مقاله بررسی حسابداری گروه صنایع سیمان کردستان (شرکت سهامی عام )


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
13 بازدید
۷۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله بررسی حسابداری گروه صنایع سیمان کردستان (شرکت سهامی عام ) دارای ۸۵ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی حسابداری گروه صنایع سیمان کردستان (شرکت سهامی عام )  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی حسابداری گروه صنایع سیمان کردستان (شرکت سهامی عام )،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی حسابداری گروه صنایع سیمان کردستان (شرکت سهامی عام ) :

شرکت سیمان کردستان بزرگ‌ترین واحد صنعتی استان کردستان در شمال غربی بام ایران شهرستان بیجار واقع شده است. در سال ۱۳۶۸ در پی‌اندیشه استقلال صنعتی و اهداف والای نظام مقدس جمهوری اسلامی و خدمت به ‌منطقه محروم کردستان مقدمات اجرای کارخانه سیمان کردستان شکل گرفت و در سال ۱۳۶۹ عملا مقدمات اجرایی فراهم گردید و کارخانه سیمان کردستان در سال ۱۳۷۵ به‌بهره‌برداری رسید و در حال حاضر با ظرفیت تولید۳۲۰۰ تن کلینکر در روز به‌فعالیت خود ادامه می‌دهد.

۲-۱- موضوع فعالیت
موضوع فعالیت شرکت طبق ماده ۳ اساسنامه تاسیس و اداره کارخانجات بمنظور تولید و تهیه سیمان پرتلند و انواع دیگر سیمان ، تاسیس و اداره هر نوع کارخانجات تولیدی و فروش فرآورده های آن و انجام کلیه عملیات مالی ، اداری و بازرگانی از قبیل خرید ، فروش ، صادرات ، واردات و حمل و نقل کالا ، مواد و مصالح تولیدی و سایر موارد مشابه ، خرید و فروش سهام ، تاسیس شرکتهای تولیدی و صنعتی و بازرگانی و سرمایه گذاری بیمه ، اتخاذ نمایندگی و تاسیس شعبه در داخل یا خارج از کشور و انتشار اوراق مشارکت می باشد . طبق پروانه های بهره برداری به شماره های ۳۶۵۸۴ مورخ ۱۲/۰۸/۱۳۶۹ ، ۵۰۶۸۵۴۱ مورخ ۰۸/۱۱/۱۳۶۹ و ۳۵۲۴۴۱ مورخ ۲۵/۰۳/۱۳۷۰ که توسط اداره صنایع و معادن صادر شده ، بهره برداری از کارخانه در حال حاضر با ظرفیت اسمی جمعا ۳۶۰۰تن کلینکر در روز انجام می پذیرد . ضمنا پروانه بهره برداری از معدن در سال ۱۳۸۵ برای یک دوره ۶ ساله تمدید شده است .

۳-۱- موقعیت جغرافیائی و مشخصات کلی کارخانه
محل استقرار کارخانه: کیلومتر ۵ شمال غربی بیجار
ظرفیت اسمی کارخانه: ۳۲۰۰ تن کلینکر در روز
ارتفاع از سطح دریا: ۲۰۱۷ متر
متوسط حداقل و حداکثر دما: حداکثر Cْْ ۳۷+ و حداقل Cْْ ۲۴-
سرعت و جهت باد غالب: ۳۲ متر در ثانیه
میزان بارندگی سالیانه: ۶۱۹ میلیمتر
شدت احتمالی زلزله: ۹۸ درجه مرکالی
ماشین الات
تجهیزات و ماشین آلات خط تولید کارخانه از معتبرترین سازندگان خارجی مانند شرکتهای اف . ال . اسمیت ، فایفر ، او.اند.کا ، آموند و ; خریداری شده و بخش قابل توجهی از ماشین آلات در داخل کشور و توسط شرکت های جستار ، اکسین صنعت و ; ساخته و نصب گردیده است.کوره از نوع خشک دوار و مجهز به پیش گرمکن مواد و سیستم خنک کن می باشد
حضور در بازارهای داخلی و خارجی
از ابتدای راه‌اندازی، محصولات کارخانه سیمان کردستان در سراسر ایران توزیع می‌شود و در مدت کوتاهی به‌علت کیفیت فوق‌العاده بالا شهرت خاصی در میان مصرف‌کنندگان کسب نموده است. با توجه به‌محدودیت‌های اعمال شده جهت توزیع سیمان، هم اکنون این محصول در استان‌های کردستان، زنجان، قزوین و آذربایجان غربی توزیع می‌شود.
در سال‌های گذشته با توجه به ‌افزایش عرضه محصول داخلی، شرکت سیمان کردستان اقدام به ‌صادرات سیمان در ابتدا به ‌کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و در مدت کوتاهی پس از آن با تناژ قابل توجهی به‌اروپای غربی صادر نمود. اخیرا با توجه به‌تغییرات سیاسی در کشور عراق، شرکت سیمان کردستان با حضوری پررنگ در بازار این کشور مقادیر قابل توجهی سیمان به‌این کشور صادره نموده است و با راه‌اندازی پروژه افزایش ظرفیت کارخانه قابلیت صادرات این شرکت افزایش یافته است
پروژه های توسعه و مدیریتی
از پروژه های مهمی که مدیریت شرکت سیمان کردستان انجام داده است افزایش تولید کارخانه از ۲۳۰۰ تن کلینکر در روز به ۳۲۰۰ تن می باشد . این پروژه به طور کامل اجرا شده و در سال ۱۳۸۵ به بهره برداری رسید .
شرکت سیمان کردستان در کنار رشد و توسعه کارخانه از لحاظ کمی و کیفی با توجه به مسائل زیست محیطی زیرساختهای فضای سبز را در اولویت قرار داده و پس از اخذ گواهینامه استاندارد ملی ایران از سال ۱۳۸۰ فعالیتها و برنامه ریزیهای وسیع و مستمری در جهت اجرای استانداردهای بین المللی ، زیست محیطی ایزو ۱۴۰۰۰ ، مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ و سیستم یکپارچه IMS صورت گرفته است .

۲_ انواع محصولات شرکت سیمان کردستان
• سیمان تیپ I – کلاس ۳۲۵
• سیمان تیپ I – کلاس ۴۲۵
• سیمان تیپ I – کلاس ۵۲۵
• سیمان تیپ II
• سیمان پرتلند پوزولانی
• سیمان پرتلند پوزولانی ویژه
• سیمان پرتلند سرباره‌ای
خصوصیات سیمان تیپ I – کلاس ۴۲۵
• عیار سیمانی بالا و در نتیجه مصرف کمتر آن در بتن.
• گیرش اولیه پایین مناسب برای استفاده در مناطق سردسیر.
• مقاومت اولیه و نهایی بالا.
• انبساط اتوکلاو و بسیار پایین و در نتیجه میزان ترک‌خورده‌گی کمتر بتن.
• دوام بیشتر بتن ساخته شده با آن نسبت به‌سیمان ۳۲۵-۱
• امکان دستیابی به‌بتن \ا رده مقاومت بالاتر در سازه‌های سنگین و نازک.
• امکان کاربرد بیشتر در ساخت قطعات پیش‌ساخته و پیش‌تنیده.
• مقاومت فشاری بیشتر نسبت به‌سیمان ۳۲۵-۱ در سنین مشابه.
• قابلیت قالب‌برداری زودتر نسبت به‌سیمان ۳۲۵-۱ و سیمان پوزولانی.
خصوصیات سیمان تیپ II
• درجه هیدراتاسیون پایین دارد. در نتیجه در بتن‌ریزی حجیم کاربرد دارد.
• به‌سبب مقاومت متوسط در برابر حمله سولفات‌ها، ‌در محیط‌هایی که خطر تهاجم متوسط سولفات‌ها وجود دارد دارای کاربرد می‌باشد.
• در کلیه موارد مصرفی که سیمان پرتلند تیپ I مورد استفاده قرار می‌گیرد دارای کاربرد فراوان می‌باشد.
• از لحاظ مواد اولیه دارای ترکیبی مشابه سیمان پرتلند تیپ I است با این تفاوت که C3A کمتر از ۸% است،‌این محدودیت سبب می‌شود تا سیمان تولیدی تا حدّ متوسط در برابر تهاجم سولفات‌ها مقاوم شود.
خصوصیات سیمان پرتلند پوزولانی
• این سیمان از لحاظ مقاومت فشاری می‌تواند جایگزین سیمان‌های تیپ I و II شود و در مصارف عمومی از آنها گردد.
• باتوجه به‌مقدار C3A موجود در این سیمان که در آسیب‌پذیری مقابل حملات یون‌های سولفاتی مهم می‌باشد، بنابراین سیمان پوزولانی (تیپ I) ویژه می‌تواند جایگزین بسیار مناسبی برای سیمان تیپ V باشد.
• کمتر است، ‌لذا از آن می‌توان به‌عنوان سیمان با گرمای هیدراسیون پایین در بتون‌ریزهای حجیم و در مناطق گرمسیر استفاده کرد.
• از این سیمان می‌توان به‌عنوان سیمان آلکایی پایین استفاده کرد و برای ساختن کانال‌های آب و فاضلاب (مخصوصا با درصد پوزولان بالاتر) مناسب است.

