مقاله مدل معادلات ساختاری


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
3 بازدید
۹۷,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله مدل معادلات ساختاری دارای ۱۴ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله مدل معادلات ساختاری  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مدل معادلات ساختاری،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله مدل معادلات ساختاری :

مدل معادلات ساختاری

مقدمه:

برای بررسی روابط علّی بین متغیرها به صورت منسجم کوششهای زیادی در دهه اخیر صورت گرفته است یکی از این روشها نوید بخش در این زمینه مدل معادلات ساختاری یا تحلیل چند متغیری با متغیرهای مکنون است. بدون توجه به نام آن، این واژه به یک سری مدلهای عمومی اشاره می‌کند که شامل تحلیل عاملی تائیدی ، مدلهای ساختاری همزمان کلاسیک ، تجزیه و تحلیل مسیر ، رگرسیون چندگانه، تحلیل واریانس و سایر روشهای آماری است. (Hoyle, 2000)

جرقه ورود به این بحث با موضوع شاخصهای چندگانه شروع شد.یکی از قوی‌ترین و مناسب‌ترین روش‌های تجزیه‌و تحلیل در تحقیقات علوم رفتاری و اجتماعی تجزیه ‌و تحلیل چند متغیره است، زیرا ماهیت این‌گونه موضوعات چند متغیره بوده و نمی‌توان آن‌ها را با شیوه دو متغیری (که هر بار تنها یک متغیر مستقل با یک متغیر وابسته در نظر گرفته می‌شود) حل نمود. تجزیه‌وتحلیل چند متغیره به یک‌سری روش‌های تجزیه‌وتحلیل اطلاق می‌شود که ویژگی اصلی آن‌ها، تجزیه‌وتحلیل همزمان K متغیر مستقل و n متغیر وابسته است. تجزیه‌وتحلیل ساختارهای کواریانس یا مدل‌سازی علّی یا مدل معادلات ساختاری، یکی از اصلی‌ترین روش‌های تجزیه‌وتحلیل ساختارهای داده‌ای پیچیده

است و به معنی تجزیه‌وتحلیل متغیرهای مختلفی است که در یک ساختار مبتنی بر تئوری، تأثیرات همزمان متغیرها را برهم نشان می‌دهد. این روش ، ترکیب ریاضی و آماری پیچیده‌ای از تحلیل عاملی، رگرسیون چند متغیره، و تحلیل مسیر است که در یک سیستم پیچیده گردهم آمده تا پدیده‌های پیچیده را مورد تجزیه‌وتحلیل قرار دهد..

تفاوت همبستگی و علّیت
لازارسفلد معتقد است اگر رابطه‌ای بین A و B با عامل دیگری ناپدید نشود، آن‌گاه می‌توان این رابطه را رابطه علّی خواند. سه شرط را در رابطه علّی لازم می‌داند :
۱ اثر ایجادی: بدین معنی که y متغیر تابع یا وابسته بر اثر x پدید آید. مثلاً استرس موجب افسردگی می‌شود.
۲ توالی زمانی: تغِییر x مقدم بر تغیِیر y باشد.
۳ عدم تقارن: در زمان معین رابطه یکسویه است، یعنی وقتی شاهد تأثیر x بر y هستیم، امکان تأثیر متقابل y بر x در زمان یا زمان‌های بعد وجود دارد.
وقتی می‌گوییم شرط C علت E است، بدین معنی می‌باشد که با فرض قوانین حاکم بر رفتار موجودات و ماهیت و فرآیندهایی که C و E را شکل می‌دهند، اولی در ایجاد دومی دخالت دارد. شرط لازم برای داشتن رابطه علیت بین x و y، داشتن همبستگی بین x و y است. منظور از همبستگی بین x و y این است که این دو (x , y) بر همدیگر تأثیر متقابل دارند . (مثلاً توانایی ریاضی و توانایی کلامی با همدیگر مرتبط هستند). در واقع همبستگی، بودن یک رابطه بدون جهت را بین دو متغیر(x و y) نشان می‌دهد ولی در علیت یک گام فراتر رفته و جهت ر

ابطه را نشان می‌دهد. (Hoyle, 2000)

