملکرد و شاخص برداشت بصورت معنی‌داری افزایش یافتند‌،‌‌ولی صفات دیگر مورد مطالعه تحت تاثیر فاصله ردیف قرار نگرفتند. همچنین با افزایش تراکم کاشت، سطوح مختلف قطر ساقه ،وزن خشک بوته، ارتفاع گیاه و عملکرد دانه اختلاف معنی‌داری داشتند. ولی تعداد روز از کاشت تا سبز شدن و رسیدگی، تعداد برگ در بوته، تعداد بلال در بوته و تعداد دانه در بلال و بقیه صفات مورد مطالعه تحت تاثیر تراکم قرار نگرفتند. اثر متقابل فواصل خطوط کاشت و تراکم گیاهی بر عملکرد دانه معنی‌دار گردید.

طبق نتایج حاصله در شرایط آب و هوایی مشابه این آزمایش فاصله ردیف ۷۵ سانتی‌متر با تراکم ۸۰ هزار بوته در هکتار برای ذرت سینگل کراس ۷۰۴ قابل توصیه است.

مقدمه :
افزایش عملکرد گیاهان زراعی یکی از اجزای ضروری جامعه امروزی برای هماهنگی با افزایش جمعیت جهان است. جمعیت جهان با آهنگ ۷/۱-۶/۱ درصد در حال رشد است و در نتیجه هر ساله ۹۰ میلیون نفر به مصرف کنندگان محصولات کشاورزی افزوده می شود. این وضعیت به مفهوم آن است که تولید غذا باید دائماً افزایش یابد تا از ناهماهنگی های اجت

ماعی و کمبودهای غذایی انسان در بسیاری از نقاط جهان جلوگیری شود. با توجه به فقر و گرسنگی همراه با ازدیاد روز افزون جمعیت در جهان و محدودیت اراضی قابل کشت، ادامه روند کاهش منابع انرژی، تخریب و به هم خوردن تعادل
اکولوژیکی، اگر چاره ای برای افزایش تولیدات کشاورزی نشود بروز قحطی دور از انتظار نخواهد بود. رشد جمعیت مشکل اصلی مسأله تغذیه در جهان را تشکیل می دهد. به منظور حفظ سطح فعلی مصرف غذا برای جمعیت جهان در سال ۲۰۱۰ باید تولیدات مواد غذایی ۲۵ درصد افزایش یابد و برای مبارزه با گرسنگی و سوء تغذیه لازم است که میزان تولید موادغذایی تا ۵۵ درصد افزایش یابد (۴).
برای تامین غذای مردم جهان باید تولید محصولات کشاورزی در واحد سطح افزایش‌یابدو از زمان (طول فصل رشد) بهتر استفاده شود (۱۸) و حتی الامکان از گیاهان پرسودتر با دوره رشد کوتاه‌تر استفاده شود(۲۰). ذرت گیاهی است پرسود با دوره رشد نسبتاً کوتاه که میزان عملکرد دانه آن در واحد سطح نسبت به گیاهان مشابه به مراتب بیشتر بوده و می تواند قسمتی از نیاز جامعه بشری را جوابگو باشد. بعلاوه از کلیه اندامهای گیاهی ذرت (دانه، برگ و ساقه) برای تغذیه انسان، دام و تولید گوشت و شیر استفاده می‌شود. به این ترتیب ارزش ذرت در تغذیه دام و طیور، تولید نشاسته، گلوکز و روغن و به دلیل پتانسیل عملکرد بسیار بالا (بیش از ۱۵ تن در هکتار) بسیار زیاد است و لازم است به آن توجه بیشتری معطوف گردد(۶).
گیاه با تثبیت و تبدیل انرژی خورشیدی غذا تولید می‌کند. متوسط کارآیی

تثبیت انرژی خورشید در اکوسیستم های مختلف جهان کمتر از یک درصد گزارش شده است.گرچه این رقم برای اکوسیستم های زراعی بیشتر است ولی در بهترین شرایط بیش از ۱/۵ درصد نیست (۱۳).
با اعمال مدیریت های مناسب زراعی نظیر تغییر مصنوعی میکروکلیما، تامین به موقع نهاده های لازم، کاشت زودهنگام ارقام زراعی پرمحصول در بهار و استفاده از ردیف‌های باریک برای افزایش تراکم کاشت، حداکثر پوشش گیاهی ایجاد می شود. بدین ترتیب بجای

