مقاله در مورد آب


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
12 بازدید
۶۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله در مورد آب دارای ۱۰۲ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد آب  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد آب،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد آب :

آب

مقدمه
همانطور که می دانیم آب عامل حیات می باشد و زندگی انسان، حیوانات و گیاهان بدون آب ممکن نمی باشد. تمام انواع فعالیتهای انسان مستلزم مصرف نوعی آب از نظر کیفیت شیمیایی می باشد.
آبهای مصرف شده در زندگی ما به نحوی به منآبع اولیه خود برگشت داده می شوند ولی اغلب آبی که پس از کاربرد به منآبع طبیعی برگردانیده می شود واقعا همان آب اولیه نمی باشد و انتقال دهنده انواع و اقسام ناخالصی ها می باشد. با توجه به اینکه آب بصورت کالای تقریبا رایگان در اختیار انسان قراردارد، بشر در نگهداری آن و آلوده نکردنش سعی کافی و لازم را مبذول نمی نماید و تنها وقتی که برای تهیه آب با خصوصیات معین با مشکلاتی مواجه گردید به اهمیت آن بیشتر خواهد اندیشید.

از دیرباز می دانند که آبهای طبیعی قادرند مواد آلی و آلوده کننده ای را که از طریق تخلیه فاضلاب و پسآب دریافت می کنند، تحت تاثیر میکروارگانیسم ها اکسیدکننده و نتیجه این عمل مصرف اکسیژن محلول آبها می باشد. اگر مصرف اکسیژن محلول = از جانشین شدن آن انجام پذیرد، بسرعت مقدار اکسیژن آنها تقلیل یافته و در چنین‌آبهایی نه تنها موجودات آبی مثل ماهی که نخواهد توانست زندگی نماید بلکه در اکثر مصارف این آبها قآبل استفاده نبوده و یا تبدیل آنها با روشهای تصفیه به آب با مشخصات مورد نظر بقدری پر خرج خواهدبود که تصفیه و تبدیل آنها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشد.

یکی از مهمترین عوامل آلوده کننده آبها فضولات و پسآب می باشد بطوری که تخمین زده اند هر متر مکعب فاضلاب تصفیه نشده می تواند ۴۰ تا ۶۰ متر مکعب آب را به شدت آلوده نماید. بطوری که اگر اکسیژن این آبها بسرعت تامین نشود، در هیچ مصرفی آب آلوده شده قآبل استفاده نخواهدبود.
متاسفانه افزایش شهرنشینی و پیشرفتهای صنعتی نه تنها باعث بالارفتن میزان مصرف آب گردیده بلکه میزان آلودگی آبها را افزایش داده است. مخصوصا که با گذشت زمان به علت کاربرد دهها محصول شیمیایی جدید در زندگی روزمره و ورود آنها در فاضلاب شهری و تخلیه فاضلاب شهری و تخلیه فاضلاب در آبها و یا مصرف هزاران ترکیب جدید شیمیایی در صنایع و تخلیه. آنها به جریانها از

طریق پسآبها موضوع آلودگی آبها را پیچیده تر ساخته است. در کشاورزی مدرن نیز با مصرف انواع کودها و مواد دفع آفات گیاهی و حشره کش ها همیشه قسمتی از این ترکیبات بصورت فاضلاب شستشوی زمین های زراعی و یا محصولات کشاورزی به جریانهای آب سرازیر می گردد.
همانطور که گفتیم آب بصورتی تقریبا رایگان در اختیار بشر قرارداده شده و ساده ترین وسیله انتقال دور ریختنی های اجتماعات می باشد در بعضی نقاط انسانها بدون توجه به مسائل بهداشتی و بدون توجه به اینکه آبی که در محلی به انواع آلودگی آغشته شده در پایین تر به عنوان منبع آب آشامیدنی مورد استفاده قرارمی گیرد. حتی زباله های حاصل از فعالیت روزانه را در آب تخلیه می نمایند.
دریاها اکثرا دریافت کننده مقادیر قآبل توجهی نفت و پسآبهای صنعتی هستند و مصیبتهایی که در اثر وجود نفت در آبها در سواحل کشورها از نظر مرگ و میر ماهیها و پرندگان و غیرقآبل استفاده شدن سواحل موجود آمده یکی و دو تا نیستند. از جمله در سواحل ژاپن به علت تخلیه پسآب کارخانه ای کلیه ماهی های دریا تا مسافت دوری به علت وجود سموم زیاد در پسآب آلوده و

مسموم شدند. بطوری که در عرض چند روز مجبور شدند این ماهیهای مسموم را به منظور دورساختن از دسترس مردم صید و معدوم نمایند.
یا در ۱۹۶۰ بود که تخلیه پس آبهایی که شدیدا آلوده به فلزات سنگینی مثل روی- سرب- کادمیوم بودند و مصرف آبهای آلوده در کشاورزی باعث گردید که اولا برنجهایی که با این آبهای آلوده آبیاری شده از رشد باز ایستند.

