مقاله کاشت، داشت، برداشت گیاه صنعتی پنبه


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
9 بازدید
۶۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله کاشت، داشت، برداشت گیاه صنعتی پنبه دارای ۴۲ صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله کاشت، داشت، برداشت گیاه صنعتی پنبه  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله کاشت، داشت، برداشت گیاه صنعتی پنبه

مقدمه:  
پنبه Gossy Diam SPP  
تاریخچه کشت در ایران:  
گیاهشناسی پنبه:  
برگ:  
مراحل نمو پنبه یا فتولوژی پنبه:  
بنا بر این مراحل نمو به این صورت است:  
نکته:  
پایان مرحله غوزه دهی:  
نکته کاربردی:  
درجه حرارت:  
کمبود نور:  
رطوبت:  
آب :  
شوری خاک:  
طبقه بندی پنبه:  
G.ar دارای ۶ نژاد است:  
تتراپلوئید :  
رقم بلقار ۴۳۳:  
شرایط انتخاب پبنبه برای کشت:  
اماده سازی بذر جهت کاشت:  
روش های مختلف ولینته کردن:  
تاریخ کاشت پنبه:  
فاصله کاشت در پنبه:  
کنترل علف های هرز  
۵-  استفاده از علف کش های هورمونی  
راندآپ  
آفات وبیماری های پنبه  
برداشت پنبه  
فهرست منابع و ماخذ  

بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله کاشت، داشت، برداشت گیاه صنعتی پنبه

 تولید نباتات صنعتی  /  دکتر محمد رضا خواجه پور  / انتشارات جهاد دانشگاهی اصفهان

 زراعت گیاهان صنعتی  /   دکتر خدابنده  /  انتشارات سپهر دانشگاه تهران

مقدمه

  نباتات صنعتی به مجموعه ای از گیاهان صنعتی اطلاق می شود که فرآورده های آن بطور مستقیم یا غیر مستقیم مورد فرآیند سازی در کارخانه های مربوطه قرار می گیرد تا مورد استفاده گردد هر چند که ممکن است محصولات حاصله تا حدودی به طور مستقیم در اختیار انسان و یا دام قرار گیرد و در حال حاضر فرآورده های نباتات صنعتی نقش مهمی در اقتصاد کشور ها بازی می کند و اکثراً از محصولات استراتژیک محصوب می شوند به همین صورت شناخت دقیق نیاز اکولوژیکی و روش های تولید آن برای افزایش تولید در واحد سطح از اهمیت زیادی برخوردار است


پنبه Gossy Diam SPP

 از خانواده Malraceae نام انگلیسیCadton  و نام عربی القطن مهمترین گیاه لیفی است یا الیافی است در نقاط مختلف دمیا و از زمان هائی دور کشت می شده است عده ای منشاء آن را آفریقا و برخی هم هند و چین می دانند و معتقدند که از طریق آفریقا به هندوستان و سپس به چین برده شده است شواهد باستان شناسی قدیمی ترین نمونه پارچه ای پنبه ای را که مربوط به سه هزار سال قبل از میلاد است در پاکستان بدست آورده حدود ۵ هزار سال قبل از میلاد در فیزیک به جهت استفاده از الیاف کشت می شده و بعداً توسط اعراب به اروپا برده شده که نام آن از نام عربی آن گرفته شده است. در هندوستان به آن Kapas گویند که از کلمه سانسکریتKarpasos  گرفته شده است

