مقاله آرد استخوان برای تغذیه دام و طیور و آبزیان


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
11 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله آرد استخوان برای تغذیه دام و طیور و آبزیان دارای ۵۵ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله آرد استخوان برای تغذیه دام و طیور و آبزیان  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله آرد استخوان برای تغذیه دام و طیور و آبزیان،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله آرد استخوان برای تغذیه دام و طیور و آبزیان :

آرد استخوان برای تغذیه دام و طیور و آبزیان

ویژگیهای آرد استخوان برای تغذیه دام و طیور آبزیان
مقدمه
آرد استخوان یکی از منابع تامین کلسیم و فسفر در تغذیه دام و طیور و آبزیان است . نظر به اینکه آرد استخوان در داخل کشور تولید میشود لذا با توجه به اهمیت تغذیه ای و بهداشتی که دارد تجدید نظر در استاندارد آن ضروری می نمود.
اگر آرد استخوان بروش پخت تهیه شود اصطلاحأ آن را آرد استخوان ۱ و اگر درکوره و بروش سوزاندن تهیه گردد آن را خاکستر استخوان ۲ می نامند.
۱- هدف
هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگیهای فیزیکی ، شیمیایی و میکروبی ، بسته‏بندی ، نشانه‏گذاری و روشهای آزمون آرد و خاکستر استخوان که به طور صنعتی تولید می‏شود است .
۲ – دامنه کاربرد

این استاندارد مربوط به آرد خاکستر استخوان است و بعنوان مکمل کلسیم و فسفر در تغذیه دام و طیور و آبزیان مصرف شده کاربرد دارد.
یادآوری چون احتمال انتقال بیماری جنون گاوی از طریق مصرف آرد استخوان (پخته ) در نشخوارکنندگان می‏رود بنابراین توصیه می‏گردد در این گروه از دام‏ها انحصارا از آرد استخوان سوخته (خاکستر) استفاده شود.
۳- تعریف

آرد استخوان از قطعات کامل یا خرد شده استخوان های دام های کشتاری بدست می‏آید به گونه‏ای که ابتدا استخوان‏ها را شست و شو داده و سپس با پختن در تانک های مخصوص و با حرارت ۱۳۰درجه سانتیگراد به مدت سه ساعت و تحت فشار حدود ۴/۵آتمسفر چربی و ژلاتین و سایر مواد اضافی را از ان جدا می‏سازند.
آنگاه پس از خشک کردن استخوان را آسیاب نموده بصورت آرد در می‏آورند.

استخوان سوخته (خاکستر) از قطعات کامل یا خرد شده استخوان دام‏های کشتاری بدست می‏آید به گونه‏ای که پس از جدا کردن چربی ، ژلاتین و سایر مواد اضافی بروش فوق استخوانها را در کوره های با حرارت ۵۵۰تا ۶۰۰درجه سانتیگراد در مجاورت هوا تا سفید شدن کامل می‏سوزانند. سپس آنها را آسیاب کرده بصورت خاکستر در می‏آورند.
یادآوری واحدهای تولیدی این محصول باید دارای پروانه‏های مجاز تاسیس و بهره برداری ،ساخت از کلیه مراجع قانونی و ذیصلاح کشور باشد.
۴- ویژگیها
۴-۱- ویژگیهای فیزیکی خاکستر و آرد استخوان
۴-۱-۱- رنگ : کرم متمایل به سفید
۴-۱-۲- بو: دارای بوی مخصوص بخود و عاری از هرگونه بوی دیگر
۴-۱-۳- اندازه : ذرات آرد استخوان باید عمدتا یکنواخت بوده و اندازه ۹۰درصد ذرات آن از ۲میلیمتر تجاوز نکند.
۴-۲- ویژگیهای شیمیایی آرد و خاکستر استخوان باید طبق جدول زیر باشد:

* مجموع فسفر قابل حل در آب و اسید سیتریک ۲ درصد حداقل باید ۸۵ درصد فسفر کل باشد
۴-۳- ویژگیهای میکروبی
۴-۳-۱- ویژگیهای میکروبی باید برابر استاندارد ملی ایران به شماره ۳۲۰۵باشد.