۳_ تعاریف و اصطلاحات حسابداری
بهای تمام شده: عبارت است از مجموع ارزش عوامل تخصیص داده شده به تولید یک محصول.
هزینه‌های تولیدی: عبارت است از هزینه‌هایی که برای ساخت یک واحد محصول بکار می‌رود که شامل دستمزد مستقیم، مواد مستقیم و سربار ساخت می‌باشد.
مواد مستقیم: هر نوع موادی که برای تولید مستقیما بکار می‌رود و یک جزء اصلی و قابل شناسائی محصول تکمیل شده را تشکیل می‌دهد مواد مستقیم نامیده می‌شود.
دستمزد مستقیم: حقوق و دستمزد کارکنانی که بطور مستقیم در تولید محصول دخالت دارند و مواد مستقیم را به محصول تبدیل می‌کنند، دستمزد مستقیم نامیده می‌شود.
سربار ساخت: تمام هزینه‌های منظور شده در جریان تولید به جزء مواد مستقیم و دستمزد مستقیم، به عنوان سربار کارخانه تلقی می‌شود، از قبیل مواد غیر مستقیم، دستمزد غیر مستقیم و سایر هزینه‌های غیر مستقیم تولیدی.
تخصیص هزینه‌ها: عبارت است از منظور نمودن هزینه‌ها به حساب هر یک از محصولات.
نرخ جذب سربار: نرخی است که بر اساس آن هزینه‌های سربار ساخت به محصولات تخصیص داده می‌شود.
عناصر تشکیل دهنده بهای تمام شده:
عناصر تشکیل دهنده بهای تمام شده محصولات تولیدی به طور کلی شامل اقلام زیر می‌باشد:
۱ـ مواد مستقیم
۲ـ دستمزد مستقیم
۳ـ سربار کارخانه
هر نوع موادی که برای تولید مستقیما بکار می‌رود و یک جزء اصلی و قابل شناسایی محصول تکمیل شده را تشکیل می‌دهد مواد مستقیم نامیده می‌شود مانند سیب زمینی آماده شده جهت کاشت.
حقوق و دستمزد کارکنانی که بطور مستقیم در تولید محصول دخالت دارند و مواد مستقیم را به محصول تبدیل می‌کنند، دستمزد مستقیم نامیده می‌شود، مانند حقوق کارگران قسمت برداشت گندم.
تمام هزینه‌های منظور شده در جریان تولید به جزء مواد مستقیم و دستمزد مستقیم، به عنوان سربار کارخانه تلقی می‌شود از قبیل مواد غیر مستقیم، دستمزد غیر مستقیم و سایر هزینه‌های غیر مستقیم تولیدی.
اصطلاحاً جمع هزینه‌های مواد مستقیم و دستمزد مستقیم و سربار کارخانه را بهای تولید یا بهای ساخت گویند و جمع هزینه‌های مواد مستقیم و دستمزد مستقیم را بهای اولیه و جمع دستمزد مستقیم و سربار کارخانه را هزینه‌های تبدیل گویند.
سایر هزینه‌هایی که در یک موسسه تولیدی واقع می‌شوند هزینه‌های دوره نامیده می‌شوند. مانند هزینه‌های توزیع و فروش و اداری و تشکیلاتی که در پایان سال مالی به حساب سود و زیان انتقال می‌یابند.

حسابداری بهای تمام شده:
چه چیزی را به چه قیمتی به دست آورده ایم؟ پاسخ این سوالات در حسابداری به وسیله تکنیکها و روشهایی داده می شود که به آن حسابداری بهای تمام شده یا حسابداری صنعتی می گویند.
شناخت و طبقه بندی صحیح هزینه ها، تعیین محل وقوع آنها و تخصیص درستشان به انواع فعالیتهای سازمان و نهایتا تجزیه و تحلیل نتایج بدست آمده را می توان به عنوان هدف اصلی سیستم بهای تمام شده نامید.
– قبول یا عدم قبول سفارش مشتریان
– تعیین قیمت فروش محصولات
– تولید یا عدم تولید یک محصول خاص
– افزایش یا کاهش حجم تولید محصولات
– ایجاد یک خط تولید جدید و یا توسعه واحد صنعتی
– حذف و یا ایجاد تغییر در خط تولید موجود
– تغییر در کیفیت محصولات و یا تغییر در فرآیند تولید
تصمیم گیری در مورد هر یک از موارد فوق و دهها مورد دیگر از این قبیل، بدون داشتن یک سیستم مناسب حسابداری بهای تمام شده، اگر غیر ممکن نباشد، بدون شک خالی از اشکال نخواهد بود. محاسبه بهای تمام شده در بدو امر کاری ساده به نظر می رسد. چرا در هر موسسه تولیدی، حداقل برای محاسبه سود و زیان سال، ناچارند که هزینه ها را ثبت و در مقابل درآمدها قرار دهند. حال کافی است که مشخص شود در طی سال چه محصولاتی و با چه کمیتی تولید شده است که با تخصیص این هزینه ها به تولیدات، قیمت تمام شده هر محصول بدست خواهد آمد. آنچه که گفتیم، اساس کار حسابداری بهای تمام شده است ولی انجام این کار به مراتب از گفتن آن مشکل تر است.
روشهای طبقه بندی هزینه ها:
الف: طبقه بندی هزینه ها به تفکیک عوامل اصلی بهای تمام شده
موسسات تولیدی در جریان عملیات خود، مواد اولیه را با کمک تکنولوژی و کار نیروی انسانی به محصول تبدیل می کنند . پس عوامل تشکیل دهنده بهای تمام شده محصولات یک موسسه تولیدی را می توان در سه بخش کلی هزینه مواد، هزینه کار و هزینه سربار طبقه بندی کرد.
ب: طبقه بندی هزینه ها به مستقیم و غیر مستقیم:
هزینه های مستقیم هزینه های هستند که بتوان آنها را به سهولت به واحد محصول تخصیص داد مثل هزینه مواد اولیه، هزینه پرسنلی که مستقیما با مواد و ماشین آلات سازنده محصولات کار می کنند و بقیه هزینه ها غیر مستقیم تلقی می شوند یعنی هزینه های مواد اولیه و پرسنلی که در تعریف فوق به صورت مستقیم تلقی نمی شوند.
ج: طبقه بندی هزینه های متغیر و ثابت
د: طبقه بندی هزینه ها با توجه به وقایع سازمانی : هزینه های تولیدی _خدماتی_اداری_فروش
ه: طبقه بندی هزینه ها به روش ترکیبی: در سطح حسابهای کل از یک روش و در سطح حسابهای معین از دیگر روشهای طبقه بندی هزینه ها استفاده کرد.
مراکز هزینه :
عملیات ساخت محصول در یک موسسه تولیدی ممکن است توسط قسمتهای مختلفی صورت گیرد در این حالت هر قسمت،مسئولیت بخشی از فرآیند تولید را بعهده داشته و محصول با عبور از این قسمتها بتدریج تکمیل شده ونهایتا بصورت محصول آماده برای فروش در می آید. بمنظور کنترل هزینه های تولید ومحاسبه بهای تمام شده محصولات به شکلی که بتوان مشخص کردکه هر یک از قسمتهای تولید چه مبلغی از عوامل تشکیل دهنده بهای تمام شده را به خود اختصاص داده اند،می بایست این قسمتها به دقت شناسایی شوند. در حسابداری صنعتی هر یک از این قسمتها را مرکز هزینه می نامند. تعیین مراکز هزینه باید بنحوی صورت گیرد که تخصیص هزینه ها به آنها امکان پذیر بوده و حوزه مسئولیت سرپرستان این مراکز مشخص باشد. در حسابداری بهای تمام شده اصطلاح مرکز هزینه به هر یک از واحدها و قسمتها اعم از تولیدی، پشتیبانی، اداری و فروش اطلاق می شود. مراکز پشتیبانی، خدماتی- سرویس دهنده مانند مراکز تهیه آب و برق و گاز، تعمیرگاهها و انبارها. این مراکز با خدمت خود عملیات تولید را تسهیل می کنند و بدون وجود آنها اصولا عمل تولید امکان نخواهد داشت .
منظور از حسابداری (بهای تمام شده) چیست؟
حسابداری بهای تمام شده شاخه‌ای از علم و فن حسابداری است که وظیفه جمع آوری اطلاعات مربوط به عوامل هزینه و محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات را بر عهده داشته با و تجزیه و تحلیل گزارش‌ها و بررسی‌ راههای تولید روشهای تقلیل بهای تمام شده تولیدات را بیان می‌کند.
اهمیت حسابداری بهای تمام شده برای چیست ؟
در واقع حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده یک ابزار بسیار مهم در اختیار مدیریت می‌باشند تا مدیران با استفاده از حسابداری صنعتی، بهای تمام شده تولیدات را محاسبه می‌کند و کنترل خود را بر روی هزینه‌های مواد، دستمزد و سایر هزینه‌های تولید اعمال می‌کند.
مدیران اگر گزارشات دقیق و صحیحی از عوامل هزینه نداشته باشند در تصمیم گیری خود در جهت افزایش تولید یا سایر تصمیم گیری‌ها و راه انجام تصمیمات خود با مشکل مواجه خواهند شد.
کاربرد حسابداری بهای تمام شده چیست ؟
گاهی تصور می‌شود کاربرد حسابداری صنعتی و بهای تمام شده محدود به کارخانجات و صنایع تولیدی می‌باشد هرچند شاید مشهورترین کاربرد آن در این جهت باشد ولی سایر مؤسسات نیز از حسابداری بهای تمام شده بهره برده و از روشهای حسابداری بهای تمام شده در بانکها، شرکتهای بیمه عمده فروشی‌ها ، شرکتهای حمل و نقل ، شرکتهای هواپیمایی ، دانشگاه‌ها و بیمارستان‌ها در جهت کارایی بیشتر استفاده می‌گردد.
۴- سرمایه شرکت
سرمایه اولیه شرکت در بدو تاسیس مبلغ ۱۱۰ میلیون ریال بوده است و تا این تاریخ طی ۱۰ مرحله نهایتا” در تاریخ ۱۸/۱۰/۱۳۸۸ طبق تصمیم مجمع عمومی فوق العاده به ۱۱۶۲۵۰ میلیون ریال افزایش یافت که مراتب در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۷ اداره ثبت شرکتهای کردستان به ثبت رسید .