ثانیا: افرادی که از آب آلوده به عنوان منبع آب آشامیدنی استفاده کردند به نوعی ناراحتی استخوان که در اثر آن استخوانها نازک و شکسته می گردید،‌دچار شدند.
بعدها معلوم گردید هردوی این ناراحتی ها بعلت سرب و کادمیوم زیاد موجود در آب آلوده بوده است. تقریبا ۷ یا ۸ سال پیش بود که در شمال ایران به علت تخلیه پسآب کارخانه آبکاری فلزات که محتوی مقادیر زیادی سیانور- کرم- مس – روی و بعضی دیگر از فلزات سنگین بود، حدود دو میلیون ماهی تلف شدند و شاید در بعضی نقاط صنعتی هنوز این گونه ضایعات بدون سر و صدا به علت تخلیه پسآب در آبها اتفاق می افتد.
آبهای زیرزمینی نیز مخصوصا در شهرهای بزرگی که سیستم جمع آوری و تخلیه فاضلاب ندارند در اثر تماس فاضلابهای دفع شده در زمین بشدت آلوده می شوند واین موضوعی است که در شهر تهران به وضوح مشهود می باشد و در حال حاضر کمتر آب زیرزمینی پیدا می شود که از آلودگی ناشی از دفع سنتی فاضلاب مصون مانده باشد و حتی در سالهای اخیر به غلظت قآبل توجهی از فلزات سنگین در این آبها برخورده اند.
انتقال بیماریهای گوناگون از طریق آب آلوده هزاران سال است که بزرگترین مشکل برای آدمی محسوب شده و هنوز هم متاسفانه این موضوع یکی از مهمترین مسائل آلودگی آبها را تشکیل می دهد. افزایش مداوم تقاضای انرژی نتیجه اش این شده که در بعضی آبها آلودگی حرارتی به مقدار زیاد بالا رفته و در نتیجه بعلت سرعت فعل و انفعالات زیستی در اثر افزایش حرارت تغییرات مهمی در حیات آبی تحمیل گردیده است و چه بسا این تعییرات باعث مرگ و میر ماهی ها که عملا غذای انسان می باشد، شده است.
پیش بینی کرده اند که اگر تمام فاضلابها و پسآبها را که از تصفیه به آبهای طبیعی تخلیه نمایند تمام آبها آلوده خواهدشد و این خود نوید فاجعه ای است که انسان در آینده به علت آلودگی آبها با آن مواجه است و این بلایی است که انسان به دست خود به آن مبتلا گردیده و یا جریمه ای است که به علت مدرن شدن زندگی می پردازد.
بدیهی است تخلیه فاضلاب تصفیه شده به آنها باعث تقلیل اکسیژن محلول به میزان کمتر از تخلیه فاضلاب تصفیه نشده خواهد گردید و آبی که فاضلاب تصفیه شده دریافت می کند، سریعتر عمل اکسیژن گیری و جبران تقلیل آن راانجام خواهدداد. بعلاوه میزان آلودگی این گونه آبها در حدی نخواهدبود که نتوانیم از آنها در مصارف شرب- صنعت و کشاورزی استفاده نماییم.
توجه کافی به کلیه مطالبی که تاکنون بیان گردید،‌نتیجه می دهد که:
اولاً: تصفیه فاضلاب علاوه بر اینکه آلودگی های محیط را به میزان وسیعی کاهش می

دهد،‌فاضلابهای تصفیه شده را با اطمینان می توانیم در آبها یا زمین تخلیه کنیم.
ثانیا:‌فاضلاب تصفیه شده به طریق بیولوژیکی براحتی می تواند مصارفی در کشاورزی و یا صنعتی به عنوان آب خنک کننده در مراکز تولید نیرو داشته باشد.

ثالثا: بقایای موادی که انسان مصرف کرده است و به صورت مواد دفعی داخل فاضلاب گردیده در روشهای تصفیه بصورت لجن فعال زائد بعد از عملیات هضم لجن به عنوان کود بسیار مناسب و مطمئن برای بارووری زمین های زراعتی قآبل مصرف خواهدبود.
به عنوان مثال در صورتی که قسمتی از فاضلاب تهران جمع آوری و تصفیه و به عنوان آبیاری زمین های کشاورزی مورد استفاده قرارگیرد،‌خواهیم توانست هزاران هکتار زمین در دشت تهران و دشت ورامین را زیر کشت برده و با این عمل علاوه بر مسائل اقتصادی از نظر تولید محصولات کشاورزی از خراب شدن ساخت = به علت نفوذ فاضلاب در زمین و از آلوده شدن آبهای زیرزمینی پرارزش و بسیاری مسائل دیگر جلوگیری کرده باشیم.