۵- ناپذیرفتنی‏ها
۵-۱- وجود اجرام بیماری‏زا بخصوص با سیلوس آنتراسیس و گونه‏های مختلف کلستریدیم بهر شکل و بهر میزان
۵-۲- قارچ و کپک زده‏گی بهر میزان
۵-۳- تند شدگی ناشی از اکسیداسیون اسیدهای چرب طبق استاندارد مربوطه
۵-۴- وجود هر گونه بوی نامطبوع و غیر طبیعی
۵-۵- وجود هر گونه اجسام خارجی بهر مقدار
۵-۶- وجود آفلاتوکسین بیش از .۳۰ PPM
۶- نمونه برداری

نمونه‏برداری مطابق استاندارد شماره ۳۳۱ایران انجام می‏گیرد.
۷ – بسته بندی و نشانه گذاری
۷-۱- بسته‏بندی

برای بست بندی آرد و یا خاکستر استخوان باید از کیسه‏های پلی اتیلن و یا کاغذ چندلا، سالم و نو استفاده کرد. وزن کیسه‏ها باید یکنواخت بوده و از ۵۰کیلوگرم تجاوز نکند. سر کیسه‏ها باید بوسیله ماشین دوخت دوخته شود. استفاده دوباره از کیسه‏ها ممنوع است .
۷-۲- نشانه گذاری :

روی هر کیسه باید آگاهی‏های زیر نوشته یا برچسب شود.
۷-۲-۱- نام و نوع هر کالا
۷-۲-۲- نام و نشانی تولید کننده یا علامت تجارتی آن
۷-۲-۳- وزن خالص به کیلوگرم
۷-۲-۴- تاریخ تولید و تاریخ انقضای مصرف
۷-۲-۵- ذکر شرایط نگهداری (دما،نور و رطوبت )

روش آزمون نمک در خوراک دام و طیور
استاندارد روش اندازه‏گیری نمک در خوراک دام و طیور
۱- هدف
هدف از تدوین این استاندارد تعیین روش‏های اندازه‏گیری نمک ( برحسب کلرورسدیم ) در خوراک دام و طیور می‏باشد .
۲- دامنه کاربرد
این استاندارد مورد اندازه‏گیری میزان نمک در خوراک دام و طیور کاربرد دارد .
۳- روش کار
میزان نمک موجود در خوراک دام و طیور را می‏توان از طریق روش‏های ارائه شده در ذیل اندازه‏گیری نمود :
۳-۱- روش الف
۳-۱-۱- مواد و معرف‏های مورد نیاز
۳-۱-۱-۱- اسید نیتریک غلیظ با وزن مخصوص ۱/۴۲
۳-۱-۱-۲- محلول سولفات فریک :

۶۰ گرم از سولفات فریک Fe2(SO4)3 را در یک لیتر آب حل نمایید .
۳-۱-۱-۳- محلول هیدروکسید آمونیم
یک حجم از هیدروکسید آمونیم را با ۱۲ حجم آب مخلوط نمایید .
۳-۱-۱-۴- معرف سولفات فریک
یک محلول ۲۵ درصد ( وزن به حجم ) سولفات فریک تهیه نموده و آن را صاف کنید .
۳-۱-۱-۵- محلول نیترات نقره نرمال

۳-۱-۱-۶- محلول تیوسیانات پتاسیم نرمال
۳-۱-۲- روش آزمون
یک گرم از نمونه آسیاب شده را وزن کرده و در یک بالن ژوژه ۲۵۰ میلی لیتری منتقل نمایید و ۵۰ میلی لیتر محلول سولفات فریک به آن اضافه کرده بالن را به آرامی تکان دهید سپس ۱۰۰ میلی لیتر محلول هیدروکسید آمونیم به آن افزوده و به حجم برسانید . بالن را تکان داده تا کاملا مخلوط شود و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند . سپس آن را بر روی کاغذ صافی واتمن شماره ۴۱ و یا معادل آن صاف نمایید .
۲۵ میلی لیتر از محلول صاف شده را در یک بشر ۲۵۰ میلی لیتری وارد کرده و ۱۰ میلی لیتر اسید نیتریک غلیظ و ۱۰ میلی لیتر معرف سولفات فریک به آن اضافه کرده و سپس حجم معینی از نیترات نقره نرمال نیز به محلول علاوه نمایید . مخلوط را حرارت داده تا بجوشد سپس آن را تا رسیدن به درجه حرارت آزمایشگاه خنک کرده و بگذارید رسوب ته نشین شود . آنگاه مازاد نیترات نقره را با محلول تیوسیانات پتاسیم نرمال تیتر نمایید تا جایی که رنگ قرمز مایل به قهوه‏ای ایجاد شده حدود ۱۵ ثانیه ثابت بماند .
۳-۱-۳- محاسبه
میزان نمک بر حسب کلرورسدیم طبق فرمول زیر بدست می‏آید .
= درصد نمک
که در فرمول فوق :
A = حجم محلول نیترات نقره بکار برده شده در آزمایش بر حسب میلی لیتر
N1 = نرمالیته محلول نیترات نقره
B = حجم محلول تیوسیانات پتاسیم مصرف شده بر حسب میلی لیتر
N2 = نرمالیته محلول تیوسیانات پتاسیم
W = وزن نمونه مورد آزمایش بر حسب گرم