آنکه نور در سطح عریان خاک تلف شود بوسیله جامعه گیاهی جذب می شود و در نتیجه میزان فتوسنتز در واحد سطح زمین افزایش می‌یابد (۱۶).
افزایش تراکم بوته بدون در نظر گرفتن کاهش صحیح فواصل گیاهان و سایر عوامل نه تنها ممکن است باعث افزایش عملکرد نگردد بلکه تراکم زیاد سبب افزایش رقابت درون و برون بوته ای گشته و عملکرد دانه را کاهش می دهد و کیفیت آن را نیز تغییر می دهد به قسمی که قابلیت استفاده آن در تغذیه دام کاهش می یابد (۱۱).

در مطالعات مختلف انجام شده در مورد بررسی اثرات فاصله ردیف و تراکم بوته، به دلیل وجود محیط‌های مختلف آب و هوایی توصیه واحدی وجود ندارد بر این اساس به منظور بهره گیری بهتر از عوامل محیطی مطالعه ای تحت عنوان اثرات فاصله ردیف و تراکم بوته بر رشد، عملکرد و اجزاء عملکرد ذرت دانه ای سینگل کراس ۷۰۴ اجرا گردید.
اهمیت و علل توسعه کشت ذرت
ذرت به دلیل پرمحصولی و قابل کشت بودن در محدوده وسیعی از شرایط محیطی، تنوع فوق‌العاده از نظر فرم، عادت رشد و کیفیت محصول دارای اهمیت زیادی می‌باشد. ذرت یکی از با ارزش ترین گیاهانی است که مورد کشت قرار می گیرد و به عنوان سلطان غلات معروف است، زیرا تولید و ارزش آن در جهان از گندم، جو، یولاف، چاودار و برنج بیشتر است (۱۵).
قسمت اعظم ذرت تولید شده به مصرف تغذیه دام می رسد و بدلیل پایین بودن درصد فیبر هیدراتهای کربن ساختمانی و روغن، جزوه خوش خوراک ترین غلات بشمار می آید. تقریباً ۹-۸ درصد ذرت تولیدی جهت مصرف انسان و تولید بعضی از ترکیبات صنعتی بکار برده می شود. از برگ و ساقه ذرت در صنایع فیبر و کاغذسازی استفاده می شود و صنایع تخمیری یکی دیگر از مصرف‌کنندگان غیر مستقیم ذرت هستند، به نحوی که در تولید الکل

اتیلیک، الکل بوتیلیک استالدئید و غیره کاربرد دارد (۵). ذرت یکی از شگفت آورترین گیاهان از لحاظ ذخیره انرژی می باشد. از بذری که وزن آن کمی بیشتر از ۲/۰ گرم می‌باشد، گیاهی حاصل می‌شود که در طول ۹ هفته به ارتفاع ۲۵۰ تا ۳۲۰ سانتی متر می‌رسد. در دو ماه بعد این گیاه تولید ۱۰۰۰-۶۰۰ بذر مشابه آنچه که خود از آن بوجود آمده است م

ی‌نماید (برای مقایسه در نظر بگیرید که از هر بذر گندم۵۰ عدد بذر بوجود می‌آید). این تولید به راندمان بالای مصرف انرژی و ذخیره مقدار زیادی از آن در دانه بستگی دارد.
علل توسعه کشت ذرت را می توان به صورت زیر خلاصه کرد :
۱) قدرت سازش پذیری این گیاه با شرایط گوناگون اقلیمی که در محدوده فوق العاده وسیعی از شرایط محیطی بهتر از گندم و برنج رشد می کند (۱۰).