میکروبیولوژی فاضلاب
میکروارگانیسم های موجود در محیط آبی (آب یا فاضلاب) مجموعه ای از موجودات ریز جانوری و گیاهی هستند که در انواع ویروس ها، باکتریها، تک یاخته ها و پریاخته ها ، قارچها و جلبک ها، کیفیت میکروبی نمونه های آب و فاضلاب را تعیین می کنند. گروهی از آنها بیماری زا بوده و از طریق مصارف گوناگون آب به اشکال بیماریزای مستقیم و غیرمستقیم موجب بیماری و ناخوشی می شوند.
دسترسی از میکروارگانیسم های محیط آبی توانایی ایجاد مزاحمت در صنایع آب، سیستم های انتقال آب و فاضلاب و مخازن نگهداری آب را داشته و در نتیجه بسیاری از آنها ناخواسته و مزاحمند.
تعدادی از میکروارگانیسم ها نیز از نظر فرایندهای تصفیه بیولوژیکی اهمیت می یآبند و حضور و فعالیتشان در این گونه موارد ضروری و حمایتی می باشد.
آزمایشهای میکروبیولوژیکی از نظر نوع موجودات مورد مطالعه و نیز با توجه به هدف از بررسی کیفیت منآبع آب و فاضلاب گوناگونی بسیار دارند که از میان آنها آزمایش های تعیین کیفیت باکتربیولوژیکی بدلیل اهمیت بیشتر بویژه از جهت بیماریزایی به عنوان شاخص های میکروبی آن مورد بحث قرار می گیرند.
اهمیت بیماریهای مرتبط با آب بویژه انواع مختلف توسط آب آشامیدنی سبب شده که بررسی کیفیت آب از نظر میکروارگانیسم های بیماریزای موجود در آن جایگاه ویژه ای در آزمایشهای کیفی آب و فاضلاب بیآبد.

نخستین هدف این بررسی ها، تعیین میزان آلودگی آب به فاضلابهای انسانی است زیرا عوامل بیماریزای موجود در روده انسان و دیگر جانوران خونگرم می توانند به آب راه یافته و به طور مستقیم و غیرمستقیم انسان را بیمار سازند. با اینکه تعیین حضور باکتریهای بیماریزا در آب امکان پذیر است ولی تفکیک و شناسایی بسیاری از آنها غالبا پیچیده بوده و دس

تیآبی به نتایج کمی در اندازه گیریها مشکل می باشد.
بنآبراین برای ارزیآبی کیفیت آب از جهت آلودگی به اینگونه عوامل بیماری زا از شیوه ای غیرمستقیم و مبتنی بر شناسایی و تعیین گروهی خاص از باکتریها که بنام باکتریهای شاخص نامیده می شود،‌استفاده می گردد.
به منظور انتخآب شاخص های مناسب باکتری های گروه کلی فرم که معمول ترین میکروارگانیسم های طبیعی روده انسان و دیگر جانوران خونگرم می باشند، به عنوان معیارهای بهداشتی آن پیشنهاد شده اند. هرچند که تجربیات نشان داده است که آنها برای این منظور بهترین و کاملترین نمی باشند.
کل کلیفرمهای باکتریهای گرم منفی هستند که می توانند ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت در دمای ۳۵ تا ۳۷ لاکتوز را تخمیر کرده و اسید، گاز ، آلدئید تولید نمایند.
این گروه سیتوکروم اکسید از منفی بوده و قادر به تولید اسپور نمی باشد.
کلی فرمهای مدفوعی یا کلی فرمهای گرما دوست زیر گروهی از باکتریهای کلی فرم بوده که ضمن دارآبودن تمام ویژگیهای گروه اصلی،‌در دمای بالاتر (۴۴ تا ۵/۴۴ درجه سانتیگراد) رشد بهتری داشته و می توانند از تیرپتوفان ایندول تولید کنند.
باکتریهایی که تمام ویژگیهای اشاره شده را دارند تحت عنوان اشیرشیا کلی شناخته می شوند.
تایید حضور اشیرشیا کلی به وسیله روشهای دقیق تر صورت می گیرد.
میکروبیولوژی لجن فعال:
روند لجن فعال یک روند بیولوژیکی است. لجن فعال انواع مختلفی از میکروارگانیسم ها تشکیل شده است که کشت مخلوط یا mixed culture نامیده می شود. آزمایشات میکروبیولوژیکی لجن فعال برای تعیین طبیعت فیزیکی فلوک های لجن فعال و انواع ارگانیسم های رشته ای مفید است.
آزمایشات میکروسپکوپیک لجن، ته نشین و اختصاصات چسبندگی لجن را تعیین می کنند. شما نه تنها باید انواع میگروارگانیسم های موجود در حوض هوادهی را بشناسید بلکه باید بدانید چگونه محیط مناسب برای رشد میکروارگانیسم ها را فراهم کنید. هرچه بیشتر درباره میکروبیولوژی بدانیم، میکروارگانیسم ها را بهتر کنترل خواهیم کرد.
نمونه برداری:
نمونه مایع مخلوط لجن فعال باید در نقاطی که خوب هم زده می شود یا از نقطه خروجی حوضچه هوادهی یا از کانال بین حوض هوادهی و حوض ته نشین برداشته شود.
نمونه مخلوط باید از زیر سطح، بدون هیچ کف یا مواد شناور برداشته شود. اگر لجن فعال دارای کف است،‌باید یک نمونه از کف آن بطور جداگانه از نقاط زیر برداشته شود. از سطح نقطه انتهایی حوض هوادهی، از سطح کانال بین حوض هوادهی و ته نشینی و از سطح حوضچه ته نشینی ثانوی.
باید توجه کرد که نمونه برداشت شده از زیر سطح عاری از کف باشد. اگرچه کف ها می توانند