۳-۲- روش ب
۳-۲-۱- مواد و محلول‏های مورد نیاز
۳-۲-۱-۱- محلول نیترات نقره نرمال
۳-۲-۱-۲- محلول تیوسیانات آمونیم نرمال
۳-۲-۱-۳- محلول اشباع شده سولفات مضاعف آمونیم فریک FENH4(SO4)2

۳-۲-۱-۴- محلول اشباع شده پرمنگنات پتاسیم
۳-۲-۱-۵- اسید نیتریک غلیظ با وزن مخصوص ۱/۴۲
۳-۲-۲- روش آزمون
در حدود ۲ گرم از نمونه را دقیقأ وزن کرده و در یک ارلن ۲۵۰ میلی لیتری قرار دهید و به آن ۲۵ میلی لیتر از محلول نیترات نقره نرمال و سپس ۲۵ میلی لیتر اسید نیتریک اضافه کرده و مخلوط را حرارات داده تا بجوشد .

در موقع جوشیدن ۱۰ میلی لیتر پرمنگنات اشباع شده به آن اضافه کنید و بگذارید بجوشد ) تقریبأ ۱۵ دقیقه ) تا بیرنگ شود . سپس آن را خنک کرده و ۱۰۰ میلی لیتر آب و ۵ میلی لیتر معرف سولفات آمونیم فریک به آن افزوده و سپس آن را با محلول تیوسیانات آمونیم نرمال تا ایجاد رنگ قرمز قهوه‏ای تیتر نمایید . بطوری که رنگ قرمز ایحاد شده تا ۱۵ ثانیه پایدار بماند .
یک میلی لیتر محلول نیترات نقره نرمال معادل است ۰/۰۰۵۸۵ گرم کلرور سدیم .
روش اندازه گیری فیبر خام در غذای دام
روش اندازه گیری فیبر خام در غذای دام
مقدمه
فیبر در کلیه ترکیبات گیاهی به مقدار کم و بیش متفاوتی وجود دارد و تاثیر آن در قابلیت هضم عناصر مختلف غذایی و تنظیم اعمال گوارشی به ثبوت رسیده است از طرفی در جیره غذائی عده ای از دامها و طیور مقدار فیبر محدود و بایستی به آن توجه خاصی مبذول شود با توجه به نکات فوق اندازه گیری مقدار فیبر خام در غذای دام واجد اهمیت زیاد است.
۱- هدف
یکنواخت کردن روش آزمون فیبر خام در غذای دام است.
۲- دامنه کاربرد
این استاندارد روش اندازه گیری فیبر خام در غذای دامی ساده و مخلوط را بیان می کند.
۳- نمونه برداری
نمونه برداری از غذاهای مخلوط و نرم طبق استاندارد شماره ۳۳۱ ایران انجام بگیرد در مورد غذاهای خشبی (یونجه و غیره) غذه ها و ریشه ها نمونه برداری باید در موقع مصرف غذا بهمان صورتی که مورد استفاده حیوان قرار می گیرد انجام شود مطابق استاندارد شماره ۶۲۵ ایران
۳-۱- نگهداری و آماده کردن نمونه ها: نمونه رسیده به آزمایشگاه را با خرد کن میکانیکی خرد کرده و در شیشه در بسته قرار دهید چنانچه نمونه ها آبدار یا رطوبت زیادی داشته باشد بایستی قبلاَ آنرا خشک کرده و رطوبت اولیه آنرا تعیین نمایند سپس آنرا خرد کنید و مجدداَ رطوبت آنرا تعیین نماید و از روی آن مقدار رطوبت در ماده اولیه را طبق فرمولهای زیر حساب کنید.