فرآیند مدل معادلات ساختاری
فرآیندهای تجزیه و تحلیل ساختارهای کوواریانس شامل یک سری گامهایی است که به محقق توصیه می‌شود که حتماً به صورت متوالی این گامها را انجام دهد. این گامها عبارتند از : (Hoyle, 2000)

۱- بیان مدل ۲- تخمین مدل ۳- اصلاح مدل
۴- آزمون فرضیه ۵- تفسیر مدل ۶- نوشتن گزارش تحقیقاتی
در هر گام محقق باید در مورد، موارد زیر تصمیماتی را اتخاذ کند.
۱- مدل چگونه ساخته شود؟
۲- چه شاخصها و چه تعداد شاخص برای متغیرهای مکنون مورد نیاز است؟
۳- چگونه می‌بایستی خطاهای اندازه‌گیری را به طور جداگانه اداره نمود؟
۴- چه مقدار نمونه برای تخمین مدل مورد نیاز است؟
۵- از چه نوع ماتریسی استفاده شود؟
در ذیل سعی می‌شود هر یک از مراحل به تفضیل شرح داده شود.

الف – مرحله بیان مدل
مدل معادلات ساختاری با بیان مدلی که می‌خواهد تخمین زده شود؛ شروع می‌شود. در ساده‌ترین سطح مدل، یک عبارت آماری درباره روابط میان متغیرها است. این مدلها در زمینه رویکردهای مختلف تحلیلی، اَشکال مختلفی به خود می‌گیرند. برای مثال یک مدل در زمینه همبستگی عموماً روابط غیر جهت‌داری را (دوطرفه) بین دو متغیر نشان می‌دهد. در حالی که رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس مدلهایی را با روابط جهت‌دار بین متغیرها نشان می‌دهد.
این مرحله یکی از مهمترین مراحل موجود درمدل معادلات ساختاری است. زیرا هیچ گونه تحلیلی صورت نمی‌گیرد مگر این که محقق ابتدا مدل خود را بیان کند. گامهای موجود در این مرحله به شرح زیر است :
۱- ساخت یک مدل ساختاری فرضی
بیان یک مدل در واقع ترجمان یک تئوری به یکسری معادلات ساختاری (ریاضی) است. بنابراین بهتر است ابتدا نمودار مسیر را ترسیم کنیم و متغیرهای درون‌زا و برون‌زا و روابط علّی بین این متغیرها را نشان دهیم.

۲- انتخاب شاخصهای مشاهده شده برای متغیرهای مکنون
بعد از مشخص کردن متغیرهای مکنون درون‌زا و برون‌زا در این گام لازم است تا برای متغیرهای مکنون شاخصها (متغیرهای مشاهده شده) مناسبی انتخاب و به آنها وصل شود بهتر است از چندین شاخص به جای یک شاخص برای اندازه‌گیری متغیر مکنون استفاده شود که این کار براساس تعریف مفهومی و تعریف عملیاتی صورت می‌گیرد.
۳- ارزیابی حالت تعیین مدل

قبل از مرحله تخمین و بعد از مرحله بیان حتماً می‌بایستی حالت تعین مدل مورد ارزیابی قرار گیرد. (Lavee, 2002)تعیین یک مدل مستلزم مطالعه شرایطی برای بدست آوردن یک راه حل منحصر به فرد برای پارامترهای بیان شده در یک مدل می‌باشد.