۱-۴- ترکیب سهامداران
در پایان سال مالی مورد گزارش (۲۹/۱۲/۱۳۸۹) شرکت دارای ۳۰۱۵ سهامدار حقیقی و حقوقی بوده است. اسامی سهامداران شرکت در جدول زیر نمایش داده شده است:
جدول (۲) : اسامی سهامداران شرکت به تاریخ ۲۹/۱۲/۱۳۸۹
سهامداران تعداد سهام درصد مالکیت
شرکت سرمایه گذاری بانک ملی ایران (سهامی عام ) ۶۳۶۶۴۶۳ ۲۶/۱۸
مدیریت سرمایه گذاری بانک ملی ایران (شرکت سهامی عام ) ۲۰۹۱۲۲۱۵ ۲۰/۷
شرکت مدیریت سرمایه گذاری بانک مسکن ۱۷۲۵۳۵۱ ۸۵/۳
شرکت سرمایه گذاری توسعه ملی ۱۰۰۵۰۰۰۰ ۵۶/۱۴
شرکت سرمایه گذاری ملی ایران (سهامی عام ) ۹۷۸۸۱۵۳ ۴۴/۱۲
شرکت سرمایه گذاری تدبیر (سهامی خاص) ۶۰۱۸۱۹۶ ۷۴/۲
شرکت سهامی بیمه ایران ۳۷۸۰۷۶۶ ۹/۲۰
شرکت سرمایه گذاری بوعلی(سهامی خاص) ۳۶۴۰۷۶۶ ۶۵/۱
شرکت سرمایه گذاری فرهنگیان ۲۳۶۶۴۶۳ ۰۷/۱
سایر سهامداران ۶۰۶۳۶۵۲۹ ۰۹/۳۰
جمع کل ۱۱۶۲۵۰۰۰۰ ۱۰۰

۵- وضعیت سیمان در ایران و جهان سال ۲۰۰۹
۱-۵- وضعیت سیمان در جهان
در سال ۲۰۰۹ بطور تقریبی در جهان ۲۸۰۰ میلیون تن سیمان تولید شده است که نسبت به سال قبل ۱۵% رشد نشان داده است از این میزان حدود ۱۴۰۰میلیون تن سیمان درکشور چین تولید شده که حدود ۵۰% تولید جهانی این کالا است وهمچنین کشورهندباتولید۱۸۰میلیون تن دررده دوم قرارگرفت البته این درحالیست که تولیدسیمان ایران درخاورمیانه مقام دوم راپس ازترکیه دارد.
جدول (۳) میزان تولید سیمان جهان ( واحد تن )
سال میزان تولید سال میزان تولید
۱۹۸۶ ۱۰۰۸۰۰۰۰۰۰ ۲۰۰۳ ۲۰۲۰۰۰۰۰۰۰
۱۹۹۰ ۱۰۴۳۰۰۰۰۰۰ ۲۰۰۶ ۲۵۵۰۰۰۰۰۰۰
۱۹۹۵ ۱۴۴۵۰۰۰۰۰۰ ۲۰۰۷ ۲۶۰۰۰۰۰۰۰۰
۲۰۰۰ ۱۷۵۰۰۰۰۰۰۰ ۲۰۰۸ ۲۶۵۵۰۰۰۰۰۰
Source: www.chinacements.com Year: 2008
در سال ۲۰۰۹ ایران نهمین تولید کننده سیمان در جهان بوده است.
در سال ۲۰۰۹ ایران با تولید ۴۵میلیون تن ۱/۶% تولید جهانی سیمان را به خود اختصاص داده است .
هم اکنون حدود۱۲نوع سیمان درکشورتولیدمیشود، درحالی که این رقم دردنیابه بیش از۳۰نوع میرسدامادرمجموع حدود۹۰درصدسیمان تولیدی درجهان ، پرتلندمعمولی بوده وتنها۱۰درصدمربوط به سیمانهای خاص است.یکی ازضرورتهای تنوع بخشی به تولیدسیمان درکشور،بازاریابی برای سیمانهای خاص است.درواقع تازمانی که بازاری برای سیمانهای باکاربردهای خاص وجودنداشته باشدبطورطبیعی تولیدکنندگان نیزتمایل چندانی برای حرکت به سمت تولیدسیمانهای خاص نخواهندداشت.
جدول (۴) : میزان تولید ومصرف سیمان طی۴سال اول برنامه چهارم توسعه(واحدمیلیون تن )
تولید درصد تغییرات تحویل سیمان صادرات مصرف داخل درصد تغییرات
سیمان کلینکر
۸۴ ۶۵/۳۲ ۸/۲۹ ۹۸/۰ ۵۵/۳۲ ۹۵/۱ ۸/۳۰ ۶۵/۱
۸۵ ۳/۳۵ ۳۲ ۱/۸ ۲۶/۳۵ ۴۵۵/۰ ۸۷/۳۴ ۲/۱۳
۸۶ ۵/۴۰ ۰۴/۳۸ ۷/۱۴ ۵/۴۰ ۳۰۰/۰ ۲/۴۰ ۲/۱۵
۸۷ ۴/۴۴ ۴۰ ۶/۹ ۲/۴۴ ۱۵۰/۰ ۴۴ ۹
ماخذ : واحدبرنامه ریزی سیدکوومجله سیمان فروردین۸۸
۶- تولید ، مواد اولیه و معادن کارخانه
۱-۶- مواد اولیه
مواد اولیه مورد نیاز عبارتند از :
مارل ( ماده آهکی اصلی تشکیل دهنده سیمان )
مواد اصلاح کننده شامل : سنگ آهن ، خاک رس و سنگ سیلیس
پوزولان
سنگ گچ
۱-۱-۶- مارل(آلوویم)
مارل ماده اصلی تشکیل دهنده سیمان است .این ماده مخلوط شده آهک وخاک رس میباشدو پس از پخت حدود ۵/۹۶ درصد اجزاتشکیل دهنده سیمان را شامل میشود . مارل مورد نیاز از معادن جوار کارخانه استخراج و به کارخانه حمل می گردد. تمدید پروانه بهره برداری از معادن شرکت با اعتبار شش ساله در سال ۱۳۸۶ از وزارت صنایع و معادن دریافت گردیده است . در طول سال ۱۳۸۸ جمعا معادل ۷/۱ میلیون تن مارل برداشت شده است .
۲-۱-۶- مواد اصلاح کننده
سنگ آهن حدود ۲/۱الی۳ درصد از مواد اولیه سیمان رابسته به نوع سیمان تولیدی تشکیل می دهد . این ماده با درجه بندی و خلوص مورد نیاز از معادن مختلف کشور خریداری و با کامیون به محل شرکت حمل و مورد بهره برداری قرار می گیرد . ضمنا معدن استخرویه(معدن گزدارو) متعلق به شرکت می باشد که دارای سنگ آهن با عیار متوسط می باشد که در سالهای گذشته با توجه به افزایش قیمت سنگ آهن شرکت اقدام به بهره برداری مجدداز معدن فوق نموده است که این یکی از مزیتهای بالقوه شرکت سیمان کرمان می باشد . سنگ سیلیس نیز حدود۱الی۳ درصد از مواد اولیه سیمان را تشکیل می دهد .این ماده از معدن سیلیس شهرزاد که متعلق به کارخانه است استخراج و به کارخانه حمل و مورد استفاده قرار می گیرد . درضمن تمدید پروانه بهره برداری از معدن فوق با اعتبار شش ساله در سال ۱۳۸۷ از اداره معادن و فلزات دریافت گردیده است .لازم بذکر است در کارخانه گروه صنایع سیمان کرمان از سنگ آهک استفاده نمی شود .