۲)کشت دیم ذرت در مناطقی با متوسط بارندگی سالانه حداقل ۲۵۰ میلی متر و حداکثر ۵۰۰ میلی متر و در ارتفاعات ۴۰۰۰ متری کوه‌های آند انجام می‌شود (۱۰).
۳) سیستم ریشه‌ای ذرت دارای مکانیسم بالقوه‌ای جهت اجتناب از خشکی است، بطوریکه وقتی گیاه با رطوبت خاک کمتر از حد مطلوب روبرو می‌شود ریشه خود را توسعه می دهد (۱۴).
بدین ترتیب کاهش سطح برگ با پوشیده شدن برخی روزنه ها همراه است و از دست رفتن رطوبت کاهش می یابد (۱۰).
۴) عامل مهم دیگر، پتانسیل عملکرد بیشتر در این گیاه نسبت به اکثر محصولات زراعی(جدول۱) و قدرت زیاد این گیاه در تثبیت انرژی است (جدول۲)، که امکان می‌دهد از هر هکتار زمین حداکثر انرژی برداشت گردد (۴۰).

جدول۱ : حداکثر سرعت رشد محصولات زراعی (گرم بر متر مربع در روز).
محصول سرعت رشد محصول سرعت رشد محصول سرعت رشد

غلات لگوم‌ها گیاهان ریشه‌ای
ارزن ۵۴ نخود ۲۸ سیب زمینی ۲۷
ذرت ۵۱ بادام زمینی ۲۸ چغندر قند ۳۲
سورگوم ۵۱ سویا ۲۳
نیشکر ۴۲ یونجه ۲۰
برنج ۳۶ باقلا ۱۵
گندم ۱۸
نقل از منبع شماره۴۰ .

جدول ۲: میزان انرژی برداشت شده در محصولات زراعی.
محصول میزان انرژی برداشتی
ذرت دانه ای ۲۴۱۳۵
ذرت سیلوئی ۳۲۰۵۹
نخود فرنگی ۱۹۵۰۸
سبزیجات ۲۸۶۷۱
گندم پاییزه ۲۹۰۵۲
جو بهاره ۱۹۱۴۷
چغندر قند ۲۵۲۱۴
یونجه ۱۵۰۰۸
نقل از منبع شماره۴۰

مراحل نمو ذرت، با تأکید بر اثر تراکم بوته بر آنها
آگاهی از مراحل نمو و زمان وقوع آن می‌تواند راهنمای مناسبی برای فراهم کردن شرایط ممکن برای تولید محصول بهتر و بیشتر باشد. فرآیند رشد و نمو از جوانه زدن بذر شروع می‌شود و تا مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی اد

امه دارد. هنانوی (۳۲) مراحل رشد و نمو ذرت را مشخص کرده‌ است.
سبز شدن
دانه ذرت مشابه سایر گندمیان است، جز اینکه تفاوت هایی در مقیاس آن وجود دارد که ناشی از جنین و آندوسپرم نسبتاً بزرگ آن است (۱۲). بذر پس از قرار گرفتن در درون خاک شروع به جذب رطوبت می‌کند و هنگامی که میزان رطوبت جذب شده به ۴۴ درصد وزن خشک بذر رسید در شرایطی که درجه حرارت محیط بالاتر از ۱۰ درجه سانتی گراد باشد، جوانه زنی آغازمی‌گردد (۳).
مدت زمان کاشت تا سبز شدن تحت تاثیر درجه حرارت، رطوبت، تهویه خاک، بنیه گیاهچه عملیات آماده سازی بستر بذر و عمق کاشت می‌باشد (۱۵).
اطرشی (۱) طی آزمایشی گزارش داد که بین هیبریدهای مختلف ذرت( ۱۰۸ (خیلی زودرس) ‌ ۳۰۱ (زودرس) و ۶۰۴ (میان رس) ) از نظر تعداد روز از کاشت تا ۵۰ درصد سز شدن تفاوت معنی داری مشاهده نمی‌شود همچنین مشخص شد که در کلیه تراکم‌های مورد مطالعه (۶۰، ۷۵ و ۹۰ هزار بوته در هکتار) تعداد روز از کاشت تا ۵۰ درصد سبز شدن ۳/۵ روز