یا خود Gossy Piam یعنی ؟ چون میوه بصورت کپسول است

تاریخچه کشت در ایران

 در دوره هخامنش کشت می شده که لباس های سربازان از همین بوده در دوره بعد از اسلام در اطراف ساوه و شوشتر انجام می شده تا سال ۱۲۸۲ مقدسی گونه های مختلف به نام های محلی و بومی مثل رسمی، ولایتی و غرقوزه، علی آبادی در نقاط مختلف کشت می شده به احتمال زیاد از هند به ایران وارد شده در سال ۱۲۹۸ ه؟؟ اولین کارخانه پنبه پاک کنی در ایران تأسیس شد و در زمان میرزا امیر خان از آمریکا وارد شد توسط یک کشیش مسیحی و در ارومیه اقدام به کشت کرد در سال ۱۳۰۲ شرکت مختلط پنبه ایران و روس به نام پرس خدلوپک تأسیس شد که در سال ۱۳۱۲ به انحصار دولت در آمد و شرکت دولتی به نام شرکت سهامی پنبه پشم و پوست تأسیس و تا سال ۱۳۲۰ ؟ سطح زیر کشت پنبه افزایش یافت طبق آمار کل سطح زیر کشت پنبه در جهان در سال ۲۰۰ و ۰۳۷/۳ میلیون هکتار است در طول ۹ سال ۳۰ هکتار افزایش سطح زیر گشت کل تولید جهانی پنبه در سال ۲۰۰۵ یا ۲۰۰۶ حدود ۱۰۳ میلیون عدل است که هر عدل بزر kg 225 است

متوسط عملکرد پنبه در ایران بیش از ۲ تا ۵/۲ تن است یا تن وش پنبه است

(مجموعه الیاف پنبه + دانه پنبه = وش پنبه)

کا نسبت الیاف به وش را کِلل پنبه گویند

حدوداً مازندران دو سوم پنبه جهان در کشورهای در حال توسعه تولید می شود در ایران در استان مازندران ، خراسان، فارس ، مرکزی، آذربایجان شرقی ، تهران ، کرمانشاه، سمنان ، کرمان ، گلستان و مناطق مشابه آب و هوایی کشت می شود

اهمیت اقتصادی پنبه

پنبه از نظر اقتصادی اهمیت فوق العاده ای دارد بدلیل استفاده های فراوانی که از آن می شود از ؟ انواع وسایلی که از فرآورده های آن تولید می شود

روز به روز به سطح زیر کشت آن افزوده می شود چون در کل جهان است به آن طلای سفید هم می گویند چون موارد استفاده و مصرف آن در صنعت زیاد است صنایع پارچه بافی جوراب بافی قالی بافی ، پتو بافی ، تهیه نخ قرقره، مبلمان منازل، لاستیک سازی ، تهیه فیبر، فیلم عکاسی، پوشش کابل، پشم مصنوعی، لوازم آرایشی، صابون، شمع، منسوجات، پنبه های بهداشتی و نوارهای طبی، روغن های نباتی، صنعتی و طبی و کنجاله آن برای مصرف دام و تهیه کود و خوراک دام مورد استفاده استاولین استفاده در جهت تهیه الیاف بوده و بعد از آن روغن کشی شده معمولاً الیافی که در صنایع مختلف است سه نوع است الیاف حیوانی مثل نخ ، ابریشم، پر، پشم ، کرک ، مو، و الیاف صنعتی مثل نخ نسوز و الیاف گیاهی مثل پنبه ، کتان ، کنف ، ژوت، شاهدانه، سورگم یا ذرت خوشه ای برگ خرما و جارو

الیاف مصنوعی در سال (۱۳۰۹) شمسی در دنیا بوجود آوردند تا حدودی که جایگزین الیاف پنبه شده ولی نه بطور کامل زیرا الیاف پنبه محکم تر از سایر الیاف است بخصوص در مقابل رطوبت بیشتر از سایر الیاف مقاومت دارد طول و عرض پارچه های غیر پنبه ای در اثر شتشو تغییر می یابد ولی پنبه ای تغییر نمی یابد قدرت رنگ پذیری الیاف پنبه بیشتر از سایر الیاف است و کمتر چروک می شود خاصیت جذب گرمای پنبه ای بیش از سایر پارچه هاست پارچه های پنبه ای در جذب رطوبت یا عرق بهتر از سایر پارچه ها عمل کرده و آنرا به بیرون هدایت می کنند