۳-۱-۶- پوزولان
سنگ پوزولان مورد نیاز از معادن مختلف کرمان خریداری و به وسیله کامیون به کارخانه حمل و مورد استفاده قرار می گیرد . لازم بذکراست درسال ۱۳۸۸باتوجه به عدم نیاز،خریدپوزولان صورت نگرفته است .
۵-۱-۴- جدول و نمودار مواد تشکیل دهنده یک تن سیمان در سال ۱۳۸۸
در جدول زیر ترکیب مواد مصرف شده برای تولید یک تن سیمان در سال ۱۳۸۸ خلاصه شده است .
جدول (۵) : درصد تشکیل دهنده مواد کلینکرتیپ۲و۵ ، سیمان تیپ ۲ و پوزولان
ردیف شرح مواد اولیه درصد مواد
در یک تن کلینکر۲ درصد مواد
در یک تن کلینکر۵ درصد مواد
در یک تن سیمان تیپ دووپنج درصد مواد در یک تن سیمان پوزولانی
۱ مارل ۴/۸۷ ۵/۹۲ — —
۲ سنگ آهن ۲/۱ ۵/۳ — —
۳ سیلیس ۴/۰ ۴ — —
۴ خاک ۱۱ —
۵ کلینکر — — ۵/۹۶ ۵/۸۱
۶ پوزولان — — — ۱۵
۷ گچ — — ۵/۳ ۵/۳
جمع کل ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰

نمودار(۱): درصدموادتشکیل دهنده دریک تن کلینکر۲
نمودار(۲): درصد موادتشکیل دهنده دریک تن سیمان تیپ۲

۲-۶- مقایسه کمی و کیفی تولیدات شرکت
۱-۲-۶- کیفیت تولید
برداشت واستفاده مقدار ۱۷۰۰۰۰۰ تن مواداولیه تحت نظارت دقیق قسمت کنترل کیفی وآزمایشگاه با استفاده از تکنولوژی پیشرفته آزمایشگاهی طبق روشهای مدون و ثبت شده در سیستم مدیریت کیفیت به منظور تغذیه کوره های کارخانه و همچنین ارتباط مستقیم با مصرف کنندگان و دریافت نظرات آنان از طریق ارسال پرسشنامه و به کارگیری نتایج آن موجب گردیده است که شرکت ضمن حفظ بازارمنطقه ،کیفیت تولیدات خود را همچنان در سطح بالا نگه داشته و موفق به تمدید پروانه استاندارد تولیدات خود گردد.
۲-۲-۶- مقایسه تولید با ظرفیت اسمی
ظرفیت اسمی تولید کلینکر۱۱۰۴۰۰۰تن و برای تولید سیمان ۱۱۴۸۱۵۰ تن در سال است . آمار تولید کلینکر و سیمان و تحویل سیمان در ۵ سال گذشته و مقایسه آن با ظرفیت اسمی ، همچنین درصد افزایش یا کاهش هر یک از تولیدات نسبت به تولید سال قبل از آن در جدول ذیل منعکس است :
جدول (۶) : مقایسه تولید با ظرفیت اسمی طی سالهای ۱۳۸۸- ۱۳۸۴
کلینکر سیمان
سال تولید کلینکر تن درصد تولید کلینکر به ظرفیت اسمی درصد افزایش(کاهش) کلینکر نسبت به سال قبل تولید سیمان تن درصد تولید سیمان به ظرفیت اسمی درصد افزایش(کاهش) تولید سیمان نسبت به سال قبل
۱۳۸۴ ۱۱۲۵۳۲۰ ۹/۱۰۱ ۴/۳ ۱۲۹۰۰۱۵ ۱۱۲ ۶/۶
۱۳۸۵ ۱۱۳۷۳۰۰ ۹/۱۰۲ ۰۶/۱ ۱۳۱۳۰۱۰ ۵/۱۱۴ ۸/۱
۱۳۸۶ ۱۱۲۱۰۰۰ ۱۰۲ (۱) ۱۳۰۱۶۰۰ ۵/۱۱۳ (۱)
۱۳۸۷ ۱۱۱۲۷۰۰ ۷/۱۰۰ (۰/۷) ۱۲۳۰۰۰۰ ۱۰۷ (۵/۵)
۱۳۸۸ ۱۱۰۰۲۰۰ ۷/۹۹ (۱/۱) ۱۲۲۶۰۰۰ ۸/۱۰۶ (۳/۰)
۳-۲-۴-دلیل اصلی افت تولیدسیمان درسال ۱۳۸۸درمقایسه باسالهای۸۴لغایت ۸۷کاهش تولیدسیمان پوزولانی براساس تقاضای مشتری میباشد.

نمودار (۳) : مقایسه تولید کلینکر و سیمان در سالهای ۱۳۸۸- ۱۳۸۴
۴-۲-۶- مقایسه تولید با بودجه پیش بینی شده
مقایسه تولید کلینکر و سیمان با برنامه پیش بینی شده طی پنج سال گذشته بشرح جدول ذیل است :
جدول (۷) مقایسه تولید واقعی و پیش بینی طی سالهای ۱۳۸۸- ۱۳۸۴
کلینکر سیمان
سال تولید واقعی
تن تولید پیش بینی تن درصد افزایش (کاهش ) نسبت به پیش بینی تولید واقعی
تن تولید پیش بینی تن درصد افزایش (کاهش ) نسبت به پیش بینی
۱۳۸۴ ۱۱۲۵۳۲۰ ۱۱۰۴۸۰۰ ۲ ۱۲۹۰۰۱۵ ۱۱۴۸۱۶۰ ۱۲
۱۳۸۵ ۱۱۳۷۳۰۰ ۱۱۰۴۷۷۰ ۳ ۱۳۱۳۰۱۰ ۱۱۴۸۱۶۰ ۱۴
۱۳۸۶ ۱۱۲۱۰۰۰ ۱۱۰۴۷۷۰ ۵/۲ ۱۳۰۱۶۰۰ ۱۱۴۸۱۶۰ ۵/۱۳
۱۳۸۷ ۱۱۱۲۷۰۰ ۱۱۳۷۵۶۰ (۲) ۱۲۳۰۰۰۰ ۱۲۹۰۰۰۰ (۴)
۱۳۸۸ ۱۱۰۰۲۰۰ ۱۰۹۸۸۴۰ ۱/۰ ۱۲۲۶۰۰۰ ۱۲۲۹۹۲۰ (۳/۰)

جدول فوق نشان می دهد که در سال مالی مورد گزارش تولید کلینکر و سیمان در مقایسه با برنامه پیش بینی به ترتیب ۰۱ درصد افزایش و ۰۳ درصد کاهش داشته اند . نمودار شماره ۴ مقایسه تولید واقعی و پیش بینی شده کلینکر را نمایش می دهد . همچنین نمودار شماره ۵ تولید واقعی سیمان را در مقایسه با تولید پیش بینی آن نشان می دهد.
جدول (۸) : مقایسه تولید واقعی ، پیش بینی ، ظرفیت اسمی کلینکر ۱۳۸۸-۱۳۸۳

سال
تولید واقعی
ظرفیت اسمی درصد واقعی به ظرفیت اسمی تولید
پیش بینی شده درصد واقعی به
پیش بینی شده
۱۳۸۳ ۱۰۸۸۰۰۰ ۱۱۰۴۰۰۰ ۵/۹۸ ۱۱۰۴۷۷۰ ۵/۹۸
۱۳۸۴ ۱۱۲۵۳۲۰ ۱۰۲ ۱۱۰۴۸۰۰ ۱۰۲
۱۳۸۵ ۱۱۳۷۳۰۰ ۱۰۳ ۱۱۰۴۷۷۰ ۱۰۳
۱۳۸۶ ۱۱۲۱۰۰۰ ۵/۱۰۱ ۱۱۰۴۷۷۰ ۵/۱۰۱
۱۳۸۷ ۱۱۱۲۷۰۰ ۸/۱۰۰ ۱۱۳۷۵۶۰ ۹۸
۱۳۸۸ ۱۱۰۰۲۰۰ ۷/۹۹ ۱۰۹۸۸۴۰ ۱/۱۰۰