که P= وزن ماده برداشت شده در مرحله اول بر حسب گرم
P’= وزن ماده خارج شده از گرم خانه (اتوو) در مرحله اول بر حسب گرم
P1= وزن برداشت شده از ماده خرد شده در مرحله دوم بر حسب گرم
P1’= وزن ماده خارج شده از گرمخانه در مرحله دوم برحسب گرم

h= درصد رطوبت اولیه
h’= درصد رطوبت ثانوی
H= درصد رطوبت کل
۴- روش آزمون

۴-۱- اصول کار: نمونه مورد آزمون را تحت تاثیر اسید سپس قلیا قرار دهید پس از شستشو و خارج کردن مواد هیدرولیز شده مانده را خشک و توزین کنید و پس از خاکستر کردن وتوزین مجدد نمونه تفاوت وزن حاصل عبارت است از فیبر خام در نمونه برداشتی .
۴-۲- موادشیمیائی لازم

۴-۲-۱- اسید سولفوریک ۰/۰۲۵۵ نرمال : برای تهیه آن ۱/۲۵ گرم اسید سولفوریک خالص را در ۱۰۰ میلی لیتر آب حل کنید و یا اینکه ۵۰ گرم اسید سولفوریک غلیظ را در یک لیتر آب حل کنید و درهنگام نیاز حجم ۵۰ میلی لیتر از این محلول را با آب مقطر به ۲۰۰ میلی لیتر برسانید.
۴-۲-۲- سود ۰/۳۱۳ نرمال: برای تهیه آن ۱/۲۵ گرم سود خالص را در ۱۰۰ میلی لیتر آب مقطر حل کنید یا ۵۰ گرم سود خالص را در یک لیتر آب مقطر حل کنید و هنگام نیاز حجم ۵۰ میلی لیتر از این محلول را با آب مقطر به ۲۰۰ میلی لیتر برسانید به جای محلول سود می توان از پتاس ۰/۲۳ نرمال استفاده کرد برای تهیه آن ۱/۲۵ گرم پتاس خالص را در ۱۰۰ میلی لیتر آب مقطر حل کنید و هنگام نیاز حجم ۵۰ میلی لیتر از این محلول را با آب مقطر به ۲۰۰ میلی لیتر برسانید.

۴-۲-۳- آستن
۴-۳- وسایل لازم
۴-۳-۱- فیول تخلیه به گنجایش ۲ لیتر که روی آن در محل ۸۰۰ میلی لیتر نشانه گذاری شده است .
۴-۳- ۲- قیف شیشه ای به قطر ۱۲ سانتی متر مجهز به یک چوب پنبه کائوچوئی که بتواند دهانه فیول را مسدود کند.
۴-۳-۳- آمییانت یا آسبست (پنبه نسوز۹ مخصوص کروزه کوچ که به ترتیب زیر آماده میشود. آمییانت را با اسید کلریدریک به نسبت حجمی ۳ : ۱ (یک قسمت اسید کلریدریک و سه قسمت آب) نیم ساعت تا سه ربع ساعت بجوشانید سپس آنرا صاف کرده با آب مقطر آنقدر بشوئید تا مایع صاف شده عاری از اسید گردد پس از آن آنرا با سود یا پتاس ۵ درصد به مدت نیم ساعت تا سه ربع بجوشانید و صاف کنید و با آب مقطر شستشو دهید تا مایع صاف شده خنثی گردد بعد رطوبت آنرا با آستن بگیرید و در گرم خانه خشک کنید. در کوره