و پس از تجمع ۸/۶۸ درجه – روز رشد می‌باشد.
مین باشی (۱۹) طی مطالعه ای اظهار داشت که تعداد روز از کاشت تا ۵۰ درصد سبز شدن، در بین تراکم های مختلف بوته اختلافی نداشتند، که دلیل آن عدم تاثیر عوامل آزمایش بر خصوصیات حرارتی، رطوبتی و فیزیکی خاک می‌باشد.
رسیدگی فیزیولوژیکی
بلوغ یا رسیدگی فیزیولوژیکی به مفهوم دوره‌ای از چرخه زندگی گیاه است که در آن مرحله رشد و نمو کامل می‌شود. گیاهان دانه ای را به منظور جلوگیری از اتلاف عملکرد باید در مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی برداشت کرد. از طرف دیگر، اگر برداشت به بعد از بلوغ فیزیولوژیکی موکول شود، عملکرد در اثر ریزش دانه ها یا ریزش درصد زیادی از دانه ها در حین برداشت کاهش می‌یابد. بلوغ فیزیولوژیکی هر گیاهی را می‌توان با نمونه گیری منظم و تعیین وزن خشک دانه معین کرد. زمانی که وزن خشک دانه افزایش نیابد، گیاه به بلوغ فیزیولوژیکی رسیده است (۲۱).
مدت زمان لازم از کاشت تا بلوغ فیزیولوژیکی تحت تاثیر عوامل محیطی و مدیریتی مانند تاریخ کاشت، طول فصل رشد، میزان بارندگی، بافت و حاصلخیزی خاک قرار دارد (۱۲).
اطرشی (۱) دریافت که تعداد روز از کاشت تا مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی در تراکم های مورد بررسی یکسان است و افزایش تراکم بوته تاثیری بر تعداد روز ندارد. مین باشی (۱۹) دریافت که افزایش تراکم بوته تاثیری بر تعداد روز از کاشت تا بلوغ فیزیولوژیکی نداشت.
خصوصیات رویشی گیاه، با تاکید بر اثر تراکم بوته بر آنها

تعداد برگ در بوته
برگ های ذرت اولین اندام هایی هستندکه بعد از کلئوپتیل از خاک خارج می‌شود. تعداد برگهای جنینی ذرت
۶-۵ عدد است. تعداد برگ در ذرت به میزان تولید برگ در مریستم انتهایی و همچنین به طول دوره از کاشت تا ظهور گل آذین نر بستگی دارد که خود تحت تاثیر عوامل م
تعداد برگ در ذرت بستگی به تاریخ ظهور کاکل و گرده افشانی و ارتفاع گیاه دارد (۲۲). تعداد برگ در بوته تحت تاثیرطول روز بوده و با افزایش آن تعداد برگ در بوته افزایش می‌یابد (۳۳).
مین باشی (۱۹) دریافت که افزایش تراکم بوته، به صورت معنی داری باعث کاهش تعداد برگ در بوته می‌گردد که احتمالاً به دلیل تشدید رقابت بین گیاهان برای عوامل محیطی باشد.