نمودار(۴)مقایسه تولیدکلینکرباتولید پیش بینی سال ۱۳۸۸-۱۳۸۳

نمودار(۵) : مقایسه تولیدسیمان باتولید پیش بینی سال ۱۳۸۸-۱۳۸۳

۵-۲-۶-تولید سرانه
تولید سرانه کلینکر و سیمان به ازای هر یک از کارکنان شرکت در طول شش سال گذشته در جدول ذیل منعکس است :
جدول (۹) : مقایسه تولید سرانه سال ۱۳۸۸ – ۱۳۸۳
سال تولید کلینکر
تن تولید سیمان تن تعداد کل پرسنل سرانه تولید
کلینکر – تن سیمان – تن
۱۳۸۳ ۱۰۸۸۰۰۰ ۱۲۰۵۱۰۰ ۶۵۶ ۱۶۵۹ ۱۸۳۷
۱۳۸۴ ۱۱۲۵۳۲۰ ۱۲۹۰۰۱۵ ۶۶۲ ۱۷۰۰ ۱۹۴۳
۱۳۸۵ ۱۱۳۷۳۰۰ ۱۳۱۳۰۱۰ ۶۵۱ ۱۷۴۷ ۲۰۱۷
۱۳۸۶ ۱۱۲۱۰۰۰ ۱۳۰۱۶۰۰ ۶۰۸ ۱۸۴۴ ۲۱۴۱
۱۳۸۷ ۱۱۱۲۷۰۰ ۱۲۳۰۰۰۰ ۵۸۱ ۱۹۱۵ ۲۱۱۷
۱۳۸۸ ۱۱۰۰۲۰۰ ۱۲۲۶۰۰۰ ۵۶۹ ۱۹۳۳ ۲۱۵۴
به طوری که اقلام فوق نشان می دهد سرانه تولید کلینکر نسبت به سال گذشته از ۹/۰% افزایش برخوردار بوده و سرانه تولید سیمان۷/۱% افزایش نسبت به سال قبل داشته است .
۳-۶- ساعات توقف کوره ها
ساعات توقف کوره ها در سال ۱۳۸۸ و مقایسه آن با ارقام مربوط به ساعات توقف کوره ها در پنج سال گذشته در جدول ذیل منعکس است :
جدول (۱۰) : ساعات توقف کوره ها سال ۱۳۸۸ – ۱۳۸۴
ساعات توقف ساعات افزایش (کاهش ) نسبت به سال قبل
سال کوره خط ۱ کوره خط ۲ کوره خط ۳ کوره خط۱ کوره خط ۲ کوره خط ۳
۱۳۸۴ ۹۰۰ ۱۱۰۰ ۱۱۷۴ (۱۲۱) (۲۸۵) (۱۲۵)
۱۳۸۵ ۸۰۷ ۱۱۴۷ ۸۵۳ (۹۳) ۴۷ (۳۲۱)
۱۳۸۶ ۹۸۳ ۱۶۲۲ ۹۱۷ ۱۷۶ ۴۷۵ (۶۴)
۱۳۸۷ ۶۵۱ ۱۰۵۱ ۱۱۸۹ (۳۳۲) (۵۷۱) ۲۷۲
۱۳۸۸ ۹۲۴ ۱۲۰۲ ۱۱۶۶ ۲۷۳ ۱۵۱ (۲۳)
۷- طرحهای توسعه ( پروژه ها )
۱-۷-پروژه های در جریان
در حال حاضر گروه صنایع سیمان کردستان طرحهای توسعه ای زیر را در دست اجرا دارد :
۱-۱-۷- پروژه های تولیدی :
جدول شماره (۱۱) : پروژه های تولیدی شرکت سال مالی منتهی به اسفند ماه ۱۳۸۸
نام پروژه مخارج انجام شده لغایت ۲۹/۱۲/۸۸(ارقام به میلیون ریال) درصد پیشرفت فیزیکی
پروژه طرح احداث MV پست kv 3/6 347 5%
پروژه اتوماسیون (برق)-جدید ۴۰۰ ۱۰%
پروژه انتقال کلینکر واحد ۲ (طرح توسعه ) ۶۰۰۰ ۹۵%
۲-۱-۷- پروژه های ساختمانی

جدول ( ۱۲) : پروژه های ساختمانی شرکت سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ماه ۱۳۸۸
نام پروژه مخارج انجام شده لغایت ۲۹/۱۲/۱۳۸۸(میلیون ریال) درصد پیشرفت فیزیکی
پروژه شبکه طراحی پیاده رووفضای سبز ۶۰۰ ۵۰%
پروژه منازل مسکونی – فاز۳شهرک باهنر ۱۶۰۰ ۱۵%

۲-۷ – افزایش وتنوع بخشی محصول
الف- شرکت دراجرای سیاست تنوع بخشی به انواع تولیدات سیمان درسال۱۳۸۸ موفق گردیدبرای تولیدسیمان پرتلندنوع یک (پ _ ۱) بارده مقاومتی ۵۲۵-۱ مجوزاستفاده ازپروانه کاربردعلامت استانداردبه شماره ۱۳۰۵۳/۱۲مورخ ۱۰/۱۱/۱۳۸۸ بارعایت استاندارد ملی شماره ۳۸۹ راازاداره کل استانداردوتحقیقات صنعتی استان کردستان درتاریخ ۱۵/۱۱/۱۳۸۸ دریافت نماید. بدیهی است براساس این مجوزتولیدسیمان مذکوربه تولیدات شرکت که انواع سیمانهای پوزولانی ، تیپ ۲ ، تیپ ۵ ، سیمان حفاری چاه نفت کلاس G میباشداضافه میگردد.
ب – باتوجه به تولیدسیمان چاه نفت کلاس G ووجودتقاضای خریدبرای سیمان چاه نفت کلاس AوD برنامه ریزی واقدامات اولیه لازم برای تولیدسیمانهای مذکورصورت پذیرفته وامیداست که درسال ۱۳۸۹ به مرحله اجرا درآید.
۸- تحقیق و توسعه
۱-۸-ستاد راهبرد انرژی
از اقدامات مهم انجام شده در واحد تحقیق و توسعه تشکیل ستاد انرژی به منظور ایجاد سند راهبردی انرژی و اهداف مصرف انرژی در سالهای آتی می باشد . همانطور که مستحضر هستید یکی از عوامل مهم در بهای تمام شده مصارف انرژی حرارتی و الکتریکی می باشد .این ستاد اهداف شاخص های کلیدی بهره برداری را برای سال ۱۳۸۹ بشرح زیر برنامه ریزی نموده است :
شرح خط ۱ خط ۲ خط ۳
حداکثر میزان توقف در هر خط تولید – ساعت ۱۲۵۰ ۱۲۰۰ ۱۲۰۰
حداقل راندمان تولید در کوره ،آسیاب مواد ، سیمان و سنگ شکن ۹۰%
حداکثر انحراف کیفیت سیمان از حداقل استاندارد درمورد مقاومت های فشاری ۵%
به منظوراطلاع رسانی وانعکاس پروژه های مرتبط بابهینه سازی مصارف انرژی دراین گروه صنعتی ، لیستی ازبرنامه ها واقدامات انجام شده ودرحال انجام درسال ۱۳۸۸ به تعداد۱۰ پروژه به همراه میزان پیشرفت فیزیکی هریک ازاین پروژه ها وهمچنین اهداف وبرنامه های تعیین شده درسال ۱۳۸۹ درقالب ۱۱ پروژه به تفکیک بشرح ذیل ارائه میگردد.

جدول (۱۳)-اهداف وبرنامه های بهبودمصرف انرژی درسال ۱۳۸۸
ردیف شرح فعالیت درصدپیشرفت
۱ تفکیک وتعیین مصارف برق دپارتمانهای مختلف کارخانه ونیزتفکیک مصارف برق روشنایی وصنعتی ۸۰
۲ تفکیک وتعیین مصارف سوخت جانبی وکوره ها ۶۰
۳ بررسی موتورهای با loading factor پایین ونصب FC 40
۴ تعویض فن پیش گرمکن واحد دو ۸۰
۵ بهبودضریب قدرت کارخانه بانصب بانک خازنی ۹۰
۶ رفع گرفتگی ونصب بلاسترهای هوادرپیش گرمکن کوره واحددو ۷۰
۷ تعویض قطعات داخلی آسیاب مواد واحد دو ۵۰
۸ نصب دیافراگم میانی درآسیاب سیمان واحدسه ۱۰۰
۹ کاهش هوای نفوذی به سیستم درهرسه خط به میزان ۲%اکسیژن درکوره ۱و۳و۱%درکوره ۲ ۹۰
۱۰ آموزش پرسنل مرتبط بامصرف انرژی دردوسطح واطلاع رسانی به پرسنل درزمینه انرژی ۸۰