ب – مرحله دوم تخمین مدل
هنگامی که یک مدل بیان شد و حالت تعین آن مورد ارزیابی قرار گرفت کار بعدی بدست آوردن تخمین‌های پارامترهای آزاد از روی مجموعه‌ای از داده‌های مشاهده شده است.
این مرحله شامل یکسری فرآیندهای تکراری است که در هر تکرار یک ماتریس کوواریانس ضمنی ساخته می‌شود و با ماتریس کوواریانس داده‌های مشاهده شده مقایسه می‌گردد.
مقایسه این دو ماتریس منجر به تولید یک ماتریس باقیمانده می‌شود و این تکرارها تا جایی ادامه می‌یابد که این ماتریس باقیمانده به حداقل ممکن برسد. یعنی : Data = Model + Residual
گامهای موجود در این مرحله به شرح زیر است :
۱- جمع‌آوری داده‌ها
در این مرحله انتخاب اندازه نمونه مهم است. زیرا بسیاری از روشهای تخمین موجود در مدل معادلات ساختاری و شاخصهای ارزیابی متناسب بودن مدل نسبت به اندازه نمونه حساس است. بنتلر پیشنهاد نموده که همواره نسبت ۱۰ به ۱ بین اندازه نمونه و تعداد پارامترهای آزاد که ‌بایستی تخمین زده شود وجود داشته باشد.بنابراین در پژوهش حاضر با توجه به پارامترهای آزاد از یک نمونه ۸۰ تایی استفاده گردیده است، تا برآورد مدل با کمترین میزان خطا صورت پذیرد.

۲- ساخت ماتریس واریانس– کوواریانس متغیرهای اند

ازه‌گیری شده
بعد از بیان مدل و جمع‌آوری داده‌ها تخمین مدل با مجموعه‌ای از روابط شناخته شده بین متغیرهای اندازه‌گیری شده شروع می‌شود. این روابط در ماتریسی به نام ماتریس کوواریانس – واریانس یا ماتریس همبستگی مرتب می‌شود.

۳- ایجاد یک سری Matrices برای برنامه لیزرل و اج

رای آن
در یک تخمین همزمان، به علت این که تخمین مدل ساختاری و مدل اندازه‌گیری به طور همزمان صورت می‌گیرد؛ ممکن است یک راه حل برای پارامترهای مدل ساختاری و مدل اندازه‌گیری به هم وابسته شوند.بنابراین بهتر است برای جلوگیری از ابهامات تفسیری متغیرهای مکنون، ابتدا مدل اندازه‌گیری و سپس مدل ساختاری تخمین زده شود. (Lavee, 2002)

ج – ارزیابی تناسب یا برازش
یک مدل وقتی گفته می‌شود که با یکسری داده‌های مشاهده شده تناسب دارد که ماتریس کوواریانس ضمنی مدل با ماتریس کوواریانس داده‌های مشاهده شده، معادل شده باشد. بدین معنی که ماتریس نزدیک صفر باشد.
گامهای موجود در این مرحله به شرح زیر است :
۱- بررسی معیار کلی تناسب مدل و قابلیت آزمون پذیری مدل و ارزیابی موضوع که آیا اصلاحات مورد نیاز است یا خیر؟
هنگامی که یک مدلی تخمین زده می‌شود برنامه نرم افزاری یکسری آمارهایی از قبیل خطای استاندارد، T – Value و غیره را درباره ارزیابی تناسب مدل با داده‌ها منتشر می‌کند.
اگر مدل قابل آزمون باشد ولی با داده‌ها به طور مناسب تناسب نداشته باشد شاخصهای اصلاحی که یک وسیله معتبر برای ارزیابی تغییرات مورد نظر در بیان مدل هستند به کار گرفته می‌شوند؛ تا مدل متناسب با داده‌ها شوند. (Lavee, 2002)
مهمترین شاخص تناسب مدل آزمون است ولی به خاطر این که آزمون تحت شرایط خاصی عمل می‌کند و همیشه این شرایط محقق نمی‌شود لذا یکسری شاخصهای ثانویه‌ای نیز ارائه می‌گردد.مهمترین این شاخصها عبارتند از : GFI ، AGFI ، RMSR
حالتهای بهینه برای این آزمونها به شرح زیر است :
الف- شاخص
این شاخص در حقیقت مناسب بودن برازش مدل را نشان می دهد. هر چه میزان کمتر باشد بهتر است. چراکه نشان دهنده فاصله بین ماتریس کوواریانس نمونه و کوواریانس های برازش شده است. در حقیقت یک شاخص بد بودن برازش مدل است. مقدار برابر با صفر نشان دهنده برازش کامل مدل است.