الیاف مصنوعی مانند الیاف اکرلیک در مقابل نور مقاوم است خشک و شکننده لطافت ندارد و بسیار سبک است الیاف ویسکوز قابلیت ؟ کم ددر مقابل حرارت مقاومت ندارد از خود عبور نمی دهد ولی شکننده است چروک می شود در برابر نور دوام ندارد و در برابر شعله سریع می سوزد الیاف استات و تری استات کمتر چروک می خورند و از نظر شتشو و رنگ پذیری از ویسکوز بهترند

الیاف پلی استر که در حال حاضر ۲۰% الیاف مصنوعی را به خود اختصاص پارچه خیلی سبک مقاوم بادوام به راحتی اتو می شود و شکل و اثر اتو را حفظ می کند ولی رنگ پذیر نیست مشکلی (تولید الکتریسیته ساکن) و مانع عبور عرق بدن و در مقابل نور تغییر رنگ نمی دهد

گیاهشناسی پنبه

 گیاهی دو لپه است گلدار از تیره Malraceae و از جنس بسته به شرایط محیطی رشد و نمو آن متفاوت است ، پنبه ذاتاً یکگیاه گرما دوست و چند ساله است ولی در شرایط مختلف که ؟ می گیرد رشد و نمو آن فرق می کند و شرایط ؟؟ سرد گیاهی است یک سر و یک گیاه رشد نا محدود است یعنی رشد رویشی و زایشی با هم است. چون ذاتاً چند ساله است در مناطق سرد و نیمه سرد پس از برداشت از بین نمی رود تا زمانیکه شرایط مناسب است نمی میرد نوع جوانه زنی آن اپی ؟ است ریشه گیاه ریشه داریست و هودی دارد عمق ریشه حداکثر تا ۲ متر و معمولاً بین cm 60-40 است و ریشه های جانبی نیز تحت شرایط آبیاری در عمق cm50-30 باقی می مانند. در شرایط دیم عمق نفوذ ریشه به ۱۳ متر و یا بیشتر هم می رسد در شرایط خاک های خشک و شنی تقریباً ریشه هودی تر و طول ریشه زیاد ولی در شرایط مرطوب و خاک های سنگین ریشه تقریباً در سطح باقی می ماند معمولاً پوست ضخیم ترقوی تروقطورتر از پوست ساقه است

ساقه اصلی در پنبه همانند ساقه اصلی سایر گیاهان دارای برگ و شاخه های جانبی است در پنبه معمولاً ساقه اصلی فاقد گل است

پنبه پس از جوانه زنی حدود ۱ ماه یا بیشتر پس از سبز شدن دارای ۵-۴ میان گره بدون انشعاب است پس از آن مرحله رشد سریع است که حدود ۱۰ -۹ هفته بعد از کاشت ۱۰ -۹ گره مشخص و حدود ۶-۵ ساقه گل دهنده روی ساقه اصلی مشاهده می شود رنگ پوست ساقه در زمان جوانی گیاه مایل به سبز یا قرمز و بعد از مدتی چوب پنبه ای شده و به رنگ قهوه ای مایل به زرد در می آید . (یا مایل به قرمز)

در هر گره ساقه و در زاویه داخلی هر برگ یک جوانه وجود دارد که می تواند بصورت شاخه رویشی یا زایشی رشد کند در ارقام دیرس از ۷ گره به بعد شاخه های زایشی تولید می شود در بقیه از ۳ گره به بعد رشد شاخه های زایشی بیشتر است از رویشی و شاخه های رویشی عمودی تر هستند و زایشی افقی تر است

چه عواملی روی مکان تشکیل اولین شاخه زایشی روی شاخه اصلی تأثیر دارند؟

الف) گونه های مختلف ممکن است زود رس یا دیر رس باشد که در دیررس معمولاً در گره های بالاتر است