جدول (۱۴)-اهداف وبرنامه های بهبودمصرف انرژی درسال ۱۳۸۹
ردیف شرح فعالیت
۱ کاهش هوای نفوذی به سیستم درهرسه خط
۲ بررسی حذف اینترلاکهای غیرضرورباملاحظات ایمنی
۳ تولید حداقل Mwh 8000 برق ازطریق نیروگاه
۴ بهینه سازی عملکردآسیاب سیمان واحد سه
۵ کالیبراسیون فلوترها وکنتورهای گازهرسه خط
۶ بررسی ومقایسه سایش پذیری Grindability کلینکرکوره دو و سه
۷ آموزش تخصصی پرسنل درخصوص بهینه سازی مصرف انرژی
۸ کاهش ساعات کارکردآسیاب مواد۲ واستفاده حداکثرازتجهیزات انتقال بارسه به دو
۹ تفکیک وتعیین مصارف برق دپارتمانهای مختلف کارخانه درهرسه خط وتفکیک مصارف برق روشنایی باصنعتی
۱۰ نصب کنتوربرای کوره واحد یک
۱۱ انجام فرآیندممیزی انرژی
۲-۸-طرح های بهینه سازی- تحقیقاتی( در دست اقدام )
۱ تولیدسیمان تیپ ۳ ودریافت گواهینامه کاربرد علامت استاندارداین محصول .
۲ طرح امکان سنجی استفاده ازباطله های زغال کارخانه زغال شویی زرنددرفرآیندتولیدبعنوان جایگزین بخشی ازماده اولیه وسوخت مصرفی.
۳ تولیدنوعی ازسیمان کلاس G که بتواند دراعماق ودماهای بالاترکارآیی لازم راداراباشدوجایگزین سیمانهای نوع دیگرازجمله Dواحتمالا E بشود.
۴ تلاش درجهت تولیدانواع دیگرسیمان های چاه نفت ازجمله سیمانهای B ، C ، D وE .
۵. تولیدسیمان تیپ ۵ باآلکالی پایین.
۳-۸-طرح های بهینه سازی کارخانه در سال ۱۳۸۸
۱ ارتقاء کیفی سیمان چاه نفت ورفع مشکل ژل فرمینگ .
۲ پروژه بررسی خواص سیمانهای پوزولانی بادرصدهای مختلف باهمکاری دانشگاه کردستان جهت دستیابی به درصدبهینه پوزولان .
۳ تحقیقات درزمینه انواع تولیدسیمانهای چاه نفت (کلاسهای مختلف A,B,C,D,E,H).
۴. مطالعه وتحقیقات درزمینه تولیدسیمان پوزولانی ویژه .
۵ شروع تحقیقات ومطالعات کتابخانه ای دررابطه باتولیدسیمان تیپ ۳
۴-۸-افتخارات وموفقیت های واحددرسال ۱۳۸۸
۱ خروج گروه صنایع سیمان کردستان ازلیست صنایع آلاینده استان وصرفه جویی درپرداخت ۱درصدعوارض صنایع آلاینده به ارزش تقریبی سالیانه ۶میلیاردریال.
۲ گسترش منطقه معدنی از۶کیلومترمربع به ۱۶کیلومترمربع که منجربه حفظ موادمعدنی برای سالهای آتی خواهدشد.
۳ دریافت لوح جایزه مدیریت سبزایران درGRADEتعهدسبزوانعکاس بسیارمطلوب این موضوع درکلیه رسانه های استان که منجربه تلطیف دیدگاه مدیران استان خصوصامدیران محیط زیست به کارخانه سیمان گردید
۴ اخذگواهینامه سیستم مدیریت IMSواستقرارسیستم فروش .
۵ دریافت گواهینامه استاندارد آزمایشگاه همکاردرسطح استانی وملی .
۶ تولیدسیمان ۵۲۵-۱ ودریافت گواهینامه استانداردازاداره استانداردوتحقیقات صنعتی .
۹- واحد سیستمها وروشها
واحدنوپای سیستمها وروشها درحال حاضرفعالیتهای زیررادرگروه صنایع سیمان کردستان دنبال میکند:
تشکیل کمیته های نه گانه شامل کمیته راهبری استراتژیک ،کمیته قیمت تمام شده ،کمیته فنی و;..
کنترل سیستمها وروشهای موجودوجاری درکارخانه براساس استانداردهای مربوطه.
مدیریت کنترل مستندات جاری سازمان.
جمع آوری وتطبیق اهداف خردوکلان واحدها باخط مشی گروه صنایع سیمان کردستان.
جمع آوری وتطبیق برنامه ها وپروژه های تعریف شده درواحدها بااهداف مربوطه آنها.
انجام ممیزی های دوره ای واحدها براساس استانداردهای تعریف شده.
ساماندهی پروژههای تعریف شده (تشکیل شناسنامه پروژه –گزارش fisiblitistudy-جدول زمانبندی وسایرالزامات پروژه .
ارائه گزارشات دوره ای وتجزیه تحلیل آمارعملکردواحدها جهت ارائه به مدیریت ارشدسازمان.

۱-۹- اهداف وبرنامه های سال ۱۳۸۹
الف ) استقرارکامل سیستمهای مدیریتی ذیل:
سیستم مدیریت انرژی .
ارتقاءسیستم تعمیرات ونگهداری ازسطح PM به سطح TPM.
ب) عضویت دربنیادمدیریت کیفیت اروپا EFQM واستقرارمدل تعالی سازمانی درگروه صنایع سیمان کردستان.
ج)ارتقاءجایگاه مدیریت سبز
۲-۷- فعالیتهای انجام شده درسال ۱۳۸۸
اخذ مشاوره جهت گرفتن گواهینامه IMS شامل ISO 9001:2008 ، ISO 14001:2004 و OHSAS 18001:2007 .
اجرای فرآیندممیزی داخلی طی دومرحله .
۱۰- امور بازرگانی
۱-۱۰- بازرگانی داخلی
واحد بازرگانی داخلی شرکت عهده دار تامین بخشی از مواد اولیه و قطعات و لوازم یدکی مورد نیاز شرکت می باشد . این واحد با همکاری واحد کنترل کیفیت موفق گردیده است بخش مهمی از لوازم مورد نیاز شرکت را تامین نماید .
جدول ( ۱۵): مقایسه خرید داخلی شرکت سال ۱۳۸۸ – ۱۳۸۳
آمار مقایسه خریدهای داخلی شرکت
سال اقلام خریداری شده مبلغ به میلیون ریال
۱۳۸۳ ۳۲۴۸عدد درخواست ۴۳۹۵۰۹۳۶۵۱۱
۱۳۸۴ ۲۸۴۸عدد درخواست ۴۸۱۶۲۶۹۸۶۰۳
۱۳۸۵ ۲۲۶۹عدد درخواست ۴۳۶۶۱۹۴۶۵۲۶
۱۳۸۶ ۲۶۳۲ عدد درخواست ۵۱۸۳۲۱۷۹۴۴۰
۱۳۸۷ ۲۲۲۷ عدد درخواست ۷۳۲۹۷۸۳۳۲۰۸
۱۳۸۸ ۲۲۰۱ عدد درخواست ۵۶۹۴۸۵۸۷۵۳۶

نمودار (۶) : مقایسه خریدهای داخلی شرکت سال ۱۳۸۸-۱۳۸۳
مقایسه مبلغ کل اقلام خریداری شده (ارقام به میلیون ریال)

۲-۱۰- بازرگانی خارجی
۱-۲-۱۰- واردات
خریدهای انجام شده که عمدتا تامین آنها در داخل میسر نمی باشد و همچنین به منظور بهینه سازی خطوط کوره های تولید کلینکر و آسیابها صورت گرفته است .
جدول (۱۶) : خرید های خارجی شرکت سال ۱۳۸۸-۱۳۸۳
تعداد پروند ه ها و مبالغ ارزی گشایش شده
سال تعداد مبالغ – هزار ریال
۱۳۸۳ ۴۰ ۱۵۳۶۴۶۶۳
۱۳۸۴ ۴۹ ۱۵۶۹۳۴۴۵
۱۳۸۵ ۳۲ ۱۷۷۸۰۰۳۵
۱۳۸۶ ۱۹ ۱۰۰۱۳۸۱۱
۱۳۸۷ ۱۵ ۸۱۳۴۰۴۲
۱۳۸۸ ۲۱ ۱۳۰۲۴۱۴۲
مبلغ هر دلار ۹۹۵۰ ریال در نظر گرفته شده است

جدول مقایسه تعداد و مبلغ اعتبارات اسنادی گشایش شده
جدول (۱۷) : مقایسه تعداد و مبلغ اعتبارات اسنادی گشایش شده سال ۱۳۸۸- ۱۳۸۶
سال تعداد فقره مبلغ- به دلار
۱۳۸۶ ۷ ۶۴۳۴۵۷
۱۳۸۷ ۱۵ ۸۱۷۴۹۲
۱۳۸۸ ۲۱ ۱۳۳۰۷۵۴

در طول سال مورد گزارش تعداد ۲۱ پرونده خرید خارجی در دست اقدام بوده است که جمعا به ارزش ۱۳۳۰۷۵۴ دلار گشایش اعتبار گردیده است .
۲-۲-۱۰- صادرات
باعنایت به اینکه صادرات سیمان ازتاریخ ۵/۱۱/۱۳۸۷ آزاد گردید وحدودا تایکماه بعداز آن به گمرکات کشورجهت اجرا ابلاغ گردید واحدبازرگانی شرکت قبل ازابلاغ مجوزفوق نسبت به تهیه صورت متقاضیان صادرات سیمان اقدام نموده بود وسریعا باایشان تماس حاصل کرده وباتوجه به تدابیرازپیش اندیشیده شده قادربه اقدامات ذیل گردید:
۱- باعنایت به بحران اقتصادی جهان وازجمله کشورهای خلیج فارس ومنجمله امارات متحده عربی بعنوان یکی ازمشتریان بالقوه سیمان کشور وکاهش قیمتهای بین المللی سیمان ، امکان صادرات به کشورمزبور بعنوان متقاضی صادرات کمرنگ گردیده است.
۲- دررابطه بامتقاضیان صادرات غیرکشورهای همسایه بررسی های جامعی ازکشورهای شمال وغرب آفریقا صورت گرفته که موضوع دردست بررسی ، مذاکره وپیگیری میباشد.
۳- باتوجه به بازارافغانستان ومذاکرات صورت گرفته درانتهای سال ۸۷ مقررگردیده تاماهانه حدود۱۰ هزارتن سیمان جهت بازارمذکورارسال گردد.
شایان ذکراست که باتوجه به قیمتهای پایین سیمان وهزینه های بالای حمل ونقل بین المللی ، این عامل به عنوان مهمترین عامل محدودکننده درصادرات سیمان بشمارمیرود.

۱۱- فروش
فروش شرکت به مبلغ ۶۱۶ میلیارد ریال در مقایسه با فروش سال قبل ۵۴۱ میلیارد ریال حدودا ۸/۱۳ در صد افزایش داشته است .