ارتفاع گیاه
یکی از اثرات تراکم بوته تغییر در ارتفاع گیاه است، اما میزان تغییر به کمیت وکیفیت نور بستگی دارد (۲۸). با افزایش تراکم گیاهی سایه اندازی متقابل افزایش می یابد و این امر افزایش ارتفاع گیاه، افزایش خوابیدگی و کاهش یکنواختی بلال را تقویت می‌کند (۱).
استینسون و موس (۴۳) اثر سایه را بر روی دو گروه از هیبریدهای تراکم پذیر و تراکم ناپذیر ذرت بررسی نمودند و متوجه شدند که هیبریدهای تراکم پذیر حساسیت کمتری به سایه دارند و عملکرد آنها بیشتر از هیبریدهای تراکم ناپذیر می‌باشد. گیاهانی که در معرض سایه بودند، ارتفاع زیادتر و قطر ساقه کمتری داشتند و عملکرد آنها نیز کمتر بود. علت کاهش عملکرد در تراکم های بالا افزایش خوابیدگی ساقه و افت وزن بلال در اثر کاهش شدت نور می‌باشد.
از نظر تئوریک هورمون اکسین در مقابل نور تجزیه شده و افزایش شدت نور باعث تجزیه بیشتر آن می‌شود که در نهایت باعث کاهش ارتفاع گیاه می‌شود.معمولاً ارتفاع گیاه ذرت تا سطح معینی همراه با افزایش تراکم بوته افزایش یافته و سپس کاهش می‌یابد. عدم افزایش ارتفاع بوته در تراکم های خیلی بالا احتمالاً به علت محدودیت مواد فتوسنتزی، آب و مواد معدنی برای رشد است (۲۸). معمولاً هیبریدهای دیررس ارتفاع بیشتری نسبت به هیبریدهای زودرس دارند.
شریف زاده‌(۱۱) طی مطاله ای‌دریافت که سینگل کراس ۷۱۱ (دیررس) نسبت به سینگل کراس های۶۰۴ (میان‌رس) و ۳۰۱ (زودرس) دارای ارتفاع بیشتری است. بیشتر بودن ارتفاع بوته را می‌توان به بیشتر بودن تعداد برگها و در نتیجه گرمای بیشتر که متاثر از دیررس بودن نسبی آنهاست نسبت داد.
قطر ساقه
با افزایش تراکم گیاهی سایه اندازی متقابل افزایش می‌یابد و این امر باعث افزایش ارتفاع و کاهش قطر ساقه می‌شود (۱۰). مین باشی (۱۹) گزارش کرد که قطر ساقه در اکثر مراحل نمو تحت تاثیر تاریخ کاشت، تراکم بوته و هیبرید واقع می‌گردد.بطوریکه افزایش ترا

کم بوته سبب کاهش قطر ساقه در تمام مراحل نمو می‌شود و مقدار کاهش قطر ساقه ۶ و ۸/۱۲ درصد به ترتیب برای تراکم های ۱۱ و ۱۳ بوته در مترمربع نسبت به تراکم ۹ بوته در متر مربع می‌باشد. چنانچه افزایش ارتفاع بوته با تجمع بیشتر ماده خشک همراه نباشد، منجر به کاهش قطر ساقه و خوابیدگی بوته می‌شود (۴۴).
وزن خشک بوته
تراکم جامعه گیاهی اثر معنی داری بر تجمع ماده خشک بوته دارد. رشد ساقه تا ۴۵ روز بعداز کاشت تغییر معنی داری ندارد، ولی بعداز آن تجمع وزن خ

شک بوته بیش از۵۰ درصد مجموع ساقه و برگ می‌گردد و حدود ۷۵ روز بعداز کاشت بخصوص در تراکم های پایین به تدریج کاهش می‌یابدکه احتمالاً بدلیل انتقال مواد از ساقه به دانه است.
اریک وهانوی (۲۹) مشخص کردند که میزان افزایش عملکرد ماده خشک از ۴۵ تا ۹۱ روز بعداز کاشت، که طی آن گیاه وارد مرحله تجمع سریع ماده خشک می‌شود، تحت تأثیر تراکم بوته قرار نمی‌گیرد. در مطالعه کومینز و دوبزون (۲۵) مشخص شد که با افزایش تراکم ذرت از ۴۹ به ۸۶ هزار بوته در هکتار سهم ساقه از ۲۷ به ۳۲ درصد افزایش می‌یابد. اکبری (۲) دریافت که وزن خشک بوته در تمام مراحل نمو تحت تاثیر تراکم بوته قرارمی‌گیرد و حداکثر وزن خشک بوته در تراکم ۸۵ هزار بوته در هکتار بدست می‌آید.
اجزاء عملکرد، با تاکید بر اثر تراکم بوته بر آنها
تعداد بلال در بوته
تراکم گیاهی در توزیع ماده خشک بین بخشهای رویشی و زایشی سهم مهمی دارد (۱۱۸). در بررسی شریف زاده(۱۱) معلوم شد که اثر تراکم بوته در واحد سطح بر تعداد بلال در بوته معنی‌دارنیست و دلیل آنرا عدم رقابت شدید در زمان تشکیل بلال ها در دامنه تراکم های مورد مطالعه ذکر کرد. روتگر وکراودر (۴۲) نتیجه گرفتند که در تراکم های بالا تعداد بلال در بوته کاهش می‌یابد. کاهش تعداد بلال در بوته در تراکم های بالا ناشی از عدم کفایت مواد فتوسنتزی برای تشکیل بلال می‌باشد (۱۹).
تعداد ردیف در بلال
رید و همکاران (۳۹) گزارش کردند که افزایش تراکم اثر معنی داری بر تعداد ردیف در بلال ندارد. در مطالعه شریف زاده (۱۱) مشخص شد که بین تراکم های ۸۵ و ۹۵ هزار بوته در هکتار از نظر تعداد ردیف در بلال اختلاف معنی داری وجود ندارد. در مطالعه دیگری (۴۵) گزارش شد با افزایش تراکم از ۸ به ۴/۱۵ بوته، تعداد ردیف در بلال به میزان ۱۴ درصد ک