بقدری لخت با ویسکوزیته زیاد باشد که ورود آنها به داخل بطری نمونه برداری دشوار باشد به همین منظور آنها نباید رقیق شوند زیرا یکی از مشاهداتی که ممکن است اهمیت داشته باشد، رآبطه بین فراوانی ارگانیسم های رشته ای در کف با ارگانیسم های مایع مخلوط است که با یکدیگر مقایسه می شوند.
برخی از روندهای تعدیل شده لجن فعال نظیر Step-feed و تثبیت تماسی stabilization contact که بیش از یک حوض هوادهی دارد، لجن فعال در تمام حوضچه ها اغلب، فلوک ها و ارگانیسم های

رشته ای با اختصالات مشآبه دارد. بنآبراین اغلب نیازی به نمونه برداری از هر دو حوضچه نیست و برداشت نمونه از نقطه انتهایی حوضچه هوادهی کافی است. یک استثناء برای این سیستم ها وجود دارد و آن این است که اگر شرایط در حوضچه های هوادهی متفاوت باشد، برای مثال در سیستم لجن فعال با سکانس هوازی و بی هوازی اختصاصات فلوک ها ممکن است در لجن هر دو حوضچه متفاوت باشد. برای سیستم های دو مرحله ای لجن فعال نظیر مرحله کربنی لجن و مرحله نیتریفیکاسیون یک نمونه از حوض هوادهی هر مرحله برای تعیین اختصاصات ساختار فلوک و طبیعت ارگانیسم های رشته ای ضروری است. در همه موارد باید توجه داشت که برای انجام آزمایشات روتین میکروبیولوژیکی نمونه همواره باید از نقطه معین برداشته شود. نقاط نمونه برداری را معین می کنیم.
وسایل مورد نیاز برای نمونه برداری:
برای جمع آوری نمونه های مورد نیاز مشاهدات میکروسکوپیک به یک بطری کوچک پلاستیکی به حجم ml300-100 نیاز دارید و یک میله ای که بطری را به آن وصل نماید. میله می تواند دسته جارو یا یک لوله اینچ باشد.
اگر شما از میله دسته بلند با بطری بزرگ برای نمونه برداری SVi در اختیار دارید، می توانید برای آزمایشات میکروسکوپیک از همین وسیله استفاده کنید و بطری کوچک را به توسط بطری بزرگ پر نمایید. توجه داشته باشید قبل از پرکردن بطری کوچک،‌نمونه در بطری بزرگ باید به شدت مخلوط گردد.
-انتقال نمونه و نگهداری آن
نمونه ها باید تا آنجا که ممکن است خیلی زود مورد آزمایش قرارگیرد. هنگامی که آزمایشات در محل انجام می گیرد، تاخیر در انجام آزمایشات به مدت چندین ساعت نتیجه مطلوب دربرنخواهدداشت. هنگامی که نمونه ها برای آن نیز به آزمایشگاه انتقال داده می شوند باید ظرف نمونه برداری دارای یک فضای خالی جهت جلوگیری از بی هوازی شدن نمونه وجود داشته باشد. هیچ ترکیب شیمیایی به نمونه اضافه نمی شود. و نیز نمونه نباید = گردد زیرا ساختار فلوک ها و رشته ها تغییر می کند. برای تعیین مشخصات فلوک ها و ارگانیسم های رشته ای هرگاه آزمایشات با فاصله زمانی طولانی نمونه برداری انجام گیرد. نگهداری نمونه در ۴ در یخچال ضروری می باشد.