۱-۱۱- عملکرد واحد فروش
واحد فروش در سال ۱۳۸۸ با توجه به وجود مشکلاتی که در مسیر توزیع سیمان وجود داشت توانست با در نظر گرفتن رضایت مشتری و مصالح و منافع شرکت با تمام توان و در نهایت درستی و امانت داری وظیفه خطیر خود را انجام دهد و در راستای رضایت مشتری و تکریم ارباب رجوع گامهای موثری در جهت توزیع صحیح سیمان بردارد . لذا توزیع سیمان و چگونگی کنترل آن به سه بخش تقسیم می شود که بر مبنای تاریخ سفارش ، میزان سفارش و تعهدات شرکت انجام می گیرد .
۱-۱-۱۱ بخش دولتی و پروژه های عمرانی
در این بخش سیمان به دوایر دولتی و پیمانکاری معرفی شده از طرف سازمان های بازرگانی و استانداریها بر اساس سهمیه مشخص شده تحویل می گردد که این سهمیه حدود ۳۷% درصد از کل فروش گروه صنایع سیمان کرمان بوده است .
۲-۱-۱۱-صنایع سیمان بر
صنایع سیمان بر ، بخشهائی هستند که مواد اولیه تولیدات آنها سیمان می باشد و با توجه به نوع تولید و مصرف ماهیانه که از طرف سازمان صنایع ومعادن و سازمان بازرگانی استان مشخص شده با پروانه بهره برداری به آنها سیمان تحویل داده می شود .سهمیه این واحد حدود ۶% بوده است .
۳-۱-۱۱-توزیع مردمی
در صد سیمان تحویلی به این بخش ۵۷% درصد می باشد که به دو صورت تحویل می گردد:
الف – با هماهنگی سازمان بازرگانی استان ، مسئولین شهرستانها و اتحادیه های مصالح فروشان در شهرستان و سطح استان کرمان عاملین توزیع ، سیمان مورد نیاز مشتریانی را که دارای پروانه ساخت می باشند را تامین می نمایند .
ب – سیمان مورد نیاز مشتریانی که دارای پروانه ساخت بیش از ۷۰۰ متر مربع می باشند از طریق کارخانه و بطور مستقیم تحویل می گردد.

۲-۱۱- تحویل سیمان
تحویل سیمان به مقدار ۴۶/۱۲۲۱۲۰۲ تن بوده است که بشرح جدول ۱۸ تفکیک میگردد.
جدول (۱۸) میزان تحویل سیمان در سال ۱۳۸۸ به تفکیک نوع محصول
ردیف نوع محصول میزان تحویل – تن
۱ سیمان فله پرتلند پوزولانی ۱۰۳۸۸۶
۲ سیمان فله تیپ ۲ ۴۲/۴۷۵۹۹۵
۳ سیمان فله تیپ ۵ ۳۱/۴۳۶۹۰
۴ سیمان فله چاه نفت ۹۷۳
۵ سیمان کیسه ای پوزولانی ۲۳۱۰۴۱
۶ سیمان کیسه ای تیپ ۲ ۵/۳۵۴۵۸۱
۷ سیمان چاه نفت جمبوبک ۷۳۰/۵۱۳
۸ چاه نفت کیسه ای ۵/۹۷۷۱
۹ سیمان استحصالی ۷۵۰
جمع کل ۴۶/۱۲۲۱۲۰۲

لازم بذکراست که ازابتدای سال ۸۷ تاتاریخ ۱۲/۴/۸۷که سیمان ازسبدحمایتی دولت خارج گردید ، این کالا ازطریق حواله هایی که ازسوی سازمان بازرگانی صادرمیگردیدعرضه میشد. پس ازآن کم کم روندحواله ای ابتدا ازداخل استان وسپس ازاستانهای همجوارمانندیزدپایان یافت وآخرین حواله های ارسالی ازسوی سازمان بازرگانی به دفترفروش شرکت مربوط به اواخرمردادماه بوده است . وپس ازآن سیاست فروش سیمان کردستان براساس درخواست نوع ومقدارسیمان ازسوی مشتری پایه ریزی گردید.
۳-۱۱- توزیع سیمان
توزیع جغرافیائی تحویل سیمان در طول سال ۱۳۸۸ و مقایسه آن با سال ۱۳۸۷ بشرح جدول ذیل است :

جدول (۱۹) : توزیع جغرافیائی سیمان ۱۳۸۸ – ۱۳۸۷ ( واحد – تن )
ردیف نام استان مقدار سال ۱۳۸۸ درصد سال مقدار سال ۱۳۸۷ درصد سال افزایش کاهش
۱ کردستان ۱۰۸۶۳۱۱ ۸۸۹ ۱۰۱۲۴۳۶ ۸۳۴۲ ۷۳۸۷۵ —
۲ یزد ۵۱۵۶۷ ۴۲ ۱۰۸۴۲۳ ۹۱۳ — ۵۶۸۵۶
۳ بوشهر ۱۹۶۹ ۰۲ ۳۸۷۸ ۰۲۶ — ۱۹۰۹
۴ خوزستان ۳۲۴۶ ۰۳ ۵۶۶۷ ۰۲۸ — ۲۴۲۱
۵ فارس ۵۹۹۰ ۰۵ ۱۱۵۴۰ ۰۳۲ ۴۳۷۳ ۵۵۵۰
۶ آذربایجان ۱۲۸ ۰۰ – – ۱۲۸ —
۷ اصفهان ۴۷ ۰۰ ۴۹۰۳ ۰۲۷ ۴۷ —
۸ هرمزگان ۲۰۴۹ ۰۲ ۱۴۹۵۷ ۰۲۴ — ۱۲۹۰۸
۹ کرمانشاه ۵۶۴۲۰ ۴۶ ۴۲۷۳۴ ۳۷۳ — ۱۳۶۸۴
۱۰ قم – – ۱۷۴۶ ۰۲۴ — ۱۷۴۶
۱۱ سمنان ۱۶ ۰۰ ۸۶۰ ۰۲۴ — ۸۴۴
۱۲ گیلان – – ۱۳۱۶ ۰۲۴ — ۱۳۱۶
۱۳ خراسان ۸۵۲۶ ۰۷ ۹۱۹ ۰۲۴ ۷۶۰۷ —
۱۴ تهران ۹۰ ۰۰ ۱۴۲۱۵ ۱۳۹ — ۱۴۱۲۵
۱۵ سایر ۴۸۴۴ ۰۴ — — ۴۸۴۴ —
جمع ۱۲۲۱۲۰۲ ۱۰۰ ۱۲۲۳۵۹۶ ۱۰۰ — —