ب) رقم زودرس یا دیر رس معمولاً ارقام رودرس در گره پایین تر تشکیل می شود

ج) تراکم بوته که تراکم بالا محل تشکیل بالاتر می شود

۴) مدار مصرف نیتروژن و آب یا رطوبت هر چه نیتروژن و رطوبت بیشتر شاخه زایشی در بالاتر تشکیل می شود چون باعث تحریک رشد می شود

۵) آسیب به جوانه انتهایی که باعث تشکیل گل در شاخه های پائین تر می شود

۶) معمولاً در ارقام گونه های uplana که هست O.hirsatam بسته به شرایط محیطی معمولاً ؟ ۷-۵ شاخه زایشی تولید می شوند و حدود ۲۲-۱۸ شاخه زایشی بسته به شرایط مختلف تولید می کنند

شاخه های زایشی میانی بیشترین تعدا گل را دارند و بالاترین مهم را در تشکیل عملکرد بوته دارند

ارقام pima مثل G.barbaden اولین شاخه زایشی در گره های بالاتر است و گاهی در گره ۱ بوجود می آید.نکته: در ارقام مختلف پنبه هیچ شاخه رویشی بالاتر از اولین شاخه زایشی تشکیل نمی شود

نکته: هر چه مکان اولین شاخه رویشی به پائین بوته نزدیک باشد نسبت شاخه های زایشی به رویشی بیشتر خواهد بود گیاه نیز زودرس تر خواهد شد

برگ

 برسی ساقه اصلی بصورت متناوب است نسبتاً بزرگ پنجه ای رویی ساقه اصلی قرار دارند. در کنار برگ اصلی (جوانه گل) یک زائیده کوتاه و برگ ها مانند به نام پروفیل وجود دارد که این پروفیل ممکن است تبدیل به یک شاخه زایشی کوتاه شود که تولید گل می کند ولی اغلب اوقات غیر فعال است بنابر این در روی شاخه زایشی در مقابل برگ تنها یک جوانه گل رشد می کند و تولید یک گل می کند و جز گیاهان گل آذین منفرد است

اگر پروفیل فعال شود در محل یک گره دو عدد گل وجود دارد پهنک برگ دارای چندین بریدگی (۷-۵-۳) است

معمولاً روی هر شاخه حدود ۸  برگ وجود دارد (در ارتباط با گل معمولاً ۱۱-۸ هفته بعد از کاشت گل ها ظاهر می شوند دوره گل دهی ۶۰-۴۵ روز است کاسه گل دارای ۵ کاسبرگ نا منظم به هم چسبیده و جام گل هم از ۵ گلبرگ تشکیل شده رنگ گل ها کرم سفید ، مایل به سفید، زرد و صورتی گل ها پس از تلقیع در پایان روز تغییر رنگ داده و روز بعد تقریباً قرمز رنگ می شوند و روز سوم همه گل ها می ریزند

مادگی دارای ۵-۳ برچه است پرچم ها حدود ۱۰ عدد هستند و رنگ گرده زرد است و پرچم ها به شکل لوله ای مادگی را احاطه می کنند. در هر برچه ۱۲-۸ تخمک وجود دارد در گرده افشانی و لقاح خود ؟ است و دگر ؟ به شرایط آب و هوا و فعالیت حشرات و گاهی به ۲۵% می رسد. معمولاً دگر گشنی بین ۲۵-۶% است

بنابر این خود پنبه خود گشن است

گل آذین متعدد است در قاعده گل تعدادی براکته به نام براکته فراکاسبرگی که وظیفه حفاظت از جوانه گل و ارقامی که این براکته ها در زمان رسیدگی غوزه می ریزند ارقام مطلوب تری هستند چون اگر این براکته بماند تا زمان برداشت در هنگام برداشت باالیاف مخلوط شده پنبه تمیزی نخواهیم داشت

میوه در پنبه بصورت کپسول یا غوزه است که تخمدان پس از تلقیح به سرعت رشد کرده . غوزه ها در زمان رسیدگی از محل اتصال بچه ها باز می شود و توده های پنبه همراه با دانه ظاهر می شود