نمونه های حاصله از تصفیه خانه هایی که پائین و MCRT بالا دارند،‌انجام آزمایشات بسازمان طولانی تر نمونه برداری برای تعیین مشخصات فلوک ها و رشته ها دقیق تر از تصفیه خانه هایی است که بالا و MCRT پایین دارند. برای آزمایش نمونه هایی که MCRT بالا دارند،‌نمونه ۷ تا ۱۰ روز بعد از نمونه برداری نتیجه رضایت بخشی خواهدداد در حالی که برای لجن هایی که MCRT پایین دارند، بهتر است نمونه در طی ۳ تا ۴ روز بعد از نمونه برداری آزمایش گردد.
برای مشاهده سایر ارگانیسم های شاخص نمونه جمع آوری شده تا ۱۵ دقیقه بعد از نمونه برداری باید مورد آزمایش قرارگیرد. برخی ارگانیسم ها به فقدان اکسیژن بسیار حساس هستد و اگر نمونه خیلی کهنه شود، آنها خواهند مرد.
لوازم مورد نیاز آزمایشگاهی:
۱- اسلاید به طول ۳ اینچ و عرض ۱ اینچ و ضخامت mm1.06-0.96
۲- لامل با ۲۵ میزان با بزرگنمایی x10
۳- پیپت
۴- کاغذ برای پاک کردن لنز میکروسکوپ
۵- میکروسکوپ
روش های آماده سازی نمونه:
قبل از آماده سازی نمونه توجه داشته باشید که لام و لامل باید تمیز شوند و همواره از قسمت بغل آن گرفته شود تا لام و لامل کثیف نشود. می توانید لام و لامل را به روی یک تکه کاغذ مخصوص پاک کردن میکروسکوپ قراردهید به دو روش می توان نمونه را آماده ساخت:
۱- روش تر یا نمونه زنده که برای مشاهده میکروارگانیسم های زنده به کار می رود.
۲- روش خشک یا روش اسلاید که رنگ آمیزی شده برای مشاهده میکروارگانیسم های فیلامنتوس یا رشته ای بکار می رود.
اهمیت میکروارگانیسم ها:‌
لجن فعال یک کشت مخلوطی است از انواع میکروارگانیسم ها که شامل باکتری ها،‌پروتوزوئرها،‌روتیفرها و گاهی کرم ها،‌قارچ ها و انگل ها می باشد. تمام میکروارگانیسم ها در شاخه گیاهان و حیوانات طبقه بندی می شوند.
اخیرا دانشمندان ارگانیسم های زیادی یافته اند که خصوصیات گیاهان و جانوران را با هم دارا هستند بنآبراین آنها را در یک شاخه سومی به نام پروتیست ها که شامل پروتورزا- انگل ها،‌قارچها و باکتریها است، طبقه بندی کرده اند.
۱-باکتریها
باکتریها موجودات تک سلولی هستند و یکی از عاملین مهم پروسه لجن فعال به شمار می آیند. سلولهای منفرد آنها از نظر شکل به چند دسته تقسیم می شوند:‌
۱- اشکال گرد یا کوکوس
۲- اشکال میله ای بنام باسیلوس
۳- اشکال واو شکل بنام اوبیریو
۴- اشکال فنرمانند یا مارپیچی بنام اسپیریلیوم
واحد اندازه گیری باکتریها میکرون است و هر میکرون برآبر میلیمتر یا اینچ است. بیشتر باکتریها حدود ۵/۰ تا ۱ میکرن پهنا و ۵-۲ میکرون درازا دارند. حجم یک اینچ مکعب می تواند شامل ۹ متر میلیون باسیل به اندازه متوسط باشد.
باکتری ها از طریق تقسیم دوتایی تکثیر می یآبند و زمان لازم برای تبدیل یک سلول به دو سلول را زمان تولید گویند. گونه های مختلف باکتریها زمان g.T متفاوتی دارند که از چند دقیقه تا چند روز متفاوت است.

همچنین تغییر شرایط محیط برروی g.T باکتری ها موثر است باکتری Ecoli که در روده حیوانات خونگرم و انسان یافت می شود برآبر با ۱۷ دقیقه در یک محیط کشت مایع دارد. در حالی که g.T 5/12 دقیقه در شیر دارد. هر شخص روزانه ۲۰۰ میلیون Ecoli دفع می کند.
وقتی باکتری در محیط مایع مناسبی قرار گیرد و درجه حرارت آن مناسب باشد، باکتری دارای مراحل متمایزی از رشد خواهدبود. چگونگی رشد را می توان توسط منحنی نمودار کرد. به این ترتیب که لگاریتم تعداد باکتری ها را که در زمان های مختلف بدست آمده، در محور عمودی و زمان را در محورافقی قرارداده، منحنی را رسم می