الکتریکی گرمای ۶۰۰ تا ۹۰۰ درجه سانتی گراد خاکستر کنید (۶ گرم آمییانتی که بدین ترتیب تهیه شده است در موقع خاکستر کردن نبایستی بیشتر از ۱۰ میلی گرم کسر وزن پیدا کند).
۴-۳-۴- گرم خانه خودکار
۴-۳-۵- کوره الکتریکی خودکار
۴-۳-۶- بشر دهانه گشاد ۶۰۰ میلی لیتری که محل ۲۰۰ میلی لیتر آن با محاسبه حجم دسیک چینی که بایستی در آن قرار گیرد مشخص شده باشد.
۴-۳-۷- دسیک چینی به قطر ۸ سانتی متر و کلفتی ۴ میلی متر که دارای ۳۲ سوراخ چهار میلی متری است.
۴-۳-۸- صفحه صافی از جنس چینی به قطر ۴ سانتی متر و کلفتی ۴ میلی متر که دارای ۱۶ سوراخ ۴ میلی متری است اطراف این دسیک بایستی مخروطی شکل باشد. بطوریکه با پیرامون قیف کاملاَ مطابق کنید و همچنین سطح بالائی این صفحه چینی باید بوسیله شبکه فلزی که قطر سوراخهای آن یک میلی متر بوده و مقاوم با اسید و قلیا است پوشیده باشد.
۴-۳-۹- کپسول نیکلی یا پلاتینی

۴-۳-۱۰- دسیکاتور محتوی جذب کن رطوبت.
۴-۴- روش کار: ۳ گرم از نمونه مورد آزمون را بدقت توزین کنید و اگر مقدار چربی آن زیاد باشد آنرا روی کاغذ صافی بریزید و با اتر دوپترول چربی آنرا استخراج کنید سپس آنرا با ۲ گرم آمییانت تهیه شده به بشر ۶۰۰ میلی لیتری منتقل کنید و روی آن ۲۰۰ میلی لیتر از محلول اسید سولفوریک ۱/۲۵ درصد بریزید و بر روی شعله به مدت نیم ساعت بجوشانید در این مدت ۲ گرم آمییانت تهیه شده در مقدار آب مقطر ریخته بهم بزنید و آنرا روی قیفی که دهانه آن بوسیله صافی پوشیده از شبکه فلزی زنگ نزن مسدود شده است بریزید و بدستگاه تخلیه

وصل کنید و مانده روی صافی را آنقدر با آب مقطر گرم بشوئید که مایع خارج شده کاملاَ خشی باشد مانده روی صافی را به داخل بشر منتقل کنید و روی آن ۲۰۰ میلی لیتر محلول سود یا پتاس بریزید و نیم ساعت بجوشانید در ضمن کار بشر یا ارلن مایر را تکان دهید تا موادیکه به دیواره آن چسبیده بداخل مایع برگردد در ضمن این عمل ,‌۲ گرم دیگر آمییانت را به روشی که گفته شده در آب مقطر بریزید و روی همان صافی صاف کنید و آنقدر با آب مقطر گرم بشوئید تا مایع خارج شده کاملاَ خنثی باشد . مانده روی صافی را سه مرتبه با آستن

(جمعاَ در حدود ۱۰۰ میلی لیتر) بشوئید تا آب اضافی آن خارج گردد و سپس ماده فوق را روی صافی بداخل کپسول نیکلی یا کپسول پلاتینی منتقل کنید . و آنرا مدت ۲ ساعت در گرم خانه دائرهای ۱۰۳ درجه سانتی گراد خشک کنید و پس از خشک کردن در (دسیکاتور) دقیقاَ توزین کنید و سپس آنرا به مدت ۲-۳ ساعت در کوره الکتریکی در گرمای ۷۵۰ تا ۸۰۰ درجه سانتی گراد خاکستر کنید و دوباره پس از خنک کردن در دسیکاتور توزین کنید تفاوت وزن مقدار فیبر موجود در نمونه غذائی تعیین می کنید که از فرمول زیر می توان درصد آنرا حساب کرد.

