کاربرد مقیاس مطلوبیت اجتماعی همراه با آزمون نئو برای گزینش کارکنان


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل ورد و پاورپوینت
2120
2 بازدید
۵۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 کاربرد مقیاس مطلوبیت اجتماعی همراه با آزمون نئو برای گزینش کارکنان دارای ۱۳ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد کاربرد مقیاس مطلوبیت اجتماعی همراه با آزمون نئو برای گزینش کارکنان  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی کاربرد مقیاس مطلوبیت اجتماعی همراه با آزمون نئو برای گزینش کارکنان،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن کاربرد مقیاس مطلوبیت اجتماعی همراه با آزمون نئو برای گزینش کارکنان :

نام کنفرانس، همایش یا نشریه : مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران (اندیشه و رفتار)

تعداد صفحات :۱۳

پژوهش حاضر با هدف ساخت واعتباریابی مقیاس مطلوبیت اجتماعی (مقیاس دروغ سنجی) برای آزمون NEO PI-R اجرا گردید.
مواد و روش کار: ۲۲ عبارت برای سنجش مطلوبیت اجتماعی انتخاب گردید و در میان عبارات آزمون NEO PI-R قرار داده شد و بر روی ۲۸۵ نفر جوینده ی کار اجرا گردید. با روش تحلیل عاملی ۱۵ پرسش برگزیده شدند. برپایه ی میانگین و انحراف معیار نمره های این مقیاس ها، آزمودنی ها در سه گروه جای داده شدند و نمره های آنها در شاخص ها و مقیاس های آزمون NEO PI-R با نمره های ۷۹ آزمودنی غیر جویای کار مقایسه گردید.
یافته ها: کمترین تفاوت بین گروه ها مربوط به شاخص بازبودن و بیشترین تفاوت مربوط به شاخص وجدانی بودن بود. همچنین گروه غیر جویای کار در زمینه ی نمره های بی ثباتی هیجانی و شاخص توافق با گروه دارای نمره ی پایین در مقیاس مطلوبیت اجتماعی تفاوت معنی دار نداشتند. افراد دارای نمره ی بالا در مقیاس مطلوبیت اجتماعی گرایش داشتند که از نظر هیجانی خود را باثبات تر و بیشتر وجدانی نشان دهند تا افراد دارای نمره ی پایین. همچنین ضریب های همبستگی میان نمره های مقیاس مطلوبیت اجتماعی و نمره های شاخص ها و مقیاس ها برای گروه جویای کار نشان دهنده ی ارتباط معنی دار میان نمره های شاخص های برونگرایی و باز بودن به تجربه ها از یک سو و نمره های مقیاس مطلوبیت اجتماعی از سوی دیگر نبود، اما همبستگی میان سایر شاخص ها و مقیاس یاد شده معنی دار و مثبت بود.
نتیجه گیری: مقیاس مطلوبیت اجتماعی همراه با آزمون NEO PI-R می تواند میان افراد دارای انگیزه ی تحریف و افراد بدون انگیزه ی تحریف تفاوت نشان دهد. همچنین در تفسیر نیمرخ افراد متمایل به تحریف می توان به نمره های شاخص های برونگرایی و باز بودن به تجربه ها اعتماد نمود اما در تفسیر بقیه ی شاخص ها بایستی احتیاط شود.

کلید واژه: مطلوبیت اجتماعی، گزینش کارکنان، آزمون شخصیتی نئو

  راهنمای خرید:
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.