۴-۱۱-روابط عمومی فروش
درپی خروج سیمان ازسبدحمایتی دولت وافتتاح کارخانه سیمان ممتازان ورقابتی شدن فروش سیمان دراستان کردستان ، نیازبه امرتبلیغات وارتباط تنگاتنگ بامشتریان بیش ازپیش احساس میشد که بهمین لحاظ مدیریت بازرگانی شرکت واحدی بنام روابط عمومی فروش افتتاح نمود تابه امربرقراری ارتباط بامشتری وتبلیغات درسطح استان پرداخته شود.
درذیل تعدادی ازاقدامات انجام شده توسط این واحددرسال ۸۸ فهرست وارارائه میگردد:
۱- ارسال پیامک جهت اطلاع رسانی اخبارکارخانه
۲- برگزاری سومین گردهمایی عاملین فروش گروه صنایع سیمان کردستان دربهمن ماه۸۸
۳- برپایی نمایشگاه درهفته دولت.
۴- برقراری ارتباط بامشتریان بالفعل وترغیب آنها به خریدازاین کارخانه.
۵- برقراری ارتباط بامشتریان وعاملین برای همکاری بیشترونظرسنجی ازآنها جهت بهبودفعالیتها.
۱۲- مسئولیتهای اجتماعی
شرکت در کنار اهداف اقتصادی به عنوان یک بنگاه اقتصادی با هدف حداکثر نمودن ثروت سهامداران خود به اهداف اجتماعی توجه کرده و آن را بعنوان یکی از اولویتهای کاری خود می شناسد .
کمک در امر ساماندهی جایگاه پمپ بنزین و روشنائی محور کرمان – باغین
اهدا سیمان به منظور بهره مندی خانواده های ایتام ، معلولان سرپرست خانوار زلزله زده بم در چارچوب مقررات
همکاری و مساعدت برای هفته بسیج
ایجاد واحداث کمربندسبز به مساحت ۱۰ هکتار.
برگزاری وتشکیل سمینارعاملین توزیع سیمان درشرکت.
۱۳- مسئولیتهای زیست محیطی
۱-۱۳- طرح ریزی راهبردی
مدیریت گروه صنایع سیمان کرمان نسبت به شناسائی عوامل زیست محیطی که منجر به آلودگی هوا ، آب و خاک می شوند و نیز ارزیابی و تعیین جنبه های زیست محیطی بارز و اولویت بندی و تحلیل آثار زیست محیطی فوق نسبت به تنظیم اهداف و برنامه و همچنین تعیین نقش ها و فرآیندهای پایش و اندازه گیری و گزارش دهی و استفاده از دانش و ابزارهای اندازه گیری در جهت طرح ریزی راهبردی خود اقدام نموده است .
گروه صنایع سیمان کرمان در این رابطه فعالیتهای زیر را نیز مورد نظر قرارداده است .
مشارکت فعال همه گروه ها / طرفهای ذینفع محیط زیست در تدوین خط مشی و استراتژی
شناسائی فرصتهای حال و اینده از نظرموفقیت پایدار با تمرکز بر مسئله محیط زیست و انرژی
لحاظ داشتن و انعکاس مفاهیم ، نکات ، نیازها و انتظارات زیست محیطی .
تشکیل کلاسهای آموزشی درخصوص ارتقاء اطلاعات کارکنان برای واحدهای ایمنی وبهداشت وبرگزاری دوره های تئوری و عملی آموزش آتش نشانی .
۲-۱۳- اهداف وبرنامه های زیست محیطی
کارگروه محیطزیست وفیلتراسیون گروه صنایع سیمان کردستان درراستای تحقق اهداف وبرنامه های مصوب سازمان درحوزه مسائل زیست محیطی ، باتشکیل ۶جلسه درسال ۸۸ وانجام ۸ پروژه درجهت رفع تنگناها وبهبودشرایط زیست محیطی درون سازمانی به فعالیت خودادامه داده است که لیستی ازبرنامه هاواقدامات انجام شده درسال ۸۸به همراه درصدپیشرفت هریک تاپایان سال وهمچنین اهداف وبرنامه های زیست محیطی سازمان درسال ۸۹بشرح زیرارائه میگردد:
جدول (۲۰)-اهداف وبرنامه های کمیته محیط زیست فیلتراسیون درسال ۱۳۸۸
ردیف شرح فعالیت درصدپیشرفت
۱ توسعه فضای سبزدرضلع شرقی کارخانه ۸۰
۲ تدوین واجرای دستورالعمل مدیریت بردپوی مواددرسطح کارخانه ۱۰۰
۳ بهینه سازی وضعیت قیفهای بارخروجی برجهای خنک کن ۱۰۰
۴ بهسازی وبتن ریزی محوطه حدفاصل تعمیرگاه نقلیه وکوره های یک ودو ۷۵
۵ نصب وبهره برداری ازغبارسنج onlineکوره یک ۱۰۰
۶ نصب وبهره برداری ازغبارسنج onlineکوره سه ۱۰۰
۷ فرهنگ سازی وآموزش دردوسطح عمومی وتخصصی ۶۰
۸ خریداری دستگاه بسته بندی جدیدبرای واحدبارگیرخانه ۱۰۰
جدول (۲۱)-اهداف وبرنامه های کمیته محیط زیست فیلتراسیون درسال ۱۳۸۹
ردیف شرح فعالیت
۱ تکمیل فضای سبزدرضلع شرقی کارخانه
۲ ایجادسیستم تهویه وکاهش آلودگی سالن کوره واحدسه
۳ بهره برداری کامل ازسیلوهای کلینکرواحدهای دووسه
۴ برطرف نمودن عوامل بارریزی زیرسیلوهای سیمان
۵ تجهیزکارخانه به سیستم غبارروب صنعتی
۶ بهینه سازی وتوسعه سیستمهای گردگیری کوره واحددو
۷ مدیریت بهینه ضایعات
۸ فرهنگ سازی وآموزش پرسنل دردوسطح عمومی وتخصصی
۹ سنجش الکتروفیلترهاوفیلترهای اصلی کارخانه
۱۰ کاهش ساعات کارکردآسیاب موادخام واحددو

۳-۱۳-بهبودعملکردوروشها
-مشارکت دربرگزاری همایشهای زیست محیطی ،نشستهای مشورتی زیست محیطی دراستان وارائه مقالات زیست محیطی دراین زمینه .
– مصاحبه بامطبوعات وجرایدورسانه هادرجهت آگاهی رساندن وتقویت اهمیت جنبه های زیست محیطی درگروه صنایع سیمان کردستان .
– فراهم نمودن شرایط بازدیدمسئولین کشوری واستانی ازگروه صنایع سیمان کردستان به منظورایجادتعامل ومشارکت بیشتردراین زمینه .
– پیگیری بخشنامه هاواستفاده ازبازخورسیستم پیشنهادات درجهت بهبودسازمان وایجادانگیزه درکارکنان .
– بازنگری مداوم خط مشی هاوتصمیم گیری هاوهمسوئی آنهابااستراتژی سازمان .
۱۴- اموراداری ومنابع انسانی
۱-۱۴- هرم سنی کارکنان
هرم سنی کارکنان شرکت در پایان سال ۱۳۸۸ و مقایسه با سال ۱۳۸۷ در جدول ذیل منعکس می باشد
جدول (۲۲) : هرم سنی کارکنان شرکت سالهای ۱۳۸۸ – ۱۳۸۷
محدوده سنی کل پرسنل
محدوده سنی ( سال ) ۲۹/۱۲/۱۳۸۸( تعداد ) ۳۰/۱۲/۱۳۸۷( تعداد )
۲۴-۲۰ ۱ ۷
۲۹-۲۵ ۵۵ ۹۳
۳۴-۳۰ ۷۱ ۷۸
۳۹-۳۵ ۱۲۵ ۲۲۳
۴۴-۴۰ ۲۳۱ ۱۱۳
۴۹-۴۵ ۶۶ ۵۱
۵۴-۵۰ ۱۶ ۱۲
۵۹-۵۵ ۳ ۳
۶۵-۶۰ ۱ ۱
جمع کل ۵۶۹ ۵۸۱
۲-۱۴- تعداد کارکنان
جدول (۲۳) : تغییرات کارکنان شرکت در طول سال ۱۳۸۸ در جدول ذیل منعکس است :
شرح تولیدی خدماتی بازرگانی فروش اداری و مالی جمع
افزایش ۱/۱/۸۸ ۱۵۱ ۲۹۸ ۱۶ ۶ ۱۱۰ ۵۸۱
استخدامی – – ۱ ۳ ۱۱ ۱۵
بازگشت بکار ۱ ۱ — — ۱ ۳
انتقال از سایر واحدها (داخلی ) ۳ — — ۷ ۶ ۱۶
جمع ۱۵۵ ۲۹۹ ۱۷ ۱۶ ۱۲۸ ۶۱۵
کاهش استعفاء — ۱ ۱ — ۳ ۵
فسخ قرارداد — — — — ۱ ۱
ترک کار — — — — ۱ ۱
بازنشسته ۱ ۷ ۴ ۱ ۶ ۱۹
از کارافتاده — — — — — —
فوت ۱ ۱ — — — ۲
بازخرید — ۱ — — — ۱
اخراج — — — — — —
انتقال به سایر واحدها (داخلی) ۴ — ۱ ۱ ۱۱ ۱۷
جمع کاهش ۶ ۱۰ ۶ ۲ ۲۲ ۴۶
جمع کل ۱۴۹ ۲۸۹ ۱۱ ۱۴ ۱۰۶ ۵۶۹
در طول سال مالی مورد گزارش هیچ استخدامی صورت نگرفته است ونیروهای بکارگرفته شده صرفا جهت جایگزینی وتکمیل چارت جدید بوده و تعداد ۱۲نفر به عناوین مختلف شرکت را ترک نموده اند و در نتیجه تعداد کارکنان استخدامی شرکت از ۵۸۱ نفر در پایان اسفند ماه ۱۳۸۷ به ۵۶۹ نفر تقلیل یافته است که کاهشی به میزان ۱/۲ % را نشان می دهد .]

شرکت سعی نموده است با توجه به خط مشی و سیاست خود در راستای کاهش هزینه ها و حفظ و افزایش سطح تولید گام بردارد همانطور که در صفحات بعد ملاحظه می شود شرکت توانسته است با کاهش نیروی انسانی و آموزش کارکنان در سطوح مختلف حتی نسبت به سالهای گذشته از کارائی بیشتری برخوردار باشد.
۳-۱۴- سوابق کارکنان
سوابق کاری پرسنل در پایان سال ۱۳۸۸ و مقایسه آن با سال ۱۳۸۷ بشرح ذیل است :
جدول (۲۴) : مقایسه سوابق کاری کارکنان شرکت سال ۱۳۸۸ – ۱۳۸۷
سابقه کار کل پرسنل
تجربه (سال ) ۲۹/۱۲/۱۳۸۸ ۳۰/۱۲/۱۳۸۷
کمتر از ۳ سال ۲۱ ۳۷
۵-۳ ۹۵ ۷۷
۸-۶ ۵ ۳۹
۱۱-۹ ۴۰ ۷۵
۱۴-۱۲ ۹۶ ۱۳۴
۱۷-۱۵ ۲۱۵ ۱۵۳
۲۰-۱۸ ۵۸ ۴۹
۲۳-۲۱ ۳۴ ۱۶
۲۶-۲۴ ۴ —
بالاتر از ۲۶ ۱ ۱
جمع ۵۶۹ ۵۸۱

بطوری که اعداد جدول فوق نشان می دهد ۳۹ نفر از پرسنل شرکت مازاد بر ۲۰ سال سابقه دارند .

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.