در داخل میوه یا غوزه پنبه الیاف و دانه های پنبه وجود دارد که دانه های پنبه را اصطلاحاً تخم پنبه و  مجوع الیاف و دانه های داخل هر پنبه را وش گویند

اندازه غوزه یک خصوصیت ژنتیکی است و اختصاص به رقم دارد و بنابر این همبستگی بین عملکرد یا تعدا غوزه بسیار زیاد است ولی همبستگی با اندازه غوزه کم است بنابر این گیاه از طریق تغییر در تعداد گل و غوزه خود را با شرایط محیطی تطبیق می دهد

معمولاً ارقام دارای غوزه کوچک توانایی بیشتری در انطباق با شرایط محیطی داشته و ؟ عملکرد بیشتری دارد

تعداد دانه در داخل هر خانه ۶-۳ و گاهی تا ۹ عدد هم می رسد که در کل غوزه ممکن است بین ۱۸-۹ و حداکثر ۴۵ عدد باشد

دانه پنبه تخم مرغی به طول mm15-7 به رنگ قهوه ای تیره تا سیاه در سطح خارجی دانه رشته هایی از سلول های فیبرین ؟ که از تغییر شکل سلول های شبره تخمک حاصل می شود

سلول های فیبری به دو دسته تقسیم می شوند . ۱- الیاف ، ۲- کرک (؟)

سطح خارجی نور در اغلب واریسته ها از کرک های ریزی پوشیده شده که به آن ؟ گویند عموماً به رنگ سفید و گاهی خاکستری و اندازه آن ۲-۵/۰ میلی متر وقتی الیاف پنبه جدا می شود این ها می میرند

مبداء الیاف ، الیاف که در داخل میوه یا کپسول است و از توسعه و رشد سول های اپیدرم تخمدان بوجود آمده تک سلولی هستند وجود ۱۶ ساعت بل از باز شدن گل ها ابتدا در وسط chala (بن) چند سلول اپیدرم بزرگ و تبدیل به یک سلول می شوند که همان تار پنبه را بوجود می آورند که رشد آنها طولی است و به شکل مارپیچ در می آید رشد طولی تا ۵ روز ادامه دارد و طول اصلی در مدت ۲۰ روز تکمیل می شود و مبدا شروع به ضخیم شدن می کند. معمولاً طول الیاف بین ۵-۲ سانتیمتر و قط ۳۰-۲۰ میکرون است هر چه طویل تر و ظریف تر کیفیت پنبه بیشتر است

الیاف پنبه ۴۵-۳۰ درصد وزن کل وش را تشکیل می دهد که به این درصد کیل وش گویند وزن هزار دانه وابسته به ارقام مختلف متفاوت است بین ۱۷۰-۷۰ گرم است. رقم های مختلف وزن های مختلف دارند. پوست دانه کلفت و ؟ است که حدوداً ۳۰ – ۲۵% وزن کل دانه را تشکیل می دهد دانه اگر کرک زدای شود حدود ۱۲۰ گرم وزن هزار دانه آن می شود در شرایط مناسب نور تا ۷ سال قوه ناحیه خود را حفظ می کند

هر چه روغن بیشتر ماندگاری در داخل خاک کمتر است

دانه بدن الیاف ۷۰-۶۰% ؟ دارد که این حدوداً ۳۰-۲۰% پروتئین است و ۳۰-۲۵% روغن است که در لپه های ذخیره شده پوسته ۳۵-۲۵%  و کرک ۱۰-۵% است.نکته : بذرهایی که در شب های می رسند کیفیت رشدی کمتر دارند چون یک گیاه گرما دوست است

نکته: دانه های درشت از لحاظ سهولت فرآیند جداسازی الیاف نسبت به دانه های ریز مطلوب ترند

مراحل نمو پنبه یا فتولوژی پنبه

 

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.