ب- شاخص GFI
این شاخص تحت عنوان شاخص مناسب بودن برازش مدل خوانده می شود و نشان می دهد که آیا برازش مدل با داده های موجود مناسب می باشد یا خیر. این شاخص بوسیله رابطه زیر بدست می آید.
GFI=1-
در این رابطه
: معرف ساختار کوواریانس برای متغیرهای مشاهده شده تصادفی
S: معرف ماتریس کوواریانس نمونه

: بیانگر مقداری از می باشد که را حداقل می کند.
: تابع برازندگی شرایطی است که همه پارامترهای مدل برابر صفر باشد.
مقدار این شاخص بایستی برابر یا بزرگتر از ۹/۰ باشد
ج- شاخص AGFI
این شاخص تحت عنوان شاخص تعدیل شده مناسب بودن برازش مدل می باشد که از رابطه زیر بدست می آید.
AGFI=1-
در این رابطه
K: تعداد اندازه در مدل
d: معرف درجه آزادی مدل است.
مقدار شاخص AGFI نیز بایستی بیشتر از ۹/۰ باشد
د- شاخص RMSEA
این شاخص تحت عنوان مجذور تخمین واریانس خطای تقریب نامیده می شود. مقدار RMSEA بایستی کمتر از ۱/۰ باشد تا مدل پذیرفته شود.

د – اصلاح مدل
یکی از مهمترین جنبه‌های بحث انگیز مدل معادلات ساختاری اصلاح مدل است.
اصلاح مدل مستلزم تطبیق کردن یک مدل بیان شده و تخمین زده شده است که این کار از طریق آزاد کردن پارامترهایی که قبلاً ثابت بوده‌اند و یا ثابت کردن پارامترهایی که قبل از آن آزاد بوده‌اند صورت می‌گیرد.این مرحله را می‌توان با مقایسه‌های تبعی یا Post Hoc در ANOVA قیاس کرد.

مهمترین گام موجود در این مرحله به شرح زیر است :
۱- اگر اصلاحاتی موردنیاز باشد مشخصات مدل (پارامترها) را ارزیابی کنید و مشخصات جدیدی را وارد کنید. اصلاحات این مرحله شامل شناسایی محدودیتها و اضافه کردن پارامترهای اضافی است.

ه‍ – تفسیر مدل
اگر آزمونهای تناسب نشا

ن دهند که مدل به طور کافی متناسب با داده‌ها می‌باشد دراین مرحله ما بر روی عوامل مشخص شده (پارامترهای مدل) مدل متناسب شده تمرکز می‌نمائیم.در این مرحله، معناداری پارامترهای مدل مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. آزمونها و مقایسه تخمین پارامترها و همچنین نمایش آنها مستلزم تخمین‌های استاندارد شده‌ای است. به همین دلیل در این مرحله تخمین‌های غیراستاندارد را که عمدتاً به مقیاس خود وابسته هستند را به تخمینهای استاندارد شده‌ای که وابسته به مقیاس خود نیستند؛ تبدیل می‌کنیم

و این کار تا حدودی برازش و پارامترهای مدل را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این مرحله از مدل معادلات ساختاری دقیقاً شبیه استانداردکردن ضرایب رگرسیون ( استاندارد) در آمار می‌باشد.
تنها گام این مرحله به صورت زیر است :
۱- ارزیابی مدل و ضرایب پارامترهای مدل با آزمون فرض

و – ابلاغ یا نوشتن گزارش تحقیقاتی
در این مرحله نتایج مدل معادلات ساختاری به شکل نمودار مسیر ارائه می‌گردد. نمودار مسیر یک نمایش گرافیکی از مدل معادلات ساختاری است.سه جزء اصلی این نمودار شامل مستطیل‌ها، بیضی‌ها و پیکانها هستند. گام نهایی در هر تحقیق، گزارش نتایج تحقیق به روشی است که سایر محققین بتوانند از منطق رویه‌ها و تجزیه و تحلیل‌های تحقیق و تفسیرات آن استفاده کنند.

۱) Hoyle, Rick H. (2000), “Structural Equation Modeling: concepts, Issues, and Applications”, California SAGE

۲) Lavee, Yoav,( 2002 ), ” linear structural relationship (lisrel) in family research”, journal off marriage and the family, vol.50, lss.40, p937

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.