درصد مقدار فیبر خام ( )
که در آن P وزن ماده برداشت شده
P1= وزن ماده و کپسول در موقع خروج از گرم خانه
P2= وزن ماده و کپسول پس از خاکستر کردن
C= مقدار درصد فیبر
بهتر است که ۶ گرم آمییانت راتوزین کرده و تمام کارهای گفته شده را روی آن انجام دهید وتفاوت وزن آنرا پس از خاکستر کردن در محاسبه در نظر بگیرید.
روش اندازه گیری کلسیم در غذای دام
روش اندازه گیری کلسیم در غذای دام
مقدمه
تعیین مقدار کلسیم در غذای دام برای تهیه جیره متعادل کاملاَ ضروری است و این امر بویژه در گاوهای شیری و ماکیان تخم گذار اهمیت زیادی دارد چون کمبود مقدار کلسیم بخصوص عدم توجه به رابطه جیره غذایی موجب بروز اختلالات مختلفی در حیوان می شود.
۱- هدف
هدف این استاندارد یکنواخت کردن روش اندازه گیری کلسیم در غذاهای دام است.
۲- دامنه کاربرد

این استاندارد روش تعیین مقدار کلسیم را بر حسب (ca) در غذاهای ساده و مخلوط حیوانات به روش تیتریمتری شرح می دهد.
یادآوری: غذائی که از یک فرآورده به تنهائی تشکیل شده باشد (مثل جو) غذای ساده و غذائی که از چند فرآورده تهیه شده باشد غذای مخلوط نامیده می شود.
۳- تعریف

منظور از (ca) مقدار کلسیمی است که بصورت ترکیبات آلی و معدنی در غذا وجود دارد ولی قابلیت هضم و جذب آنرا بیان نمی کند.
۴- نشانه و اختصارها
کلسیم در این استاندارد بصورت (ca) و بر حسب گرم در صد گرم نمونه غذائی محاسبه میگردد.
۵- نمونه برداری

نمونه برداری از کلیه غذاها به جزء غذاهای پرحجم (علوفه , ریشه ها و غده ها مطابق استاندارد ایران شماره ۶۲۵) طبق استاندارد شماره ۳۳۱ ایران انجام می گردد.
۶- روش آزمون
مقدار معینی از نمونه مورد آزمون را که قبلاَ خرد و یکنواخت شده است پس از خشک کردن در اتوو بوسیله کوره الکتریکی بسوزانید و پس از سرد کردن به آن اسید کلریدریک اضافه کنید و کلسیم را بصورت کلرورکلسیم محلول درآورید. سپس به محلول بالا مقداری اکسالات آمونیم اضافه کنید تا کلسیم بصورت اکسالات غیرمحلول ته نشین شود. رسوب اکسالات کلسیم حاصل را با آب مقطر چندین بار بشوئید و سپس آنرا در مجاورت اسید سولفوریک کافی بوسیله محول معلوم العیار پرمنگنات پتاسیم تیتره کنید.
۶-۱- مواد شیمیائی لازم

– اسید استیک خالص
– اسید کلریدریک خالص با وزن مخصوص ۱/۱۶ در ۲۰ درجه سانتیگراد .
– محلول اسید کلریدریک : دو حجم اسید کلریدریک و یک حجم آب .
– هیدرواکسید آمونیم : یک حجم آمونیاک خالص با وزن مخصوص ۰/۹ در ۲۰ درجه سانتیگراد و یک حجم آب مقطر.
– محلول اشباع شده اکسالات آمونیم خالص در آب مقطر.
-محلول اسید سولفوریک ۴ : ۱ یک حجم اسید سولفوریک خالص با وزن مخصوص ۱/۸۴ در ۲۰ درجه سانتی گراد و چهار حجم آب مقطر.
-محلول نرمال پرمنگنات دوپتاس که بوسیله تیتروزول پرمنگنات تهیه می شود.
محلول سبز بروموکرزول : ۰/۰۴ گرم در ۱۰۰ که به ترتیب زیر تهیه می شود ۱۰ میلی گرم از سبز برموکرزول را به دقت وزن کنید آنرا با ۲۴/۲ میلی لیتر هیدرواکسید سدیم نرمال در یک هاون اکات خرد نمائید ونتیجه را به تدریج در یک بالن ژوژه ۲۵۰ میلی لیتری ریخته و با آب مقدار حجم آنرا به ۲۵۰ میلی لیتر برسانید این معرف در محیط اسیدی زرد رنگ و در محیط قلیائی آبی رنگ میشود.
– کاغذ معرف تورنسل
۶-۲- وسائل و اسبابهای لازم
– کپسول برای خاکستر کردن از جنس سیلیس یا نیکل و در صورت نبودن کپسول چینی.
– کاغذ صافی بدون خاکستر با قابلیت نفوذ متوسط
– بشر ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی لیتری
– حمام شن
– بن ماری
– ترازوی دقیق با حساسیت میلی گرم
– کوره الکتریکی خودکار
– بالن ژوژه ۱۰۰ و ۵۰۰ میلی لیتری
– پیپت ۵ و ۱۰ و ۲۵ میلی لیتری
– قیف کوچک
۶-۳- روش کار