اهش یافت
تعداد دانه در ردیف
تیتو – کاگو و گاردنر (۴۵) گزارش کردند که یکی از فاکتورهای مهم در تشکیل عملکرد دانه ذرت، تعداد دانه در هر ردیف بلال می‌باشد، زیرا تعداد دانه در هر ردیف در مقایسه با تعداد ردیف در هر بلال تاثیر بیشتری را بر تعداد دانه در هر بلال دارد. با افزایش بیش از حد تراکم (بالاتر از ۱۰ بوته در مترمربع) تعداد دانه در هر بوته به میزان ۷۹ درصد کاهش ‌یافت، در حالیکه تعداد دانه در واحد سطح ممکن است تا تراکم ۵/۱۲ بوته در مترمربع افزایش یاب

د. با افزایش تراکم از ۸/۰ به ۴/۱۵ بوته در مترمربع، تعداد دانه در ردیف تا تراکم ۵/۱۳ بوته در مترمربع تقریباً ثابت و بین‌۴۲‌ تا‌۴۵ ‌ دانه در ردیف بود، ولی در تراکم ۴/۱۵ بوته در مترمربع به ۲۴ دانه در ردیف کاهش یافت.
شریف زاده (۱۱) گزارش کرد که بین تراکم های ۸۵ و ۹۵ هزار بوته در هکتار از نظر تعداد دانه در ردیف اختلاف معنی داری مشاهده نمی‌شود. اکبری (۲) گزارش نمود که اثر تراکم بوته بر تعداد دانه در ردیف معنی دار نیست.
وزن هزار دانه
در مطالعه کارلن وکامپ (۳۵) اختلاف آماری معنی‌داری بین دو روش جفت کاشت وتک کاشت از نظر وزن هــزار دانــه مشاهده نشد. اکبری (۲) دریافت که اثر تراکم بوته بر وزن هزار دانه معنی دار است، و با افزایش تراکـم بوته در واحد سطح وزن هــزار دانـــــه کاهش یافت. همچنین شریف زاده (۱۱) در بررسی خود دریافت که بین تراکم های ۸۵ و ۹۵ هزار بوته در هکتار از نظر وزن هزار دانه تفاوت معنی داری وجود نداشت.
اثر تراکم بوته بر عملکرد دانه
در شرایط مختلف تراکم مطلوب بوسیله رقابت برای جذب آب، مواد غذایی و نور تعیین می‌شود ( ۳۷). با افزایش تراکم عملکرد دانه افزایش می‌یابد، اما این رابطه بصورت سهمی می‌باشد (۳۶). محدودیت عملکرد در تراکم های کم به علت کمی تعداد بوته و در تراکم‌های زیاد به دلیل وجود بوته های عقیم می‌باشد.
سیادت (۹) با بررسی اثر تراکم های مختلف گیاهی (۴۰، ۵۰، ۶۰، ۷۰ و ۸۰ هزار بوته در هکتار) بر خصوصیات ۳ هیبرید نتیجه گرفت که با افزایش تراکم، عملکرد تک بوته با شیب تقریباً تند و یکنواخت کاهش می‌یابد.