کنند. منحنی رشد را می توان به چهار مرحله تقسیم نمود:‌
۱- مرحله رشد کند
۲- مرحله رشد لگاریتمی
۳- مرحله رکود
۴- مرحله مرگ
۲-میکروارگانیسم های رشته ای:
بسیاری از میکروارگانیسم های رشته ای در لجن فعال از سلولهای منفردی که به یکدیگر زنجیروار متصل شده اند، و یک زنجیره بلند را تشکیل می دهند، ساخته شده اند.
الف- میکروارگانیسم های رشته ای بلند
ب- باکتری های رشته ای کوتاه
الف- میکروارگانیسم های رشته ای بلند
انواع بسیار زیادی از باکتری های رشته ای بلند می توانند در لجن فعال رشد نمایند. شما اغلب مقدار کمی از آنها را در فلوک های لجن فعال پیدا خواهید کرد. وضعیت باکتری های رشته ای سبب می شود که اجزاء مختلف در لجن به هم بچسبند و به عبارتی اسکلت اولیه فلوک ها را تشکیل می دهند پدیده بالکینگ لجن هنگامی رخ می دهد که هریک از رشته ها یا رشته های مختلف رشد می کنند و فلوک را گسترده و منبسط می سازند . این وضعیت از بهم چسبیدن لجن در حوض ته نشین ثانویه جلوگیری می کند. رشته های بلند اغلب به سرعت رشد می کنند و یکباره درون سیستم تثبیت می شوند.

یک لجن در مدت دو یا سه روز دچار مشکل بالکینگ می شود. مشاهدات روتین لجن از زیر میکروسکوپ شما را قادر می سازد تا افزایش تعداد رشته های بلند را مشخص کنید، قبل از آنکه مشکل جدی بالکینگ رخ دهد.
انواع مختلفی از رشته های بلند وجود دارد که در محیط های مختلف رشد میکنند در یک محیط نامناسب که رشته رشته های بلند افزایش می یآبد می تواند به دلایل زیر باشد.
۱ روند راهبردی تنظیم نسبت نظیرDO پایین
۲ کمبود موادغذایی و فاضلاب ورودی

۳ وجود مواد مناسب در فاضلاب ورودی یا در نهرهای جاری کناری که به تصفیه خانه برمی گردند.
پدیده بالکینگ لجن بیشتر در طول ماههای گرم در تصفیه خانه هایی با روش مرسوم رخ می دهد. این مشکل اغلب حاصل خارج از تنظیم شدن روند راهبری است یکی از انواع عام آن sphaerotilus است که با Do پایین یا بالا دخالت دارد.
باکتری های سولفور Thriotrix یک باکتری رشته ای بلند است که درحضور یونهای سولفید به خوبی رشد می کنند. غلظت بالای یونهای سولفید که ممکن است در فاضلاب خام بالا باشد. در اولین حوض ته نشین با زمان ماند بالا تولید می شوند و در نهرهای کناری فاضلاب که به حوض هوادهی برمی گردد، یافت می شوند.ویا ممکن است در حوض هوادهی با Do پایین در زمان کوتاهی تولید شود.
ب- باکتری های رشته ای کوتاه
یکی از معمول ترین باکتری های رشته ای کوتاه در تصفیه خانه های با روش لجن فعال وجود دارد که از نوع اکتینومیست ها است و نوکاردیا نامیده می شود.
این باکتری رشته ای کوتاه شاخه های تار مانندی را در ظاهر شان تولید می کنند.
نوکاردیا عامل بالکینگ لجن نیست اما در تشکیل کف یا در کف های حوض هوادهی دخالت دارد و بصورت کف های قهوه ای در حوض ته نشین ثانویه ظاهر می شود. باکتری های رشته ای کوتاه رشد بسیار کندی دارند و در کنار اجزاء فلوک رشد می کنند.
مشاهده نمونه رنگ آمیزی شده برای نشان دادن نوکاردیا در مراحل رشد ضروری است با افزایش مقدار نوکاردیا شما آنها را در اجزاء فلوک ها در فضای باز بین آنها خواهید یافت و نیز افزایش کف در حوض هوادهی و کفهای شناور را در حوض ته نشینی ثانوی بدنبال خواهدداشت.
حضور نوکاردیا در لجن فعال تصفیه خانه هایی که به روش های زیر نامبرده می شوند، معمول است extended aeration plants- cantact stabilization – step و درتصفیه خانه فاضلاب به روش conventional معمول نیست.
رشته های نوکاردیا با پایین بودن Do و یا پایین بودن نسبت همراه است تشکیل کف ها در حوض هوادهی براین اساس است که سلولهای نوکاردیا چون قآبلیت آب پذیری کمی دارند به فلوک های لجن فعال و حبآب هوا متصل شده کف هایی به رنگ قهوه ای تیره می سازد.
آغازیان – پروتوزوآ
پروتوزوآها سلولهای منفردی هستند که اندازه آنها ۱۰ میکرون می باشد و اغلب آنها با درشت نمائی x100 قآبل رویت می باشد. برخی از مردم پروتوزوا را در شاخه حیوانات طبقه بندی می کنند. پروتوزوآ می توانند ارگانیسم های شاخص نامیده شوند. حضور آنها یا عدم حضور آنها نشانگر مقدار باکتری ها در لجن فعال و درجه تصفیه است. پنج نوع از پرتوزوآ ممکن است مشاهده نمایید.
۱- آمیب ها
۲- ماستیگوفورا یا تاژکداران
۳- مژکداران شناوران آزاد