حدود ۵ گرم از نمونه مورد آزمون را بدقت وزن کنید و پس از خشک کردن در اتوو ۱۰۳±۲ درجه سانتی گراد در کوره الکتریکی در درجه حرارت حدود ۵۵۰ درجه سانتیگراد خاکستر کنید مطابق استاندارد شماره ۳۳۲ سال ۱۳۴۶ ایران . خاکستر حاصل را با ۱۰ میلی لیتر محلول اسید کلریدریک بداخل بشر منتقل کنید و روی حمام شن خشک کنید سپس دوباره به آن ۵ تا ۱۰ میلی لیتر اسید کلریدریک غلیظ و ۵۰ میلی لیتر آب مقطر اضافه کنید و روی بن ماری بگذارید پیش از خشک شدن کامل آنرا برداشته و درون یک بالن ژوژه ۵۰۰ میلی لیتری با کاغذ

صافی بدون خاکستر صاف کنید ته بشر را کاملاَ بشوئید و از همان صافی عبور دهید سپس با آب مقطر حجم محلول را به ۵۰۰ میلی لیتر برسانید و آنرا تکان دهید تا محلول یکنواخت شود ازمحلول بالا به نسبت عکس مقدار تقریبی کلسیم (از نمونه های ترکیبی یا ساده ۱۰۰ میلی لیتر و از مکمل های معدنی که کلسیم بیشتری دارد ۱۰ میلی لیتر ) در یک بشر بریزید سپس به آن مقداری آب مقطر (در حدود ۵۰ میلی لیتر) و یک قطره سبز بروموکرزول اضافه کنید این محلول را با آمونیاک خنثی کنید و سپس با اسید استیک دوباره اسیدی کنید. مخلوط

بالا را روی شعله گاز به حد جوش برسانید ۱۰ تا ۲۰ میلی متر (برحسب مقدار کلسیم) محلول سیر شده اکسالات آمونیم بیآفزائید و دوباره حرارت دهید به محض شروع جوشیدن آنرا بردارید و روی بن ماری جوشان قرار دهید تااکسالات کلسیم رسوب کنید ( حدود نیم ساعت) سپس آنرا با کاغذ صافی بدون خاکستر صاف کرده و آنقدر بشوئید تا رسوب خنثی شود. آنگاه با احتیاط کامل صافی را بردارید و رسوب آنرا با آب مقطر بداخل بشر منتقل نمائید( جمعاَ در حدود ۱۰۰ میلی لیتر با آب مقطر) به مخلوط داخل بشر ۲۰ میلی لیتر محلول اسید سولفوریک بیآفزائید و پس از گرم کردن در حدود ۷۰ درجه سانتیگراد آنرا با محلول پرمنگنات نرمال تیتره کنید تا رنگ صورتی کم رنگ پایداری بدست آید . مقدار کلسیم بر حسب (ca) از فرمول زیر بدست می آید.

T = ارزش کلسیمی یک میلی لیتر پرمنگنات که در این آزمون برابر با ۰/۰۰۲ است.
V= حجم محلول اولیه تهیه شده بر حسب میلی لیتر
C = مقدار پرمنگنات نرمال مصرف شده بر حسب میلی لیتر .
V1 = حجم محلول برداشت شده برای آزمون بر حسب میلی لیتر.
P = وزن ماده برداشت شده بر حسب گرم . فرمول واکنش بشرح زیر است.
K2So4 + 2MnSo4 + 8H2O + 5caso4+ 1OCo2 5(Coo)2ca + 8H2So4 + 2MNO4K
یاد آوری ۲- رسوب اکسالات کلسیم روی صافی بایستی به دفعات مکرر شسته شود تا هیچ نوع اسیدی در آن باقی نماند بدین ترتیب در موقع تیتره کردن فقط مقدار اسید اکسالیک ترکیبی با کلسیم بوسیله پرمنگنات اندازه گیری می شود.

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.