مطیعی وسیادت (۱۷) مشخص کردند که بین تراکم های مختلف ذرت سینگل کراس ۷۰۴ اختلاف معنی داری از نظر عملکرد دانه وجود دارد و با افزایش تراکم گیاهی تا ۱۰۰ هزار بوته در هکتار ابتدا عملکرد افزایش و سپس کاهش پیدا می‌کند. سیادت (۸) گزارش کرد که متوسط تعداد دانه یا تعداد بلال در بوته با افزایش تراکم کاهش می‌یابد، اما عملکرد دانه در ابتدا افزایش و سپس کاسته می‌شود .
اثر تراکم بوته بر شاخص برداشت
نیچی و پوروویچ (۳۸)، عملکرد بیولوژیکی را به کل ماده خشک تولیدی و عملکرد اقتصادی رابه بخشی از عملکرد بیولوژیکی که قابل استفاده است، اطلاق می‌گردد. بیون (۲۳) کارایی تولید دانه را به عنوان یک شاخص مطرح نمود و این شاخص ضریب انتقال نام گرفت. او ضریب انتقال غلات را بصورت نسبتی از ماده خشک تمامی گیاه (بجز ریشه) که در دانه تجمع می‌یابد تعریف نمود. این ضریب که اکنون بعنوان شاخص برداشت شناخته می‌شود، بطور گسترده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد (۲۶). با افزایش تولید ماده خشک کل و با افزایش شاخص برداشت، می‌توان عملکرد اقتصادی را افزایش داد. عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت تحت تاثیر عوامل آب و هوایی، خاک و گیاه قرار دارند. دونالد و هامبلین (۲۷)، پیشرفت های قابل ملاحظه‌ای که در نیم قرن اخیر در تولید غلات حاصل شده است را در درجه نخست به دلیل افزایش شاخص برداشت و نه لزوماً افزایش عملکرد بیولوژیکی می‌دانند.
طبق گزارش ریچارد و همکاران (۴۱) افزایش

تراکم گیاهی بطور معنی داری شاخص برداشت را کاهش می‌دهد. آنها همچنین نتیجه گرفتند که شاخص برداشت ذرت بیشتر تحت تاثیر عوامل محیطی و به ویژه تراکم گیاهی و طول دوره رسیدگی گیاه است، و هرچه این دوره طولانی تر و تراکم گیاهی کمتر باشد، شاخص برداشت بیشتر افزایش می‌یابد.
مواد و روشها
موقعیت محل آزمایش
این آزمایش در سال زراعی۱۳۸۱ در مزرعه‌دانشگاه آزاذ اسلامی واحد میانه واقع در شمال شرقی شهرستان میانه انجام گرفت. این منطقه در طول جغرافیایی ۲۵ و ۳۷ شرقی و در عرض جغرافیایی ۴۳ و ۴۷ شمالی در ارتفاع ۱۱۰۰ متری از سطح دریا واقع شده است. این منطقه با توجه به تقسیم بندی دومارتن و آمبرژه جزو مناطق نیمه خشک با تابستانهای نسبتاً گرم و خشک و زمستانهای سرد و مرطوب می‌باشد و بر اساس آمار هواشناسی میانه، میانگین درجه حرارت سالانه آن ۱۳ درجه سانتیگراد با میانگین حداقل سالانه ۲/۶ درجه سانتیگراد، میانگین حداکثر سالانه ۸/۱۹ درجه سانتیگراد و حداکثر مطلق ۵/۴۰ درجه سانتیگراد می‌باشد. حداقل میزان بارندگی منطقه ۱۶۸ میلی‌متر و حداکثر آن بیش از ۵۰۰ میلی متر با متوسط ۳۰۶ میلی متر است. تعداد روزهای یخبندان این ناحیه ۱۱۰ روز در سال می‌باشد.
مشخصات خاک محل آزمایش
برای تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک محل مورد آزمایش ده نمونه از خاک مزرعه از عمق ۲۰-۰ و ۴۰-۲۰ سانتی متری به طور تصادفی نمونه برداری شد و دو نمونه درآزمایشگاه خاکشناسی تبریز تجزیه شد.نتایج نشان داد که بافت خاک از نوع لوم رسی و اسیدیته آن۵/۷ می‌باشد.
مشخصات طرح و تیمارهای آزمایشی
این بررسی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عوامل مورد بررسی را سه فاصله خطوط کاشت (۴۵ ،‌۶۰ و ۷۵ سانتی‌متر) و سه تراکم بوته (۵۰، ۶۵ و ۸۰ هزار بوته در هکتار) تشکیل دادند. در این آزمایش از ذرت رقم دیررس سینگل کراس ۷۰۴ با طول دوره رشد ۱۴۰-۱۲۰ روز استفاده شد.
عملیات زراعی
قطعه زمین مورد مطالعه در پائیز سال ۱۳۸۰ توسط گاوآهن برگرداندار شخم عمیق و در بهار سال ۱۳۸۱شخم سطحی (۲۵-۲۰ سانتی متر) زده شد. سپس کود فسفات آمونیوم و اوره به ترتیب به میزان ۲۵۰ و ۹۰ کیلوگرم در هکتار بطور یکنواخت در مزرعه پخش گردید و با دوبار دیسک عمودبرهم علاوه بر خردکردن کلوخه ها، کود با خاک مخلوط و س