۴- مژکداران شاخه دار
۵- سکتوریا
آمیب ها
آمیب ها دارای غشاء سلولی قآبل انعطافی هستند که می توانند با حرکت پروپلاسم خود تغییر شکل دهند. آمیب ها با ایجاد پاهای کاذب به آهستگی حرکت می کنند.‌آمیب ها در اندازه های ۳۰ تا ۶۰۰ میکرون یافت می شوند آنها می توانند مواد غذایی را به کمک غشاء سلولی جذب نمایند و یا با ایجاد پاهای کاذب مواد جامد و سایر ارگانیسم ها را ببلعند. آمیب ها اغلب به تعداد کمی در لجن فعال حضور دارند. آنها را می توان با بزرگنمایی x100 مشاهده کرد اما به دلیل حرکت کند غالبا به صورت مواد جامد در بین لجن فعال دیده می شوند.

آمیب ها در لجن فعال هنگامی ارگانیسم های غالب هستند که تصفیه خانه در حال راه اندازی است و یا هنگامی که سیستم تثبیت شده آشفته شده باشد و در حال بازگشت به حالت اولیه باشد و یا هنگامی که سیستم با نسبت بالائی راهبری شود. آمیب ها برروی مواد آلی رشد می کنند و قادرند در مقآبل Do پایین محیط مقاومت نمایند.
تاژکداران:
این موجودات کوچکند و اندازه آنها ۲۰-۵ است . متحرک هستند و به کمک یک تاژک یا بیشتر حرکت می نمایند. بسیاری از گونه های آن در لجن فعال دیده می شوند. با بزرگنمایی x100 قآبل مشاهده هستند از مواد آلی تغذیه می کنند تاژکداران کوچک هنگامی ارگانیسم غالب هستند که نسبت بزرگ باشد و MCRT در حد طبیعی باشد حضور آنها نشان دهنده Do پایین است . در روشهای Conventional mod با Step-feed , Contact Stabilization حضور آنها می تواند نشان دهنده BOD‌بالا باشد.
تاژکداران بزرگتر میکرون ۷۰-۴۰ با لنز x100 به خوبی دیده می شوند. حضور تاژکداران بزرگتر به عنوان ارگانیسم غالب نشانگر بالا و MCRT پایین است.
شناوران آزاد مژکدار:
شناوران آزاد مژکدار دارای تعداد زیادی تار در اطراف سلول خود هستند که مژه نامیده می شود. مژکداران با حرکت مژه های دهانی مواد غذایی را به سمت دهان هدایت می نمایند. اندازه آنها ۴۰۰-۲۰۰ است. برخی از گونه های آنها دارای مژه هایی است که محکم بوده و به منظور خزیدن بروی تکه های لجن استفاده می کنند. مژکداران اغلب تحت شرایط عنوان مناسب برای تشکیل فلوک دیده می شوند و عموما معرف رآبطه ی خوب لجن فعال است آنها در لجن فعال با میزان بالائی از باکتری به عنوان ارگانیسم غالب به شمار می روند.

مژکداران ساقه دار:
این مژکداران برروی ساقه های قآبل انعطافی رشد می کنند که به مواد جامد متصل می شوند. بیشتر این مژکداران به شکل زنگوله ای یا لاواش هستند و باکتری ها را با کلک گردآب ایجاد شده توسط مژه های گرداگرد دهان به داخل گلوی سلولی هدایت می کنند. هنگامی که گلوی سلولی پر از غذا باشد، زنگوله بسته شده و ساقه به حال فنری برمی گردد وهنگامی که غذا هضم شد، ساقه صاف شده و زنگوله برای یافتن غذای بیشتری باز می شود. معمولا هنگامی که مژکداران ساقه دار در لجن فعال دیده شوند، و به شکل ارگانیسم های منفرد برروی شاخه های منفرد باشند،‌می توان گفت MCRT افزایش یافته است.