پس توسط ماله زراعی مزرعه تسطیح شد. کاشت در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ماه با دست انجام گردید. هرکرت شامل ۶ ردیف کاشت به طول ۹ متر بود. بذور قبل از کاشت بوسیله قارچ کش کاربوکسین تیرام به میزان ۲ در هزار آغشته شدند. برای کاشت ابتدا شیارهایی به عمق ۵-۳ سانتی متر در وسط کرت ایجاد و بذرها بوسیله دم شد. فواصل سایر آبیاری ها حدود ۸-۶ روزوعرف منطقه بود. برای تامین نیتروژن مورد نیاز، معادل ۱۵۰ کیلوگرم اوره در هکتار بصورت سرک بطور یکنواخت در سه مرحله قبل از گلدهی و قبل از هرآبیاری در کنار ردیف های کاشت پخش گردید.
به منظور مبارزه با آفات از جمله کرم طوقه خوار(۱) از سم لیندن(۲) به میزان دو در هزار بصورت محلول و طعمه مسموم، و کرم ساقه خوار ذرت(۳) در مرحله ظهور گلهای نر از حشره کش سوین(۴) به میزان دو کیلوگرم در هکتار بوسله سمپاش فوران مدل پی‌تی‌او۵۰۰(۵) و تراکتور فیات ۴۴۵ استفاده گردید.
خصوصیات مورد بررسی
در این بررسی زمان وقوع مراحل نمو شامل ۵۰ درصد سبز شدن و رسیدگی فیزیولوژیکی تعیین گردیدند. همچنین در این مطالعه قطر ساقه (از بالای سطح خاک و حدفاصل گره های سوم و چهارم بوسیله کولیس) و ارتفاع بوته در مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی اندازه گیری شد و تعداد برگ نیز شمرده شد. برای تعیین وزن خشک بوته از دو ردیف از چهار ردیف میانی هر کرت ده بوته متوالی برداشت شد و بطور جداگانه داخل پاکت های جداگانه درون آون تهویه دار به مدت ۴۸ ساعت و در درجه حرارت ۷۵-۷۰ درجه سانتیگراد قرار داده شدند و سپس با ترازوی دقیق توزین شدند.
عملکردهای دانه و بیولوژیک دو ردیف کاشت میانی (پس از حذف اثر حاشیه) تعیین گردیدند و عملکرد دانه بر اساس ۱۴ درصد رطوبت تنظیم شد. ا

جزای عملکرد برای ده بوته تصادفی از ردیف‌های کاشت غیر حاشیه‌ای تعیین شدند. شاخص برداشت نیز از نسبت عملکرد دانه به عملکرد بیولوژیک حاصل شد. خصوصیات اندازه‌گیری شده برای هر کرت و متوسط صفات اندازه‌گیری شده برای ده بوته یا بلال با استفاده از برنامه نرم افزاری MSTAT-C مورد تجزیه واریانس قرار گرفتند و مقایسه

میانگین‌ها با استفاده از آزمون دانکن در سطح احتمال ۵ درصد انجام شد. برای رسم نمودارها از نرم‌افزار کواتروپرو استفاده شد.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.