سایر گونه ها به صورت ساقه منفرد دارای شاخه هایی که زنگوله ها به یکایک آنها متصل است، وجود دارد که کلنی نامیده می شود. حضور مژکداران ساقه دار معرف ثبات روند تصفیه است که فاضلاب خروجی با کدورت کم تولید می کند.
سکتوریا
شبیه مژکداران ساقه دار است. سکتوریا ها شاخک های محکمی برای گرفتن سایر پروتوزوآ دارند. این شاخک ها برای مکیدن پروتوپلاسم صید بکار می رود اندازه سکتوریاها با مژکداران ساقه دار یکسان است و با بزرگنمایی x100 قآبل مشاهده می باشند. این ارگانیسم ها اغلب معرف لجن باسن بالا و MCRT بالا می باشد و اغلب در تصفیه خانه هایی به روش extended aerutinn دیده می شوند.
روتیفرها
این ارگانیسم ها شکل های متنوعی دارند. اغلب به بزرگی ۵۰۰-۵۰ می باشند و ساختمان پیچیده تری نسبت به پروتوزوئرها دارند. آنها جانوران پرسلولی اند و در شاخه جانوران طبقه بندی می شوند.
در اطراف دهان این موجودات مژکهایی وجود دارد که به کمک آنها غذا بدست می آورند و در انتهای بدنشان نیز دارای شاخکهائی هستند که پا نامیده می شوند و به کمک آنها به تکه های لجن متصل می گردند. روتیفرها از باکتری های مختلف تغذیه می کنند و اغلب با بزرگنمایی x100 قآبل مشاهده هستند ، روتیفرها از باکتری های مختلف معرف لجن با سن بالا و MCRT بالا می باشند و اغلب در ایجاد کدورت فاضلاب خروجی دخالت دارند.

سایر بی مهرگان- کرمها
شامل نماتد ها – تاری گرادها نظیر Marcobiutus – آنه لایدها نظیر NOIS و Aelosoma می باشند که می توانند در ایجاد رنگ قرمز لجن فعال دخالت داشته باشند.
نماتد ها عموما در سیستم هائی با MCRT بالا دیده می شوند در حالی که تاردی گراد و آندلایدها تنها در لجن فعال سیستم های نیتریفایر دیده می شوند.
گزارش مشاهدات
راهبران تصفیه خانه ها می بایست هرآنچه که در زیر میکروسکوپ مشاهده می کنند یادداشت کنند این یادداشتها هنگامی که تصفیه خانه خروجی توصیه می کند تعیین میکروارگانیسم ها و تعداد هریک می تواند مفید باشد گرچه روش های مختلفی برای ثبت مشاهدات میکروسکوپیک وجود دارد.یکی از بهترین روش ها استفاده از جدول صفحه مقآبل می باشد.
شمارش پروتوزوآ و روتیفرها
مشاهده و شمارش هریک از ارگانیسم ها در هر اسلاید وقت گیر و دشوار خواهدبود به همین دلیل جهت تمام ارگانیسم ها شمارش نخواهدشد. مشاهده تاژکداران کوچک بسیار دشوار است و می توان صدها و هزاران عدد از آنها را در یک قطره یافت. بنآبراین کافی است که در جدول گزارشات تنها وجودشان گزارش شود و تعداد آنها را به صورت کم – متوسط- زیاد گزارش نمود.
مژکداران ساقه دار نیز به دو گروه تقسیم می شوند. انواع لکنی که هرگاه سه زنگوله یا بیشتر به یک ساقه متصل باشد و انواع منفرد که یک یا دو زنگوله به یک ساقه متصل باشد،‌منفرد محسوب خواهد شد. شکل صفحه بعد طرز تهیه لامل با لام با میدان های دیده قآبل مشاهده با آبژکتیو x10 را نشان می دهد. ۱۴ طیرن و به صورت عمودی و ۱۴ میدان دید به صورت افقی شمارش خواهدشد و شمارش باید از یک لبه آغاز و تا لبه مقآبل برسد.
××

– شمارش ارگانیسم های رشته ای
این روش ها تنها برای ارگانیسم های رشته ای بلند به کار می رود. هنگامی که شمارش ارگانیسم های رشته ای ضروری می باشد،‌باید در همان زمان و در همان میزانهای دیدی که شمارش پروتوزوآها و روتیفرها انجام می گیرد شمارش شوند. به منظور شمارش میکروارگانیسم های رشته ای به یکی از عدسی های چشمی میکروسکوپ یک تار مو متصل می کنیم. وضعیت قرارگرفتن تار مو برروی عدسی اهمیتی ندارد اما در طول آزمایش این وضعیت نباید نماید.

شمارش تعداد دفعاتی که هریک از ارگانیسم های رشته ای با تار مو برخورد حاصل می کند، به عنوان تعداد میکروارگانیسم های رشته ای گزارش خواهدشد. پس تعداد دفعات برخورد در هر میدان حسآب کرده با یکدیگر جمع کرده، مجموع ۲۴ میدان شمارش شده تعداد میکروارگانیسم های رشته ای را به دست خواهیم آورد.
××

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.